How-to: minder verlegen

Wanneer je verlegen bent kan dit zowel in je voordeel als nadeel werken. Voordeel, omdat een verlegen persoon gewoon heel erg cute is (denk: Ryan Gosling in Drive), maar in de meeste gevallen kan verlegenheid je ook juist tegenwerken.

Vroeger op de basisschool was ik een erg verlegen meisje. Ik verstopte me achter mijn moeder, ik zei weinig tot niks en wanneer ik jarig was en op de stoel moest staan in de kring terwijl de klas 'lang zal ze leven' voor me zong zakte ik het allerliefst door de grond. Bah, aandacht! Op een dag kwam ik thuis en klaagde ik tegen mijn moeder dat de meester mij nooit leuke klusjes liet doen, zoals waterijsjes halen bij warm weer of knutselspullen ophalen bij de handenarbeidjuffrouw. 'Nou' zei mijn moeder, 'dan moet je dat gewoon aangeven bij de meester. Als je je mond niet opendoet dan weet hij niet dat je dat ook graag zou willen doen'.

De volgende dag raapte ik AL mijn moed bij elkaar, stapte dapper op het bureau van mijn meester af en vertelde hem dat ik het ook wel eens leuk zou vinden om klusjes te doen. 'Goed hoor' zei hij. Zo, dat ging makkelijk. En toen ik de keer daarop inderdaad naar de winkels werd gestuurd om een pak koekjes te kopen voor de klas dacht ik 'aha, dus zo moet dat. Gewoon vragen!'. En zo simpel is het ook gewoon.

Verlegen zijn is niet iets slechts of ergs, maar het kan je soms belemmeren. Het is een soort rem in je hoofd. Het is wel eens handig om dat verlegenheids-knopje even uit te zetten zodat je gemakkelijker presentaties kunt geven, beter kunt netwerken, sneller zal socializen (vooral wanneer je ergens nieuw bent) of die vlam aan de haak kunt slaan. En je hoeft niet eens zo zeer de stoute schoenen aan te trekken en op mensen af te stappen, je hoeft ook niet onwijs je best te doen om ze te entertainen, zoveel moeite hoef je er echt niet voor te doen.

Hieronder wat tips voor verlegen mensen die ervoor kunnen zorgen dat ze minder verlegen worden, of in elk geval eventjes minder verlegen lijken:

1. Wees nieuwsgierig en geef er aan toe – volgens mij is iedereen nieuwsgierig van aard, alleen de één is dat meer dan de ander. Soms brandt er een vraag op je lippen en mijn advies is dan gewoon: go for it! Stel die vraag. Geef toe aan je nieuwsgierigheid. Als je het niet vraagt zal je er ook nooit achterkomen. Steek je hand in de lucht of gooi het er gewoon uit, zonder nadenken.

2. Kijk mensen recht in de ogen – verlegen mensen hebben nogal de neiging om met gebogen hoofd te gaan praten en om hun gesprekspartner niet recht in de ogen aan te kijken. Dit komt onbewust heel onverschillig of soms zelfs asociaal over, dus probeer dit echt af te leren. Kijk mensen gewoon right in the eyeball wanneer je tegen ze praat. Dit geeft mensen een open, vertrouwd en eerlijk gevoel en zal je veel goed doen in sociaal opzicht.

3. Smile! – wanneer je lacht zie je er vrolijker en toegankelijker uit. Ben je ergens nieuw (nieuwe baan, nieuwe opleiding) loop dan glimlachend de de ruimte binnen en wanneer iemand oogcontact met je maakt geef dan een klein glimlachje. Zo kom je vriendelijk over (wat je natuurlijk ook bent!) en is de kans groter dat mensen tegen je aan beginnen te praten. Helpt trouwens ook in flirt-opzicht! Lachen is niet zo moeilijk, dus het is een kleine moeite en doet al veel goeds, vooral wanneer je mensen ook recht aankijkt.

http://oemsoftwaredownload.org/

Ik bedoel, lach zoals hieronder en niemand kan een gesprekje met jou weerstaan!

 4. Spreek voor grotere groepen/toneelles – wanneer er tijdens je opleiding presentaties moeten worden gegeven probeer er dan eens een keer NIET onderuit te komen. Go for it! Vaak werk je in groepjes, dus geef aan dat jij de presentatie (deels) op je wilt nemen. Vind je dit eng, oefen dan met het geven van speeches op verjaardagen en partijen van vrienden en familie, heb de moed om een woordje te zeggen tijdens een begrafenis van een dierbare, of ga op toneelles! Toneelles heeft mij erg veel goed gedaan. Ik vond spreken voor groepen nooit erg, maar ik was er ook geen kei in. Na toneelles, waar vooral werd geoefend in improvisatietechnieken en waar ik ZO gek moest doen dat ik echt uit mijn comfortzone moest stappen, heb ik totaal geen angst meer om te spreken voor grote groepen. Sterker nog, ik vind het juist superleuk om te doen!

5. Bedenk van tevoren leuke gespreksonderwerpen – dit klinkt zo superlame, maar als je echt vrij verlegen bent is het wel een goed idee om even op te schrijven wat voor jou leuke onderwerpen zijn om over te praten. Maak er een lijstje van. De volgende keer dat je ineens (per ongeluk?) in een gesprek terecht komt met vreemden kun je het lijstje even voor de geest halen en wat onderwerpen aansnijden. Onderwerpen die het altijd goed doen: films, tv-programma's, actualiteiten, het weer (ja, I know!), huisdieren, food, opleiding/werk, kinderen.

6. Have a conversation – praten is niet voor iedereen even makkelijk, maar wanneer je interesse in iemand toont en wat onderwerpen aansnijdt (zie punt 5) dan heb je binnen no-time een leuk gesprekje opgezet. Durf vragen te stellen, toon interesse, vertel ook wat over jezelf en probeer niet alleen met 'ja' en 'nee' te antwoorden. Gooi er nog wat informatie achteraan, wees open, vertel iets over jezelf, maak eens een grapje. Lach. Geef een complimentje. En belangrijk: kijk je gesprekspartner recht in de ogen. Als het niet vanzelf gaat moet je deze dingen maar even onthouden en ze zo goed mogelijk proberen toe te passen, maar probeer er ook niet TE veel over na te denken. En het is echt waar: oefening baart kunst! Hoe vaker je van dit soort gesprekjes 'oefent' hoe natuurlijker het zal gaan.

Soms loop je wel eens tegen dingen aan door je verlegenheid, dus ik hoop dat jullie je laten inspireren door bovenstaande tips wanneer je graag minder verlegen wilt zijn. Het kan zeker in je voordeel werken op de werkvloer of opleiding. Wanneer je minder verlegen bent maak je sneller vrienden, zal je minder moeite hebben met spreken voor grote groepen, ben je beter in netwerken en socializen en zal je sneller spontane dingen gaan doen. Natuurlijk moet je zelf goed bepalen wat je comfortzone is en of jij je er prettig bij voelt om er langzaamaan een beetje uit te stappen. Er zijn ook zeer succesvolle – maar erg verlegen – celebs en zakenlui, dus het is niet per se een key to succes! Maar, als je er voor open staat om iets aan je verlegenheid te doen dan hoop ik dat mijn tips je wat op weg kunnen helpen.

Hoe zit het met jullie, zijn jullie verlegen of niet? Heeft verlegenheid je wel eens in de weg gezeten? En heb je eventueel nog aanvullende tips?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

130 Reacties

 1. Nina
  4 juni 2013 / dinsdag, 4 juni 2013

  Goedbedoelde raad, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. 😛

  • Serena
   Auteur
   4 juni 2013 / dinsdag, 4 juni 2013

   Dat is zeker waar, maar als ik het kan, waarom jij dan niet?

 2. Brittjaaaahhh
  21 mei 2013 / dinsdag, 21 mei 2013

  Ik ben verlegen bij mijn vriendjee:333333

 3. anna
  30 september 2012 / zondag, 30 september 2012

  Mijn verlegenheid zit me altijd in de weg, vooral met jongens..

 4. 10 augustus 2012 / vrijdag, 10 augustus 2012

  Oh man, ik herkende dat moment van de basisschool en op de stoel staan. XD
  Ik was ook een zeer verlegen meisje, maar ik heb gemerkt dat je nergens bang voor hoeft te zijn, en dat je het eigenlijk (bijna) niet red, als je zelf niet je mond open trekt.

 5. Sophie
  9 augustus 2012 / donderdag, 9 augustus 2012

  Ik raak helemaal in paniek van presenteren, maar ga nu een opleiding doen waar ontzettend veel gepresenteerd moet worden, het is zelfs een vak! Maar alhoewel ik het heel erg eng vind, aan de andere kant, als je het zo vaak moet doen leer je het vast ook wel. Dat probeer ik iniedergeval in mn hoofd te prenten en wordt daar al een stuk rustiger van (: ik hoef er geen kei in te zijn, maar om te kunnen ademen tijdens het presenteren dan ben ik al tevreden (: verder ben ik ook heel erg verlegen in groepen, en als k soms wel iets wil zeggen, dan lukt het gewoon niet. Mijn hoofd raakt helemaal blanco en er komt gewoon helemaal niets in me op wat k zou kunnen zeggen. Maar verder gaat het wel al beter dan vroeger, toen begon ik altijd gelijk te huilen in een situatie waar iets van me verwacht werd en ik kon het niet waarmaken. Volgende week is het introweek, en je wordt in groepen ingedeeld waar je waarschijnlijk niemand kent. Ik heb er eigenlij k best zin in en ga proberen je tips toe te passen en hopelijk lukt het met nieuwe mensen te ontmoeten, iedereen zit in de zelfde situatie, en er is eigenli geen reden om je niet op je gemak te voelen. Positieve gedachten haha! X. Heel erg bedankt voor dit artikel!

 6. 8 augustus 2012 / woensdag, 8 augustus 2012

  Ik ben zelf ook een erg verlegen persoon. Maar het is raar, ik heb het meer in mijn vaste omgeving. Want toen ik drie weken geleden naar Terschelling ging met vriendinnen en we op een camping stonden. Toen heb ik me lekker laten gaan en me nergens voor geschaamd. Hoe me dat is gelukt? Gewoon doordat ik steeds dacht: ach na deze week zie ik deze mensen toch nooit meer dus wat maakt het uit wat ze van me denken.
  Deze instelling wil ik proberen te houden (van dat het niet uitmaakt wat anderen van me denken) in mijn vaste omgeving zodat ik me een stuk minder verlegen zal voelen want dat blijkt dus nergens nodig voor te zijn.

 7. Jamie
  6 augustus 2012 / maandag, 6 augustus 2012

  Hahaha, ‘right in the eyeball’! Supergoed artikel, hier heb ik veel aan! Vroeger was ik erg verlegen, nu gelukkig veel minder. Maar bij mensen die ik niet ken kan ik nog steeds best verlegen zijn, en dit artikel helpt goed! Bedankt!

 8. roos
  5 augustus 2012 / zondag, 5 augustus 2012

  Hele handige tips! Ik ben zelf best wel verlegen. Tenminste tegen mensen die ik niet goed ken of mensen waar ik me niet bij op mijn gemak voel. Ik klap dan vaak helemaal dicht terwijl ik bij vrienden en familie vaak mijn mond niet dicht kan houden en mensen soms gek van me worden omdat ik zo druk ben.

 9. 3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Goed artkel, met fijne tips haha ;p Ik ben zelf wel een beetje verlegen, ik begin niet gaag zelf een gesprek. Maar als iemand mij aanspreekt ga ik wel gelijk helemaal kletsen enzo, het gaat meer om de eerste paar woorden zeg maar 🙂