How-to: Pluishaar voorkomen

In het kapsel filmpje van gisteren kreeg ik veel complimentjes over mijn haar (thank you sweethearts!), maar ik kreeg ook erg veel vragen over pluishaar. Jullie wilden graag weten wat ik met mijn haar doe zodat het mooi glad is en niet gaat pluizen. Read on als jij een pluizebolletje bent!

Pluishaar, wat verstaan we daaronder? Pluizig haar, of frizzy hair in het Engels, is niet iets waarmee je geboren wordt. Het kan zijn dat je moeder of je zus er ook last van heeft, maar in principe is het niet iets erfelijks. De haarstructuur is wel erfelijk, dus als jouw ouders slag of krullen hebben is er grote kans dat jij dat ook hebt. Mensen met krullen zijn vaak wat ruwer met hun haar. Ze borstelen het terwijl het nat is omdat het ‘er anders helemaal niet uitziet als ik het droog borstel, dan ben ik net een poedel’. Am I right, or am I right?
dit is volgens mij geen poedel, maar kijk eens hoe cute! *smelt*
Natte haren breken sneller en juist het beschadigen van het haar veroorzaakt ongewilde pluis. Haren die veel gestijld worden met de tang zijn vaak ook beschadigd en dus pluizig. Om deze haren gladder te maken wordt er dan weer gestijld met een tang en dat maakt het juist nog pluiziger. Je haren belanden op deze manier in een patroon waar je eigenlijk moet uit zien te komen om voor eens en altijd van je pluizige haar af te komen. Ja, dat lezen jullie goed, pluizig haar is iets waar je van af kunt komen!
Ik weet dat krullend haar of haar met slag er vaak niet beter op wordt door het droog door te borstelen. Wat ik daarom aanraad, want dit doe ik zelf ook sinds kort en het bevalt erg goed, is het borstelen vlak voordat je gaat douchen. Eenmaal onder de douche was je het met shampoo en vervolgens gebruik je conditioner of een haarmasker in de onderste haarpunten (vanaf onder in je nek tot het einde). Dit is eigenlijk een must, tenzij je haar er echt heel vettig en zwaar van wordt. Gebruik conditioner/haarmasker nooit bij je haarwortels. Als de conditioner erin zit dan pak je een grove kam (die van mij heeft 19 tanden en er zit een 0,5 cm tussen elke tand) waarmee je je haren kamt terwijl je tegelijkertijd de conditioner goed verdeeld en je haren ontklit. Na zo’n minuut of 2 kammen kun je het uitspoelen. 
Knijp al het water uit je haren en maak het handdoekdroog door niet keihard met de handdoek over je hoofd en haren te wrijven, maar door de handdoek in je haren te knijpen/masseren. Op deze manier ga je veel zachter met je haren om. Niet droog genoeg? Sla een tulband om je hoofd of laat je haren drogen aan de lucht totdat het wel handdoekdroog is. Als het eenmaal zo ver is kun je het beste een speciaal product in je haren aanbrengen wat pluis moet tegengaan. 

Een goed product (deze tip heb ik van mijn nichtje Maren, zij heeft een flinke slag in haar haren) is L’Oreal Studio Silk & Gloss. Ze knijpt wat van dit product in haar hand, wrijft haar handen tegen elkaar aan zodat het op beide handen zit en brengt het aan in hetzelfde gedeelte als waar je conditioner zo aanbrengen, alleen in de onderste haarpunten dus vanaf je nek. Als ze het laat opdrogen aan de lucht dan is het stijl, niet superstijl, maar wel pluisvrij. L’Oreal Studio Silk & Gloss is overigens speciaal ontwikkeld voor haar wat gestijld gaat worden door de thermo protect formula, dus mocht je je haren regelmatig stijlen gebruik dan altijd een beschermend product zoals deze. Er bestaan trouwens ook speciale ionische föhns die pluizig haar tegengaan of gebruik een föhn met een diffuser.
Mijn haren zijn niet zo vol slag als die van Maren, dus voor mij zijn speciale producten die je haren stijler maken of de-frizzen niet nodig, maar ik gebruik wel ten alle tijde serum in mijn haarpunten. Dit breng ik ook aan op handdoekdroog haar, en best aardig wat. Als mijn haar is opgedroogd (ik laat het meestal heel lang in de handdoek tulband zitten en föhn het vervolgens 3 minuten helemaal droog) dan is het zoals jullie mijn haren gewend zijn. Soms zijn mijn punten toch nog wat droog, dan breng ik nog eens wat extra serum aan in de onderste haarpuntjes, gewoon op droog haar. 
Weet je wat ik nooit meer laat doen? Mijn haar laten snijden en uitdunnen met een mesje. Bij de kapper pakken ze er al snel een mesje bij (zo’n mesje die op een kammetje lijkt) maar mijn haren gaan hier echt van pluizen. Ook uitdunnen gebeurt met zo’n mesje. Op de een of andere manier beschadigd het snijden de haarpunten waardoor het na een tijdje behoorlijk gaat pluizen. Not pretty! Dus als ik naar de kapper ga dan mogen ze me alleen met de schaar aanraken, dat zeg ik er ook altijd speciaal bij. No knifes! Dus als jij bij de kapper zit en je ziet dat ze ineens het mesje tevoorschijn halen: gewoon nee zeggen. Zeg dat je haren er niet goed tegen kunnen, voel je niet bezwaard om dat te zeggen, de meeste kappers snappen dat wel.
Kort samengevat;
– Was je haren niet te vaak (het water maakt je haar droger)
– Gebruik eigenlijk altijd conditioner en kam het nat door met een grove kam
– Maak je haar op een voorzichtige manier handdoekdroog
– Gebruik speciale gladmakende/anti-frizz producten
– Laat het drogen aan de lucht of gebruik een speciale ionische föhn of een diffuser
– Gebruik eventueel nog wat product op droog haar
– Borstel je haren niet te vaak
– Laat het bij de kapper niet snijden of uitdunnen met een mesje
Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben gehad. Heb je zelf nog tips om van pluizig haar af te komen of heb jij HET product gevonden dat uitstekend werkt bij pluizig haar, deel het dan bij de comments hieronder.
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

20 Reacties

 1. Annabelle
  13 januari 2021 / woensdag, 13 januari 2021

  Hey!
  Vraag: ik heb ook flinke slag, had mooie dikke bos. Net bij kapper geweest: die heeft even flink gesneden en uitgedund… het is nu flassig, pluizig, dun, zit voor geen meter.
  Wanneer is dit weer hersteld? Of is het wachten tot volgende knipbeurt?

 2. Lucia
  20 juli 2016 / woensdag, 20 juli 2016

  Bedankt voor de tips!
  Heb het uitgeprobeerd en mijn haar pluist inderdaad veel minder!!!
  Bij zonnig weer smeer ik ook wat olie met UV filter in mijn haar, het glanst dan héél mooi en is ook beschermt tegen de zon.
  Groetjes, Lucia

 3. Elysa
  12 november 2015 / donderdag, 12 november 2015

  Hi,

  Ik heb dus laatst een ionische brushing föhn gehaald. Alleen hiervoor gebruikt ik nooit zulke dingen. Ik heb zelf wel droog haar (geverfd ook) en lichte slag in m’n haren van nature. Ik heb een heat beschermende spray gekocht voor voor het föhnen. Alleen ben ik nog op zoek naar een goede serum, die ik voor en na het fohnen ook kan aanbrengen, die ervoor zorgt dat m’n haar niet pluist, en ook ervoor zorgt dat het glad en zacht wordt. Plus ook nog is een extra voedende en beschermd laagje erover heen biedt! Heeft iemand enkel idee welk product dit kan zijn????

  • Anoniempje
   19 december 2017 / dinsdag, 19 december 2017

   Ik weet een heel fijn serum! Het helpt heel erg goed bij pluis en het beschermt je haar ook nog+ het ruikt ook heerlijk (maar niet te sterk ofzo). Het heet ; Hair serum van biosilk. Mijn kapper had dit aan mij aanbevolen en ik kan niet meer zonder! Xx

 4. Betty
  27 juli 2015 / maandag, 27 juli 2015

  Ik ging naar de winkel voor studio line silk and gloss maar dit product is eruit? of veranderd? Dat wat er op leek en zo heet las ik werkt alleen bij gebruik van fohne of stijltang… of was dat bij bovenstaande ook het geval..?
  Een andere optie was de elvive keratine glad instand miracle….

  Kokosolie ontgeurde versie kopen als je de geur niet wilt…

 5. Valerie
  14 juli 2015 / dinsdag, 14 juli 2015

  Hey als je kokos olie in je haar doet gaat je haar dan niet ruiken/stinken naar kokos?

  • Eva
   18 juli 2015 / zaterdag, 18 juli 2015

   Nee, koksolie is geurloos dus je ruikt het niet

 6. famke bijen
  10 mei 2015 / zondag, 10 mei 2015

  hoi,
  bedankt voor de tips ik ga het proberen!
  xxx

 7. lara faeghaly
  3 februari 2015 / dinsdag, 3 februari 2015

  hoi

  super tips maar, ik heb krullen en als ik het nat maak heb ik geen last van pluis maar laat ik die drogen zoals jullie zeggen dan pluist da evenhard als daarvoor!!!!

  ps ik maak elke dag mijn haar nat , is dat echt heel erg ??

  help me alstublief

 8. rauodaa
  27 december 2014 / zaterdag, 27 december 2014

  Ik heb ook pluizig haar en ik gebruik af en toe een beetje zonnebloem olie als mn haar droog is het werkt wel je moet wel een heel klein beetje gebruiken anderd word je haar heel vettig

 9. merve erguven
  6 oktober 2014 / maandag, 6 oktober 2014

  ik heb krullend haar en ik heb echt veel gepluisd haar dankjewel voor je tip ik hoop dat het helpt

 10. Marilou
  21 september 2014 / zondag, 21 september 2014

  Ik stond al op het punt om het er gewoon af te laten knippen.. Ik ben letterlijk Hermelien van Harry Potter >.<

 11. aylin
  1 augustus 2014 / vrijdag, 1 augustus 2014

  Handig! Maar mijn haar is nog steeds pluizig..

 12. Yara
  8 juli 2014 / dinsdag, 8 juli 2014

  Hoi,
  Heel erg bedankt voor de tips! Er is alleen wel 1 probleempje, wat ik altijd heb als ik zoek naar tips.. Iedereen zegt dat je een bepaald product niet bij je haarwortels moet gebruiken maar alleen vanaf je nek. Nu is het juist de bovenkant van mijn haar dat pluist.. Heeft iemand hier misschien tips voor?..
  Alvast bedankt

  • Mel
   22 juli 2014 / dinsdag, 22 juli 2014

   Hoi Yara,
   Ik heb precies hetzelfde probleem, vooral bovenop droog en pluizig. Ik gebruik zelf altijd een serum en/of creme voor in het haar, maar nooit teveel want dan heb ik het idee dat het nog zwaarder wordt. en veel mouse, die van l’oreal speciaal voor krullen maakt het haar niet zwaar dus doe er altijd een hoop van in. als je niet teveel aan je haar zit gedurende de dag, dan valt het dankzij de mouse wel mee met de pluis ;)

 13. doortje
  16 februari 2014 / zondag, 16 februari 2014

  Hoi heel fijn alle tips ik heb van nature best wel slag. Alleen zitten er pluizige steile punten tussen. De laatste tijd erger ik me er dood aan dus ga ik vanaf nu alle tips opvolgen:-)

 14. Esther
  8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

  Kokosolie!
  Je kan het gebruiken als haarmasker net als met olijfolie!
  Ik heb altijd van die ‘fly-aways’ maar nou ook weer niet een echt pluishoofd zeg maar.
  Als het wat meer pluist als gewoonlijk dan neem ik een klein beetje kokosolie (de hoeveelheid van een mini theelepeltje) en verdeel dat over mijn haar. (maar niet bij de wortels! dan word het vet)
  En wat ook misschien wel vaag klinkt maar wel werkt is zo’n doekje voor in de droogtrommel over je haar halen, daar word het ook een stuk minder statisch van :)
  Liefs!

  • Esther
   8 mei 2012 / dinsdag, 8 mei 2012

   Oops vergeten!
   :de kokosolie gebruik ik gewoon op droog haar.
   Als ik het als masker gebruik heb ik wel een paar eetlepels nodig, en dan natuurlijk wel op nat haar.
   Zou Marrocan Oil misschien ook goed werken?

  • Anne
   29 januari 2014 / woensdag, 29 januari 2014

   Yes inderdaad kokosolie! Voor iedereen met krullen: gebruik het gewoon als een serum op droog haar (niet te veel), t werkt fantastisch!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *