New Week: #ovproblemen

In mijn vrije minuutjes, tussen het bloggen door, trakteer ik mezelf op een rondje Buzzfeed. Een site vol grappige artikelen waar ik hardop om moet lachen. Laatst kwam ik bij een artikel terecht over tubeproblems, oftewel problemen in de Londense metro. Ik moest zo hard lachen, alles was zo herkenbaar!

Het OV heeft veel voordelen, maar ook helaas zo ontzettend veel nadelen. Ik zal hieronder een aantal van mijn persoonlijke #OVproblemen neerzetten, gewoon voor de lols.

1. Oh, heeft je tas ook ingecheckt?

Als het rustig is in de trein en je hebt een grote tas bij je, of een zware schoolrugtas, natúúrlijk begrijp ik het dan als je je tas naast of voor je neerzet op een stoeltje. Dat doe ik zelf ook. Maar als de trein dan vol begint te lopen dan haal je die tas linea recta weg, dat is wel zo sociaal. Helaas doet niet iedereen dat… noem me maar een freak, maar ik wil dan JUIST zitten waar iemand zijn tas heeft neergeplant. Ik weiger ook om te vragen of ik het plekje van de tas mag innemen. Ik ga gewoon heel awkward voor iemand staan en eyeball de tas. Na een paar seconden beseffen ze dat je niet doorloopt en mompelen ze een vaag ‘oh, sorry’ terwijl ze hun tas zo snel mogelijk onder hun stoel moffelen. Ha.

2. Smakken, kauwen en niezen

alg-smelly-food-jpgHet voordeel van treinen vind ik het multitasken. Terwijl je aan het reizen bent kun je bijvoorbeeld ook nog even lekker op je laptop werken of een hapje eten. Dat kan ik namelijk niet in de auto, want ik kan me maar op één ding tegelijk concentreren. Goed. Niet alleen ik, maar ook anderen eten graag in de trein. En dat is prima. BEHALVE als je zo hard smakt, kauwt en slikt dat ik het tot in het binnenste van mijn ziel kan horen! Bah! Smakkende kauwgomkauwers werken onzettend op mijn zenuwen en wil ik het liefst een beuk verkopen en als iemand voor me niest zonder zijn hand voor zijn mond te houden geef ik hem of haar ten minste 1 minuut lang de ‘evil eye’. Minstens.

3. Meelezers

Het is moeilijk om niet mee te lezen wanneer iemand naast je een METRO openslaat die half op je schoot terecht komt, want als je naast elkaar zit dan gebeurt dat nu eenmaal. Je staart nu eenmaal naar een pagina en je hersenen beginnen dan automatisch te lezen. Geen probleem. Begrijp ik volkomen. Als iemand naast me zijn hoofd een beetje schuin houdt om mee te lezen, vind ik dat helemaal niet erg. Maar wanneer je met je hoofd in mijn nek hangt, ben je te dichtbij. En ik heb dus ook wel eens een keer gehad dat iemand me tegenhield toen ik een pagina wilde omslaan. Dude, seriously?

4. Disco in de trein

frends with benefitsIk vind het echt voor schut als iemand kan horen welke muziek ik luister. Ja, omdat de kans groot is dat ik Sean Paul of One Direction luister, maar ook omdat het gewoon niet netjes is wanneer je anderen lastig valt met je muziek. Met mijn nieuwe Frends koptelefoon hoort de buitenwereld helemaal niets van wat ik luister, dus dat is al een last die van mijn schouders valt wanneer ik de trein instap. Echter zijn er nog zo veel anderen, vaak jongens, die hun muziek dusdanig hard hebben staan of gewoon hele slechte afsluitende oordopjes/koptelefoons hebben. Keiharde hardstyle om 8 uur ‘s ochtends beukt er dan door de trein. Goeiemorgen!

5. Wietrollers

Het is meerdere keren voorgekomen dat een jongen tegenover me een jointje zat te rollen in de trein. Rollen mag denk ik wel, maar oproken niet, dus als iemand alleen aan het rollen is doet ‘ie denk ik niet iets illegaals. Maar DIE GEUR! Halleluja. Opzouten hoor, dat kan je toch niet maken in de trein! De hele coupé ruikt naar een coffeeshop.

6. Een warme, gladde paal

enhanced-5848-1406716939-2Zo dat klinkt wel heel seksueel, maar zo bedoel ik het niet. Die paal in de sprinters waar iedereen zich met zijn kleffe handjes aan vastklampt, die paal bedoel ik. En op warme dagen sta je dan in een overvolle trein met zijn allen aan die paal te leuren. De paal wordt dan helemaal warm en glad van de zweethandjes, maar je moet het wel vasthouden want anders val je om! En als je denkt dat het niet viezer kan worden dan wordt de paal te druk en gaan mensen dus hun zweethanden om jouw handen vastklemmen. En als je denkt dat dat het ergste is, dan heb ik er hier nog eentje voor je: mensen die zich hoog aan de paal vastgrijpen en dan hun bezwete en behaarde oksels tegen je wang aankriebelen. True story.

7. Luide bellers

Meestal vallen de luide bellers in de leeftijdscategorie 50+ tot hoogbejaard. Je ziet het vaak al minuten van te voren aankomen. Men pakt een Sagem of KPN telefoon uit de handtas, modelletje koelkast, vervolgens gaat het leesbrilletje op en worden de nummers vanaf een papiertje één voor één keihard ingedrukt. Zodra men vervolgens het groene knopje heeft ingedrukt wordt er geschreeuwd ‘HEE GAAT IE NOU OVER? HENK? HOOR JIJ DAT IE OVER GAAT? waarop Henk antwoordt “JA, IK GELOOF VAN WEL GERDA. GEEF EENS AAN MIJ. JA. HIJ GAAT OVER. HIER.”. Ergens vind ik dit helemaal niet irritant. Gewoon schattig en aandoenlijk. Behalve als het gesprek vervolgens een half uur duurt, ik er precies naast of tegenover zit en we in een stiltecoupe zitten, waar ik kwam om te werken.

8. Stinkende mensen

Ik heb dus al een paar keer meegemaakt dat ik de bus in stapte en dat er een dakloze naast me kwam zitten. Maar dan niet zo eentje die er verzorgd uitziet, maar eentje die zo ontzettend hard stonk naar een ouwe pisgeur gemengd met poep, dat ik een kokhalsneiging niet kon onderdrukken. De eerste keer dat dit gebeurde heb ik de hele busrit door mijn neus geademd. Ik wilde niet opstaan en ergens anders gaan zitten, dat vond ik lullig. Maar de tweede keer dat dit gebeurde, en het was een andere dakloze, dacht ik ‘dit is toch niet normaal? Ik wil niet verplaatsen omdat ik bang ben gevoelens te kwetsen van iemand die MIJ lastig valt met zijn ontiegelijke misselijkmakende stank?’. Hij ruikt zichzelf waarschijnlijk niet eens meer, maar dat kan me niet schelen. Ik ben opgestaan en zo ver mogelijk van die vent weg gaan zitten.

9. Vieze mensen

omgEen paar jaar geleden, en mijn nichtje Robin en zusjes Larissa en Tara kunnen dit beamen, want die waren erbij, zat er een man in de trein. Het was zomer, warm weer, hij had een korte broek aan. En geen onderbroek. En hij zat lekker wijdbeens. Robin zag het als eerste. OMG, zei ze, ik zie gewoon zijn snikkel. Wij een beetje giebelen. Wij ook kijken. OMG, we zien gewoon zijn snikkel! Kijk, dat is grappig wanneer die man gewoon niets door heeft. Maar OH JA, hij had het door. Sterker nog, hij deed het er gewoon om. Hij genoot er van. Hij zat maar naar ons te glimlachen. En toen werd het creepy. Hij ging wat verzitten. Deed zijn benen nog eens even goed uit elkaar. Gatverdamme! Het was gewoon een pervert! Een potloodventer, maar dan undercover. We hebben meteen aangifte gedaan bij de eerste de beste conducteur die we konden vinden bij onze eindbestemming, maar de vogel was natuurlijk al gevlogen.

treinNou, volgens mij heb ik mijn #OVproblemen inmiddels wel van me afgeschreven, hahaha! Ik ben niet alleen maar aan het zeuren, want ik blij ook zeker heel blij met het OV. Het is wel duur, en ja, die chipkaart blijft nog steeds wennen voor mij, maar over het algemeen ben ik tevreden. Ik kan in de trein goed multitasken, je hebt leuke en interessante gesprekken met vreemden en als je samenreist met een klasgenootje of collega dan leer je die tijdens de treinritten stukken beter kennen. Reizen met het OV is iets sociaals, en dat heeft voor- en nadelen.

Zullen we trouwens de hashtag #OVproblemen weer in gebruik nemen, zodat we straks net zoals op Buzzfeed kunnen lachen als je op die hashtag klikt?

Wat zijn jouw grootste #OVproblemen? En wat is het opmerkelijkste wat je OOIT hebt meegemaakt in het OV? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

146 Reacties

 1. Lisa
  9 augustus 2014 / zaterdag, 9 augustus 2014

  Ik vind het oke als iemand in de krant meeleest ofzo(doe ik ook weleens sorry), maar sommigen zitten lekker mn prive whatsapp berichten mee te lezen is echt vervelend en ongemakkelijk.

 2. 8 augustus 2014 / vrijdag, 8 augustus 2014

  Honden! En dan niet van die schattige exemplaren, maar van die beesten die stinken, overal zonder riem (!) rond mogen lopen en het liefste kwijlen op je net gestreken en gewassen jurkje waarmee je indruk wilt gaan maken op díe ene leuke man. Nope!

  • 8 augustus 2014 / vrijdag, 8 augustus 2014

   Vergat mijn ergste ervaring ooit neer te zetten. Ik reis altijd met de trein en bus naar college en terug. De bus gaat via allemaal kleine dorpjes, waar vooral ook veel ouderen instappen. Eens kwam er een oud mannetje naast mij zitten. Geen enkel probleem, totdat het plotseling begon te stinken. Naar pies, welteverstaan. Ik dacht er niet echt bij na, totdat die man opstond en ik zag waar de geur vandaan kwam. Enorm zielig vond ik dat! En vies! Mij lijkt dat als je incontinent bent, je er toch iets aan doet om deze problemen te voorkomen…

 3. kerr
  8 augustus 2014 / vrijdag, 8 augustus 2014

  ik ging dus een keer met de metro naar school, maar ik moest mijn kaart dus nog gaan opladen, er stonden 2 mensen in de rij, de eerste laadde dus haar ov kaart, munt na munt, en uiteindelijk is ze gewoon weggegaan zonder dat ze met de metro ging reizen, dus ik ging even de tijd checken, en toen kwam er nog een man bij, dus nu waren er nog steeds 2 mensen voor mij. de eerste laade gewoon haar kaart en ging reizen, de man die nieuw was gekomen laadde zijn kaart en ging ook gewoon weg. ik vond het zo associaal, ik kwam dus uiteindelijk te laat op school aan. als ik nou had geweten dat zij alleen hun ov wouden komen laden dan had ik aan hun gevraagd of ik misschien eerst mocht.

 4. Carina
  8 augustus 2014 / vrijdag, 8 augustus 2014

  Ook altijd fijn, mensen die niet stil zijn in de STILTE coupé, ga dan toch ff lekker ergens anders zitten.. En dan worden ze boos als je ze erop wijst dat het een stilte coupé is. Of mensen die hun nagels gaan knippen in de trein, of gaan scheren. BAH.
  Oh en het hutje-mutje gaan staan terwijl een deur verder alle ruimte is (vooral in een sprinter, waar je dat goed kan zien). Mensen die de trein eerder inwillen dan dat jij uitgestapt bent, dat werkt toch niet.. Of mensen die pal voor de deur staan op het perron, daar loop ik dan letterlijk dwars door heen, mja, veel meer keus heb ik niet.
  Maar de grootste ergernis blijft voor mij de NS. Ze zijn vaker niet op tijd dan wel maar elk jaar beweren ze in hun rapporten dat de treinen op tijd rijden. De keren dat ik het afgelopen studie-jaar niet met de trein kon zijn niet meer op 1 hand te tellen. NS, ga je schamen!

 5. Annemiek
  7 augustus 2014 / donderdag, 7 augustus 2014

  Hahaha heel herkenbaar dit!!

 6. Petra
  7 augustus 2014 / donderdag, 7 augustus 2014

  Ooooooh ja vervelende mensen in de trein, bah! Ik haat smakkende mensen, starende mensen, te hard bellende mensen in de stilte coupe, mensen die niet vragen of ze naast me mogen zitten (is wel zo netjes toch?), mensen die hun nagels knippen in de trein, mensen die te harde muziek draaien. En ik heb ook meestal die mensen in mijn coupe (oke ik zit vaak in de trein). En soms is het werkelijk waar grappig, hoe mensen kunnen vergeten dat andere mensen ze kunnen horen als ze bellen (een meisje heeft uitgebreid haar soa’s besproken in de trein, why? just why?), maar toch hoef ik het niet mee te maken.

 7. Maris
  7 augustus 2014 / donderdag, 7 augustus 2014

  En wat dachten jullie dan van de immer handige vouwfietsen.
  In de spits zitten de eigenaren ervan comfortabel in de coupé en ik mag proberen dat deze geen hap uit m’n scheenbeen neemt wanneer we over wisselen van spoor..

 8. Aapke47
  6 augustus 2014 / woensdag, 6 augustus 2014

  De reactie die je hebt op 1 snap ik wel maar je kunt het toch beter gewoon vragen. Ik ben altijd overal te vroeg dus zit ik vaak al in de trein te lezen als hij vol loopt, en ja dan heb ik niet door dat het druk is. Wat is er mis met gewoon vriendelijk vragen of je ergens mag gaan zitten? Leuker voor jou (want je staat je niet te ergeren aan iemand die niet meteen reageert) en leuker voor de persoon waar je naast gaat zitten. Als mensen alleen staren naar mij reageer ik daar niet op en lopen ze meestal uiteindelijk weg. Als iemand vraagt “mag ik hier zitten?” of “is deze plek vrij?” pak ik met alle liefde mijn spullen op zodat ze kunnen gaan zitten.

  • Anouk
   10 augustus 2014 / zondag, 10 augustus 2014

   Dat vind ik ook! Ik ga bijna nooit met de trein maar er is een periode geweest dat ik veel met de bus moest, nu ben ik een dromer dus ik zat regelmatig uit het raam te staren en ik heb een keer mijn tas naast me neergezet zonder door te hebben dat er meer mensen kwamen, degene die naast mij wou zitten heeft zonder pardon mijn tas op mijn schoot NEERGESMETEN!, serieus echt gesmeten gewoon. In plaats ze me nou gewoon even aantikt en vraagt of ik mijn tas weg wil halen, nee dan ga je aso zijn en iemand anders haar tas wegsmijten. Dusja, aso’s mogen denk ik nog toegevoegd worden aan het lijstje. En daarmee bedoel ik dus onbeleefde mensen met een grote mond en zeer asociaal gedrag.

 9. 6 augustus 2014 / woensdag, 6 augustus 2014

  ik ga gelukkig niet zo vaak met de trein, maar ik moest een tijdje drie keer in de week naar de fysio in Utrecht (ik woonde toen in Huizen) en dat met OV. Het was winter, dus iedereen was ziek/zwak/misselijk/verkouden en ik irriteer me dan aan het vieze gehoest/geroggel/genies enzovoorts. Ik krijg in het OV echt een spontane smetvrees aanval.
  Toen ik nog in Apeldoorn in opleiding zat (en in het zuiden des lands woonde) treinde ik twee keer per week op en neer. Met een gigantische tas die zwaar was en die ik dus niet bovenin zo’n netje/rek getild kreeg. Die moest ik wel op een stoel zetten omdat hij anders mega in de weg lag. Ja in de spits dus toch maar dat logge ding op schoot genomen, zat ik dan… drie uur lang… Pffff… Ik ben zo blij met mijn auto en zou niet meer zonder kunnen!
  Ik ga nu alleen nog maar kleine stukjes met het OV. Amsterdam bijvoorbeeld. Ik parkeer dan bij P+R Zeeburg en met de tram verder. Dan zijn de parkeerkosten ook maar één euro =D.

 10. 5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Oh herkenbaar… Dat eerste doe ik ook, trouwens :p

 11. Saar
  5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Ja… Het ov… Altijd een pretje.

  Jullie hebben de ‘snikkel’ van die man gezien, maar een jongeman die bij mij in de bus zat ging nog een klein stapje verder. Hij en ik zaten als enigen nog in de bus. En doordat ik al een keer had omgekeken wist ik dat meneer op de achterste bank naar mijn aan het staren was. Oké, niet prettig, maar ook niet erg.
  En toen stapte ik de bus uit, en ik moest langs de bus lopen. Dus meneer volgde mij nog steeds met zijn ogen. En dat was het moment dat ik dacht, maar wacht eens even… Wat doet hij met zijn hand? Hij is wel heel druk met zijn hand op en neer aan het… WAT. WAAROM. HET IS EEN BUS. HOU JE BROEK AAN. HANDJES BOVEN DE DEKENS PLEASE.

  Ugh. Can’t be unseen. Also, scarred for life.

 12. 5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Ugh of een man die naast je zit en z’n snotje aan het raam smeert. Dat je even kijkt op dat moment en hij dus ziet dat je het zag. Pakt hij hem weer en zie ik vanuit m’n ooghoeken dat hij hem op de muur smeert. NEE GEWOON NEE.

 13. cindy
  5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Ik weet precies wat je bedoelt. Elke dag na het werk zit er een meid in de bus die dus de hele rit langzaam op amandelen kauwt. Kraak, kraak, kraaaaaaaaaaaaaaak. Omdat het een bijna lege bus is hoor je het zelfs als ze voorin zit terwijl ik achterin hoop het niet te horen. Ben inmiddels in staat om haar wat aan te doen. Waarom wil je mensen zo graag lastig vallen met dat geluid? Ga bessen eten ofzo.

 14. 5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Een discotrein, daar wordt ik ook gek van! Iets wat ook niet zo prettig vind: zatte mensen. Dat draait nooit goed uit…

  En zelf maak ik me wel eens schuldig aan meelezen.

 15. 5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Zoooo herkenbaar!

 16. Diana
  5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Sorry ik ben op dreef.

  Een keer lag ik te slapen omdat ik uit was geweest nacht ervoor en de hele dag gewerkt heb. Kwam een conducteur kaartjes controleren. Prima normaal word ik er wakker van, deze keer niet. Ging hij in mijn wang poken met zn vinger. Blijf van me af dude :'(

 17. Diana
  5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Meiden die zich opmaken, oké prima. (ook wel interessant om te zien)

  Maar deo en parfum?! No way josé! Baaaah. Ook nog de types die kei veel op doen altijd.

 18. Diana
  5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Mijn ergernis is vooral mensen die absoluut niet stil zijn in een stiltecoupé.

  Een keer moest ik gewoon naar een andere coupe (een normale) omdat het er veel rustiger was.

  Ik wil niet echt een zeur zijn maar ik maak lange dagen en als ik van groningen naar limburg reis (Soms, ja shit happens) dan wil ik niet met knallende koppijn aankomen bij mijn bestemming. Ook willen anderen dan werken, sommigen slapen..

  EN! Het zijn echt niet alleen jongeren! Ook vaak vrouwen die dan een gezellig dagje uit hadden met de vriendinnengroep.. MYGODDD. *oke ik ben uitgezeurd*

  Aub mensen <3 Aub wees stil in een stilte coupé

  P.S. Die billen zijn wel echt hilaaaarisch hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *