Feeling shitty?

Door Angel – Ooh, wat heb ik er een gruwelijke hekel aan. Het gebeurt me gelukkig zelden maar ergens in de afgelopen maand had ik er weer een. Hij duurde drie hele dagen. Ik had apathisch alle films van Harry Potter gekeken (liggend uiteraard). Alle zeven stuks. Elf-honderd-negen-en-dertig minuten aan magische ontsnapping aan de werkelijkheid. Ben ik in tranen uitgebarsten toen ik naar de koelkast liep en zag dat er alleen nog maar een eenzaam stuk beschimmelde kaas naar me lonkte? Ja. Ben ik vervolgens in mijn voddenpyjama naar de Appie geslenterd om mijn mandje vol te knallen met drie kilo aan chocoladetoetjes en zure matten? Ja.

Drie hele dagen vond ik het niet nodig een borstel aan te raken, negeerde ik dringende voice mail berichten van de bank over geblokkeerde creditcards, zag ik geen enkele noodzaak iets anders dan snoep en chicken wings naar binnen te werken en vertrok ik geen spier toen het brandalarm af ging door een rokend broodrooster.

depressed animalsWe komen allemaal wel eens in zo’n fase waarin we ons lusteloos en waardeloos voelen. Nergens zin in hebben en niemand willen zien behalve onze beste vrienden, de fictieve helden uit de dvd box. De eerste dag is nog redelijk goed te praten. Op de tweede dag begin je te stinken. Op de derde dag denkt je lichaam dat het dood is en zonder dat je het weet, begin je in rap tempo te ontbinden. Dat is het moment dat je een radicale ingreep behoeft. Dus wat moet je doen als je leven on hold staat? Hoe trek je jezelf uit die beerput vol ongemotiveerde stront? Hoe stap je uit je comfortabele walm van zelfmedelijden?

Ten eerste is er altijd een oorzaak die er verantwoordelijk voor is dat je een melt down krijgt. Dat kan bijvoorbeeld komen door een goudeerlijke vriendin die besloot even heel onschuldig en goedbedoeld je pashokje in te roepen dat je misschien eens op de XXL afdeling zou moeten kijken want daar hangen ook ‘heeeele leuke dingen!’. Het kan komen door je vuurspugende baas die het ontzettend handig vindt zijn dagelijkse emmer diarree over je heen te gieten. Of het komt doordat je, ondanks je drie banen plus krantwijk, nog steeds niet die must-have It-bag kunt aanschaffen die slechts €1299,- kost.  Of misschien heb je wel een vriendje dat je appt dat hij niet helemaal eerlijk tegen je is geweest en vervolgens zijn telefoon een uur niet aanraakt. Ik weet het… it’s just not fair.

In mijn geval was het mijn maandelijkse touwtje. Meestal fiets ik er redelijk doorheen maar heel soms slaat de rode Satan genadeloos toe en vraag ik me af wat in vredesnaam de zin van het leven is.

period or dyingWat de reden ook mag zijn, het is belangrijk erachter te komen wat de boosdoener is die ervoor zorgt dat je het noodzakelijk vindt kilo’s suiker en kleurstof door een trechter naar binnen te gieten. Wat je nodig hebt, is een eye-opener. De hele wereld draait in hoog tempo door. Jij  ligt daar, terwijl de vliegen die op de stank afkomen om je hoofd cirkelen, uren te verspillen. Uren die bestaan uit kostbare minuten die je NOOIT meer terug krijgt. Een angstaanjagende gedachte die er als de sodemieter voor zorgde dat ik mijn luie reet in beweging bracht. Benoem het probleem, vervloek het, maak er een denkbeeldige roggel van, spuug het agressief uit (ja hoor, mag rustig uit het raam) en probeer het volgende:

 • 1. Om mee te beginnen, adviseer ik rustig te proberen je kont los te maken van de bank. Na twee dagen is deze waarschijnlijk ingegroeid en moet je hem met aceton los weken. Als dit is gelukt, ga je een korte wandeling maken. Je hersenen hebben wat zuurstof nodig en het kan echt geen kwaad je bloed een beetje te laten doorstromen.
 • 2. Als je terug komt, verwijder je eerst alle sporen die bewijzen dat je als een dakloze door je eigen huis hebt gezworven. Je hebt je bank misbruikt als bed, maak er weer een bank van. Gooi lege bakjes met chocoladeresten, lege pizzadozen, colaflessen en volgesnoten zakdoeken weg. Knal een Motown muziekje op en trek je stofzuiger door het huis.
 • 3. Bel een optimistische vriend of vriendin (liefst de meest opportunistische die je in de telefoonlijst hebt staan) en maak een afspraak om een hapje te gaan eten.
 • 4. Motown kan uit. Maak een playlist met -Happy Songs- en zet keihard aan. Nu ben jij aan de beurt. Ja jij, vuile stinkerd. Neem een douche (je weet wel, dat kamertje waar je in de blote kont onder een straal water moet staan). Zing ondertussen uit volle borst je happy songs mee en trek daarna je allermooiste kleertjes aan.
 • 5. Het is echt waar, als je even je best doet op je make-up en je haar, voel je je stukken beter. Ga dus goed tekeer met je kwasten en bussen haarlak.
 • 6. Deur uit en lekker gaan tafelen. Misbruik je vriend/vriendin onder het genot van een goed glas wijn (let op: ik zag ‘glas’, niet fles) gerust als klaagmuur, daar zijn ze voor. Hij of zij heeft vast nog een voorraadje goede adviezen om je probleem aan te pakken en bemoedigende woorden die je ego strelen.

In de dagen die volgen, vink je de rest van je ‘feel-good’ lijstje af.

 • 7. Ga naar een vrolijke film.
 • 8.  Kijk grappige YouTube filmpjes (ja, leedvermaak really does the trick sometimes) zoals deze.
 • 9.  Trek een middag uit om schaamteloos te online shoppen. Who cares dat het je laatste centjes zijn? Exact, alleen je geweten. En die doet vandaag lekker niet mee. Dit is een noodgeval.
 • 10.  Zet een fout liedje op en dans door je kamer. Hard en wild, bij voorkeur tot je iets verrekt. Dan ben je goed bezig.
 • 11. Bezigheidstherapie: bak een taart, brei een muts, bouw een boomhut. Doe iets waar je superblij van wordt en wat je altijd al had willen doen.
 • 12.  Help iemand. Goede daden verrichten geven gegarandeerd een goed en zinvol gevoel.

Ik weet het. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar nadat ik mezelf had toegestaan drie dagen lang weg te vegeteren, toverspreuken te oefenen met een zelfgemaakte toverstok en te leven op lollies, chocola en zure matten, heb ik toch ergens de drive gevonden  mijn ongebruikte energie in te zetten om op te staan, mezelf op de borst te stompen en te schreeuwen:

8Wat doen jullie voor dingen om je weer goed te voelen als je niet zo lekker in je vel zit?

Lfs,
Angel

Facebook: The Beauty Bakery
Twitter: @thebeautybakery
Instagram: @thebeautybakery
Website: TheBeautyBakery.nl

 

zp8497586rq

Volg:

105 Reacties

 1. 11 december 2013 / woensdag, 11 december 2013

  Wat heb je een geweldige schrijftijl. Echt heerlijk. Hoe verder ik in het verhaal werd meegenomen, hoe breder mijn glimlach werd. Wauw.

 2. 4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Dankje had ik even nodig.. Heb het enorm druk met school, en mijn bureaustoel is helemaal ingezakt. Ik moet dus inderdaad even ‘mijn kont los maken’. haha xo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *