7 tips voor prachtige productfoto’s

Ik krijg vaak te horen hoe mooi mijn productfoto’s zijn, dus het leek me leuk om mijn persoonlijke productfotografietips met jullie te delen. Ik vind het superleuk om productfoto’s te maken en ik steek er dan ook altijd veel tijd en moeite in, dus ik wil jullie allereerst bedanken voor de complimentjes! De ene keer ben ik wat trotser op het eindresultaat dan de andere keer, maar het is altijd fijn om te lezen dat het wordt gewaardeerd. Hopelijk doen jullie inspiratie op van mijn tips!

YSL Kiss & Love Holiday 2015 - 231. De juiste ondergrond
Een onder- of achtergrond kan een foto maken of kraken. Kies je voor een stof, of voor papier. Ga je voor hout of marmer. Licht of toch donker? De achtergrond moet passen bij wat je wilt uitstralen met de foto, en het moet tevens bij de producten passen. Zo vind ik een houten ondergrond erg mooi voor natuurlijke cosmetica. Maar zwart of leisteen is weer mooi bij luxueuze spa producten. Wit is altijd erg mooi en clean. Marmer zijn mensen ook dol op, en het past ook goed bij foodfoto’s van taarten en andere baksels. Stoffen zijn ook een goede keuze: wit linnen, een leuk bloemetjespatroon, satijnen pastelkleuren, you name it. Zelf heb ik grote vellen kartonnen in huis in alle kleuren van de regenboog. Op de lapjesmarkt heb ik stukken stof gekocht. Ik heb een mooie houten plank en bij mijn ouders thuis hebben we een echt marmeren plaat. Investeer dus in mooie achtergronden. Ga er naar op zoek. Het zal je productfoto’s aanzienlijk verbeteren.

Guerlain Neiges & Merveilles Holiday Make-up Collection 2015 - 38 2. Compositie en kleur
Dit is iets wat een klein beetje in je moet zitten, gevoel voor kleur en compositie. Maar, wat niet is kan absoluut nog komen en oefening baart kunst. Om een foto iets spannender te maken qua compositie, kun je bijvoorbeeld een gekleurd vlak in beeld brengen, zoals ik hierboven heb gedaan. Speel ermee. Ik heb wel 3 of 4 keer het gouden vel verplaatst (van rechtsonder naar linksonder en weer terug) om er vervolgens achter te komen dat de linkerbovenhoek de beste optie was. En ik heb voor een gouden vel gekozen omdat ik dat mooi in balans vond met de producten. Een geheel witte achtergrond vond ik te wit, en door het gouden vel erbij te pakken is het geheel net even wat interessanter om te zien.

Ook belangrijk is dat het hele plaatje klopt. Ga dus vooral boven je ‘tafereeltje’ hangen en kijk door de lens. Als het niet goed ‘voelt’ verschuif de producten dan net zo lang tot ze voor jouw gevoel goed liggen qua compositie. Is het niet te druk? Liggen ze niet te ver van elkaar, of juist te dichtbij? Moet het dopje erop of eraf? Moet het doosje opengeklapt of toch liever dicht? En moet het product geheel in beeld, of deels? De truc is om vooral veel uit te proberen en te experimenteren. En elke keer weer even door je lens kijken om te ‘voelen’ of het plaatje klopt, of niet. Ik maak mijn foto’s vaak zo, dat ik ze niet eens hoef uit te snijden achteraf.

Dior kerst makeup 2015 - 4chanel automn collection 2015 - 1 3. Hoogteverschil
Wat ik zelf erg mooi vind om te doen is om te werken met hoogteverschil. Ook dit maakt een productfoto net even wat spannender en interessanter. Al is het maar een simpel boekje of plankje, zoals hierboven op de foto. Maar ook doosjes, een stapeltje boeken of tijdschriften of een dienblad zijn mooie manieren om te zorgen voor hoogteverschil. Probeer het eens uit!

indie lee brightening cleanser review - 24. Gebruik passende props (en wees niet bang om hierin te investeren)
Ik heb – net zoals achtergronden – ook een heel arsenaal aan props. Producten die ik puur en alleen heb gekocht voor op de foto. Zoals het mooie, matte, koperkleurige bestek van Xenos die ik speciaal voor foodfoto’s heb gekocht. Ik heb ook eetstokjes, verschillende borden en kommen, tafellakens, bekers. Dus mocht je eens in een leuke interieurwinkel zijn, of in de Xenos/Action/Blokker/Big Bazar, probeer dan eens voor een paar euro mooie items te scoren die het goed zouden doen in je foto’s. Props hoeven niet altijd geld te kosten, soms slingert het ook gewoon rond in mijn huis, maar het is gewoon fijn om een hele la vol te hebben met mooie dingen waarmee je je foto’s kunt opleuken.

etos eau de toilette review - 6 Belangrijk is wel dat de props passen bij het product. Zoals de aardbeitjes bij de Indie Lee cleanser waar aardbei extract in zit. En in het Evening Kiss parfum van Etos zat onder andere roze peper (ik heb eens een potje roze peperkorrels bij een kookwinkel gekocht, omdat ik WIST dat ik het een keer nodig zou hebben), peer en oranjebloesem. Nu kon ik geen oranjebloesem vinden, dus heb ik het maar gedaan met sinaasappel en een bloesemachtig takje. Ik kijk dus naar de ingrediënten en hiermee ‘kleed’ ik mijn foto’s aan. Je mag best wel eens investeren in productfotografie. Ik ben vaak zo’n €10 kwijt voor mijn bloemen en fruit. Maar daarna eet ik het fruit lekker op en heb ik meteen een mooi bosje bloemen in huis.

H&M herfst make-up look - 15. Negative space
De truc met productfotografie, en dan met name de flatlays, is negative space. Oftewel, de plekken waar niets ligt. Dit heeft deels te maken met de compositie natuurlijk. Probeer eens een aantal lege plekken in je foto te laten. Je hoeft niet alles op te vullen. Zo zie je linksboven en rechtsonder op de foto hierboven een vrij leeg vlak, maar het staat niet gek of kaal, het klopt. Het is in het begin even wennen om zo veel ‘leeg’ te laten in je foto, maar met een beetje schuiven en experimenteren (en steeds door je lens kijken) merk je snel genoeg dat negative space je foto ook weer heel interessant kan maken. En dat het juíst de aandacht naar de producten kan trekken. 

Dior Cosmopolite herfst make-up collectie 2015 - 26. Veel inspiratie opdoen
Er zijn zo veel blogs en Instagram accounts met prachtige productfotografie. Mijn tip is om deze bloggers vooral te volgen en veel naar hun foto’s te kijken. Ik moedig je absoluut niet aan om hun style te imiteren, maar door maar vaak genoeg foto’s te bekijken die voor jou #goals zijn, doe je veel inspiratie op en krijg je steeds meer en meer ideeën die je kunt toepassen in je eigen foto’s, maar dan in je eigen style. Zo zag ik een keer een foto waarbij er gebruik werd gemaakt van een opengeslagen tijdschrift, dus dat wilde ik ook uitproberen. Wat je ook kunt doen is een Pinterest board aanmaken met mooie, inspirerende foto’s of Instagram accounts te volgen die veel gebruik maken van flatlays. Zoek maar eens op de hashtag #flatlays – inspiratie genoeg!

origins pink rose clay mask - 87. Oefenen, oefenen, oefenen
Dan rest mij niets meer dan te zeggen: succes! De beste manier om goede productfoto’s te leren maken is om het vooral erg veel te oefenen. Koop props, investeer in leuke achter- en ondergronden, probeer verschillende composities uit, let erop dat de kleuren in balans zijn, maak de foto niet té druk (al kan dat soms ook wel een leuk effect opleveren), probeer negative space uit en werk met hoogteverschil. En ja, dat kan ook allemaal in één foto! Er zijn wat dit betreft geen regels! Probeer het gewoon uit en vind je eigen fotografie style. Wat ook fijn is, vraag om een second opinion. Als ik wel eens twijfel over een foto vraag ik mijn moeder of zusjes om raad: welke vinden jullie mooier? Soms heb ik zo veel foto’s dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dan is het fijn dat een ‘buitenstaander’ een knoop kan doorhakken. Als laatste wil ik kwijt dat je er rekening mee moet houden dat je scherpe foto’s maakt en dat je een mooie belichting hebt. Ik fotografeer daarom het liefste bij daglicht en leg mijn producten dan ook dichtbij een raam voor de mooiste, natuurlijke belichting. Maar ook met daglichtlampen kun je prachtige foto’s maken. Soms wil de autofocus niet meewerken, dan doe ik het handmatig. Dat vergt ook wat oefening, maar zorgt uiteindelijk voor een prachtig resultaat.

Ik hoop dat ik jullie leuke inspiratie heb gegeven met deze productfotografie tips en dat jullie er het een en ander van hebben opgestoken. Ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben met mijn foto’s, maar dat ik wel altijd blijf zoeken naar manieren om mijn foto’s te verbeteren. Ik blijf achtergrondjes en props kopen en ik probeer vaak iets anders uit. Zo houd ik het voor mezelf ook leuk en afwisselend. Plus, het is altijd goed om jezelf te blijven uitdagen.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

93 Reacties

 1. 10 december 2015 / donderdag, 10 december 2015

  Ik ben op het moment heel erg op zoek naar mooie achtergronden en props voor mijn foto’s want dat vind ik inderdaad een heel verschil maken! Fotografie is ook gewoon heel leuk om te doen, dus ik blijf voorlopig nog lekker experimenteren ^^

 2. 6 december 2015 / zondag, 6 december 2015

  Handige tips! Dankje, ga ik zeker wat mee doen 🙂

 3. 5 december 2015 / zaterdag, 5 december 2015

  Weer een erg leuk artikel, jouw foto’s vind ik altijd prachtig! Ik werk ook nog steeds aan mijn fotoskills, maar heb wel een laatje vol met leuke items voor foto’s. En ook verschillende ondergronden, die mis ik nog in jouw rijtje en vind ik zelf erg mooi.
  Een gebreide trui gebruik ik soms als ondergrond, staat meteen zo cosy!

 4. Rianne
  4 december 2015 / vrijdag, 4 december 2015

  Hi Serena,

  Echt een héél leuk en inspirativol artikel! Ik vind jouw foto’s ook altijd erg mooi. Ik vind het zelf erg leuk te ontdekken en nieuwe dingen te leren, op elk gebied en de termen ‘negative space’ en ‘flatlays’ kende ik nog niet. Dit soort artikelts mogen vaker verschijnen:) Fijne dag! Liefs Rianne.

 5. 2 december 2015 / woensdag, 2 december 2015

  Fijn artikel Serena. Ik vind jouw foto’s altijd prachtig. Je weet je goed te onderscheiden op het gebied van fotografie, in vergelijking met andere -grote- bloggers.

 6. 2 december 2015 / woensdag, 2 december 2015

  Super mooie foto’s en hele goede tips! Ik ga er zeker mee aan de slag 🙂

 7. 2 december 2015 / woensdag, 2 december 2015

  Gaaf artikel! Ik houd echt van jouw foto’s! En ik vind ook dat ze als maar mooier worden, en dat vind ik zo leuk om te zien! 🙂 Liefs

 8. 1 december 2015 / dinsdag, 1 december 2015

  Kan het dat ik dit artikel hier al eerder gelezen heb? Veel van deze tips komen me bekend voor, alleen met andere foto’s.

 9. 30 november 2015 / maandag, 30 november 2015

  Fijn artikel en super tips! Ik heb onlangs een canvas doek gekocht en self adhensive sheets van wit en grijs marmer voor mijn foto achtergronden. Zó mooi, clean en heel simpel!

 10. 30 november 2015 / maandag, 30 november 2015

  Bedankt voor het delen van deze handige tips. Ik vind je product foto’s altijd erg mooi!

 11. 30 november 2015 / maandag, 30 november 2015

  Wat een fijn artikel! Ik vind het zelf best moeilijk om goede product foto’s te maken en kan hier ook echt gefrustreerd van raken. Je hebt hier echt talent voor!

 12. 30 november 2015 / maandag, 30 november 2015

  Super goede tips, dit nemen we hier zeker mee op het kantoor!

 13. 29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Leuk en vooral handig artikel! En natuurlijk mooie foto’s, haha.

 14. Ikram
  29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Handig artikel! Je maakt altijd de meest prachtige productfoto’s, echte kunstwerkjes telkens 😀

 15. 29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Hoe maak je mooie foto’s als het zulk slecht weer is als nu? (regen, donker, grauw)

 16. 29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Ik ben er nog steeds een beetje mee aan het spelen, maar als ik oude foto’s vergelijk met nu, dan ga ik zeker de goede kant op! 🙂

 17. 29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Really nice information. Something which I was looking for since long time. Found everything in 1 single page.

 18. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Hele handige tips. Ik ben druk aan het oefenen momenteel!

 19. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Wat een fijne tips!

 20. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Wat een ontzettende handige tips voor een beginnende blogger zoals ik! Je productfoto’s zijn in een woord prachtig.

 21. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Je hebt inderdaad prachtige productfoto’s, je kunt zien dat er heel veel tijd aan besteed wordt. Thanks voor de tips!

 22. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Jouw foto’s zijn altijd geweldig! Bedankt voor de tips

 23. Nita
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  May l just say, your photography astoundingly beautiful.
  I wish l could read the text, but l cant find my ‘translate’ button.
  Kind regards.
  XxX

 24. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Ik vind jouw productfoto’s van vrijwel alle Nederlandse blogs het mooist. Vooral als je kijkt naar compositie en gebruik van props. Handig om jouw tips te lezen. Hoop stiekem niet dat iedereen ze gaat toepassen, anders hebben we straks allemaal Beautylab-look-a-like foto’s hahaha..
  Ikzelf hou producten vaak in de hand vast en maak er dan met mijn afstandsbediening een foto van. De achtergrond ben ik dan zelf.

 25. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Héle fijne tips. Ik heb het artikel opgeslagen en ga er mee aan de slag!

 26. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Een hele nuttige artikel en ik ga de tips ook toepassen op mijn foto’s omdat je het heel duidelijk uitgelegd hebt. Dank alvast!!

 27. Naomi
  27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  Heel handig en informatief artikel!! Het is ook zeker te zien dat je zoveel aandacht aan je foto’s besteed!!

 28. 27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  Van alle beautyblogs die ik volg maak jij de mooiste foto’s, dus dankjewel voor het delen van jouw tips en tricks en voor het woordje ‘flatlay’, want nu weet ik waar ik op moet zoeken 😉

 29. Mare
  27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  @Serena: Wat voor fotocamera gebruik je?

  • Serena
   Auteur
   27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

   Hi Mare,
   Ik heb een Canon 70D.

 30. 27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  Jouw foto’s zijn altijd ongelooflijk prachtig, dus met tips van jou weet ik dat ik iets ben. Ik fotografeer nog steeds met de camera van mijn telefoon, dus mijn foto’s zijn nooit helemaal dat. Wel heb ik nu heel veel inspiratie op gedaan, top artikel dus!
  xx

 31. 27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  Je ziet altijd meteen dat jij heel veel moeite steekt in het maken van mooie productfoto’s. En ze zijn ook altijd in dezelfde stijl! Ik vind productfotografie ontzettend moeilijk. Ik hou het liever bij mijn outfitfoto’s, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *