Dromen en hun betekenis

Onlangs vroegen we jullie je dromen met ons te delen, omdat we benieuwd waren naar jullie avonturen in dromenland. Dankzij droomcoach Annabell Simons weten we meer over de betekenis van dromen en zijn we achter heel wat interessante achtergrondinformatie gekomen. Natuurlijk willen we deze opgedane kennis graag met jullie delen. Hieronder meer over dromen en hun betekenis.

Slaapcyclus

Je nachtrust bestaat uit verschillende slaapstadia. Zo’n 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen, begint de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens dit slaapstadium bewegen je ogen zich van links naar rechts en je hersenen zijn net zo actief als dat ze overdag zijn. De rest van je lichaam is ondertussen helemaal ontspannen. In de gehele slaapcyclus start de REM-slaap meerdere keren en dit is fase waarin je droomt. Al kan je je niet iedere ochtend herinneren wat je die nacht gedroomd hebt, toch droom je dus meerdere keren per nacht.

Dromen en hun betekenis

De functie van dromen

Hoewel het nog niet duidelijk is waarom we moeten dromen, is het wel vastgesteld dat de REM-slaap ergens voor dient. Zo is er een experiment gedaan met ratten die steeds gewekt werden voordat de REM-slaap kon beginnen. Na twee maanden waren alle diertjes overleden. Ook bij mensen is een experiment gedaan waarbij voorkomen werd dat de REM-slaap gestart werd. Toen deze proefpersonen weer gewoon konden slapen, bleek dat ze REM-slaap gingen inhalen.

Baby’s hebben veel REM-slaap en naarmate de mens ouder wordt, neemt het aantal uren REM-slaap af. Vandaar dat het waarschijnlijk is dat dit slaapstadium een rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Het verwerken van informatie en emoties wordt ook als reden genoemd om te dromen. Alles wat je overdag hebt meegemaakt verwerk je in je slaap, zodat je de volgende ochtend weer fris kan beginnen aan de nieuwe dag. Ook wordt er geloofd dat dromen voortkomen uit het onbewuste. Zo zou een droom je dus bewust kunnen maken van bepaalde verlangens of behoeftes, waarvan je eerder niet wist dat je ze had.

Dromen en hun betekenis

Dromen beter onthouden

Een goede manier om de droomherinnering te verbeteren, is het bijhouden van een dromenboek. Hierin schrijf je op wat je kan herinneren van je dromen. Belangrijk is dat je het boek naast je bed neerligt, omdat de herinnering meestal snel weer verdwijnt na het wakker worden. Wat ook helpt, is om na het ontwaken even de ogen te sluiten en stil te blijven liggen in de houding waarin je bent wakker geworden en om dan proberen te herinneren wat je gedroomd hebt. Ook op tijd naar bed gaan helpt bij het onthouden van je dromen. Hoe vermoeider je naar bed gaat, hoe dieper je slaapt en hoe moeilijker het is je dromen te herinneren.

Dromen en hun betekenis

Lucide dromen

Als je lucide droomt ben je bewust dat je droomt. Tijdens een lucide droom waarin je achtervolgd wordt, zou je bijvoorbeeld kunnen stoppen met rennen of vragen waarom diegene je achtervolgt. Je kunt in deze dromen kiezen wie je wilt ontmoeten, wat je wilt doen of waar je heen wilt. Hoe meer je het bewustzijn traint om overdag aanwezig te blijven in het moment, bijvoorbeeld door yoga, meditatie en adembeheersingsoefeningen, hoe meer je het vermogen kunt ontwikkelen om bewust te dromen.

Dromen en hun betekenis

Dromen en hun betekenis

Je zou kunnen zeggen dat we overdag bij alles wat ons positief of negatief opvalt een foto maken. Dromen zijn als films, je onderbewuste zet al die foto’s die je overdag hebt gemaakt in scene. Dromen kunnen zo je diepste angsten weerspiegelen, maar kunnen ook laten zien hoe je je innerlijke krachten kunt ontwikkelen. We hebben een aantal van de meest voorkomende droombeelden uit de comments van het vorige artikel laten analyseren door  droomcoach Annabell Simons.  Zij kwam met de volgende verklaringen.

Tanden die uit je mond vallen
Verlies van vitaliteit of verlies van een geliefd persoon. Het zou kunnen betekenen dat er kinderen op komst zijn, vroeger werd namelijk gezegd dat een vrouw voor elk kind dat ze kreeg een kies/tand verloor.

Er in het openbaar achter komen dat je schaars gekleed bent
Bang zijn voor de naakte waarheid.

Kunnen vliegen
Verlangen naar lichtheid in een zware situatie, vluchten.

Dromen en hun betekenis

Kauwgom
Heb je in de droom zo veel kauwgom in je mond dat praten en ademen lastig wordt en je de kauwgom niet goed uit je mond kan halen, dan kan dit slaan op een verstikkende (seksuele) relatie of moeite met communicatie.

Achtervolgd worden
Wat je probeert te onderdrukken dringt zich aan je op. Je kunt achtervolgd worden door bijvoorbeeld driften of angsten. Je zou datgene dat je achtervolgd kunnen vragen waarom het je volgt. Het is dan interessant om op te letten hoe de droomfiguur antwoord of welke symbolen voorbij komen.

Per ongeluk het pootje van een hond eraf trekken of breken
Een hond kan ervoor staan dat je makkelijk vrienden maakt. Het pootje breken of eraf trekken zou dan kunnen betekenen dat je een vriendschap verbreekt of te veel aan een vriend trekt.

Inbraken in eigen huis
Heb je nachtmerries over inbraken in eigen huis, dan schendt iemand gevoelsmatig of fysiek jouw grenzen.

Autorijden
Als je autorijdt, maar geen controle over het stuur hebt, dan beteken dit dat je het gevoel hebt geen controle over je leven te hebben. Als je remt in plaats van gas geeft, kan dit zijn omdat je jezelf afremt.

Openbaar vervoer
Droom je dat je op de trein of bus wacht of dat je met het openbaar vervoer reist, dan kan dit staan voor het samenwerken met andere mensen. Ook kan het betekenen dat je in het dagelijks leven een groep aanspoort om een bepaald doel te bereiken.

Toilet
Een toilet in je dromen staat voor het ontlasten van onverteerbare problemen. Droom je dat je geen wc kan vinden met goede afscherming, dan betekent dit dat je iets los moet laten en daar tegelijkertijd iets positiefs uit kan halen.

Dromen en hun betekenisInteressant he? Natuurlijk is elke droom heel persoonlijk en kun je uit deze vrij algemene betekenissen geen harde conclusies trekken. Elk detail uit een droom staat weer ergens symbool voor, zoals een kleur van een symbool of het gevoel tijdens je droom of zelfs de omgeving. Ieder droomsymbool heeft een eigen betekenis en alle symbolen samen vormen een volledig beeld.

Mocht je erg benieuwd zijn naar de betekenis van jouw droom dan raad ik je een persoonlijk consult aan met Annabell Simons. Ook biedt zij hulp bij nachtmerries en bij bewust dromen. Een consult kan telefonisch of tijdens een persoonlijk gesprek. Zij kan jouw droomsymbolen samenvoegen voor een volledige dromenanalyse. Kijk op haar website voor meer informatie.

Dromen en hun betekenis Wij willen Annabell bedanken voor haar medewerking aan dit artikel en we hopen dat jullie het interessant vonden om te lezen. Ik ga in elk geval een dromenboekje bijhouden en proberen om eerder naar bed te gaan, want ik vergeet mijn dromen erg vaak en ik vind het juist zo interessant allemaal. Ook schijn je jezelf te kunnen trainen om lucide te dromen en dat zou ik ook wel eens een keer willen meemaken.

Geloven jullie er in dat dromen een betekenis hebben?

Until next time,
Team Beautylab

 

Volg:

123 Reacties

 1. Thierry Severs
  5 juli 2016 / dinsdag, 5 juli 2016

  Hey,

  Ik had eens een droom dat ik huid van mijn neus af nam en ik kon dit blijven doen.
  Wat betekent dit?

  dank je wel

 2. janice
  4 augustus 2014 / maandag, 4 augustus 2014

  het is dan duidelijk voor je moeder dat ze haar leven moet veranderen, en de weg van God moet pakken

 3. aartsrn
  21 juni 2014 / zaterdag, 21 juni 2014

  hallo ik droom vaak over beestjes in myn kroes haar terwyl ik geen kroes haar heb,en ik haal ze eruit met een witte luize kam,wat zou dat betekenen?? m.v.g. mevr. Aartsen

 4. Willemijn
  21 april 2014 / maandag, 21 april 2014

  Ik droomde gisteren dat de wereld werd overspoeld met lava en dus verging. Ik droomde dat we op één plek wel veilig waren en dat we gered werden. Mijn moeder had het alleen niet overleeft, ze was voor een onduidelijke reden thuis gebleven. De mensen die het wel hadden overleeft moesten weer een heel nieuw bestaan opbouwen. Een hele vreemde droom.

 5. Merel
  31 mei 2013 / vrijdag, 31 mei 2013

  Nee ik geloof er toch niet in.
  Ik denk namelijk dat iedereen dromen anders zou interpreteren.
  Net als de symbolitiek trouwens.

 6. Titia
  12 mei 2013 / zondag, 12 mei 2013

  Interessant wat dromen betekenen.
  Als ik iets gedroomd heb, zoek ik het altijd op op droominfo.nl.
  Ik probeer dan te bedenken wat voor betekenis het voor mij heeft.
  Vaak klopt het wel, maar het zijn in mijn ogen maar kleine dingen.
  Ben benieuwd wat ik vannacht weer ga dromen.

 7. 11 mei 2013 / zaterdag, 11 mei 2013

  interessant! Ik droom ook altijd heel erg veel… en ik kan ze goed onthouden. Vaak nachtmerries, maar ook vaak leuke dingen. Verder praat en schreeuw ik veel in m’n slaap en heb ik slaaphallucinaties. kun je daar niet eens een x verder op in gaan? ^^ daar zou ik wel meer van willen weten.. die hallucintaties zijn namelijk best akelig…

  het gebeurt niet vaak, maar af en toe wordt ik in mijn slaap wakker, terwijl ik nogsteeds slaap zegmaar. Ik heb mijn ogen dus open, en ben me daar bewust van, maar tegelijkertijd zie ik insecten over me heen rennen en beesten overal tussen kruipen. Na maten ik langer blijf kijken wordt ik “echt wakker” en besef ik meestal wel dat t niet écht is… Ik heb t ook eens gehad dat ik het gevoel had dat ik in allemaal punaises lag! dat was ook behoorlijk freaking me out!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *