Puistjes (en littekens) op je rug, hoe pak je dat aan?

Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het is toch echt mei en dus volop lente, maar KEEP THE FAITH, want komend weekend is ons mooi weer voorspelt. Heerlijk, als het zonnetje weer gaat schijnen! En met zomers weer in het vooruitzicht leek het me een goed idee om in te haken op een vraag die ik een aantal keer voorbij zag komen de afgelopen tijd: hoe ben jij van je puistjes – en de daarbij horende littekens – afgekomen op je rug?

urban jungle badkamer_ - 5Vooral de mensen die mij al wat langer volgen zal het niet ontgaan zijn dat mijn rug heel mooi egaal is geworden. En dat is echt geen Photoshop! Vroeger was mijn rug helaas niet zo mooi. Ik heb in een paar jaar tijd weliswaar iets meer rugvet verzameld, maar de puistjes zijn weg en ook mijn littekens zijn verleden tijd. Toen ik laatst aan mama liet zien welke trouwjurk ik graag zou willen hebben voor onze bruiloft zei ze dan ook enthousiast “mooi die open rug, Sereen. Dat wilde je vroeger nooit, vanwege je puistjes en littekens”. Want ja, ik schaamde me er destijds voor. Mijn rug was absoluut niet mijn mooiste feature.

backne backne_1 Hier zie je oude (bruin) en versere (rood) littekens over elkaar heen.

backne0001Sorry voor de side boob.

acnerug_1 Jemig, hier ben ik wel een scharminkeltje, he?

Nou, je ziet het. Zo zag mijn rug er nog pak’ em beet 4 jaar geleden nog uit. Dus wat heb ik gedaan? Welke behandelingen heb ik gehad en hoeveel euro’s heb ik er tegenaan gesmeten om mijn rug mooi egaal te krijgen? Ik kan jullie gerust stellen, het antwoord is heel simpel én goedkoop: bietensap. Geen fruitzuur peelings, geen bindweefselmassages, geen laserbehandelingen en zelfs geen microdermabrasie. Gewoon elke dag een shotglaasje bietensap. Maar voordat ik daar verder op inga, wil ik jullie eerst iets meer vertellen over acné op je rug.

Hoe ontstaan puistjes op je rug?

puistjes-ontstaanAcne op je rug komt voornamelijk voor bij jonge mensen, maar ook zeker nog bij volwassenen (meestal bij vrouwen). Zelf heb ik er last van gehad tot mijn 25e en daarna waren het vooral de littekens waar ik me voor schaamde. En omdat ik een getinte huid heb en dus meer melanine aanmaak dan iemand met een lichtere huidskleur, ben ik erg vatbaar voor acne littekens (ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genaamd).

Acne op je rug ontstaat op dezelfde manier als acne in je gezicht; onze huid bevat ontzettend veel talgkliertjes. Talg is een vetachtige stof die nodig is om onze huid soepel te houden en voorkomt dat deze uitdroogt. Talg komt normaal gesproken gewoon door onze poriën naar de oppervlakte, niets aan het handje, maar als er sprake is van overmatige talgproductie dan zorgt dit ervoor dat het samenklontert met dode huidcellen. Dat alles blijft dan lekker aan elkaar kleven en dat zorgt voor verstopte poriën. Er ontstaat een talgpropje, maar de talgproductie blijft maar doorgaan waardoor de verstopte porie alsmaar groter en groter wordt: zo ontstaat een mee-eter. Wat er ook kan gebeuren is dat de klierwand onderhuids barst, met als gevolg een rode ontsteking met een witte kop: zo ontstaat een puist.

Het probleem met acne op je rug is dat je er moeilijk zelf bij kunt, dus behandelen met skincare producten zonder hulp van een ander is eigenlijk niet goed te doen. Ook zie je je rug minder goed, waardoor je het sneller zal verwaarlozen dan je gezicht (waar je elke dag tegenaan kijkt in de spiegel). De huid van onze rug is daarbij ook wat dikker, waardoor puistjes op deze plek wat hardnekkiger kunnen zijn. Ook bevat de rug meer talgklieren, waardoor er dus meer plekken zijn waar puistjes kunnen ontstaan.

Bietensap voor een egale huid

bietjes komMaar goed, nu weten we hoe puistjes ontstaan. Maar hoe komen we er vanaf? En hoe kom je van die littekens af? Ik heb ooit eens op een blog gelezen van een vrouw uit Singapore dat zij bietensap is gaan drinken om van haar oude acnélittekens af te komen. En dat had zij ook weer ergens gelezen. Ik heb dus geen idee wie deze wijsheid is gestart, maar ik ben hem of haar voor altijd dankbaar want HET WERKT! Althans, voor mij. En ik weet dat veel andere meiden het ook hebben geprobeerd, en dat hun huid er ook mooier en egaler van is geworden. Waarom bietensap?

Bloedzuiverend
In de jaren 50 was er een Hongaarse dokter die kankerpatienten een glas rode bietensap per dag voorschreef. Bieten bevatten een hoge concentratie aan het anti-oxidant betalaine, die de aanmaak van glutathione in het lichaam verhoogd. Glutathione heeft sterk ontgiftende eigenschappen die ervoor zorgt dat bepaalde schadelijke stoffen naar de darmen worden vervoerd waar het vervolgens het lichaam kan verlaten. Rode bieten zijn met andere woorden de ultieme detox-food. Het zuivert het bloed en zorgde bij de kankerpatienten voor een afname in tumorgroei. In die tijd kon er nog niet echt aangetoond worden waarom en hoe dit kon, maar de interesse voor rode bieten in de medische wereld werd gewekt.

Goede stoelgang
Rode bieten zijn een goede bron van vezels. Ze bevatten pectine, een oplosbare vezelsoort, die ervoor zorgt dat je stoelgang soepeltjes verloopt.

High performance

Rode bieten zijn rijk aan nitraat, wat in het lichaam wordt omgezet tot salpeterzuur en wat er voor zorgt dat de bloedvaten wijder gaan staan. Hierdoor kan er meer bloed doorheen stromen wat de bloeddruk verlaagd en waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen. Rode bietensap wordt daarom aangeraden aan mensen met een hoge bloeddruk, maar ook (top)sporters drinken het graag. Uit testen is gebleken dat je lichamelijke inspanning tot wel 25% langer vol kunt houden wanneer je rode bietensap hebt gedronken.

beet-02
Nieuwe cellen

Rode bieten zijn rijk aan een hele waslijst vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, B1, B2, B6 en C, calcium, natrium, magnesium en fosfor. Ook bevatten ze ijzer en foliumzuur, essentieel bij de aanmaak van rode bloedcellen en de productie van nieuwe cellen. Rode bietensap zorgt ervoor dat het lichaam wordt geheeld van binnenuit en hierdoor zullen wondjes, infecties en littekens dan ook sneller en beter helen.

Rode bietensap en huid

Alle bovenstaande informatie laat zien waarom rode bietensap goed is voor de binnenkant van ons lichaam, maar what about the outside? Hoe komt het dat mijn huid zo in opgeknapt nadat ik bietensap ben gaan drinken? Wanneer je een onzuivere huid hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Acné kan bijvoorbeeld hormonaal zijn of het kan een soort allergische reactie zijn op zowel producten als op voedsel. Wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed kan verteren eindigen deze stoffen in je bloed, waardoor je bloed ‘onzuiver’ wordt. Onzuiver bloed klinkt bijna borderline-racist, maar het is een term die vaak wordt gebruikt in de geneeskunde en dermatologie.

Ik denk dat ik inderdaad snel last heb van onzuiver bloed aangezien ik weet dat mijn huid gevoelig is voor wat ik eet. Eet ik chocola of varkensvlees dan kan je er donder op zeggen dat ik de dag erna 3 knoerten van puisten op mijn kin heb staan. Ik heb geen allergieën voor koemelk, gluten of andere voedingswaren (ik heb het eens laten testen), maar ik ben er wel van overtuigd dat voeding direct effect op mijn huid heeft. Sinds ik rode bietensap drink is mijn huid verbeterd, en omdat rode bietensap een bloedzuiverende detox-drank is, denk ik dat dit inderdaad heeft bijgedragen aan een mooiere huid.

3758945Rode bietensap iets voor jou?

Het hangt er van af wat de oorsprong van jouw acné is, maar mocht het komen door onzuiver bloed (of heb je het vermoeden dat voedsel een grote invloed heeft op jouw huid) dan kan jouw huid wellicht ook opknappen door het drinken van rode bietensap.

Omdat het zo’n sterke detox-drank is wordt er aangeraden om het drinken van bietensap langzaam in je dagelijkse routine op te nemen. Begin met een klein glaasje (een kwart glas) en bouw het langzaam op naar 1 glas per dag. Ik drink het in de ochtend, maar ik heb nergens gelezen of het tijdstip van inname uitmaakt. De smaak vind niet iedereen even lekker, maar gemengd met appelsap of wortelsap is het goed te doen! Gewoon 1:1 mengen. Je kunt rode bieten verwerken tot sap met een juicer, maar zelf koop ik kant-en-klare rode bietensap van Zonnatura (of probeer eens Zonnatura Rode Biet spread, lekker voor op brood) te koop voor een paar euro bij de supermarkt. Dus geen dure behandelingen of skincare producten, per maand ben je niet meer dan €10 kwijt aan bietensap of -spread en that’s it! That’s my secret. 

Wat kun je verder doen?

Naast het drinken van bietensap om oude littekens te laten vervagen, zijn er nog meer stappen die je kunt nemen om de acne op je rug te verminderen.

Allereerst de vuistregel: knijp je puistjes niet uit. Ik wéét dat het jeukt en ik wéét hoe bevredigend het kan zijn, maar gewoon niet doen. Ik kon er zelf nooit vanaf blijven en juist de puistjes waar ik aan zat te krabbelen veranderden in diepe, donkerbruine littekens waarbij het veel langer duurde voordat ze eindelijk wilden vervagen.

Draag daarnaast het liefst katoenen kleding, omdat deze stof de huid beter laat ademen. Ook een katoenen dekbedovertrek kan al verschil maken. ‘s Nachts zweet je veel, dus probeer elke ochtend even je huid te reinigen door te douchen, maar douche niet te lang en te heet want dit kan je talgklieren activeren. Douche zo snel mogelijk na het sporten en spoel jezelf altijd goed af met water voordat je de douche onder vandaan stapt. Restjes shampoo en conditioner kunnen namelijk je huid verstoppen, als ook bepaalde vettere bodylotions en -crèmes.

Als laatste wil ik je meegeven dat het helemaal niet genânt is om je broer, zus, vader, moeder of partner te vragen of ze je willen helpen met het aanbrengen van skincare op je rug. Ze doen het vast met alle liefde! Zelf zweer ik bij producten met 2% salicylzuur tegen puistjes, en bij goede brightening creams om de littekens ook van buitenaf aan te pakken (momenteel gebruik ik Eucerin Even Brighter).

bikini5manieren-2Ik hoop dat jullie dit interessant vonden om te lezen en ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn tips.

Heb jij last van puistjes en littekens op je rug?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

105 Reacties

 1. Romy
  27 januari 2020 / maandag, 27 januari 2020

  Hoi Serena! Ik heb het een tijdje geprobeerd maar ik kan het sapje niet binnenhouden Haha. Maar nu dacht ik: waarom geen bieten extract tablet/capsule? Ervaring mee?

 2. Jietse
  6 mei 2018 / zondag, 6 mei 2018

  Hallo!
  Al enkele jaren heb ik last van acné op mijn rug.
  Regelmatig google ik voor oplossingen, maar ik houd niet zo van crème smeren.
  Dan las ik deze blog. Ben maar snel naar de winkel gegaan om zo’n fles aan te schaffen. Uiteraard zou ik willen dat het na 1 dag al allemaal zou weg zijn maar dat kan helemaal niet ;-). Hoe lang duurde het bij jou voor je resultaat zag en wanneer was het dan echt (bijna) helemaal verdwenen?

  Alvast bedankt!

  • Serena
   Auteur
   6 mei 2018 / zondag, 6 mei 2018

   hi Jietse,
   na zo’n 3-4 weken merkte ik verschil, je moet dus wel even volhouden!

 3. karima
  9 april 2018 / maandag, 9 april 2018

  hoi
  gebruik je de dag creme van Eucerin of bodycreme. en waar kocht je deze?

  bedankt

  • Serena
   Auteur
   9 april 2018 / maandag, 9 april 2018

   Dagcrème, bij de apotheek.

 4. Jolein
  6 maart 2018 / dinsdag, 6 maart 2018

  Hoi Serena, bedankt voor je tips. Ik zie in je post 2 soorten creme voorbij komen: De Eucerin Even Brighter en de Effaclar van La Roche Posay. Gebruikte je beide creme’s voor op je rug? En heb je een favoriet?

  • Serena
   Auteur
   6 maart 2018 / dinsdag, 6 maart 2018

   hi Jolein,
   Effaclar is voor actieve puistjes en Even Brighter is meer om de littekens te verminderen. Het is dus maar net in welke fase je zit!

   • Jolein
    19 maart 2018 / maandag, 19 maart 2018

    Bedankt voor je reactie!

 5. Anne
  1 maart 2018 / donderdag, 1 maart 2018

  Helpt het ook goed tegen mee-eters??

 6. Siham
  19 februari 2018 / maandag, 19 februari 2018

  Hoi Serena, wat gebruikte je naast het drinken van bietensap nog meer? Zou je je routine kunnen delen voor acne op de rug? En heeft het 4 jaar geduurd voordat je het uiteindelijke resultaat had?

 7. 4 februari 2018 / zondag, 4 februari 2018

  Bietensap werkt ontgiftend, en zuivert het bloed en zelfs mensen met oncologische aandoeningen hebben er baat bij wordt gezegd met dat ze er zich fitter door voelen. Ik heb ook iemand gekend die had rode puistjes en littekens op de rug had. Ik wist niet dat het op jonge leeftijd meestal voor kwam en weet ook niet of iemand je er over heen kunt groeien omdat gezegd wordt dat het vaak op jonge leeftijd voorkomt. Eczeem kun je wel over heen groeien maar goed het werkt. Zo zei iemand dat edelgisttabletten zouden helpen bij acne en vet eten wordt worden vermeden. Ik voel de jeuk op mijn gezicht nog steeds wanneer ik te vet eten nam met acne dus het scheelt wel in dat wat je eet. .

 8. Thirza Kuiper
  17 januari 2018 / woensdag, 17 januari 2018

  Wat een verschil! Hoelang duurde het voordat het weg gaat? En je huid weer egaal was? xx

 9. Mouna
  16 december 2017 / zaterdag, 16 december 2017

  Met welke showergel en scrub was je dan je rug mee en smeer je het daarna nog in met iets? Welke producten adviseer je mij? Naast de bieten sap

 10. Do
  6 december 2017 / woensdag, 6 december 2017

  Haha sereen, soms vergeet ik gewoon hoe lang ik je al volg (- er stond toen nog een schattige foto van Shabby met een sjaal om op je blog, haha) Kan me nog herinneren hoe veel drama er toen was over die sideboob foto :’) ik vind ‘m nog steeds mooi!

 11. Marianne
  26 oktober 2017 / donderdag, 26 oktober 2017

  In de Volkskrant staat een artikel dat veel rode bietensap drinken juist heel gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid! Je zou Russisch roulette met je gezondheid spelen! Topsporters zouden het als legale doping drinken. Staat in een artikel van de Volkskrant geschreven al in 2013.

  • Serena
   Auteur
   27 oktober 2017 / vrijdag, 27 oktober 2017

   Ik weet het, maar 1 shotglaasje per dag kan geen kwaad en is alleen maar goed.

 12. Janou
  31 augustus 2017 / donderdag, 31 augustus 2017

  Oh wat fijn om te lezen! Ik heb echt ineens sinds een paar maanden last van pukkeltjes en littekentjes op 1 kant van mijn rug/schouderblad. Geen idee waar het vandaan komt maar ga na het lezen van dit artikel meteen de bietensap proberen 🙂

 13. Myrte
  7 augustus 2017 / maandag, 7 augustus 2017

  Hey,
  Ik ben al een tijd weer op zoek naar een huidcreme met acetylsalicylzuur, waar haal jij die van jou..?!

  • Serena
   Auteur
   7 augustus 2017 / maandag, 7 augustus 2017

   Apotheek, Effaclar van La Roche Posay!

 14. Liz
  28 juli 2017 / vrijdag, 28 juli 2017

  Dolenthousiast begonnen met lezen, want herkenning alom! We hebben dezelfde huidskleur en mijn huid (van mijn rug) ziet er hetzelfde uit als jouw eerste foto’s.
  Maar laat bietjes nu werkelijk het enige zijn dat ik echt niet lust ?

 15. I
  14 mei 2017 / zondag, 14 mei 2017

  Wat voor mij ook veel helpt is NA het wassen van je haar, even je haar met een klem omhoog en met een spons/washand en wat zeep goed je rug wassen! Omdat er vaak toch resten van conditioner achterblijven op je rug. Daar is de een natuurlijk gevoeliger voor dan de ander, maar ik geef hem toch even mee.

 16. Louise
  9 mei 2017 / dinsdag, 9 mei 2017

  Ik ben inderdaad door een oude post van jou bietensap gaan drinken, omdat ik ook echt van de puistjes en littekens af wilde, maar helaas echt niet lekker door geworden. Waarschijnlijk omdat ik een lage bloeddruk heb? Nog enige andere tips? Vind het echt ontzettend vervelend! 🙁

 17. Donya
  7 mei 2017 / zondag, 7 mei 2017

  Super chille post dit! Ik heb hier namelijk sinds een jaar erg last van terwijl ik al 27 ben en hier nog nooit eerder last van heb gehad. Ik had echt geen idee wat ik eraan kon doen maar nu ga ik bietensap proberen 🙂

  Thanks!

 18. 7 mei 2017 / zondag, 7 mei 2017

  Ik heb het ook… Het is nu wel wat minder door de zonnebank. (iknow ik weet dat het niet het beste is, maar ik ga niet elke week)
  Volgensmij heb ik eerder een post van je gelezen waar je vertelde dat bietensap goed is, heb het geprobeerd maar vond het echt niet te drinken, haha!
  Ik denk dat ik het toch weer ga proberen, een shotje per dag zal wel moeten lukken in het begin. 😀

  btw, ik vind je posts altijd vet interessant om te lezen. Je geeft altijd zoveel achtergrond informatie!

 19. Fouzia
  6 mei 2017 / zaterdag, 6 mei 2017

  Dank je wel voor de tip! Een vraagje: gebruik je daarnaast ook verzorgingsproducten voor je rug?

 20. Anne
  6 mei 2017 / zaterdag, 6 mei 2017

  Ah ik had nog gecomment over je rug bij het artikel over je badkamer, dus dit stuk komt echt als een cadeautje! Super dat je je comments leest en er ook echt wat mee doet, complimenten!!!

  Ben zelf radeloos als het op mijn backne en littekens aankomt.. vele dingen geprobeerd maar niks met blijvend resultaat. Ik wordt echt verdrietig als ik naar mijn rug en schouders kijk. Hopelijk zal zit ook wonderen bij mij doen.

 21. M
  6 mei 2017 / zaterdag, 6 mei 2017

  Recept van de bietensalade pleaassee?

 22. 6 mei 2017 / zaterdag, 6 mei 2017

  Ik weet dat bietensap dé oplossing is, maar ik krijg dat dus echt niet binnen. Het lijkt echt of je gewoon potgrond aan het drinken bent hahaha

 23. 6 mei 2017 / zaterdag, 6 mei 2017

  Oh, nog eens hiervoor houd ik zo van je blog! Je weet zovéél en ook omdat je dingen deelt vanuit eigenervaring! Ik heb zelf ook erg veel last gehad van acné op mijn rug, maar dankzij een soort van lotion dat de dermatoloog maakte is het gestopt. ((: Maar deze ga ik wel onthouden, mocht ik er ooit nog eens last van krijgen!

 24. 5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

  Wow je rug ziet er veel beter uit! De tips van het bietensap ga ik zeker is proberen 🙂 x

 25. Anne Roelofs
  5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

  Joehoe,

  Ik ben het ook gaan proberen hoor! Maar ik nog wel even een vraagje, hoe lang duurde het bij jou voordat je iets van verschil zag op je huid?

  Liefs,

 26. jolanda
  5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

  Dat vorige blog ook gelezen, toen de smeersel gehaald en PC voor het eerst gebruikt, echter bleef het gewenste resultaat uit. Scrubben met dit of dat goedje…smeersel van de HA, is het nou te droog of te vet…zucht……..geen idee.
  Ik heb het al jaren en ook ik vind het bloedirritant!

  Dus ga ik de bietensap proberen..thanks!

 27. 5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

  Dankjewel voor deze tip! Ik heb sinds weken weer last van acne vooral op mijn voorhoofd en rug, dus ik ga niet zeker proberen!

  x

 28. Elise
  5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

  Wauw, wat een verschil! Ik heb zelf ook last van een onzuivere huid, ook op mijn bovenrug. Dus die bietensap ga ik sowieso proberen 🙂 Enneeh, ik vind je echt geen ‘scharminkeltje’ op die foto hoor, gewoon slank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *