De hele dag mat met deze budget anti-shine fixing spray?

Dit voorjaar heeft Catrice een aantal nieuwe producten toegevoegd aan hun assortiment, waaronder de Catrice Prime & Fine anti-shine fixing spray. Ik was hier ONWIJS benieuwd naar, omdat ik aan het einde van de dag altijd last heb van een glimmende huid, met name bij de T-zone (en dan vooral mijn neusvleugels).


Het maakt niet uit of ik er een matterende primer onder draag, mijn neus extra goed afpoeder of kies voor een matterende foundation, die verrekte glans weet ALTIJD wel zijn weg naar boven te vinden. Een anti-shine fixing spray die gemakkelijk verkrijgbaar is én ook nog eens zeer betaalbaar klonk mij dus als muziek in de oren!

De verpakking


De Catrice anti-shine fixing spray heeft een handig, klein formaatje. Het flaconnetje heeft slechts 50ml inhoud. Hij is hierdoor lekker compact, en dus gemakkelijk om mee te slepen in je handtas. Ook is de inhoud klein genoeg om het veilig mee te kunnen nemen in je handbagage wanneer je gaat vliegen. Een prettig formaatje voor onderweg en op reis.


De flacon zelf is mat met een doorzichtige dop. De fixing spray wordt verdeeld via een verstuiver die zorgt voor een fijne mist. De spray ruikt erg lekker; schoon, zacht, bloemig, zoals de meeste gezichtscrèmes ook ruiken. Je ruikt het eigenlijk alleen tijdens het aanbrengen, want als de spray eenmaal is opgedroogd merk je er niets meer van. Al met al een vrij basic, rechttoe rechtaan verpakking. Niet te fancy, maar dat is prima.

De belofte


De Catrice anti-shine fixing spray is een lichtgewicht, snel drogende spray dat kan worden gebruikt als setting spray, maar ook als primer of om je make-up (en gezicht) tussendoor te verfrissen. Het verbetert de draagduur van je make-up, hydrateert de huid en laat een natuurlijke, matte finish achter.

Ingrediënten


Er zijn talloze primer- en fixing sprays op de markt, maar welke (combinatie van) ingrediënten zijn verantwoordelijk voor die matte finish? Ik was hier heel benieuwd naar. Ik peuterde het minuscule labeltje los en ontdekte tot mijn verrassing dat de Catrice anti-shine fixing spray uit slechts 7 ingrediënten bestaat!

aqua (water) – basis en oplosmiddel van de spray.
propylene glycol – dit fixeert de make-up en houdt tegelijkertijd vocht vast (hydraterende werking).
PEG-40 hydrogenated castor oil – castor oil is een plantaardige olie en wordt ook wel ricinus olie of wonderolie genoemd. Dit ingrediënt heeft zowel een emulgerende werking (het zorgt ervoor dat olie in water kan worden opgelost) als een hydraterende werking op de huid.
pectin – ook dit ingrediënt heeft een emulgerende werking
ethylhexylglycerin – conserveermiddel, een veel beter en veiliger alternatief dan parabenen
phenoxyethanol – ook een conserveermiddel
parfum (fragrance) – geurstof

Werkelijk NIETS in de ingrediëntenlijst wijst op een extra matterende werking. Ik had op zijn minst iets van silica verwacht of kaolin klei, of in elk geval wat etherische oliën die bekend staan om hun ontvettende/astringente werking (vaak zijn dit citrus oliën), maar nee. Niks, noppes, nada.

Eigenlijk is dit gewoon een flesje water aangevuld met een skin conditioner, wat emulgators, conserveermiddelen en parfum… Zo in theorie heb ik dus erg weinig vertrouwen in de matterende werking van deze fixing spray, maar er zit maar één ding op en dat is natuurlijk om deze spray in de praktijk te testen. Alleen dit is doorslaggevend voor een betrouwbaar eindoordeel.

Het resultaat


Dit is mijn gezicht vlak na het sprayen. Ik draag hier de Armani Luminous Silk foundation en ik moet toegeven dat deze foundation eigenlijk mijn shine redelijk goed in toom houdt. Van sommige foundations ga ik vrij snel onwijs glimmen, maar bij de Luminous Silk bespeur ik aan het einde van de dag alleen wat glans op mijn neusvleugels, en een nog iets subtielere glans op voorhoofd en neusbrug. Na het sprayen ziet mijn huid er trouwens meer ‘dewy’ uit dan mat, ook als de spray eenmaal is opgedroogd. Die ‘matt finish’ vind ik ver te zoeken.


Deze foto is genomen aan het einde van de dag, weliswaar met flits, maar dit versterkt absoluut niet de glans die is ontstaan op mijn gezicht. Die is namelijk ook prima te zien bij lamplicht, alleen lukte het me niet om een duidelijke foto te maken bij dit licht (de foto werd onscherp). Als ik deze glans vergelijk met de natuurlijke glans op mijn huid ZONDER spray, zie ik heel eerlijk gezegd geen verschil. Ik heb – ongeacht de matterende spray – evenveel glans in mijn gezicht (met name voorhoofd en neus) aan het einde van de dag als voorheen.

Eindoordeel


Tja, hier kan ik heel kort en bondig over zijn: deze spray komt zijn belofte niet na.Deze spray matteert mijn huid niet, niet op de korte termijn en al helemaal niet op de lange termijn. Het maakt voor mij niet uit of ik deze Catrice Prime and Fine Anti-Shine Fixing Spray gebruik of niet, aan het einde van de dag glans ik evenveel als voorheen. Gezien de ingrediëntenlijst (met ontbrekende matterende ingrediënten) had ik er al een hard hoofd in, maar in de praktijk blijkt het dus inderdaad te kloppen.

Toch is het niet helemaal weggegooid geld, want de anti-shine fixing is natuurlijk wel ideaal om je make-up tussentijds mee te verfrissen. Het heeft namelijk een prima fixerende werking: mijn make-up bleek goed op zijn plaats. Ook bevat het hydraterende ingrediënten waardoor het ook lekker is om te gebruiken in het vliegtuig of andere plekken met een droge lucht door de airconditioning, zoals een kantoor. Ook heerlijk om je huid mee te verfrissen, vooral op warme dagen. Door het kleine formaatje neem je het flesje gemakkelijk overal mee naar toe!

Mijn eindoordeel luidt als volgt: prima spul, zacht prijsje, handig formaatje, het heeft alleen geen matterende werking en dus doet het spul helaas niet wat het belooft. Jammer! Ik was er zo benieuwd naar en hoopte gretig een geweldige matterende spray als budgettopper te hebben ontdekt.

Prijs & verkrijgbaarheid


De Catrice Prime and Fine Anti-Shine Fixing Spray kost €4,59 (50ml) en is te koop via Kruidvat en Trekpleister, zowel in de filialen als online.

Glanst jouw huid aan het einde van de dag? En zo ja, wat is jouw allerbeste budgettip om dit te voorkomen? Deel het in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

26 Reacties

 1. Lien
  4 juni 2018 / maandag, 4 juni 2018

  Ik gebruik deze spray ook. Idd matteren doet ie niet echt maar hij zorgt voor een perfecte basis en mijn make-up zit aan het einde van de dag nog prima ook met dit warme weer. Allleen dat glanzen………

 2. 27 mei 2018 / zondag, 27 mei 2018

  Wat jammer dat de spray niet werkt om alle glans tegen te gaan. Ik vraag me af of er een product is wat dat voor 100% kan, maar het was toch leuk geweest

 3. Fs
  27 mei 2018 / zondag, 27 mei 2018

  Jeetje wat zijn die reclames over je foto’s irritant zeg 🙁 jammer want ik weet hoe mooi je foto’s zijn! Dat je dit moet doen om te verdienen snap ik maar over je foto’s heen… Er tussen zou veel beter zijn

 4. Anke
  26 mei 2018 / zaterdag, 26 mei 2018

  Wat mij heel erg helpt is de zonnecrème speciaal voor het gezicht van biodermal, de matterende variant. Heb echt een hele vette huid rond deze tijd van het jaar maar als ik nu savonds mn make up afhaal is er echt geen olie op mn huid te bekennen, helemaal zacht en mat. Aanrader dus!

  Moet wel zeggen dat de advertenties zoals ze nu zijn vervelend zijn, en ik begrijp helemaal dat je daar je geld aan verdient dus zou het niet snel zeggen. Maar over ie-de-re foto komt een overlay die door het geluid (ook al staat er sound off) mn Spotify pauzeert. Moet dan wachten of op het kruisje klikken om je foto te kunnen zien

 5. 26 mei 2018 / zaterdag, 26 mei 2018

  Leuk dat je dit product heb getest maar jammer dat hij niet werkt! Altijd leuk om een eerlijke en uitgebreide review te mogen lezen! 🙂

  (Ps. de reclame in je foto’s vind ik wel storend..)

  Liefs
  x

 6. Denise
  25 mei 2018 / vrijdag, 25 mei 2018

  Wat raar ook dat ze het dan matterend noemen!
  Noem het dan dewy ofzo haha. Jammer, want het leek me echt een goed product.

  X

 7. Saskia
  25 mei 2018 / vrijdag, 25 mei 2018

  Ik gebruik die van bobbi brown, is geen budget. Maar helpt wel.

 8. 24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Jammer is dat altijd, als merken met hun producten een bepaalde belofte doen, maar na een blik op de INCI-lijst blijkt dat het eigenlijk helemaal niet eens kan werken omdat er niets in de formule zit wat die belofte daadwerkelijk na kan komen. In jouw geval had ik hem inderdaad toch ook geprobeerd, want je weet maar nooit haha;-) Zelf heb ik geen last van een glimmende huid, ik ben altijd juist op zoek naar producten voor meer glowy skin.

 9. Nausheen Rodrigues
  24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  MAC Cosmetics heeft nu een matte versie Fix Plus.
  Misschien kan je die een keer proberen. Deze bevat wel ingedrienten die matterend werken.

 10. 24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Wat jammer dat deze niet goed werkt! Zag er veelbelovend uit!

 11. 24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  wow wik wil hem nu meteen !!!!!

  heyy ik heb een vraagje ik ben een trouwe volger van je blog en youtube maar ik heb al een tijdje een vraag en dat is ‘hoe krijg je meer bezoekers en hoe kan je samenwerken met bedrijven voor je blog?
  xoxo mara

 12. Suzanne
  24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Het is geen budget, maar ik zweer bij Dior forever losse poeder matte finish. Welke fdt ik gebruik, ik ga pas s’avonds glimmen als ik deze gebruik! , En altijd in mijn tas de Shiseido blotting papers.

 13. Lau
  24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Ik gebruik momenteel een echte budget spray van Essence, de Instant Matt Make-Up Setting Spray (het witte flesje). Ik gebruik hem eerst als primer, en later dus nog als setting spray, en voor mij werkt het echt perfect! Misschien nog een optie?

 14. 24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Die fotos met de bloemen op de achtergrond, prachtig! Geeft een beetje een Huda beauty vibe. Jammer dat de matterende spray niet matterend blijkt te zijn. Wel lekkere ingrediënten idd.

 15. Merel
  24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Misschien die van de etos proberen? Die werkt voor mij wel!

  • Serena
   Auteur
   24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

   Ja, maar is die ook matterend dan?

   • Kim
    25 mei 2018 / vrijdag, 25 mei 2018

    Nee, maar zorgt er wel voor dat je make-up beter blijft zitten. NYX heeft ook een hele fijne fixing spray die wel matteert;)

 16. Tessa
  24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Ik ben echt helemaal VERLIEFD op de mooie lichte productfoto’s, en met die bloemen 🙂 !! Mag ik vragen: welke camera en instellingen heb je hiervoor gebruikt? Ik ben me een beetje aan het verdiepen in fotografie en vind het leuk om hier meer over te leren 🙂

  • Serena
   Auteur
   24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

   hi Tessa,
   Dankjewel voor je compliment! Ik heb een Canon spiegelreflex D70 en dat scherpte/diepte effect creëer je het beste (denk ik) met een 50mm lens.

   • 24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

    80mm kan ook, maar inderdaad met een vast brandpunt (dus geen zoomlens) en als het even kan met een minimaal diafragma f1.4 🙂

 17. Sanne
  24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Helaas! Ik gebruik nu enige tijd de matterende fixing spray van Nyx, dat is wel een aanrader!

  • Serena
   Auteur
   24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

   Thanks voor de tip! Ga ik zeker eens proberen!

 18. 24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Ik heb helaas nog geen goede oplossing gevonden voor mijn vette ( en gevoelige) huid. In de winter heb ik wat minder last van een vette huid en dan gebruik ik onder en over mijn minerale poeder van Youngblood de Mineral rice setting powder en dat helpt dan wel wat maar in de zomer is mijn huid een stuk vetter en dan heb ik daar ook niks aan helaas….

 19. 24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  ik heb deze ook gekocht en nee drama hahah, ik gebruik die van de hema en daar ben ik wel over te spreken

 20. mandy
  24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Ik heb deze ook en hij is ok om het “poederige effect” weg te halen maar hij doet idd niks om te matteren :\
  Hier ook nog geen budget versie gevonden 🙁

 21. M
  24 mei 2018 / donderdag, 24 mei 2018

  Zelfde probleem hier. Oplossing helaas nog niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *