Je eigen webshop, hoe is dat nou?

Zoals jullie misschien wel weten is mijn vriendin Angel de eigenaresse van de webshop The Beauty Bakery. Samen met Maris, webshopeigenaresse van Teitloos.nl, heeft ze gewerkt aan een artikel met tips & tricks voor toekomstige webshopeigenaressen. Dit artikel is handig voor de mensen die erover nadenken om een eigen webshop te openen. Enjoy!

– Door Angel. Vaak krijg ik dezelfde reacties als mensen mij vragen wat ik doe. ‘Een webshop… wat leuk! Hoe kom je aan dat idee? Ik wil ook wel gaan webshoppen. Hoe moet ik dan doen?’

Het leuke aan het ‘samenwerken’ met Maris van de webshop Teitloos.nl is dat ik toch het gevoel heb een collega te hebben. Je kunt elkaar op elk moment van de dag even opbellen als je een klankbord nodig hebt of als je iets wilt overleggen. Het zelfstandig ondernemen kan in het begin soms best eenzaam zijn. Er zelf op uit gaan en ervoor zorgen dat je niet alleen maar aan je laptop zit gekluisterd, is essentieel om te voorkomen dat je verpietert, en dan is een collega uit dezelfde branche een verademing. Wat Maris en mij direct opviel, zijn de verschillen in onze werkwijze en die zijn bijzonder interessant. Maris is wat mij betreft een webshop-expert. Ze weet waar ze mee bezig is, ze weet waar ze over praat en ze kan alles wat ze doet, onderbouwen en verantwoorden. Terwijl ik veel meer op gevoel werk en ooit bij de opening van TBB ‘gewoon ben begonnen’.

Onderaan de streep gaat het erom met hoeveel passie je jouw vak beoefent. Alles wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Voor de mensen die graag zelf een webshop zouden willen oprichten, hebben Maris en ik daarom wat inside information en tips & tricks op een rij gezet. Maris vanuit een professioneler oogpunt. Ik meer vanuit mijn persoonlijke ervaring.

1 – Hoe is je bedrijf tot stand gekomen? Heb je er een studie voor moeten doen?
Angel: 3 jaar geleden werkte ik nog fulltime bij een grote tv-zender. Toen speelde ik al met het idee om ’n webshop te beginnen met alleen maar heerlijke, vrolijke verwenspulletjes en dat idee heb ik in de avonduren uitgewerkt. Ik heb er geen specifieke studie voor gevolgd. Althans, niet voor TBB. Dat was ’n kwestie van gewoon beginnen en knallen. Net als Serena, heb ik echter niet van de ene op de andere dag mijn baan opgezegd. Als je niet wil beginnen met een enorm krediet, is het veiliger een onderneming te starten naast je reguliere baan. Het risico dat er een slechte maand tussen zit, ligt altijd op de loer dus zeker in de opstartfase is het veiliger je (evt. parttime) job nog aan te houden totdat je een solide basis hebt opgebouwd.

Maris: Voordat ik mijn eerste webshop (Zoetiteit.nl) startte in 2010 had ik al een aantal jaren ervaring opgedaan in de e-commerce en met webwinkels, waardoor ik al wist wat voor dingen ik moest regelen en uitzoeken. Toen het idee om een webshop vol ‘niet eetbare zoete hebbedingetjes’ begon te borrelen, wilde ik het ook langzaam opbouwen naast de baan die ik op dat moment had, omdat de opstartfase nou eenmaal tijd en geld kost. Toen bleek dat mijn contract niet verlengd werd, zag ik het als een kans om er meteen voor 300% voor te gaan. Dit was een superonzekere tijd en ik stond er financieel slecht voor, maar ik was zo gedreven en geloofde heilig in mijn idee. Binnen een jaar had ik 3 succesvolle kleine webshops. Later werd dat 1 grote webshop met 6 verschillende thema’s.

2 – Is het harder of minder hard werken dan voor een baas?
Angel: No doubt about it. Veel harder! Met een 9-5 mentaliteit kom je er niet. Ik maak veel langere dagen dan wanneer ik voor een baas zou werken maar dat voelt absoluut niet zo. Omdat ik het zo ontzettend leuk vindt, vliegen de uren voorbij. En er zit zelden een rotklus tussen. Het klinkt walgelijk maar eigenlijk is elke dag leuk, hoe lang of hoe zwaar ook. Ik heb nog steeds elke morgen hetzelfde gevoel als ik wakker word: ik trappel om eruit te gaan. Echt.

Maris: Absoluut harder, maar wat Angel zegt: zo voelt het vaak niet. Soms wel, wanneer je een minder goede maand hebt gedraaid maar wel knetterhard hebt gewerkt, dat is dan heel frustrerend. Als je in loondienst werkt, krijg je toch iedere maand hetzelfde salaris…. In het begin hield ik braaf mijn uren bij en schrok ik me kapot als ik 80 uur kon opschrijven, omdat ik voor mijn gevoel alleen maar leuke dingen had gedaan. Dat is nu na 3 jaar wel anders, want er komt nu veel meer bij kijken dan in de beginfase. Wat na 3 jaar nog niet is veranderd , is mijn passie. Ik heb eindeloos lange lijstjes met ideeën en plannen en iedere dag heb ik er weer zin in. Zo vaak als het kan probeer ik vrije uren te snipperen om even mijn hoofd leeg te maken of om ‘quality time’ met mijn zoontje door te brengen, want thuis lukt dat niet meer. Thuis loert er toch altijd wel ergens wat werk om de hoek. Maar die vrije uren haal ik ook dubbel weer in tijdens de avonduren of mijn ‘vrije’ weekenden. En nee: dat vind ik niet erg, mijn werk voelt grotendeels niet als ‘werk’, maar ook als een soort ‘kindje’.

3 – Gemiddelde werkdag:
Angel: Trappelend opstaan. Uitrekken. Mezelf kapot lachen omdat ik niet achteraan in de file hoef aan te sluiten. Dan begint het feest. Elke dag is anders. De mailboxen door, de voorraad bijwerken, contact onderhouden met de leveranciers, de website updaten, soms nieuwe producten fotograferen, teksten schrijven, marketing & pr,  berekeningen maken etc. En natuurlijk de orders verwerken.

Maris: Gelukkig hoef ik de orders, social media en klantenservice niet meer alleen te doen, want dat nam op de meeste dagen het grootste gedeelte van mijn werktijd in beslag. Ik besteed dagelijks veel tijd aan het updaten van de website en de blogs van Teitloos. Verder ben ik altijd op zoek naar nieuwe producten en deze moeten dan weer op de site geplaatst worden en in de nieuwsbrief die tweemaal per week verstuurd wordt. Ook ga ik veel naar beurzen en heb ik veel afspraken met mensen uit ‘het vak’ om gezamenlijke projecten te ondernemen. Naast de particuliere klanten in de webshop, hebben wij ook veel winkels als ‘klant’ en het onderhouden van deze contacten en afhandelen van deze bestellingen neemt veel tijd in beslag omdat wij hier weer losse orders voor moeten plaatsen en handmatig facturen voor moeten maken enz.

4 – Wat vind je het minst leuk?
Angel: De administratie met stip op 1! Gelukkig heb ik een goed backoffice-systeem dat het meeste automatisch doet. Daarnaast heb ik een nog betere boekhoudster waarvan ik vermoed dat ze speciaal voor mij geboren is. Citaat: “Gooi alles wat je hebt aan bonnen, facturen, orders etc. maar in een plastic zak en lever maar in die handel”. Heerlijk! Daar heb ik dus geen omkijken naar. Het ‘alles zelf doen’ mag ook op het lijstje. Het is wel eens lastig het overzicht te houden als je werkelijk alles zelf doet. Voordeel daarvan is dan weer dat het werk nooit saai is omdat er enorm veel diversiteit in zit. En het is ook heel leerzaam om alle ‘afdelingen’ zowel te runnen als uit te voeren. En het ‘alleen werken’ is niet altijd gezellig. Ik vind het toch wel heel fijn om collega’s om me heen te hebben. Die heb ik nu niet en dat is soms wel saai. Het is natuurlijk niet de bedoeling om met je collega’s de hele dag over de grond te rollen van het lachen want er moet hard gewerkt worden. Hoewel, ik wil eigenlijk WEL de hele dag gieren, brullen en ribben kneuzen van het lachen. En tussendoor hard werken 😉 Dus als alles volgens plan verloopt, heb ik binnen een paar jaar een leuke
groep collega’s om me heen.

Maris: Toen ik 3 jaar geleden begon had ik zo’n beeld van hoe mijn werk en leven eruit zou zien, en idealiseerde ik het ‘alleen werken’ en ‘niemand verantwoording afleggen’ maar vooral; ‘mijn eigen tijd indelen’. Nu, na 3 jaar vind ik het toch wel fijn om een groep mensen om me heen te hebben met wie ik kan sparren of problemen waar ik tegenaan loop bij kan neerleggen en goede feedback terug te krijgen. Het was na mijn 2e jaar zelfstandig werken ook echt even zoeken naar ‘mijn draai vinden’ want toen het echt heel druk werd met Teitloos, bleek het erg lastig om een balans tussen privé en werk te vinden en mijn tijdsindeling.

Ik heb me er ook bij neergelegd dat ik niet alles kan of moet willen kunnen. Zoals de boekhouding bijvoorbeeld. Ik zou me erin kunnen gaan verdiepen, ik zou er absoluut beter in kunnen worden en er geld mee kunnen besparen, maar er zijn mensen die hier 100 keer beter in zijn. Aan de tijd die ik ermee overhoud door het uit te besteden, kan ik weer gaan doen waar ik goed in ben of waar ik plezier uit haal. Ik heb een fantastische boekhouder, die gelukkig kleurenblind is. Hij krijgt ieder kwartaal een paar tassen met knalkleurige ordners en stapels memoblaadjes met aantekeningen van mij…

5 – Is het snel geld verdienen?
Angel: Ik weet van gekkigheid niet wat ik met al m’n geld moet doen. Gisteren was ik het lelijke blauw van Facebook zat. Dat kan toch best roze? Met één telefoontje heb ik Facebook gekocht. En daarna heb ik m’n kont afgeveegd met briefjes van €100,-. I wish… Verkijk je daar niet op. Het verbaasde me in het begin hoeveel ik moest omzetten om er iets voor mezelf aan over te houden maar gelukkig komt ik steeds dichter in de buurt van mijn doelstelling. Als je snel rijk wilt worden, kun je beter een bejaarde miljardair binnen hengelen. Hmmm… zijn daar geen webshops voor? *Ping!*

Maris: Er is niets zo onzeker als je eigen webshop. Soms rijden we met een volle auto pakketjes naar het postkantoor, loop ik over van de adrenaline en krijg ik een kick van de openvallende monden van de baliemedwerkers, als ze zien dat ik met twee trolleys pakketjes binnen kom lopen en zeg; ‘mijn collega komt zo de 2e lading brengen…’ En soms trekken dezelfde medewerkers van het postkantoor alleen een wenkbrauw op bij het zien van 1 tasje enveloppen en zeggen ze; ‘Komt je collega zo nog met de rest…?’ De ene maand doe ik boodschappen bij de Aldi en de andere maand is het feest: het went na 3 jaar. Ik rijd niet in een vette auto en ik koop zelden iets leuks of moois voor mezelf. Het mooie is: als ik winst maak met Teitloos, investeer ik dat meteen weer in nieuwe producten of een advertentiecampagne of zo. Ik vind het niet erg dat ik nu mezelf veel ontzeg of niet ieder jaar lang of ver op vakantie ga: je hebt geld nodig om te kunnen groeien en zolang ik zie dat het goed gaat met Teitloos, zie ik het ook als een plant die ik moet blijven voeden.

– Hoe kom ik aan een idee?
Angel: Goede vraag. Dat is inderdaad een hele lastige. Jarenlang heb ik mijn hoofd gebroken om iets unieks te bedenken waar de wereld sinds de Big Bang al op zit te wachten. Het zou waanzinnig zijn een crème uit te vinden die je overnight omtovert in Doutzen Kroes. Maar van dromen worden we niet rijk. Tenzij je Alfred Nobel, Thomas Edison of Bill Gates heet, kun je direct stoppen je kostbare tijd hieraan te verspillen. Het geheim is namelijk niet een doorbraak in de geschiedenis van de mens te willen betekenen of een nieuwe industriële revolutie te willen ontketenen. Het geheim is pionieren in je eigen interessegebied.

Maris: Dit vind ik eigenlijk best een vervelende vraag. Het gebeurt mij heel vaak als ik ergens kom, dat mensen dan zeggen: ‘Leuk, ik zit er ook aan te denken om een webshop te gaan beginnen!’ Ik reageer altijd enthousiast en vraag dan door, maar meestal is de volgende zin dan: ‘Ik moet alleen nog even bedenken wat ik wil gaan verkopen….’  En vervolgens hopen ze dan van mij een gouden idee te horen of zo. Een goed idee ontstaat meestal spontaan en niet wanneer je er gefixeerd naar op zoek bent. Je merkt snel genoeg aan je eigen enthousiasme of aan de reacties uit je omgeving, of anderen je idee ook leuk vinden en of je het moet gaan uitwerken of niet. In mijn ervaring denken heel veel mensen heel makkelijk over het opstarten en runnen van een webshop, zo van; ‘dat doe ik er wel even bij, naast mijn parttime baan en zorg voor de kinderen en als het goed loopt dan zeg ik mijn baan op’.

En dan…?
Angel: Begin met zoeken naar iets waar je blij van wordt, iets waar je geen genoeg van krijgt, iets waar je creatief van wordt. Dit kan een product zijn maar ook een dienst. Je kunt van cupcakes houden en daar een concept omheen bouwen maar je kunt bijvoorbeeld ook heel goed zijn in het bakken van cupcakes. In dat geval ga je dus een dienst aanbieden. In beide gevallen gaat het erom dat je je product of dienst gaat aankleden met je eigen look- & feel. Neem nou TBB. Zeepjes, bruisballen en huidverzorgingsproducten werden al veel langer verkocht, ook online. Maar dat heeft me er niet van weerhouden de zoveelste te zijn die een webshop opent in huidverzorgingsproducten. Dus ging ik nadenken over hoe ik TBB wilde positioneren.

Zelf ben ik gek op huidverzorgingsproducten en dan met name van kleine, geheime winkeltjes die niemand kent. What else? De prachtige patisserie boetiekjes in Parijs. De etalages, de pastelkleuren, de strikjes… I love it. Dus het concept van TBB is een combinatie van mijn 2 most favourite things in life: badderen & cupcakes. Die 2 in ’n magic blender en hoppaaa: Een online feel-good shop vol verrukkelijke Bath & Body producten in ‘n Bakery look & feel. Zeepjes in de vorm van cupcakes, donuts & taartjes. Soap Bars met geuren als ‘Vanilla Cupcake’ of ‘Hot Apple Pie’. Maar ook life-size cupcakes voor in bad. All the sweetness, zero calories. Et viola; je unieke concept is geboren. Kortom, je eigen belevingswereld middels de uitstraling van je shop over te brengen op de consument, creëer je een  unieke concept.

Wat is dan het geheim? Keep on swimming!

Maris: Wat Angel net zei, is eigenlijk al ‘de basis voor je succes’. Of je idee nou uniek is of niet: het gaat erom of jij erin gelooft en of je dit ook uitstraalt naar de buitenwereld en hoe jij je weet te onderscheiden.

Teitloos is op het web (of in de fysieke winkelstraten) ook echt niet de enige met leuke, gekke en betaalbare hebbedingetjes en cadeautjes. Maar toch weten mensen ons te vinden en beter nog: klanten laten via social media weten waarom het leuker is om bij ons te bestellen. Wij onderscheiden ons van andere webshops door onze pakketjes als ECHTE cadeautjes te verzenden met vrolijk gekleurd pakpapier en grappige stickers. Ook sturen we altijd kortingskaartjes of kleine extra’s mee en klanten onthouden dat, waardoor ze terugkomen en het verder vertellen.

Maar wat ik eerder ook al zei: er zijn ook mindere succesvolle maanden en daar moet je je voordeel mee doen. Niet in paniek raken of aan jezelf gaan twijfelen maar zoeken naar oplossingen, leren van je fouten en nieuwe ideeën bedenken. Ook moet je zeker niet ontmoedigd raken als je ziet dat anderen er met jouw idee vandoor gaan of dingen van je gaan ‘kopiëren’. Hier moet je echt geen aandacht aan besteden, zij zijn geen lang en succesvol bestaan gegund als ze niet zelf iets goeds hadden bedacht en kunnen dit niet lang blijven volhouden.

Als ik een minder drukke maand heb of als het financieel even tegenzit, ga ik altijd terug naar de basis of dingen doen waar ik in drukke maanden geen tijd voor heb, zoals zelf bijoux maken (i.p.v. dit uitbesteden) of hell: de boekhouding zelf doen… Dan heb ik weer geld bespaard of een nieuwe voorraad artikelen in de webshop waar ik in drukke periodes weer mijn voordeel uithaal.

Angel: Samengevat; je hebt geen briljant idee nodig om succesvol te zijn. Kijk maar naar Serena. Toen zij begon, kwam je om in de beautyblogs. Toch heeft ze zich weten te onderscheiden en daarnaast heeft ze ook een onuitputtelijke bron van doorzettingsvermogen. Ze heeft zo’n 2 jaar lang elke dag twee artikelen online gezet, naast haar fulltime baan in het ziekenhuis. Doorzetten dus. Ook als het even tegen zit. Laat je niet uit de markt blazen door copy cats of jaloerse mensen. Blijf in je idee geloven en GA. GEWOON. DOOR. Klinkt simpel maar zo is het. Keep on swimming!

Meer webshoptips lezen van Maris? Op haar blog ‘Bij de Teit’ schrijft ze over SEO en E-commerce. Verder vind je ook veel informatie op ‘Succesvol Dankzij Internet‘, waar ik al eens eerder over heb geschreven. Mocht je nog meer vragen hebben voor Angel en Maris betreft het starten van een webshop, stel ze gerust in de commente en dan beantwoorden ze al jullie vragen!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

97 Reacties

 1. 24 juni 2015 / woensdag, 24 juni 2015

  hallo, ik wil graag een webshop beginnen met producten voor mensen met kroeshaar, ik heb het zelf en ik weet hoe het is om de kroeshaar producten te zoeken in alle winkels en uiteindelijk teleurgesteld naar huis te gaan omdat ze het alleen in amerika verkopen..
  ik heb een leverancier gevonden met wie ik kan samenwerken maar ik wil me webshop ongeveer net als de shop labdirect.info
  want hier word aangegeven dat de consumentenbond het een goed product vind, dus mensen voelen zich er ook veiliger bij, hoe doe ik dit ?

 2. 27 februari 2013 / woensdag, 27 februari 2013

  Wat een leuk en herkenbaar artikel. Ik ben nu 1,5 jaar bezig met mijn webshop. Begon met zelfgemaakte sieraden, maar verkoop inmiddels ook o.a. zelfgemaakte stationary. Het is idd keihard werken, maar zo voel het niet. Als je een doorzetter bent zou ik zeggen “ga ervoor!”

 3. 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Wat een superleuk artikel! erg leuk om jullie ervaringen en tips te lezen!

 4. 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Super leuk om te lezen, de passie voor jullie shops bruist van mijn beeldscherm af!

 5. 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Wat een herkenbaar verhaal! Bij mij is het precies zo, ik heb de webwinkel eerst 3 jaar lang naast mijn fulltime baan gedraaid. Toen kwam ik op het punt dat 1 van de twee moest gaan wijken om nog een leven over te houden…óf de webwinkel óf de baan. En een internationale dikke baan opzeggen met een uitstekend salaris doe je niet zomaar!

  Ik heb besloten fulltime voor de webwinkel te gaan, dat is inmiddels bijna 4 jaar geleden en ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing.

  1 ding weet ik zeker en het stond ook al in jullie verhaal, je moet er met hart en ziel in zitten! Alleen dan voelen al die uren die je maakt niet als werk want ja, ook ik maak 2x zoveel uren als ik vroeger voor mijn baas deed maar ik doe het met veel plezier 🙂

 6. 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Ik werk zelf bij een kleine webshop, ik doe simpelweg SEO en artikelen online zetten. Dit soort tips kunnen nog wele eens helpen! Leuk artikel!

 7. reiny
  25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Goed en leuk om te lezen 🙂

 8. 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Heel interessant om te lezen. Als klant / bezoeker sta je er echt niet bij stil hoeveel werk er in een goeddraaiende webshop kruipt.
  Al bij al lijkt het me wel een interessante en leuke job!

 9. 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Wat een super leuk en handig artikel! Ik ben op dit moment bezig met het opzetten van mijn eigen webshop, hij is bijna klaar om officieel ‘online’ te gaan, ik vind het zo spannend! Dacht er al een hele lange tijd over na en heb een paar maanden geleden besloten om het gewoon te doen. Kan deze tips dus super goed gebruiken :D.

  • 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

   Spannend…! Heel veel succes & plezier gewenst met het online gaan!!!!

 10. 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Hele handige tips! Ikzelf heb nu althans geen plannen om een webshop te beginnen maar deze tips en uitleg is heel goed voor de mensen die wel een webshop willen beginnen!

 11. 25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Een eigenwebshop lijkt me super leuk, wel veel werk denk ik.

 12. bodil
  25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Hey Serena,
  Ik vind je blog erg leuk, vind het alleen jammer dat er de laatste tijd heel veel artikels van Nena, Angel en andere mensen zijn. Niet dat die niet leuk zijn, maar het is wel jou blog zeg maar.

 13. Lieve
  24 februari 2013 / zondag, 24 februari 2013

  Beiden schrijven ze erg leuk, maar ohhh wat vind ik Angel toch grappig!

 14. 24 februari 2013 / zondag, 24 februari 2013

  Leuk om te lezen! Ik heb zelf ook een webshop, al 4 jaar lang en ben ook heel onverwacht begonnen. Ik had wat gekocht en het weer doorverkocht en de vraag hiernaar was zo groot dat ik dacht “kan ik hier geen webshop mee beginnen?” en dat deed ik 🙂

  Verder kan ik met alles wel akkoord gaan, alleen werk ik echt wel liever alleen. Even over het werk kunnen praten met een andere zelfstandige is wel altijd heel leuk want dit zijn volgens mij de enigen die je echt begrijpen. En verder zijn februari en september wat rustige maanden vind ik, ideaal om ideetjes te bedenken en je klaar te stomen voor de drukkere periodes 🙂

 15. 24 februari 2013 / zondag, 24 februari 2013

  Super handig artikel! Een webshop beheren lijkt altijd makkelijker dan het is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *