Dromen en hun betekenis

Onlangs vroegen we jullie je dromen met ons te delen, omdat we benieuwd waren naar jullie avonturen in dromenland. Dankzij droomcoach Annabell Simons weten we meer over de betekenis van dromen en zijn we achter heel wat interessante achtergrondinformatie gekomen. Natuurlijk willen we deze opgedane kennis graag met jullie delen. Hieronder meer over dromen en hun betekenis.

Slaapcyclus

Je nachtrust bestaat uit verschillende slaapstadia. Zo’n 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen, begint de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens dit slaapstadium bewegen je ogen zich van links naar rechts en je hersenen zijn net zo actief als dat ze overdag zijn. De rest van je lichaam is ondertussen helemaal ontspannen. In de gehele slaapcyclus start de REM-slaap meerdere keren en dit is fase waarin je droomt. Al kan je je niet iedere ochtend herinneren wat je die nacht gedroomd hebt, toch droom je dus meerdere keren per nacht.

Dromen en hun betekenis

De functie van dromen

Hoewel het nog niet duidelijk is waarom we moeten dromen, is het wel vastgesteld dat de REM-slaap ergens voor dient. Zo is er een experiment gedaan met ratten die steeds gewekt werden voordat de REM-slaap kon beginnen. Na twee maanden waren alle diertjes overleden. Ook bij mensen is een experiment gedaan waarbij voorkomen werd dat de REM-slaap gestart werd. Toen deze proefpersonen weer gewoon konden slapen, bleek dat ze REM-slaap gingen inhalen.

Baby’s hebben veel REM-slaap en naarmate de mens ouder wordt, neemt het aantal uren REM-slaap af. Vandaar dat het waarschijnlijk is dat dit slaapstadium een rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Het verwerken van informatie en emoties wordt ook als reden genoemd om te dromen. Alles wat je overdag hebt meegemaakt verwerk je in je slaap, zodat je de volgende ochtend weer fris kan beginnen aan de nieuwe dag. Ook wordt er geloofd dat dromen voortkomen uit het onbewuste. Zo zou een droom je dus bewust kunnen maken van bepaalde verlangens of behoeftes, waarvan je eerder niet wist dat je ze had.

Dromen en hun betekenis

Dromen beter onthouden

Een goede manier om de droomherinnering te verbeteren, is het bijhouden van een dromenboek. Hierin schrijf je op wat je kan herinneren van je dromen. Belangrijk is dat je het boek naast je bed neerligt, omdat de herinnering meestal snel weer verdwijnt na het wakker worden. Wat ook helpt, is om na het ontwaken even de ogen te sluiten en stil te blijven liggen in de houding waarin je bent wakker geworden en om dan proberen te herinneren wat je gedroomd hebt. Ook op tijd naar bed gaan helpt bij het onthouden van je dromen. Hoe vermoeider je naar bed gaat, hoe dieper je slaapt en hoe moeilijker het is je dromen te herinneren.

Dromen en hun betekenis

Lucide dromen

Als je lucide droomt ben je bewust dat je droomt. Tijdens een lucide droom waarin je achtervolgd wordt, zou je bijvoorbeeld kunnen stoppen met rennen of vragen waarom diegene je achtervolgt. Je kunt in deze dromen kiezen wie je wilt ontmoeten, wat je wilt doen of waar je heen wilt. Hoe meer je het bewustzijn traint om overdag aanwezig te blijven in het moment, bijvoorbeeld door yoga, meditatie en adembeheersingsoefeningen, hoe meer je het vermogen kunt ontwikkelen om bewust te dromen.

Dromen en hun betekenis

Dromen en hun betekenis

Je zou kunnen zeggen dat we overdag bij alles wat ons positief of negatief opvalt een foto maken. Dromen zijn als films, je onderbewuste zet al die foto’s die je overdag hebt gemaakt in scene. Dromen kunnen zo je diepste angsten weerspiegelen, maar kunnen ook laten zien hoe je je innerlijke krachten kunt ontwikkelen. We hebben een aantal van de meest voorkomende droombeelden uit de comments van het vorige artikel laten analyseren door  droomcoach Annabell Simons.  Zij kwam met de volgende verklaringen.

Tanden die uit je mond vallen
Verlies van vitaliteit of verlies van een geliefd persoon. Het zou kunnen betekenen dat er kinderen op komst zijn, vroeger werd namelijk gezegd dat een vrouw voor elk kind dat ze kreeg een kies/tand verloor.

Er in het openbaar achter komen dat je schaars gekleed bent
Bang zijn voor de naakte waarheid.

Kunnen vliegen
Verlangen naar lichtheid in een zware situatie, vluchten.

Dromen en hun betekenis

Kauwgom
Heb je in de droom zo veel kauwgom in je mond dat praten en ademen lastig wordt en je de kauwgom niet goed uit je mond kan halen, dan kan dit slaan op een verstikkende (seksuele) relatie of moeite met communicatie.

Achtervolgd worden
Wat je probeert te onderdrukken dringt zich aan je op. Je kunt achtervolgd worden door bijvoorbeeld driften of angsten. Je zou datgene dat je achtervolgd kunnen vragen waarom het je volgt. Het is dan interessant om op te letten hoe de droomfiguur antwoord of welke symbolen voorbij komen.

Per ongeluk het pootje van een hond eraf trekken of breken
Een hond kan ervoor staan dat je makkelijk vrienden maakt. Het pootje breken of eraf trekken zou dan kunnen betekenen dat je een vriendschap verbreekt of te veel aan een vriend trekt.

Inbraken in eigen huis
Heb je nachtmerries over inbraken in eigen huis, dan schendt iemand gevoelsmatig of fysiek jouw grenzen.

Autorijden
Als je autorijdt, maar geen controle over het stuur hebt, dan beteken dit dat je het gevoel hebt geen controle over je leven te hebben. Als je remt in plaats van gas geeft, kan dit zijn omdat je jezelf afremt.

Openbaar vervoer
Droom je dat je op de trein of bus wacht of dat je met het openbaar vervoer reist, dan kan dit staan voor het samenwerken met andere mensen. Ook kan het betekenen dat je in het dagelijks leven een groep aanspoort om een bepaald doel te bereiken.

Toilet
Een toilet in je dromen staat voor het ontlasten van onverteerbare problemen. Droom je dat je geen wc kan vinden met goede afscherming, dan betekent dit dat je iets los moet laten en daar tegelijkertijd iets positiefs uit kan halen.

Dromen en hun betekenisInteressant he? Natuurlijk is elke droom heel persoonlijk en kun je uit deze vrij algemene betekenissen geen harde conclusies trekken. Elk detail uit een droom staat weer ergens symbool voor, zoals een kleur van een symbool of het gevoel tijdens je droom of zelfs de omgeving. Ieder droomsymbool heeft een eigen betekenis en alle symbolen samen vormen een volledig beeld.

Mocht je erg benieuwd zijn naar de betekenis van jouw droom dan raad ik je een persoonlijk consult aan met Annabell Simons. Ook biedt zij hulp bij nachtmerries en bij bewust dromen. Een consult kan telefonisch of tijdens een persoonlijk gesprek. Zij kan jouw droomsymbolen samenvoegen voor een volledige dromenanalyse. Kijk op haar website voor meer informatie.

Dromen en hun betekenis Wij willen Annabell bedanken voor haar medewerking aan dit artikel en we hopen dat jullie het interessant vonden om te lezen. Ik ga in elk geval een dromenboekje bijhouden en proberen om eerder naar bed te gaan, want ik vergeet mijn dromen erg vaak en ik vind het juist zo interessant allemaal. Ook schijn je jezelf te kunnen trainen om lucide te dromen en dat zou ik ook wel eens een keer willen meemaken.

Geloven jullie er in dat dromen een betekenis hebben?

Until next time,
Team Beautylab

 

Volg:

123 Reacties

 1. Suzanne
  10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  Interessant artikel!
  Ik droom soms lucide. Vooral als ik een enge droom heb, dan weet ik op een bepaald punt dat ik droom en dan kan ik mezelf ook wakker maken. Maar het gekke daaraan is dat het altijd even duurt van het punt dat ik wakker wil worden tot dat ik daadwerkelijk wakker wordt. Dat is heel eng want dan zit ik als het ware voor een paar seconden gevangen in mijn droom!

 2. 10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  Heel interessant om te lezen! Een droom over tanden die uit je mond vallen heb ik pas nog gehad. Gelukkig is er geen kind op komst, daar zou ik niet aan moeten denken! ;) Haha. Die van kauwgom heb ik af en toe ook wel eens gehad, maar dan leek het alsof ik maar steeds meer kauwgom in mijn mond kwam en de smaak steeds onverdraaglijker werd. Ieuw.

 3. 10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  Klinkt heel gaaf, maar meestal weet je wel een beetje waar je droom om draait.

 4. 10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  Oohw wat een leuk artikel! Ik ben ongeveer een maand geleden geinteresseerd geraakt in dit onderwerp en ik hou sindsdien ook een dreamdiary bij. En sinds ik dat doe zijn er geen mensen meer doodgegaan of gemarteld in mijn dromen. Ook kan ik ze nu beter onthouden waardoor ik minder vaak het gevoel hen dat ik niks gedroomd heb!
  Xoxoxo Romy

 5. 10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  Erg interessant!
  Vind dromen en hun betekenis altijd iets om over na te denken!

 6. Janneke
  10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  Interessant! Vooral die van die onbestuurbare auto is herkenbaar

  Ik droom altijd over zaken die gebeurd zijn en nog gaan gebeuren… en dan in een heel verwrongen toestand. Bijvoorbeeld dat ik die dag lekker heb paard gereden. En dan droom ik dat ik aan het paardrijden ben en de wereld om ons heen opeens verwringt (bijv. door draaien of andere vreemde dingen!)

 7. Noirperle
  10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  wat interessant zeg! ik herken zeker een aantal dingen. Ik wist niet dat het dit kon betekenen.

 8. Angela
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Hoe zit dat dan bij mensen wie blind zijn. die hebben dat met geluiden en geuren toch? ontwikkelen die zich dan minder? interessant onderwerp

 9. bodil
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  ik geloof wel dat dromen een betekenis hebben, maar dat jijzelf de enige bent die ze kan begrijpen. Ik heb zelf trouwens ook heel vaak dat ik droom dat ik naar de wc moet maar er geen wc is of dat deze heel smerig is. In ieder geval iets met een wc wanneer ik dan wakker word moet ik ook echt plassen!

 10. Liz
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik droom vooral vaak over plots waar ik verhalen van kan maken :-) Of over personages.

 11. Mariko
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik droom vaak dat ik val in een ravijn of dat ik gewoon struikel. maar ik wordt dan ook echt wakker van die klap en het voelt heel echt. Wat zou dat betekenen? Ik heb dit heel regelmatig.

 12. Jo
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Haha ik droom heel vaak dat ik naar de wc moet, en dat er dan er dan geen afgeschermde wc’s zijn. Ik dacht echt dat ik gek was :p

 13. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik vind het leuk om te lezen, maar ik geloof er eigenlijk niet zo in dat dromen een diepzinnige betekenis hebben. :P

 14. anne
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ojah! het ik super interresant! zeker!

 15. anne
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  ik weet niet of ze een betekenis hebben, soms gebeurt er iets op school bij mij en dan krijg ik het in mijn droom terug, of eerder dan dat het gebeurt.
  dus heb kan misschien wel kloppen dat dromen een betekenis hebben, ik heb daar wel eens eerder over gelezen.
  maar echt een fantastische verhaal! echt! ik heb echt onspannen gekeken!
  moet je vaker doen!
  Xx Anne

 16. Annika
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Haha als ik een wc droom betekent het gewoon dat ik wakker moet worden om naar de wc te gaan xD

  Maar wel een erg interessant artikel. Vooral dat over die REM-slaap. Ik had er wel eerder iets over gehoord, maar dat je dood kunt gaan zonder REM-slaap is wel schokkend!

 17. Taibah
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Wat betekend het als je herhalende dromen krijgt? Ik krijg dromen die ik vroeger ook gedroomd heb
  Xxx

 18. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Wow, echt enorm interessant! En die tip van dat boekje, ik heb al een boekje naast mijn bed liggen en probeer er zoveel mogelijk in op te schrijven :)

 19. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Wat grappig om te lezen wat het allemaal betekend!

 20. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  ‘hoe dieper je slaapt en hoe moeilijker het is je dromen te herinneren’ Dat verklaart een hoop! Ik lig namelijk altijd in coma als ik slaap, haha!
  Vroeger had ik vaak lucide dromen, heel apart!

  • anne
   9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

   ja! als je slaapt, lig je eigenlijk in coma! haha! echt raar!

 21. Romy
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik geloof hier echt heilig in!
  Ik droom vaak over mijn overleden vader, en hij verteld mij dan allemaal dingen. Hoe het met hem gaat en wat die meemaakt en wat die heeft gezien. Sommigen mensen zeggen dat het in je onderbewustzijn is. Maar ik geloof er heilig in dat het iets betekend! En dat een droom meer is dan alleen maar een droom. Zit er ook vaak over te denken om der met iemand over te praten die er meer verstand van heeft.

 22. Nicole
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik heb dit schooljaar mijn profielwerkstuk hierover gedaan, dus wat hier stond wist ik al. Toch blijven dromen mij fascineren en probeer ik altijd te achterhalen wat zo’n droom nou precies duidelijk wil maken. Ik geloof wel dat ze een betekenis hebben. Er zijn trouwens dromenencyclopedieën verkrijgbaar. Hierin worden dromen uitgelegd. Zulke betekenissen zijn gebaseerd op de ideeën van Freud en Jung in combinatie met spirituele ideeën. Dromen kunnen overigens meerdere functies hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen bij het verwerken van trauma’s en zorgen ze voor het verwerken van informatie die op een dag hebt opgedaan (bijv. indrukken, maar ook bepaalde stof die je moet kennen voor een toets). Bovendien kun je tijdens het dromen nieuwe ideeën opdoen of zelfs oplossingen bedanken voor iets waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt.

 23. Syl
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik geloof dat dromen een soort verwerkingsproces is voor de alledaagse dingen die je meemaakt of wilt doen. Ik geloof wel in die betekenissen.

 24. Annalisa
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Wat interessant om te lezen! Vooral dat stukje over die kauwgom (dat droom ik dus regelmatig) en over het vinden van een WC. Ik dacht dat ik dat laatste alleen maar droomde als ik echt naar het toilet moest, maar dat is misschien niet altijd zo. Ook de betekenis van het vliegen vind ik erg interessant om te lezen. Het voelt altijd erg vrij om te kunnen vliegen, maar het zou dus goed kunnen betekenen dat ik dan in het ‘echte leven’ met problemen zit.

  Ik zal eens wat meer op mijn dromen gaan letten en proberen te ontdekken wat ik precies op welk punt in mijn leven droom, want ik vind die betekenis echt wel heel interessant!

 25. Yak Man
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  heeel erg interessant! Van sommige wist ik het al, maar die van de toilet niet, daar heb ik wel een paar keer over gedroomd. Net als vliegen, tanden en autorijden

 26. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Interessant. Ik droom alleen echt hele andere dingen die daar staan. Ik droom echt in verhalen. Ik hou zelf trouwens een dromenboekje bij dat is zo grappig om terug te lezen!

 27. Bo
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Onzin allemaal, niemand weet wat het betekent. Achterhaald allemaal

 28. Chantal
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  ja want een keer is echt gebeurt was wel echt gaaf

 29. Robin
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Heel interessant en zó herkenbaar. De zin ”dromen kunnen zo je diepste angsten weerspiegelen” dat heb ik héél vaak..

 30. Kim
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik geloof in principe wel dat dromen een betekenis kunnen hebben. Ik heb ook een paar dromen die om de zoveel tijd terugkeren, exact dezelfde droom, gek. Verder droomde ik vaak dat ik kon vliegen (zwemmen in de lucht) maar dat heb ik al een hele tijd niet meer gedroomd.

 31. Sterre
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Erg interessant om te lezen, leuk dat jullie de laatste tijd nog weer wat meer ingaan op dingen.
  Ik geloof eigenlijk wel dat dromen betekenissen hebben, maar dan stukjes ervan. Niet als dat er heel veel gebeurt zoals het hele lijstje van hierboven, dat alles dan van toepassing is.

 32. Sinderella
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Heel leuk artikel, interessant ook. Ik heb weleens voorspellende dromen. Bepaalde situaties, gebeurtenissen en dingen die ik droom, die dan later uitkomen. Ik was blij dat dit artikel er is, ik hoopte dat het ook duidelijker maakte over zulke soort dromen, maar helaas niet.

 33. Maaike S
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Mn moeder vertelde me gisteren dat ze gedroomd had dat haar tanden er uit vielen en ze zwanger was XD

 34. Annelise
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Heel interessant! Ik vind het erg jammer dat ik bijna nooit onthoud wat ik heb gedroomd, dus misschien is een droomboek bijhouden niet zo’n gek idee.

 35. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Interessant! Stiekem geloof ik zelf wel dat er dromen zijn die betekenissen hebben.. én dan moet ik ook zeggen dat ze soms nog eens uitkomen ook! De betekenis dan vaak óf de droom zelf heb ik één keer meegemaakt (toen ik ‘m ging testen) long story. Ik vind het echt zo interessant! Lifesplash had het over de app én die heet; droomgids. Tenminste als ze die bedoelt! Ik droom zelf veel te vaak, dus check het vaak met die app, haha!

 36. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Herkenbaar! Ik droom wel eens over tanden verliezen, autorijden zonder controle en kunnen vliegen.

 37. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  vroeger herinnerde ik vrij vaak mijn dromen. sommige zijn hierboven beantwoord!! heel fijn om dat te weten!!

  xxx

 38. Danique
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik droom elke nacht heel vivid, en kan ze me eigenlijk altijd herrineren. Is nu al een paar maanden zo. Ik schrijf ze ook vaak op (soms schiet het erbij in), en probeer ze vaak te ontcijferen. Ik vind het heel nuttig!

 39. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Interessant. Kan me alleen mijn nachtmerries nog herinneren waarbij ik iedere keer in een ruimte ben die kleiner wordt waardoor ik moet vluchten naar een andere grotere ruimte, die natuurlijk ook weer kleiner wordt. Gelukkig heb ik deze droom al in maanden niet meer gehad en heeft het te maken gehad met mijn claustrofobie die langzaamaan aan het verdwijnen is.

 40. Yasmine
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ohh dit vind ik echt interessant.. Heb de laatste tyd veel van dezelfde enge dromen en zoek de betekenissen ook altyd op.. Cool dat dit allemaal uitgelegd werd :) xXx

 41. kad
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik heb heel vaak gedroomt dat.ik dan half gekleed buiten was, ene keer zonder broek andere keer zonder ondergoed. Ik vond het hele nare dromen

  • anne
   9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

   ja! dat heb ik ook een keer gedroomt! echt heel raar!
   ik had toen gedroomd dat ik ging zwemmen, maar dan zonder bikini.. echt raar!

   • Titia
    12 mei 2013 / zondag, 12 mei 2013

    Ik heb eens gedroomd dat ik met mijn moeder in de straat liep en ik had rolschaatsen aan.
    Maar ik was naakt en alle buren stonden voor hun ramen me uit te lachen.
    Ik voelde me heel ongemakkelijk.
    Die droom heb ik nooit weer gehad, maar ik weet hem nog precies.
    Was misschien jonger dan 10 jaar en ben nu 25.

 42. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Heel interessant! Helaas onthoudt ik mijn dromen nooit, dus ik heb geen idee of ik een van die dingen droom:P

 43. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Hmm ik geloof er toch niet in… dat kauwgomvoorbeeld bijvoorbeeld; hoe zou dit universeel kunnen zijn als kauwgom vroeger niet eens bestond…?

  • Bo
   9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

   Juist!!

  • Annalisa
   9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

   Ik denk dat je dan droomt over iets anders in je mond dat je verstikt. Bijvoorbeeld een winterwortel, of weet ik veel. Je droomt natuurlijk over dingen die je kent! Vaak zijn de dingen in je droom maar bijzaak en draait het om het gevoel (bij mij tenminste). Als ik zo’n kauwgomdroom heb, blijft dat gevoel van verstikking het langste hangen en niet bijvoorbeeld de smaak van kauwgom of wat ik heb gedaan met het papiertje dat eromheen zat.

 44. Nina
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik kom uit Polen en daar is het heel normaal om, wanneer je wakker wordt, in een dikke boek ‘sennik’ genaamd, de betekenis van je droom op te zoeken. Niet elke dag, maar wanneer je bijzonder hebt gedroomd. Ik zoek het zelf nog vaak op online.

 45. 9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Erg leuk om dit te lezen, interessant!

 46. Jamie
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Interessant artikel! Ik geloof zeker dat dromen een manier is om indrukken van die dag te verwerken, vaak als ik ergens heel veel mee bezig ben geweest op een dag droom ik er ook over. En heel vreemd, maar ik kan me een soort van lucide droom herinneren van járen geleden, een van de weinige dromen die ik me kan herinneren. Ik was aan het dromen en toen kreeg ik in mijn droom door dat ik aan het dromen was, en dat wilde ik niet dus werd ik boos en ging ik in mijn droom op de grond zitten wachten tot de droom was afgelopen hahaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *