Food Friday | spaghetti met zelfgemaakte spinazie-pesto

Pasta is voor mij echt zo’n go-to maaltijd. Zo van ‘wat zullen we eens gaan eten vanavond?’ ‘Hmmm, geen idee’. ‘Ok, dan maak ik wel pasta’. Pasta is snel klaar en super lekker, dus altijd makkelijk om op terug te vallen. Wel merkte ik dat ik een beetje inspiratieloos blijf hangen bij 2 varianten: pasta met witte saus (dit recept is overigens echt een knaller, klik hier) en pasta met rode saus en gehakt. Zonde, want er valt zo veel meer te variëren met pasta!

zelfgemaakte spinazie pesto recept_ - 1Laatst wilde ik me daarom eens wagen aan een hele andere saus. Geen witte, geen rode, maar groene! Echte verse pesto is kneiterlekker, al zeg ik het zelf. Voor die kant-en-klare potjes pesto haal ik inmiddels mijn neus op, want als je eenmaal een verse pesto hebt gemaakt, wil je niets anders meer. Zelf pesto maken is ZO makkelijk, en je kunt gemakkelijk grotere hoeveelheden maken want je kunt het zelfs nog tot een paar weken in de koelkast bewaren (even overgieten in een wekpot en een extra laagje olie bovenop). Ook kun je het invriezen en dan is het nog 6 maanden houdbaar. Lekker voor bij de pasta, maar ook lekker voor op brood.

Traditioneel wordt pesto gemaakt met basilicum, olijfolie, Parmezaanse kaas en pijnboompitten, maar er zijn talloze variaties op dit recept. Zo wordt het ook wel eens gemaakt met walnoten of hazelnoten, en kan de basilicum vervangen worden (of aangevuld worden) met andere groente zoals rucola, brocolli of… spinazie. En daar ga ik vandaag mee aan de slag.

zelfgemaakte spinazie pesto recept_ - 2Ken je dat? Je koopt een reuzegrote zak met spinazie, maar uiteindelijk gebruik je er slechts de helft van en loopt de andere helft in de koelkast weg te rotten (like, letterlijk). Hartstikke zonde natuurlijk. Ik heb een hekel aan food waste, dus ik googelde wat ik met dat kleine restje spinazie kon doen en stuitte op een recept van spinazie-pesto. PERFECT! Ik paste het recept een klein beetje aan en maakte er een overheerlijke pasta mee, waar ik ook nog geroosterde knoflook-cherrytomaatjes aan toevoegde. Het eindresultaat is een overheerlijke, vegetarische pasta, vol van smaak en prachtig van kleur.

Recept | zelfgemaakte spinazie-pesto

zelfgemaakte spinazie pesto recept_ - 5100 gram verse bladspinazie
75 gram pijnboompitten, geroosterd
75 gram Parmezaanse kaas
75 gram olijfolie
1 teentje knoflook
1/2 theelepel zout, afgestreken
snufje rode pepervlokken

Werkwijze
Snijd de kaas in blokjes, rooster de pijnboompitten mooi goudbruin en stop alles in een keukenmachine. Even goed pulseren tot er een smeuïge massa ontstaat. Sommige mensen willen hun pesto heel vloeibaar, sommigen houden er juist van als ‘ie wat brokkelig is, dus kijk even wat je lekker vindt en voeg eventueel meer olijfolie toe om hem wat vloeibaarder te maken, of meer spinazie om hem wat dikker te maken. Het roosteren van de pijnboompitten is overigens geen must, maar zelf vind ik de smaak dan nét iets lekkerder. Dit recept levert je ongeveer 350 gram verse pesto op, wat genoeg is voor 2-3 personen als je het serveert met pasta.

Recept | ovengeroosterde knoflook-cherrytomaatjes

zelfgemaakte spinazie pesto recept_ - 3250 gram cherrytomaatjes
2 teentjes knoflook
scheutje olijfolie
peper, zout

Werkwijze
Snijd de cherrytomaatjes doormidden en doe ze in een kom. Giet hier een scheutje olijfolie bij, knijp de teentjes knoflook erboven uit en voeg wat peper en zout toe. Hussel nu alles goed door elkaar en leg het op een bakplaat. Schuif het ongeveer 10 minuutjes in de oven bij 200 graden Celsius, tot de tomaatjes heerlijk gaan ruiken en een beetje gaan borrelen.

zelfgemaakte spinazie pesto recept_ - 4Kook je pasta naar keuze. Zelf gebruik ik verse spaghetti, maar je kunt bijvoorbeeld ook tagliatella of penne gebruiken, en het hoeft natuurlijk niet per se vers te zijn. Giet je pasta af en meng de pesto erdoorheen. Schep alles op een bord, verdeel de cherrytomaatjes, strooi er nog wat extra pijnboompitjes en Parmezaanse kaas overheen en… smullen maar! Serveer je pasta met een goed wijntje en vers afgebakken stokbrood en een kwaliteits olijfolie om in te dippen. Op deze manier is pasta geen “snelle hap”, maar juist een maaltijd om heerlijk van te genieten en om lekker lang bij na te tafelen.

Ik hoop dat ik jullie weer wat nieuwe inspiratie heb gegeven voor het avondeten met dit recept. Probeer, nee, beloof me dat jullie echt een keertje zelfgemaakte pesto zullen maken. IT WILL CHANGE YOUR LIFE! En daarbij is het de perfecte manier om van je restje bladspinazie af te komen. Say NO to food waste!

Zoals altijd, suggesties voor recepten zijn meer dan welkom dus laat me zeker even weten wat je bij de volgende Food Friday zou willen zien!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

44 Reacties

 1. 3 april 2017 / maandag, 3 april 2017

  Yumm Yumm, ziet er lekker uit! Ik ga het ook zeker eens proberen?? Hihi

 2. 29 maart 2017 / woensdag, 29 maart 2017

  Wat een goed idee om hiermee je restje spinazie mee op te maken!

 3. Inge
  28 maart 2017 / dinsdag, 28 maart 2017

  Heerlijk recept!! ik heb hem vorige week ook gemaakt!
  Had er alleen iets te veel knoflook in gedaan, maar verder top!
  volgende keer doe ik er nog hamblokjes bij, dat maakt het af

  xx

 4. nova
  26 maart 2017 / zondag, 26 maart 2017

  voor hoeveel personen is dit recept?

  • Serena
   Auteur
   27 maart 2017 / maandag, 27 maart 2017

   hi Nova,
   2 tot 3 personen.

 5. Mascha
  26 maart 2017 / zondag, 26 maart 2017

  Wat een heerlijke recept! We hebben gesmuld van deze heerlijke pasta.

 6. Emma
  25 maart 2017 / zaterdag, 25 maart 2017

  Mmm lekker! Toevallig maakte mijn moeder van de week pasta met spinaziepesto! De tomaatjes uit de oven zijn bij ons al heel lang favoriet, wij doen er meestal ook nog italiaanse kruiden over 🙂

 7. Denise
  24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Zelfgemaakte pesto is echt zo lekker!!!

 8. Moniek
  24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  De link doet het niet die verwijst naar de witte pastasaus.

 9. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Hoera! Ik weet wat ik morgen ga koken. Vandaag toevallig een grote zak spinazie gekocht en ik heb nu al enorm veel zin om dit recept te gaan maken. Ook die knoflooktomaatjes. Yum!

 10. loes
  24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Ik heb nog een variatie tip voor je pasta:
  Tagliatelle met gamba’s en citroen-knoflook-roomsaus!

  Nodig:
  100 gr tagliatelle p.p.
  Cherry tomaatjes of mini roma tomaatjes
  1 citroen
  150 ml room
  Tijm, paprikapoeder, cyennepeper of een beetje chilipeper(optioneel voor een beetje pit), zwarte peper.
  2 grote tenen knoflook (klein gehakt of geperst) alle kruiden voeg ik toe op gevoel maar ik zou zeggen van alles een teelepel behalve wat de peper betreft)
  1 ui gesnipperd
  450-500 gr gamba’s
  olijfolie
  scheut witte wijn (voor extra smaak, hoeft niet)

  Marineer de garnalen met olijfolie, knoflook, sap van de helft van de citroen, en de kruiden. Zet aan de kant.
  bak de ui in de olijfolie tot het glazig is. Voeg alle kruiden naar smaak toe.
  was de tomaatjes en bak ze met de ui mee tot ze zacht worden. Blus af met de rest van het citroensap en de witte wijn. En laat pruttelen.
  Kook ondertussen de tagliatelle gaar.
  voeg de garnalen toe aan de pan met ui en tomaat en bak ze kort mee (ze hebben maar iets van 4-5 min nodig anders worden ze droog!)
  als de garnalen mooi roze zijn en een paar minuten gebakken zijn voeg je de room toe, kook het geheel nog een paar minuten tot de saus een beetje indikt.
  Voeg de pasta toe en klaar!

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2017 / zaterdag, 25 maart 2017

   Wow Loes, die ga ik ook snel eens maken! George en ik zijn dol op garnalen dus hmmmmm, nu al zin in! Thanks for sharing 🙂

   • loes
    26 maart 2017 / zondag, 26 maart 2017

    Jaa doen! Het is echt heel lekker al zeg ik het zelf hihi

    • loes
     26 maart 2017 / zondag, 26 maart 2017

     Oja het is trouwens nog lekkerder als je er achteraf nog wat verse parmezaan over raspt en met een glas witte wijn erbij (komt terug in de saus 😉 )

 11. M
  24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Lekker!

 12. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Lekker! Ik maak ook weleens pesto, maar met basilicum. Ik wil het heel graag met spinazie maken, maar dan moet ik zo een groot pak kopen. Ook gebruik ik geen pijnboompitten want die zijn hier niet te betalen helaas. Je hebt me wel weer een idee gegeven voor vanavond: spaghetti met pesto en cherry tomaatjes!!

  • Lisa
   25 maart 2017 / zaterdag, 25 maart 2017

   Ik wil het ook maken maar zit met hetzelfde: waar koop ik betaalbaar pijnboompitten. Iemand een tip?

   • Serena
    Auteur
    25 maart 2017 / zaterdag, 25 maart 2017

    Ja bij Lidl! Haal ik ze ook altijd!

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2017 / zaterdag, 25 maart 2017

   Sabine, kan je ze niet in grotere hoeveelheden online bestellen, misschien?

  • Lysanne
   27 maart 2017 / maandag, 27 maart 2017

   Sabine, AH verkoopt ook kleine zakjes spinazie! 200 gram ipv die grote van 400. En als je dat nog te veel vindt, ik gebruik ook vaak diepvries spinazie voor dit soort kleine hoeveelheden! Kan je de rest gewoon lekker in de vriezer laten 🙂

 13. Karin
  24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Oeh lekker, die gaan we vanavond maken, met een stukje gebakken kabeljauw. Ik heb de link naar mijn man gestuurd, hij doet de boodschappen 😉
  Overigens werkt je link naar de witte saus (klik hier) niet.

  liefs

  • Karin
   24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

   En trouwens ook een hele goede timing, want ik heb me hier toch een berg spinazie in de koelkast liggen. Een resultaat van een poging om elke ochtend een groene smoothie te gaan drinken… een kleine week volgehouden… 😉

   • Serena
    Auteur
    25 maart 2017 / zaterdag, 25 maart 2017

    Haha, ben blij dat ik niet de enige ben met het probleem van veel te grote zakken spinazie, lol!

    Hier is de link naar de romige pasta (witte saus), als je van pasta houdt moet je deze ook echt eens proberen. Omdat je de pasta gaar kookt in de saus, krijgt de pasta zoooo veel smaak. Echt heerlijk. Hier is de link: https://www.beautylab.nl/video-vegetarische-eenpans-pasta/

    Je kan ook de basis gebruiken en dan nar hartenlust variëren, bijvoorbeeld met gamba’s, kip, andere groenten etc.

    Eet smakelijk!

    • Lysanne
     27 maart 2017 / maandag, 27 maart 2017

     AH verkoopt tegenwoordig ook kleintje spinazie is 200 gram 🙂 Die koop ik tegenwoordig altijd! En wat ik vaak doe, dan koop ik gewoon diepvries bladspinazie. Kan ik zelf doseren hoeveel ik nodig heb en de rest gewoon in de vriezer laten! 🙂

 14. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Het ziet er lekker uit Serena.

 15. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Echt jammer dat ik niet van spinazie houd want het ziet er heerlijk uit! Heb je tips voor een vervanger?

  • Karin
   24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

   Basilicum! Dan is-ie wat traditioneler. Of rucola, ook heel erg lekker!

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2017 / zaterdag, 25 maart 2017

   hi Marleen,
   je proeft echt NIETS van de spinazie, dus weet bijna 100% zeker dat je dit lust. Maar als je het niet lust kan ik me voorstellen dat je het ook niet in huis wilt halen, haha, dus dan is basilicum, rucola (of 2/3 basilicum en 1/3 rucola voor wat pit) inderdaad een goede optie. Maar ik heb ook recepten gelezen met broccoli. Dus als je daar eens een restje van over hebt…

   dit pesto recept is gewoon perfect om van restjes groente af te komen! No food waste!

 16. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Heeel lekker lijkt mij dit! En mooie foto’s!

 17. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Spinazie pesto, klinkt lekker! nog niet eerder gegeten. Gelukkig is de spinazie crisis voorbij in de supermarkt haha

 18. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Zelfgemaakte pesto is inderdaad heel erg lekker én poepsimpel! Knappe foto’s, zeg!

 19. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Zelfgemaakte pesto is inderdaad zo veel lekkerder!

 20. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Ik ben echt gek op pasta, gek op pesto, gek op spinazie en gek op geroosterde tomaten. Dit is dus echt mijn hemel! Zelfs nu ik nog niet heb ontbeten wil ik dit (ik ben dol op ontbijten met hartige dingetjes). Het ziet er ook zo prachtig Italiaans uit! Malou x

 21. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Het ziet er lekker uit! Zelf houd ik alleen niet van spinazie, dus ik ben benieuwd of ik pesto daarmee lust. Anders zou het misschien wel een idee zijn om het met broccoli te maken, dat vind ik wel heel lekker.

 22. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Oeh jammie dat ziet er echt heerlijk uit zeg!

 23. Robin
  24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Ziet er lekker uit! En die pesto ga ik zeker eens proberen!

 24. 24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Het ziet er weer heerlijk uit Serena!! En ik ben natuurlijk een groot fan van zelfgemaakte pesto 🙂

 25. Lousaa
  24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

  Extra brood bij de pasta? Je groeit dicht man….

  • Renate
   24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

   Je begrijpt er helemaal niks van.

  • Michelle
   24 maart 2017 / vrijdag, 24 maart 2017

   Lekker om lang te tafelen toch! Als je dat niet leuk
   vind en bang bent om dicht te groeien dan eet je toch niks? Juist een super leuk recept slimmerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *