DIY: het recyclen van Diptyque en andere geurkaarsen

Een aantal weken terug schreef ik een review over de geurkaarsen van Jo Malone en Diptyque en inmiddels zijn er een aantal opgebrand. Ook heb ik onlangs een heerlijke geurkaars van & Other Stories opgemaakt. Yes, I love myself some scented candles! De geurkaarsen zijn gehuld in prachtige houders, dus het zou zonde zijn om ze in de glasbak te dumpen. Je kunt ze namelijk recyclen tot leuke vaasjes, kwastenhouders, pennenbakjes en ga zo maar door. Vandaag laat ik aan je zien hoe je geurkaarsen het beste schoon kunt maken zodat je ze voor andere doeleinden kunt gebruiken.

recyclen diptyque kaarsen_01 recyclen diptyque kaarsen_02 Opgebrande geurkaarsen, argh! Zo zonde dat ik ze niet meer kan branden. Gelukkig kun je binnen een handomdraai schoonmaken en recyclen voor andere doeleinden.

recyclen diptyque kaarsen_03 De ‘Feu de Bois’ van Diptyque is trouwens nog niet op, maar staat er even bij omdat deze een zwarte rand heeft. Ik had ‘Santal’ per ongeluk al schoongemaakt voordat ik foto’s ging nemen, dus demonstreer ik het olie trucje even op ‘Feu de Bois’.

recyclen diptyque kaarsen_04 Het olie trucje? Nou, omdat ik de Diptyque kaarsen niet in een afwasteiltje wil gooien, bang dat het etiket eraf weekt, vind ik het een prettiger idee om ze gewoon alleen vanaf de binnenkant schoon te maken. Omdat de lont van de Diptyque kaarsen feitelijk te dik is in verhouding tot de afstand van het glas, is het haast niet te voorkomen dat het glas zwart blakert. Dit vind ik trouwens echt slecht voor geurkaarsen van €45. Bij de kaarsen van Jo Malone had ik hier geen last van. Het zwarte kun je gelukkig heel gemakkelijk verwijderen met olie. Ik breng wat aan op een keukenpapiertje en hiermee boen je het zo weg! Hoppa!

Het zwart wegboenen gaat overigens makkelijker bij glas dan bij keramiek, want bij de kaars van & Other Stories ging dit een stuk moeizamer. En omdat deze toch geen etiket aan de buitenkant heeft, heb ik deze kaars wél gewoon in een afwasteiltje gemikt en ben ik lekker gaan boenen met een schuursponsje.

recyclen diptyque kaarsen_05 Vervolgens willen we de restjes was verwijderen. Het grootste gedeelte kun je eruit schrapen met de achterkant van een lepel of vork, maar er blijven altijd kleine restjes achter. Die kun je het beste verwijderen door er warm water in te gieten. Ik heb geen kokend water gebruikt omdat ik bang was dat het glas misschien zou knappen. De was smelt en drijft naar het oppervlakte.

recyclen diptyque kaarsen_06 De was kun je er vervolgens uit halen met een keukenpapiertje, maar wat voor mij het beste werkte is om het warme water met de wasrestjes in de prullenbak te gooien en de binnenkant stevig af te nemen met een keukenpapiertje. De restjes was blijven aan het papiertje kleven.

recyclen diptyque kaarsen_07Het Jo Malone kaarsje was op deze manier zo schoon.

recyclen diptyque kaarsen_08 Bij de Diptyque kaars bleven toch nog wat kleine restjes achter. Ik heb de kaars toen voor een tweede keer gevuld met warm water en het hele proces herhaald. Na de tweede keer boenen met keukenpapier was ook deze kaars schoon.

recyclen diptyque kaarsen_09 En zo heb je na niet al te veel gedoe prachtige lege geurkaarsen die klaar zijn om gerecycled te worden!

recyclen diptyque kaarsen_13 Zo kun je ze herbruiken als waxinelichthouder.

recyclen diptyque kaarsen_12 Maak er een pennenbakje van, leuk en stylish voor op je bureau!

recyclen diptyque kaarsen_11De kleine formaatjes zijn perfect voor wattenstaafjes. Staat gaaf op je kaptafel of badkamerplankje.

recyclen diptyque kaarsen_10 Gebruik de regular Diptyque kaars voor je make-up kwasten. Dit vind ik persoonlijk het leukste idee!

recyclen diptyque kaarsen_14Of maak er leuke bloemenvaasjes van.

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties om je lege geurkaarsen voor te gebruiken. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe ik mijn geurkaarsen schoonmaak zodat ze klaar zijn om gebruikt te worden voor andere doeleinden en dat jullie leuke inspiratie hebben opgedaan met mijn ideetjes!

Recycle jij je opgebrande geurkaarsen? En zo ja, voor welk doeleinde?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

72 Reacties

  1. 8 december 2014 / maandag, 8 december 2014

    Wat super leuk! Bedankt voor de inspiratie! Gaan we zeker proberen! =)

  2. Fay
    24 november 2014 / maandag, 24 november 2014

    Je kunt je kaars(houder) ook even in de vriezer leggen, dan bevriest het kaarsvet en wip je er het zo uit!

  3. Angela
    22 november 2014 / zaterdag, 22 november 2014

    Ik heb zelf altijd de geurkaarsen van Bolsius. Volgens mij is dat natuurlijke was, want het komt er echt zonder gedoe uit.. de kleine glazen gebruiken we nu als wijnglazen. 🙂

  4. 22 november 2014 / zaterdag, 22 november 2014

    oh echt een leuke tip

    liefs
    Karlien

  5. Marly
    22 november 2014 / zaterdag, 22 november 2014

    Een tipje: de waxrestjes kun je bewaren en opbranden in een oliebrandertje! Zo geniet je nog langer van de geur.

  6. Kirsten
    22 november 2014 / zaterdag, 22 november 2014

    Wat ook makkelijk werkt om het bodempje wax eruit te halen, is de kaars even (15 tot 20 seconden) in de magnetron te zetten. Wip je de bodem wax er zo uit met een lepel.

    • Serena
      Auteur
      22 november 2014 / zaterdag, 22 november 2014

      Maar ik ben zo bang dat het glas dan knapt! 🙁

  7. 22 november 2014 / zaterdag, 22 november 2014

    Zeker mooie glaasjes om te recyclen!

  8. 22 november 2014 / zaterdag, 22 november 2014

    T zijn ook wel mooie glaasjes!

  9. lousaa
    21 november 2014 / vrijdag, 21 november 2014

    Ik zou die stickers gelijk wegslopen. Ben meer van de merkloze chiq.

  10. 21 november 2014 / vrijdag, 21 november 2014

    Fijne tips! Ik vind de kaarsenbakjes heel erg mooi om andere dingetjes in op te bergen!

  11. 21 november 2014 / vrijdag, 21 november 2014

    Tot nu toe heb ik vooral cheap ass kaarsen van IKEA of Action in mijn stash zitten, maar bij duurdere kaarsen is dit zeker een goed idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *