Mijn productfotografie tips

De laatste tijd krijg ik veel vragen over mijn foto’s dus het leek me leuk én nuttig om een aantal van mijn productfotografietips met jullie te delen! Het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt, maar oefening baart kunst, dat is nu eenmaal een feit. Vandaag geef ik voornamelijk mijn persoonlijke tips ter inspiratie, maar verder moet je natuurlijk zelf aan de slag en flink experimenteren en uitproberen om tot het gewenste resultaat te komen en je eigen ‘style’ te vinden. Dat is voornamelijk heel belangrijk.

Tip 1: zorg voor goed licht

Mijn voorkeur gaat uit naar daglicht, alhoewel je met zon soms ook leuke dingen kunt doen.

lacquester.com polish_07chanelfall_01Nagellak en highlighters met mooie shimmers en glitters vind ik bijvoorbeeld juist leuk om in het directe zonlicht te fotograferen, omdat de shimmertjes dan extra mooi tot uiting komen.

guerlain terracotta sun collection 2014-04Ook zonnebrand of speciale zomercollecties of vind ik leuk om in de zon te fotograferen omdat ik dat er nu eenmaal goed bij vind passen.

chanel reflets d'ete le vernis-1Of een zomerse nagellakcollectie, leuk gedrapeerd in zand voor dat echte strand- en vakantiegevoel!

elie saab le pafum l'eau couture_3elie saab le pafum l'eau couture_5Je kunt ook juist gebruik maken van zonnestralen en er lekker mee spelen. Hier breekt het licht heel mooi via het parfumflesje waardoor het een extra gaaf effect geeft!

daisy dream review_5 daisy dream review_1En soms past zon juist perfect bij een bepaald product. Ik vind het flesje hier mooier uitkomen dan de andere foto’s die ik gewoon binnen nam.

lush lente01Over het algemeen fotografeer ik naast het raam in mijn woonkamer. Er komt via dat raam mooi licht naar binnen schijnen, zonder al te veel schaduwen of felle zonnestralen. Zoek in jouw huis ook naar een goed plekje. Is het niet te vinden? Ga dan naar buiten. Ik weet het, koud! Maar ik lig soms ook plat op mijn buik op de gallerij in mijn badjas en sloffen terwijl het vriest. Als ik maar een mooie foto kan maken!

Tip 2: maak de foto’s sfeervol

Persoonlijk houd ik niet van hele clean productfoto’s, oftewel producten met een witte onder- en achtergrond. Daarvoor heb ik kant-en-klare persfoto’s!

yves saint laurent black opium_4update je geurengarderobe_05MAC ss15 lipsticks_18chloe love story_7sleek del mar volume II_2Mijn eigen foto’s maak ik liever een stukje sfeervoller, door er bijpassende items bij te leggen zoals bloemen, bloemblaadjes, een tijdschrift, notitieboekjes, zonnebrillen, geurkaarsjes. Speel met dit soort accessoires.

bvlgari omnia indian garnet_3katy perry killer queen perfume_7prada candy l'eau marc jacobs honey_1versace bright crystal absolu_5chloe signature valentina floriale2Ik heb soms al helemaal in mijn hoofd hoe ik iets op de foto ga zetten en koop dan bij de winkels nieuwe ‘props’ voor bij de foto. Bij parfum vind ik het leuk om naar de ingrediënten te kijken en op basis hiervan inkopen te doen.

kruidvat solait sun protection-1Zonnebrand vind ik leuk om te fotograferen met een zonnebril en strandtas.

diptyque candles reviewKaarsen vind ik mooi in een natuurlijke omgeving, zoals op een bureau of in de huiskamer. Probeer verschillende dingen uit. Soms heb je iets in je hoofd wat totaal anders uitpakt, het is altijd goed om dan een backup plan te hebben. Bovendien zijn verschillende settings voor één product of collectie altijd een leuke afwisseling, dat maakt het net even wat spannender voor je lezers.

Tip 3: Zorg ook in een foto voor ‘negative space’

Ik vertelde jullie dinsdag over negative space, een vakterm die wordt gebruikt door stylistes bij het inrichten van een ruimte. Niet elke muur heeft planken en schilderijen nodig en niet elk hoekje in huis moet gevuld worden met tafeltjes of krukjes. Het is goed voor de balans van je inrichting om te werken met ‘negative space’, oftewel, lege plekjes. Ook in je foto zijn deze lege plekjes nodig voor een mooie compositie en een evenwichtige balans.

Het is moeilijk uit te leggen hoe je dat precies doet, het gaat denk ik meer op gevoel. Ik ben soms 10 minuten aan het schuiven; het lipglossje meer naar links en iets schuiner, het dopje wat meer naar het midden toe, daar is het nog te leeg, dus daar komt een bloemblaadje en ga zo maar door. Ik kijk tussen het schuiven door steeds even door mijn lens om te kijken hoe alles ligt. Als het goed voelt, maak ik de foto.

chanel voorjaar 2015 Collection Rêverie Parisienne_15chanel etats poetiques herfst make-up collectie 2014_10diy sieradenrek zonnebrillen opbergen_11

Tip 4: Speel met achter- en ondergrondjes

Meestal gebruik ik witte achter- en ondergronden, maar het is juist ook wel eens leuk en verrassend om met veel kleur en printjes te werken! Je kunt natuurlijk ook een boek of tijdschrift kiezen als ondergrondje. Het maakt het geheel gewoon net even iets spannender en kleurrijker. Ik vind het zelf een leuke afwisseling van het altijd witte en cleane.

viva glam x miley cyrus_20 ysl spring look 2015 desir du jour16philosophy loveswept_4nieuwe chanel rouge coco_38the body shop fuji green tea_13Ik heb thuis rollen behang, houten snijplanken, marmeren ondergronden en verschillende soorten glitter en confetti die ik allemaal gebruik voor productfoto’s. Ik heb een hele la vol accessoires, props en ondergronden. Ik vind het fijn om zo’n la te hebben en ik kan het dan ook iedereen aanraden die veel productfoto’s maakt. Soms heb ik geen inspiratie, dan ruk ik die la open en probeer ik wat uit en meestal komt er dan altijd wel wat leuks uit rollen. Het is handig om alles bij elkaar te hebben zodat je niet steeds voor elke ‘shoot’ op zoek hoeft te gaan.

Tip 5: haal je foto’s altijd door de nabewerking

Nou ja, altijd. Het hoeft natuurlijk niet! Soms lijken je foto’s al supermooi, maar in de meeste gevallen maak je ze nóg mooier door ze een klein beetje te bewerken. Even wat oplichten, de witbalans opnieuw instellen, de kleuren wat intenser maken, wat meer ‘clarity’, contrast iets verhogen… het kost me best veel tijd om alle foto’s (soms zijn dat er wel 20 of 30 per artikel) stuk voor stuk te bewerken, maar het levert wel het mooiste resultaat op.

YSL-Tye-Dye-7077niet bewerkt.

tye dye bewerktwel bewerkt.

verschilvoor en na bewerking.

Het is een subtiel verschil, maar het maakt de foto toch net even wat mooier voor dat ‘wow effect’.

Inmiddels zit de routine er zo goed in dat ik maximaal 1 minuut nodig heb per foto. Dat is dan een half uur extra werk, maar het verschil merk je direct. Ik bewerk al mijn foto’s via Picmonkey.com, waar ik een premium account heb.

what's in my bagDit waren mijn 5 tips voor productfotografie! Ik hoop dat jullie er leuke inspiratie uit hebben kunnen halen. Wat vooral belangrijk is, is dat je er lol in hebt! Ik vind productfotografie namelijk echt één van de leukste dingen van mijn blog omdat ik er lekker veel creativiteit in kwijt kan. Ik ben hiermee dan ook heel geduldig. Wat ik al zei, soms ben ik 10 minuten of langer bezig met het ‘goed’ neerleggen van de producten. Een mooie productfoto heeft voorbereiding nodig, en nabewerking. Wil je jezelf verbeteren op dit gebied, neem er dan vooral de tijd voor.

Natuurlijk haal ik ook inspiratie van andere foto’s (niet bewust, maar als je één keer op Pinterest komt of je timeline van Instagram voorbij scrollt heb je genoeg indrukken opgedaan), maar het is wel belangrijk dat je vooral je eigen style aanhoudt en zelf lekker aan de slag gaat. Omdat ik zo veel experimenteer weet ik niet zeker of ik mezelf inmiddels een herkenbare fotografiestyle heb aangemeten, dat kunnen jullie me beter vertellen dan ik!

Als jullie nog aanvullende tips hebben, deel ze dan vooral in de comments. Want, sharing is caring!

Fijn weekend allemaal!

Larissa, Tara en ik zijn momenteel ergens in het buitenland (we hebben alleen geen idee waar, op dit moment van schrijven, want we gaan weg via srprs.me). Als je benieuwd bent waar we uithangen en onze buitenlandse avonturen op de voet wilt volgen, volg dan ons gezamenlijke reisaccount @travellab.nl op Instagram! Vinden we leuk!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

121 Reacties

 1. 15 december 2015 / dinsdag, 15 december 2015

  Super tips !!

 2. 31 maart 2015 / dinsdag, 31 maart 2015

  Leuke tips! Jouw foto’s zijn altijd prachtig, vooral de parfum foto’s! Picmonkey ga ik ook maar eens proberen :D

 3. 31 maart 2015 / dinsdag, 31 maart 2015

  Leuke tips! Jouw foto’s zijn altijd prachtig, vooral de parfum foto’s! Picmonkey ga ik ook maar eens proberen :D

 4. 31 maart 2015 / dinsdag, 31 maart 2015

  De spulletjes die jij erbij gebruikt maken je foto’s juist zo tof! :) Superleuk is dat

 5. 25 maart 2015 / woensdag, 25 maart 2015

  Handige tips! Ik vind jouw foto’s altijd heel erg leuk om naar te kijken!

 6. 25 maart 2015 / woensdag, 25 maart 2015

  Leuke tips Serena! Ik vind dat juist het leukste aan productfoto’s maken, iedere x een andere setting verzinnen zodat het product mooi tot z’n recht komt! Nabewerking is iets wat ik inderdaad ook doe, het geeft net dat kleine beetje verschil.

 7. 24 maart 2015 / dinsdag, 24 maart 2015

  Super goede tips! Ik vind het zelf erg moeilijk om goede foto’s te maken vooral als het licht niet goed is. Jouw foto’s zijn altijd prachtig!

 8. 23 maart 2015 / maandag, 23 maart 2015

  Goede tips, je maakt mooie foto’s. Vind het zelf ook leuk om ermee te spelen en experimenteren, maakt de artikelen een stuk aantrekkelijker :)

 9. Ikram
  22 maart 2015 / zondag, 22 maart 2015

  Het is te zien dat je je foto’s met veel liefde en aandacht maakt :) Ik vind het altijd een plezier voor het oog om naar je foto’s te kijken!!

 10. 22 maart 2015 / zondag, 22 maart 2015

  Leuk! Jij kunt inderdaad echt mooie foto’s maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *