Food Friday | spaghetti met zelfgemaakte tomatensaus

“Als ik een blik met tomatenblokjes gebruik voor een zelfgemaakte tomatensaus, kan ik dat dan een recept noemen?” vroeg ik laatst op Twitter. De twijfel sloeg toe, want op de één of andere manier voelde dat een beetje als vals spelen. Maar, al snel volgden er antwoorden waaruit bleek dat tomaat uit blik van stukken betere kwaliteit is dan onze eigen Hollandse tomaten uit kas. Er zit veel meer smaak aan én Jamie Oliver doet het ook. En als tomaten uit blik het goed genoeg zijn voor Jamie, is het goed genoeg voor mij.


Spaghetti met gehakt en tomatensaus is voor mij een echte klassieker. Thuis als kind kregen we het bijna wekelijks voorgeschoteld en toen ik op mezelf ging wonen was dit zo’n beetje het enige recept dat ik kende. Vroeger ‘kruidde’ ik de tomaten uit blik met slechts een scheutje ketchup en een teentje knoflook, maar tegenwoordig gooi ik iets meer in deze zelfgemaakte tomatensaus. Hij wordt hierdoor heerlijk vol van smaak.


Het recept is echt SUPERSIMPEL, SUPERSNEL en SUPERLEKKER! Je kunt de saus ook gemakkelijk een dag van te voren maken, zodat je de dag erna alleen het gehakt rul hoeft te bakken terwijl de spaghetti al dente kookt. Op deze manier staat dit gerecht binnen 15 minuten op tafel, ideaal voor op de avonden dat je snel door moet naar sporttraining of juist laat thuis bent van (over)werken en gewoonweg geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Ook ideaal voor drukke moeders, want dit receptje valt vrijwel altijd in de smaak bij kinderen (en ongemerkt ram je ze lekker vol met vitamientjes).

Recept | zelfgemaakte tomatensaus

1 blik met tomaat in blokjes (400 gram)
1 klein blikje tomatenpuree
4 eetlepels olijfolie
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
1 groentebouillonblokje
1 afgestreken eetlepel suiker
snufje zout
snufje gedroogde Italiaanse kruiden (optioneel)
piepklein snufje rode pepervlokken (optioneel)

verder nog nodig;
300-400 gram gehakt
20-30 verse blaadjes basilicum
spaghetti voor 2-3 personen

Werkwijze

Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Pel de knoflook en snijd de teentjes doormidden. Gooi nu alle ingrediënten van de tomatensaus in een blender of keukenmachine en blend 30 seconden, net zo lang tot er een egale massa ontstaat. Proef of de saus lekker is en voeg eventueel nog wat meer kruiden toe naar smaak.

Kook de spaghetti al dente in een pan met ruim kokend water. Bak in de tussentijd het gehakt rul in een grote pan. Als het gehakt rul is, voeg je de saus toe en roer je alles zo’n 5 minuutjes door elkaar, totdat de saus goed is opgewarmd.


Giet de spaghetti af. Ik doe dat in dit te gekke Spaghetti Monster vergiet, #gekregen van de webshop cadeau-cadeau. Wisten jullie trouwens dat er een hele religie is gebouwd rondom het Vliegend Spaghetti Monster? Om je geloof uit te drukken zetten aanhangers een… juist… vergiet op hun hoofd. Als je me niet gelooft, hier is de officiële website met alle informatie over hun Kerk en geloof.


Ik geloof niet dat mijn moeder doorhad dat ze op het moment van de foto een aanhanger van het Vliegende Spaghettimonster nadeed, haha! Buiten het feit dat het een geinig uitziend vergiet is, doet ‘ie het ook gewoon goed. Hij houdt lekker vast en de spaghetti blijft er niet in plakken. Bovendien maakt het een erg leuk cadeautje voor keukenprinsen en -prinsessen.


Doe de spaghetti bij de saus, hussel het geheel even goed door, scheur de blaadjes basilicum en meng ze kort door het geheel. Doe de spaghetti op een bord, rasp er voor het serveren nog even wat Parmezaanse kaas overheen, gooi er wat extra blaadjes basilicum bij en klaar is je overheerlijke spaghetti!


Misschien niet mijn meest culinaire hoogstandje ooit, maar dit is absoluut een topper! Vooral omdat het zo snel klaar is en echt té lekker smaakt. Hopelijk wordt dit vanaf nu ook een klassieker in jouw huishouden.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

39 Reacties

 1. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Ik krijg er honger van zeg! Ik eet nu al een paar jaar vegetarisch en zo’n echte spaghetti bolognese mis ik toch wel. Vaker met vegetarisch gehakt geprobeerd, maar dat is toch echt anders en minder smaakvol

 2. Marlies
  12 november 2017 / zondag, 12 november 2017

  Wow Sereen, heeft je moeder je nooit Indisch/moluks leren koken?! Als halfbloedje heb ik alles van mn vader geleerd qua Indisch/moluks koken..

  • Serena
   Auteur
   12 november 2017 / zondag, 12 november 2017

   hi Marlies,
   mijn moeder is Indisch, de Molukse keuken is ons dus onbekend. Mama heeft me zeker een aantal recepten geleerd, die vind je onder het kopje ‘Indofood’ als je bovenaan mijn blog over ‘recepten’ zweeft met je muis.

   • Marlies
    15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

    ‘Tuis als kind kregen we het bijna wekelijks voorgeschoteld en toen ik op mezelf ging wonen was dit zo’n beetje het enige recept dat ik kende’

    Op basis daarvan was mijn comment :) maar moluks eten is echt bijna hetzelfde hoor! Leuk dat je ook indofood laat zien , love it^^

 3. T
  10 november 2017 / vrijdag, 10 november 2017

  Van de week gemaakt, super lekker inderdaad! (En mijn kinderen waren ook erg enthousiast!) Dank voor het delen! ?

 4. Lein
  9 november 2017 / donderdag, 9 november 2017

  Vanavond dit gerecht gemaakt! Mijn vader kwam eten, hij heeft samen met mijn dochter gesmuld!! Ik maak normaal de saus met paprika, wortel en verse tomaten, enz en dan pureer ik t ook. Maar dit is echt een super recept voor drukke dagen, echt blij mee!!! Mijn vader; wanneer maak je die soto weer eens;-)

 5. Veerle
  5 november 2017 / zondag, 5 november 2017

  Ziet er lekker uit! Ik gebruik ook tomaten uit blik. Wel ooit eens ergens opgepikt dat hele tomaten in blik van betere kwaliteit zouden zijn dan stukjes, dus neem ik meestal die. (Iets van dat die er wel goed moeten uitzien, terwijl een wat beschadigde nog prima in stukjes kan.) Gewoon bij het koken wat in stukjes duwen met je lepel dan.

  • Serena
   Auteur
   5 november 2017 / zondag, 5 november 2017

   Uiteindelijk gaat het toch de blender in, dus gepelde tomaten uit blik zijn misschien zelfs een betere optie inderdaad! Zijn volgens mij ook iets goedkoper?

 6. 4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

  Ah, dit ziet er lekker uit. Heb het receptje dan ook direct opgeslagen, deze ga ik gauw eens maken!

 7. 4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

  Lekker! Tomaten uit blik gebruiken wij ook en zo ook onze vrienden uit Italië. Soms zijn de simpelste gerechten juist de meest culinaire hoogstandjes.

 8. Iris
  4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

  Leuk, en super lekker. Deze is vrijwel hetzelfde als ons favoriete bolognese saus recept. Alleen gebruik ik een pak gezeefde tomaten. De saus gaat hier ook door de macaroni, penne en fusilli.

 9. Sanne
  4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

  Een goede tros of pruim tomaat is nog altijd lekkerder dan uit blik. Als je 5 minuten bij je bereiding optelt en dan een goede gerijpte tomaat op kamertemperatuur gebruikt naastt het aanfruiten, heb je een saus met verse tomaten en zonder suiker! Veel gezonder en lekkerder ?

  • Serena
   Auteur
   4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

   hi Sanne,
   tomaten in blik bevatten ook geen suiker, dus ik snap jouw argument ‘zonder suiker’ niet zo goed? Als je liever geen suiker gebruikt in je tomatensaus, dan gewoon die eetlepel suiker weglaten uit mijn recept.

   Tja, ook een goede tros- of pruim tomaat vind ik maar weinig smaak hebben hoor! De enige tomaatjes die ik écht lekker vind zijn die kleine trostomaatjes van de Lidl of die in zo’n driehoekig doosje zitten van de AH. Maar dan heb je heel weinig tomaat voor zo’n €3 en dat is best veel geld en bijna zonde om in een saus te verwerken. Maar goed, smaken en meningen verschillen ;)

 10. Lou
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Suiker weglaten en de tomatenpuree, ui en knoflook even fruiten zou ik zeggen. Duurt wel wat langer maar dat haalt het zure en scherpe van de smaak af. Dat van blender vind ik trouwens wel geniaal. Ik laat mn tomaten altijd aan gort pruttelen maar zo kan het natuurlijk ook.

  Er is trouwens niets mis met Nederlandse kastomaten, maar je moet wel goede kopen en niet bang zijn om ze tegen overrijp aan te laten komen.

  • Serena
   Auteur
   4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

   Het aanfruiten gebeurt in de pan, als je de gehele saus toevoegt bij het gehakt. Heb dit namelijk ook los van elkaar geprobeert (zoals jij aangeeft) en dit geeft geen verschil in smaak. De saus is helemaal niet zuur of scherp. En zo met de blender ben je megasnel klaar, scheelt weer!

 11. Anne
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Dit ziet er erg lekker uit, ik ga het zeker proberen.

  Misschien een hele domme vraag, maar gooi je het groentebouillonblokje ook zo in de blender!?

  • Serena
   Auteur
   4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

   hi Anne,
   yes! Maar je kunt het blokje voor de zekerheid ook verkruimelen of in vieren snijden.

 12. 3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Yummy ziet er lekker uit. Ik ben dol op spaghetti

 13. Elise
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Ik gebruik meestal het recept van Marco Pierre White van een masterchef Australië aflevering. Hij gebruikt cherry tomaten in plaats van “gewone” tomaten. Jouw recept is wel een stukje sneller!

 14. Miek
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Zoooo handig he tomaten uit blik!
  Ik maak altijd een grote pan vol en doe er dan ook bleekselderij en wortel bij.
  Even wat werk maar dan heb je ook wat!
  In zakjes/bakjes in de vriezer ideaal voor de drukke of luie dagen. Dan hoef je idd zoals jij al schreef alleen nog maar even pasta te koken en klaar.

  Jouw witte chocoladetaart van jaren geleden is hier nog steeds een succes trouwens!!

  • Serena
   Auteur
   4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

   Ha, zo leuk om te horen! :)

 15. 3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Ziet er super lekker uit! Ik doe in mijn saus ook altijd wortels, maar kan dus blijkbaar best zonder wanneer ik weer eens te lui ben om wortels te gaan snijden haha. :)

 16. 3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  een heerlijk simpel recept :D en wat een idee om de ui en knoflook en tomaten samen in de blender te doen, ik bak namelijk altijd alles eerst apart. ik ga het dus een keer zo proberen :D

 17. 3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Hahaha aawwh je mama ziet er zo schattig uit! Lekker recept en inderdaad super makkelijk. Van alle pasta soorten is spaghetti mijn favoriet, het eet zo lekker (alsof ik noodles aan het eten ben). Confession: ik eet mijn spaghetti met stokjes .. how Asian!

 18. Inez
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Ik kan niet helemaal achterhalen waar de vitamientjes dan in zitten, zoals je wel benoemt.

  Zelf maak ik dit ook vaak, jouw saus is ongeveer mijn basis. Zelf doe ik er nog wortel, verse tomaat, courgette en bleekselderij bij.

  Mijn zoontje eet gelukkig best goed maar met dit gerecht weet ik zeker dat hij een goede portie groentes eet.

  • Serena
   Auteur
   3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

   Nou, in de tomaat natuurlijk! Tomaten zijn rijk aan vitamine C, maar ook bevatten ze zink, calcium, ijzer en lycopeen. Allemaal belangrijke bouwstoffen!

   • Lydia
    3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

    Precies..alleen de tomaten al! Ik heb jouw nasi en kip quesaddila’s al een paar keer gemaakt en ook je herfsttoetje met stroopwafels. Mijn gezin kan er geen genoeg van krijgen dan. Deze spaghetti ga ik ook weer proberen. Normaliter gaat er paprika, prei en zo in mijn spaghetti. Mijn dochter zal jouw variant beslist lekkerder vinden.
    Ik kijk elke vrijdag…hoop dat je de rubriek niet uit je blog haalt ;)

    • M
     3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

     Hier was dit vroegah ook de manier hoe ik de saus voor spaghetti en macaroni maakte, tegenwoordig ben ik lui en koop ik gewoon een zak bertolli pastasaus en een macaroni en spaghetti groentepakket.
     Maar ik zal mijn oudste dochter die volgend jaar gaat studeren zeker een linkje doorsturen, makkelijk, goedkoop en gezonder dan de mac , wat wil een moeder nog meer?

    • Serena
     Auteur
     4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

     Ah zo leuk om te lezen Lydia! En nee, ik vind koken en nieuwe dingen uitproberen VEEL te leuk dus Food Friday blijft erin, hoor!

   • Yvonne
    5 november 2017 / zondag, 5 november 2017

    400 gr tomaten voor 4 personen zijn niet veel vitaminen hoor…Daarvoor heb je echt meer nodig!

    • Serena
     Auteur
     5 november 2017 / zondag, 5 november 2017

     Als je de overige 100 gram groente niet uit de rest van je maaltijden haalt die dag, dan voeg je toch gewoon een wortel of een paprika toe? Variëren staat vrij!

 19. 3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Dit ziet er zo goed uit! En dat vergiet, te grappig haha.

 20. Rowan Chanel
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Jij zorgt er altijd voor dat ik op de vrijdag een afwijkende smaak heb qua ontbijt ;) Ziet er weer heerlijk uit Serena!

 21. Matanja
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Dat ziet er lekker uit!
  De volgende keer als ik spagetti gaat maken, dan word het geen saus uit een pakje maar dit recept want nou ben ik nieuwschierig geworden hoe dit smaakt……

 22. hafida
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Geleerd mijn Italiaanse vrienden, die gebruiken ook gewoon tomatensaus uit een potje, altijd Parmezaan geraspt erover heen. Nooit zonder

 23. 3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Hmmm, dat ziet er goed uit!

 24. Olivia
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Simple, yet delish!
  Ga ‘t zeker uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *