How-to: Bronzer

Nu de zon zich steeds minder laat zien en onze huidjes alsmaar bleker en bleker worden kun je de volgende dingen doen om toch een gebruinde huid te krijgen:

 • Op vakantie gaan
 • Onder de zonnebank liggen
 • Een spraytan sessie boeken
 • Jezelf insmeren met zelfbruiner
 • Poederen met bronzer

De snelste, goedkoopste én veiligste oplossing is natuurlijk poederen met bronzer, en daar wil ik vandaag wat dieper op ingaan. Want als je de juiste kleur kiest voor jouw huid én het goed weet aan te brengen zal niemand verschil zien tussen een laagje bronzer en een weekje vakantie aan de Costa del Sol.

De kleur
Sommige bronzers hebben een oranje ondertoon en wanneer je een natuurlijk zongebruind effect wilt bereiken zijn deze bronzers een no-go. Niet dat oranje bronzers niet mooi zijn, maar het meest natuurlijke effect verkrijg je met bronzers die een warme gouden gloed hebben zonder een vleugje oranje. Kies liever voor lichte, caramelbruine tinten. Ben je heel blank kies dan voor beige kleuren met goud/roze ondertonen. Ben je getint (zoals ik) kies dan voor een bruine kleur met een gouden ondertoon.

Hieronder een paar ladies met oranje bronzers:

Het pigment
Bronzers zijn er in alle kleuren, variërend van heel licht naar heel donker, voor elke huidskleur wat wils. De ene bronzer is gepigmenteerder dan de andere, dus ook al lijkt een kleur soms heel donker, wanneer de bronzer niet zo gepigmenteerd is kan hij juist erg mooi staan op jouw huid. Het is dus altijd een kwestie van swatchen in de winkel. Het liefst laat je de bronzer aanbrengen door een medewerker, om meteen het effect goed te kunnen zien.

Eén van de populairste bronzers zijn de Terracotta bronzers van Guerlain. Zelf heb ik een van de lichtere kleuren, No 01. Omdat de bronzers van Guerlain best goed gepigmenteerd zijn is dit voor mijn huid voldoende.

De textuur
De meeste bronzers komen in pressed powder-vorm, maar er bestaan ook bronzers in vloeibare of creamy vorm. Vooral voor mensen met een droge huid is dit erg fijn. Ook deze bronzers zijn op te bouwen (van een subtiel weekendje Côte d’azur naar twee weken wintersport). Omdat ik een vette huid heb gebruik ik altijd poeder, dus ik heb helaas geen ervaring met vloeibare bronzers. Wel weet ik er een aantal te noemen, mocht je geïnteresseerd zijn.

Of, je maakt zelf een vloeibare bronzer van je oude restje poederbronzer!

De finish
De meeste bronzers bevatten subtiele shimmers, maar de laatste tijd komen er steeds meer matte bronzers op de markt. Zo heeft Guerlain een assortiment bronzers met zowel matte als shimmery finishes, maar ook budgetmerken als Essence en Catrice hebben matte bronzers. Evenals Rimmel, E.L.F., M.A.C. Cosmetics (matte blushes) en Too Faced.

Probeer in elk geval bronzers met grovere glitters en shimmers te vermijden, want de zon zorgt alleen voor een kleurtje en niet voor een stortvloed aan glitters (behalve als je Edward Cullen heet, hehe). Het meest natuurlijke effect bereik je met een matte bronzer, maar ik moet zeggen dat ik het ook wel erg mooi vind wanneer er een subtiel shimmertje in verstopt zit dat zorgt voor een mooie glow op mijn wangen. Het is maar net wat je zelf mooi vindt!

Hieronder links Jennifer Lopez met een subtiele shimmer wat zorgt voor een glowy skin. In het midden Kim Kardashian met een matte finish voor een natuurlijk sunkissed effect. En rechts een model met een bronzer met veel shimmers en glitters.

Het aanbrengen
Als je eenmaal de juiste bronzer hebt gevonden (juiste kleur, juiste textuur, juiste pigment en juiste finish) is het ook belangrijk dat je de bronzer goed aanbrengt. Omdat de zon voornamelijk de uitstekende delen in je gezicht bruin zal maken (jukbeenderen, neusbrug, slapen en gedeelte voorhoofd) wordt bronzer daarom ook op deze plekken aangebracht. Probeer het puntje van je neus te vermijden, vooral wanneer er wat shimmers in je bronzer zitten.

Wat de meeste mensen in feite doen is het aanbrengen van het getal ‘3’. Ik heb hieronder nog een oude foto gevonden waarin je goed kunt zien welk gedeelte van je gezicht dat is:

Je begint bij de zijkant van je voorhoofd en werkt dan langzaam naar je kin toe, in twee grote bogen, en daarna in hetzelfde figuur weer omhoog. Herhaal deze stap net zo lang tot dat jij de perfecte bronsteint hebt gevonden die bij jouw huidtype en wensen past.

Je concentreert je dus vooral op zijkant voorhoofd, slapen, wangen, jukbeenderen en de kaaklijn. Wat ik zelf nog altijd doe is een vleugje bronzer aanbrengen op mijn neusbrug, puntje van mijn kin en het midden van mijn voorhoofd, maar de delen die onder het getal 3 vallen zet ik zwaarder aan.

Niet te veel…
Wat je in elk geval in je achterhoofd moet houden is dat je niet té veel bronzer aanbrengt. Hoe mooi jouw bronzer ook is, als je te enthousiast met de bronzer bent is het natuurlijke effect weg en dat is nu juist wat je wilde bereiken! Probeer jezelf dus altijd op te maken bij goed daglicht. Ik weet dat het nu al donker is wanneer de meeste mensen opstaan, dus zorg voor goede belichting en een duidelijke spiegel.

Don’t be like Lindsay Lohan.

The tools
Kies een kwast die niet te groot is, maar ook niet te klein. Te grote kwasten zijn lastig te hanteren wanneer je alleen bepaalde gedeeltes wilt bedekken met bronzer. Te kleine kwasten brengen al snel te donker aan omdat ze compacter zijn, waardoor je heel veel moet blenden om het er natuurlijk uit te laten zien.

Persoonlijk denk ik dat je daarom het beste een (kleine) blushkwast of een stippling brush kunt gebruiken. Een stippling brush is vooral handig wanneer je slechts een vleugje bronzer wilt aanbrengen of wanneer je bronzer wat sterker gepigmenteerd is. Wil je tegelijkertijd bronzer aanbrengen en shapen, kies dan voor een schuine blush brush.
Bedenk dat bovenstaande tips slechts richtlijnen zijn, geen regels. Met deze tips probeer ik jullie op weg te helpen wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) bronzer of wanneer je op zoek was naar applicatietips. Ben jij echter tevreden met jouw oranje bronzer vol glitters en breng je die het liefste aan met een oogschaduwkwast? So be it! Er gelden absoluut geen regels wanneer het om make-up gaat.

Wat is jouw favoriete bronzer? En waarom?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

131 Reacties

 1. Genevieve
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  I loveee bronzer!

 2. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik bronzer alleen op mn wangen, in plaats van blush dan zegmaar. Maar dit zijn handige tips 🙂

 3. Romy
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Haaii iedereen, ik had een vraagje.
  Weet iemand misschien hoe de kwasten van makeup studio zijn?,
  Ik zou het heel fijn vinden als iemand zijn ervaring met die kwasten met mij deeld, en wat voor andere merken zouden jullie mij aanbevelen voor kwasten?
  Ik hoor het heel graag van jullie!
  Groetjess

 4. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Erg handig , zo ga ik het proberen 🙂 x

 5. Amber
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik hou van bronzer! Tussen matte bronzer of shimmery bronzer zou ik niet kunnen kiezen!

 6. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Wat een handige tips. Zelf heb ik nog nooit bronzer geprobeerd, maar wil het wel een keer proberen.

 7. Eli
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Geweldige laatste zin! ^^

 8. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Handig artikel! Ik gebruik eigenlijk iedere dag bronzer (Gosh) om mijn gezicht wat smaller te laten lijken. Ik ben echt fan!

 9. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Om enige bronzer is van Rimmel, alleen deze heeft inderdaad teveel oranje pigment dus deze gebruik ik niet teveel! Ik ben nog op zoek naar een goede budget bronzer zonder oranje pigment.

 10. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Haha die foto’s van de oranje hoofden zijn stiekem heel vermakelijk!
  Ik gebruik altijd de bronze goddess soft shimmer powder bronzer van Estee Lauder als ik een shimmery gebronsde look wil. Als ik een beetje ga shapen, pak ik W7 honolulu, een mooie matte bronzer. Ze zijn allebei niet te oranje en brengen fijn aan 🙂

 11. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik twijfel altijd in de winkel of ik nou een bronzer of niet mee moet nemen, en uiteindelijk neem ik hem dan niet mee. Vaak vind ik ze te donker of té veel glitter de perfecte bronzer heb ik dus nog niet gevonden.. Maar ik blijf doorzoeken!

 12. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik vind dit echt een handig artikel, ik heb een lichte huid met wat acnelittekens en als ik de bronzer niet goed aanbreng maak ik het alleen maar erger.. dus thank you! 😀

 13. Diana
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Wat je ook doet, never be like lindsay lohan haha
  ik doe elke dag klein beetje bronzer, maar alleen de onderste helft van de 3.
  bij de slapen doe ik nooit..wist niet dat dat de bedoeling was haha!
  morgen proberen ^^

 14. Annika
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  handig! ik heb een keertje een bronzer van clinique gewonnen, maar ik had geen idee hoe ik zoiets moest gebruiken! denk dat ik het nog een keertje ga proberen! 😀

 15. Rowena
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Hoi Sereen! Ik gebruik al jaren Soleil Tan De Chanel – Bronze Universel. Echt de fijnste bronzer ever! Bruin, met gouden ondertoon en tikkie shimmer. Soms in combinatie met de Moisturizing bronzing powder. Deze breng ik aan met m’n Mac #187 brush. Voorheen gebruikte ik Guerlain Terracotta Bronzing Powder Make-Up Artist 00, mooie matte poeder. Ik vond ook Bennefit Hoola fijn. Wel in de zomer, want dit poeder is redelijk gepigmenteerd. Sinds kort heb ik er ook nog een vloeibare ‘bronzer’ van Estee Lauder, Daywear. Het is eigenlijk geen bronzer maar doet z’n werk wel perfect. Het is wel beetje prijzig allemaal, maar het is erg zuinig in gebruik 🙂 Mijn huidtype is overigens hetzelfde als die van jou.

 16. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik graag eentje van Pupa, maar die moet ik wel voorzichtig aanbrengen want de echte kleur van de bronzer zie je pas goed na een kwartier en in daglicht.

 17. Heleen
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  ontzettend handig artikeltje! Ik vind dat paarse oogschaduw jou zo onwijs mooi staat!
  x

 18. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Handige tips! Ik wil alleen zelf niet zo veel poeder gebruiken dus foundation en bronzer kunnen wat mij betreft in de etos blijven liggen, in plaats van op mijn nachtkastje haha.

 19. Mirjam
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik heb een hele fijne bronzer van Sephora! Die geeft niet teveel af en ik kan er mooi mijn gezicht mee shapen 🙂 Breng het altijd aan met en blushkwast, ook als een 3 inderdaad!

 20. jacqueline
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  waar vind je zo’n stippling brush…? telkens als ik t vraag in een winkel krijg ik zo’n verbaasde blik alsof ik chinees praat.. help!!

  • Serena
   Auteur
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Bij MAC counters en bij Sephora kan je terecht!

 21. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  De jip en janneke bronzer van HEMA is echt mijn favoriete bronzer!
  x

 22. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Goed uitgelegd!

  Ik gebruik enkel bronze in de zomer, maar eigenlijk zou het ook in de winter kunnen. Lichtjes aangezet dan wel.

  Bedankt Serena 😉

 23. Esmee
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik heb de zelfde als jouen vind hem erg fijn.

 24. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik vind een bronzer echt fijn, een dun laagje zorgt er toch voor dat het hele bleke uit je gezicht weg is.

 25. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik geen bronzer, bleek is zowat mijn signature look. Maar ik denk dat veel dames hier iets aan zullen hebben, ik zie er dagelijks nog veel te veel met slecht aangebrachte bronzer!

 26. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  erg handig , dankjewel ! 🙂 xoxo

 27. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik kan met het goedje niet overleg dus gebruik ik het enkel voor een avondje uit.

 28. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Yah!!! Very handig artikel!!! Thank you 🙂

 29. Beautygeek30
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik ben gek op bronzer. Zonder bronzer zie ik er niet uit. Ik heb nog goede kleur gevonden. Ze zijn allemaal te oranje. Ik ben helaas ook zo iemand die te veel bronzer op doet. En ik weet het, maar kan het niet afleren nog haha! Ik ga binnenkort naar de Douglas om eens te kijken of ze een beige bronzer hebben. In ieder geval een zonder te veel warme tonen!

 30. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Hahaha, toen ik die foto van Lindsay de eerste keer zag dacht ik ook even van: WHAT WHERE YOU THINKING??! Serieus, ze had vast geen spiegel bij zich.

 31. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  ik wil nooit een lindsay lohan zijn haha 😉
  mijn favo is de bronzer van h&m, lekker budget,,
  hij vlekt niet en past goed bij mijn gezicht… eigenlijk ben ik deze daarom blijven gebruiken 🙂

 32. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Haha, die ‘foute’ foto’s zijn wel ernstig… Mijn favo bronzer om te shapen is er eentje van Essence, speciaal voor blondjes zoals ik!

 33. nathalie
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik de bronzer van LookX en daar ben ik erg tevreden over, er zitten kleine shimmers in en er zit een spf in, altijd handig!

 34. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Heeft de matte bronzer van catrice waar laatst een review over kwam, een oranje ondertoon of niet?

 35. Tessa
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik hou van bronzer gebruik het bijna iedere dag.

 36. jacqueline
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Heey waar kun je zo’n stippling brush vinden?? telkens als k t aan een verkoopster vraag, krijg ik zo’n blik van waar heeft ze t over!!??

  HELP

  • Serena
   Auteur
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Die van mij is van MAC Cosmetics, maar Sephora heeft ze ook.

 37. MelissaS.
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik doordeweeks de bronzer van Essence, de matte versie (echt een aanrader) en als ik op stap ga of een feestje heb dan gebruik ik van Too Faced The Bronzed & The Beautiful alleen de versie die ik heb is niet meer verkrijgbaar dus ben er heel zuinig mee 🙂

 38. Karin
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik met veel plezier een matte bronzer van de HEMA. Deze zit in een hele basic rond zwart doosje en als ik op google naar afbeeldingen zoek dan krijg ik het idee dat deze bronzer de opvolger is van de “Jip en Janneke” bronzer is waar iedereen het over heeft. Hij is in elk geval lekker budget en werkt prima.

  • MelissaS.
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Die had ik eerst ook altijd maar nergens meer verkrijgbaar helaas 🙁

  • Karin
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Serena, het valt mij net op dat de tijden bij de comments nog de zomertijd is!

   • Serena
    Auteur
    7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

    meteen aangepast! thanks 🙂

 39. Souad
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik elke dag wel een vleugje bronzer van DIOR, erg tevreden mee. Na het ‘bronzen’ set ik het met mijn MAC FIX + spray. Zo blijft het de hele dag goed zitten! En idd, LESS IS MORE.

 40. Evelien
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Doe van de p2 sun collection!
  Zooo fijn en ruikt naar babypoeder.
  Laat die Randstad maar voor mij, ik ben dolgelukkig hier aan de duitse en belg

  • Evelien
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Belgische grens that is.. Je site verspringt de laatste weken erg vaak waardoor reacties op magischer wijze al geplaatst worden.

 41. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik nooit bronzer, maar vind wel altijd dat het een mooi effect geeft (mits juist aangebracht).

 42. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Hmm ik heb er nog geen, dus misschien toch maar eens aanschaffen. Maar wel dan de matte versie, want dat glitter werk vind ik leuk voor in de club, maar niet voor overdag.

  X

 43. lindsey
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik vind het altijd erg mooi t maakt je look af… ik heb best een bleek huidje,licht blond haar en vind het zelf moeilijk om een mooie niet te donkere bronzer te vinden.. en ook zonder glitter!

  Iemand een idee? Studentenprijsje aub…

  • Evelien
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Catrice!!

  • Evelien
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Maaaar ipv bronzer zou je ook de poeder voor een donkerdere huid kunnen nemen. Dat doet mijn porceleinen zusje namelijk ook.

  • MelissaS.
   7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

   Essence matte bronzing powder en die heb je volgens mij zelfs voor blond haar en brunettes en deze is zonder shimmer! (vind ik zelf ook niet mooi overdag)

 44. 7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik gebruik eigenlijk nooit bronzer.. heb niet zo’n hele bleke huid, natuurlijk wel wat lichter in de winter maar dat vind ik ook wel weer leuk. Ik gebruik wel altijd een highlighter met subtiele shimmer op mijn jukbeenderen en een bruin/rozige blush onder mn jukbeenderen. Soms gebruik ik die laatste ook om de gebieden die jij beschrijft wat kleur te geven, dus meer om te shapen.

 45. Sheila
  7 november 2012 / woensdag, 7 november 2012

  Ik vind bronzer echt heel mooi, gebruik het ook bijna elke dag! In een outlet in Portugal heb ik een bronzer van Lancome gekocht, de Tropiques Minérale in de kleur Natural Sunbath, maar ik zit nu op de site van Lancome te kijken en blijkbaar wordt die helemaal niet meer verkocht 🙁 Ach ja, ik vind vast wel weer een andere tegen de tijd dat deze op is en dat is nog laaang niet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *