DIY: Houtskool masker

Het werd weer eens tijd voor een DIY en mijn gezicht was ook weer eens toe aan een maskertje, dus dook ik de keuken in. Jullie moeten weten dat ik dozen vol DIY spul heb staan in de keuken. Gemalen en gedroogd fruit, allerlei exotische olietjes en dingetjes uit de toko.

Vandaag pakte ik gemalen houtskool. Ik heb namelijk een klein beetje last van onzuiverheden en ik weet dat houtskool alle onzuiverheden uit je huid ‘trekt’. Om er een maskertje van te maken pakte ik yoghurt uit de koelkast en ook vond ik nog een halve citroen. That’s right people, I just made this facial mask up! Maar ik kan jullie vertellen dat het een heel fijn en zuiverend masker is. Just what I needed!


Nu denk je vast, hoe kom ik in hemelsnaam aan gemalen houtskool Sereen? Dat zal ik je vertellen. Houtskool is een veelgebruikt middel bij diarree. Alleen dan is het houtskool bewerkt tot actieve kool, waardoor het absorptievermogen alleen nog maar groter is geworden. Jullie kennen het misschien wel onder de naam Norit. Het wordt verkocht in tabletvorm, dus je kunt deze tabletten fijnmalen in een vijzel, maar ik geloof ook dat het in poedervorm te koop is gewoon.

In een kommetje voeg ik een eetlepel yoghurt samen met een eetlepel actieve kool.


Na het mengen voeg ik er nog een paar druppels citroensap aan toe. Niet te veel, anders wordt het geheel te waterig.


Hierna heb je een lekker smeuïg papje die je op een gereinigd gezicht kunt aanbrengen. Ik doe dit met een foundation kwast om zwarte vingers en heel veel troep te voorkomen. Dit spul is echt ZO zwart en geeft ontzettend af. Pas hier dus echt mee op. Je ziet het overal zitten!

De yoghurt maakt dit masker lekker verkoelend voor de huid en ook zorgt het er voor dat het een beetje hard wordt. Waarom werkt dit masker zo goed bij een onzuivere huid?

Yoghurt bevat alpha-hydroxy-acids die de laag tussen je dode huidcellen als ware oplossen en zodoende je huid exfolieren. Hierdoor wordt je huid superbabysoft!

Houtskool/actieve kool heeft een onwijs groot adsorberend vermogen die alle onzuiverheden uit je huid trekt. Het wordt om dit vermogen gebruikt in zuiverende filters en in het ziekenhuis gebruikt men Norit om medicijnen uit de maag van o.a. zelfmoordpogingpatienten op te nemen in de hoop op overleving.

Citroenen bevatten citroenzuur en AHA (alpha-hydroxy-acids) die de huid exfolieren en ontdoen van dode huidcellen. Citroenen hebben dus een reinigende werking. Ze schijnen zelfs effectief mee-eters te verwijderen omdat het citroenzuur de olien en vetten oplossen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van mee-eters in de huid. Citroensap heeft net als de tomaat een adstringente werking. Het maakt je gezicht minder shiny en trekt je porien samen, waardoor je een mooiere, egalere huid krijgt. Puistjes worden uitgedroogd. Citroen heeft een milde blekende werking. Ideaal als je gezicht acne littekens bevat, de citroen maakt je huid egaler.


Na een kwartiertje was ik (heel grondig) het maskertje van mijn gezicht. Ik doe dit met een donker gekleurde washand, want op een witte geeft het af. Er blijven geen rare zwarte vlekken achter op je gezicht, wees maar niet bang! Wat er wel achterblijft is een fris en clean en vooral erg zacht en schoon aanvoelend huidje. Hoezee!

Trouwens, dit masker is ideaal. Je kan in dat kwartiertje met een gerust hart boodschapjes gaan doen of de deur openen voor de postbode, want iedereen zal denken dat je je aan het verkleden bent tot Zwart Piet! 😉

Ik hoop dat ik jullie niet alleen een leuk DIY idee heb gegeven voor een maskertje voor de onzuivere huid, maar dat ik jullie ook iets informatiefs heb verteld over de gebruikte ingrediënten.  

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

122 Reacties

 1. Syl
  8 augustus 2012 / woensdag, 8 augustus 2012

  Ik heb hem nu op mijn gezicht! Ik kon dit artikel amper terug vinden….

 2. Funny
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Hi,ik wil even alle mensen met hartklachten waarschuwen.Toen ik naar beneden scrolde schrok ik me bijna dood hahaha…

  Ga dit maskertje ook eens proberen!

 3. sanne
  29 januari 2012 / zondag, 29 januari 2012

  dit ga ik sowieso een keer uitproberen!
  kun je misschien een keer een artikel kunnen maken over verschillende producten die je voor een DIY masker kan gebruiken? op google vind je namelijk heel veel maskers, maar ik weet nooit waar ze voor zijn

 4. Bertine
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  WHAHAHA, wat een heerlijke foto!
  Met van die ploink-ploink oogjes! Te lief Sereen, staat je goed!

 5. 4 december 2011 / zondag, 4 december 2011

  hahaha jij bent al klaar voor sinterklaas !

 6. Jasmijn
  4 december 2011 / zondag, 4 december 2011

  hhaah, je bent net een zwarte pietje zo ;p
  maar ben wel benieuwd hoe het voor mij zou werken!

 7. Cynthia
  3 december 2011 / zaterdag, 3 december 2011

  Hey, weet je wat handig zou zijn? een voor- en na foto? 🙂 dan weet ik wat het zichtbare effect is van het masker, en foto’s zeggen zoveel meer dan woorden..

 8. laura
  3 december 2011 / zaterdag, 3 december 2011

  toppiee 😀

 9. sarah
  3 december 2011 / zaterdag, 3 december 2011

  Norit is een adsorptiemiddel, geen absorptie. maar vooruit. (trouwens, jij was hier toch de scheikundige?)

 10. 3 december 2011 / zaterdag, 3 december 2011

  hey wij hebben een kachel en zou je ook gewoon houtskool daaruit kunnen gebruiken?
  xxx