Hoe werkt nagellakremover?

Je lakt je nagels en je haalt het er weer vanaf met nagellakremover, maar sta je er ooit bij stil hoe dit precies te werk gaat? Hoe werkt nagellakremover? Kun je ook nagellak verwijderen met andere producten dan nagellakremover en wat is het verschil tussen nagellakremover met en zonder aceton?

kamertje_2

De geschiedenis van nagellak

Voordat ik jullie meer vertel over nagellakremover is het handig om jullie eerst wat meer te vertellen over nagellak zelf. Want wat is nagellak nu precies en waar komt het vandaan? Heel veel jaren geleden, zeg maar gerust 3000 jaar voor Christus, werd er hoogstwaarschijnlijk voor het eerst nagellak gedragen in China. Nagellak bestond toentertijd uit een mengsel van bijenwas, gelatine, arabische gom en eiwit. Om kleur aan de lak te geven voegden ze gemalen bloemblaadjes van de roos of orchidee toe.

Pas in de 19e eeuw (1800-1899) werd nagellak herontdekt. Recepten voor ‘Nail Paints’ waren gewoon in kookboeken te vinden. Nagels lakken bestond in deze tijd uit het kleuren van de nagels (met gekleurde poeders, crèmes of olie) en het vervolgens polijsten voor de glans. Polijsten deden ze met een Chamois Cloth, een heel zacht en soepel stuk schapenleer.

 

Toen de autolak werd uitgevonden in 1920 ging er een belletje rinkelen bij ene Michelle Manard. Zij wordt gezien als de uitvinder van nagellak zoals we die vandaag de dag kennen. Ze maakte nagellak geïnspireerd op de ingrediënten van autolak. Weer anderen claimen dat de gebroeders Revlon de uitvinders zijn van nagellak. Met name de ‘Flappers‘ waren dol op donkere gelakte nagels en maakten van nagellak een echte trend. Toen later ook bekende Hollywood sterren werden gespot met felrode nagellak wilde ineens élke vrouw gelakte nagels, en sindsdien is nagellak niet meer weg te denken uit ons leven.

historie nagellak

De samenstelling van nagellak

De samenstelling van nagellak zoals wij deze vandaag de dag kennen is nog steeds geïnspireerd op autolak, maar inmiddels is het zodanig aangepast dat het niet schadelijk is voor de gezondheid en de nagels niet uitdroogt. In de loop der jaren zijn er natuurlijk veel verschillende soorten nagellak bijgekomen met speciale effecten, finishes, texturen, glansjes, glitters, geuren en kleuren. Toch zijn er altijd een aantal hoofdingredienten die je in elke lak tegenkomt. Globaal kun je nagellak onderverdelen in 3 hoofdingrediënten;

 • biologische oplosmiddelen en drogende stoffen (die de lak laten drogen)
 • verdikkers en verharders
 • kleurstoffen en ‘effect’ poeders

De meest voorkomende biologische oplosmiddelen en drogende stoffen zijn ethyl acetate, butyl acetate, formaldehyde en isopropyl alcohol. Veel voorkomende verdikkers/verharders zijn nitrocellulose en verschillende soorten polymeren, ook wel ‘film forming agents’ genoemd. Nitrocelluse en polymeren zijn in feite plastics opgelost in de biologische oplosmiddelen. Wanneer je lakt verdampen deze oplosmiddelen en vormen de plastics een dun laagje over het nagelbed. Veel voorkomende kleurstoffen zijn bijvoorbeeld D&C red #7 en #34. Mica and aluminum poeder (of bismuth oxychloride) worden gebruikt voor nagellakken met parelmoer- en glittereffect.

DSC_0183

Hoe werkt nagellakremover?

Nu je weet wat de samenstelling is van nagellak is het gemakkelijker uit te leggen hoe nagellakremover werkt. Het is helemaal geen ingewikkeld chemisch proces. Het verwijderen van nagellak (nitrocellulose, polymeren, kleurstoffen) houdt in dat je de nagellak simpelweg oplost in biologische oplosmiddelen en vervolgens verwijderd van de nagels. In feite maak je de nagellak weer vloeibaar en breng je het over op een wattenschijfje terwijl je het van je nagels afveegt. Klik hier voor een video waarin ik laat zien hoe je nagellak van 10 vingers verwijderd met slechts één watje.

Schermafbeelding 2013-05-02 om 1.44.22 AM

Aceton in nagellakremover

Aceton is een zeer krachtig, biologisch oplosmiddel, maar tegelijkertijd is het ook zeer uitdrogend voor de huid. Je kunt het zien als de SLS onder de nagellakremovers. Wanneer je je nagels schoonmaakt met te veel acetonhoudende nagellakremover slaat de huid rondom je vingers wel eens wit uit. Dit komt door de aceton en het betekent dat je je huid te veel hebt uitgedroogd.

Om deze reden kiest men liever voor een wat milder en minder agressief biologisch oplosmiddel. Veel voorkomende ingrediënten van acetonvrije nagellakremover zijn dan ook de biologische oplosmiddelen die ook in nagellak zelf voorkomen: ethyl acetate en isopropyl alcohol.

Wanneer je kunstnagels hebt laten zetten heb je de keuze uit o.a. gelnagels en acrylnagels. Gelnagels schijnen een beetje op te lossen wanneer je aceton gebruikt (de bovenste glanzende laag verdwijnt waardoor de nagels dof worden, dus men raad aan om acetonvrije nagellakremover te gebruiken wanneer je nagellak van gelnagels wilt verwijderen. Acrylnagels zijn harder en overleven het wel wanneer je nagellak verwijderd met acetonhoudende nagellakremover. *edit* Tegenwoordig worden acrylnagels gemaakt van EMA (voorheen was dat MMA). EMA lost echter ook op in aceton, dus ook bij acrylnagels wordt aangeraden remover te gebruiken zonder aceton.

HM-uitgelicht1

Nagellak verwijderen zonder nagellakremover?

Dat kan natuurlijk! Ik raad je aan om het vooral wél met nagellakremover zonder aceton te doen wanneer je dit in huis hebt, want dat is er nu eenmaal voor gemaakt, maar ja, soms is het gewoon op en zijn de winkels al dicht! Geen nood. In nagellakremover zitten oplosmiddelen die je ook in andere cosmeticaproducten vindt, zoals spray deodorant, haarlak of parfum. Spray het over je nagels en wrijf er net zo lang met een doek of wattenschijfje overheen tot je nagellak is verdwenen. Het werkt minder effectief dan nagellakremover, maar iets is beter dan niets.

Ook kun je nagellak verwijderen met doorzichtige nagellak. Jullie hebben gelezen dat nagellak oplosmiddelen bevat die ook in nagellakremover zitten, dus eigenlijk is het best logisch. Het enige wat je moet voorkomen is dat de doorzichtige lak al opdroogt voordat je alles hebt verwijderd. Je kunt daarom het beste je nagels even weken in warm water, vervolgens de blanke lak aanbrengen als topcoat en er dan zo snel als de bliksem met een wattenschijfje over heen wrijven om zo alle lak in zijn geheel te verwijderen.

DSC_0548

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om meer over nagellakremover te weten te komen.

Wat is jouw favoriete nagellakremover? En gebruik je het liefst met of zonder aceton?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; www.madsci.org, wikihow.com

 

 

Volg:

142 Reacties

 1. Sanne
  4 mei 2013 / zaterdag, 4 mei 2013

  Leuk en interessant artikel!

  Heb vroeger wel eens geknoeid met lijm op zeil in mijn kamer en dat droogde op. Maanden later heb ik dat met deodorant weggepoetst :p

 2. Sanne
  3 mei 2013 / vrijdag, 3 mei 2013

  Nou heerlijk artikel, lekker informatief. Mijn favoriete nagellakremover is van de Action, werkt als een tierelier!

 3. Marianne
  3 mei 2013 / vrijdag, 3 mei 2013

  Ik gebruik gewoon goedkope nagellak removers, zonder aceton! Ik heb zo’n potje gemaakt met een spons verzadigd in nagellak remover, werkt perfect!
  Sinds ik geen aceton meer gebruik, lijken mijn nagels mooier en breken ze minder vlug af.

  Tip: Probeer vooral geen jodium op een wondje op de top van je vinger te doen, je nagellak verkleurt en verdwijnt na verloop van tijd!

 4. 3 mei 2013 / vrijdag, 3 mei 2013

  Kun je ook uitleggen waarom het voor sommige mensen werkt om bij bijna uitgedroogde nagellak wat nagellakremover te doen zodat het weer een vloeibare textuur krijgt?

  • Serena
   Auteur
   3 mei 2013 / vrijdag, 3 mei 2013

   Natuurlijk! Als nagellak uitdroogt dan komt dat omdat de organische oplosmiddelen deels zijn vervlogen. Dezelfde organische oplosmiddelen zitten in remover, dus als je de nagellak weer aanvult met de oplosmiddelen (door remover toe te voegen) en goed mengt, dan krijgt de nagellak weer een beetje de originele formule terug.

 5. Iva
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Super leuk artikel! Meer van dit soort dingen, i like, i like!!! Dit zijn artikelen die Beautylab uniek maken!

 6. Sanne
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik gebruik sinds kort eigenlijk een weglak remover in een potje (je weet wel zo’n eentje waarin je je vinger rond moet draaien) handig artikel! X

 7. Cynthia
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Is spray deo dan zo chemisch?

  • Serena
   Auteur
   3 mei 2013 / vrijdag, 3 mei 2013

   Nee, maar er zit wel alcohol in (vaak).

 8. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Leuk artikel! Ik vind het altijd leuk om “hoe werkt…” artikelen te lezen. Ik heb zelf zo’n potje van Bourjois. Roze potje met zo’n spons waar je je vinger in kan dopen. Dat draai je dan een paar keer rond en voilà! Weg nagellak. Geweldig! Veel handiger dan al die watjes en flesjes enzo.

 9. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Handig artikel! Ik gebruik liefst ‘de roze pot’ van Bourjois.
  Bij voorkeur gebruik ik ook removers zonder aceton. Ik merk echt dat dat mijn nagels/nagelriemen erg uitdroogt

 10. lady
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Interessant om te weten vooral omdat ik elke dag nagellak draag. Overigens gebruik ik al jaren voor het verwijderen ervan nagellakremover met aceton.

 11. Jenneke
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wat fijn om weer sinds tijden zo’n informatief en natuurkundig artikel te lezen! Superleuk!

 12. Tess
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik was vorige zomer op vakantie en ik had mijn nagels gelakt met regenboogkleurtjes maar steeds als ik me insmeerde met zonnebrandspray leek het wel alsof mijn nagellak weer opnieuw vloeibaar werd ofzo.. Misschien dat er alcohol in zat en dat het daardoor kwam? Of is dat niet mogelijk?

  • Serena
   Auteur
   3 mei 2013 / vrijdag, 3 mei 2013

   Ja dat zou zeker kunnen!

 13. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik gebruik het liefst nagellak remover mét aceton. Na het verwijderen doe ik me nagels toch weer goed verzorgen en invetten. Geen probleem toch?

 14. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Heel interessant. Dit is zoiets waar je eigenlijk nooit bij stilstaat.

 15. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wat een fijn en informatief artikel. Als ik mijn zoon ooit zo gek krijg dat hij een werkstuk over nagellak maakt zal ik hem hier zeker naar verwijzen:)

 16. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Tof, wat een kwaliteitsartikel! Keep on going 😉

 17. Ria
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik gebruik ALTIJD nagellakremover zonder aceton. Eerst lette ik hier niet op, maar toen ik overstapte van MET naar ZONDER merkte ik zo’n groot verschil! Voorheen scheurden mijn nagels heel snel in en braken ze ook veel sneller af. Nu heb ik hier veel minder snel last van.

 18. Nabila
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Interessant om te lezen

 19. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wat ik me dan altijd afvraag: lost het je nagels zelf ook niet gedeeltelijk op?

 20. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Die truc met haarlak heb ik vijftien jaar geleden ook eens geprobeerd. De volgende dag deed mijn arm pijn van het wrijven! Het is niet onmogelijk maar toch zo goed als 😉

 21. Kajal
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  grappig dat ik al die technieken om nagellak te verwijderen al eerder heb uitgeprobeerd zonder dat ik wist dat meer mensen dit deden

 22. Nina
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ja Serena, dit zijn de artikelen waar ik Beautylab graag voor bezoek! Je merkt hier toch je hele achtergrond/opleiding die je hebt. Way to go girl!

 23. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  ik gebruik het liefste wat het beste en snelste werkt

 24. Anna
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wat een superleuk artikel zeg! Heel erg interessant!

 25. Rosa
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Super interessant stuk! Begrijp meteen een stuk meer van waarom wel/geen aceton etc. Dit soort “achtergrond”-artikelen met duidelijke uitleg vind ik zo fijn, zou ze graag vaker zien op jouw blog.

 26. Annika
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Als ik mijn nagellak wil verwijderen en ik heb geen remover, krab ik het er gewoon vanaf… Volgens mij gaat dat toch makkelijker 😉

 27. Desirée
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik gebruik het liefst remover mét aceton, omdat ik merk dat het dan toch wat sneller gaat (en omdat ik vaak glitters gebruik) 🙂

  Ik heb laatst op vakantie trouwens ook gemerkt dat DEET je nagellak zacht kan maken (en dus ook oplossen lijkt me?)
  Eerst wist ik dit helemaal niet, dus vond het al zo gek dat mijn nagellak zo snel lelijk werd, terwijl het normaal wel een week mooi blijft bij mij..
  Toen ik er achter kwam ben ik maar wat voorzichtiger geworden met smeren, want ik had de DEET wel echt nodig.. 🙂

  • Iva
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Deet is idd echt vreselijk voor je nagellak! Ik heb een keer vrolijk Deet gesmeerd ‘s avonds, met knalroze nagellak. ‘sochtends bleek dat mijn nagellak werkelijk overal zat, behalve op mijn nagels.. Sindsdien gebruik ik een Deet roller, absoluut geen gel meer!

 28. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Interessant artikel. En mooie foto’s!

 29. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  ahh, wat leuk! weer eens wat anders! Heerlijk artikel om je rustige vakantie ochtend mee te beginnen. x

 30. a.
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  van welk merk is dat glitterlalkje?
  x

 31. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Interessant! Ik sta zelf bijna dagelijks op een chemisch lab, en ik heb intussen ontdekt dat nagellak in ongeveer alle oplost wat hier in de kast staat (inderdaad, bijna allemaal organische oplosmiddelen). Ik gebruik zelf het liefst remover zonder aceton, daar zit volgens mij voornamelijk ethylactaat en isopropanol in. Iets onschuldiger stofjes dan aceton, en minder uitdrogend!

  • Serena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Frustrerend he! Dan had ik mooie nagellak op, of een mooie nail art, en dan morstte ik per ongeluk een oplosmiddel over mijn handen heen en jawel, weg nail art! Ik droeg zo vaak mogelijk handschoenen, maar je ontkomt er niet aan als je op een laboratorium werkt.

   • 3 mei 2013 / vrijdag, 3 mei 2013

    hahaha, ja precies dat! Ik heb intussen geleerd heel netjes te werken en dan gaat het prima! Gelukkig maar, want ik ben al zo ongeduldig als het gaat om nagels lakken 😛

 32. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Dit is wel echt superhandig om te weten

 33. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wat een leuk en interessant artikel!

 34. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wat een superhandig artikel! Leuk om te lezen 🙂

 35. M'N
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Mooi artikel dat je er aandacht aan besteed, het meeste wist ik al heb ouders die zelf in laboratoria enzo gewerkt hebben en natuurlijk scheikunde :D.

  Heel goed en leuk geschreven artikel, in de auto naar een feestje doe ik het toch wel eens verwijderen met parfum en deo, maar deo droogt vaak sneller op dan parfum vind ik minder effectief.
  Als het product alcohol bevat oftewel ethanol kan het het wel verwijderen.

 36. Wendy
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Super handig dat je het ook met haarlak ed kan verwijderen, ik heb weleens gezocht hoe je nagellak eraf kan halen zonder remover maar dit had ik nog nooit gevonden! 😀

 37. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wat een interessante post zeg 🙂
  Liefs, Anne

 38. Roos
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Als je het lang laat zitten, kun je het bij sommige er ook afkrabben, helemaal onder de douche. Wel risico van krasjes op je nagels.
  Ik vind nagellak verwijderen altijd zo’n gedoe. Ik heb nu een basic aceton-vrije, maar ik wil wel eentje van een iets duurder merk kopen. Kijken of die beter verwijderd.

 39. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  dit is zo een handig artikel! great job 😛

 40. Catho
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Superinteressant artikeltje! Vooral
  Naar de geschiedenis van nagellak zelf was ik eigelijk wel benieuwd!

 41. raisa
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik heb geen voorkeur qua nagellakremover. Zolang het de nagellak verwijdert ben ik blij. Ik gebruik daarna altijd een handcreme dus van witte waas heb ik ook geen last

 42. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Interessant om te lezen! Ik gebruik al eeuwen aceton vrije remover. Het liefst die van Essence met een aangenamere luchtje eraan.

 43. HCN
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Aaah, ik heb zulke informerende artikelen van je gemist! Weer wat opgestoken voor vandaag 🙂

  Ik gebruik remover zonder aceton. Maar voor hardcore glitterlakjes gebruik ik de Peel-off basecoat van Essence, wat in feite gewoon kinderlijm is. Voor mijn werkt dat prima en ik kan het ook niet meer zonder!

 44. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Heel leuk artikel dit! Zelf had ik eerst een ‘milde’ nagellakremover, maar die geur was zó sterk, ik werd er echt onpasselijk van, bah! Het was een paars gekleurde, ik denk van de Hema? Nu heb ik er eentje met aceton, van het Kruidvat, en die is al veel beter te behappen. Wat veroorzaakt die vreselijke stank eigenlijk?

  • Serena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   hi Sandy, ik gok de combinatie van ethyl acetate en isopropyl alcohol. Aceton ruikt ook niet erg lekker, maar is makkelijker te overheersen met parfums.

 45. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Leuk artikel! 🙂 Ik gebruik altijd van die potjes om het eraf te halen. Als deze vies zijn maak ik ze schoon en vul ik ze weer met Kruidvat nagellak remover zonder aceton 🙂

 46. Dilara
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Interessant!

 47. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wat leuk om te lezen zeg! Dit is echt een leuk en informatief artikel. Deodorant is inderdaad handig om dingen te verwijderen. Nagellak, maar ook watervaste stift!

  • Serena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Oh dat wist ik niet, maar handig om te weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *