Monoï de Tahiti

Mijn eerste kennismaking met Monoï de Tahiti was met het gelijknamige product van Yves Rocher. Volgens mij was het een bodyoil en de geur was zo verrukkelijk! Net vakantie in een flesje. Ik weet dat ik dat wel vaker zeg, maar Monoï de Tahiti ruikt 100% naar zonnebrandcreme. Kokos en exotische bloemen. Zo rond de zomer komen er veel producten op de markt met de geur van Monoï de Tahiti, en de geur is voor mij dan ook onlosmakelijk verbonden met veel zon, een blauwe zee, een hagelwit strand, zoete cocktails en zachte zomerbriesjes. Maar, wat is Monoï de Tahiti nu precies?


Monoï de Tahiti olie is een parfumolie waarbij bloemblaadjes van Tahitiaanse gardenia’s (beter bekend als Tiaré bloemen, Tahiti’s nationale bloem) worden gedrenkt in kokosnootolie. Er zijn erg veel ‘neppe’ Monoï de Tahiti olien op de markt, want alleen de echte olie ondergaat een gevalideerd proces: de bloemblaadjes worden met de hand geplukt, het liefst wanneer de bloemen nog ongeopend zijn.

De stamper wordt verwijderd en de bloemen worden minimaal 15 dagen in geraffineerde kokosolie gedrenkt, zodat de geur van de bloemen in de olie kan trekken. Dit proces heet enfleurage. Ook de kokosnootolie is afkomstig uit eigen land. Daarbij is het regel dat er per liter kokosnootolie minimaal 15 Tiaré bloemen worden gebruikt. Alleen wanneer men zich aan deze regels houdt mag men het eindproduct officieel Monoï de Tahiti olie noemen.

Tiaré bloemetjes

Monoï (spreek uit als Mah-noy) is een oud Tahitiaans woord en het betekent ‘geparfumeerde olie’. Monoï de Tahiti betekent dus parfumolie uit Tahiti. Wat je vaak tegenkomt zijn producten met de geur van Monoï de Tahiti (dus kokosnoot met gardenia) of producten met een slap aftreksel van de olie (waarbij er bijvoorbeeld minder bloemen gedurende een kortere tijd zijn gebruikt) wat buiten Tahiti is gemaakt.

Wanneer Monoï de Tahiti olie is ‘uitgevonden’ weet niemand precies, maar de olie werd zo’n 2000 jaar geleden al gebruikt door de Maori stam op Nieuw Zeeland, waar ze het toepasten voor medicinale, cosmetische en religieuze doeleinden. Baby’s werden ermee ingesmeerd om hun huid tegen uitdroging te beschermen en wanneer er iemand overleed werd hun lichaam gebalsemd met de heerlijke geurende olie. Pas in 1942 werd Monoï de Tahiti olie gemaakt voor commerciële doeleinden.

Tahiti is een eiland in de Stille Zuidzee. Het behoort samen met de eilanden Moorea en Bora Bora tot Frans-Polynesië, een grote eilandengroep van 118 eilanden die gelegen is tussen Australië en Zuid-Amerika.

Het is niet zo gek dat de geur van Monoï de Tahiti een veelgebruikte geur is voor zonneproducten wanneer je ziet hoe prachtig het er is. Bij het zien van dit plaatje alleen al krijg ik een instant vakantiegevoel!


Nu jullie weten waar Monoï de Tahiti olie vandaan komt en hoe het wordt gemaakt wil ik jullie wat vertellen over de Monoï de Tahiti producten die ik momenteel in huis heb:


Ja, met deze producten haal je vast de zomer in huis! Ik heb mijn haren gewassen met de Marlies Möller shampoo, mijn lichaam gescrubd met de scrub van Sephora, mijn lichaam ingesmeerd met de olie van Lovea en het geurtje van Yves Rocher rijkelijk over mijn haren en lichaam gesprayd. Aaaahhhhhhh… VAKANTSJIE!


Marlies Möller – Monoï de Tahiti shampoo & conditioner
Wanneer de zon flink begint te schijnen smeren we ons massaal in met zonnebrandcreme, maar onze haren vergeten we eigenlijk een beetje. En dat terwijl de zon onze lokjes behoorlijk kan uitdrogen! In dit 2-in-1 product zitten dan ook UVA- en UVB filters die onze haren beschermen tegen de schadelijke UV stralen. Daarnaast is het verrijkt met Monoï de Tahiti extract dat de haren verzacht, versterkt en glanzend maakt. De geur ruikt echter niet naar Monoï de Tahiti (geen overdadige kokos- en gardenia geur), maar het ruikt wel lekker fris, fruitig en zomers. Prijs €19,95 (200 ml). Te koop bij parfumerie Douglas.

Lovea – Monoï droge olie
Lovea is een merk in biologische zonnebescherming (zie ook dit artikel, onderaan), maar dit product bevat geen zonnefilter. Het is puur bedoeld als verzorging voor je lichaam. Het is een droge olie, wat wil zeggen dat de olie razendsnel intrekt. Ik houd ervan! Bodylotions en -butters vind ik maar ‘koud’ aanvoelen op mijn huid, dus ik geef de voorkeur aan oliën. Deze olie breng je gemakkelijk aan met een spray en de olie trekt tijdens het insmeren al in. Omdat de olie zo snel intrekt is het geschikt voor alle huidtypes, zowel droog als vet. Het lijkt me heerlijk voor droge benen, wanneer je korte dingetjes gaat dragen!

Deze olie bevat 1% Monoï de Tahiti olie (zeer weinig dus), maar de geur is wel heerlijk tropisch. Het ruikt niet zo zoet en romig als de typische Monoï geur die ik gewend ben van de Yves Rocher producten, maar wel erg lekker. Prijs €9,99 (125 ml). Te koop via diverse online shops, zoals Shizo.nl of Puurvoorjezelf.nl en ook te koop bij De Tuinen en Etos.


Yves Rocher – Monoï Eau de Vahinés eau de toilette 
Daar hebben we hem, het klassieke Yves Rocher geurtje Monoï! Voor mij is dit de ultieme Monoï geur en volgens mij zit deze geur dan ook al jaren in het assortiment. Eau de Vahinés is echter een variatie en ligt sinds deze maand in de winkels. De geur is onmiskenbaar bloemig, tropisch, warm en sensueel, rijk en creamy, licht zoet en exotisch. Écht vakantie in een flesje! Het doet me erg denken aan de typische ‘zonnebrandcreme’ geur. Zo lekker!

Alhoewel Monoï de Tahiti olie gemaakt is met gardenia’s zit er in dit parfum juist een andere tropische bloem, namelijk ylang ylang. De geur van deze bloem is echter net zo lekker en exotisch en ruikt heerlijk in combinatie met de geur van kokos. Prijs €25 (100 ml).

Via de webshop van Yves Rocher betaal je momenteel maar €15 zag ik net! Dat vind ik een goede prijs voor zo’n grote fles! En de Monoï shampoo is momenteel slechts €1,70. Wat een lekker budgetprijsje.


Sephora – Monoï lijn
Ook Sephora heeft het deze zomer goed bekeken en komt met een complete Monoï lijn bestaande uit o.a. een smoothing body scrub, creamy body wash, moisturizing body lotion en fizzing cube. Qua geur vind ik het vergelijkbaar met de geur van Yves Rocher. Het is romig, warm, tropisch en sensueel, maar iets frisser (door de geur van sinaasappelschil) en iets minder zoet. Heerlijk! Het is zacht, exotisch en 100% vakantie.

In dezelfde geur is er ook nog een geurkaars, een bodybutter, bubble bath, handzeep, eau de toilette en badparels. Een hele complete lijn dus! Prijzen variëren van €1 tot €9,90 dus de lijn is redelijk betaalbaar. Details vind je op de Franse Sephora webshop. In Frankrijk ligt de Monoi lijn al in de schappen, maar hier in Nederland moeten we nog eventjes geduld hebben, want hier komt de lijn pas eind deze maand uit.

Bovenstaande producten bevatten slechts weinig of geen echte Monoï de Tahiti olie, het gaat hier slechts om de geur. Wil je ‘the real deal’ dan zou je merken als Hei Poa of Monoi Tiaré Tahiti kunnen proberen. Yves Rocher heeft ook een Monoï olie met maar liefst 50% échte Monoï de Tahiti olie, voor slechts €5,50.

Wat vinden jullie van Monoï de Tahiti geur, doet het jullie ook zo denken aan vakantie?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

84 Reacties

 1. Willeke
  8 april 2014 / dinsdag, 8 april 2014

  Leuke review! Ik was ook altijd een grote fan van de olie van YR,totdat ik ontdekte dat je Monoi ook in Frankrijk in de supermarkt kunt kopen. De concentratie echte Monoi is daarin 99%, en in die van YR krapaan 50%. De geur is iets subtieler,maar erg lekker!

 2. Sandra
  25 mei 2012 / vrijdag, 25 mei 2012

  Love it!!!! <3

  Ik ben zo gek op de Monoi geur! Ik ben inderdaad ook grootverbruiker van de douchegel van Yves Rocher en was ook benieuwd naar de shampoo van Marlies Moller.

  Kennen jullie de zonverzorging van Dior? Daarin zit ook Monoi, en je wordt er ook sneller bruin van dan andere zonproducten zonder te verbranden. Echt top, en ruikt zo heerlijk. Je huid krijgt er een mooie glans van, echt een fijne glow. De zelfbruiners ruiken trouwens ook naar Monoi.. veel fijner meestal stinkt het zo.

  En Guerlain heeft een fijne spray die hydrateert en ervoor zorgt dat je minder zon nodig hebt om bruin te worden, met de geur van Tiar'e

 3. 25 mei 2012 / vrijdag, 25 mei 2012

  Thanks serena, door dit artikel ben ik eventjes langs de yves rocher te gaan om te ruiken aan de producten, ohmy.. GREAT! Ik heb nu een shampoo een zonne-olie en een parfum zonder alcohol, perfect om in mn haar te spuiten! Verder wil ik de l’eu de toillette halen maar dat doe ik denk ik online daar is het ietsjes goedkoper en ik sla daar nog even wat shampoo’s in die kosten nu maar 1,70! De shampoo beweert dat het zacht de zonnebrand en zout resten weghaald, perfect voor op vakantie dus. Im in love, thanks to you! -xx-

 4. Kim
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Hey,
  Weet iemand of er ook SLS en SLES in de shampoo zit?

 5. Genevieve
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Hmmm klinkt zo lekker die producten

 6. Lizzy
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Ben vanmiddag toch maar even de yves rocher in gelopen en vond de geur zo heerlijk dat ik nu de trotse eigenaar ben van de eau de toilette, de zonneparfum (zonder alcohol), de droge olie, de gewone olie, de shampoo en de bodywash 2x 😀

  • Serena
   Auteur
   11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

   Hahaaaa, de hele lijn meteen! nice!

 7. Renoeka
  8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

  Leuk artikel. Kende het helemaal niet. Ben nou weer een stukje wijzer haha

 8. 8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

  Klinkt als een heerlijke geur 🙂
  Ik denk dat ik die eens ga ruiken x

 9. Selene
  8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

  In Frankrijk gebruiken veel meisjes de Monoï olieën die je bij de DI kunt kopen. Ze smeren het in net voor ze gaan zonnen om sneller bruin te worden (er zit SPF in). Weet je hier meer van, Serena? Ik heb het namelijk een paar keer gebruikt, maar uit angst dat het vreselijk is voor mijn huid, skip ik het meestal…

 10. Clarisse
  8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

  oehhh die parfum.. hebben hebben !

 11. Floor
  8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

  Ok ik viel bijna van mijn stoel toen ik las over een geurkaars! Ik ben al jaren fan van de geur, heb dan ook de producten van Yves Rocher en het geurtje van Sephora (alleen heette het eerst Tiaré, maar rook precies hetzelfde als de Yves Rocher producten). En gister dacht ik ‘waarom is er geen geurkaars van deze geur?’ Had namelijk alweer flink in mijn kamer gesprayed omdat de geur idd een vakantiegeurtje is (en als het regent moet je wat toch ;)). Thanks voor de info, ik ben 1 juni jarig dus ik weet al wat ik kan vragen hihi ;).

 12. 8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

  Lijkt me een heeerlijk product om mee op vakantie te gaan!

 13. Lisanne
  7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  Van Lipton heb je thee van ‘tahiti’. Erg fruitig met ananas, lijkt hier wel een beetje op!

 14. 7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  Ik vind het heerljik! Ik gebruik altijd de zonne olie van Yves Rocher.

 15. 7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  Ik heb van yves rocher Monoï de Tahiti Eau parfumante exotique. Maar ik weet niet echt wat het is. Is het ee normale parfum of is het meer een body splash? XXX

 16. Annika
  7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  ik heb een keertje zo’n testertje gehad van yves rocher, heerlijk! idd instant zomer!

 17. 7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  Ik heb zelf de olie van YR, maar ik weet niet of dat de echte is….

 18. 7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  Hier heb ik ook nog nooit wat van gehoord. Lijkt me wel erg fijn 🙂

 19. Zwaan
  7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  Nog nooit van gehoord! Je hebt me wel gelijk enorm enthousiast gemaakt hoor, haha.
  Ik heb nu echt de neiging om het parfum van Yves Rocher en een andere olie aan te schaffen.
  Beetje jammer dat ik de geur niet eerst kan ruiken 😉

 20. nathalie
  7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

  Ik vind Monoi de tahiti echt zooooo goddelijk als ik deze geur ruik moet ik echt denken aan witte stranden en een blauwe zee..:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *