Food Friday | killer kaasplank

We zitten al ruim een week in december en dat betekent dat de Feestdagen snel weer om de hoek komen kijken. Het leek me daarom een goed idee om jou vandaag én de komende vrijdagen leuke inspiratie te geven voor Kerst.


Vandaag wil ik je laten zien hoe je een geweldige, bourgondische kaasplank samenstelt die ZO uit een Rembrandt schilderij lijkt weggelopen te zijn en waar je vast en zeker indruk mee zal maken op je gasten. De killer kaasplank is kleurrijk en geeft je gasten een luxe gevoel. En het is tenslotte feest, dus dan mag je bést even uitpakken.

Nu denk je misschien, hoe moeilijk kan het zijn? Ik pleur gewoon een pak brie, een Port Salut en een blauwschimmelkaasje op een bord, pak Melba toast ernaast en klaar is Kees. Zo deed ik het vroeger ook op feestjes, maar het is zo veel leuker om er nét even iets meer moeite in te steken.

De kazen

Afhankelijk van hoe groot je plank wordt (en of je er ook nog vleeswaren bij doet), raad ik je aan om 3 tot 5 kaasjes te kiezen. Kies het liefste kazen die niet te veel op elkaar lijken qua smaak, zodat er voor elk wat wils is.


Milde (geiten)kaas

Zelf koos ik voor een jonge, milde geitenkaas. Deze is lekker zacht van smaak en goed om mee te beginnen. Een zacht schapenkaasje is ook erg lekker.


Romige zachte kaas

Port Salut is een heerlijke, romige roodschimmelkaas die niet al te sterk van smaak is. Ananas roomkaas is ook erg lekker. Als je gasten niet per se van die kaasliefhebbers zijn, kun je ook kiezen voor een smeerbare kruidenroomkaas (zoals Boursin), La Vache Qui Rit puntjes of Babybell.

Brie
Een absolute must op je kaasplank. Met een lekkere brie zit je namelijk altijd goed. Van alles Franse kazen lust George eigenlijk alleen brie en hij is inmiddels een heuse kenner op het gebied. Volgens hem is die van ‘Le Rustique‘ (met de rood-wit geruite verpakking) het lekkerste en het romigste. Dus wij raden deze brie zeker aan!


Blauwschimmelkaas

Lekker zoutig en pittig, een goede afwisseling op de overige kaasjes. Denk aan een Roquefort of Danablu.

Harde, pittige kaas
Voor de mensen die wel van kaas houden, maar niet per se liefhebber zijn van zachte, Franse kaasjes. Denk aan een lekkere Manchego, blokjes Old Amsterdam, pittige Cheddar of Parmezaanse kaas. Ook leuk en als je ECHT wilt uitpakken is een Tête de Moine kaas. Met een speciaal schaafje maak je hier prachtige kaaskrullen mee en dit ziet er zeer indrukwekkend uit!

Zoet

Om je kaasplank die luxe, bourgondische uitstraling te geven is het belangrijk dat je er naast de kaas ook wat zoete en hartige producten aan toevoegt. Zo smaakt kaas erg lekker met fruit. Denk aan verse vijgen, gedroogde dadels, gedroogde cranberries, gedroogde abrikozen, granaatappel, rode en witte druiven, maar ook frambozen, dunne plakjes appel of peer en aardbeien smaken er heerlijk bij. Dadel- of vijgenbrood staat mooi en geeft de kaas een zoete noot, net als een fruitige jam, honing of compote.

Hartig

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de kaas ergens op kunt leggen, dus vergeet zeker je toastjes niet! Melba toast, watercrackers, luxere toastjes met een smaakje, plakjes stokbrood. Je kunt kiezen voor één type toast, of wissel lekker af. Ook een kommetje met olijven combineert goed met kaas, of denk aan soepstengels, augurkjes, cherrytomaatjes, en verschillende noten. Vergeet ook de mosterd niet voor bij de harde kazen.

Mochten er gasten komen die helemaal geen kaas lusten, dan is het een goed idee om wat lekkere worst tussen je kaasplank te stoppen. Denk aan fuet, een lekkere prosciutto of salami. Op deze manier komen zelfs niet-kaasliefhebbers aan hun trekken!

De opbouw

Een Killer Kaasplank is groter dan de gemiddelde kaasplank, dus zorg dat je een groot bord, een grote plank of een dienblad hebt waar je alles mooi op kunt rangschikken. Het zou zonde zijn als je straks niet al je kazen en andere aankopen kwijt kunt, dus verkijk je niet. Ik denk dat je zeker een plank van minstens 40 x 60 cm moet hebben. Een dienblad is trouwens een supergoed idee, omdat eventuele tomaatjes of nootjes er dan niet zomaar vanaf kunnen rollen.

Ik vind het zelf het handigste om met de kazen en de kommetjes te beginnen. Ik verspreid ze simpelweg hier en daar over de plank. Daarna leg ik het fruit neer en hierbij let ik ook op de balans in kleuren. Dus rode druiven (die een beetje paarsig zijn) wissel ik af met iets roods (tomaatjes, frambozen, granaatappel), iets oranjes (vijgenjam, gedroogde abrikozen) en iets groens (plakjes peer, appel, olijven, augurk). Op deze manier creëer je een zeer kleurrijke plank die werkelijk een lust voor het oog wordt straks!

Daarna vul je de lege plekken op met crackers, toastjes, noten. De truc is om een volle plank te creëren, dus dat je geen of weinig lege plekken ziet, zonder dat het een rommeltje wordt. De balans in kleuren speelt hierbij een grote rol en eventueel kun je de toastjes gebruiken om een gebied ‘af te bakenen’. Dit geeft een rijkelijke, luxe en bourgondische uitstraling met als resultaat een schitterende kaasplank die absoluut Pinterest- of Instagram worthy is!

Ik vind het echt een feestje om een mooie kaasplank samen te stellen en op te maken en ik weet zeker dat het in de smaak valt, omdat het er gewoonweg zo PRACHTIG uitziet! Ik hoop dat jullie met deze tips en inspiratie aan de slag kunnen om jullie eigen Killer Kaasplank te bouwen! Iedereen heeft weer zijn eigen style (Google maar eens op ‘killer cheese plate’ voor nog meer inspiratie), maar het is vooral belangrijk om er je eigen draai aan te geven en om de plank elke keer weer aan te passen aan de wensen en smaak van je gasten.

Een kaasplank is perfect als partysnack, voor bij de borrel, maar ook als voorgerecht of juist als dessert. HEER-LIJK met een goede Port, rode wijn of dessertwijn. Ah, ik HOUD hier zo van!

Zijn jullie ook zo dol op kaas(planken)? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

25 Reacties

 1. 11 december 2017 / maandag, 11 december 2017

  Oh schei uit, nu heb ik echt onwijs veel honger, wat ziet dit er zalig uit. En geen enkel lekker kazig dingetje in huis. Janken! :’-)

 2. 10 december 2017 / zondag, 10 december 2017

  Het ziet er wel echt heel lekker uit hoor!

 3. Kim
  9 december 2017 / zaterdag, 9 december 2017

  Leuk artikel! Ik ben zelf ook heel erg gek op (franse) kaasjes. Ik vind vooral pittige kazen erg lekker, maar lust eigenlijk bijna alles. Goed idee om te combineren met fruit!

 4. Tessa
  9 december 2017 / zaterdag, 9 december 2017

  Dat ziet er super uit! Ben zelf helemaal niet zo’n kaasliefhebber maar hier krijg ik echt trek van! Mijn vriend houdt gelukkig wel heel erg van kaasjes. Ik denk dat ik die binnenkort maar eens voor hem ga maken, krijg er gelijk zin in :-)!

 5. 9 december 2017 / zaterdag, 9 december 2017

  Dit is zo lekker he 😀 ik ben alleen jammer genoeg de enige die er echt van houd thuis maar ik maak soms gewoon een mini plankjes voor mijzelf 😉

 6. Emmelie
  9 december 2017 / zaterdag, 9 december 2017

  Ik had wel wat meer uitleg over een kaasplank verwacht . Zoals welke kaasjes je als eerste dient te eten en de juiste namen etc. Er zit een vaste volgorde in voor de beste smaakbeleving. Zonde van dit artikel, plank misgeslagen.

  • A.Rifai
   9 december 2017 / zaterdag, 9 december 2017

   Helemaal niet. Het ziet er prachtig uit en geeft enorm veel inspiratie. En voor mij hoef je er niet diep op in te gaan. Serena`s beschrijving en toelichting is voldoende en leest prima lekker weg. Prachtige fotos ook!

   • Margot
    9 december 2017 / zaterdag, 9 december 2017

    Mee eens en ik ben een echte kaasfreak, haha! Ben de enige van mijn vriendinnengroep dus ook al rangeer ik alle kaasjes netjes op een rij van mild naar pittig ze vreten toch wel alles door elkaar of gaan voor één soort kaas die ze het lekkerste vinden ?

  • Lydia
   9 december 2017 / zaterdag, 9 december 2017

   Ik vind het ook een hartstikke leuk, inspirerend artikel! Bij mee.

 7. Carina
  9 december 2017 / zaterdag, 9 december 2017

  Persoonlijk vind ik de plank zo te vol en zou ik eerder alles in schaaltjes doen en dan kerstversiering oid ertussen leggen.
  Qua smakencombi klinkt het wel heerlijk! Ik zou trouwens de appel en peerschijfjes nog bestrijken met wat verdund ciitroensap en vlak van tevoren pas snijden en erop leggen zodat ze niet bruin worden.

 8. 8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Dit ziet er heerlijk uit! Deze ga ik zeker onthouden voor de komende feestdagen.

 9. Yvette
  8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Serena sorry off topic, ik zou heel graag meer weten over de studie die jij hebt gedaan. Ik zoek een avond/deeltijdstudie die aansluit bij mijn passie voor ingrediënten/ samenstelling/ actieve werkstoffen/cosmetica. Volg jouw blog al jaren en hou van jouw artikellen die dieper ingaan op de werking ed. Zou jij mij hierin kunnen adviseren?

  • Serena
   Auteur
   8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

   hi Yvette,
   ik heb Life Sciences & Chemistry gedaan (ookwel HLO genaamd, Hoger Laboratorium Onderwijs) aan de Hogeschool van Utrecht, de richting die ik koos was Molecular Biology.

   Dit is echt een hele MEDISCHE opleiding en heeft niets met cosmetica te maken. Ik raad deze opleiding dus niet aan als ik zo lees waar jouw interesses liggen.

   Ik denk dat je het eerder richting de Huidtherapie moet gaan zoeken.

   Spannend, deze nieuwe richting die je inslaat! Wens je veel succes met het zoeken van een passende opleiding en dit nieuwe avontuur! <3

 10. 8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Echt, soms heb je gewoon een kaasplank die zo spot on is dat je er nog jaren aan terug denkt. Mijn favoriet is Port Salut. Dat met een vijgenconfituur, verse vijgen, dadels, witte druiven, echt, YES. Hiermee is mijn kaasplank altijd geslaagd!

 11. 8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Dat ziet er ontzettend goed uit, krijg er gelijk trek van! Wij hebben eigenlijk nooit vaak een kaasplankje

 12. 8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Ziet er goed uit! Ik zou hem qua kaassoorten alleen wel aanpassen qua dat ik de blauwschimmelkaas weg zou laten. Het ziet er zo wel echt een stuk feestelijker uit dan alleen los een paar stukken kaas met toastjes!

 13. Demi
  8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Lekker zeg, en wat een goede tips! Dit ga ik zeker maken binnenkort. Ik vind het alleen altijd lastig om te bedenken hoeveel ik nodig heb voor hoeveel personen. Met hoeveel mensen zou jij deze kaasplank delen?

  • Serena
   Auteur
   8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

   Dat is inderdaad altijd lastig, want de ene keer eten mensen haast niets en daarna weer veel! Maar afgaande op wat er ligt zou ik zeggen 6-8 personen.

 14. 8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Woahh bijna te mooi om op te eten!

 15. Willemijn
  8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Prachtig, inderdaad net een plaatje om te zien. Ga het zeker onthouden voor de Feestdagen, aangezien mijn familie echte kaasplank fanaten zijn, haha! Zelf lust ik geen kaas, dus dan is het een extra verrassing als ik met zo’n prachtplank kom aanzetten straks. Top!

 16. Jamie
  8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  Wowwww! Lekker!! Ben dol op kaasjes en dan heerlijk met een rode vino erbij, GENIETEN! Zo’n mooie kaasplank heb ik nooit gemaakt, maar goede tips, ga er dit weekend mee aan de slag ??

 17. Rowan Chanel
  8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

  LEKKER!
  Mijn vriend en ik hebben dit jaar voor het eerst een kerstavondje samen, en daar gaan we volop van genieten.
  Waren ook van plan om een lekkere kaasplank te maken met heerlijke wijnen.
  Hele leuke inspiratie 🙂

  • Serena
   Auteur
   8 december 2017 / vrijdag, 8 december 2017

   Ah, ook heel knus zo met zijn tweetjes! Hoe gezellig, kerstfilm aan, samen onder een dekentje op de bank en dan kaas + rode wijn. Romantisch hoor! <3

   • Rowan Chanel
    14 december 2017 / donderdag, 14 december 2017

    Precies wat jij omschrijft, wordt onze planning 🙂 <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *