Mijn jachtterrein; de schoenenwinkel

Vriendin Angel schrijft eens in de zoveel tijd een leuke column hier op Beautylab en vandaag wil ze het met jullie hebben over haar compleet gezonde verslaving: schoenen.

Ik denk dat ik verslaafd ben. Aan schoenen. Niet uniek. Niet spannend. Maar soms wel zorgwekkend. Een klein beetje maar. Cognacbruin, chocoladebruin, hak van 10 cm, hak van 10,5 cm… voor een man niet te onderscheiden, maar voor mij een wereld van verschil. Als kind zag ik het al, beter een vette kop haar dan een paar slechte schoenen. Inmiddels heb een aardig pensioenfonds opgebouwd: mijn schoenencollectie. Ik ga nog net geen gesprek met ze aan, al betrap ik mezelf er soms wel op mijn schoenen telepathische boodschapjes te sturen.

‘Ben jij ook zo gelukkig als we samen zijn?’
‘Weet je wat? Vanavond doen we weer wat quality time. Ga ik je lekker poetsen.’

Waar dat euforische gevoel van een kakelvers paar schoenen vandaan komt, vind ik lastig te verklaren. Ik kan me niet voorstellen dat onze voorouders stonden te huilen van geluk als ze weer een kilo prehistorische noten hadden verzameld. Het is de emotie die je koopt. Het gevoel ze te bezitten. Voor altijd. In principe kun je ze op elk moment aanschieten en erop weglopen. Ze wachten geduldig op je, daar in de kast, en zijn klaar om je te laten schitteren, om je mooi te laten voelen. Zo heeft ook iedere schoen zijn eigen talent. Voor elke gelegenheid, voor elke stemming.


De duizelingwekkende stiletto heeft bijvoorbeeld het uitzonderlijke talent je in een split second om te toveren in een onweerstaanbare vamp. Hup! Instant benen tot aan je oksels. Hup! De houding van een doorgewinterde diva. En het sexy loopje krijg je er gratis bij. Een succes gegarandeerde vamp-look nodig, maar niet de perfecte schoen in huis om de outfit af te stylen? Forget it. Kun je tieten hebben tot aan je kin. Een kont waar je een theeservies op kan zetten. Zonder de killer heel is het een verloren strijd. En zo is het.

Vaak komt het voor dat de doorgewinterde shoejunkie een paar schoenen slechts tweemaal draagt. Niet omdat we dat zonde vinden. De echte junk is niet vies van een schoen die bij het dragen tot in de botten pijn doet en onze voeten lichtelijk misvormen. Welnee. Bij een paar oogverblindende schoenen waar niet op te lopen is, doe je zonder blikken of blozen een even grote investering in pleisters, siliconen zooltjes en balsem voor het nodige herstel. En als ze dan gedragen worden, krijgen onze voeten daarna als beloning een welverdiende rustdag.


De vrouw is een bijzonder fenomeen. Vooral interessant is haar diepgewortelde liefde voor schoenen. Als ik de vraag ‘hoeveel schoenen heb jij eigenlijk nodig?’ voor de zoveelste keer moet beantwoorden, speel ik op de automatische piloot mijn inmiddels grijs gedraaide liedje af.

‘Luister eens lieveling. De gemiddelde vrouw bezit 77,5 paar schoenen. Ik ben dus een extreem gemiddelde schoenverbruiker. Bovendien is mijn obsessieve bezitsdrang is de meest geaccepteerde vorm van fetisjisme is die we in onze maatschappij kennen. En trouwens, ik snap heel goed waar jij al die onmogelijke accessoires voor je auto voor nodig hebt. Net als mijn schoenen van absoluut levensbelang. Zo. Waar zullen we eten vanavond?’

Huppekee 1-1. En trouwens… beste kerel. Vind je mijn obsessie nog net zo belachelijk als ik op m’n Crocs verschijn in ons restaurant? Nee? Dank u.

Ergens heeft hij wel gelijk. Ik ben me wel degelijk bewust van mijn materialistische gedrag. En toch sta ik vierkant achter deze vorm van overconsumptie. Waarom? Mannen: jagers. Vrouwen: verzamelaars. Vroeger van zaden en noten. Nu van schoenen en tassen. En daarmee heb ik het wat mij betreft aardig gerechtvaardigd. Het zit vastgemetseld in onze genen, we kunnen er niets aan doen!


Toen ik wat jonger was smokkelde ik nieuwe schoenen mijn huis in. Ik weet nog dat ik met grote haast door de stad liep, maar ineens sloeg de bliksem in en stond ik doodstil. Mijn ogen werden groot. Mijn pupillen verwijdden zich en ademloos zocht ik steun bij de lantaarnpaal. Daar stonden ze… ‘the perfect pair’ fluisterde ik. Deze schoenen kon ik de rest van mijn leven aan. Elke dag. Bij elke outfit. Ik betaalde er een half maandsalaris voor. Onderweg naar huis trok ik het zijden lint van de doos en gingen mijn schatten hun smokkelroute in. Tussen de lege flessen in een ouwe AH zak. ‘Hi schat! Even die zooi wegzetten hoor!’ Huppekee, een donkere hoek achterin de kast. Prima plek. ’s Nachts ging ik als een soort Gollem uit Lord of the Rings kijken hoe het met ze ging. ‘My precioussss….’ fluisterde ik terwijl ik ze zachtjes streelde…

Twee weken later gaan ze dan eindelijk voor het eerst aan.

‘Heb je nou alweer nieuwe schoenen?!’

‘Helemaal niet. Mijn moeder wilde ze niet meer, heeft ze aan mij gegeven.’ Dat mijn moeder 4 maten kleiner heeft, valt hem niet op (althans, dat maak ik mezelf wijs).

Deze is ook leuk: ‘Nee… Uhm. Nou! Deze stonden dus gewoon al 5 jaar in de kast te verstoffen. Nooit aan gehad! Helemaal vergeten dat ik die ooit heb gekocht. Haha. Grappig hè!’

En hier de kiloknaller! Zonder te knipperen: ‘Ja, splinternieuw ja. 45,-. Vijf-en-veertig-euro. Voor dat geld laat je natuurlijk geen schoenen staan. Dat snap jij ook wel! Fantastisch toch?’ Let op: zet bij het uitspreken van je woorden een stap naar voren en kijk hem recht in de ogen aan om je bodemprijs kracht bij te zetten. Die ‘nul’ die er eigenlijk nog achter hoort, hoef ik niet te noemen want 0 is geen getal. Is niks. Net als zwart en wit geen kleuren zijn. Toch?


Die tijd is nu voorbij. Ik heb me inmiddels overgegeven aan mijn obsessie en ik kom er openlijk voor uit. Nu gaan mijn nieuwe adoptiekindjes mee het huis in waar ze pontificaal midden op tafel worden gezet. Om te pronken. Een dag of drie. Ik kan zonder blikken of blozen een paar schoenen aanschaffen om vervolgens een week geen boodschappen te kunnen doen. Heb er geen controle over. Tja… een beetje ziek is het inderdaad wel.

Maar goed, hier dan wat water bij de wijn. Ik zal me de volgende keer afvragen ‘Heb ik deze schoenen echt wel nodig?’ En deze vraag vervolgens met elke vezel van mijn lijf beantwoorden met een volmondig: JA. Een nieuw paar schoenen is een absolute noodzaak. Een primaire levensbehoefte. Ja. Ik heb ze nodig. En zij hebben mij nodig. Dit geldt overigens ook voor tassen. En voor lipgloss. Maar verder ben ik volstrekt normaal.

Wat is jouw verslaving?

Liefs, Angel

Volg me op Twitter: twitter.com/thebeautybakery
Bezoek mijn webshop: thebeautybakery.nl

 

Volg:

160 Reacties

 1. 1 augustus 2012 / woensdag, 1 augustus 2012

  Angel… Je bent Ge-wel-dig! je kan zo leuk schrijven:)

 2. Jose
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  pleaasseee, ik wil je schoenenkast zien! echt waar hoor, ik spam je helemaal vol hahha laat zien aan ons:D?

 3. Jo-ann
  3 februari 2012 / vrijdag, 3 februari 2012

  Hahha leuk geschreven! Ik heb niet onwijs veel schoenen, ik kan heb er ook geen ruimte voor helaas!.. En ik geef ook heel vaak m’n geld uit aan nutteloze make-up ofzo. Terwijl nieuwe schoenen me altijd een supergevoel geven! Ik weet nu zeker dat ik op beautyproducten ga besparen en meer schoenen ga kopen. Van Haren is ook zo fijn, vaak voor 20 euro al een leuk paar schoenen!

 4. 3 februari 2012 / vrijdag, 3 februari 2012

  leuk verhaal!
  mijn verslaving is snoep, shoppen (balen als je dan geen geld hebt), rustig uitrusten na school.

 5. Emma
  31 januari 2012 / dinsdag, 31 januari 2012

  Heerlijk geschreven dit! Misschien een schoenenstash-artikel? ;-) ik ben nu wel heel benieuwd!

 6. 31 januari 2012 / dinsdag, 31 januari 2012

  ik heb een nagellak verslaving…. schoenen intereseren me niet zo eigenlijk

 7. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  hahaha heerlijk geschreven! :) En vooral ook zo lekker herkenbaar! (nieuw gekochte schoenen verstoppen en een nulletje vergeten.)
  Je schrijft leuk Angel!
  Enne, ik ben benieuwd naar schoenenstash, filmpje? ;)

 8. Jose
  30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  leuk geschreven! en haha ik begrijp het idd.. maar ik vind het wel erg jammer dat je je schoenen niet hebt laten zien! echt heel erg jammer.. nu was ik wel benieuwd naar al jou mooie hakken en laarzen, maar jammer dat je het niet laten zien hebt, volgende x? :D:D:D liefs

 9. flore
  30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  het enige wat ik trouwens mis is je collectie ! Nu ben ik ook benieuwd naar welke schoenen jij allemaal hebt :)

 10. flore
  30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  hahaha wat een geweldig artikel !!!!!

 11. Karina
  30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Hahahaha, ik heb me rot gelachen hier om je verhaal! Ge-wel-dig. Maar goed, ik vind schoenen geweldig, helaas heb ik er niet heel veel. Ben pas 14 en draag dus ook geen hakken naar schoo enzo… Ik krijg ook nog geen kleedgeld dus helaas, ik kan niet zomaar iets kopen :'( Verder hou ik van kleren maar ik koop niet zo snel iets (bang dat ik het nooit zal dragen, bang dat andere mensen ze raar vinden etc). Ook geen verslaving voor make-up. (nagellak vind ik overigens wel leuk om te hebben en daarvan heb ik er ook wel een stuk of 30 maar dat noem ik nog niet echt een verslaving, hehe)

  Oke, dat was mijn verhaal. xxxx

 12. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Hilarisch stuk! ‘t Zou zo een aflevering van Sex and the City kunnen worden :D nu ben ik wel heel nieuwsgierig geworden naar jouw schoenen!

 13. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Dit is zo’n grappig en herkenbaar artikeltje! Ik heb hetzelfde met zepen, bodybutters, bodywash al die verzorgingsproducten. Lush, TBS, TBB (jaja, jouw winkel ook!), ik krijg er niet genoeg van!

 14. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Je schrijft inderdaad heel erg leuk! Ik heb een (vind ik) bescheiden collectie van 45 paar. Niemand snapt me :(

  JIJ WEL!

 15. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Je schrijft zo leuk! Zou je een keer je schoenencollectie willen laten zien?

 16. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Echt super leuke schoenen! lekker mooie hoge hakken! Nu wil ik er meteen weer op uit gaan en flink gaan shoppen.

 17. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Aaah lovely stuk, ontzettend herkenbaar!

 18. Maude
  30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Haha heerlijk dit, zo leuk geschreven!

 19. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Wat een leuk stukje, je hebt talent!

 20. Anne
  30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Geweldig stuk!
  Zelf heb ik 18 paar Converse gympen… Leren/suede voor de winter, stoffen voor de zomer, in zo’n beetje elke kleur van de regenboog. Ik heb ook eigenlijk geen andere schoenen, alleen 2 paar met hakken waar ik niet op kan lopen :P En teenslippers. Maar zelfs daar loop ik niet lekker op. Mijn voeten willen allstars en niks anders.
  Al heb ik al sinds juni niks meer gekocht! (= record :P)
  Ik heb alle leuke al… Erg he!

 21. Genevieve
  30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Leuk artikel met je schoenenverslaving
  Ik ben denk ik echt verslaafd aan oorbellen, grote oorbellen..ik kan er niet genoeg hebben

 22. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  Haha, wat een leuk artikel!
  Ik vind mooie schoenen ook oh zo belangrijk, maar heb er niet zoveel omdat ikzelf heel streng ben, ik vind niet gauw iets dat ik echt mooi vind. Ik ben wel elke keer een cm hoger aan het gaan, zodat ik in de lente echt hoge heels kan dragen.
  Trouwens, ik heb vorige week Karen Millen lederen laarzen gescoord van 300 euro naar 80 euro. In de uitverkoop waren ze 150, maar de verkoopster maakte een foutje. Normaal ben ik eerlijk, maar dat was gewoon karma. Aan het station had ik die dag eten gekocht voor een dakloze en ik had een rotweek achter de rug. Het was het lot! Elke avond moet ik ze nog even aaien omdat dat leder zo luxueus zacht en soepel is.

 23. Charlotte
  30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  O Angel, ik snap je he-le-maal!
  Alleen heb ik het nog iets specifieker, ik heb een hakkenverzameling. Het begint nog vanaf de brugklas, toen ze een schattige 3 á 5 centimeter waren. Maar nu kijk ik niet meer om naar een paar onder de 10 centimeter. Niet om er hoerig bij te kunnen lopen, want kieskeurig ben ik wel. Is de hak te puntig? De kleur net niet goed? Het model niet zoals ik het wil zien? Dan doe ik het niet. Maar het is meer omdat ik hoog gewoon mooi vindt :) Het vervelende is alleen dat ik zelf al lang ben, en het dus erg opvalt als ik er nog eens 13 centimeter onder plak. Dan ben ik jaloers op al die kleinere meiden, die hoge hakken aan kunnen doen zonder voorover te moeten bukken om een normaal gesprek te kunnen voeren met hun vriendinnen. Maar dat heb ik er eigenlijk wel voor over, want mijn schoenenverslaving blijft er wel :)

 24. Brinadepina
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Hier gaat het precies zo! Een kast vol kleren versus een garage vol gereedschap. En nieuwe kleren eerst een poosje verstoppen, ik dacht dat ik de enige was!

 25. Zwaan
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Haha, superleuk!

 26. katrien
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  ik snap helemaal niet hoe je zo’n schoenenverslaving kan hebben, geef mij maar 2-3 paar schoenen per seizoenen die verschillend zijn en ik kan dragen naargelang de outfit.
  mijn verslaving.. goh, je kan geen kettingkjes, oorbellen en sjaaltjes genoeg hebben. toch?
  en lekker goedkoop ook:D

 27. 29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Heerlijk geschreven en zo waar! :-)

 28. lana
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  schoenenstash filmpje, i vote yes

 29. 29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Wat een heerlijke schrijfstijl, leest lekker weg! Ik heb niet extreem veel schoenen, maar heb sowieso niet veel shopgeld… maar ik kan wel zeggen dat ik een aardige verzamelaar ben in boeken :’)

 30. Suzanne
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Mogen we nu een schoenenstash filmpje? :D

 31. Kyliana
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  hahahahaha, helemaal geweldig! Ik heb zelf ook een beetje een verslaving…als het zou kunnen had ik op dit moment echt wel 100 paar staan! Het is dat ik het geld er niet voor heb, maar als ik eenmaal over aan paar jaar een vaste baan heb blablabla dan… wordt mn vriend/man echt wel helemaal gek :P mijn vriend nu zegt al bij elk paar schoenen dat ik pas en eigenlijks wil hebben. WAT HEB JIJ TOCH MET SCHOENEN? Zoiets heb je al, toch? Nee dat heb ik niet schat hahaha

  Dus heel erg herkenbaar! Ik wil eigenlijks wel eens weten hoeveel paar jij hebt! kan je niet een keer weer heeel je stash showen? zou super gaaf zijn. XOXO

 32. evelien
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Ik heb weer in een deuk gelegen!
  ZO herkenbaar.
  Ik heb rond de 90 paar schoenen.. En ik loop bijna iedere dag op Uggs :’)

  Ik heb nog drie verhuisdozen vol met schoenen die ik al een half jaar niet gedragen heb, maar gister had ik bijvoorbeeld een paar aan dat ik al 2 jaar niet gedragen had!

  Nooit goede schoenen wegdoen dus.

 33. Dafne
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Herkenbaar, maar ik heb het vooral met nagellak.. beetje een verslaving maar ik begin het in de hand te krijgen!

 34. 29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Haha.. de enige verslaving die heb zijn nagellakken, maar mijn stash valt nog aardig mee. Ik heb het nog wel in de hand lol .. En niet zo’n dure verslaving als schoenen :p

 35. 29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Grappig geschreven, ik herken het helemaal! Ik heb dus dezelfde verslaving :)

 36. 29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  OMG! Je neemt me de woorden uit de mond… net alsof je het verhaal over mij hebt geschreven. Leuk om te zien dat er meer mensen zo zijn en denken ;)

 37. 29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Oh, al die smoesjes komen me zooo bekend voor :D

 38. Snoepje
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  HAHAHHA, Angel schrijft zo leuk!!
  Mijn verslaving? Parfum!

 39. Melanie
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Lieve Angel, dank je wel! Door jou besef ik me ineens dat ik eigenlijk een normale vrouw ben, met normale verslavingen. ;-)

 40. Eline
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Als ik een verslaving heb dan is het nagellak, ookal valt dit echt wel mee! meer dan andere mensen maar echt niet extreem veel! (really!!)
  snap soms dan ook niet waar me moeder over zeurt!
  helemaal niet als je bedenkt dat ze wel me nagellak gebruikt haah

 41. Nadia
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Wil je misschien je shoenenstash laten zien? :D

 42. Christianne
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Haha! Jij schrijft echt geweldig! :D

 43. lisette
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Ik heb een gigantische schurfthekel aan schoenen kopen….hoe ik dan aan die 30+ paar schoenen kom? ja geen idee, ze vermenigvuldigen zichzelf midden in de nacht :) Ik koop altijd 3,4 of voor mijn part 5 paar tegelijk dan kan ik ff vooruit.Ik ben in sept. getrouwd en had 4 paar schoenen voor die ene dag…Enige dat nog mist is een paar hoge laarzen met een beschaafd hakje en een paar enkellaarsjes met een sleehakje, dan stop ik, echt…
  Maar schoenen zijn geen verzamelding voor mij, nagellak( ca 200) en boeken ( richting de 3000, nee dat is geen nul teveel)dan hebben we het over verslaving :D

 44. 29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Hahah funny! Ik zeg vaak: joh deze schoenen hebben we een half jaar geleden samen gekocht!? weet je dat nu al niet meer?!…uhm owja nu je het zegt….hehehe ze zijn nieuw, maar dat hoeft hij niet te weten.

 45. xoxo
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  haha heerlijk jouw stukjes, ik stem voor een wekelijke column van jou :) ik mis alleen nog een foto van je collectie schoenen, nu ben ik wel benieuwd.

  Ik geloof alleen niet dat de gemiddelde vrouw 77,5 paar schoenen heeft. Dat is echt heel veel.

  Ik vind mooie schoenen leuk om te kijken. Maar ik ben erg lang en heb 1 zwakke enkel door een operatie dus ik loop niet veel op echt hoge schoenen en zal al helemaal nooit veel geld eraan uitgeven. Ik denk dat ik alles bij elkaar maar 20 paar heb, zomer- en winterschoenen bij elkaar.

  Ik heb meer met tassen. Helaas zijn de echte mooie altijd die van honderden euro’s en ik ben een student dusja :P
  Door geldgebrek zijn mijn guilty pleasures bescheiden, bios en uit eten.

 46. 29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  Haha.. heel grappig geschreven. Ik herken mezelf er ook in. “Heb je alweer nagellak gekocht, alsof je die kleuren nog niet hebt!” hoor ik mijn moeder dan weer schreeuwen vanuit de keuken. Ach, daar zijn we vrouwen voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *