Methylisothiazolinone

Laatst las ik een artikel op Nu.nl over het conserveringsmiddel methylisothiazolinone. Deze stof komt voor in veel cosmeticaproducten en dermatologen waarschuwen ons ervoor omdat ze steeds meer patiënten krijgen met problemen voor dit ingrediënt. Vooral als deze stof verwerkt is in een crème zorgt het bij hun patiënten voor een zwelling van het gezicht, jeuk, roodheid en eczeem. Ik schrok best wel van dit bericht, dus het leek me interessant om er wat meer over op te zoeken en jullie hierover te informeren.

Waarom conserveringsmiddelen?

Conserveringsmiddelen kom je overal tegen, in voedingsmiddelen, maar ook in cosmeticaproducten. Er bestaan natuurlijke conserveringsmiddelen, zoals het pekelen (zouten) van vis om te voorkomen dat de vis bederft of het toevoegen van suiker aan jam. Ook wordt citroenzuur of azijn vaak gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Wat cosmetica betreft bestaan er ook natuurlijke conserveringsmiddelen, maar in de praktijk worden deze maar weinig toegepast omdat ze niet goed genoeg kunnen garanderen dat het cosmeticaproduct niet zal bederven.

Wanneer een product onder steriele omstandigheden wordt gemaakt en verpakt heeft het in principe een houdbaarheid van zo’n 2,5 jaar. Als een product niet luchtdicht is verpakt komt er zuurstof bij en door onze handen komen er ook nog eens bacterien bij. Als het product water bevat dan gaat dat lekker groeien en bloeien en hebben we binnen de kortste keren  schimmel- of bacteriegroei in onze dure pot crème. Do not want! Niet alleen omdat je dan weer een nieuwe pot moet aanschaffen, maar ook omdat je het vaak te laat doorhebt dat je bacteriekolonies over je gezicht aan het uitsmeren bent. Ewl!

Om deze reden voegen fabrikanten conserveringsmiddelen toe aan cosmetica. Om niet alleen zichzelf in te dekken, maar ook om de klant tevreden te stellen. Wie koopt er immers een pot crème die je slechts een week kunt gebruiken? Door de toevoeging van conserveringsmiddelen zijn cosmeticaproducten hygienischer en dus ook veiliger in gebruik én kunnen we er langer van genieten. Er zijn veel mensen tegen de toevoeging van conserveringsmiddelen, maar ik ben er persoonlijk erg blij mee.

dagcremes1

Parabenen

De meest voorkomende conserveringsmiddelen zijn parabenen. Parabenen zijn een groep conserveringsmiddelen die met hun naam eindigen op -parabeen, zoals methylparabeen, ethylparabeen, butylparabeen en propylparabeen. Er zijn veel mensen allergisch voor parabenen en de meeste mensen met een droge, gevoelige huid reageren niet goed op deze groep conserveringsmiddelen met als gevolg huiduitslag, jeuk, rode vlekken en een droge schilferige huid.

Omdat er steeds meer mensen huidirritatie krijgen van parabenen switchen fabrikanten naar een ander conserveringsmiddel genaamd Methylisothiazolinone. Deze stof is erg effectief en in lage hoeveelheden, zodat fabrikanten hun formule niet hoeven aan te passen maar simpelweg hun parabenen vervangen voor Methylisothiazolinone. Bovendien is Methylisothiazolinone in de Verenigde Staten en Europese Unie goedgekeurd en veilig bevonden. Niets aan de hand dus, zou je zeggen.

paraben free labels

Methylisothiazolinone

Het conserveringsmiddel Methylisothiazolinone (ookwel MIT) is zoals eerder gezegd zeer effectief en er is daarom stukken minder voor nodig in vergelijking met parabenen om een product goed te conserveren. Er zijn onderzoeken naar gedaan en er zijn regels opgesteld zodat fabrikanten weten hoeveel MIT ze maximaal mogen toevoegen aan hun producten (in Europa is dit een concentratie van maximaal 0.01%). In ‘rinse of’ producten (dus producten die je afspoelt, zoals shampoo, conditioner, douchegel, face wash) mag een hogere hoeveelheid (bijna tweemaal zo veel) MIT zitten dan in ‘leave on’ producten (zoals crème).

405px-Methylisothiazolinonestructuurformule van Methylisothiazolinone

In eerste instantie werd MIT alleen gebruikt in ‘rinse of’ producten, maar sinds het ook in ‘leave on’ producten wordt gebruikt stroomden de klachten binnen. Men weet niet zo goed waarom MIT meer problemen oplevert in crèmes, maar er is wel een verband te leggen wanneer je kijkt naar de volgende zaken:

 1. de huid van je gezicht is over het algemeen gevoeliger dan de huid van je lichaam.
 2. sommige mensen brengen hun crème dikker aan dan gebruikelijk (zeker in de winter, als de huid droger is).

En nu?

Een aantal nieuwe parabeenvrije producten op de markt zijn parabeenvrij omdat de parabenen vervangen zijn voor methylisothiazolinone, dus wat nu? Kans is groot dat dit stofje, zeker in crèmes, dezelfde klachten zal opleveren als bij parabenen. Merk je de laatste tijd huidirritatie op? Kijk dan zeker even de ingrediëntenlijst van je potjes en tubes na. Mocht er methylisothiazolinone in je product zitten dan is het wellicht een idee om even te stoppen met het gebruik om te kijken of daarmee ook de huidirritatie stopt.

Ik heb thuis even mijn cosmeticaproducten nagekeken, en ik zag dat methylisothiazolinone voornamelijk voorkomt in producten van Nivea, Dove en Andrélon, waaronder Nivea Bodylotion voor onder de douche en Dove crème mousse.

Gevoelig voor zowel parabenen en methylisothiazolinone, of je wilt beide stoffen liever bij voorbaat al vermijden?

parabeenvrije cremesKijk eens naar de Neutral Face Cream, crèmes van Dr Hauschka of Weleda (te koop bij de meeste biologische supermarkten en drogisterijen) of naar British Nanny van Lush (de enige crème van Lush zonder parabenen en MIT). Ook crèmes van Origins bevat geen parabenen/MIT, dit merk verkopen ze bij Douglas.

Als jullie meerdere merken weten die geen parabenen en MIT gebruiken in hun producten of crèmes, laat het dan zeker even weten bij de comments!

Wat vinden jullie van de waarschuwing van dermatologen over de stof methylisothiazolinone? Ga je er voortaan heel erg op letten of maak je je er niet zo druk om?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

205 Reacties

 1. Wipi
  25 april 2021 / zondag, 25 april 2021

  Bedankt voor deze blog! Ik ben zelf ook allergisch voor deze conserveringsmiddelen, en gebruik zelf ook de crème van Dr. Hauschka.

  Qua wasmiddel gebruik ik alleen waspoeder, dus geen vloeibare wasmiddel.

  Zeepproducten en afwasmiddel gebruik ik van Neutral.

  En qua deze gezichtsreiniger gebruik ik, en daar kan ik ook tegen! https://www.hema.nl/mooi-gezond/persoonlijke-verzorging/gezichtsverzorging/gezichtsreiniging/3-in-1-reinigende-lotion-sensitive-17870023.html

  Shampoo en Conditioner van De Tuinen: Dode zee Hypo Allergeen.

 2. 30 augustus 2018 / donderdag, 30 augustus 2018

  Goedemidddag,

  Ik heb een enorm allergie voor methylisothiazolinone en Benzisothiazolinone.
  Na ruim een half jaar ben ik hier eindelijk achter, wat een ellende en wat een pijn heb ik gehad.
  4 kuren prednison gehad , elke keer na het afbouwen werd het weer erger.
  Nu eindelijk na bijna na2 maanden Imuran gaat het beter.
  Ik ben op zoek naar een fijne wasmiddel, eigen merk AH is ook allergievrij van deze stoffen , ik gebruik hem al zeker 6 maanden maar ik vind dat mijn donkere kleding een apart geurtje heeft, niet echt lekker.
  Is er een wasmiddel die wel lekker ruikt zonder deze conserveringsmiddelen, ik las iets over Tandil van de Aldi,, iemand ervaring mee?
  mvrgr Diana

 3. 12 juli 2017 / woensdag, 12 juli 2017

  In mijn reactie aan Hennie kwam ik tegen dat “Methylisothiazolinone” en “Benzisothiazolinone” allebei onder “Isothiazolinone”-groep vallen (makes sence)

  Bijzonder is dat deze pesticide dus in een aantal Nederlandse producten zit (“Andy – Allesreiniger ” en “Robijn – Stralend Wit”)
  Maar dat het er niet altijd (/altijd niet) op staat…
  én we er niets vanaf weten!

  Is dit bij make-up ook het geval?

 4. Willie Roelofsen
  30 november 2016 / woensdag, 30 november 2016

  In producten van Dermalogica zit ook geen parabenen

 5. Gea
  31 maart 2016 / donderdag, 31 maart 2016

  Ik ben al jaren allergisch voor kanton CG ook wel Methylisothiazolinone genoemd. Ik gebruik Zarqa. Dit is zonder conserveringsmiddelen en op basis van dode zee zout. Ook bij de tuinen is een lijn zonder conserveringsmiddelen. Ik koop vaak make-up in Duitsland merk Alverde natur cosmetics. Is ongeveer 5x goedkoper dan make-up in Nederland, In Duitsland staan een logo op het produkt als er geen conserveringsmiddelen in zitten. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft.

  • Claudia Velgersdijk
   20 juni 2020 / zaterdag, 20 juni 2020

   Super blij met de tip over alverde natur make up.ook online te koop.scheelt mega veel in kosten.

 6. Riky
  29 maart 2016 / dinsdag, 29 maart 2016

  Heb, vanwege eczeemklachten, een allergietest laten doen. Blijkt dat ik zeer allergisch ben voor Methylisothiazolinone. Dus zoek het maar uit!
  Biodermal en Eucerin zijn M. vrij.
  Wie kent schoonmaakproducten die M. vrij zijn? Gebruik wel plastichandschoenen, maar betwijfel of dit afdoende is.

  • Marieke
   8 augustus 2016 / maandag, 8 augustus 2016

   Ecovert zijn schoonmaak producten zonder al die ingrediënten.

   • Sandra
    6 februari 2017 / maandag, 6 februari 2017

    Nee, hoor ecover bevat wel MI. Zelfs de handzeep.

    • Iwona
     7 januari 2018 / zondag, 7 januari 2018

     Niet waar. Ecover is zonder isotiazllinone. Ik ben erg allergisch voor dit stof maar kan goed werken met Ecover.

  • mvd
   18 juli 2020 / zaterdag, 18 juli 2020

   Gebruik alleen nog maar waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel meer, geen wasverzachter, klok als afwasmiddel. Weleda gezichts crèmes, zonnebrand (olie) van ambre solair, balneum douche olie en balneum bodylotion (apotheek en sommige drogisterijen). Vloeibare handzeep van unicura of een stuk zeep. En met een loupe de winkel door om te zien of het in een product zit wat je kopen wil.

  • JANNY
   15 maart 2021 / maandag, 15 maart 2021

   de schoonmaakprodukten die u kunt gebruiken zijn, witte reus badkamer en keukenreiniger, deze zijn m vrij ik gebruik het al jaren sinds ik van mijn allergie weet, en ook cif kunt u rustig gebruiken. en bedankt voor de tip van biodermal en eucerin

 7. 19 maart 2016 / zaterdag, 19 maart 2016

  Heb zelf een paar weken terug een nare ervaring gehad met de stof methylisothiazolinone. Dacht dat het product met Aloe Vera een natuur product was. Jeuk, uitslag, bultjes, rode vlekken, opgezwollen nek maar vooral jeuk. Nu nog een uitgedroogde huid in mijn nek. Parabenen kan ik wel tegen maar gebruik ze liever niet.

  • Lucie
   23 oktober 2016 / zondag, 23 oktober 2016

   Ik ben op zoek…wie kan mij aub helpen!!!
   Ik ben zwaar allergische tegen METHYLISOTHIAZOLINONE
   En vind dat in alle wasprodukten voor de wasmachine…
   Welk wasprodukt bevat dit niet????
   Ik moet nu wassen zonder wasmiddel omdat ik het niet vind??

   • Jo
    31 oktober 2016 / maandag, 31 oktober 2016

    Ik was met neutral wasmiddel, poets met neutral afwasmiddel, daardoor hoef ik geen handschoenen aan

   • Sandra
    6 februari 2017 / maandag, 6 februari 2017

    Beter poeder dan vloeibaar middel

   • Adri van de Bovenkamp
    21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

    In witte reus en Color reus poeder zit het niet!

   • ramona
    28 september 2017 / donderdag, 28 september 2017

    bij coop merk markant gekleurd was of witgoed waspoeder zit het niet in en bij lidel kan je ze ook vinden waar het niet in zit ik ben vanmorgen weg geweest dermatologie en ook bij kathon mci allergie

    • M.ter Horst
     12 april 2018 / donderdag, 12 april 2018

     Wel in witte reus en color reus vloeibaar zit het wel!

   • winny matthijs
    11 januari 2018 / donderdag, 11 januari 2018

    lucie ik ben er ook allergisch voor en ik gebruik tandil color of white van de aldi is de enige wasmiddel waar het product niet inzit, veel succes en ik zou zeggen probeer het een keer.
    Groetjes winny

 8. Monica
  25 februari 2016 / donderdag, 25 februari 2016

  Annemarie Borlind gebruikt geen parabenen en MIT. Verkrijgbaar bij schoonheidsspecialisten en de betere reformzaken. Vraag eerst advies, voor welk huidtype aan een vakvrouw of man. Zelf schoonheidsspecialiste.

 9. Laura
  27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  The body shop heeft heel veel fijne producten zonder MIT. Gelukkig gebruik ik dit al jaren en hoef ik nu alleen me wasmiddel te veranderen.

 10. Mieke Leysner
  9 november 2015 / maandag, 9 november 2015

  Ben op zoek naar dag en nachtcrème zonder bovengenoemde stof, ze zijn er wel. Maar dan zit er weer phenoxyethanol of dibromodicyanobutane in… Ook conserveermiddelen waartegen ik een allergie heb opgebouwd. Wat nu….

  • Serena
   Auteur
   9 november 2015 / maandag, 9 november 2015

   Wat vervelend Mieke.. Heb je wel eens natuurlijke cosmetica geprobeerd? Weleda of Yes to… Carrots (of andere variant)?

   • Mieke
    9 januari 2018 / dinsdag, 9 januari 2018

    Weleda vind ik geen fijne creme, nu gebruik ik voor mijn gezicht Zarqa, en
    Kneipp douche foam en body mousse. Nu nog op zoek naar een fijne body crème die wat voller is. Dank je voor de tip, ga Yes to…Carrots eens bekijken.

 11. timmerman, ria
  23 oktober 2015 / vrijdag, 23 oktober 2015

  Ik ben 7 weken bezig geweest om uit te vinden waar ik allergisch voor was. Vandaag duidelijk: methylchloroisothiazolinin.
  Na uurtje controlcosmetica oorzaak gevonden.
  Etos zonnemelk, spf 15.
  had ik voor noodgevallen in sporttas voor het geval ik was vergeten thuis een ander en beter produkt op mijn gezicht/neus te doen.

 12. Astrid
  12 augustus 2015 / woensdag, 12 augustus 2015

  mijn allergoloog heeft mij clinique
  voorgeschreven. ze hebben alleen geen haarlijn meer. Neutral is de enige met cremespoeling.

 13. Cynthia
  11 juli 2015 / zaterdag, 11 juli 2015

  Ik heb een allergie voor methylchloroisothiazolinone en methylchloroisothiazolinone. Heel vervelend, want regenwoordig zit dit stofje echt in heel veel producten. Als ik iets gebruikt heb met dit stofje erin zwellen mn oogleden op, krijg ik roodheid, jeuk en pijn en een soort eczeem.
  De allergie is bij mij ineens gekomen, maar de dermatoloog die mij getest heeft gaf aan dat steeds meer mensen hier allergisch voor zijn!

  • Ann Vorstenbos
   24 januari 2016 / zondag, 24 januari 2016

   ik heb precies hetzelfde, van de week was het weer raak, toen ben ik al mijn producten gaan nakijken en tot mijn verbazing zit het ook in de Andrélon shampoo, gel, en wax die ik gebruik, dus toch ook wat je in je haar smeert is niet goed, tevens in de gezichtspoeder dus ook meteen weggedaan, ik ben gisteren naar the Bodyshop gegaan(met zonnebril op want ik zag er niet uit) en heb wat producten kunnen kopen zonder MIT, shampoo,dagcrème,wax,lippenbalsem en poeder was wel € 60,- kwijt ? en keek ik gisteren op de handzeep (ik was sowieso vaak mi, handen) en daar zit het óók in, jeetje wat een zooi dat soul zeg, nou hopelijk gaan deze spullen helpen alhoewel ik wel op zoek ga naar een goedkoper alternatief, wat gebruik jij nu?

   • Cynthia
    26 april 2016 / dinsdag, 26 april 2016

    Hoi Ann,

    Ik gebruik nu veel producten van Kneipp, douchegeld van palmolive en bijvoorbeeld het wasmiddel van de Lidl (Formil) aangezien ik ook niet tegen veel wasmiddelen kan… qua make up en andere verzorging is het steeds zoeken… ik gebruik bijvoorbeeld een creme van revlon en verder bij cosmetica kijk ik per product of het er wel of niet in zit! Groetjes

    • Adri van de Bovenkamp
     21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

     Wasmiddel van de Lidl zit ook MIT in hoor.

     • Mieke
      9 januari 2021 / zaterdag, 9 januari 2021

      Misschien in poedervorm niet?

 14. 1 juni 2015 / maandag, 1 juni 2015

  Hoi Serene,
  Green People is sinds vorig jaar juni nieuw op de Nederlandse markt gekomen.En dit heerlijke zachte biologische merk is vrij van parabenen en ook zeker vrij van dit soort conserveringsmiddelen zoals Methylisothiazolinone.

  Groetjes
  Suzanne

 15. 12 mei 2015 / dinsdag, 12 mei 2015

  Ik werk voor het merk Cabana en onze producten zijn ook parabenen vrij!

 16. diana brunnekreef
  23 november 2014 / zondag, 23 november 2014

  Ik ben dus zon persoon die er allergisch voor is, ik heb het n u voornamelijk op mijn handen, het zit ook in schoonmaak produkten, en ik ben schoonmaakster.
  ik heb nu als ik het lees op de fles[ ik heb natuurlijk bijna allemaal produkten zonder dat , maar soms ontkom je er niet aan, katoenen handschoenen aan met daarover heen plastick handschoenen,en dat gaat prima, zonder katoen eronder gaan mijn handen teveel broeien onder het plastic

  toen ze er in het ziekenhuis achter kwamen, zat mijn hele lichaam onder, alles helemaal, zelf nog onder mijn voeten ik kon helemaal niet meer lopen.het zou wel fijn zijn dat er een lijst zou komen met produkten waar het allemaal inzit

  • Maria
   11 april 2015 / zaterdag, 11 april 2015

   Volgens mij zit het niet in Ecover schoonmaakprodukten. Verkrijgbaar bij AH. Niet leuk als je als huishoudelijke hulp werkt, dan moet je het zelf kopen.

   Ik heb parabenen altijd vermeden. Plots stond overal heel groot parabenen vrij op en heb ik eerst die 2 methyl stofjes opgeschreven en thuis opgezocht. Je moet echt heel goed zoeken maar er bestaan produkten waar het niet in zit. Wat je sinds kort ook veel tegenkomt is Phenoxyethanol met soortgelijke ellende. Ook dat laat ik in de winkel/webshop staan.

   • 5 januari 2024 / vrijdag, 5 januari 2024

    Jaaaa die moet ik van de dermatoloog ook laten staan . Dat zit nu in vaak ook groene producten ipv methylisothianone . Heel jammer . De crèmes van dr jetske ultee zijn ideaal maar die vind ik eigenlijk te duur .
    En voor iedereen : bijna altijd zit in de naam parfum methylisothianone verstopt .
    Dus je kunt niets met parfum nemen .

  • timmerman, ria
   23 oktober 2015 / vrijdag, 23 oktober 2015

   Etos zonprodukten bevat het ook.

 17. Kim
  22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

  Erg fijn om meer te lezen over IMethylisothiazolinone. Ik kwam ook door toeval dit bericht tegen op nu.nl en kwam daardoor van de vreselijke netelroos af. Ik heb er alleen last van trouwens in combi met hormonen of zo. Dus tijdens zwangerschap en borstvoedingsperiode.
  Ik gebruik de dode zee lijn van de tuinen en neutral wasmiddel. Ben alleen nog op zoek naar een fijne shampoo. Als ik mijn haar met weleda heb gewassen, voelt het alsof het pas echt toe is aan een wasbeurt.

  • Terry
   7 december 2014 / zondag, 7 december 2014

   Probeer dr otto eens. Verkrijgbaar bij Essenza.

   • Terry
    7 december 2014 / zondag, 7 december 2014

    dr organic bedoel ik bij essenza ook

  • 29 december 2014 / maandag, 29 december 2014

   Ik koop in Sluis de shampoo van De Dode zee, mijn dermatoloog heeft het goed gekeurd, daar ik ook allergisch ben aan PPD (paraphenyleen, zit in haarkleuring, maar dat heb ik gevonden door mijn kapper. Mijn allergie uit zich in lopende ogen, beken, juist of ik het grootste verdriet heb, en dat kan uren duren.

  • kwick
   23 april 2016 / zaterdag, 23 april 2016

   Dode zee shampoo van Chello is volledig biologisch en heel erg fijn

  • Wilma van Vulpen
   22 maart 2017 / woensdag, 22 maart 2017

   Ik gebruik syoss voor mijn haar. Als cremespoeling elvive.
   Dagcreme neutral.

  • Peter
   11 december 2017 / maandag, 11 december 2017

   Hebben ze ook van zarqa

 18. Karin van Rijt
  21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

  Ik ben ook allergisch voor Kathon CG oftewel Methylisothiazolinone. Omdat het bijna in alles wat je maar kan bedenken voorkomt is het zeer moeilijk het te vermijden. Mijn vraag is: weet iemand welke mascara ik kan gebruiken waar dit niet in voorkomt. Make up loos door het leven zie ik nog niet zitten. Ik heb net weer een prednison en een tweede hydrocortison crème kuur achter de rug en ik ben er nu nog niet vanaf. Graag hoor ik wat de mogelijkheden zijn m.b.t. het gebruik van een goede mascara zonder die troep.

  • kathleen
   15 januari 2015 / donderdag, 15 januari 2015

   net als jij ben ik allergisch aan dit, en heb van dermatoloog onderstaande gekregen qua mascara:
   LRP RESPECTISSIME MASCARA DEFINITION (3 TINTEN) (Cosmétique Active/La Roche-Posay) 29/06/2010
   LRP RESPECTISSIME MASCARA DENS. WATERPROOF ZWART (Cosmétique Active/La Roche-Posay) 29/06/2010
   LRP RESPECTISSIME MASCARA DENSIFIEUR (3 TINTEN) (Cosmétique Active/La Roche-Posay) 29/06/2010
   LRP RESPECTISSIME MASCARA DUOSCOPIC (3 TINTEN) (Cosmétique Active/La Roche-Posay) 29/06/2010
   LRP RESPECTISSIME MASCARA EXTENSION (2 KLEUREN) (Cosmétique Active/La Roche-Posay) 31/08/2010
   T-LECLERC MASCARA (NOIR, BLEU, BRUN) (Omega Pharma) 27/04/2010
   T-LECLERC MASCARA VOLUME (BRUN, NOIR) (Omega Pharma) 27/04/2010
   deze zijn bij de meeste apothekers verkrijgbaar.
   wil je gans mijn lijst, stuur maar een emailtje, gr, Kathleen

 19. 26 augustus 2014 / dinsdag, 26 augustus 2014

  Het kan zijn dat mensen hier allergisch voor zijn. Zo kan je ook allergisch zijn voor parfum of andere irriterende stoffen. Zelfs etherische olien kunnen een allergische reactie uitlokken. Ik geloof hier niet zo in. Uiteindelijk moet een product goed bewaarbaar blijven. In natuurlijke cosmetica stoppen ze hiervoor vaak graanalcohol. Ook natuurlijke cosmetica kan een allergische reactie geven. Geen enkel ingredient in cosmetica is per definitie goed of slecht. Je huid is uiteindelijk de spiegel hiervoor.

  • Maria
   11 april 2015 / zaterdag, 11 april 2015

   Met Vitamine E kom je al een heel eind, de rest kun je doen met conservering dat ook in je eten zit. De houdbaarheid wordt dan wel korter. Ik zie niet in waarom creme of shampoo 3 jaar houdbaar moet zijn na opening.

   Etherische olie kan echt heel gemeen zijn. Hoeveel babyprodukten zijn er onderhand met Lavendel olie. O zo rustgevend en irriterend. Voor mij geen Lavendel en citrus etherische olie. Dat verdraag ik echt niet.

 20. Hakima
  19 juli 2014 / zaterdag, 19 juli 2014

  Gevonden in zonnecrème SPF 50+ van Biodermal!

 21. 17 juli 2014 / donderdag, 17 juli 2014

  wat vaak in huidverzorging als conserveermiddel wordt gebruikt is honing en een hoge dosis cacaoboter. Honing is sowieso desinfecterend door de hoeveelheid natuurlijke suikers en cacaoboter zorgt er voor dat bacteriën zich niet kunnen voorplanten. Lush is nu veel van hun producten aan het veranderen door kleine aanpassingen in hun ingrediënten om zo conserveermiddelen niet meer te hoeven gebruiken. Natuurlijk zijn er nog héél erg veel merken die de goedkope en makkelijke manier kiezen. Het is aan de consument om hier op te letten.

 22. Marieke
  25 juni 2014 / woensdag, 25 juni 2014

  Heb jarenlang last gehad van jeukende handen waarbij de huid afschilferde. Allergietest bij VU in 2013 bracht uitkomst. Methylisothiazolinones was de boosdoener. Inderdaad in shampoo van Andrelon. Groene dop, met vitamine e.
  …. Ook veel problemen met bodylotions. Nu overgestapt op producten van Louis Widmer, zonder alcohol en parfum. Werkt als tierelier!

 23. Wilma
  22 maart 2014 / zaterdag, 22 maart 2014

  weet je ook make up zonder deze stoffen en schoonmaakmiddelen alvast bedankt

  • Serena
   Auteur
   22 maart 2014 / zaterdag, 22 maart 2014

   Geen idee Wilma, maar je moet gewoon elk product even checken (de ingredientenlijst) dan weet je het zeker. Liefs, Serena.

 24. paulien
  26 februari 2014 / woensdag, 26 februari 2014

  Eucerin (verkrijgbaar bij de apotheek) heeft de meeste produkten zonder MIT. Wel een goed artikel trouwens!!!!!!!!!!!!!!!!!

 25. Karin
  26 januari 2014 / zondag, 26 januari 2014

  Ik heb al een paar jaar last van uitslag in mijn gezicht. Ik gebruik nu shampoo van neutral en crème van Yves rocher. Deze zijn prima. Nu zoek ik een haarversteviger/ cremegel of schuimversteviger zonder methylisothiazolinone, maar ik kan ze niet vinden. Wie weet wat ik kan gebruiken?

  • Moncy Klein
   17 maart 2015 / dinsdag, 17 maart 2015

   Luxury Haircare van Oolaboo, we sturen het graag voor je op. Mvrgr Moncy

 26. Karin
  24 januari 2014 / vrijdag, 24 januari 2014

  Tot 3 x toe verschrikkelijke zwellingen onder mijn ogen gehad…achteraf gezien kwam dit alledrie de keren door het gebruik van een shampoo (GUHL) met Methylisothiazolinone. Dus wees echt gewaarschuwd. Mijn huisarts kon mijn niet verder helpen.

 27. hennie
  20 januari 2014 / maandag, 20 januari 2014

  Check alle etiketten ook eens op “benzisothiazolinone”. Dat is een verwant stofje; het zit oa.in vaatwasmachinetabletten en wasverzachter. Als je blaren op je handen krijgt bij/na het strijken (niet veroorzaakt door het strijkijzer uiteraad) als je hele lijf prikkerig aanvoelt, kijk dan eens op de verpakking van de genoemde producten. En staat er “dermatologisch getest” op: heb dan diep medelijden met de konijnen die het moesten ondergaan.

  • 12 juli 2017 / woensdag, 12 juli 2017

   “Benzisothiazolinone” is dan ook een Boicide a.k.a. een Pesticide.
   Niet voor semi-direct contact (schoonmaak&was-middelen) en als helemaal niet voor direct contact zoals inderdaad make-up e.d.
   Bizar wat er toegelaten word heh??

 28. Sigi
  17 januari 2014 / vrijdag, 17 januari 2014

  Kan je ook klachten krijgen als het in je wasmiddel en shampoo zit. Ik heb namelijk al een lange tijd huidklachten en zag juist dat methylisothiazolinone in beide zit ! Zelfs in mijn afwasmiddel …

  • Serena
   Auteur
   17 januari 2014 / vrijdag, 17 januari 2014

   Dat kan zeker. Even langs de huisarts, misschien? Of overstappen op producten zonder methylisothiazolinone en dan kijken of de klachten verdwijnen?

  • Lyta
   23 november 2014 / zondag, 23 november 2014

   Klopt. Is een conserveermiddel in vloeibaar wasmiddel. Dus waspoeder kun je gewoon gebruiken. Afwasmiddel heb ik gekocht in de biologische winkel.

 29. Luuk
  9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

  Onze kleinzoon heeft hele erge juek over zijn hele lijf
  Wat is daar tegen te doen?

  • Terry
   7 december 2014 / zondag, 7 december 2014

   Waspoeder voor sensitieve huid (Le Chat) en de jeuk is weg als je geen wasverzachter en geen droogtrommel gebruikt

 30. Luuk
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Onze kleinzoon van 3 jaar,zit onder de uitslag
  en heeft heel veel jeuk.
  Wat raad u ons aan?

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

   even de ingredientenlijsten bestuderen en contact opnemen met de huisarts.

 31. joanne
  1 januari 2014 / woensdag, 1 januari 2014

  Wat een goed artikel! ik heb normaal geen last van conserveringmiddelen maar sinds langdurig antibiotica gebruik ineens wel. nu kan ik al mn oude producten niet meer verdragen. bij mijn linker oog zit een dikke rode plek die jeukt en soms is mn hele oog opgezwollen. ik dacht slim te zijn en een creme te kopen voor gevoelige huid van biodermal, die ik wel had gescreend op alcohol en comedogene ingrediënten maar verder niet op zoiets. helaas, die prikte dus ook heel erg en dat MIT zit er dus in. het was precies op t nieuws toen ik de ingrediëntenlijst checkte. vrees dus dat ik er niet tegen kan momenteel (en ook nog tegen wat anders want in mn andere producten zit het niet. misschien ook parabenen). ik verdraag nu alleen decubal reiniger en vaseline. daar houd ik t maar bij dan, iig zo lang ik aan de antibiotica ben.

  super goed geschreven artikel trouwens! hiermee onderscheid je je echt!

 32. Kim
  24 december 2013 / dinsdag, 24 december 2013

  Hi ik ben opzoek naar parabeenvrije foundation. Heb jij enig idee of het bestaat en waar ik dit kan verkrijgen?
  gr Kim

  • Serena
   Auteur
   25 december 2013 / woensdag, 25 december 2013

   Het bestaat zeker, gewoon even goed de labels lezen!

 33. 23 december 2013 / maandag, 23 december 2013

  Interessant! Wij weten sinds een tijdje dat mijn vriend hier allergisch voor is (na diverse onderzoeken bij de dermatoloog). Gelukkig zijn e voldoende alternatieven te vinden, even opletten dus….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *