Presentatie tips

Vandaag ben ik spreker tijdens de Grazia Beautybloggers Masterclass in het Doubletree by Hilton hotel in Amsterdam en ik heb er superveel zin in! Natuurlijk vind ik het ook altijd een beetje spannend wanneer ik voor een grote groep moet presenteren, maar in de loop der jaren heb ik een aantal maniertjes gevonden waardoor ik het hoofd koel houd en alles gewoon op rolletjes loopt. Het leek me leuk om mijn presentatie tips met jullie te delen.

grazia beautylab masterclass

Een voorbereid mens telt voor twee

En zo is het maar net. Ik ben zelf geen hele goede planner, maar als er iets belangrijks aankomt, zoals deze Masterclass, dan zorg ik dat ik op tijd aan mijn presentatie begin en dat het dus ook op tijd af is. Ik mail de presentatie naar de organisatie, naar mezelf én ik neem het mee op een USB stick. Zo weet ik zeker dat ik de presentatie altijd bij de hand heb.

Wat ik ook doe is de presentatie uitprinten. Stel de techniek faalt, dan kan men nog altijd kopietjes maken en uitdelen in de zaal. Als dat ook niet kan dan doe ik het gewoon zonder scherm, maar dan heb ik de uitgeprinte presentatie in elk geval bij me als geheugensteuntje. Door dit te doen ben je voorbereid op alle doemscenario’s en dat moet vast en zeker meer rust in je hoofd geven.

quote-Benjamin-Franklin-by-failing-to-prepare-you-are-preparing-573

Oefenen, oefenen, oefenen

Of je nu een spreekbeurt, afstudeerpresentatie of een presentatie voor je collega’s moet houden, als je van nature geen makkelijke prater bent blijft het lastig. Wat heel erg helpt is om je presentatie van voren naar achteren uit je hoofd te kennen. Dus als je geen pro bent in presenteren, ga dan niet alleen je sheets doorlezen. Nee, spreek ze hardop uit en alles wat je eromheen wilt vertellen. Oefen de presentatie dus niet alleen in je gedachten, maar probeer er ook bij te praten. Oefen in de spiegel, om te zien hoe je eruit ziet terwijl je presenteert.

Hoe beter je alles in je hoofd hebt, des te beter je de presentatie uit je hoofd kunt geven en hoe natuurlijker en spontaner het overkomt. Als je niet goed bent voorbereid ga je al snel ‘voorlezen’ van de sheets of van je geheugensteuntjes, en dat is erg saai om naar te kijken. Probeer dus echt de presentatie goed in je hoofd te hebben voor het beste resultaat. Als je echt 100% zeker wilt zijn van je zaak, nodig dan je meest eerlijke vriendinnen uit en oefen je presentatie voor hen. Na afloop geven zij je feedback waar je wat mee kan.

Practice makes perfect

Geheugensteuntjes

Als je een tafeltje voor je hebt kun je gemakkelijk een papier voor je neer leggen met geheugensteuntjes, zodat je precies weet wat je ook alweer wilde vertellen bij de bijbehorende sheet. Of je maakt aantekeningen onderaan de sheets in je Powerpoint presentatie. Ik vind echter dat je hiermee op moet passen, want de kans is groot dat je gaat ‘oplezen’ in plaats van presenteren. Houd het dus binnen de perken.

Onthoud ook dat het volkomen normaal is dat je wel eens wat vergeet. Het gaat in de praktijk nooit helemaal zoals jij het in gedachten had. Geeft helemaal niets! Als je er tijdens je presentatie achter komt dat je wat bent vergeten te vertellen, kun je beter gewoon door gaan. Op het einde kun je dan aangeven dat er vragen gesteld kunnen worden, dat je hier en daar wat minder diep bent ingegaan op bepaalde zaken, maar dat je klaar staat om onduidelijkheden toe te lichten. Dat is beter dan halverwege uitroepen ‘oh ik ben wat vergeten!’ terugscrollt naar de sheet en begint te ratelen.

not-fearing-to-be-wrong

Power outfit

Wat ik zelf erg prettig vind is om mijn outfit van te voren uit te zoeken zodat ik me op de dag zelf niet hoef druk te maken over mijn outfit. Ik kan nu wel zeggen ‘draag waar je je lekker in voelt’ maar als ik dat bij mezelf zou toepassen dan stond ik nu te presenteren in mijn badjas met Uggs. Dat kan natuurlijk niet! Als je presenteert dan zijn alle ogen op jou gericht, dus moet je er tip top uit zien! Wat ik graag aantrek is een zogeheten power outfit: een outfit waarin ik me zeker en mooi voel en waardoor ik dat ook uitstraal. De outfit moet tegelijkertijd gepast zijn voor de situatie.

Oufits tijdens vorige presentaties:

presentatie outfits
Morgen wil ik er niet al te zakelijk uitzien, maar wel fashionable en powerful, dus ik trek mijn favoriete zwarte skinny aan met een basic blousje, een statement necklace en natuurlijk hoge hakken. Op hoge hakken voel ik me altijd heel sterk, sexy en vrouwelijk. Een skinny met een blousje is lekker safe, maar de statement necklace geeft er dan weer wat chics aan. Sommige mensen krijgen rode vlekken in hun hals van de zenuwen. Als je dit weet van jezelf, draag dan een coltrui of een sjaaltje. Ik draag geen rode lipstick omdat ik bang ben dat het op mijn tanden komt, maar ik kan me wel voorstellen dat veel vrouwen zich met rode lipstick juist heel powerful vinden. Ga gerust je gang!

Als je een rok gaat dragen, zorg dan dat je benen geschoren zijn, draag je een peep toe? Lak dan je teennagels. Gelakte vingernagels zien er ook altijd mooi en verzorgd uit (guess what I’m doing right now!). Zorg dat je geen vette haren hebt en als je nog wat tijd hebt in de ochtend, besteed er nog even wat extra aandacht aan. Als je haar goed zit, dan voel je je vaak een stuk beter. Als finishing touch draag ik een krachtig parfum die met net even die zelfverzekerdheidboost geeft die ik nodig heb!

PS. Soms helpt het om jezelf even in te beelden dat je Beyonce bent. Of Rihanna. Of gewoon iemand anders die jij erg stoer vindt 😉

power suits

Moment Suprême

Even diep ademhalen, daar ga je! Begin lekker langzaam, neem je tijd. Neem pauze tussen je zinnen om te voorkomen dat je gehaast praat, want dat komt zenuwachtig over, of men denkt dat je alles wilt afraffelen. Bovendien wordt je daar kortademig van waardoor je een zwak trillerig stemmetje krijgt, en dat wil je niet hebben.

Als je erg zenuwachtig bent krijg je ook een droge mond, dus vraag altijd om een glaasje water. Soms moet je even nadenken (wat wilde ik ook alweer zeggen?) of even tot rust komen, en op deze momenten kun je bijvoorbeeld een slokje water nemen. Komt helemaal niet gek over, juist heel logisch (omdat je zo veel aan het praten bent).

modeldrinkingwater

Presenteren als een baas

Probeer je op je gemak te voelen en beweeg. Sta niet stokstijf stil, maar ‘praat’ met je handen. Dat komt wat enthousiaster over en hierdoor wordt je vanzelf wat losser. Ook kun je bijvoorbeeld een beetje heen en weer lopen over het podium. Dat ziet er wat speelser uit, je wordt er zelf wat meer ontspannen van, en het komt over alsof je de baas van het podium bent en alles onder controle hebt. Een hand in je zak kan net iets te nonchalant overkomen, dus dat zou ik zelf niet doen.

Het is belangrijk om de zaal in te kijken. Ik heb wel eens presentaties gehad waarbij iemand alleen maar naar het scherm keek, alles oplas van het scherm of naar zijn aantekeningen zat te turen en geloof me, dat komt niet goed over. Durf dus het publiek in te kijken. Als je het heel spannend vind, kijk dan achterin de zaal, waar niemand zit. Zo lijkt het alsof je tegen de groep praat, zonder daadwerkelijk iemand aan te kijken. Als je je iets meer op je gemakt voelt, probeer dan heel kort mensen aan te kijken (als je ze kunt zien, soms is het donker in de zaal). Het is echt niet eng, op straat en in het OV kijk je ook voortdurend mensen aan. Het moet alleen niet te lang duren, want dan wordt het awkward (haha).

Serena Verbon

Ik hoop dat jullie inspiratie hebben opgedaan met mijn tips en dat het jullie helpt om een betere presentatie te geven in de toekomst. Mocht je zelf nog goede presentatie tips hebben, deel ze dan graag in de comments.

Hoe goed ben jij in het geven van presentaties? Ben je een natuurtalent of zie je er altijd heel erg tegenop?

Until next time,
Serena Verbon

 

 

Volg:

101 Reacties

 1. 21 juli 2017 / vrijdag, 21 juli 2017

  Ik ga volledig akkoord dat je moet ervoor zorgen dat iedereen in de locatie waar je de presentatie zal geven naar je luistert en om hun aandacht te hebben moet je alles perfect organiseren en net als dit artikel zegt – oefenen, oefenen, oefenen! Ik begrijp ook dat het cruciaal belangrijk is om audio en video in de presentatie te includeren. Toen ik mijn laatste presentatie gaf kon ik iedereen met mijn eigen stem bereiken, maar straks zal ik eentje voor meer dan 100 mensen geven en daarbij heb ik een speciale apparatuur nodig. Nu ga ik het zoeken en hopelijk dan zal mijn presentatie interactief en interessant voor iedereen zijn!

 2. 28 oktober 2013 / maandag, 28 oktober 2013

  Handig artikel! Ik vind presenteren leuk, als ik het een interessant onderwerp vind. Laat ik nou net morgen een presentatie voor Spaans moeten geven, die verschrikkelijk saai is 🙁

 3. 28 oktober 2013 / maandag, 28 oktober 2013

  Ik moest voor de herfstvakantie presenteren bij Engels (in het Engels) en ik was best wel nerveus, maar gelukkig kreeg je ook punten voor het halen van de deadline en je script haha uiteindelijk een 8,9 gescoord 🙂

 4. Fien
  28 oktober 2013 / maandag, 28 oktober 2013

  Heel goed en handig artikel! Ik vind zelf presenteren best moeilijk, maar ik heb het idee dat door vooral veel oefenen het steeds beter gaat. 🙂

 5. 28 oktober 2013 / maandag, 28 oktober 2013

  Als ik alleen een presentatie moet geven gaat het meestal wel goed: ik ben goed voorbereid, weet wat ik wil zeggen en hoe ik het wel zeggen en heb ook m’n zenuwen wel onder controle. Maar als ik denk aan hoe dat vroeger op school ging met de presentatie van een groepswerkje… dat was rampzalig. Iedereen nam plots een ander onderdeel voor z’n rekening dan afgesproken en andere onderdelen vielen gewoon weg 😀

 6. Barbara
  28 oktober 2013 / maandag, 28 oktober 2013

  Hihi, ik moest heel erg lachen om het feit dat je er een oude foto van Bill (Tokio Hotel) had tussen gestopt, vroeger die-hard fan.
  Voor de rest super leuk bericht! Heel erg handig! Ook ik ben een van de vele die presenteren niet ligt, helaas… X

 7. 27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Heel handig artikel! Ben zelf ook best wel slecht in presentatie’s geven, dus dit zijn hele nuttige tips!

 8. Sheila
  27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Goede tips! Een hele goede tip die ik zelf een keer gekregen heb is om heel bewust met beide voeten op de grond te staan, je gewicht goed verdelen en dus niet van het ene op het andere been te ‘huppen’. Daarmee straal je zelfvertrouwen uit en komt je speech beter over.

 9. Shannon
  27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Nog een tip: Doe voorafgaand aan je presentatie ademhalingsoefeningen, waarbij je vanuit je buik ademt. Vaak als je zenuwachtig bent adem je hoog vanuit je borst, waardoor je snel buiten adem raakt en je sneller gaat praten. Als je vanuit je buik ademt kun je dit meer controleren.

 10. Yasmine
  27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Pfff ik kryg altyddd blackouts met presenteren en raak helemaal in paniek dus deze tips komen goed van pas, thanx!

 11. 27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Goede tips! Het blijft altijd lastig om een presentatie te geven.

 12. Jolanda
  27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Wat leuk om te lezen! Ik ben docent op het mbo en herken bepaalde dingen die ook voor mijn vak belangrijk zijn. Vooral het oefenen, want hoe vaker je presenteert, hoe minder ‘eng’ het is. Daarnaast moet het natuurlijk wel ‘je ding’ zijn!

 13. 27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Erg goede tips! Ik was vroeger altijd erg verlegen voor presentaties, nu nog steeds, ik krijg het altijd warm en ga soms stotteren, ook krijg ik een rood hoofd.

 14. 27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  super handige tips! ik heb volgende week een presentatie voor school, thanks x

 15. Bethlies
  27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Aller eerst voorbereiding is alles, daarnaast maak spiekbriefjes met steekwoorden en plaats er eventueel bij, lachen, langzaam praten etc zodat je daar ook nog eens aan herinnerd wordt. En een tip voor als je wilt lachen maar bijvoorbeeld heel zenuwachtig bent, open je mond iets en adem daardoor door je mond en tegelijkertijd kun je gewoon lachen, eerst even thuis oefenen maar het werkt wel! Je gaat gelijk ook beter ademen dan door je neus.

 16. 27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Goede tips! Lijkt me inderdaad best spannend om voor zo’n grote groep te staan, maar door alles letterlijk uit je hoofd te leren kan het inderdaad nog best spontaan overkomen. Dat is tenminste hoe ik het altijd doe: gewoon letterlijk uit het hoofd leren. Goed artikel! Ik hoop dat de presentatie goed is gegaan? 🙂

 17. 27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Heerlijk artikel om te zien en je hebt gisteren gerockt!

 18. lousaa
  27 oktober 2013 / zondag, 27 oktober 2013

  Ik zou juist geen al te hogen hakken aandoen. Aan jouw houding op op de laatste foto zie je wat er dan sneller gebeurt: je zet je knieën op slot en bent minder ontspannen dan op plattere schoenen. Beweeg ook niet te veel met je handen. Enthousiast kan snel warrig overkomen. Met fladderhandjes onderstreep je je verhaal niet. Met kleine bewegingen wel. Gebruik de ruimte. Spreek met een loopmicrofoon en heb interactie met de zaal. Een echt goed verhaal heeft trouwens geen powerpoint of prezi nodig. Probeer het dus eens zonder.

 19. Sellebel
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Awhh echt Super Tof dit! Moet ik nou net toevallig dinsdag een presentatie geven! Letterlijk een perfecteee timing! Bedankt voor de tips!

 20. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Hoi Serena. Je hebt het echt fantastisch gedaan vandaag! Wat ben jij een bom van energie en inspiratie BAM 😉 En deze tips komen mij zeker goed van pas aangezien ik volgende week voor 80 man een presentatie moet houden. Dit is voor mij de eerste keer voor zoveel mensen, dus dat wordt best spannend. Gelukkig gaat het gedeeltelijk over beauty en aangezien dit mijn passie is, is het al wat relaxter praten.Thanx voor je tips! X Céline

 21. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Heel goed gedaan vandaag Serena, heel natuurlijk ook! Goeie, toepasbare tips die je gaf waar we zeker wat mee gaan doen! We hebben gelijk een artikel over vandaag gepost op onze blog! Leuk ook om je even gesproken te hebben! En we wachten met smart tot je eigen schoen online staat 😉

 22. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Heel handig artikel!De laatste tijd wordt ik steeds wat minder zenuwachtig tijdens presenteren doordat ik me ook beter voorbereid:)

 23. Mascha
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk artikel! Goede tips…
  Ik heb ook al heel wat presentaties moeten doen en ik blijf het eng vinden, maar ik doe ze altijd erg goed en heb (bv bij mijn Master study) altijd erg hoge cijfers: ben daar altijd weer verrast over. Maar ik heb ook zo mijn ‘dingetjes’ om het goed te doen. Mijn belangrijkste tip:

  -> houd de teksten op je slides/powerpoint (ed) kort en krachtig!!! Zet er geen zinnen op of zelfs hele teksten. Het publiek gaat dat dan lezen en luisteren niet meer naar jou! Dit houd jezelf ook tegen om op te lezen van de slide, niets ergers dan dat de presentator met zijn/haar rug naar t publiek staat.
  Gebruik steekwoorden of opsommingen, zodat mensen je via die opsommingen kunnen volgen. Gebruik mooie foto’s en plaatjes grafieken ook erg handig, maar houd de slide netjes en rustig!
  Een goede en mooie powerpoint is het halve werk en leidt de mensen van jou af 😉

  De beste presentatie die ik zelf ooit heb bijgewoond was met een powerpoint met alleen foto’s, krachtige foto’s. Dan kijk je daar naartoe en luister je geboeid naar de spreker.

  Succes met de presentatie!!!

 24. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Hey Serena! Ik heb je vanmiddag gezien (en nog even een gezellig praatje met je gemaakt) en je deed het echt super. Alle tips die je zojuist hebt gegeven heb je goed toegepast in je presentatie en mijn bewondering voor jouw werk wordt alleen maar groter. Het is leuk dat ik vanmiddag heb kunnen zien dat je blog echt is wie je bent. Mijn voorbeeld!

 25. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Wat een super tips! Erg handig 😀 En super gaaf dat je mijn foto gebruikt hebt! Maar dat heb ik je al laten weten hihi

  Liefs,
  Luana

 26. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Mooi artikel, handig.
  Leuke foto’s!

 27. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Echt goede tips! Ik mail het ook altijd voor de zekerheid naar mezelf. Vlak voor de presentatie, al is het maar voor 1 minuutje, gieren de zenuwen door m’n lijf. Meestal bedenk ik me dan dat toch iedereen het moet doen, en dan gaat het wel over wanneer ik eenmaal begonnen ben.

 28. Carolien
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Een aantal tips die mij een keer zijn bijgebleven is leer de eerste paar zinnen waar je mee begint uit je hoofd. Bouw van te voren al een adempauze in, dan heb je ze ook geoefend en weet je wanneer ze komen. Ook kan je ze dan op het goede moment inbouwen. Maar nog belangrijker, duw je zenuwen nooit weg! Dat werkt alleen maar averechts.

  Zelf heb ik een hekel aan presenteren, juk.

 29. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Bedankt voor de tips! Helaas heb ik je niet kunnen zien vandaag, ging na 2,5 uur reizen weer naar huis omdat ik me niet goed voelde.

  Hopelijk tot de volgende keer!

  Liefs,
  Kim

 30. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Het was toch geen skinny met blousje geworden :p
  Maar je hebt het heel goed gedaan vandaag, het was inspirerend en boeiend!
  X

 31. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuke tips serena!
  Ik hou van presenteren. Ik vind het altijd leuk om voor mensen te praten en dingen uit te leggen. Ze luisteren altijd aandachtig.
  Leuk artikel met leuke foto’s! 🙂

 32. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Je hebt het super gedaan vandaag! Leuke tips!

 33. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk artikel! Ik vind het jammer dat ik vandaag moest werken, was er graag bij geweest..

 34. bb
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik ben vrij goed in presenteren, komt omdat ik er zoveel aan heb moeten geloven in mijn studie, het wordt vanzelf natuurlijk na een x-aantal keer. Als ik een ander tips zou moeten geven zou ik ook met name noemen dat voorbereiding echt het halve werk is. En voor mezelf geld dat wanneer ik het gevoel heb dat ik te langzaam praat, het juist precies goed is voor luisteraars.
  Wat ik zelf ook altijd doe is een presentatie een paar keer doorlopen door hardop te praten, bijvoorbeeld als ik me douche/aankleed/opmaak. Hierdoor raak je ‘bekend’ met hoe je verhaal letterlijk klinkt.

 35. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Handig! Dit ga ik zeker even teruglezen als ik een presentatie heb.

 36. Yvonne
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Serena, bedankt voor de masterclass. Het was erg inspirerend, veel van opgestoken.
  En je zag er prachtig uit!

 37. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Dat ik het leuk vind wil ik niet zeggen wel trek ik altijd een outfit aan waar ik mezelf prettig in voel. Alleen vond ik de tip van stralen wel heel goed, al zijn presentaties op school toch weer heel anders. Opzich kan ik best goed presenteren ik praat alleen af en toe een beetje snel!

 38. Annika
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Dankjewel voor de tips! Leuk dat je ook wat meer tips over je uiterlijk geeft, in plaats van die tips die iedereen aan je geeft.
  Ik ben het alleen niet helemaal eens met je tip over het uit je hoofd kennen. Ik denk dat je je presentatie juist niet woord voor woord uit je hoofd moet kennen. Wat ik doe is bij het voorbereiden gewoon heel veel bronnen lezen en dan tijdens het presenteren gewoon vertellen wat ik weet. Ik hou me nooit helemaal aan mijn echte tekst 😉

 39. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Wauw, wat een goede tips! Ik kende er veel al, maar heb ze nooit zo bij elkaar gezien en dat is natuurlijk wat het er handig en overzichtelijk maakt.

 40. Kirs
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Hoi Serena! Ik wil je bedanken voor je presentatie! Het was leerzaam en erg leuk! Ik heb echt wat aan de tips die je gegeven hebt! Nu nog even de moed hebben om Zelf een blog te starten! Liefs

 41. Kirs
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Hoi Serena, nog bedankt voor je leuke presentatie! Ik heb er veel aan gehad! Je deed het op een leuke manier..hopelijk durf ik de stap te zetten om ook een blog te starten. Liefs!

 42. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik vind dat je het supergoed deed vandaag! En wat had je een gaaf jurkje aan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *