How-to: eyeliner for hooded eyes

Een tijdje geleden schreef ik een artikel met tips voor hooded eyes, ofwel ogen met overhangende oogleden. Dat zijn oogleden die niet of nauwelijks zichtbaar zijn wanneer je recht vooruit kijkt, omdat het vel erboven er overheen hangt. Vaak raakt het ook lichtjes je wimperrand aan. Hooded eyes komen voor bij elk ras, maar voornamelijk bij Aziaten. Het kan ook dat je eerst geen hooded eyes had, maar dat ze na verloop van tijd (ouderdom, zwaartekracht trekt alles omlaag!) zijn gaan hangen.

Hieronder mijn eigen hooded eyes:


Een veelvoorkomend ‘probleem’ bij hooded eyes is het tekenen van een mooi lijntje boven het oog. Teken je de lijn te dik dan zie je geen lijn, maar gewoon een zwart ooglid:


Nu is dat niet eens zo’n hele grote ramp, maar zelf vind ik het wel fijn om een smal randje eyeliner te zetten zodat eventuele oogschaduw op mijn bewegend ooglid ook nog zichtbaar is. Bovendien ben ik fan van de winged look, ofwel een lijntje die aan het uiteinde van mijn oog iets ‘omhoog wipt’ om mijn uitstraling een wat frissere, liftende look te geven. Ik bedoel, mijn ogen hangen al een beetje, dus kunnen ze best een lift gebruiken!

Wanneer ik een winged eyeliner bij mezelf trok, zag het er allemaal prima uit wanneer ik verbaasd keek:

Lekker zo’n dikke, vette retro winged lijn!

Maar wanneer ik mijn ogen ontspande en gewoon recht vooruit keek, kreeg die mooie lijn ineens een gekke knik:


En dat vond ik er zelf een beetje gek uitzien.

Heb jij hetzelfde ‘probleem’, dan heb ik hieronder stap voor stap uitgelegd hoe je met hooded eyes toch een mooie, fijne winged eyeliner kunt zetten zonder gekke vouwen, knikjes of andere fratsen.


Allereerst is de keuze van je eyeliner van belang. Gebruik je een vloeibare eyeliner, zorg dan dan het puntje van het kwastje, of eigenlijk het gehele kwastje, zo fijn mogelijk is. Hieronder vergelijk ik mijn Urban Decay 24/7 waterproof liner met een stift eyeliner van Rimmel:


De punt lijkt even dik, maar oefen je meer kracht uit op die van Rimmel (links), en je hebt maar weinig kracht nodig, dan maak je de lijn al dikker. Het is daarom moeilijk en het vergt veel oefening om een smalle lijn te kunnen zetten met een dikker uitlopende kwast of stift. De kwast van Urban Decay (rechts) is heel fijn en loopt amper uit. Met deze kwast is het dan ook heel makkelijk om een supersmal lijntje te plaatsen, net boven de wimperrand.

Gebruik je liever gelliner, dan is het raadzaam om een supersmal kwastje te gebruiken. Hieronder zien we links MAC 210 (alleen te koop in de Pro Store, Amsterdam) en rechts het Bobbi Brown eyelinerpenseeltje.


MAC 210 is volgens mij de smaltste en kleinste die er is, maar ik vind dit penseeltje alsnog dikker dan mijn Urban Decay eyeliner. Mijn voorkeur gaat dan ook zeker uit naar UD, maar het is maar net wat je prettig vindt natuurlijk.

We gaan beginnen! Ik laat hieronder zien hoe ik mijn eyeliner aanbreng met de UD liner. Voordat ik begin schud ik het flesje om er zeker van te zijn dat de inhoud gelijkmatig is verdeeld. Ik strijk het kwastje goed af aan de wand, zodat er niet te veel eyeliner op zit. Ik breng eerst oogschaduw aan, vervolgens eyeliner en pas als laatste mascara. Het is belangrijk dat je geen mascara draagt wanneer je eyeliner gaat aanbrengen!

Trek je wenkbrauwen op en kijk ‘verbaasd’. Op deze manier kun je er het beste bij:


Ik begin altijd bij de binnenkant van mijn oog:


Ik trek dan een heel fijn lijntje langs mijn wimperrand tot halverwege mijn oog. Oefen niet te veel druk uit en probeer zo dicht mogelijk tegen je wimpers aan te werken. Eigenlijk is het beter om in één keer een groot stuk lijn te trekken in plaats van kleine stukjes. Dat lees je wel eens. In dit geval is het makkelijker om het in één keer te doen, zodat je de druk beter onder controle kunt houden. Inmiddels kan ik van begin tot eind één lijn trekken. Probeer het eerst in twee delen, misschien drie, maar in één keer één lijn is het beste. Oefening baart kunst!

Wees niet bang om te vlekken, gewoon doen! Soms komt er wat eyeliner tussen mijn wimpers terecht, dit haal ik voorzichtig weg met een wattenstaafje. Houd sowieso altijd wattenstaafjes bij de hand.


Vervolgens maak je de lijn af en trek je hem door tot het einde:Zie je hoe smal het lijntje is! Dat is me alleen nog maar gelukt met de liner van Urban Decay, dus die kan ik echt van harte aanbevelen. Sterker nog, ik heb er meteen twee bijgekocht. Eentje voor bij mijn vriend thuis en eentje als backup.

In principe ben je nu klaar, maar zelf vind ik een winged eyeliner erg mooi. De ‘fout’ die ik voorheen maakte was dat ik het lijntje te ver doortrok en te hoog omhoog ‘krulde’ buiten mijn oog. Met andere oogvormen kan dit misschien, maar in mijn geval was het effect helaas wat minder. Kijk maar:


De truc is dus om de wing niet zo sterk omhoog te werken, maar om hem redelijk vlak te houden, zoals dit:
Of, wanneer je vel echt over het uiteinde van je ogen hangt, om er maar een heel klein ‘zwiepje’ aan te geven, zoals dit:


Het winged effect is minimaal, maar toch zorgt het voor een liftend effect en maakt het je ogen een stuk groter dan wanneer je geen eyeliner of geen wing gebruikt. Zelfs van de zijkant ziet het er erg mooi uit:


Hieronder nog even mijn tips op een rijtje;

 • Gebruik het dunste en fijnste kwastje wat je kunt vinden, het liefst niet dikker uitlopend.
 • Wees niet bang om tegen je wimpers aan te komen wanneer je een lijn trekt.
 • Trek in één vloeiende beweging een lijn, of een groot deel van een lijn. Op deze manier houd je de duk constant en kun je het beste een gelijkmatige smalle lijn trekken.
 • Als je voor de winged look gaat, trek de wing dan niet te krullerig en te stijl omhoog, houdt de lijn vrij vlak en volg de natuurlijke lijnen van je oog.
 • Werk de wing niet te ver van je oog af, houd hem redelijk subtiel.
 • Wanneer je voor de winged look gaat, werk dan pas iets omhoog aan het uiteinde van je oog. Check het einde van je wimperrand, ga max. 5 mm ‘terug’ en werk vanaf daar omhoog. Niet eerder.
 • Houdt ten alle tijden wattenstaafjes bij de hand en onthoudt: oefening baart kunst!

Natuurlijk is elke hooded eye weer anders. Misschien heb jij net iets meer ruimte dan ik, of hangt jouw vel veel verder over je ogen heen. In sommige gevallen is een winged eyeliner gewoon geen goed idee. Bekijk je ogen en bepaal wat werkt voor jou. Oefen met eyeliner, bepaal hoe dik je lijn kan zijn en vanaf welk punt je kunt gaan ‘wingen’. Bovenstaande tips zijn puur tips en richtlijnen vanuit mijn eigen standpunt, en ik hoop dat het jullie op weg kan helpen.

Ik weet hoe moeilijk het soms kan zijn om hooded eyes te hebben, vooral met het zetten van lijntjes, dus ik ben blij dat ik nu eindelijk ‘mijn manier’ heb gevonden. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan gehad. Check ook even mijn vorige artikel over hooded eyes voor nog meer tips.

Good luck ladies!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

97 Reacties

 1. anoniemus
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Oh wat ben ik jou vreselijk dankbaar 🙂 ik was hier altijd onzeker over en ik vind jou prachtig en het was me nooit opgevallen dat jij dit dus ook gewoon hebt, ik voel me gelijk niet zo onzeker meer! Heel fijn die foto’s ook van je andere artikel over hooded eyes, great! Xx

 2. Noortje
  25 maart 2014 / dinsdag, 25 maart 2014

  Omg, ik zoek al zo lang voor mensen met hetzelfde probleem die er tips voor hebben! want ik wist ook nooit hoe dit soort ogen heette dus was t ook moeilijk te vinden. Ik ben hier echt blij mee! Bedankt voor je tips!

 3. Melanie
  6 maart 2014 / donderdag, 6 maart 2014

  Wauw thanks Serena!!!
  Ik ben echt zooo blij met dit artikel! Ik ga morgen meteen oefenen ;-)!
  XXX

 4. 17 juni 2012 / zondag, 17 juni 2012

  Hey dear i am really upset because of my hooded eyes and their makeup but after reading these tips i am feeling well and will apply these tips for the next event. thanks

 5. 19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  Super bedankt voor deze handige tutorial! Heb zelf ook last van hooded eyes en wil ook gewoon eyeliner dragen, dus dit is ideaal!

 6. Beate
  19 mei 2012 / zaterdag, 19 mei 2012

  Thank god! weet ik nu eindelijk hoe ik met mijn hooded eyes (lelijk woord, bah) toch een wing kan maken 🙂 of gwn simpel een lijntje bovenaan kan maken zonder dat mijn ogen helemaal zwart tonen 🙂

  tnx for that en ik kijk uit naar meer looks en tips

 7. 16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

  Super handig artikel, dankjewel voor de tips!

 8. maaaarit
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Die azuurblauwige kleur is zoooo mooooi (bij jou op je ooooog)..!

 9. Tiny
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  You read my mind!
  Ik had op jouw aanraden de UD eyeliner gekocht en vroeg me al af hoe je er dan precies mee werkte.
  Bij het eraf halen, korrelt hij wel heel erg. Heb je daar nog een goeie tip voor?

 10. Eline
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Ik heb ook een klein beetje hooded eyes. Was ik pas achter gekomen nadat ik je artikel over hooded eyes had gelezen. Was me daarvoor nog nooit opgevallen. Maar ik heb de eyeliner-tip toegepast en het staat echt zó veel beter nu het lijntje wat smaller is. Thank you!

 11. Aileen
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Ik heb ook hooded eyes, mijn truc is ombde wing juist heel scherp omhoog te zetten want wanneer ik hem zo vlak zet krijg ik hele erge hangogen. Ziet er bij jou wel mooi uit!

 12. Jolanda
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Heel handig, aangezien mijn ogen ook lekker hooded zijn 😉 Ik heb de eyeliner van Maybelline geprobeerd en zet mooie dunne lijntjes, maar vlekt dus dat was geen succes. Wat ik wel kan aanraden is de nieuwe Superliner van L’oreal. Nog nooit zo’n fijne, dunne, niet vlekkende, pikzwarte eyeliner gehad 🙂

 13. RT
  11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

  Dit artikel is top. Lurk trouw, maar dit moest ik toch even kwijt. Nu weet ik ook wat ik als oogarts (met hooded eyelids) de dames kan geven aan make-up tip als een ooglidcorrectie (nog) niet geïndiceerd is. Sowieso is mijn advies naar jongere vrouwen met milde overhangende oogleden om er even mee te wachten zolang ze geen duidelijke of functionele klachten hebben. Na een ooglift wil na een aantal jaren het huidoverschot wel eens terugkomen. Als je dan opnieuw voor een lift gaat, is het resultaat minder voorspelbaar omdat je dan in verlittekend gebied werkt. Er zijn enkele algemeen plastisch chirurgen die bedreven zijn in ooglidcorrecties met heel goede resultaten. Toch adviseer ik vaak het te laten doen door een oogarts met als aandachtsgebied/specialisatie oculoplastische chirurgie.

 14. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Goede tips Serena, hier heb ik echt wat aan! Ik heb ook last van hooded eyes. Eerst dacht ik altijd dat ik gewoon slecht was in winged eyeliner zetten, maar dat is het dus niet. Vaak genoeg zet ik een perfecte winged eyeliner, maar dan doe ik mijn oog open en dan zit ie toch gevouwen. Daardoor worden mijn hangoogjes ook alleen maar geaccentueerd, het blijft lastig!

 15. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Wat een geweldige post is dit, zeg!. Ook ik heb hooded eyes, maar dan nog veel erger dan jij (ben ook wel wat jaartjes ouder). Ik ben blij, dat een beautyblogger eens aandacht schenkt aan dit ‘probleem’. Ik vind vooral het oog met de blauwe oogschaduw (en wing) erg mooi.

 16. sanne
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Mooi, maar ik kan serieus echt geen eye-liner opdoen! elke keer schiet ik uit of dan is ie weer te dik ik kan het gewoon niet 🙁 🙁 xx

 17. Maxi
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Ik had hetzelfde probleem, heb een soort van ‘middel’ gevonden zodat ik weer een ‘heel’ ooglid heb. Nouja, heel erg handig!!

  • Serena
   Auteur
   10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

   wat is je middel dan? ik wil ook!

   • 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Nou, dan wil ik dat middel ook wel weten en ik denk meerderen met ons, Serena

 18. Set
  10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Hartstikke handige tips! Ik heb dit probleem zelf ook en ik oefen me suf op de winged eyeliner maar t is me vooralsnog niet gelukt, of hij lukt alleen op 1 oog 🙂
  Ik heb mijn Mac 210 vorig jaar overigens gewoon bij de Douglas in Utrecht gehaald maar misschien verkopen ze deze daar niet meer.

 19. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

  Ik heb de laatste tijd serieus veel last van dit fenomeen! Ik had ondertussen al door dat het geen goed idee was om de wing naar boven te maken, maar dat ik het beter vlak hield. Toch blijf ik het elke dag een hele uitdaging vinden 😀

 20. Thea
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Thanx! Ik vind het ook supermooi die wings maar het ook hooded eyes, drama dus, maar met deze tips kan ik iig aan de slag, gewoon maar weer proberen en veel oefenen en wie weet…..

 21. Roos
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Fijn artikel met goede foto’s en uitleg.

  Ik meende ergens te hebben gelezen dat jij een ooglidcorrectie wel zou willen overwegen. Is dit nog steeds zo? Ik vind het best meevallen, maar denk dat naarmate je ouder wordt het wel meer gaat storen.

 22. Ginny
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Overhangende oogleden! Wel zo duidelijk lijkt me.

  Mooie tips wel. zelf heb ik meer rimpelige oogleden, waardoor eyeliner in de lijntjes lopen kan. Ook niet mooi, dus dan maar oogpotlood… Jammer maar ja…

 23. Meike
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Bedankt voor deze handige tips,
  Ik heb zelf extreme hooded-eyes, en als ik eyeliner opdoe, zit het halverwege de dag helemaal gevlekt over mijn oogleden.
  Zelfs water-proof eyeliner werkt niet! ;(

  Maar bedankt voor je tips 😉

 24. Elisa Karen
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Echt superhandig dit artikel! ik heb zelf ook hooded eyes en vind het altijd vervelend dat je inderdaad gelijk zo’n zwart oog krijgt. Dus dit ga ik zeker proberen!

 25. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Goede tips! ik heb zelf ook dit soort ogen. een dun lijntje vind ik het mooist en als ie te dik wordt pak ik een wattenstaafje 😉

 26. Melissa!
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Super mooie look! Eyeliner is zowiezo niet een van de makkelijkste beauty klusjes, zeker niet voor hooded eyes lijkt me xx

 27. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Wauw super handig! Ik heb zelf ook altijd een winged eyeliner en echt super erge hooded eyes (moet echt niet denken hoe het er later uitziet als mijn oogleden gaan hangen :|)

 28. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Zo doe ik mijn eyeliner ook altijd! Dit is ook gewoon de mooiste manier om eyeliner op te doen.. denk niet dat het speciaal is voor hooded eyes, al is dit wel mooier dan wanneer er geen wing is.

 29. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Zo’n fijn artikel! Ik heb hetzelfde probleem – je ziet de liner enkel als ik verbaasd kijk. En een hele fijne tip, om de liner wat vlakker te houden want datzelfde probleem heb ik dus ook. BEDANKT!

 30. Diana
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  OMG! die kleuren van de oogschaduw, op de eerste oogschaduw foto, PRACHTIGGGGGGGGGGG!!

 31. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Heel prettig om dit te zien! Ik werk graag met eyeliner & elke keer komt er weer iets anders met de eyeliner op mijn ogen.. Het verschilt per keer! Maar net wat je zegt; oefening baart kunst! Dat klopt absoluut.

 32. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Dat is inderdaad hoe ik het ook heb gezien bij koreaanse/japanse modellen! Goed uitgelegd hoor 🙂

 33. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Handig artikel. Heb zelf geen hooded eyes maar soms maak ik wel mensen op die dat wel hebben dus vind dit zeker een handig artikel 🙂 Thanks voor de tips!

 34. Stephanie
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Wow, nu snap ik eindelijk waarom die winged liner bij mij er altijd zo suf uitziet! :/ het ligt dus niet (enkel) aan mijn liner skills, maar ook gewoon aan mijn ogen..

 35. Yasmine
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Heb je er ooit over nagedacht om die “hood” weg te laten halen? Ik heb het namelijk zo erg dat 1 oog altijd wat kleiner is.. En ik denk dat ik het later wel weg laat halen..

 36. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  ah wauw wat ben ik blij met deze post ik vindt het zo vervelend dat mijn eyeliner 1 dikke vette streep lijkt.
  Dankjewel Serena haha

 37. Zilla
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Wat een super leuk en fijn artikel, want ik heb ook hooded eyes. En ik vondt het zo stom dat ik geen eyeliner kon dragen, maar blijkbaar kan dat dus wel:D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *