Hoe behandel je puistjes?

Eén van de meest gestelde vragen die ik tussen de comments zie staan of in mijn inbox krijg is “hoe kom ik van mijn puistjes af?”. In de loop der jaren heb ik er al veel artikelen aan gewijd, want ik heb er vroeger helaas veel ervaring mee gehad. Omdat iedere persoon en elke huid weer anders is, zijn er ook verschillende manieren om puistjes te bestrijden. Zelf ben ik van mening dat je puistjes zowel van binnen als van buiten kunt aanpakken, want je voedingspatroon heeft wel degelijk invloed op je huid. Vandaag ga ik me echter focussen op de buitenkant, namelijk op een skincare ingrediënt dat al 40 jaar met succes wordt ingezet tegen puistjes.

Er zijn verschillende ingrediënten die bekend staan door hun zuiverende werking en hun goede werking bij puistjes en mee-eters. Zoals jullie weten heeft mijn huid veel baat gehad bij het ingrediënt salicylzuur. Omdat ik zwanger ben werd het gebruik van salicylzuur mij echter afgeraden door mijn huidtherapeut.


Nu heb ik door alle hormonen juist EXTRA veel puistjes en mee-eters gekregen, dus gelukkig bestaat er een ander ingrediënt die eenzelfde zuiverende en exfoliërende werking heeft; benzoylperoxide. Dit ingrediënt raadde mijn huidtherapeut mij dan ook aan als alternatief, want dit kan ik gedurende mijn zwangerschap (en daarna) veilig gebruiken. Ik heb het eigenlijk nooit eerder over benzoylperoxide gehad, dus het leek me leuk en leerzaam om jullie in dit artikel meer over dit ingrediënt te vertellen.

Wat is het?

426px-Benzoyl-peroxide.svg
Benzoylperoxide, afgekort BPO, is een kleurloze vaste stof met als formule C14H10O4. Het is één van de meest gebruikte middelen bij de bestrijding van puistjes, en is sinds 1980 in Nederland zonder recept verkrijgbaar bij de drogisterij als Benzac 50mg/ml gel.

Hoe ontstaan puistjes?

Om te begrijpen hoe benzoylperoxide puistjes behandelt en helpt voorkomen is het eerst handig om te weten hoe een puistje ontstaat.


Onze huid bevat ontzettend veel talgkliertjes. Talg is een vetachtige stof die nodig is om onze huid soepel te houden en voorkomt dat deze uitdroogt. Talg komt normaal gesproken gewoon door onze poriën naar de oppervlakte, niets aan het handje, maar als er sprake is van overmatige talgproductie dan zorgt dit ervoor dat het samenklontert met dode huidcellen. Dat alles blijft dan lekker aan elkaar kleven en dat zorgt voor verstopte poriën. Er ontstaat een talgpropje, maar de talgproductie blijft maar doorgaan waardoor de verstopte porie alsmaar groter en groter wordt: zo ontstaat een mee-eter.


Wat er ook kan gebeuren is dat de klierwand onderhuids barst, met als gevolg een rode ontsteking met een witte kop: zo ontstaat een puist.

Hoe werkt benzoylperoxide?


Zoals je hierboven hebt kunnen lezen ontstaan puistjes vooral door een teveel aan talg en door het ophopen van dode huidcellen in je poriën. Benzoylperoxide helpt op verschillende manieren met het bestrijden hiervan. Wanneer benzoylperoxide in aanraking komt met de huid breekt het namelijk af in twee stoffen: benzoëzuur en zuurstof.

Zuurstof helpt bij het doden van bacteriën die puistjes veroorzaken; propionibacterium acnes. Dat klinkt misschien vreemd, maar onschadelijke bacteriën die op het huidoppervlak leven kunnen ineens veranderen in bacteriën die puistjes veroorzaken, wanneer ze vast komen te zitten in een zuurstofloze en vette omgeving (zoals in een verstopte porie). Wanneer er dus meer zuurstof in de huid aanwezig is, betekent dit dat de aanwezige bacteriën een verminderde kans hebben om puistjes te triggeren.

Daarbij helpt zuurstof bij de aanmaak van collageen en zorgt het ervoor dat werkzame ingrediënten gemakkelijker worden geabsorbeerd en tot dieper in de huidcellen kunnen doordringen. Benzoëzuur remt de groei van schimmels op de huid en weekt daarbij het bovenste huidlaagje los, waardoor dode huidcellen sneller schilferen en niet vast blijven zitten in de poriën.

Als laatste wil ik nog even vermelden dat benzoylperoxide mogelijk haren, wenkbrauwen en gekleurd textiel kan verbleken. Pas dus op met je kleding en kussenslopen en was je handen goed na gebruik. Ik hoor je nu denken ‘maar bleekt het dan niet mijn huid?’. Nee, daar hoef je je gelukkig geen zorgen over te
maken.

Benzac® 50 mg/ml gel


Er bestaan verschillende producten met benzoylperoxide waarvan de Benzac gel het meest bekend is. Deze gel bevat 5% benzoylperoxide en bij juist gebruik kan het puistjes en ook mee-eters binnen 14 dagen zichtbaar verminderen. Maar, aangeraden wordt om Benzac minimaal 6 weken te gebruiken voor een goed resultaat. Verder maakt het verstopte poriën vrij, werkt het onstekingsremmend en remt het de aanmaak van overtollig talg. Daarnaast hydrateert het de huid dankzij de gepatenteerde ‘acrylaatcopolymeren technologie‘, die de huid in goede conditie houdt tijdens de behandeling. Benzac bevat geen parfum, kleurstoffen of conserveermiddelen.

Hoewel benzoylperoxide zeer effectief is bij de bestrijding van puistjes, heeft het als bijwerking dat het de huid uitdroogt. Dit is ergens natuurlijk heel fijn, want op deze manier verlaag je je overschot aan talg dat je poriën verstopt, maar je wilt je huid natuurlijk niet té veel uitdrogen. Het is daarom belangrijk dat je je goed aan het voorschrift houdt.

Vroeger, toen ik 14 was en voor het eerst puistjes kreeg, kocht ik een tube bij de drogist. Ik trok me natuurlijk niets van de handleiding aan en smeerde mijn hele gezicht superdik in met de gel, onder het motto van “hoe meer, hoe beter”. Nou, ik heb het geweten. Na een paar dagen waren mijn puistjes zo goed als weg (het werkte bij mij namelijk vrij snel), maar mijn gezicht was ontzettend droog geworden en had veel velletjes.

Daar word je ook niet vrolijk van, dus ik wil jullie écht op het hart drukken om het op de juiste manier te
gebruiken: breng de gel dus vooral dun aan en alleen op de gebieden met puistjes. Begin met de gel 1 keer ’s avonds te smeren en was het er ’s ochtends met een milde huidreiniger weer af. Als dit na een paar dagen goed wordt verdragen kun je Benzac zowel ’s ochtends als ’s avonds aanbrengen. Op deze manier droogt je huid niet te veel uit.

Omdat benzoylperoxide je huid gevoeliger maakt voor de zon wordt aangeraden om de Benzac gel alleen ‘s avonds voor het slapen gaan te gebruiken. Gebruik je het ook overdag bescherm je huid dan goed met minstens SPF30.

Conclusie


Benzoylperoxide wordt al 40 jaar met succes ingezet tegen puistjes en bij goed gebruik (dun smeren en alleen op de plekken met puistjes) kunnen de meeste mensen er goed tegen. De huid wordt wel iets droger en er is een verhoogde kans op schilfering, maar met de juiste aanvullende huidverzorging is dit goed in toom te houden en zie je al binnen 14 dagen een zichtbare vermindering van puistjes en mee-eters.

Benzoylperoxide is daarnaast ook licht exfoliërend, waardoor eventuele littekens (ontstaan door puistjes) langzaam worden vervaagd en het niet alleen puistjes bestrijdt, maar ook helpt voorkomen. Kortom, het is een super effectief middel om te gebruiken wanneer je last hebt van puistjes en mee-eters, maar laat je vooral niet afschrikken door de bijwerkingen.

Prijs & verkrijgbaarheid


De Benzac® 50 mg/ml gel is vrij verkrijgbaar bij élke drogist in Nederland, dus bij Kruidvat, Trekpleister, DA, Dio en 
Etos. Voor een tube van 40 ml betaal je €14,95 (adviesprijs).

Zijn jullie bekend met benzoylperoxide en producten zoals Benzac® gel? En zo ja, wat is jouw ervaring hiermee?

Until next time,
Serena Verbon

KOAG KAG nr: 4104-1217-1858

bronnen;
1. https://www.newscientist.com/article/dn23225-good-and-bad-skin-bugs-dictate-who-gets-spots/
2. https://www.newscientist.com/article/2110826-how-lack-of-oxygen-makes-bacteria-cause-acne-and-how-to-stop-it/

fotografie: An Dang van The Beau Parlour

Volg:
disclaimer; Let op, Benzac 50mg/ml gel is een geneesmiddel (het bevat benzoylperoxide), dus lees voor gebruik de bijsluiter goed door. Als u bijwerkingen ondervindt na het gebruik van Benzac Gel, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in de bijsluiter worden vermeld. U kunt bijwerkingen rechtstreeks melden via Nederlandse bijwerkingen Centrum Lareb (www.lareb.nl). Dit artikel is geschreven in samenwerking met Benzac®

45 Reacties

 1. Luna
  4 januari 2019 / vrijdag, 4 januari 2019

  Hi Serena,
  Zelf gebruik ik al een lange tijd Benzac (dankzij een reclame op tv ?). Alleen merkte ik dat het naarmate ik het vaker gebruikte, de werking van het product verzwakte. Zelf gebruikte ik toen ook geen dagcrème’s etc. Ik denk dat dat ook een rol heeft gespeelt, maar nu gebruik ik wel dagcrème’s etc. en merk ik dat het product weer beter begint te werken. Maar toch ben ik er niet zo tevreden over, dus heb jij misschien nog tips waardoor het beter gaat werken? En ik heb gelezen dat rozenwater/crème puistjes verminderd/uitdroogt, klopt dat?

 2. Sylke
  4 april 2018 / woensdag, 4 april 2018

  Hoi Serena, wat bij mij erg heeft geholpen (en mijn huid in tegenstelling tot benzoylperoxide NIET uitdroogde) is de Zarqa pure skin treatment 🙂 misschien ook iets voor jou om te proberen. Heb eigenlijk sindsdien nergens meer last van. Is o.a te koop bij de tuinen en reformwinkels.

 3. Anneke
  30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

  Serena, neem je ook nog bietensap i.v.m. de puistjes ?

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

   hi Anneke,

   momenteel niet vanwege mijn zwangerschap. Bietensap is rijk aan nitraat en dat wordt in het lichaam omgezet tot nitriet. Ik heb geen idee wat voor een effect dat op de baby kan hebben. Ik ben zeker van plan om hier weer mee te beginnen zodra ik de borstvoeding ga afbouwen, want het hielp supergoed, vooral voor de oudere littekens. Mijn rug was ZO mooi glad en egaal, kan nu echt weer helemaal opnieuw beginnen helaas.. 🙁

   • Marielle
    31 maart 2018 / zaterdag, 31 maart 2018

    Bedankt voor de tips Selena! Ik heb al mijn hele leven last van zeer erge acne, op mijn gezicht maar ook de rest van mijn lichaam, vooral mijn rug, waar ik me super erg voor schaam. Ik hoop dat ik met jouw tips, de benzoylperoxide + bietensap een beetje van mijn puisten (en bijbehorende littekens) afkom. 🙂

 4. 30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

  Wat een mooi en interessant artikel weer. Ik had nooit erg veel last van puistjes, echter de laatste tijd is mijn huid erg lastig aan het doen. En komen er steeds weer ongewenste puistjes voorbij. Liefs soraya

 5. Bo
  30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

  Ik begrijp dat dit een samenwerking is, maar je kan benzoylperoxide ook merkloos kopen bij de apotheek. Dan kost een tube maar €2,80 ?

  • Evelien
   30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

   Wou ik net zeggen haha

   • Marielle
    31 maart 2018 / zaterdag, 31 maart 2018

    Bedankt voor de tip!

 6. Jamie
  30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

  Wat een super interessant artikel met goede uitleg! Zelf geen last van puistjes (meer), maar vond het toch leerzaam en leuk om te lezen!

 7. Emma
  30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

  Ik heb zelf een huid met rosacea en dit heeft mijn huid echt enorm geholpen.

  Tuurlijk iedere huid is anders en je moet ook even kijken of jij zelf wel tegen dit product kan. Maar voor mijn gevoelige moeilijke huid was dit echt helemaal prima. Als t niet zo zou bleken zou ik het nog steeds op sommige plekken gebruiken!

 8. Maraaj
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Puistenpleisters van de Action. 0,99 cent voor 20 stuks en ik zweer erbij. In de avond erop plakken en de volgende dag zijn ze dus echt weg. Alvira Skin Essentials. Die dingen zijn goud waard

 9. Michelle
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Bij mij heeft Benzac erg goed gewerkt fijn artikel weer!

 10. Iris
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Bij een vriend van mij heeft benzoylperoxide wonderen verricht! Alleen dan gewoon de benzoylperoxide hydrogel van de apotheek ( te verkrijgen met 5% en 10%, maar de lichtste was effectief genoeg). Als je het wilt uitproberen lekker daar halen in plaats van bij de etos, scheelt je een tientje!

  • Cora
   29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

   Nou idd ja. En ik denk dat Serena dit zelf ook wel weet. Ik koop tubes benzoylperoxide voor rond de €4 en dan is het ook 5% en zijn ook 30 of 40 ml tubes. Vind het eerlijker om deze dan “aan te raden” ipv de duurdere variant die précies hetzelfde werkt

   • mirjam
    29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

    Maar dit is weer gesponsord door Benzac he, vandaar dat ze niet de goedkope apotheek variant aanprijst 😉

    • Cora
     30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

     Ja oke maar dat is toch eigenlijk niet best.. dat je wel weet dat hetzelfde te verkrijgen is voor een veel betere prijs maar dat je zelf vanwege de katsjing een duurdere onnodige variant aanprijst. Valt me na jaren van beautylab volgen echt tegen van Serena

     • Alice
      31 maart 2018 / zaterdag, 31 maart 2018

      Jeetje joh, Serena moet ook een inkomen halen uit haar blog. En haar opdrachtgever vond het vast geen goed idee om voor een betaald artikel ook de andere producten te promoten. En terecht.
      Het is een super informatief artikel, waar veel nuttige info in staat.
      En als er hier reacties komen waarin staat dat je het artikel ook ergens anders kunt kopen voor een andere prijs dan helpen we elkaar daar toch mee? In plaats van Serena af te vallen.

      • Cora
       1 april 2018 / zondag, 1 april 2018

       Ik val Serena niet af. Ik vind het gewoon niet zo netjes, mag toch? Komt omdat zij ook wel weet dat je exact hetzelfde kan kopen voor veeeeeeel minder geld. Dan vind ik het wel zo eerlijk naar de lezers om daar transparant over te blijven en dan een artikel te schrijven over de apotheek tube ipv een spon

  • mirjam
   29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

   Hier ook gewoon die van de apotheek voor een euro of 4 voor een tubetje.

 11. Angie34
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Ik heb het vroeger ook gebruikt op recept van de huisarts, ik kreeg er een erg droge en rode huid van dus ik Ben er mee gestopt. Mijn dochter van net 11 heeft helaas mijn huid geërfd, en ook al last van jeugdpuistjes. Zij gebruikt dit nu ook, gekocht bij de apotheek, en voor haar werkt het heel goed!

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

   hi Angie,
   zo jammer dat het voor jou niets deed, maar gelukkig helpt het bij je dochter wel. Dat is fijn om te lezen!

   Ik heb het idee dat de formule in de loop der jaren is verbeterd. Want ook ik kreeg er vroeger een droge huid van, maar nu (ik ben 33) gaat het juist supergoed, puistjes worden minder en ik heb nergens last van.

   Ook al heeft het jaren geleden plaatsgevonden, omdat Benzac een geneesmiddel is wordt het erg op prijs gesteld als je jouw klachten (droge + rode huid) alsnog zou willen melden via lareb.nl.

 12. 29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  ik heb deze zelf nooit gebruikt maar wel een treclinac gel op recept van de dermatoloog voor de acne op mijn schouders en rug. Mijn huid werd hier toen ontzettend dun van dus ben ik daar al aardig snel mee gestopt na het gebruik er van afgebouwd te hebben. nu ben ik ook een beetje bang voor deze gel dat dat ook zo’n effect zal hebben dus hou ik dit nog even af. op dit moment krijg ik al een paar maandjes minocycline vanuit de huisarts, een specifieke soort antibiotica welke hopelijk mijn huid kan fixen… ben al die acne nu wel zat!

 13. Jo
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Ik heb dit spul jarenlang gebruikt en het heeft mijn huid alleen maar slechter gemaakt. Mijn huid werd droog en als ging als reactie meer talg maken waardoor ik dus een extreem droge huid had met puistjes……ik raad dit niemand aan. Giftig spul.
  Ik kreeg dit van een huisarts maar mijn nieuwe huisarts vertelde dat het een beetje een achterhaald product is en dat er betere methodes zijn.

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

   hi Jo,
   Ook al heeft het jaren geleden plaatsgevonden, omdat Benzac een geneesmiddel is wordt het erg op prijs gesteld als je deze klachten alsnog zou willen melden via lareb.nl.

 14. Ier
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Bij de apotheek is het stukken goedkoper en volgens mij hebben ze daar ook ook een versie met een hoger percentage werkzame stof. Grappig hoe ervaringen zo verschillen. Deze zalf heeft voor mij nooit wat gedaan. Een kuur roaccutane heeft mij eindelijk (grotendeels) verlost van de ellende (ik had gelukkig nooit gek veel last van bijwerkingen, maar laat je goed informeren) .

  • Tessa
   29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

   Zelfde bij mij, ik had echt alle middeltjes van de dermatoloog geprobeerd en uiteindelijk hielp alleen een roaccutane kuur (die heb ik de afgelopen 12 jaar 3 keer moeten herhalen, de acne is nu weg!). Maar dat is wel echt een paardenmiddel met veel bijwerkingen (kun je ook absoluut niet slikken tijdens zwangerschap!), dus dat moet echt voorgschreven worden door een dermatoloog. Per persoon zal het wel heel erg verschillen, want iedereen heeft een ander soort huid en een ander soort acne die wel/niet goed reageert op zalfjes en voeding.

 15. Ilse
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Hmm ik heb dit ook geprobeerd (wel van de apotheek, dat was veel goedkoper) en was er niet tevreden over. Het maakte mijn huid erg droog, rood en het jeukte ontzettend en had niet het idee dat het mijn puistjes verhielp. Maar voor anderen werkt het misschien wel 🙂

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

   hi Ilse,
   wat naar dat je het zo hebt ervaren! Ook al heeft het jaren geleden plaatsgevonden, omdat Benzac een geneesmiddel is wordt het erg op prijs gesteld als je deze klachten alsnog zou willen melden via lareb.nl.

   • Maura
    30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

    Ga je nu serieus iedereen die een slechte ervaring heeft met dit product dit ‘voorgefabriceerde’ antwoord geven? Er zijn nu eenmaal mensen die het niks vinden, so be it! Net of z’on fabrikant daar wat aan gaat doen.
    Jij hebt weer mooi reclame gemaakt voor een product en daar gaat het om.

    • Serena
     Auteur
     31 maart 2018 / zaterdag, 31 maart 2018

     hi Maura,
     omdat het om een geneesmiddel gaat is het wettelijk verplicht om mensen die nu of in het verleden klachten hebben gehad aan te spreken en op de hoogte te brengen van lareb.com. Just doing my job!

 16. Femke
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Voorzichtig idd. Ik reageerde er zwaar allergisch op met bultjes, zwellingen, roodheid en jeuk. Er moest een stootkuur prednison aan te pas komen, zo erg was het.

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

   hi Femke,
   aiiiii, wat heftig die reactie! Ook al heeft het jaren geleden plaatsgevonden, omdat Benzac een geneesmiddel is wordt het erg op prijs gesteld als je deze klachten alsnog zou willen melden via lareb.nl.

 17. Tamara D
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Ik raad het mensen ook echt af.. ik gebruikte dit vroeger zoals het hoorde en kreeg naast de verschrikkelijke uitgedroogde plekjes ook pigment vlekjes waar ik het smeerde! Aangezien ik een getinte huid heb was dus duidelijk te zien waar me pigment ‘weg gestipt’ was..

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

   hi Tamara,

   oeh, dat klinkt niet goed die pigmentvlekjes… Ook al heeft het jaren geleden plaatsgevonden, omdat Benzac een geneesmiddel is wordt het erg op prijs gesteld als je deze klachten alsnog zou willen melden via lareb.nl.

 18. Claudia
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Ik had ook een meeeega puistenkop in mijn pubertijd! Salicylzuur, benzoylperoxide: I had it all… En nu, meer dan 10 jaar later gebruik ik nog steeds Benzoylperoxide om elke avond mee-eters en puistjes aan te stippen. Werkt super voor mij!

 19. Maureen
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Ik heb dit ooit van een vervangende huisarts gekregen. Voor mij veel te heftig en erg onhandig vanwege de vlekken die overal op kwamen. Het hielp ook niet helaas.

  De effaclar lijn van La Roche Posay daarentegen vond ik fantastisch. Aan het begin met name de duo + gezichtscreme en micelair water en astringerende lotion om te reinigen. Nu in de winter effaclar H als verzorging (vrij rijk) en ik de zomer effaclar K (wat lichter). Heel verzorgend en geschikt voor de meeste mensen met gevoelige huid. Bij 2x dagelijks gebruiken had ik na een week effect, geen puistjes meer! Nu gebruik ik alles, zonnebrand, aftersun, bodylotion, handcrème, lippenbalsem, noem het maar op 🙂

  • Gisella
   29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

   Waar kan je dit kopen maureen ?

   • Eva
    29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

    Weet niet hoe het in Nederland is, maar in België kan je La Roche-Posay in zo ongeveer elke apotheek vinden.

   • Maureen
    30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

    Ik bestel altijd via mijnhuidonline.nl daar hebben ze goede prijzen!

   • Sim
    31 maart 2018 / zaterdag, 31 maart 2018

    Bij de apotheek kun je vaak La Roche Posay kopen

 20. VWillemse
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Oh jeetje wat een bijwerkingen.
  Ik ken ook mensen waar het de haargrens sterk had verkleurd en de velletjes een drama was.
  Echt niet leuk.
  Misschien wel ideaal om puistjes mee aan te stippen, maar verder heb je een olifanten huid nodig om hier goed tegen te kunnen.

 21. Malu
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Je kunt benzoylperoxide creme ook zonder recept kopen bij de apotheek voor minder dan €5:-)

 22. Syl
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Ik heb Benzoylperoxide gebruikt tijdens mijn puberteit. Ik raad het iedereen af… ik kreeg er brandplekken in mijn gezicht, en rode vlekken zwelde op en de schilferigheid kreeg ik pas na maanden na het stoppen weg. Mijn huid is mega gevoelig gebleven voor zeker een jaar.
  En ja ik gebruikte het zoals het moest.
  Gelukkig werkt dit voor sommige mensen… maar voor mij nooit weer.
  Salicylzuur heb ik geen last van

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2018 / vrijdag, 30 maart 2018

   he Syl,
   jeetje, wat heftig die reactie op je huid en wat naar dat je het zo hebt ervaren! Ook al heeft het jaren geleden plaatsgevonden, omdat Benzac een geneesmiddel is wordt het erg op prijs gesteld als je deze klachten alsnog zou willen melden via lareb.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *