DIY: Scrubby Body Butter

Gisteren heb ik weer veel te lang – tot diep in de nacht – lopen experimenteren met een receptje dat ik online had gevonden. Ik heb al eerder geprobeerd om een Scrubby Body Butter te maken, maar gisternacht is het me dan eindelijk goed gelukt! Het receptje heb ik enigszins aangepast en wil ik hieronder graag met jullie delen. Sorry trouwens voor de late post, maar om 2u ‘s nachts was ik pas klaar en ik had gewoon geen puf meer om de foto’s nog te uploaden, te bewerken en om dit artikel te schrijven! Trouwens, ik heb ook mijn About pagina aangepast! Nemen jullie even een kijkje? 🙂

Goed! We gaan beginnen! Allereerst, wat is een Scrubby Body Butter? Dat is een blokje met scrubbende deeltjes die je lichaam zowel kan scrubben als moisturizen, omdat het blokje bestaat uit voedende boters (sheaboter en cacoaboter). Als je onder de douche staat maak je eerst je lichaam nat, vervolgens stap je even onder de straal vandaan, beweeg je het blokje met ronddraaiende bewegingen over je huid (met name je billen!) en leg je het blokje weer weg. Dan spoel je alles af onder de douche en wat blijft er over? Een heerlijk zacht velletje en een glad en sexy lijf!

Wat heb je nodig?

 • 50 gram cacaoboter
 • 30 gram sheaboter
 • 10 gram amandelen
 • 10 gram rijst
 • 10 gram adukibonen (of andere rode bonen)
 • etherische oliën naar keuze (optioneel)

De cacaoboter en de sheaboter zorgen voor een lekker zacht en gevoed velletje, terwijl de gemalen rijst, amandelen en bonen zorgen voor het scrubbende gedeelte. Etherische oliën kunnen toegevoegd worden om het lekkerder te laten ruiken. Zelf heb ik gekozen voor grapefruit- en lavendelolie.

We beginnen met het afwegen van de cacaopastilles! Dit doe ik in een bakje die magnetronbestendig is;


Het bakje zet ik in de magnetron op 700 Watt en 2 minuten, zodat de pastilles kunnen smelten. Ondertussen weeg ik de amandelen, bonen en de rijst af in mijn Magic Bullet;


Ik geef het even een goeie ‘spin’ en na het fijnmalen zien ze er zo uit;


Het is belangrijk dat je het niet verpulvert,  maar het mag ook weer niet te grof zijn. Als je geen Magic Bullet of keukenmachine hebt kun je ook lekker ouderwets de vijzel gebruiken. Ondertussen in de cacaoboter gesmolten en weeg je er de sheaboter in af;


Je hoeft het niet opnieuw in de magnetron te zetten, omdat de gesmolten cacaoboter nog warm is. De sheaboter roer je even goed door, en dan smelt het vanzelf;


Dan is het tijd om de scrubbende deeltjes aan het mengsel te voegen!


Roer het goed door. Je zal zien dat het mengsel meteen een beetje troebel wordt. Hier kun je ook eventueel je etherische oliën toevoegen. Ik heb het gewoon op de gok gedaan, druppeltje voor druppeltje en doorroeren, tot het lekker rook.


Nu komt het moeilijkste! We moeten het mengsel zodanig laten afkoelen, dat het nog wel vloeibaar is, maar niet al hard geworden. Ook niet té vloeibaar, want dan zakken de deeltjes weer naar de bodem. Zet het in de koelkast en check om de 5 of 10 minuten even. Roer het door totdat het wat dikkig en troebel is geworden. Als het de juiste consistentie heeft, haal het dan uit de koelkast.


Vervolgens moet je snel werken! Roer het mengsel goed en stevig door, schep het in de vorm, roer het nog eens door en pop het dan in de vriezer!


Na ongeveer 20 minuten is je Scrubby Body Butter knoerthard en kun je hem veilig uit zijn vorm krijgen.Zoals je ziet bevat de bovenkant toch nog wat meer scrubdeeltjes (uitzakking) dan onder, maar ik vind het alsnog redelijk goed verdeeld! Met mijn mengsel kon ik maar liefst twee harten maken.


Ik heb overigens dezelfde ingredienten gebruikt als de Lush Buffy. Ik vind Buffy echt een heerlijk product, maar ik vind hem nog behoorlijk aan de prijs en het smelt zo snel. Daarom heb ik de verhouding cacaoboter/sheaboter in mijn recept aangepast, zodat er meer cacaoboter in zit. Deze boter is harder dan sheaboter, waardoor mijn Scrubby Body Butter minder snel zal smelten. Ook heb ik er iets meer scrubbende deeltjes aan toegevoegd, omdat ik dat persoonlijk gewoon lekkerder vind.

TIP!
Leg je Scrubby Body Butter na gebruik op een zeepplankje (of iets dergelijks) waar het goed kan ‘uitlekken’ en drogen en bewaar het op een droge plaats. Laat je het op een vochtige plek liggen dan is de kans groot dat je scrubdeeltjes gaan schimmelen. Eeeewl! Do.Not.Want!

Klik hier voor (online) verkooppunten voor sheaboter, cacaoboter en etherische oliën. Rijst en amandelen vind je in de supermarkt en de Adukibonen vond ik in de biologische supermarkt (maar hebben ze vast ook in de toko).

Happy buffing! 😀

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

154 Reacties

 1. 1 februari 2014 / zaterdag, 1 februari 2014

  Hoi Serena, o, wat een heerlijk recept, de buffy van Lush is inderdaad zalig, maar duur… Ik wil dan ook heel graag jouw recept uit gaan proberen ! Helaas kom ik niet op de pagina met verkoop adressen voor cacaoboter en sheaboter… Kun je me vertellen waar ik die voordelig kan aanschaffen ? (Liefst zou ik ze gewoon in een winkel halen want dan heb ik het sneller ;-))
  Groetjes van Cecilia

 2. 18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Heb alles gekocht, voor de scrubby body butter, de bruistabletten voor in bad en whipped body butter. Ga het weekend lekker DIY-en. Hopelijk lukt het en heb ik leuke cadeautjes, en wat voor mijzelf natuurlijk.

 3. 5 december 2012 / woensdag, 5 december 2012

  Kan je ook wat ingredienten vervangen zodat het een scrub voor het gezicht wordt?
  En zo ja welke?
  Dankjewel vast!

 4. Lot
  20 november 2012 / dinsdag, 20 november 2012

  Dit lijkt me een leuk sinterklaaskado om te maken! Alleen werkt ‘klik hier’ voor de verkooppunten niet meer. Ik kan zelf natuurlijk ook googlen naar bedrijven die de dingen verkopen, maar was wel benieuwd naar de shops waar jij goede ervaringen mee hebt

 5. Jessica
  24 oktober 2012 / woensdag, 24 oktober 2012

  Een hele tijd geleden dat je dit artikel schreef maar uiteindelijk staan ze bij mij op dit moment in de vriezer! Ben super benieuwd 🙂

 6. Saf
  11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Hoe lang blijft de scrub houdbaar en waar heb je het hartjevorm vandaan. Ik dat zo een papiertje wat je ook voor cupcakes kunt gebruiken of is het van rubber?

 7. Nicole
  22 september 2012 / zaterdag, 22 september 2012

  Ik heb een vraagje over de Buffy-look-a-like. Hoe lang is ‘ie houdbaar? Ik wil er één weggeven en dat erbij vertellen.
  Kan ik uitgaan van de houdbaarheidsdatum van het ingredient dat het kortste houdbaar is? Of is ‘ie minder lang houdbaar?

 8. 24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

  Ik geniet zo van DIY! Ik check elke dag jouw site, ben echt verslaafd geworden haha.

  Wilde ik je even laten weten.

  Liefs

 9. Azize
  16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

  Heel leuk !!! 😀 ik heb het net geprobeerd en ruikt lekker met 13 druppels Jasmijn olie erin, sheabutter rook niet zo lekker 😛 haha. Is het ook mogelijk met de walnoten?

 10. Dorine
  14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  wat een heerlijke diy! wat knap dat jij al die recepten kan bedenken, haha! kun je ipv aduki bonen ook gewone bruine bonen gebruiken? xox

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

   het moeten wel echte harde bonen zijn, en bruine bonen zijn vaak zacht.

 11. Lisa
  13 april 2012 / vrijdag, 13 april 2012

  Echt super schattig! Wil ze al gelijk maken.. Kan je ipv shea ook kokosvet gebruiken? Of wordt kokosvet daar te snel vloeibaar voor?

 12. Lena
  7 april 2012 / zaterdag, 7 april 2012

  En waar heb je dan de cacaopastilles vandaan? (niet gevonden in je link ;)) zijn die ook te gebruiken voor in gerechten? dat zou lekker 2 in 1 zijn!

  Super diy, vind je nergens!

  kus

 13. juul
  20 maart 2012 / dinsdag, 20 maart 2012

  kan het ook met kokosolie?

 14. Jeany
  19 maart 2012 / maandag, 19 maart 2012

  Ik heb hem gemaakt! =) heb alleen ipv bonen zeezout gebruikt, ben er helemaal blij mee!

 15. 18 maart 2012 / zondag, 18 maart 2012

  Een ideetje tegen het doorzakken: Als je nu eens een bakje tot de rand vult en een dekseltje er op doet. Dan als hij in de vriezer staat, elke 5 minuten omdraaien. Ik weet niet of het helpt, maar dat popte zo even in mijn hoofd 🙂

 16. 18 maart 2012 / zondag, 18 maart 2012

  Dat is fijn om zelf na te maken! Goed dat je het een beetje hebt aangepast, handig! Lijkt me erg fijn spul =)

 17. Anouk
  16 maart 2012 / vrijdag, 16 maart 2012

  Kun je misschien ook een keer iets huidvriedelijks maken? ik durf het meestal niet aan omdat ik echt ph neutraal spul nodig ben

 18. 15 maart 2012 / donderdag, 15 maart 2012

  Wat een super leuk ‘recept’! En echt goed uitgelegd… Ik ga het ook eens proberen!

 19. 15 maart 2012 / donderdag, 15 maart 2012

  Helemaal geweldig dat je dit recept op je blog hebt geplaatst. Mijn dank is groot! Buffy is tot nu toe het enige product dat werkt tegen mijn keratosis pilaris.

 20. 15 maart 2012 / donderdag, 15 maart 2012

  Leuk joh!

  Ik had nog wel even een vraagje; wie weet er toevallig waar je baking soda kunt kopen? Ik kan het nergens vinden!

 21. irina
  14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Ohhh deze lijkt mij echt onwijs fijn!! 😀

 22. Rianne
  14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Wat een superleuke DIY eerst dacht ik nog: “jaa maar waar haal ik nou weer sheaboter, cacaoboter en etherische oliën vandaan?” Maar natuurlijk, zelfs daar heb je aan gedacht haha. Ik ga hem zeker proberen als ik tijd heb.

 23. 14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Wauww, dat zier er echt leuk uit 🙂

 24. 14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Oooh dit is echt vet leuk! En handig! Like like!

 25. 14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Oehh ik hou echt van jou DIY’s deze ga ik zeker uitproberen!

 26. Isaura
  14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Ik had eigenlijk een vraagje over iets anders… Ik zag dat ze in de bodyshop dat ze een lipscrubstick hebben, maar is dat ook niet heel makkelijk zelf te maken?

 27. leontine
  14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  kun je ipv cacaoboter ook cocosvet gebruiken misschien? heb alles in huis namelijk behalve cacaoboter

 28. Dino~
  14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Hoihoi,
  Misschien een tip voor jou/en de rest
  Ze verkopen (deze week) bij de wibra Cacao butter cream! Ik weet niet of het puur spul is of met allerlei toevoegingen, maar het kost 1.49 pleuro en dan heb je een pot van 500 ml 🙂 Zie de achterkant van de wibra folder.

  Ik denk, ik meld het even

 29. 14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Wat leuk! Ben groot fan van Buffy dus dit is zeker wat voor mij.

 30. 14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Ooooh, leuk! Ik wil dit ook wel een keer proberen 🙂

 31. 13 maart 2012 / dinsdag, 13 maart 2012

  Wauw, het zou zo in de winkels van LUSH kunnen liggen! Dit ga ik zeker eens proberen 🙂

 32. 13 maart 2012 / dinsdag, 13 maart 2012

  Wat tof! Als ik de ingrediënten zou hebben ga ik het zeker een keer proberen 🙂

 33. 13 maart 2012 / dinsdag, 13 maart 2012

  Gaaf, deze DIY! Ik ga hem zeker een keer proberen na te maken.. Alleen de ingrediënten kopen, hmm.. Ik kijk even bij de shop, en als de verzendkosten te duur zijn, laat ik het erbij.. Ik hoop vaker dit soort te zien! 🙂 xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *