Food Friday | sambal ajam roti

Wat? Zie je dat goed? Ik weet het, het is nog vroeg. Maar jawel, er staat vandaag weer eens een Food Friday receptje online. Het recept van vandaag is een experimentje en heb ik sambal ajam roti genoemd: een broodje (= roti) pulled chicken (= ajam), maar dan op zijn Indisch gekruid.

Je hebt er geen ingewikkelde kruiden voor nodig die vervolgens 5 jaar lang in je keukenkastjes staan te verstoffen, alle ingrediënten zijn gewoon te koop bij de supermarkt.

Ingrediënten

Dit recept is voldoende voor 3-4 pistoletjes of 6 mini pistoletjes

1 kipfilet
1 ui
1 knoflookteentje
1 tomaat (optioneel)
1 afgestreken eetlepel sambal oelek (mag ook een ander type zijn)
flinke scheut ketjap manis
afbakbroodjes

Werkwijze

Als je afbakbroodjes hebt, verwarm de oven dan vast voor.

Doe de kipfilet in een pannetje met kokend water en kook het gaar. Ik denk dat het met 5-7 minuten (afhankelijk van de dikte) wel gaar moet zijn. Snijd in de tussentijd de ui in hele fijne, halve ringen. Snijd ook de tomaat in blokjes.

Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit de uitjes goed aan tot ze lekker zacht en glazig worden. Pers het teentje knoflook uit boven de pan, voeg de tomatenblokjes toe en als laatste de sambal. Als je van pittig houdt voeg dan gerust een flinke schep sambal toe. Of gewoon 2, kan jou het schelen. Roer alles goed door en zet het vuur uit.

Schuif in de tussentijd je afbakbroodjes in de oven. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar stokbrood gebruiken of zachte, witte bolletjes. Ook lekker.

Neem nu de kipfilet uit het pannetje en pluis het uit met 2 vorken. Ik prik 1 vork in de kipfilet, en met de andere vork ‘hark’ ik erop los. Je kan voor grovere stukken kiezen, maar persoonlijk vind ik lekkerder als de kip heel fijntjes is uitgeplozen. Dit maakt de sambal ajam roti namelijk veel smeuïger. Voeg de uitgeplozen kipfilet toe aan de rest van het mengsel in de koekenpan en mik er ook meteen een flinke scheut ketjap manis bij. Verwarm het geheel weer even en schep goed om.

Garneren

Snijd je broodjes open en besmeer het met je sambal ajam roti-mengsel. Oehhhh, zo lekker pittig, zoet en smeuïg.


ENAKKKK!

Om het broodje af te maken is het een aanrader om het te garneren met Atjar tjampoer (dit is Indonesische zoetzuur en kant-en-klaar te vinden in het Aziatische schap in de supermarkt). Smaakt er lekker fris bij. Je kunt natuurlijk ook Hollandse zoetzuur gebruiken (zilveruitjes, augurk) of maak je eigen Atjar Ketimoen, oftewel komkommer zoetzuur.

Atjar ketimoen is super snel en makkelijk te maken. Schil met een dunschiller flinterdunne plakjes komkommer en leg ze in een bakje. Doe daarbij 50 ml water, 50 ml azijn, 2 eetlepels suiker en een snufje zout. Om de suiker sneller te laten oplossen, zet ik het 1 minuutje in de magnetron op de laagste stand. Daarna omscheppen en af laten koelen in de koelkast.


Ook is het lekker om gebakken uitjes over het geheel te strooien, voor een crunchy topping. Die kan je zelf maken, maar ik koop ze altijd kant-en-klaar. Elke supermarkt verkoop het.

Sambal ajam roti is een perfecte manier om dat laatste stukje kipfilet op te maken. Het is een heerlijke lunch en snack, vol van smaak, en is tevens prima geschikt als ‘snelle’ avondmaaltijd. Ik denk dat 2 pistoletjes per persoon voldoende zou moeten zijn (of misschien 3 als je een erg grote eter bent).


Selamat makan, iedereen!

Ik hoop dat ik jullie leuke inspiratie heb gegeven met dit makkelijke, snelle en vooral heerlijke recept. Het is dan wel geen traditioneel Indonesisch recept, maar je proeft er overduidelijk in terug dat het een recept is op Indische wijze. Ik vind ’em erg geslaagd en ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

20 Reacties

  1. Tess
    25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

    Wat ziet dit er lekker uit! Ik denk dat ik dit eens ga proberen te maken met pulled jackfruit, dat heeft een beetje die structuur van pulled chicken ook. Yum

  2. Demi
    24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

    Na het lezen van de blog spontaan honger gekregen. Klinkt en ziet er echt heel lekker uit en natuurlijk fijn dat er niet te veel ingrediënten nodig zijn.

  3. Jurri
    28 juni 2019 / vrijdag, 28 juni 2019

    Super lekker broodje heb er al meerdere malen een paar gemaakt voor de lunch ! Ik zag echter dat de chilisaus in de aanbieding is via https://www.folderbode.nl/nettorama/ een lekkere vervanger voor de sambal, als je van niet te pittig houdt !

  4. Tessa
    26 juni 2019 / woensdag, 26 juni 2019

    Gisteren gemaakt, smaakte heerlijk! Ben wel benieuwd naar meer indo gerechten

  5. Kim
    21 juni 2019 / vrijdag, 21 juni 2019

    Ik heb deze van de week gemaakt en wauw! Je overdrijft niks, wat ongelooflijk lekker zijn deze broodjes 😀 Ga ze volgende week weer maken!

  6. Merel
    20 juni 2019 / donderdag, 20 juni 2019

    Een makkelijke manier op kip/vlees te ‘pullen’ is om het in een kom te doen en met de handmixer er op te drukken. Scheelt toch weer wat tijd.

  7. Ries
    19 juni 2019 / woensdag, 19 juni 2019

    Het was heerlijk! Voor mij iets minder sambal ?.

  8. Résiane
    16 juni 2019 / zondag, 16 juni 2019

    Thanks Serena, staat op m’n lijstje om te maken volgende week. Je recept voor Pepesan Ikan gebruik ik ook regelmatig, heerlijk!

  9. Zara
    16 juni 2019 / zondag, 16 juni 2019

    Hoi Serena,

    Ik bedoel het niet betweterig, maar de “juiste” volgorde moet zijn: Roti ayam sambal. Anders is het een beetje krom qua volgorde in het Indonesisch. Roti wordt als eerst vermeld; net zoals bij bijv. Roti Goreng, Roti Manis enz.

    Ik begrijp dat het een zelfbedacht recept/naam is, maar wil het je wel graag meegeven.

  10. Mies
    15 juni 2019 / zaterdag, 15 juni 2019

    Superleuk weer een Food Friday! 🙂 en het ziet er echt heerlijk uit, ga ik zeker proberen.

  11. Naadje
    15 juni 2019 / zaterdag, 15 juni 2019

    Ziet er lekker uit! Toch een puntje van feedback. Ik zou het persoonlijk een broodje sambal ajam noemen. Roti is namelijk een platbrood.

    • Zara
      27 juni 2019 / donderdag, 27 juni 2019

      In het Indonesisch betekent roti gewoon “brood” en niet platbrood. De term roti wordt in Indonesië voor verschillende soorten brood gebruikt.

  12. Lisa
    15 juni 2019 / zaterdag, 15 juni 2019

    Prachtige foto’s en een super recept! Ga ik zeker maken. Dank je wel.

  13. Rita
    14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

    Mmmm, ziet er heerlijk uit, dit is perfect voor de zomerse dagen.

  14. Ann
    14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

    Hmmm jammie . Ik weet al wat mijn lunch voor morgen gaat worden 😀

  15. Rani
    14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

    Noem je een afbakbroodje serieus roti?

    • Zara
      27 juni 2019 / donderdag, 27 juni 2019

      Roti betekent in het Indonesisch ‘brood’.
      Dus er niets mis om mee een ‘afbakbroodje’ roti te noemen.

  16. 14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

    Ohh dit ziet er echt heerlijk uit! Het klinkt ook echt super lekker. Ik ben dol op alles met ketjap dus dit recept ga ik zeker bewaren!

  17. 14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

    Oeh, zo’n potje krokant gebakken uitjes hebben wij ook steeds in huis. Ik mik ze stiekem op veel te veel, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *