Food Friday | vegan bureka’s

Bureka klinkt bijna als eureka, en dat is precies wat de bedenker van deze pasteitjes gedacht moest hebben toen hij of zij de eerste hap nam, want wát zijn ze lekker! Het recept van deze vegan bureka’s is afkomstig uit het kookboek ‘Vegan for Friends’ van Alexander Gershberg. Hij contacteerde me via Instagram en vroeg of ik een exemplaar wilde hebben. En aangezien ik de laatste tijd wat bewuster aan het eten ben (niet alleen bewuster voor mij, maar ook voor dier en milieu), leek me dat een erg puik plan!


Alexander (van oorsprong Russisch, opgegroeid in Israël en nu wonend in Nederland) is een jonge, hippe knul die pas vegan is gaan eten om van zijn chronische huidziekte af te komen. Niet alleen hielp deze voedingsstyle hem bij het verbeteren van zijn huid, hij voelde zich er ook zowel fysiek als mentaal een stuk beter door. Alexander is zich vol enthousiasme in vegan eten gaan verdiepen, zoals de oorsprong van traditionele voedingspatronen van met name Rusland, Israël, het Midden Oosten en Japan. En terwijl hij dit deed, liep hij stage bij prestigieuze restaurants met gerenommeerde chefs en leerde hij meer over haute cuisine. Ook organiseerde hij zogenaamde ‘pop-updiners’ op zondag, waarbij steeds verschillende locaties voor één dag in een veganistisch restaurant veranderde. Dit noemde hij Vegan Sunday.


Vegan Sunday was een daverend succes en al snel werd Alexander gevraagd als cateraar en privéchef. Het duurde niet lang voordat mensen hem vroegen een kookboek te schrijven, en zo gezegd, zo gedaan: Vegan with Friends werd geboren. In dit kookboek vind je van alles wat; zoete lekkernijen, hartige snacks, soepen, salades, hoofdgerechten, bijgerechten, werkelijk alles. Het leuke is dat er heel veel persoonlijke verhalen in staan, waardoor het niet zo zeer een kookboek is, maar bijna een soort autobiografie. Hoe meer recepten je zal proberen, des te beter je Alexander zal leren kennen. Ik vind dit een leuk, laagdrempelig, leerzaam, gezellig en vooral mooi kookboek die met erg veel enthousiasme en passie is geschreven, zonder dat je het gevoel krijgt dat Alexander je wilt pushen om vegan te gaan eten.


Het recept wat ik vandaag met jullie wil delen is afkomstig uit Vegan with Friends en heet ‘bureka’s’. Dit gerecht stamt waarschijnlijk uit het Ottomaanse Rijk en wordt geassocieerd met Turkije, waar het burek genoemd wordt. Alexander kent de bureka’s uit Israël waar immigranten van over de hele wereld hun keuken met zich meebrachten. Hun geïmporteerde gerechten werden al snel onderdeel van de Israëlische keuken, net zoals de bureka’s.

Ik heb het recept ietsiepietsie aangepast:

Recept (6 stuks) | vegan bureka’s

6 plakken vegan bladerdeeg
2 eetlepels olijfolie
2 knoflookteentjes, geperst
klein handje pijnboompitten
vegan smeltkaas of gefermenteerde tofoekaas (feto)
150 gram verse spinazie
zeezout, zwarte peper, rode chilivlokken


Werkwijze

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakken op bakpapier op een bakplaat zodat ze kunnen ontdooien. Ik kocht mijn speciale vegan bladerdeeg bij de natuurwinkel, MAAR je kunt ook ‘vers bladerdeeg op rol’ kopen van AH eigen merk. Albert Heijn heeft bevestigd dat de E471 in de ingrediëntenlijst plantaardig is, dus het is vegan proof! Het is wel één grote lap, dus je moet het dan zelf nog wel in vierkante stukken snijden. Als je alles hebt klaarliggen op de bakplaat, verwarm dan de oven voor op 220 graden.

Doe de olie in een pan en fruit hierin zachtjes de knoflook tot alles heerlijk begint te ruiken. Voeg vervolgens de pijnboompitten toe en na een minuutje de spinazie. Breng op smaak met zout, peper en rode pepervlokken en voeg als laatste de vegan kaas toe. Het lekkerste is feto, want dit lijkt het meeste op feta, maar ik kon dat niet vinden bij mijn natuurwinkel. Ik heb daarom vegan smeltkaas toegevoegd, wat ook heerlijk smaakt. Dit is je vulling.

Leg nu zo’n 2 tot 3 eetlepels vulling in je bladerdeeg en vouw alles dicht tot een driehoekje. Maak de randen goed dicht (bijvoorbeeld met een vorkje), bestrijk de flapjes met wat olijfolie en strooi er wat sesamzaadjes overheen. Stop het vervolgens zo’n 20 – 25 minuten in de oven tot ze lekker knapperig en mooi goudbruin kleuren.


Hmmmm, ze smaken zo lekker! Lekker luchtig en knapperig, en de vulling smeuïg en zoutig met een kleine kick door de rode pepervlokken. Perfect als hartige snack, tussendoortje of, als je kleinere flapjes maakt, partysnack. Dit is echt iets wat je prima aan je non-vegan vrienden kunt voorschotelen. Ik denk niet eens dat ze het zouden merken. Heerlijk!


Mochten jullie op zoek zijn naar een mooi vegan kookboek, dan kan ik jullie Vegan with Friends van Alexander Gershberg van harte aanbevelen. Het boek is voor €24,99 te koop via Bol.com.

Thanks Alexander, voor het opsturen van jouw prachtige boek. Je hebt mij niet overtuigd om elke dag vegan te eten, maar zeker wel om het vaker te doen en om bewust bezig te blijven met voeding. Je enthousiasme is in elk geval zeer aanstekelijk!

Eten jullie wel eens vegan? En zo ja, wat is jouw favoriete vegan recept die ik ook eens zou moeten proberen?

Until next time,
Serena Verbon

17 Reacties

  1. 6 augustus 2017 / zondag, 6 augustus 2017

    Lekker! Als vegan word ik hier heel blij van :D We hebben nu even geen over, maar als we over een paar maanden weer thuis zijn wil ik het zeker proberen!

  2. 4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Dat ziet er heerlijk uit!

  3. Maaike
    4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Yaaay go vegan! Leuk dat je dit deelt. Lijkt me echt een tof kookboek. Ik hoop dat we vaker vegan recepten hier voorbij zien komen!

    Zou je misschien een “what I eat in a day/week” filmpje of artikel willen maken? Lijkt me leuk om te lezen!

  4. Christy
    4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Yessss i say vaker vegan recepten op vrijdag!! How about een vegan ontbijtje voor de gehaaste medemens?

    P.s. Heb vandaag de brow pomade van L’Oréal gehaald en ga het gauw proberen! Bij mij lag het nog niet in de schappen maar wel achter nog in het magazijn omdat ze hun meubel nog aan moeten passen.

  5. 4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Klinkt lekker, alleen zou ik zelf er geen spinazie indoen maar andere groenten (ik houd niet van spinazie haha). Leuk ook om een keer een vegan recept te zien! Zelf eet ik niet vegan, maar ik probeer wel een paar dagen in de week geen vlees te eten, omdat vegetarisch ook heel lekker is. Voor lekkere vegan recepten sta ik ook zeker wel open.

  6. 4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Oh dat klinkt goed! Zal het zeker op mijn receptenlijstje zetten zodat ik ‘m eens kan proberen!

  7. 4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Wat ziet dat er goed uit! Lijkt me helemaal geen straf om op deze manier vegan te eten :)

  8. 4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Go Serena! Ik vind het echt tof dat je een vegan recept plaatst, dat zie ik graag :) Dit ga ik zeker opslaan om ook eens te proberen!

  9. Romy
    4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Super tof om te lezen dat je je meer gaat verdiepen in je eten m.b.t. klimaat en voor de dieren! Het bladerdeeg van Koopmans uit de vriezer is sindskort ook vegan :)

    Ik ben sinds 2 jaar grotendeels vegan gaan eten (och, wat mis ik kaas soms) en ik merk aan mijn lichaam en huid zulke grote verbeteringen! Na alle docu’s over de voedingsindustrie te hebben gezien/gelezen, kan ik m’n kop niet langer in het zand steken.

    Lisa goes vegan heeft super leuke recepten (OMG haar vegan fudge is to die for) en ook de groene meisjes hebben makkelijke recepten (rode linzensoep is m’n favo).

    Hoop vaker dit soort artikelen bij je zien vanwege je grote invloed :) niet alleen de voedingsindustrie, maar ook vaker de keuze maakt om dierproefvrije/vegan cosmetica te reviewen!

    Ga dit recept binnenkort proberen!

    • Anouk
      8 augustus 2017 / dinsdag, 8 augustus 2017

      Ga eens langs bij de boeren zelf. Ipv al die docus te bekijken. Praat eens met de mensen zelf. Je ziet maar de helft van het verhaal.

      Haar eten is om voor dood te gaan. Wat een stomme Engelse uitdrukking eigenlijk. Al die plantjes die ervoor dood gaan.

  10. Rachida
    4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Interessant boek! Recept ziet er goed uit. Wij gaan vd week vegetarischr gehaktballen maken met oa courgette, ben benieuwd!

  11. 4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Ziet er onwijs lekker uit! Wat een tof kookboek, deze ken ik nog niet.
    Ik houd altijd van gevulde aubergines, stoofpotjes met veel groente en bonen of gevulde paprika’s (en ik ben geen vegetarier, maar eet niet elke dag vlees)

  12. Michelle
    4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

    Klinkt heerlijk, alleen wel erg calorierijk gezien de bladerdeeg. Zou je misschien een plogweek kunnen maken en dan laten zien wat je elke dag eet? Ik ben op zoek naar inspiratie voor gezond, doch niet calorierijk, eten! Met name een gezond en lekker ontbijt/lunch/diner waarbij je veel groenten kunt eten, daar ben ik benieuwd naar.

    • Barbara
      4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

      Het is vegan bladerdeeg dus zonder roomboter en ei. Hoezo is het dan calorierijk? Ken het niet hoor maar lijkt me mee te vallen. Mooi kookboek trouwens!

    • Renate
      4 augustus 2017 / vrijdag, 4 augustus 2017

      Ja dus, was je van plan om elke dag 10 flapjes te eten dan? Lijkt mij niet. Alles is calorierijk als je er teveel van neemt. Dus jij kan best een flapje eten op zijn tijd.

      • Michelle
        5 augustus 2017 / zaterdag, 5 augustus 2017

        Klopt, maar omdat Serena had geschreven dat ze graag wil afvallen, vind ik dit meer een recept voor een cheat dag. Fijne dag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *