Collageen als beautyingrediënt, zin of onzin?

Het woord collageen kom je tegenwoordig vaak tegen in magazines, je hoort het tijdens TV commercials en ook lees je er wel eens wat over op blogs. Het zit in serums en crèmes en ze stoppen het zelfs in ‘beautydrankjes’ (zeer populair in Azië!). Maar wat is collageen nu eigenlijk precies? En heeft het eigenlijk wel zin om collageen in beautyproducten te stoppen? Het snelle antwoord is nee. Maar waarom dit is, leg ik je hieronder allemaal in detail uit.

Schermafbeelding 2015-11-28 om 10.40.05

Wat is collageen?

Het woord ‘collageen’ is een samenvoegsel van de twee Griekse woorden ‘kolla’ (lijm) en ‘gen’ (producerend). Collageen heeft dan ook lijmachtige eigenschappen, aangezien het een laag vormt tussen aangrenzend weefsel en ervoor zorgt dat dit weefsel bij elkaar gehouden wordt. Collageen is een eiwit en een onderdeel van de huidmatrix. Het houdt de huid stevig en gezond.

skin-aging-process
Simpel gezegd: verlies je collageen, dan verliest je huid zijn stevigheid, ontstaan er rimpels en zak je een beetje uit. Een natuurlijk proces van het ouder worden, maar er valt toch enigszins wat aan te doen.

Er zijn een stuk of 30 verschillende types collageen, waarvan er 6 types belangrijk zijn voor de huid:

Collageen I: de meest voorkomende vorm van collageen en het eindproduct wanneer weefsel zichzelf repareert. Het is vrij dik en stug.
Collageen III: deze variant wordt gevonden in snel groeiend weefsel, zoals de eerste fases van wondheling. Hierna wordt het vervangen door type I.
Collageen V en VI: beide types worden gevonden in de buurt van type I.
Collageen VII: dit type fungeert als een ‘anker’ tussen de huidlagen.
Collageen XII: wordt gevonden in de buurt van type I en III.

Collageen als beautyingrediënt

Het eiwit collageen is een lichaamseigen stof, maar het wordt vaak in skincare producten gestopt. Maar waar komt het dan vandaan? Het is belangrijk om te weten, vooral als je vegan bent, dat collageen nooit plantaardig is. Collageen heeft altijd een dierlijke bron.

De effectiviteit van collageen hangt puur af van de manier waarop je dit eiwit in je lichaam krijgt. Je kunt het op je huid smeren via een crème, je kunt het innemen via een voedingssupplement of een beautydrankje of je kunt het direct in je huid laten injecteren.

Collageen in skincare
collageen cremesWanneer je een crème met collageen aanbrengt op de huid, zal de huid er steviger en jeugdiger uitzien, maar het probleem met collageen is dat het niet je diepere huidlagen kan bereiken. Collageen is daar te ‘groot’ voor. Maar ook al zou collageen in kleinere fragmentjes worden gehakt, dan nog heeft het geen echt nut, aangezien het niet zal binden met het aanwezige collageen in je huid.

Alle wetenschappelijke onderzoeken tonen dit aan en er is geen onderzoek dat dit feit tegenspreekt. Collageen heeft waarschijnlijk wel een tijdelijk effect door water te binden in de huid, waardoor de huid er na het aanbrengen inderdaad steviger, gehydrateerder en gezonder uit zal zien.

Er worden ook veel skincareproducten op de markt gebracht waarbij de natuurlijke collageenproductie wordt gestimuleerd. Dit lijkt mij persoonlijk veel effectiever dan wanneer er gewoon collageen in het product zelf wordt gestopt.

Collageen als injectie
botox800x600Wanneer je collageen direct in de diepere huidlagen injecteert zit je niet met het bovenstaande huidpenetratie probleem. Maar als het eenmaal in de juiste huidlaag is, is het dan effectief? Collageen gebruikt voor injectie is afkomstig uit de huid van een koe (merknamen: Zyderm en Zyplast), maar aangezien dit een eventuele allergische reactie kan oproepen, moet je het een maand van te voren testen om te kijken of er geen allergische reactie optreedt. Tegenwoordig is er ook een menselijke (!) variant op de markt genaamd Cosmoderm, waarvoor je geen allergietest nodig hebt. Deze collageen bestaat uit gezuiverd menselijk collageen.

Wanneer je collageen injecteert levert dit meteen resultaat op. Na zo’n 3 tot 6 maanden wordt het geïnjecteerde collageen echter geabsorbeerd door het lichaam en neemt je gezicht weer zijn originele vorm aan. Het heeft effect, maar het is tijdelijk. Dit is dus iets wat je zou moeten blijven herhalen en het is een vrij kostbare behandeling.

Collageen als voedingssupplement
collageen supplementenEn als je collageen nu inneemt, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement of beautydrankje? Vooral in Azië geloven ze hier heel erg in en zijn dit soort supplementen en drankjes onwijs populair. Ik vind het lastig om hier een goed antwoord op te kunnen geven. Er is veel onderzoek gedaan dat aantoont dat er wel ‘iets’ gebeurt in het lichaam, maar of dit een positief effect heeft op de huid is niet helemaal zeker.

Zo is het bewezen dat, wanneer je collageen inneemt, dit uiteen valt in kleinere fragmenten die worden opgenomen in de bloedbaan. En deze fragmenten stimuleren in vitro (niet in het lichaam, maar op het lab) de collageenproductie. Maar stimuleren ze deze aanmaak ook in vivo (in het lichaam)? Dat weten we niet helemaal zeker.

Laneige_Collagen_Drink_960x640Uit dit onderzoek met een kleine groep vrouwen die elk 1 gram collageen slikten gedurende 6 weken lang werd een aanzienlijke huidverbetering geconstateerd. En volgens dit onderzoek met een veel grotere groep mensen blijkt het slikken van collageen hetzelfde positieve resultaat op de huid te hebben. Echter was dit onderzoek niet dubbelblind en er was ook geen placebo-controlegroep. Ik, als analist zijnde, zou dit onderzoek dus niet voor vol kunnen aannemen. Een ander onderzoek dat ik tegenkwam was wél dubbelblind en had een placebo-groep. Hier kreeg een groep van 69 vrouwen gedurende 8 weken lang of 2,5 gram collageen, of 5 gram collageen of een placebo om te slikken. Na het onderzoek hadden de vrouwen die collageen slikten een verbeterde skin elasticiteit.

Het zijn in mijn ogen niet de makkelijkste onderzoeken. Ik bedoel, ik denk dat niet alleen supplementen, maar ook je voedingspatroon invloed heeft op je huid. En wie zegt dat ze niet ook nog een nieuw skincare product ernaast hebben gebruikt? Als ik de onderzoeken zo lees WIL ik het wel geloven, maar ik kan het niet helpen om toch nog een beetje sceptisch te blijven.

Conclusie

Collageen in skincare is een marketingtrucje. Echter denk ik dat er wel crèmes op de markt zijn die onze natuurlijke collageenproductie stimuleren en op deze manier kunnen zorgen voor een stevigere, rimpelvrije huid. Skip dus de producten waarbij er groot op de verpakking staat ‘BEVAT COLLAGEEN’ en ga liever voor de producten die aangeven ‘de collageenproductie te stimuleren’. Wat injecties betreft, dit helpt absoluut. Het is alleen tijdelijk en vrij prijzig, dus je moet je goed bedenken of je er zin in hebt om 2-4 keer per jaar een paar naalden in je gezicht te laten prikken en al je spaargeld er aan uit te geven. En als laatste, de supplementen. Er lijkt bewijs voor te zijn dat het een positief effect heeft op de huid, dus ik zou zeggen: proberen kan geen kwaad. Baat het niet, dan schaadt het niet. Ik blijf toch een klein beetje sceptisch. Ik zou iets meer ondersteunende onderzoeken willen lezen voordat ik helemaal om ben.

Wat is jullie mening over collageen als beautyingrediënt? Heeft het zin, of is het allemaal onzin?

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen; 1, 2, 3, 4, 5, 6

Volg:

66 Reacties

 1. Erik Astrid
  31 december 2021 / vrijdag, 31 december 2021

  Zoals Dina en Derick beschreven heb ik ook last van mijn lymfeklieren sinds ik collageen gebruik. Eerst gebruikte rundercollageenpoeder van Oslo Skin Lab en had nergens last van. Dat zijn kleine sachets. Daarna ben ik overgestapt op viscollageenpoeder. Sinds een maand last van af en aan opgezette, verharde klieren. Vooral in mijn liezen, maar ook in mijn oksels. Heel erg jammer, want ik heb er echt last van en ben gestopt met de collageenpoeders, maar was erg blij met het resultaat; dikker, gezonder haar, hardere nagels en minder rimpels (vooral goed zichtbaar bij mijn handen). Anyhow, jammer dan. Dan maar gewoon meer slapen, gezond eten en voldoende water drinken…

 2. Dina
  16 januari 2019 / woensdag, 16 januari 2019

  Heb nu voor 2e keer geprobeerd om collageen via tabletten te nemen. Eersten waren van Kruidvat-merk met als resultaat dat ik veel pijnlijke onderhuidse bulten kreeg. Daar ben ik dus mee gestopt. Heb met toch laten verleiden om van Holland & Barret te kopen, ook daar ben ik inmiddels mee gestopt: weer pijnlijke onderhuidse bulten. Ook moeten er nogal veel van worden in genomen, wel 6 pillen per dag, vrij veel calorieën bevattend. Deze hoeveelheid heb ik al gehalveerd maar mijn huid werd er alleen maar onrustig van, dat werd niet minder.

  Dus ook hier mee gestaakt. Resultaat? Nul. Ik voelde me er niet helemaal lekker bij, veel te veel eiwitten, teveel onrust in mijn huid. Voor mij voegt dat niets toe, voel me er niet goed bij en dat lijkt me niet de bedoelen. En ik heb nog een hele grote pot over… Jammer dat de commerciële kant toch weer heeft verleidt, ik geloof te graag dat er een oplossing moet zijn voor de rimpels op welke manier dan ook.

  Ik ga er nu ECHT niet meer in trappen. Ik word ouder en ik denk dat ik meer baat heb bij goed op mijn voedingspatroon te letten en te sporten dan een pil tegen de rimpels. Ze komen toch, helaas. Ik ben 49 jaar…

  Dank je wel voor het nuttige artikel!

  • Derick
   20 januari 2019 / zondag, 20 januari 2019

   Dag Dina,
   Ik kreeg net als jij bulten en harde klieren.Ik ben er mee gestopt maar ik v nergens een verklaring voor die bulten en verharde klieren,Weet jij dat?
   Vooral opzij van mijn borsten waren mijn klieren pijnlijk gezwollen.

 3. Michele
  22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Wil je er toch nog heel even op attenderen dat er wel degelijk phyto collagenen verwerkt en dus aangeboden wordt in cosmetica. Dus voor de vegi freaks is er ook hoop 😉

 4. Marie
  15 mei 2017 / maandag, 15 mei 2017

  De wat jij noemt beauty drankjes in Azie zijn degelijk voor vegan. Het wotdt van zeewier gemaakt, het komt wel uit zee…het is echt geen dier. Het werkt wel en erg goed. Dat de westerse industrie er een slaatje uit slaat qua prijzen ach dat doen ze al sinds de VOC dus dasr is niks aannverandert. Daarnaast ben je een ontzettend negatief mend een analyst noem je jezelf je kan beter gewoon mens worden. Analyses wordt jevletterlijk mee dood gegooid. Blijf jij lekker analyseren en nergens in geloven. De natuur weet beter. Bestond al voor dat wetenschap zelf was uitgevonden. En welke wetenschap? Die van het niet weten.Blijf lekker in jezelf geloven een ander doet dat namelijk niet.

  • Jacco
   25 januari 2018 / donderdag, 25 januari 2018

   Zielig dom mens ben jij

  • Shir
   22 februari 2018 / donderdag, 22 februari 2018

   Zo wat een reactie…leer eerst typen voor u een ander bekritiseerd. Vervuld met haat, als u het beter kunt, dan zie ik graag een revieuw van u op internet verschijnen

   • Sara
    23 maart 2018 / vrijdag, 23 maart 2018

    Altijd weer hilarisch om te zien hoe sommigen er op zijn gebrand hun verregaande stupiditeit op internet te kwakken. Marie, laat de natuur lekker zijn werk doen en probeer eens strychnine. Al het empirisch en wetenschappelijk onderzoek dat zegt dat dat dodelijk is gewoon lekker aan je laars lappen. (Geschreven in 2018, de tijd dat velen denken dat hun “mening” hetzelfde is als een “wetenschappelijk feit”.)

    • Sara
     23 maart 2018 / vrijdag, 23 maart 2018

     Sorry, dit is een antwoord op “Marie” Niet op “Shir”.

     • Daan
      25 juni 2021 / vrijdag, 25 juni 2021

      Je had je gal beter kunnen uitspuwen over jacco.
      En volg je goede raad aan Marie zelf op en neem een kopje thee met strychnine.

   • Cvh
    15 oktober 2018 / maandag, 15 oktober 2018

    BekritiseerT….?

  • 26 april 2021 / maandag, 26 april 2021

   Moet ook GEEN PILLEN NEMEN maar gewoon POEDER en dan de duurdere varianten dan heeft het uberhaupt pas enig resultaat.

 5. kimberley pex
  20 november 2016 / zondag, 20 november 2016

  M’n botten en gewrichten doen soms pijn, zoals bijna iedereen op mijn leeftijd…ik zocht en zocht en kwam uit bij de Tuinen / Holland en Barret. Collageen tabletten. Gekocht. ‘n Beschrijving erop die zo minimaal is. Nergens staat beschreven of dit nu van dierlijke producten is gemaakt. Ik stuurde een mail, en stuurde een commentaar, dat werd niet geplaatst (?) ondanks dat mijn vraag toch redelijk normaal was; is dit van dieren gemaakt ? Collageen is toch dacht ik, altijd van dierlijk kraakbeen gemaakt ? Er staat wel bij; oa- geen vis- bij hoofdstuk ingrediënten. Maar er stond niet bij; “niet voor vegetariërs” ook niet ; varkenscollageen, ook niet ; kippencollageen. ok , spijt van mn aankoop, er moet gewoon duidelijkheid bestaan over de samenstelling van wat ik gebruik.

  • 7 augustus 2019 / woensdag, 7 augustus 2019

   Hoi Kimberley,
   De beste collageen is die afkomstig is van vis. Viscollageen wordt het makkelijkst door ons lichaam opgenomen. Je zou eens kunnen kijken op de site van https://www.beautyvitamines.com/ – dat is een goeie viscollageen die goed opneembaar is.

   • Nancy Margodt
    1 mei 2021 / zaterdag, 1 mei 2021

    waar kan ik dat viscollageen kopen?

 6. Mieke
  6 november 2016 / zondag, 6 november 2016

  Ik slik nu 8 weken nutraskin dit is een oplosbaar collageen poeder en zie een klein verschil in rimpels. Ik denk wanneer je het nog langer gebruikt het steeds beter zal worden maar het gaat wel langzaam maar denk dat dat niet erg is.

 7. Cathy
  4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Hallo,

  Bedankt voor je goede artikel!

  Ik heb een vraag: zijn er ook bijwerkingen bij het slikken van collageen?
  Is dat schadelijk voor je lever, je nier of een andere orgaan? Veroorzaakt dat kanker of een andere ziekte in je lichaam?

  Ik hoor het graag van je,
  dank en groet,
  Cathy.

 8. Wilma
  3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

  menselijk collageen, hoe komen ze daaraan?

  shampoo met collageen, zou dat kunnen werken?

 9. Linda
  25 mei 2016 / woensdag, 25 mei 2016

  Interessant artikel! Lees het las net omdat ik op zoek ben naar de werking van Collageen. Ik slik collageen van De Tuinen samen met vitamine C. Ik ben 52 en mijn huid, niet zozeer van mijn gezicht, maar vooral armen en benen gaat hard achteruit. Slap en rimpelig. Nu slik ik al 20 jaar zware medicijnen en denk ik dat het daar mee te maken heeft. Ook kreeg ik van iemand de tip om de huid dagelijks te masseren met rijstolie (vol vitamine E) en dat helpt wel iets denk ik. Is jou daar iets van bekend of heb jij een andere tip?

  Alvast bedankt!
  Linda

 10. 13 december 2015 / zondag, 13 december 2015

  Super goed artikel! Op welke leeftijd raad je aan om te beginnen met producten die collageen stimuleren? Als ik kijk op de bovenste foto (met leeftijden) begint het vanaf 30 te verminderen, dus vanaf dan of ben je beter af als je eerder begint?

  • Serena
   Auteur
   13 december 2015 / zondag, 13 december 2015

   hi Rosalie,
   her verschilt een beetje per persoon, dus ik zou zeggen vanaf 25 jaar.

 11. Celine
  5 december 2015 / zaterdag, 5 december 2015

  Klopt helemaal!!
  heb dit enkele jaren geleden voor mijn eindwerk onderzocht. mooie samenvatting 😉

 12. Sarah
  3 december 2015 / donderdag, 3 december 2015

  Goed artikel!

 13. 1 december 2015 / dinsdag, 1 december 2015

  Interessant artikel. Ik vind het altijd leerzaam om dit soort artikelen te lezen en stimuleert de kwaliteit van je blog! Top!

 14. 1 december 2015 / dinsdag, 1 december 2015

  Een echt beauty’lab’ artikel, hier houdt ik echt van! Thanks voor dit artikel, collageen aanbrengen op de huid is iets waar ik altijd al wat vragen over had die nu zijn beantwoord 😀

 15. Hester
  30 november 2015 / maandag, 30 november 2015

  Hey serena,

  Ik vind dit soort artikelen heel interessant en leerzaam om te lezen.
  Miss zou je een keer een artikel kunnen schrijven over hoe een crème of iets anders dat je op je huid smeert precies “verdwijnt”. Verdampt er veel van het product, zakt het in de poriën of wordt het echt door de cellen opgenomen door osmose of actief transport?

  Groetjes hester

 16. Melanie
  30 november 2015 / maandag, 30 november 2015

  Enorm interessant en weer wat bijgeleerd! Helemaal top zulke artikelen! Bedankt!
  Ik heb van Novexpert een Vitamine C serum met 25% Vitamine C erin.Voor zover ik weet is dit het hoogste wat ik gezien heb bij producten….dit zou dus iets kunnen doen…en baat het niet; schaden doet het zeker niet ;-).

 17. t
  29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Wat een geweldig artikel. Geen moeilijke taal en gewoon duidelijk! Ik ben 25 en begin het helaas al een jaartje te merken. Het was eerst bij mn ogen, krijg nu ook wallen wat ik eerst nooit had, en nu zie ik toch al verandering bij mijn wangen. Probleem is dat ik snel puistjes krijg, dus ben altijd opzoek naar een creme die werkt en toch niet dat effect op mij heeft

  • Kate
   23 april 2020 / donderdag, 23 april 2020

   Tea tree toevoegen aan je huidproducten xx

 18. 29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Altijd interessant deze artikels, weer iets bijgeleerd.
  xx

 19. 29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Dit soort artikels vind ik echt super! Heel interessant, ik heb weer wat bijgeleerd!

 20. 29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

  Goed en nuchter artikel! Daar houd ik van. Ik denk dat een verbetering van de huid door collageensupplementen te slikken vooral tussen de oren zit. Volgens mij schijnt glycoolzuur de aanmaak van collageen te stimuleren, had ik gegrepen. Weet dat niet meer zeker. Olaz heeft een serum met veel glycoolzuur (glycolic acid) en Clarins idem. Ik heb ze beide. Wel moet je dan voor de zon oppassen. Zonlicht is sowieso oorzaak nummer 1 wat huidveroudering betreft. Denk dat je al ver komt met gezonde voeding, niet roken, genoeg slapen, goede gezichtsverzorging en hoge zonnefilters.

 21. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Interessant om te lezen! Fijn ook dat je kritisch blijft, daar hebben wij als lezers het meest aan. Die pilletjes lijken mij wel wat om te proberen, inderdaad onder het mom baat het niet dan schaad het niet. Injecties lijken mij best eng, dus dat zou ik niet zo snel doen denk ik.

 22. Carina
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Producten die de collageenproductie stimuleren.. juist ja.. lijkt me eigenlijk ook een fabeltje gezien het merendeel van de cosmetische ingredienten niet door je huidbarriere komt. (en daarnaast.. wat jij ook al aanhaalt, in vitro op cellen is vaak niet werkzaam in vivo, vaker niet dan wel helaas) Verder vind ik het een goed en informatief stukje maar ik vind dat je met deze bewering toch wel iets te kort door de bocht gaat.

  • Serena
   Auteur
   28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

   Het is niet zo kort door de bocht als je denkt, aangezien vitamine C de collageenproductie een boost geeft en dit gewoon tot in de diepere huidlagen penetreert. Maar, dat is wellicht iets voor een ander artikel.

   • Carina
    29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

    Stel dat vitamine c inderdaad door je huidbarriere heen komt.. heb je wel al de volgende vraag; zit er voldoende vitamine c in je creme? Vind het enorm interessant om over dat soort dingen na te denken maar denk ook dat het overgrote deel met leuzen zoals stimuleert de collageenproductie ook gewoon marketing is omdat dan de concentratie ‘werkzame’ stof te laag is.

    • Serena
     Auteur
     29 november 2015 / zondag, 29 november 2015

     Het is bewezen dat vitamine C door de huidbarrière komt, dus ‘stel dat’ is niet van toepassing. Hier lees je meer over vitamine C: https://www.beautylab.nl/skincare-met-vitamine-c/

     Hoeveel er nodig is om de collageenproductie te stimuleren is niet precies bekend en verschilt ook per persoon (per huidtype), de kwaliteit van de vitamine C en de verpakking waarin het product zich bevindt (het beste is dit donker en luchtdicht, omdat vitamine C snel oxideert). Wel weet ik dat er ‘collagen boosting’ producten bestaan met 22% vitamine C. Dit is dus vrij hoog! Ik heb van Kiehl’s een serum met vitamine C en daar zit 10,5% vitamine C in.

     • 9 februari 2018 / vrijdag, 9 februari 2018

      Hey Serena, ik ben begonnen met het innemen van collageen pillen. Weet je sinds dag 1 dat begonnen ben wordt ik snachts om de 2 uur wakker. Help zo het liggen aan die pillen?

      • Chris
       2 november 2018 / vrijdag, 2 november 2018

       Sane dat had ik ook! Dus ik neem ze alleen in de ochtend met vit C. Merk na 1 maand nog niet echt verschil helaas.

 23. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Super interessant weer! Ik let er niet zo vaak op, op van die speciale dingen die in producten zouden zitten. Vaak weet ik niet waarover het gaat en ga ik er gewoon vanuit dat het inderdaad maar een truc is.

 24. Sanne
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Ah fijn atikel! Helaas hebben sommige mensen echt alles over om hun jeugdigheid te behouden :p Maar ik weet in ieder geval nu dat ‘bevat’ collageen onzin is.

 25. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Wat een interessant artikel weer. Heb met plezier gelezen. Helaas is met de meeste dingen een marketing truck! Liefs soraya

 26. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Interessant artikel. Ik denk dat het voor veel producten van toepassing is dat als er ‘BEVAT PRODUCT X’ op de verpakking staat dit een marketingtruc is en die niet altijd hoeft te doen wat de consument denkt dat dit product/ ingrediënt doet. Ook ik geloof er wel in dat er producten op de markt zijn die de stevigheid van je huid wel helpt.

 27. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Goed om te weten. Ik ga zeker nu voor ‘de collageenproductie te stimuleren’ op letten. Leuk compliment dat je altijd krijgt van mensen over dat je achtergrond en dat je artikel zich onderscheid. Dat is ook zo. Jammer dat je altijd reactie van mensen krijgt die het beter weten dan jij en wat kan je beter doen, maar dat ben je al gewend denk ik.

 28. Karlijn
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Heel apart dat op dat eerste plaatje de dermis boven de epidermis ligt…misschien dat je daar een betere illustratie bij kunt vinden want dit klopt natuurlijk voor geen meter. Wel een interessant artikel hoor!

 29. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  handige info, tegenwoordig komen er naar mijn mening wel iets te veel cremes.. 😮

 30. Larissa
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Sowieso een leuk ideetje voor een artikel misschien: allerlei bekende marketingtrucjes weerleggen met wetenschappelijke kennis.

 31. Larissa
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Ik vind echt dat dit soort artikelen jou heel erg onderscheiden van alle andere beautyblogs. Je merkt dat je er verstand van hebt, dat je weet waar je over praat en je merkt gewoon tegenover andere blogs dat dit niet alleen maar info is wat zo van internet is geplukt. Je merkt dat een groot deel hiervan echt vanuit jouw kennis en achtergrond komt. Onwijs leuk, leerzaam en iets waarvan ik hoop het nog vaker langs te zien komen op Beautylab. Samen met die prachtige foto’s en uitgebreide reviews en artikelen die je de laatste tijd online gooit vind ik je momenteel echt de nr. 1 onder de beautyblogs. Good job!

 32. Willemse
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Ik gebruik een creme, olie of serum uitsluitend om op dat moment een zachte en verzorgde huid te hebben.
  Tegen een trekkerig gevoel en droge plekjes.
  En af en toe voor dat luxe gevoel als je weer iets voor de eerste x probeerd.
  Maar geloven dat het serieuze rimpels tegengaat geloof ik nooit zo.
  Het zijn je genen, manier van leven, je slaap ritme en gezondheid die de echte impact op je huis hebben.
  Natuurlijk, teveel uv straling vervaagd alles, maar verder, een blij & gelukkig mens is nog altijd het mooiste toch?
  En als je die gave bezit, kost het je ook nog ‘ns geen drol 😉
  Wel heel fijn dat jij dit zo mooi en in duidelijke mensentaal kunt uitleggen, heel knap!

  • Willemse
   28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

   * huis moet natuurlijk huid zijn he 😉

 33. Krista
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Hoi Serena,

  Normaal reageer ik nooit, maar wil toch nu even een berichtje achter laten. Deze artikelen maken jou en jouw site uniek. De laatste tijd vind ik beauty sites achteruit gaan, waar die van jou juist vooruit gaan. Ik ben persoonlijk altijd heel sceptisch met beauty produceten, omdat deze industrie alleen op winst gericht is en voor mijn gevoel niet eens kijkt naar of het product wel echt werkt. (SLS/SLES schuimt heerlijk, maar droogt uit, en zoals jij hier beschrijft, collageen werkt wel, als je het op de goede manier inneemt… allemaal tructjes!). Ik zelf heb wel wat verstand van scheikunde en biologie, dus als jij jouw artikelen onderbouwt snap ik ze en heb ik het gevoel dat het klopt wat je zegt. Dit zijn dé beste artikelen voor mij als sceptische lezeres. Bedankt! Een echte toevoeging.

  Veel liefs

  • Judith
   28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

   Helemaal mee eens. Blij met dit soort artikelen waardoor ik niet van de ene in de andere beautyvalkuil loop. Bedankt daarvoor!

 34. Klara
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Kijk, dit maakt jou nou zoooooo uniek in vergelijk met andere beautyblogs!
  Ik als wetenschap-liefhebber ben enorm blij dat je zo kritisch bent en tenminste nadenkt over wat je schrijft. LOVE IT! Dit maakt je als blogger echt geloofwaardig, kritisch, authentiek en professioneel.

  Liefs,
  Klara

 35. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Duidelijk en helder uitgelegd, ik zie het woord vaak staan, maar lees er meestal maar gewoon overheen. Nu kan ik het ook echt begrijpend gaan lezen.

 36. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Ik studeer Chemie en enkele weken terug hebben we uitleg gekregen over dit product en waarom het niet werkt in crèmes. Het is geweldig om te zien dat je uitleg wetenschappelijk correct is (toch als iemand die wetenschapper studeert)! Dit is zeker een van de redenen dat ik van je blog houdt!

 37. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Super interessant. Ik heb collageen wel eens zien staan op producten, maar wist het nut er niet echt van. Nu weet ik dat wel!
  Xoxo

 38. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Heel interessant om dit te lezen en je hebt het goed uitgelegd ook. Heel veel dingen zijn een marketingtruc natuurlijk 🙂

 39. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Interessant om hier iets meer over te lezen. Ik had al zo’n idee dat crèmepjes die dit beloven te bevatten, niet zoveel doen. Maar om nu aan injecties te beginnen is een tweede, haha ;).

 40. Michelle
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Ga het boek de houdbare vrouw eens lezen. Hier staan zoveel van dit soort wetenswaardigheden in.

 41. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Erg fijn om te weten

 42. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Dank je wel! Hoef ik geen collageen meer te kopen om in mijn crèmes te gebruiken. Ik ben wel benieuwd naar de natuurlijke alternatieven die de collageenaanmaak stimuleren. Weet je daar meer over Serena?

 43. 28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Goed om te lezen. Er staan vaak erg mooie woorden op beauty artikelen en helaas trap ik hier nog wel eens in. Gelukkig hebben we beautylab die het tot de bodem uitzoekt;-). Thanks! x

 44. G. Runhart
  28 november 2015 / zaterdag, 28 november 2015

  Erg handige informatie. Ik zag het vaker op producten staan, blijf wel bij mijn gewoonlijke verzorgende zalfjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *