Food Friday | zalm met Asian style honing mosterd saus

De meeste mensen draaien even een pasta’tje in elkaar als ze snel een maaltijd op tafel willen hebben staan, maar mijn go-to snelle maaltijd bestaat uit zalm. De ene keer heb ik zin in zalm teriyaki (naar dit recept), maar soms heb ik geen zin in zo’n volle, zoete saus en kies ik liever voor zalm overgoten met een smaakvolle honing mosterd saus. Op Aziatische wijze uiteraard, want dat is nu eenmaal mijn ding. Als ik ook maar érgens een Aziatisch tintje aan kan geven dan doe ik dat, haha! Beetje sambal erbij, beetje limoensap, beetje koriander, een volle lading knoflook en ik ben een gelukkige vrouw.

Voordat ik begin met dit übersnelle recept zet ik de rijstkoker aan, en terwijl de rijst staat te pruttelen flans ik de saus in elkaar. Zalm overgieten met saus en dan 10 minuten onder de grill. In de tijd dat de zalm in de oven staat kun je groente wokken. Al met al staat ALLES binnen 20 minuten op tafel. Vind ik best snel!

Recept | zalm met Asian style honing mosterd saus

2 zalmfilets van ongeveer 150 gram per stuk*
halve limoen, in partjes
koriander, fijn gesneden

voor de saus;
2 eetlepels honing (als je het liever afweegt, weeg dan 30 gram af)
2 flinke knoflookteentjes, geperst
2 eetlepels grove mosterd
2 eetlepels Sriracha of andere chilisaus
1 eetlepel Japanse sojasaus
1 eetlepel olijfolie
sap van een halve limoen

*Koop het allerliefste wilde zalm met het MSC certificaat, zodat je weet dat de zalm op een duurzame manier is gevangen. Ook zalm met een biologisch keurmerk of ASC certificaat is prima. Probeer in elk geval de kiloknaller-zalm zo veel mogelijk te vermijden, is mijn advies.

Werkwijze

Mix alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een kommetje. Doe een beetje olie in een koekepan, braad hierin kort de zalmfilet aan alle zijden aan, gooi de saus erover heen en laat het geheel nu 10-12 minuten pruttelen op middelhoog vuur. Laat de zalm niet te lang in de pan, dan wordt hij te droog en te taai. Als hij nét zachtroze begint te kleuren is hij precies goed gaar, dan is het lekker mals en zacht.


Bij twijfel, controleer dan even door er met een vork in te prikken. Als je zalm heel ‘flaky’ is en uit elkaar valt, is hij perfect. Serveer je zalm met extra saus die je er rijkelijk overheen druppelt en fijngesneden koriander om het af te maken. Leg er ook wat limoenpartjes bij voor extra frisheid.


Lekker met rijst, noodles, gegrilde of gestoomde broccoli, gewokte paksoi of een frisse Aziatische salade, zoals asinan. Of flans zelf iets in elkaar met bijvoorbeeld knapperige radijsjes, komkommer en peen julienne, staat er ook nog eens prachtig bij qua kleuren!


Deze zalm smaakt ZO onwijs lekker jongens, GELOOF ME! Sappig, friszuur, een beetje zout, een beetje zoet en met een kleine spicy kick door de mosterd en de sriracha. Alsof alle lekkere smaken bij elkaar in één sausje zitten. Smaakexplosie in je mond!

Plus het is supermakkelijk om te maken en razend snel klaar. En weer eens wat anders dan een pastagerecht, wanneer je op zoek bent naar een snelle maaltijd.


Volgende week ben ik weer bij jullie terug met een ander lekker recept! Als er suggesties zijn, laat het me dan graag even weten bij de comments.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

23 Reacties

 1. Nicole
  24 augustus 2017 / donderdag, 24 augustus 2017

  Ik heb dit vanavond gemaakt en het was heerlijk! Je hebt echt lekkere, originele recepten. Jouw nasi goreng eten we inmiddels bijna één keer per week!

 2. Marre
  19 augustus 2017 / zaterdag, 19 augustus 2017

  Hoi Serena, ik vind dit zo’n leuke rubriek en je foto’s zien er standaard gewoon goed en aantrekkelijk uit. Wellicht omdat je eten fotografeerd? Haha keep up the good work!!

 3. Archana
  18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  andere suggesties voor mosterd?
  ik vind mosterd niet lekker .. haha

  • Serena
   Auteur
   18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

   Als je de grove neemt proef je er weinig van terug, je proeft zegmaar niet die bekende scherpe mosterdsmaak. Ik zou het gewoon eens proberen en verras jezelf!

 4. Lies
  18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Asjebliieeeft een recept voor rendang! Mijne wordt altijd gortdroog mehhh

 5. 18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Lekker, dit recept ga ik een keer proberen!

 6. Melvie
  18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Dit staat vanavond op het menu bij ons, dankjewel! Buiten de zalm hebben we toch al alles in huis. (Koriander slaan we over, hihi)

 7. Bettina
  18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Hoi Sereen, ik liet je nog wat weten onder de crabcakes maar heb je niet meer gelezen. Bij AH verkopen ze ook crab in blik en de Jumbo waarschijnlijk ook wel. Toch een leuk weetje

  • Serena
   Auteur
   18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

   Oh handig om te weten, dat wist ik niet! Bedankt voor je speurwerk 🙂

 8. 18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Oh weer zo’n heerlijk gerecht! Ik zou zo graag eens eten van jou willen proeven haha!

 9. 18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Klinkt heel goed! Ik denk dat deze saus het ook wel goed doet met kip. Ik sla ‘m op!

 10. selien
  18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Zovaak vis recepten :(! Ziet er wel mooi uit hoor, maar ik eet geen vis..

  • Serena
   Auteur
   18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

   Ik ben juist dol op vis en zeevruchten, maar dat had je al door 😉

   • Serena
    Auteur
    18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

    Ik vertelde dit net aan George, en nu wilt hij voor komende vrijdag een Tsjechisch recept maken met kip, namelijk Kuře na červeno. Speciaal voor jou 😉

    • selien
     23 augustus 2017 / woensdag, 23 augustus 2017

     ah daar kijk ik naar uit ;)!

 11. 18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Mmmm lekker! Honing/mosterd is een gouden combinatie, ook bijvoorbeeld voor witvis.

 12. wilma
  18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  wanneer zet je de zalm in de oven?

  • Serena
   Auteur
   18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

   hi Wilma,
   deze zalm maak ik klaar in de pan, maar je kunt hem ook in de oven doen.
   Doe dan de zalm in een ingevette ovenschaal (invetten met beetje olie) of leg ze op bakpapier, gooi de saus eroverheen en grill het 10-12 minuten bij 200 graden (of hoger, als dat kan op je oven).

   • Ashley
    18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

    Er staat namelijk in je post “wanneer de zalm in de oven staat”

 13. 18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Heel fijn recept en super makkelijk! Dit zou wel echt een vrijdag maaltijd voor mij zijn, fijn de weekend in en weinig tijd besteden aan koken om zo van mijn avond te kunnen genieten. Zalm eet ik maar 1x in de week omdat ik het vrij prijzig vind, maar ik let er wel altijd op dat het een duurzaam stukje is. Ik zou misschien de sojasaus vervangen voor hoisin of een oestersaus? Geen idee of dat lekker is maar ik gebruik het wel vaak als ik iets een Aziatisch tintje wil geven (dan neig ik toch meer naar de oestersaus!). Anyway, ik ben weer helemaal geinspireerd door jou en mijn blikje met krabvlees ligt al klaar in de kast voor dit weekend nav vorige Food Friday! Misschien volgende week een recept waarbij je gebruik maakt van (zilvervlies)rijstnoedels or rijst?

 14. 18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  woahhh dit ziet er echt heerlijk uit 😀

 15. Christy
  18 augustus 2017 / vrijdag, 18 augustus 2017

  Heb nog niet eens ontbeten maar krijg al trek in zalm door de foto’s haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *