Maak jezelf schoon met bacteriën!

Herkennen jullie bovenstaande foto? Het is een petrischaal met agar waarin bacteriën zijn geënt, in dit geval de E.coli bacterie. Enten doe je omdat je losse kolonien wilt creëren. Je zigzagt wat heen en weer met een entnaald over de plaat. Op deze manier ontstaan er duidelijke losliggende kolonien in plaats van een opgehoopte massa waar je als researcher niets mee kan. Bij de aanblik van deze foto dringt de stinkende geur van E.coli mijn gedachten binnen. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat deze bacterieplaat juist heerlijk ruikt en dat je er lekker mee onder de douche kan springen (huh?).

De Etsy Shop Cleaner Science maakt namelijk zeep in de vorm van bacterieplaten. Het is niet van echt te onderscheiden, geloof me! Tijdens mijn studie en stage heb ik veel met dit soort platen te maken gehad. Ze worden voornamelijk gebruikt in de microbiologie en de moleculaire biologie, zowel voor research als routine doeleinde.  Hieronder wat foto’s uit de shop (bovenste plaatje is echt, onderste plaatje is zeep):

Black Salmonella

S.enteritidis
Getransformeerde E.coli (fluorescerend)

Ik vind dit als lab geek en fellow soapmaker natuurlijk schitterend! Het is heel inventief en creatief bedacht door de maakster Sara. Chapeau! Deze bacterieplaten in petrischaaltjes zijn een ontzettend leuk kado voor iemand die met de studie of op het werk veel te maken heeft met bacteriën. Voor meer soorten bacterieplaat zepen neem je een kijkje in de Etsy Shop Cleaner Science – make science a little cleaner. Ze verkoopt trouwens ook mini zeepjes en iedere dag wordt er weer wat nieuws aan de shop toegevoegd!

Until next time,

Serena Verbon

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *