Huidverzorging tijdens de zwangerschap

Zodra de zwangerschapstest positief bleek te zijn ben ik meteen gaan opzoeken wat ik niet meer kon eten gedurende mijn zwangerschap. Dat ik de drank moest laten staan wist ik natuurlijk, en ook wist ik dat je beter geen rauw vlees en vis kon eten (bye bye carpaccio, steak tartar, oesters en medium rare biefstukje). Maar dat je ook moest minderen met caffeïne, leverworst en je groente en fruit EXTRA goed moest wassen wist ik dan weer niet. Hoe dan ook, zodra je begint te googelen gaat er een hele wereld voor je open op dit gebied. Er is een SHITLOAD aan informatie te vinden over voeding tijdens je zwangerschap. Maar, hoe zit het met je huidverzorging?


Huidverzorging, wat dan?! Hoor ik je nu denken. Gezien sommige skincare ingrediënten in je huid en bloedbaan trekken en zo bij je baby kunnen komen, kun je niet alles meer blijven gebruiken op het moment dat je zwanger wordt. Nou ja, kan natuurlijk wel, maar net zoals bij voeding is dat niet zonder risico en hoe klein ook, die wil je als moeder-in-de-dop uiteraard zo veel mogelijk vermijden.

Bovendien kunnen de zwangerschapshormonen je huid behoorlijk veranderen. Ik maar wachten op die prachtige glow waar iedereen het altijd over heeft, maar nee hoor! Mijn baby heeft mij de afgelopen maanden juist geteisterd met een borst en rug vol puisten. Ik zit weer helemaal onder de acné en bijbehorende acné littekens. Wat bij mij goed helpt tegen acné is het ingrediënt salicylzuur (ook wel beta-hydroxy-acid of BHA), maar dit is nu nét het ingrediënt dat je als zwangere beter kunt mijden.

ISN’T IT IRONIC? Yeah, I really do think.

Salicylzuur – BHA – beta-hydroxy-acid

Salicylzuur is afgeleid van en heeft een vergelijkende werking als aspirine (acetylsalicylzuur). Als je dit oraal inneemt heeft het een koortsverlagende, pijnstillende, ontstekingsremmende maar ook bloedverdunnende werking. Volgens deze studie vergroot aspirine het risico op bloeding in de schedel (!) van je baby, later in de zwangerschap. UHHHHH, OK. Als je hoofdpijn of koorts hebt wordt dan ook aangeraden om paracetamol te nemen in plaats van aspirine.

Maar goed, salicylzuur kan volgens deze bron in lage concentraties (niet hoger dan 2%) geen kwaad wanneer het via de huid wordt aangebracht. Nu is het zo dat het niet altijd even duidelijk is hoe hoog de concentratie salicylzuur van een product is. Staat het er niet duidelijk op, dan kun je wellicht beter het zekere voor het onzekere nemen en het product gewoon niet gebruiken tijdens je zwangerschap.

Soms staat het wél duidelijk op de verpakking aangegeven en dan is het in de meeste gevallen 2%. Dit kun je dus prima blijven gebruiken! Maar let op, als je face wash 2% BHA bevat, maar je toner en je serum en je dagcrème ook, dan stapelt de concentratie zich op en zit je al snel boven de grens van 2%. Dit betekent dat je alsnog wat producten moet lozen. Dubbelcheck dus altijd de ingrediëntenlijsten van je dagelijkse skincare producten. You never know! Tegenwoordig komt salicylzuur vrij vaak voor in huidverzorgingsproducten, en niet eens per se in producten die bedoeld zijn tegen acné.

Salicylzuur komt echter OOK voor in voeding. Zo zijn verschillende specerijen, groente en fruit een natuurlijke bron van salicylaten, met name champignons, olijven, tomaten, radijsjes, witlof, amandelen, pinda’s, bramen, blauwe bessen, dadels, rozijnen, kaneel, rozemarijn, kerrie, oregano, tijm en mosterd. Hoeveel je precies van dit alles moet eten om een risico te vormen voor je baby, GEEN IDEE, maar gecombineerd met de nodige skincareproducten die óók salicylzuur bevatten kun je wel eens sneller boven de grens van 2% uitkomen dan je denkt.

Om bovenstaande redenen heeft mijn huidtherapeut me afgeraden om producten met salicylzuur te gebruiken tijdens mijn zwangerschap. Nu vind ik huidtherapeuten nuchtere mensen die dit niet zomaar zouden zeggen als er geen vleugje risico aan verbonden zou zijn, dus ik heb dit advies zonder twijfel geaccepteerd. Natuurlijk, thuis nog even gegoogeld voor het hoe en waarom dan precies, maar wat ik lees bevestigt eigenlijk alleen maar hun advies.

Natuurlijk snap ik dat het moeilijk is om een tijdje afstand te doen van je geliefde 2% salicylzuurproduct (vooral als je tijdens je zwangerschap extra wordt geteisterd door acné), maar ik ben liever safe than sorry. Dat glaasje rode wijn en broodje met filet americain laat ik immers ook staan, dus waarom zou ik andere beslissingen maken wat huidverzorging betreft?

Benzoylperoxide, een goed alternatief

Maar goed. Veel puisten, geen salicylzuur, dus wat moet ik dan? Twee keer per maand word ik gezandstraald (microdermabrasie) en gemarteld (extractie) bij de huidtherapeut en tussendoor ben ik druk in de weer met producten die benzoylperoxide bevatten. Dit zuiverende ingrediënt is veilig te gebruiken tijdens je zwangerschap met een concentratie tot 5%. Er bestaan onder andere face washes (die ik dan voor mijn lichaam gebruik), maar ook toners, scrubs en crèmes of gels. De Benzacare® lijn bijvoorbeeld bevat wat lagere concentraties benzoylperoxide, dus hier kun je veilig de gehele lijn van gebruiken.

Benzoylperoxide werkt, net als salicylzuur, erg goed tegen puistjes en onzuiverheden. De huid wordt wel iets droger en er is een verhoogde kans op schilfering, maar met de juiste aanvullende huidverzorging (bijvoorbeeld een hydraterende toner of extra voedende nachtcrème) is dit goed in toom te houden en zie je al binnen 14 dagen een zichtbare vermindering van puistjes en mee-eters. Benzoylperoxide is daarnaast ook licht exfoliërend, waardoor eventuele littekens (ontstaan door puistjes) langzaam worden vervaagd en het niet alleen puistjes bestrijdt, maar ook helpt voorkomen.

AHA’s

Goed, BHA moet je dus liever vermijden tijdens de zwangerschap, maar hoe zit het met AHA’s? AHA staat voor alpha-hydroxy-acids en dit is de verzamelnaam voor een aantal fruitzuren, waaronder glycolzuur (glycolic acid), melkzuur (lactic acid), amandelzuur (mandelic acid), appelzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur het meeste voorkomen in skincare producten.

Ook AHA’s kunnen in je huid en bloedbaan trekken, maar worden gezien als veilig voor gebruik tijdens je zwangerschap. Een fruitzuurpeeling met een hele hoge concentratie AHA wordt echter afgeraden, maar je kunt dit ingrediënt met een gerust hart in kleine hoeveelheden integreren in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. AHA’s zijn dus ook een mooi alternatief op salicylzuur, want hiermee kun je je huid exfoliëren en laten stralen.

Vitamine A – retinol

Eén van de betere anti-aging ingrediënten is retinol, oftewel vitamine A. Nu is het zo dat je slechts één boterham met leverworst of -pastei per dag mag eten tijdens je zwangerschap, omdat je niet te veel vitamine A mag binnen krijgen. Waarom? Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen.

Maar hoe zit het met retinol in skincare? Hoeveel retinol er in je bloedbaan belandt bij welke concentratie is onbekend, al is het wel bekend dat het erg weinig is. Er bestaat volgens deze studie géén bewijs voor een verhoogd risico dat retinol in skincare schade kan toebrengen aan je baby. Je zou dus zeggen dat het veilig is om tijdens de zwangerschap gewoon retinol te blijven gebruiken, hoewel ik overal op internet alleen maar waarschuwingen tegenkom (maar waar zijn die op gebaseerd?). Nogal controversieel dus, dit skincare ingrediënt.

Het is meer een gevoelskwestie denk ik, de keuze is aan jou. Als je liever het zekere voor het onzekere neemt zeg ik: stop met het gebruik van retinol. Ook dokters en huidtherapeuten raden het gebruik van retinol tijdens de zwangerschap af. Ben je echter verknocht aan je retinol crèmetje en wil je dit gewoon blijven doorsmeren, hoef je je (naar mijn mening) geen zorgen te maken.

Vitamine C – ascorbinezuur – ascorbic acid


Gelukkig bestaat er geen onenigheid over vitamine C, deze vitaminesoort kun je gewoon je gehele zwangerschap door blijven smeren. Vitamine C is voor mij echt een lifesaver omdat dit spul mijn huid een schitterende glow bezorgd! Als ik complimentjes krijg in de trend van ‘je bent zo mooi zwanger, je huid straalt!’ dan ligt dat volledig aan de vitamine C (en OK, aan het feit dat ik zo gelukkig ben). Maar die gewilde pregnancy glow waar ik zo veel over heb gehoord en gelezen heeft mij in elk geval overgeslagen.

Omdat je huid door de hormonen extra pigment produceert kunnen bestaande pigmentvlekken donkerder kleuren. Vitamine C is (bij een minimale concentratie van 3%) dan een mooie manier om deze pigmentvlekken een beetje in toom te houden. Ook is vitamine C onmisbaar voor de vorming van collageen. Het is daarnaast een krachtige anti-oxidant die ons imuunsysteem een flinke boost geeft. Hierdoor wordt de huidbarrière versterkt, het vermindert ontstekingen en beperkt UV-schade en vroegtijdige huidveroudering. Een echt wondermiddeltje en gelukkig veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap.

SPF – Sun Protection Factor


Zoals ik hierboven al noemde, gaan je pigmentcellen onder invloed van hormonen extra pigment produceren. Je merkt dit aan je tepelhof (die van mij zijn in elk geval wat donkerder en iets groter geworden) en onder mijn navel ontstaat langzamerhand een dun, donker lijntje. Ook bestaande pigmentvlekken kunnen donkerder worden, of er kunnen nieuwe pigmentvlekken ontstaan in de vorm van een zwangerschapsmasker (ook wel melasma genaamd).

Het moge duidelijk zijn, als zwangere vrouw ben je dus éxtra gevoelig voor hyperpigmentatie en daarom is het zeer belangrijk om je huid tijdens je zwangerschap te beschermen met een hoge SPF. En al helemaal in combinatie met skincare ingrediënten zoals vitamine C, AHA’s of benzoylperoxide, die je huid nog gevoeliger maken voor de zon. Een SPF30 of SPF50 is echt geen overbodige luxe!

Nu bestaan er 2 soorten zonnebrandcrèmes; fysische (deze leggen een laagje OP je huid) of chemische (deze gaan een verbinding aan IN je huid). Vaak wordt er een combinatie van zowel fysische ingrediënten (titaniumdioxide of zinkoxide) als chemische ingrediënten gebruikt om je huid zo goed mogelijk te beschermen. Nu zijn er mensen die bang zijn dat de chemische ingrediënten schadelijk zijn tijdens je zwangerschap, maar dit is NOOIT aangetoond met medisch onderbouwd bewijs. Je kunt dus met een gerust hart elke vorm van zonnebrand gebruiken die je maar wilt.

Striae


Striae ontstaat wanneer je huid in een korte tijd langdurig wordt opgerekt. Het oprekken veroorzaakt een afbraak of scheuring van het onderhuids bindweefsel, dat bestaat uit collageen en elastine, en dit komt aan de oppervlakte van je huid tot uiting als paarsrode striemen die later verkleuren naar min of meer je eigen huidskleur. Tijdens mijn puberteit heb ik striae gekregen op mijn billen en bovenbenen (tja, mijn borsten bleven klein, dus daar is me de striae bespaard gebleven) en nu ik zwanger ben heb ik weer een nieuwe kans op striae, maar dit keer op mijn buik.

Tot nu toe heb ik nog geen streepje striae kunnen ontdekken, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen natuurlijk. Het schijnt wel zo te zijn dat vrouwen boven de 30 jaar een verminderde kans hebben op striae omdat je dan al OLD SKIN hebt. Of nou ja, ouder en minder rekbaar dan destijds in je puberteit. Een oudere huid bevat minder collageen en elastine, dus dan valt er ook minder te scheuren, dus dan is de kans op striae ook automatisch kleiner. Zou je zeggen.

Sommige vrouwen hebben hun gehele zwangerschap nergens last van en zien dan tijdens hun bevalling de striae LETTERLIJK in hun buik schieten. Er is geen pijl op te trekken, al schijnt het wel genetisch bepaald te zijn. Heeft jouw moeder tijdens haar zwangerschap geen last gehad van striae, dan is de kans groot (maar niet waterdicht) dat jij er ook geen last van zal hebben.

Wel smeer ik mijn buik trouw in na elke douchebeurt. Van bedrijven heb ik liters smeerseltjes opgestuurd gekregen om op mijn buik mee in te smeren, maar het is een fabeltje dat dit soort crèmes striae kunnen voorkomen. Je krijgt het, of je krijgt het niet. Grote buik, kleine buik, maakt niet uit. Ik vind het gewoon erg lekker om mijn buik lekker te masseren en om de huid daar soepel te houden. Door het groeien kan het soms een beetje jeuken, namelijk. Ik denk dat mijn huid hierdoor ook iets gemakkelijker kan rekken en het risico op striae ietsje verkleint, maar… er valt feitelijk niet tegen striae op te smeren. Het is niet te voorkomen.

Nou, dat was weer een hele lap tekst, maar ik hoop dat jullie het interessant en leerzaam vonden om te lezen. Zelf was ik me hiervan niet bewust tot de huidtherapeut me voor enkele ingrediënten waarschuwde, dus ik had zoiets van: dit moet ik verder uitzoeken en delen op mijn blog. Zoals ik in het begin al schreef weten zwangere vrouwen exact wat ze wel en niet mogen eten, maar ik hoor in deze community weinig over het mijden van bepaalde huidverzorgingsingrediënten. Hopelijk schrikt het niet te veel af (ik bedoel, wéér dingen waar we rekening mee moeten houden), maar hee, dit is in elk geval een mooi excuus om weer nieuwe skincare producten in te slaan en uit te proberen, nietwaar?

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stel ze gerust in de comments. Ik heb me inmiddels erg goed ingelezen in dit onderwerp en als ik er zelf niet uitkom, mocht ik altijd mijn huidtherapeuten van Huidzorg Houten raadplegen.

Heb jij tijdens je zwangerschap rekening gehouden met wat je op je huid smeert?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

32 Reacties

 1. Yasmina
  26 februari 2021 / vrijdag, 26 februari 2021

  Note: Je noemt “benzacare” als een alternatief voor salicylzuur, maar als je benzacare googled is het eerste wat ik lees “hoofd ingrediënt: salicyl zuur.. Zou zulke dingen wel “dubbel” checken voor het geval men het klakkeloos aanneemt en wel gaat gebruiken.

 2. Eveline
  9 juni 2018 / zaterdag, 9 juni 2018

  Hallo, zijn de effecten hetzelfde tijdens de borstvoeding als tijdens de zwangerschap? Gelden dezelfde adviezen tijdens de borstvoeding of niet? Bedankt!

  • Stephanie
   2 oktober 2020 / vrijdag, 2 oktober 2020

   Ben ik ook heel benieuwd naar!

 3. Laura
  16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Heel interessant artikel, ik hoop dat het snel beter gaat met je huidje! Mij werd verteld dat ik tijdens de zwangerschap nagellak moest mijden die niet 3free of 5free was ivm het inademen van formaldehyde en tuoleen. Ook werd mij bezoek aan nagelstudios afgeraden ivm het inademen van de dampen die daar hangen. Heb het wel gemeden, maar of het nou echt zo is weet ik niet. Ach, al die adviezen die je van mensen krijgt 🙂

 4. Esra
  15 maart 2018 / donderdag, 15 maart 2018

  Mijn moeder heeft heel veel striae overgehouden aan haar zwangerschappen. Ook op haar rug en haar heupen echter is haar huidskleur zo licht dat het niet opvallend is. Mijn zus heeft ook een lichte huidskleur al dan wel met iets meer pigment zij heeft helaas heel veel striae op haar buik. Zodanig dat ze geen bikini draagt om het zo te kunnen bedekken. Ikzelf heb een zwangerschap van bijna 42 weken gehad, mijn inmiddels kleuter woog 4+ kg, heb een totaalruptuur zonder verdoving gevoeld samen met de knip en de hechtingen; echter geen striae op mijn buik. Wel van die strepen op mijn rug en ietsjes op mijn heupen echter zaten deze er al mijn inziens voor ik zwanger werd wegens een periode snelle gewichtstoename. Ik geloof dat er iets bijgekomen kan zijn. Ik heb mij niet regelmatig ingesmeerd maar woonde wel in een regio waar het godsbenauwd was en dus ook vochtig (45+ graden). Het was zweten, zweten en een paar keer verkoelend douchen op een dag. Veel geluk mooie zwangere Serena. Er gaat een geheel nieuwe fase in je leven voor je aanbreken. Je krijgt een rol toebedeeld als grootste uitdaging en dan levenslang! 🙂

 5. Saartje
  14 maart 2018 / woensdag, 14 maart 2018

  Bedankt voor de vlot leesbare info! Ik vroeg me al af of ik nog ‘gewone’ zonnecrème mocht smeren tijdens mijn zwangerschap. Bij deze is dat opgehelderd 🙂

 6. Jes
  14 maart 2018 / woensdag, 14 maart 2018

  Hoi Serena,

  Even een hele goede tip tegen striae: je huid iedere dag een beetje plagen:
  dat doe je door de huid iets op te rekken met je vingers iets uitrekken. Gewoon een soort mini bindweefselmassage geven. Hierdoor went je huid aan het oprekken en heb je minder kans op striae. Tussen duim en wijsvinger stukje huid pakken en iets oprekken en zo een heel gebied even plagen. Daarna insmeren met een goede creme of olie.
  Denk er aan om niet te veel stil te staan ivm mogelijke spataders (was mijn probleem, snik).
  ik had gelukkig geen één streepje striae.
  Geniet van de komende weken. Het is zo bijzonder zo’n schoppend en kloppend lief wezentje in je!

 7. Denise
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Wat een interessant artikel!
  Ik had geen idee dat zwangere vrouwen zo veel skincare producten niet mogen gebruiken!
  Goed om te onthouden als ik later ook zwanger wordt 🙂

  X

 8. Plin
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Hee lieve Serena,

  Weer een interessante en leerzame post. Ik ben niet zwanger (lees: heel erg single, helaas) maar vind het erg leuk om jouw posts te lezen en je in jouw zwangerschap te volgen.

  Veel liefs,

 9. Myrthe
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Interessant! Ontzettend leuk om te lezen hoeveel lezeressen zwanger zijn. Je moet wel echt oplettend zijn zeg. Ik heb ivm mijn studie toevallig vandaag gelezen over de veranderingen van vrouwelijk lichaam tijdens zwangerschap. Zo bijzonder en mooi! Alles past zich aan 🙂

 10. 13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Ik gebruikte ,met heel veel effect en plezier, de revitalash winperserum. Maar daar staat ook op dat je het niet mag gebruiken als je zwanger bent. Geen idee of het een ingrediënt is, maar volgens mij hebben ze nog niet uitgebreid genoeg onderzoek gedaan hierna. Want bij alle wimper serum staat het erbij .
  Dus nu afgebroken wimpers en alles behalve een zwangerschapsglow . Maar is het allemaal waard 😉

 11. VWillemse
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Ik was gelukkig zwanger voor internet, dus al deze info viel niet op te zoeken en daardoor bleef het bij een kort lijsje ” geen alcohol, rauw vlees/kaas/vis en niet teveel cafaïene en niet roken natuurlijk ”
  Maar aan de andere kant was er ook veel minder op cosmetisch vlak en werd er nog niet zoveel chemische troep overal in en op gedaan.
  Het was een simpeler dus, gelukkig hahaha, want ik moet er niet aan denken dit allemaal uit te moeten zoeken.

 12. Josephine
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Goed artikel!:) Op dit moment 17 weken zwanger en heb de microdelivery peel van philosphy een paar keer gebruikt, die gaat nu dus het kastje in tot na de bevalling. Wist helemaal niet dat je dit product ook niet mag gebruiken..

  En wat betreft striae helaas al op mijn borsten gekregen, smeer alles elke dag in maar helaas als je het krijgt krijg je het!

 13. Astrid
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Ik dacht voor ik zwanger werd dat ik nooit zo’n ‘overdreven’ oplettende vrouw zou worden, maar kijk, ik heb heel mijn zwangerschap lang als een maniak alle groenten en fruit 2 keer gewassen, en ben ook per direct gestopt met salicylzuur en retinol voor m’n gezicht.

  AHA, azelaïnezuur, vitamine C, niacinamide en elke dag factor 50, hebben mijn gezicht op veilige wijze acné-vrij gehouden en geholpen met het in toom houden van pigmentatie. (allemaal producten van the ordinary + spf van kiehl’s)

  Qua striae had ik dezelfde filosofie als jij: een soepele, gehydrateerde huid voelt sowieso comfortabeler, en als het dan nog striae zou voorkomen, is dat mooi meegenomen. Ik smeerde ook elke dag, maar wel gewoon met mijn (rijke) nivea bodylotion die ik al jaren gebruik. Ik heb geen striae (bij) gekregen (ik had er al wel wat), maar of dat nu daardoor komt? (Ik was ook al 30+ trouwens, wie weet was dat het 🙂 )

  Vreemd hé, wat het allemaal doet met je lijf.

 14. Mandy
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Ben zelf 31 weken zwanger, en graag meegekregen, uitgezocht over gebruik van zuren. Ik gebruik zelf nu de producten van simple, heb in m’n zwangerschap erg droge huid gekregen, normaal juist gemengd. Ben wel nieuwsgierig wat jij gebruikt, die vit. C klinkt goed!

 15. Dorine
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Over de striae: ik heb dus idd sinds NA de bevalling er striae bijgekregen op mn bovenbenen. Hield ook enorm veel vocht vast en na mn bevalling vrij vlot weer mijn zelfde gewicht terug dus dat heeft er wellicht ook mee te maken.

  Heb verder gewoon lekker alles gesmeerd(mn buik, niet persé mn benen)
  Wel heel informatief dit artikel.

 16. Naomi
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Leuk artikel om te lezen. Ik ben wel benieuwd welke producten je dan gebruikt. Met name die voor puistjes in het gezicht.

 17. Hanea
  13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

  Hier hou ik dus van een goed boeiende stuk tekst. Kan je ook vertelllen welke merken jij dan gebruikt?

 18. Emine
  12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

  36 weken zwanger vandaag en ik heb gelukkig ook geen last van striae.
  Ik las wel dat het enige wat goed helpt tegen striae na de zwangerschap een dermaroller is. Ik ga dat maar ook eens proberen. En dan goed insmeren met vitamine C.

  Ik vind het ook jammer dat je geen salicylzuur kan gebruiken, maar ik heb wel 2 keer The Microdelivery Peel van Philosophy gebruikt, daarna toch niet meer.

  Ik heb juist die pregnancy glow gekregen, maar nu ik in mijn laatste maand zit, heb ik er juist vlekjes bij gekregen. Echt balen 🙁
  Ik smeer in de avond af en toe Alpha Arbutin 2% + HA van The Ordinary tegen de vlekjes. Hopen dat dat helpt.

 19. Mare
  12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

  Bedankt voor dit super informatieve artikel! Dat salicylzuur ook in voedingsmiddelen zit had ik totaal geen weet van.
  @Serena: Gebruik je ook extra voedingssupplementen? Ben benieuwd wat er dat gebied bekend is over de huid en sowieso kan het geen kwaad om foliumzuur en de nodige Omegaatjes te slikken als je weinig vis zou eten.

 20. Kim
  12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

  Heel leuk en boeiend artikel.
  Toen ik zwanger was smeerde ik elke avond en ochtend mijn buik in met pure kokosolie. Ik heb gelukkig geen straie gehad, maar dat is denk ik gewoon geluk gehad.

  Xx Kim

 21. Elisabeth
  12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

  Interessant stuk !
  Ik ben nu zelf 33 weken zwanger, en heb mijn buik tot nu toe elke dag ingesmeerd met Weleda zwangerschapsolie. Heb nog geen striemen kunnen vinden, maar mijn buik is eigenlijk nog vrij plat, daar zal het ook wel wat mee te maken hebben.
  Mijn moeder zat bij 25 weken bijvoorbeeld al helemaal onder (zij was 23, ik nu ook :)), maar haar buik was ook veel groter toen, misschien wel dubbel zo groot zelfs. Ik heb in ieder geval wel echt het idee dat elke dag je buik masseren met olie “iets doet”, maar dat vooral de buikomvang en de conditie van je huid bepalend zijn voor het wel of niet krijgen van striae. Het heeft ook wel wat moois inderdaad, dus eigenlijk maakt het helemaal niks uit!
  Qua gezichtsverzorging ben ik ineens helemaal verslaafd geraakt aan de geur van nivea soft, en amandel olie, kan ook verder qua geur weinig verdragen (vooral de bepanthen balsem vond ik ineens echt verschrikkelijk naar “ziekenhuis” ruiken haha). Echt bizar hoe je voorkeuren ook op het gebied van verzorging zo veranderen door de hormonen!

 22. Shalini
  12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

  Leuk artikel, ben ook zwanger en volg je al jare, dus handig alle informatie. Hartelijk dank en geniet van je zwangerschap. Ben ook heel benieuwd naar de babyspullen die je hebt gehaald en de baby kamer.

 23. Indira
  12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

  Oeh, ik volg nu het vak food toxicology. En er wordt zo over gepreekt dat een te hoge vitA inname nog steeds zorgt voor afwijkingen bij kindjes! Pas op met multivitamine(ze verkopen met 300% de aanbevolen hoeveelheden van vitaminen?!) zou voor de 4 met skincare opassen aangezien je via voeding ook aardig wat ongemerkt in krijgt. Succes met de zwangerschap en vind alle mom-relate articles heel leuk!

  • Serena
   Auteur
   12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

   Ik vond net nog deze link over vitamine A tijdens de zwangerschap en ik vind dat de schrijfster het erg goed onderbouwd met wetenschappelijke artikelen:

   https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2017/01/12/vitamine-a/

   Ik denk persoonlijk dat het wel meevalt, tenzij je via supplementen inderdaad érg veel vitamine A binnenkrijgt (en dan nog is er geen duidelijke link met aangeboren afwijkingen).

   Wat in elk geval belangrijk is, is om er niet al te panisch mee om te gaan. Want helemaal geen of te weinig vitamine A binnenkrijgen is ook weer niet goed.

   • Indira
    13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

    inderdaad, niet te veel en niet te weinig.
    Zolang je geen dierenlever of supplementen neemt moet het wel goed komen inderdaad (gelukkig).
    Duidelijke link met toxische effecten voor overdosering is er trouwens wel (http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf vanaf blz153 over vitA, blz 161 specifiek over the risk of high intakes
    of vitamin A during pregnancy.) Misschien iets te veel detail, maar dacht als je het interessant vindt: daar is te lezen waar die upper limit van VitA vandaan komt, en op basis van welke studies waarbij er adverse effects waren.

 24. Adriana
  12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

  Haren verven is ook zo’n dingetje waar veel mensen mee stoppen tijdens de zwangerschap.

  Maar ik moet zeggen ik denk dat het smeren van creme effect heeft tegen striae. Al is het alleen maar om te zorgen dat je huid gevoed en gemasseerd wordt. Ik heb ook de hele zwangerschap van mijn dochter mijn buik en borsten ingesmeerd. Geen striae te bekennen. MAAR ik vergat mijn heupen bovenbenen en billen in te smeren en 3x raden wat ik de laatste fase van mijn zwangerschap onder de striae zat. Juist dat allemaal. Maar het zal inderdaad ook heel veel te maken met erfelijkheid mijn moeder zat helemaal onder. Maar hé elk litteken heeft een verhaal en je kindje is to h het mooiste verhaal wat je lichaam te vertellen heeft?

  • Serena
   Auteur
   12 maart 2018 / maandag, 12 maart 2018

   Smeren en masseren houdt de huid soepeler waardoor het beter zal meerekken en je het risico op striae enigszins verminderd, maar striae begint al zo diep in je huidlagen dat je het met smeren absoluut niet tegen kunt houden. Als het komt, dan komt het! En inderdaad, ergens heeft het ook wel iets moois. Ik moet altijd denken aan deze quote:

   “Your body is not ruined. You’re a goddamn tiger who earned her stripes”

   Ben wel benieuwd naar je leeftijd, was je tijdens je zwangerschap jonger of ouder dan 30? Vraag me af of dat dan ook een fabeltje is.

   • Aukje
    13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

    Ik was twee maal zwanger onder mijn 30ste en geen straie te bekennen. Mijn moeder is ook 2 maal onder haar 30ste bevallen en en heft heel veel last van straie. Ik denk dat je daar gewoon een beetje geluk voor nodig hebt.

   • Marloes
    13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

    Hoihoi! Ik was 19 toen ik zwanger was (nu 20) en ik heb geen striae! 😀 niet dat het dan meteen een fabeltje is aangezien elk lichaam verschillend is, maar het viel me op 🙂 ben er wel blij mee alleen zoals jullie ook al zeggen; het heeft ook wat moois. Goeie quote! Helemaal mee eens. Als mijn vriend een grapje maakt over mijn iets vollere buikje nu zeg ik altijd dat dat het huisje is (geweest) van ons dochtertje dus dat het me daarom ook niks uitmaakt haha

   • Pauline
    13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

    Ik was 38 toen ik zwanger was en heb er heel, heel erg veel striae bij gekregen… (had al de nodige striae gekregen in mijn pubertijd, maar dan op borsten en benen).

   • Adriana
    13 maart 2018 / dinsdag, 13 maart 2018

    Dat is waar het begint zeker diep. En ik realiseer mij zeker dat ik geluk heb gehad. Maar dat is ook omdat ik om heel eerlijk te zijn op het einde nog bijna geen buik had en ook mijn cupmaat was hetzelfde gebleven (daar baalde ik nog het meest van haha). Ik was zelf 25 toen ik mijn dochter kreeg. Dus ik was nog redelijk jong, of nou ja jonger dan gemiddeld in ieder geval.

    Die quote is ook een van mijn favorieten! ik moet ook altijd denken aan een Spaanse artiest Zinteta. Die heeft een project gehad waarbij de de striae van vrouwen beschildert, echt prachtig en visueel heel krachtig.

    https://www.instagram.com/p/BWR5kdNB5fC/

    Dit is een van de foto’s op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *