How-to: make-up kwasten reinigen

Mijn make-up kwasten zijn denk ik de meest kostbare aankoop van mijn gehele beautystash geweest. Ik heb verschillende kwasten van verschillende merken gehad, maar één van mijn favoriete merken blijft M.A.C Cosmetics. Helaas hangt er een behoorlijk prijskaartje aan hun kwasten, maar omdat ze jaren mee gaan had ik het er wel voor over.

Ik gebruik mijn kwasten elke dag en ik kon me niet eens meer herinneren hoe lang het geleden was dat ik mijn kwasten een goede schoonmaakbeurt had gegeven. Niet alleen zeer onhygiënisch van me, maar deze kostbare kwasten verdienen natuurlijk wel goed onderhoud wil ik inderdaad dat ze jaren lang mee zullen gaan. Kwasten wassen blijft een rotklusje, maar het moet nu eenmaal regelmatig gebeuren.

Ik besloot er maar meteen wat aan te doen! Gelukkig heb ik mijn kwasten stash aanzienlijk verkleind. Ik had er eerst een stuk of 50 maar hoe meer kwasten je hebt, hoe luier je wordt wat schoonmaken betreft. In plaats van de ene kwast schoonmaken pak je namelijk gewoon een andere. Net zo lang tot alle 50 kwasten supervies zijn en je vervolgens een uur staat te schrobben!

Ik heb daarom mijn stash eens onder de loep genomen en alleen mijn favoriete kwasten eruit gepikt, de kwasten die ik het meest gebruik. Nu mijn kwasten stash een stuk kleiner is zijn ze sneller vies en zal ik ze daarom ook sneller een reinigingsbeurt geven. Daarbij is het klusje sneller geklaard dan wanneer je tweemaal zoveel kwasten hebt. Momenteel heb ik 20 kwasten en weet ik van te voren dat het klusje binnen een half uurtje klaar is. Dat maakt het al een stuk minder erg!

Hieronder omschrijf ik hoe ik mijn kwasten reinig. Dit is geen officiële methode, maar gewoon mijn eigen persoonlijke manier. Ik heb deze methode bedacht aan de hand van allerlei tips & tricks die ik op internet ben tegengekomen, het is een soort combinatie van alles.

Stap 1: olijfolie voor de hele vieze kwasten
Kwasten met aangekoekte make-upresten, zoals lippenseeltjes en gelliner kwasten, reinig ik eerst met olijfolie. Ik haal eerst zo veel mogelijk make-up resten weg met een keukenpapiertje. Vervolgens breng ik wat olijfolie aan op een bordje en wrijf ik ze daar rustig in rond. Oeeeeeeh, look at the dirt! Hierna veeg ik ze af aan keukenpapier en leg ik ze bij de andere medium-vieze kwasten.

Stap 2: natmaken van de kwasten
Mijn dierbare kwastjes neem ik mee naar een wasbak, dat kan in de keuken of badkamer zijn, alwaar ik ze vervolgens bevochtig. Sorry, dat klonk een beetje erotisch. Ik let er speciaal op dat ik alleen de kwast nat maak en niet het ijzeren gedeelte, want we hebben geen zin in roest! Na het natmaken leg ik ze op een rijtje neer op een schone handdoek.

Stap 3: inzepen
Ik demonstreer het voor de foto even op een bordje, maar normaal gesproken breng ik het aan in mijn linkerhandpalm. Wat ik doe is een beetje olijfolie met een beetje milde (baby)shampoo mengen en hier vervolgens mijn kwasten in rondswirlen. Ik laat de kraan stromen, dus na het swirlen spoel ik ze meteen voorzichtig af en leg ze terug op hun handdoekje. Door shampoo met olijfolie te mengen voorkom ik dat de haartjes – het zijn natuurlijke dierenharen – uitdrogen en broos worden.

Stap 4: in vorm buigen
Nadat alle kwasten zijn gewassen buig ik ze in vorm. Dat doe ik simpelweg door er met mijn vinger langs te gaan, met de haarrichting mee en ze bij het uiteinde iets toe te knijpen. Ik wil namelijk geen kwasten die wijd gaan uitstaan. Wat je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken zijn Brush Guards. Na het vormen leg ik ze terug op hun handdoekje en dan is het gewoon een kwestie van wachten tot ze droog zijn. Meestal duurt dat zo’n 4 uur, vooral voor de grote blushkwasten. Wat ik nooit doe is ze rechtop terugzetten in de beker waar ze normaal gesproken in staan, omdat ik niet wil dat er vocht naar beneden zakt, daar waar de haartjes gelijmd zijn. Als dat gebeurt heb je kans dat de haartjes sneller los zullen laten en dat wil je absoluut voorkomen!

Stap 5: ontsmetten van de handvatten
Iets wat veel mensen vergeten bij het reinigen van hun make-up kwasten is het ontsmetten en reinigen van de handvatten. Terwijl je dit ook gewoon elke dag vasthoudt en Joost mag weten wat jij op je handen hebt zitten! Goed. Bevochtig een keukenpapiertje of een lap met 70% gedenatureerde alcohol en veeg er de handvatten goed mee schoon. Op deze manier ontsmet en reinig je ze tegelijkertijd.

Schone handvatten!

Optioneel is het lakken van de merknaam en het nummer met blanke lak. Zoals je hieronder kunt zien is het bijna onleesbaar geworden welk kwastnummer de onderste kwast heeft. Voor mij is het eigenlijk wel belangrijk om te weten mochten jullie er bijvoorbeeld om vragen, of mocht ik een nieuwe willen aanschaffen. Wat je daarom kunt doen is dit gedeelte lakken met blanke lak, zodat het merkje en nummer niet of minder snel weg zal slijten.

Zo. Nadat de handvatten zijn gereinigd en de kwasten lekker schoon zijn geschrobd zet ik ze weer terug op hun plekje. Daar staan ze dan, schoon en mooi, te wachten tot ik ze eindelijk weer vies kan gaan maken! Heerlijk. Er is niets lekkerder dan schone en frisse kwasten gebruiken, vinden jullie niet? Vergelijkbaar met in een schoon en opgemaakt bedje duiken.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn how-to hebben gehad wat betreft het schoonmaken van make-up kwasten. Als jullie aanvullende of betere tips hebben dan hoor ik het graag in de comments.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

116 Reacties

 1. hannah
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ja leuk! zo doe ik het ook altijd, heb alleen niet zoveel kwasten :)

 2. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Superhandig ! dat van die olijfolie wist ik niet , echt goede tips ! :) xoxo

 3. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Goede tips! Ik doe het altijd met afwasmiddel en olijfolie :)

 4. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  dit is echt zo’n klusje wat ik altijd maar blijf uitstellen ;p

 5. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik vind kwasten wassen eigenlijk helemaal niet erg om te doen, ik doe het alleen wel te weinig. :P

 6. fonghwa
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Vet handig artikel Sereen! Zelf was ik ze met milde handzeep. Werkt ook goed.

  Ik heb trouwens een vraag wat totaal niet met dit artikel te maken heeft maar ik heb hulp nodig van de andere Beautylabbers!
  Mijn vraag: altijd als ik een visgraatvlecht maak, doe ik ‘m aan de zijkant. Maar ik heb laagjes waardoor er aan de andere kant plukjes losgaan. Ik zet ze vast met bobby pins maar dat werkt niet! Vndg op m’n werk moest ik het 7x goed zetten en toen hield ik er maar mee op. Heb de vlecht eruit gehaald, zonde wnt ik kreeg wel complimentjes! ik g binnenkort haarspray uitproberen maar
  heeft iemand andere tips om te voorkomen dat die plukjes losgaan? Sharing is caring!

  Liefs, Fonghwa

  • 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

   Ja, goede vraag. Ik heb bij meerdere kapsels hetzelfde probleen. Ik laat het vaak maar los, terwijl ik dat niet altijd leuk vind.

 7. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Leuk artikel! Ik vind het alleen altijd zo zonde om ze na herbewapen weer te gebruiken omdat ze zo schoon zijn :$

 8. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Handig de tip met de olijfolie! Dat wist ik helemaal niet.

 9. Ellen Dircks
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik gebruik ook alleen babyshampoo werkt goed genoeg. Ik rol de handdoek altijd half op en laat de kwasten op opgerolde stuk rusten maar de haartjes steken over en hangen boven het niet opgerolde stuk.Zo kan het water niet ‘in’ het handvat kruipen en laat de lijm niet los.

 10. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wat handig die tips! Ik was mijn kwasten erg vaak om ontstekingen te voorkomen!

 11. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik maak mijn kwasten nooit echt goed schoon, omdat ik daar vaak geen tijd voor heb.. Ik gebruik wel eens make-up remover om de ergste resten make-up van de kwasten te verwijderen, dus het word hoog tijd dat ik ze eens grondig schoonmaak. En dit is een super handige manier.

 12. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Je doet het prima zo! Extra tip wat ik doe (ben visagiste) is ze schuin te laten drogen zodat het water met geen mogelijkheid in het handvat terecht kan komen en zodat de kwast haren beter aan de lucht drogen. Je kan op mijn blog kijken wat ik bedoel.

 13. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik heb net al mn kwastjes gewassen volgens jou manier! Ik hoop zo dat ze morgenochtend lekker fris zijn :)

 14. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik heb weer een mooi klusje voor morgen! Bedankt voor de top- olijfolie heb ik altijd wel in huis:)

 15. Evi
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Hi, goede methode! Wat ik zelf makkelijker (en sneller vind) is om de cleanser voor kwasten van MAC te gebruiken. Doe je gewoon op een stuk keukenpapier of een theedoek, wrijft de kwasten er zachtjes doorheen, en schoon zijn ze. Het voordeel hiervan is dat het ook desinfecteert en daarnaast kun je ze vrij snel na het schoonmaken weer gebruiken. (Na een minuut of 5 a 10, afhankelijk van de kwast). Deze cleanser kost 11 euro en te koop bij alle MAC Counters of Douglas!

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Ik heb hem zelf ook, maar dan van MUFE, maar ik vind niet dat dit grondig genoeg reinigt. Het is handig voor tussendoor, maar mijn kwasten hebben eens in de zoveel tijd echt een wasbeurtje nodig zoals hierboven! ;)

 16. Beautiefull
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Inderdaad een klus waar je niet snel zin in hebt. Nooit aan gedacht om olijf olie bij te voegen!

 17. Hilde
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Handige tips! Heb je ook tips om een kabuki kwast schoon te maken? Dat lukt me nooit zo goed.

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Ja, zelfde methode als hierboven gewoon!

 18. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wat een goeie tip om je babyshampoo met olijfolie te mengen!

 19. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik zou mijn kwasten nooit wassen met een mengel van olijfolie en babyshampoo… veel te vet voor je kwasten! Het klinkt misschien gek, maar het is echt het beste ze te wassen met antibacterieel afwasmiddel… Geleerd op mijn visagie-opleiding, dus daar houd ik het maar bij :)

 20. Joy
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Nog een tip, droog je kwasten horizontaal op een handdoek totdat ze echt droog zijn. Dus niet in de beker/houder waarin ze altijd staan. Er hoeven maar een paar druppels water naar beneden de steel in te gaan en dan kan de verf/ gehele handvat gaan scheuren (spreek helaas uit ervaring).

  • Melissa
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Hoi Joy, volgens mij heb je het artikel niet helemaal gelezen, dit zegt serena namelijk ook. Verder toch bedankt voor de tip;)!

   Gr. Melissa

 21. Sara
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ohhhh Serena, nog een How to use kwasten (welke en hoe) en ik ben helemaal happy!! :D

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Yes, in de maak! Ik wilde eerst dit laten zien en daarna welke kwast ik voor wat gebruik en dergelijke.

   • chell
    21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

    yeaaah!

   • Rianne
    21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

    Jeeeh ik dacht al aan hetzelfde :)

 22. Saartje
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Hahaa you dirty Serena! haha dat klonk helemaal niet erotisch. Het zegt nu alleen maar aan wat jij dacht hihihi =P. Ik plaag je! Leuk artikel! Ik vond je vorige post heel erg interessant. Heb je weleens een artikel gewijd aan Argan? Ik gebruik elke avond Argan op mijn gezicht. Ik was opzoek naar een goede dagcreme, maar kon door de bomen de bos niet meer zien. Ook regelmatig op de site van Jetke Ultee gekeken. Etat pur trok mij wel aan. maar twijfelde aan de ingredienten dus dan maar Argan. Ik wordt met de dag kritischer en maak mijzelf er steeds moeilijker mee. Ik wordt gek van alle merken die producten op de martk zetten voor bijv. de droge huid en er uitdrogende alcohol inzetten of SLS. Ik vertrouw het allemaal niet meer :-(

 23. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Hihi leuk omschreven! Ik gebruik eigenlijk maar een paar kwasten, eentje voor mn blush, bronzer en twee voor mn wenkbrauwen. Misschien moet ik deze toch maar eens gaan wassen!

 24. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wat een super fijn artikel! Zelf reinig ik mijn kwasten echt veel te weinig en ik kan eerlijk gezegd ook niet herinneren wanneer de laatste keer was, hihi. Ik ga het maar eens snel doen deze week :). En bedankt voor de tips!

 25. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Handige tips! ik maakte mijn kwasten altijd schoon met alleen babyshampoo, maar vaak bleef er toch nog wat viezigheid in achter. hopelijk werkt dit beter, bedankt! ik ga zeker vanaf nu olijfolie gebruiken, hihi :)

 26. Alyssia
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Hihi ligt het aan mij of ben ik de enige die het leuk vind?. Als ik mijn kwasten was word ik daar echt ontspannen van!!

  • 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Echt? Ik krijg er alleen maar stress van. Zoveel werk en het duurt zooooolang voor ze goed schoon zijn.

  • Roos
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Hahah nee je bent niet de enige !
   Geen idee waarom maar ik vind het altijd juist wel leuk klusje (:
   Maarja misschien komt dat ook wel beetje doordat ik nog niet zoveel kwasten heb ;d
   Hihi

 27. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  wat een goede uitleg zeg!

 28. Nienke
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik doe het ook echt veels te weinig. Moet mezelf echt aanleren om het vaker te doen! Ik gebruik altijd olijfolie en afwasmiddel en nadat ik ze heb uitgespoeld en droog heb gedept zeg ik ze ondersteboven in een beker. Zo gaat echt al het water uit de kwast.

 29. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Fijne tips. Ik gebruik altijd olijfolie en afwasmiddel, werkt ook erg fijn:D

 30. JoycevdB
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik probeer mijn kwasten ongeveer om de maand te reinigen.
  Vond het wel een hele goede tip om ook de handvatten schoon te maken, als ik er zo over nadenk zullen die inderdaad best wel vies zijn.

 31. Wies
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Toevallig heb ik dit gisteren net gedaan. Altijd lekker schone kwasten!

 32. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Goed idee, grote schoonmaak :) Heb je toevallig nog ergens een artikel in je archief met welke kwasten favoriet zijn en waar je ze voor gebruikt? Wil graag mijn kwastencollectie uitbreiden. Heb je verder nog een tip voor mijn eyelinerkwast? Ik heb de dunste van Mac maar na een tijdje gaan de haartjes uitstaan en krijg ik ze niet meer in de goede vorm… dat was na een jaartje ofzo. Ik maakte hem we regelmatig schoon met beetje zeep en warm water. Heb hem weg moeten gooien :(

  • Imke
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Inglot heeft een fijne eyelinerkwast de 30T kost €10,00.

   • 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

    Ik ga meteen even kijken! Thanks!

 33. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Handig, die met olijfolie kende ik nog niet.

 34. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Leuke tips! En idd heerlijk, pas gewassen kwastjes :)

 35. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik maak mijn kwasten tussendoor schoon met MAC brushcleanser en als ik ze was doe ik dat met een beetje shampoo. Soms echt schrikbarend wat voor vieze troep eraf komt! :P

 36. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Oeh.. handig! Aangezien ik binnenkort mijn kwasten stash wil uitbreiden :)

 37. Leaa
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Nog een tip voor het drogen; plak ze met plakband vast aan de muur… zo loopt al het water richting de haren, en niet in je handvat waar het de lijm los kan maken.

  https://www.youtube.com/watch?v=oN31xXnDK5A
  Klair de Lys kan het veel beter uitleggen <3

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Wow, zo slim!

   • Hannah
    21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

    Dit is echt zo’n tip die in dat artikel van laatst ‘5 tips die je leven makkelijker maken’ zou kunnen staan haha. Niceee!

  • Seva
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Haha dat is idd wel heel slim bedacht.. Alleen zou ik het dan wel in
   de badkamer / boven het aanrecht doen want anders wordt je vloer nat!

 38. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Handig artikel! Ik moet mijn kwasten nodig weer eens schoonmaken.

 39. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Kijk, dit is nog eens een handige how to! Bedankt!

 40. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Oh, dit ga ik eens proberen! Ik was mijn kwasten altijd met een milde shampoo, maar mengen met olijfolie heb ik nog nooit gedaan. Klinkt wel logisch dat ze dan minder uitdrogen, ja!

 41. Syl
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik gebruik de milde Dove facewash. Mijn kwasten worden daar schoner van, dan babyshampoo…. en ze blijven nog zacht ook!

 42. Tamara
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik heb van een visagist wel eens gehoord dat het beter is om afwasmiddel te gebruiken dan babyshampoo, heb jij dat ook wel eens gebruikt om je kwasten mee te wassen?

 43. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Goeie tips! Ik dacht dat ik de tips voor kwasten schoonmaken wel wist. Nope. Mijn blush kwast heb ik volgens mij nog nooit schoongemaakt. Ooops. Deze week moet ik het gedaan hebben!

 44. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Die olijfolietip is heel handig, die kende ik nog niet :) Ik haat kwasten schoonmaken, gebruik ze ook zo min mogelijk zodat ik ze ook niet vaak hoef te wassen :P

 45. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik vind zelf met olie reinigen geen goed idee, ik heb het een paar keer gedaan maar moest mijn kwasten toen wel 5 keer wassen met zeep om de olie eruit te krijgen. Telkens dacht ik dat ik ze schoon had, maar gaven ze als ze droog waren toch een vettig laagje af. Ik gebruik nu alleen nog maar heldere babyshampoo, en dat bevalt prima!

 46. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Dit zou ik eigenlijk ook vaker moeten doen. Ik heb wel een soort spray van Sephora die de kwasten schoonmaakt, maar dat is niet echt grondig! Ik heb altijd vrij goedkope kwasten dus ik koop na een tijdje gewoon nieuwe :’) Maar als ik ooit eens een echt goede set heb moet ik goed (en vaak) schoon gaan maken

 47. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Hi!

  Hmm, ik moet het ook maar eens gaan doen. Ik koop altijd nieuwe kwasten als die van mij vies zijn maar dat is natuurlijk niet heel erg slim, vooral in deze tijden.

  Goede uitleg!

  Thanks!

  Liefs, xxx

  Krullenbol Sam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *