Dit gebeurt er tijdens het bleken van je tanden

Een perfect gebit, wat is dat eigenlijk? Als je deze vraag aan iemand zou stellen is de kans groot dat er geantwoord wordt met ‘witte tanden’. Een stralend witte lach is voor een groot deel van de wereld toch wel echt een schoonheidsideaal. Helaas worden we niet allemaal geboren met een parelwitte Hollywood smile, en daarom is het bleken van tanden zo immens populair. Een snelle check op Google laat zien dat er bijna vier miljoen hits zijn op de zoekwoorden ‘tanden bleken’.


Doordat we tegenwoordig niet meer naar de tandarts of specialist hoeven voor die perfecte witte tanden, lijkt het hek helemaal van de dam. Met verschillende DIY-setjes en simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen we massaal zelf aan de slag. Easy peasy, toch? Maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens het bleken van onze tanden? Jaren geleden ben ik al eens naar een kliniek gegaan om mijn tanden te laten bleken, en daarna waren ze zó gevoelig en pijnlijk. NEVER AGAIN, besloot ik toen. Maar is het bleken van je tanden dan wel veilig? En wat zijn de alternatieven?

Een stukje geschiedenis

Wit witter witst is niet alleen het schoonheidsideaal van nu. Het bleken van het gebit is al zo oud als de weg naar Rome. Letterlijk! Vroeger bleekten de Romeinen hun tanden namelijk met een goedje van urine en geitenmelk.


SAY WHAT NOW? Tja, je moest er wat voor over hebben.

Verkleuring van onze tanden is helaas niet te voorkomen. Naast dat lekkere rode wijntje of dat verkwikkende kopje groene thee, hebben veroudering en het gebruik van sommige medicijnen namelijk ook effect op de kleur van je tanden. Gelukkig zijn er vandaag de dag wel iets frissere manieren om je tanden te laten shinen.

De meest voor de hand liggende manier is het bezoekje aan de tandarts of kliniek. De prijzen voor het bleken van je tanden bij een professional variëren per aanbieder, maar gemiddeld ben je zo’n €250,- à €400,- euro kwijt.

Het proces van bleken

Om precies te begrijpen wat er tijdens het bleken gebeurt, moeten we weten dat onze tanden en kiezen uit verschillende lagen bestaan. De buitenste laag is de glazuurlaag. Deze beschermt de onderliggende gedeeltes van de tanden en kiezen en is doorzichtig. Vlak onder het glazuur ligt het tandbeen, of met een mooi woord: Dentine. Dit heeft van nature een wat gelige kleur en schijnt als het ware door het glazuur heen. De kleur en dikte van het tandbeen zijn dus ook bepalend voor de kleur van je gebit.

Bij het bleken wordt er – nadat je gebit tandsteenvrij is gemaakt en is gepolijst – in verschillende etappes een kleine hoeveelheid bleekgel of een waterstofperoxide-oplossing op het glazuur aangebracht. Bleekgel bestaat uit een combinatie van carbamideperoxide en waterstofperoxide met een verhouding 3:1. Beide stoffen hebben hetzelfde effect op verkleuring van je tanden en dringen via het glazuur binnen tot het tandbeen, waar het met de verkleuring reageert. Ze veranderen simpel gezegd de ‘gelige’ delen van de tand in kleurloze deeltjes. Hierdoor oogt de tand witter. Daarnaast droogt de peroxide de tanden tijdelijk uit, waardoor het tandglazuur minder doorzichtig is en je het (gelig) gekleurde tandbeen minder ziet.


Dit bleken werkt trouwens alleen bij natuurlijke, gezonde tanden. Vullingen of dode tanden bleken niet mee. Een dode tand kan eventueel van binnenuit worden gebleekt. Een papje van bleekmiddel wordt dan in de tand zelf gebracht en afgedicht met een tijdelijke vulling. Na een aantal dagen wordt de tand lichter van kleur.

Uit eigen ervaring weet ik dat een bleekbehandeling geen garantie geeft voor een levenslang wit gebit. Wanneer we ouder worden gaat de vorming van het (gelige) tandbeen namelijk gewoon door, terwijl het glazuur juist dunner wordt door slijtage (of door het bleken!). Bovendien blijven de kleurstoffen uit voeding gewoon ons glazuur binnendringen. Vaak treedt er na een paar maanden zichtbare verkleuring op en loopt de witte kleur dus alweer terug.

De risico’s


Uuhh… Bleekgel? Waterstofperoxide? Is dat niet gevaarlijk dan? Ja, overmatig gebruik van waterstofperoxide kan zeker gevaarlijk zijn voor je tanden. Tandenbleekmiddelen met meer dan 0,1 procent waterstofperoxide kunnen het mondslijmvlies en het tandvlees flink laten irriteren en bij overmatig bleken, zelfs blijvende schade aan tanden veroorzaken. Niet zo gek als je bedenkt dat de peroxide zowel het glazuur én tandbeen binnendringt.

Het tandglazuur kan door de peroxide al na een eenmalige bleekbehandeling poreuzer worden. Hierdoor worden tanden overgevoelig voor koud of warm eten en drinken. Daarom had ik dus zo’n pijn na het bleken van mijn tanden! Een ernstige reactie kan optreden als mensen blootliggend tandbeen hebben of slecht aansluitende vullingen. Het is dus zeer aan te raden dit eerst goed te laten checken bij je tandarts voordat je aan een bleekbehandeling begint.

Sinds 2012 heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (de VWA) daarom de regels omtrent het tanden bleken flink aangescherpt. Zo mag een bleekmiddel dat tot maximaal 6 procent waterstofperoxide bevat, alleen door tandartsen worden gebruikt. Webshops, drogisterijen en schoonheidssalons mogen alleen bleekgels verkopen met een percentage tot 0,1 procent. Dit percentage is zo weinig dat het gebruik ervan weinig kwaad kan. Tegelijkertijd kun je je afvragen of de aangeprezen whitening tandpasta’s en drogisterijsetjes eigenlijk wel doen wat ze beloven, met zo’n laag percentage aan waterstofperoxide…

Tanden bleken zonder waterstofperoxide


Naast de peroxidevrije bleekgels die bij de salons worden aangeboden, zijn er op internet diverse methoden te vinden die je tanden op natuurlijke wijze witter maken. Ik probeerde eerder al eens mijn tanden te reinigen met houtskool poeder en was hier niet ontevreden over. Op milde wijze verwijderde het de gele aanslag op mijn tanden waardoor mijn tanden weer hun natuurlijke witte kleur terugkregen. De houtskool wordt in verschillende samenstellingen verkocht en is stukken goedkoper dan een behandeling bij de tandarts.

Ga je helemaal voor goedkoop, bekijk dan eens de producten uit je voorraadkast. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar van het zogeheten oil pulling met simpele oliën als kokos- of zonnebloemolie schijn je wittere tanden te krijgen. Olie absorbeert namelijk bacteriën en tandplak en laat je tanden gladder aanvoelen. Ook kruidnagel, aardbeien en sinaasappelschillen kunnen zorgen voor parelwitte tanden. Persoonlijk zou ik hier mee uitkijken, want de fruitzuren kunnen wel degelijk je glazuur aantasten. Maar oil pulling en houtskoolpoeder zijn juist heel mild voor je gebit en worden veilig bevonden om elke dag te gebruiken.

Picture perfect?

Genoeg opties dus voor het bleken van tanden. Maar hoe ver moeten we gaan voor die Hollywood-smile? Het zijn wél je tanden, daar moet je je leven lang mee doen. Wees er dus zuinig op, zou ik zeggen. Niks mis met een beetje gelige tanden, toch? Volgens verschillende bronnen zijn ze zelfs sterker dan witte. Bovendien oogt een té wit gebit eerder nep dan natuurlijk.

Ik bleek in elk geval nooit meer mijn tanden bij de kliniek. Waterstofperoxide op mijn gebit maakte ze inderdaad lekker wit, maar tegen welke prijs? De weken erna had ik nog erge last van overgevoeligheid, en na een half jaar merkte ik dat de witte kleur alweer terugliep. Nee hoor, ik vind dat de moeite echt niet waard. Niet iedereen heeft last van gevoelige en pijnlijke tanden na het bleken, dat verschilt natuurlijk per persoon. Ik poets mijn tanden elke 1 à 2 weken even met Charcoco houtskool poeder om de gele aanslag te verwijderen en zo hun natuurlijke witte kleur te behouden. Dat werkt prima voor mij.

Wat vind jij? Omarm jij je tanden zoals ze zijn of zou jij ze het liefste willen aanpassen (qua vorm en of kleur)?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

30 Reacties

 1. 19 januari 2022 / woensdag, 19 januari 2022

  Hi Serena,

  Wat een informatief en eerlijk artikel heb je geschreven. Super duidelijk en eerlijk dat je aangeeft aan het einde dat je het nooit meer zal doen bij een kliniek. Gevoeligheid naderhand is inderdaad erg onaangenaam en niet wenselijk.

 2. 19 maart 2020 / donderdag, 19 maart 2020

  Bleekmiddel in mijn mond? Ik moet er niet aan denken. Ik heb inderdaad goede ervaringen met oil pulling. Dat is ook heel bevorderlijk voor de mondhygiëne. Wat tevens zorgt voor wittere tanden is poetsen met kurkuma. Echt lekker is het niet, maar het is wel goed voor je gebit en je krijgt er ook een frissere mond van.

 3. 14 oktober 2019 / maandag, 14 oktober 2019

  Hoi

  Tanden bleken kan wel zonder pijn, of gevoelige tanden achteraf. Het belangrijkste is dan dat je kiest voor een professional die enkel gebruikt maakt van een natuurlijke bleekgel. Zonder peroxide dus.

 4. Liesbeth Boswijk
  18 september 2019 / woensdag, 18 september 2019

  Ik ben mondhygiëniste en bleek al meer dan 15 jaar met waterstof peroxide gel tanden, want niet alleen tandartsen maar ook mondhygiënisten mogen tanden bleken.
  Het bleken in salons gebeurt meestal met een sterke zoutgel die de tanden erg uitdrogen waardoor ze witter lijken terwijl de kleur niet echt witter wordt.
  Glazuur wordt alleen echt witter met waterstof peroxide of carbamide peroxide.
  Vaak zijn meerdere bleeksessies nodig om tanden witter te maken.
  Als het tandvlees ontstoken is , is het rood.
  rood tandvlees laat de tanden geler lijken.
  Ga alleen voor een advies naar een tandarts of een mondhygiëniste en laat niet zomaar een onopgeleid iemand aan je tanden zitten, schade is vaak onherstelbaar, is mijn advies.

 5. 16 juli 2019 / dinsdag, 16 juli 2019

  Ik heb dit product gebruikt na het bleken van mijn tanden – mondwater zonder fluoride. Misschien is het de moeite waard om het effect te behouden.

 6. 17 juni 2019 / maandag, 17 juni 2019

  Ook ik heb al vaak gekeken naar de mogelijkheden om mijn tanden te laten bleken maar tot nu toe durfde ik steeds niet. 🙂 Als ik het al zou doen dan zou ik eerst mijn tandarts om advies vragen want mijn tanden en tandvlees reageren al snel gevoelig.

  • Lina
   25 juni 2019 / dinsdag, 25 juni 2019

   Tip: ik heb mijn tanden gebleekt mbv de tandarts. Het is misschien iets goedkoper dan bij een kliniek, meer gedoe, maar zeker veel veiliger en minder pijnlijk. Bij een bleekkliniek gebruiken ze namelijk een super hoge concentratie peroxide, vandaar dat je slechts een korte behandeling nodig hebt.
   Mijn tanden: ik heb veel gaatjes, gevoelig glazuur en chronisch ontstoken tandvlees waar 2x per dag stokeren en paradontax als enige nog redelijk tegen helpen.
   Wat ik met de tandarts samen heb gedaan is het volgende: een bitje op maat besteld (voor alleen de bovenste tanden, want mijn ondertanden zie je niet als ik lach, scheelt weer de helft van de prijs). Vervolgens heeft de tandarts me een paar units met bleekmiddel gegeven met milde peroxide bleekgel. Het bitje met wat van die bleekgel erin moest ik de eerste keer vervolgens 3 nachten achter elkaar indoen, wel een beetje een gedoe dus zo’n ding in je mond en 4 dagen kleurloos/wit eten, maar ik kreeg slechts een keertje op de laatste dag een pijntje die meteen overging (terwijl je dat met de heftige kliniek bleek behandeling vaak veel meer krijgt). Geen overgevoeligheid van mijn tandvlees gehad, ik heb geen warme dingen gedronken die dagen want die hebben over het algemeen kleur en dat mag niet, dus warmte gevoeligheid viel me niet op. Verder ook niet echt klachten.

   Hierna heb ik gewoon die bleekgel in de koelkast gelegd en als het nodig is kan ik bijbestellen (gebruik nu al 2 jaar de eerste batch, denk dat het na de volgende beurt tijd wordt om bij te bestellen, zo’n 50 euro voor 3x 1 kaak). Elke 4 tot 6 maanden bleek ik 1 nachtje bij om het bij te houden. (1 dagje kleurloos/wit eten en drinken is ook te overzien)
   Je krijgt met deze methode alleen nooit de FELWITTE hollywood tanden die je bij een kliniek krijgt en je moet relatief vaker bijbleken, maar er is zeker een heel goed merkbaar verschil in de dagelijkse koffie/wijn aanslag. Bijvoorbeeld, vroeger vond ik felle lipstick niet zo staan omdat mijn tanden iets te gelig waren, maar nu staat het gewoon normaal.
   Misschien ook iets voor jou?

 7. Nanda
  14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

  mijn moeder vertelde dat ze vroeger hun tanden poetsen met Vim ( Jif) om hun tanden witter te maken, yuk.

  • Marcel
   2 mei 2021 / zondag, 2 mei 2021

   Je moeder heeft die nu toevallig een kunstgebit? Een schoolklasgenoot poetste zijn tanden vroeger effectief wit met Jif en een schuursponsje, nadien heeft hij al zijn tanden laten trekken en kronen laten zetten…

 8. Heleen
  13 juni 2019 / donderdag, 13 juni 2019

  die Hollywood gebitten zijn toch gewoon Veneers? Allemaal even recht en lichtgevend wit. Ik kan me niet voorstellen dat een acteur elk half jaar zijn tanden laat bleken want ik denk dat het toch niet zo goed is voor je tanden.

  • Serena
   Auteur
   14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

   Ik denk het wel, want zo vaak bleken om het ZO wit te houden lijkt me inderdaad ongezond. Veneers zijn erg duur en als ze niet goed gezet worden, kan het ook nog eens schadelijk zijn voor onze tanden. Wat doen we onszelf toch allemaal aan he…

 9. Ellen
  13 juni 2019 / donderdag, 13 juni 2019

  Hey Serena,
  Een paar jaar geleden heb je toch ook eens je tanden laten bleken in een salon zónder peroxide? Ik ben het even gaan opzoeken: Ziza Smile. Was je daar achteraf gezien tevreden over, of toch niet zo?
  Ik ben nl. een beetje de opties aan het verkennen, maar heb heel gevoelige tanden en ik tandenknars, dus ik ga liever niet voor de grove middelen (peroxide dus).

  • Serena
   Auteur
   14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

   hi Ellen,
   jazeker, want hier kreeg ik geen gevoelige tanden van en mijn tanden zagen er idd stralender uit. Maar ook hier liep de kleur uiteindelijk terug. Daarom vind ik poetsen met houtskoolpoeder (ik gebruik Charcoco) makkelijker. Kun je gewoon thuis doen en door het regelmatig te gebruiken, blijft de kleur zo fris.

 10. Cheryl
  12 juni 2019 / woensdag, 12 juni 2019

  Dankjewel Serena voor je eerlijke berichtje omtrent het bleken! Ik werk als preventieassistent en geef veel adviezen omtrent het bleken van het gebit. Bleken is zeker niet voor iedereen geschikt, maar d.m.v. het internet lijkt het alsof iedereen aan de slag kan met bleekgel en er geen risico’s aan verbonden zijn.

 11. Monique
  12 juni 2019 / woensdag, 12 juni 2019

  Goed artikel! Toevallig wilde ik mij hier laats in verdiepen. Dank Serena! Ik las ook dat oral b white crest strips goed schijnen te werken. Misschien kan je die een keer uitproberen voor ons. 😀

  • Serena
   Auteur
   14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

   Pfff, liever niet. Ik ga nooit meer tanden bleken, ben echt geschrokken van de pijn destijds. Sorry! 🙁

   • Monique
    14 juli 2019 / zondag, 14 juli 2019

    Haha begrijpelijk. ;(

 12. Marina
  11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

  Welke houtskool tandpasta/poeder gebruik je Sereen? Of iemand anders bijv ervaring met bloomr oid?

 13. Judith
  11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

  Mijn tandarts geeft aan dat houtskool krassen maakt op je glazuur. Ik durf het niet aan. Dan maar tevreden zijn met wat ik heb.

  • Serena
   Auteur
   14 juni 2019 / vrijdag, 14 juni 2019

   Nee, het is echt heel mild. Ik denk dat de meeste whitening tandpasta’s meer schurende deeltjes bevatten, hoor! Maar je moet zoiets ook niet elke dag gebruiken. Raad ik sowieso niet aan, want er zit geen fluoride in.

 14. Rita
  11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

  Goed uitgelegd Serena! Ik vind jouw tanden en van je zusjes, wit genoeg.

 15. Emmelie
  11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

  Na zeker een decenium van tanden knarsen durf ik het niet aan! van de achterste kiezen tot aan mijn snijtanden zijn de tanden dusdanig versleten dat er bijna geen glazuur meer bovenop zit, echter zijn de voorkanten door altijd netjes poetsen wel wit genoeg voor mij 🙂 Braaf blijven poetsen dus, en opletten met teveel koffie

 16. 11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

  Ik zou ze zelf graag willen bleken, want ze zijn van nature wat gelig waardoor ik niet elke lippenstift durf te dragen dat ik zou willen.

  Mijn eigen tandarts zei dat ik van nature wat geligere tanden heb dus dat ze niet kan garanderen dat ze witter worden. Heb het dus nog niet durven doen. Je moet de rest van je leven nog met je tanden doen inderdaad, dus ik wil ze niet beschadigen!

  • M
   11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

   Mijn man bleekt ze ook, die heeft bij de tandarts twee bitjes laten maken voor 400 euro, en ook bij de tandarts koopt hij gel om te bleken, 4 spuitjes voor 31 euro, daar doet hij ongeveer 6 maanden mee, en ik moet zeggen dat het hartstikke goed werkt, misschien ook wel wat voor jou?

 17. Carlijn
  11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

  Ik heb mijn tanden twee keer laten bleken bij een kliniek, maar ik vond het resultaat tegenvallen. Heb gemerkt dat de kwaliteit echt niet eenduidig is. Bij de ene kliniek zit je een half uur in de stoel en de ander werkt met drie fases van 20 minuten, wat bepalend is voor het resultaat (en de prijs). Ook was het wittere effect bij mij al binnen een paar maanden weer weg. Ik poets nu net als jij met houtskooltandpasta, maar dat verwijdert alleen tijdelijk de aanslag van koffie enzo. Zou best structureel wittere tanden willen, dus denk toch binnenkort weer een bezoekje aan een kliniek. Van gevoeligheid naderhand heb ik gelukkig geen last.

  • Marina
   11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

   Welke houtskool gebruik jij? Of Serena of iemand anders? Bloomr of iets anders?

  • Marina
   12 juni 2019 / woensdag, 12 juni 2019

   Welke gebruik je? Of Serena of iemand anders tips voor houtskool? Bloomr oid?

 18. Matanja
  11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

  Ik heb van mezelf al een gevoelig gebit, heb eens in de zoveel tijd last van bloot liggende tandhalzen en moet altijd sensodyne tandpasta en mondspoeling gebruiken.
  Ik vind witte tanden wel heel mooi ( mijn eigen tanden zijn gelig) maar met mijn gevoelige tanden durf ik het niet aan om ze te laten bleken dus ik accepteer ze maar zoals ze zijn…..

 19. Syl
  11 juni 2019 / dinsdag, 11 juni 2019

  Ik heb zo’n 10 jaar geleden mijn tanden laten bleken in een kliniek. De pijn! Ja ze waren mooi wit maar alles deed pijn daarna. Dus dan maar gelere tanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *