New week: koffie of thee?

‘Zullen we een keer gezellig een kopje koffie doen?’ wordt er regelmatig aan me gevraagd. Mijn antwoord luidt dan eigenlijk altijd ‘ja, gezellig! Ik drink alleen geen koffie. Maar thee kan natuurlijk ook’. ‘Echt? Drink je geen koffie?!’. Eh nee. Dat doe ik dus niet.

theeliefhebber_10Ik ben een echte theeleut. Een theeliefhebber, eerder. Waar een koffiefanaat helemaal los kan gaan over kopi luwak bonen (een echte koffiedelicatese die zijn smaak en aroma dankt aan het feit dat civetkatten de koffiebessen opeten en vervolgens als gefermenteerde boon weer uitpoepen), kan ik helemaal enthousiast worden van een uit Shanghai geïmporteerde delicate losse groene thee met jasmijnbloemen (bij maanlicht geplukt) en gedroogde exotische fruitsoorten.

Schermafbeelding-2012-09-01-om-10.34.35-PMEn waar een koffielover honderden euro’s uitgeeft aan dure koffiemachines, melkopschuimers, designer koffiekopjes en koffielikeurtjes, geef ik mijn geld liever uit aan Japanse gietijzeren theepotjes, magische theebloemen, grappige thee-eieren en prachtige theemokken.

Ieder zo zijn ding!

the amsterdam coffee festivalIk vind wel dat ik als theeliefhebber een beetje wordt gediscrimineerd ten opzichte van de koffiefanaat, want er is aanzienlijk minder te koop op theegebied dan op koffiegebied. Koffie drinken is de laatste tijd ook echt een soort ‘kunst’ aan het worden, of moet ik het een trend noemen, met al die barrista wedstrijden, koffie festivals en exclusieve ‘hipster’ koffietentjes die als paddestoelen uit de grond schieten. Maar Nederland is dan ook een echt koffieland! Ik denk dat er in landen als China en Japan dan weer meer voor ‘ons’ te krijgen is.

coffee quotesIk klink nu heel negatief over koffie en koffiedrinkers, maar dat is niet zo! Ik vind koffie heerlijk ruiken en weet je, ik benijd koffieliefhebbers eigenlijk een beetje. Ik wil eigenlijk ook gewoon ‘gezellig een lekker bakkie pleur’ kunnen doen. Ik wil ook kunnen zeggen ‘dit is een goede koffie’ en dan ook echt weten waar ik het over heb. Ik wil al die leuke koffie quotes snappen. Kortom, ik wil leren koffie drinken.

Maar waar begin je?

De ene vriendin zegt dat ik meteen hardcore moet beginnen met sterke espresso’s, de andere vriendin zegt dat ik juist rustig aan moet beginnen met latte macchiatto’s of cappuccino’s met veel suiker. Ik weet dat er veel soorten koffie zijn, de een is wat fruitiger en de ander wat kruidiger, het is eigenlijk net zoals bij wijn.

Ik lustte eerst geen rode wijn, maar toen ik begon met een vrij lichte, fruitige rode wijn ben ik de smaak gaan waarderen en langzaam over gegaan naar verschillende soorten rode wijn, ook de wat zwaardere. Dat heb ik echt leren drinken (bedankt Roy en Nena!). Bier was ook iets wat ik niet lekker vond, maar na de introductieweek van mijn studievereniging dronk ik ineens bier als water. Eigenlijk kwam dat omdat we praktisch niets anders te drinken kregen die week, hahaha (bedankt Uranymus!).

drink coffeeMisschien is het dus een combinatie van licht en fruitig beginnen, maar wel puur (dus zonder melk en suiker) en het gewoon volhouden. Gewoon steevast elke ochtend een kopje, net zo lang tot ik de smaak ga waarderen. Ik hoor veel goede verhalen over Nespresso, en ik zag dat de espresso ‘Cosi’ en sterkte heeft van 3 (dus niet héél sterk) met een citrus/fruitige nasmaak. Dat klinkt best OK om mee te starten, toch? Het lijkt me geweldig om zowel van een kopje koffie als thee te kunnen genieten.

Koffieliefhebbers, help me out! Wat kan ik het beste doen om koffie te leren drinken? En welke koffiesoort (of Nespresso cupjes) kunnen jullie me aanraden? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

251 Reacties

 1. 16 augustus 2016 / dinsdag, 16 augustus 2016

  Natuurlijk Fused. Koffie die gezond is en lekker. Want jij weet ook wel dat je elke kop koffie die t te compenseren met een glas water, doordat koffie vocht onttrekt. Beter is het nog om te stoppen met koffie, omdat dit nadelige effecten heeft op de hormoonbalans.
  Gelukkig hebben wij gezonde en lekker koffie, zonder al die narigheid. Sterker nog, met gezondheidsondersteunende effecten.
  1 kopje bevat 150 Anti-oxidanten! Kijk maar op https://myrainoffice.com/document_library/Black-Coffee-Cut-Sheet.pdf
  Even voor de vergelijking, 1 glas versgeperste sinaasappelsap heeft 7!.
  Wil je een paar samples, mail dan even naar rain@bennis.com

 2. Roosmarijn
  24 november 2015 / dinsdag, 24 november 2015

  Hey Serena, ik vind het knap dat jij en sommige mensen het nog proberen, want seriously, ik heb de hoop opgegeven. Het begon met die vreselijke high Thea van een of andere verjaardag van mijn opa die ik nog nooit gezien had. Ik dacht, ik laat eens zien dat ik al volwassen ben ? gewoon. Een beetje opscheppen. Maar het liep niet goed af, ik heb alles weer uitgekotst!? Awkward! Maanden heb ik geen thee gedronken. Over een paar maandjes ben ik 15. Dat feest is al 3 jaar terug. Over een jaar hebben we weer een meeting?. Ik kijk er echt naar uit! Niet duss… Ik heb serieus m’n best gedaan om koffie te gaan drinken, maar nu lig ik ziek van de koffie op bed! Ik ben blij dat ik niet de enige thee leut ben! Ik ga weer naar m’n veilige thee overstappen! Die red me uit mijn bed????☺️.

  By the way, je schrijft echt heel leuk!! Je zou op YouTube vlogs of diy’s moeten gaan maken ofzo! Blijf vooral schrijven!!
  ???❤️ Roos

 3. Zoë
  10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

  Same issue! Ik drink veel liever thee dan koffie, ik wil het graag leren drinken.
  Ik begin inderdaad een beetje aan de smaak te wennen nu, ik begon met ijskoffie, later over op kaneel koffie met melk en suiker en probeer nu een gewoon kopje koffie te drinken. Wel met melk en suiker natuurlijk ;-), ook dat wil ik afleren.
  Tip van mij, je moet het gewoon gaan drinken, eerst begin je met koffie met een smaakje met melk en suiker, later inderdaad cappuccino’s gaan drinken.
  Gewoon doen, succes er mee! X Zoë

 4. Lisanne
  30 juli 2014 / woensdag, 30 juli 2014

  Hey Serena, ik ben 10 jaar en: I LOVE COFEE!! Een tip is: Begin met koffieIJS, zo leer je de smaak alvast kennen. Een van de lekkerste soorten koffie-ijs is van Carte Dore.

 5. hannah
  28 mei 2014 / woensdag, 28 mei 2014

  Ik drink al sinds mn vierde koffie. Ging altijd gezellig (met veel melk) met mijn moeder meedrinken. En sindsdien kan ik niet meer zonder, heeeeeerlijk <3
  Echt een geluksmomentje(s) van de dag.

 6. 28 mei 2014 / woensdag, 28 mei 2014

  Ik heb een keer Senseo geproefd met melk en suiker. Gatverdamme.
  Dus hey Serena, drink lekker thee. Drink ik met je mee.

  • hannah
   28 mei 2014 / woensdag, 28 mei 2014

   Ja, want Senseo is koffie wilde je zeggen… -.-

 7. Permata
  21 mei 2014 / woensdag, 21 mei 2014

  Ik ben een liefhebber van allebei! Maar probeer wel meer thee te drinken.Er. is wel een hele leuk thee gadget, Een waterkoker met instelbare temperatuur om thee mee te bereiden. Verschillende soorten thee vereisen verschillende temperaturen om de optimale smaak uit de theebladeren te trekken. Dus misschien is dat wat voor je Serena in plaatst van een duur espresso apparaat?

 8. Iris
  16 mei 2014 / vrijdag, 16 mei 2014

  Oh ik zou maar wat graag GEEN KOFFIE willen drinken! Slecht voor je tanden en slecht voor je vermoeidheid (je wordt er alleen maar afhankelijk van).

  Ik vind zelf Lavazza aModo Mio erg lekker, maar is wel beetje aan de prijzige kant.

  • 16 augustus 2016 / dinsdag, 16 augustus 2016

   Natuurlijk Fused. Koffie die gezond is en lekker. Want jij weet ook wel dat je elke kop koffie die t te compenseren met een glas water, doordat koffie vocht onttrekt. Beter is het nog om te stoppen met koffie, omdat dit nadelige effecten heeft op de hormoonbalans.
   Gelukkig hebben wij gezonde en lekker koffie, zonder al die narigheid. Sterker nog, met gezondheidsondersteunende effecten.
   1 kopje bevat 150 Anti-oxidanten! Kijk maar op https://myrainoffice.com/document_library/Black-Coffee-Cut-Sheet.pdf
   Even voor de vergelijking, 1 glas versgeperste sinaasappelsap heeft 7!.
   Wil je een paar samples, mail dan even naar rain@bennis.com

 9. Jenna
  16 mei 2014 / vrijdag, 16 mei 2014

  Ik drink altijd alleen maar White Chocolate Mocca van Starbucks, Witte chocola en melk, met een beetje koffie. Die zou je eens moeten proberen! De Latte’s van Starbucks zijn allemaal wat zoeter, en minder sterk in koffiesmaak. En we weten allemaal dat je een starbucks fan bent haha

  Ik ben altijd al gek geweest op thee. Mijn lievelingsthee is dan ook ‘Autumn Storm’ van Pickwick of, ‘boekjesthee’ zoals ik het altijd noemde. Theezakjes in een kartonnen soort.. ja boekje.
  Mijn vriend lust geen thee, en toch vraag ik iedere keer, ‘wil je ook thee schat?’
  Kan het niet begrijpen haha

 10. Masha
  15 mei 2014 / donderdag, 15 mei 2014

  Ik ben rond mijn 11e begonnen met zwarte koffie drinken.
  We hadden thuis een koffiemachine met verse bonen.
  13 jaar later staat er net zo een espresso machine op mijn aanrecht.
  Waar toch half Nederland een Senseo heeft staan vraag ik dan om een kopje thee;)
  Want even eerlijk je drinkt ook geen wijn uit een pak toch?

  • 16 augustus 2016 / dinsdag, 16 augustus 2016

   atuurlijk Fused. Koffie die gezond is en lekker. Want jij weet ook wel dat je elke kop koffie die t te compenseren met een glas water, doordat koffie vocht onttrekt. Beter is het nog om te stoppen met koffie, omdat dit nadelige effecten heeft op de hormoonbalans.
   Gelukkig hebben wij gezonde en lekker koffie, zonder al die narigheid. Sterker nog, met gezondheidsondersteunende effecten.
   1 kopje bevat 150 Anti-oxidanten! Kijk maar op https://myrainoffice.com/document_library/Black-Coffee-Cut-Sheet.pdf
   Even voor de vergelijking, 1 glas versgeperste sinaasappelsap heeft 7!.
   Wil je een paar samples, mail dan even naar rain@bennis.com

 11. Ileen
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Ugh ik herken je verhaal ontzettend. Ik wil net als mijn ouders, die de stad doorzoeken opzoek naar een koffietent met een “echte machine”, die de melk laten opkloppen door een temperatuur controlerend kannetje, die uit de leukste koffie kopjes drinken, de lekkerst geurende, klinkende en chique bonen kopen én weten te waarderen, de kunst van de koffie drinkers leren. Dus, vorige maand vond mijn vader het “tijd worden”. (Ik ben 13) ik nam op zijn aanraden een espresso met heel veel melk en suiker, maar moest bijna overgeven, de smaak is zó zwaar, zoals een cubaanse sigaret dat ook heeft. Een no go voor mij. En daarvoor heb ik met een vriendin een nespresso apparaat gebruikt. Het was een vanille fruitige lichte koffie.. Niet dus. Zelfde pribleem. Ik denk dat ik eerst moet wachten tot ik aan de alcohol kan. Bezopen zal koffie wel minder vies smaken.

  • Serena
   Auteur
   15 mei 2014 / donderdag, 15 mei 2014

   HAHAHA. Moest lachen om je laatste zin. Ileen, als ik de comments zo lees drinken heel veel mensen geen koffie, dus ook al heb je coffee lovers als ouders, het is geen verplichtig hè? 😉

 12. Inge A
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Ik ben een thee en melk-met-koffie liefhebber. Inderdaad beginnen met latten en cappuccino’s. Toevallig laatst met mijn vriend een Nespresso koffieautomaat gekocht mét melkopschuimer, heaven! En de COSI is super lekker zonder melk!

 13. Z
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  *seriously

 14. Z
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Nespresso!!! Serieus, dit is de lekkerste koffie ever! Ze hebben hele lichte tot hele sterke koffie en zo veel verschillende soorten. Ga naar een Nespresso winkel, laat je adviseren, experimenteer met smaken, niet te vergeten een lekker melkschuimlaagje & sirously je gaat genieten ha-ha!

 15. Iva
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Koffie: ik kan niet zonder!! Maar ook niet zonder thee. Thee is ontspannend, en koffie activerend 🙂

 16. 14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Ik drink ook geen koffie, lust ik gewoon niet. Cappuccino wel, maar alleen met veel suiker. Ook geen behoefte om zwarte koffie te gaan leren drinken. Ik zit nou ook met m’n kop rooibos thee achter m’n laptop. Heeeerlijk.

 17. Mariska
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Let op mijn woorden: thee wordt het nieuwe koffie! 🙂

  Ik drink ook geen koffie, de smaak ervan valt zo tegen in vergelijking met de geur van vers gemalen koffiebonen. De enige thee die lijkt op koffie is chai (door die opgeschuimde melklaag, lijkt het net cappucino). Dus als ik ‘mee wil doen’, drink ik dat.

 18. Janneke
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Ik hou ook niet van koffie. Vind het inderdaad heerlijk ruiken, maar zodra ik een slok neem word ik niet vrolijk. Al vind ik het ook echt niet erg dat ik er niet van hou. Zie genoeg mensen om me heen die koffie echt ‘nodig’ lijken te hebben. Doe mij maar een bakkie thee :).

 19. Nienke
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Hey! Ik ben begonnen met cappuccino. De melk maakt het romig waardoor je aan de smaak van koffie zult wennen. En dan af en toe een kopje gewone koffie tussendoor (echt waar, filterkoffie is het lekkerst!). Ik drink nu regelmatig koffie maar dan overdag of na het eten. De dag beginnen vind ik met thee toch het lekkerst. Wat de Nespresso cupjes betreft zou ik met een lichte beginnen en als je meer aan de smaak gewend bent kun je iets anders kiezen. Dat ligt natuurlijk aan wat je lekker vind.
  Succes!

 20. 14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Ik drink denk ik koffie vanaf m’n veertiende. Ben begonnen omdat er een Coffee Company praktisch naast m’n middelbare school zat, haha! Ben begonnen met de ‘Bambino’, koffie met chocolademelk in plaats van melk. Zoet zoeter zoetst dus! Steeds sterker en minder zoet gaan drinken, en nu hou ik van de smaak! Al ga ik wel nog steeds liever voor een cappuccino dan voor een espresso 🙂 En ik blijf ook een theeleut, haha!

 21. 14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  ik ben 16 en ik begon zo’n 1,5 jaar geleden met koffie drinken. Eerst dronk ik van die zakjes latte caramel en toen stapte ik over op senseo met veel melk en suiker en ging ik langzaam afbouwen met het minderen daarvan.

 22. 14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Eigenlijk denk ik dat je moet beginnen met een goede koffie gezet met een Chemex (zo’n glazen koffiekan met houten hals). Die koffies zijn meestal wat lichter gebrand en worden ook wat lichter gezet. Veel koffies zijn niet zo lekker als ze te slap gezet zijn, maar met goede bonen en deze zettechniek is het echt een aanrader. Vooral als je een theeliefhebber bent. Het heeft ook eerder de kleur van een donkere thee dan van koffie.

  Misschien hebben ze het wel bij The Village in Utrecht?

 23. Anne
  14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Ik was ook altijd “jaloers” op mijn oma, mama en andere familieleden die dan na een familiefeest gezellig bleven napraten met een tas koffie. Tot een jaar geleden dronk ik trouwens ook geen thee, tot ik alle verschillende smaakjes ontdekte en elke zoete thee die ik tegenkwam moest hebben! Terug naar de koffie 🙂 Ik drink enkel Latte Machiatto, van de Starbucks of als ik heb zelf maak via mijn Dolce Gusto met cups van Nescafe.
  En dan ook de karamel of vanille versie. Het moet zoet zijn bij mij. Ik denk niet dat ik ooit een tas koffie zou drinken zonder er gigantisch wat suiker bij te kieperen 🙂
  Je moet gewoon iets vinden wat je lekker vindt en van daaruit verder kijken.

  • 16 augustus 2016 / dinsdag, 16 augustus 2016

   atuurlijk Fused. Koffie die gezond is en lekker. Want jij weet ook wel dat je elke kop koffie die t te compenseren met een glas water, doordat koffie vocht onttrekt. Beter is het nog om te stoppen met koffie, omdat dit nadelige effecten heeft op de hormoonbalans.
   Gelukkig hebben wij gezonde en lekker koffie, zonder al die narigheid. Sterker nog, met gezondheidsondersteunende effecten.
   1 kopje bevat 150 Anti-oxidanten! Kijk maar op https://myrainoffice.com/document_library/Black-Coffee-Cut-Sheet.pdf
   Even voor de vergelijking, 1 glas versgeperste sinaasappelsap heeft 7!.
   Wil je een paar samples, mail dan even naar rain@bennis.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *