Food Friday | Amerikaanse Peach Cobbler

Van de week had ik wilde perziken gekocht, waar ik een paar dagen met smart op heb gebroed voordat ze eindelijk zacht en sappig genoeg waren om te eten. Ik neem zojuist een hap en wat denk je? Super melig! Ik had me er zo op verheugd en ze smaken helaas niet zoals gehoopt. Maar ja, weggooien is ook zonde. Zoals jullie misschien weten ben ik anti-foodwaste. Ik maak het liefste alle restjes en kliekjes op en ALS ik dan een keer iets moet weggooien, is dat met veel pijn in mijn hart.


Ik ben daarom op zoek gegaan naar een recept met perziken, en dan het liefst iets van een dessert. Het is namelijk een hele tijd geleden dat ik een dessert recept heb gepost. Ik ben ook wel meer van het koken dan van het bakken, dus als ik bak moet het vooral heel erg simpel en heel erg snel zijn. Op de één of andere manier moest ik ineens aan een peach cobbler denken.


Cobblers zijn typische Amerikaanse ‘taarten’. Het zijn geen echte taarten te noemen, meer een soort lobbige cakebeslag pudding met een knapperig korstje, gevuld met warm fruit. Ik at mijn eerste cobbler in Texas, toen ik daar jaren geleden stage liep. Ik was uitgenodigd op een feestje en iemand had een megagrote ovenschaal met blueberry cobbler gemaakt. HEER-LIJK! Schep roomijs erbij, beetje slagroom. Ik heb zitten smullen!

Recept | Amerikaanse Peach Cobbler

60 gram ongezouten roomboter
60 gram zelfrijzend bakmeel
120 gram witte suiker
120 ml melk
flinke snuf zout
scheutje vanille extract
3 perziken, geschild en in partjes
1 eetlepel citroensap
kaneel en nootmuskaat

Dit recept is voldoende voor 4-5 personen.

Werkwijze

Warm je oven voor op 190°. Smelt je roomboter en giet het in de ovenschaal.

Schil en snijd je perziken. Of, als je extra snel wilt zijn, gebruik dan 1 blik perzikschijfjes op siroop (410/240 gram) die je goed uit laat lekken. Meng er een eetlepel citroensap doorheen en laat ze voorzichtig in de ovenschaal glijden. Niet omscheppen met de boter!

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de melk, het zout en het vanille extract met een garde tot een egaal geheel. Het moet een beetje de consistentie hebben van pannenkoekenbeslag. Giet dit over de perziken heen. Let op, niet mengen, gewoon er bovenop gieten en niets meer aan doen!

Besprenkel het geheel nu met een flinke snuf kaneel en nootmuskaat en schuif het 45 minuten in de oven, tot er een heerlijk knapperig, goudbruin korstje ontstaat.


Als je een wat kleinere, hogere ovenschaal gebruikt doet hij er iets langer over om goed gaar te worden, laten we zeggen 60 minuten. Maar als je een kleine, rechthoekige, ondiepe ovenschaal gebruikt zou 45 minuten perfect moeten zijn.

Serveer het liefste zo warm mogelijk met een schep vanille roomijs of een klodder lobbige slagroom voor pure verwennerij! Een koude cobbler is overigens ook érg lekker.

Variatietips

Voor een vegan variant; gebruik plantaardige margarine in plaats van roomboter en havermelk in plaats van koeienmelk. Lust je geen perziken of wil je gewoon een keer iets anders uitproberen? Cobblers zijn ook superlekker met blauwe bessen, bramen, appels, kersen, aardbeien of mango (vervang de melk dan ook voor kokosmelk, voor een extra tropische variant). Of maak eens een cobbler met een mix van fruitsoorten! Wil je nog iets meer bite? Voeg dan ook eens geroosterde pecannoten toe aan je beslag.

Cobblers worden vaak in grotere hoeveelheden gemaakt omdat het een gemakkelijk dessert is om te maken voor grote groepen. De kans is groot dat je alle ingrediënten al in huis hebt , het is supermakkelijk en razend snel, want binnen 10 minuten schuif jij een ovenschaal in de oven. Bovendien kun je naar hartenlust variëren met de ingrediënten. Ideaal voor verjaardagen, baby showers of gewoon als dessert.

Met welke fruitsoort zou jij het liefste een cobbler maken?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

19 Reacties

 1. 25 september 2017 / maandag, 25 september 2017

  Ah super lekkerrrrrrr! Dit wil ik ook maken!

 2. Lou
  22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Ik moet lachen om die megavork erbij. Net of dat bordje kabouterformaat is.

 3. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Ik heb dit nog nooit op, ook niet toen ik in amerika was. Ziet er heerlijk uit

 4. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Mmmmmmm ik houd van peach cobbler!! Ziet er super goed uit 🙂

 5. Femke
  22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  En was de smaak nu niet meer melig dan?

  • Eva
   26 september 2017 / dinsdag, 26 september 2017

   Jaa haha dat vroeg ik me ook precies af!

  • Serena
   Auteur
   27 september 2017 / woensdag, 27 september 2017

   Nee, als perziken verwarmd worden proef je dat niet meer! Gelukkig!

 6. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Dit ziet er echt delish uit! ♡

 7. Tessa
  22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Lekker! Ik maak zelf ook wel eens een crumble als toetje, ook met fruit onderin de overschaal (bijvoorbeeld appels gemengd met suiker en kaneel), en dan een kruimelig deeg erbovenop van bloem, boter en suiker (en evt. nootjes). Even in de oven tot de crumble bruin en knapperig is, en dan lekker opeten met liefst ook een bolletje ijs of een schep (soja)yoghurt.

 8. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Nog nooit van cobbler gehoord, ik heb dus duidelijk wat gemist !! Mijn hemel, dit ziet er echt zalig uit, ik ga gelijk perziken halen

 9. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Nog nooit eerder van gehoord, maar damn wat ziet het er lekker uit!

 10. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Oh, oh, oh…veel te lekker! Dit ziet er heerlijk uit!

 11. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Yum! Vaak van gehoord, nog nooit geproefd maar deze variant ziet er wel héél lekker uit!

 12. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Ziet er heerlijk uit en een makkelijk recept ook nog.

 13. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Goh, dit ziet er wel heel lekker uit! Een perzik ‘zo’ eten vind ik nooit zo lekker, ik hou niet van dit glibberige textuur of zo, maar de smaak kan ik wel waarderen, dus verwerkt op deze manier lijkt het me wel wat.

 14. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Heerlijk recept zeg!! Nog nooit in Amerika gegeten, maar we gaan er volgende week weer naar toe dus ga toch eens op jacht naar dit hemelse dessert.

 15. Rita
  22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Onze wilde perziken waren ook niet zo mooi, dus hop in de smoothie. Met de rest ga ik dit recept maken, echt comfortfood!

 16. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Ohhh, wat een lekker toetje is dit! Ik krijg wel schuldgevoelens als ik hier naar kijk haha want dit kan niet goed zijn voor mijn diet. Ik vind je homepage foto van dit artikel zoooo goed uit zien, echt magazine waardige foto. Voordat ik je recept las heb ik nog nooit van een cobbler gehoord, dus weet dus ook echt niet wat ik erbij zou doen.

 17. 22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Ik hou van peach cobbler! Ik kreeg het recept een paar jaar geleden van mijn tante. De eerste keer dat ik het at, at ik de dag erna nog een stukje als ontbijt haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *