Dierproefvrij of niet dierproefvrij?

In de comments van mijn review over de nieuwe Biotherm Aquasource Everplump crème viel het me op dat er best veel negativiteit heerste over Biotherm en hun moederbedrijf L’Oréal. Het leek me een goed idee om me wat meer in te lezen over deze kwestie en om mijn mening hierover met jullie te delen.

Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.44.59 Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.43.59 Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.43.43 Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.43.31 Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.43.24Laat ik allereerst voorop stellen dat ik het supergoed vind dat jullie hier op letten en hier ook bewust rekening mee houden bij de aankoop van cosmetica. Net als jullie vind ik dierproeven voor cosmetica absoluut onnodig, en zeker met de technieken van vandaag de dag.

Zo beeïndigde L’Oréal sinds 1989 alle dierproeven en zijn ze sinds het begin van de jaren negentig op zogeheten ‘episkin’ gaan testen. Episkin zijn menselijke cellen die verder zijn doorgekweekt in een laboratorium. Het gaat om menselijke keratinocyten op een bedje van een collageen matrix. Deze in vitro cellen bootsen de menselijke huid in vivo na en hier kunnen dus zeer betrouwbare testen op uitgevoerd worden. Meer informatie over Episkin vind je op hun website.

Op 11 maart 2013 kwam er nog een doorbraak, want toen werd het Europese test- en handelsverbod op diergeteste cosmetica een feit. Dit houdt in dat alle cosmetica die in Europa in de winkel ligt sinds deze datum voldoet aan de criteria van proefdiervrije cosmetica. Maar is alle cosmetica wel écht proefdiervrij? Ik merkte dat er nog veel onrust over bestaat en dat merken zoals L’Oréal, die dus al sinds 1989 geen dierproeven meer uitvoeren, samen met nog een paar grote cosmeticabedrijven nog steeds als boosdoeners worden gezien. Maar is dat wel terecht?

“Proefdiervrij bracht jarenlang een lijst uit van proefdiervrije cosmeticamerken. Sinds 11 maart 2013 is deze lijst gelukkig overbodig geworden. Want nu voldoen alle cosmeticamerken aan proefdiervrije criteria.” aldus proefdiervrij.nl

Het lijkt me duidelijk dat we er 100% vanuit kunnen gaan dat alle cosmetica die we hier kopen niet getest is op dieren. Daarnaast is het ook belangrijk dat merken geen dierproeven uitbesteden aan derden en dat de ingrediënten die ze gebruiken niet recentelijk op dieren getest zijn. Maar ook hiervan kunnen we uitgaan, mits binnen Europa.

Maar hoe zit het dan met China? Laat ik het zo zeggen, China heeft schijt. Hele dikke, vette, stinkende schijt. Mensenrechten en dierenrechten zijn in dit immens grote land totaal geen orde van de dag. Wat niet wil zeggen dat er achter de schermen talloze mensen keihard de beuk erin gooien om de Chinese regering ervan te overtuigen dat dierproeven voor cosmetica de grootste onzin is. Maar helaas gebeurt het nog steeds. De Chinese regering verplicht het om elk cosmeticaproduct op dieren te testen, voordat het daar Uuberhaupt verkocht mag worden. De merken zelf, laten we voor het gemak even L’Oréal nemen, testen dus NIET op dieren. Dit besteden ze ook NIET uit aan derden. Sterker nog, ze vechten er juist tegen. De dierproeven worden puur en alleen uitgevoerd door de Chinese regering.

Vanaf dit punt zijn er mensen met verschillende meningen, en voor elke mening valt er iets te zeggen. Zo is er een groep mensen die vindt dat bedrijven zoals L’Oréal de verkoop van hun producten in China moeten stopzetten. Want, door hun producten aan China te leveren worden dierproeven in de hand gewerkt. Het is daar immers verplicht. Geen levering betekent geen dierproeven. En ik kan eigenlijk best goed in deze gedachtegang komen.

Toch vind ik het niet helemaal eerlijk tegenover een bedrijf als L’Oréal, een bedrijf dat miljarden misloopt door zomaar de levering naar een megagroot land als China stop te zetten. We hebben het namelijk niet alleen over het merk L’Oréal, maar ook over alle merken die onder dit moederbedrijf vallen, zoals The Body Shop, Lancôme, Biotherm, Urban Decay, NYX, Helena Rubinstein, Maybelline, Garnier, Loving Blends en ga zo maar door. Eventjes de toevoer naar China stopzetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Door zoiets te doen help je je bedrijf niet alleen om zeep, doordat er minder inkomsten zijn zullen er vast en zeker talloze ontslagen uit voortvloeien.

In plaats daarvan heeft L’Oréal er voor gekozen om gewoon aan China te blijven leveren, maar zijn ze achter de schermen wel druk bezig om de Chinese overheid te overtuigen van dierproeven af te zien, door ze onder andere kennis te laten maken met een alternatief als Episkin. En hier kan ik me ook wel in vinden. Want wie zegt hoe lang het nog had geduurd om dierproeven verboden te maken in China door de toevoer van producten stop te zetten? Het is natuurlijk een behoorlijk statement wat je dan als bedrijf maakt, maar als het je als bedrijf zo veel geld kost zodat je uiteindelijk failliet gaat, was dat het dan waard? Nu als goedlopend, winstgevend bedrijf hebben ze een veel grotere vinger in de pap. Lijd je verlies dan sta je in een zwakke positie als het op onderhandelingen aankomt. Als je het zo bekijkt snap ik de keuze van L’Oréal, en andere soortgelijke cosmeticabedrijven, maar al te goed.

Het is niet allemaal zo zwart-wit. Het is vooral heel erg grijs. Toch kan ik me voorstellen dat je niet achter een bedrijf kunt staan dat producten levert aan China, waar ze niet door hen, maar door de Chinese regeringen worden getest op dieren. Hier kan ik alleen maar respect voor hebben. Aan de andere kant kan ik me ook goed voorstellen dat je wél kiest voor een bedrijf die dit doet, omdat je weet dat het bedrijf zelf geen dierproeven uitvoert, het ook niet uitbesteed aan derden, en achter de schermen juist druk aan het werk is om China er van te overtuigen op alternatieven over te stappen.

Waar het mij vooral om gaat is dat de bedrijven zelf niet op dieren testen. En hier in Europa is er geen enkel cosmeticamerk dat op dieren test. Wat mij betreft zijn alle cosmeticamerken dus dierproefvrij en daarom steun ik ze ook door ze te gebruiken en erover te schrijven. Toch heb ik heb er ook alle begrip voor als jij besluit om bepaalde merken niet te steunen. Zoals ik al zei, er valt voor beide meningen iets te zeggen.

Meer weten? Lees hier en hier meer over L’Oréal en hun visie op dierproeven. En lees hier het interessante artikel ‘het dierproef(vrije) moederbedrijf dilemma’ op Naoki.nl.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie visie op deze kwestie is.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

121 Reacties

  1. Lisa
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Supergoed stuk Serena, ik begrijp er nu veel meer van!
    Persoonlijk vind ik al deze reacties met ‘dit merk laat ik staan want het verkoopt in China en doet dus dierproeven’ zó ontzettend hypocriet.
    Want het overgrote deel van deze mensen proppen hoogst waarschijnlijk wel paracetamol/ibuprofen/neusspray/noem het maar op in hun bakkes wat natuurlijk niet op dieren getest wordt 😉
    Of van hun mooie kleding die onder prachtige omstandigheden gemaakt wordt of zelfs van leer zijn…

    En de mensen die zeggen L’oreal kan prima de verkoop in China stoppen, zullen nooit directeur van zo’n bedrijf kunnen zijn, die zou binnen no-time failliet zijn haha lololol

    ik ga nu even die biotherm creme kopen ok doei

    • Ana
      4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

      Medicatie en Make-up/huidverzorging is iets helemaal anders. En er zijn genoeg succesvolle bedrijven die niet testen, denk maar aan bijvoorbeeld Lush, Too faced of Nars. Ik vind het hypocriet van L’oreal om te doen alsof ze dieren een warm hart toedragen, maar tegelijkertijd wel ingrediënten te testen op hun.

    • T
      4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

      Wat een reactie dit, man man man. Jij hebt er toch geen idee van wie wel of geen ibuprofen of paracetamol inneemt? En wie waar zijn kleren koopt? Erg jammer dit.

  2. 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik koop zelf al jarenlang alleen maar proefdiervrij, en ook nu alle EU-cosmetica in principe proefdiervrij is blijf ik meestal vasthouden aan de merken die voorheen op de lijst van Proefdiervrij stonden. Deze merken waren immers al langere tijd bezig met het bevechten van dierproeven en veranderden hun beleid dus niet alleen vanwege de veranderende wetgeving; deze merken draag ik een warm hart toe en steun ik graag! Ook koop ik geen producten van merken die in China leveren, omdat ze in mijn ogen dan bewust de keus maken om hun producten te laten testen. Het is geen noodzaak om in China te verkopen immers, er zijn genoeg succesvolle cosmeticabedrijven die er bewust voor kiezen het niet doen. En in mijn ogen zijn het juist de grote bedrijven die een statement zouden kunnen maken, maar in de praktijk blijkt het grote geld meestal toch belangrijker.

    Wat L’Oreal betreft…. Zelf geven ze aan dat ze al sinds 1989 geen tests op dieren meer uitvoeren om hun eindproducten te evalueren, maar dat zegt natuurlijk niks over de gebruikte ingredienten. L’Oreal heeft dan ook nooit op de lijst van Proefdiervrij gestaan. Vind het persoonlijk hypocriet dat ze er nu zo prat op gaan dat ze al zo lang proefdiervrij zijn, terwijl ze al die tijd wel ingedienten hebben getest en nu ook bewust in China verkopen. Lijkt mij greenwashing, en daar ben ik niet zo’n fan van.

  3. Joyce
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Wat goed dat je in haakt op de comments uit je vorige artikel.
    Ik blijf het heel lastig vinden, heel het China verhaal. Maar ben blij dat het in Europa iig niet mag. Nu de rest van de wereld nog….
    Bedankt voor je uitleg.

  4. 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Ik vind het goed dat je hier aandacht aan besteed, maar ik ben het niet met je eens.
    Grote merken hebben hier namelijk wél een keuze in, of ze zich af willen zetten van dierproeven of niet. En zij hebben juist de macht om verandering te brengen. Wil de Chinese wetgeving graag dat jouw bedrijf op dieren test? Jammer dan, dan krijgen jullie mijn producten niet.
    De enige die hier wat misloopt is het bedrijf zelf, namelijk de overgrote consumentenpopulatie in China. Dat is dan ook natuurlijk het dilemma die zo’n bedrijf heeft, de keuze tussen principes en geld. Maar als meer bedrijven dit statement maken, kan de Chinese overheid er misschien wel over nadenken om te stoppen met dit dierenleed. En als bedrijven geld boven dierenleed verkiezen (want dat is wel het geval!), dan hoef ik er ook niks mee te maken te hebben.
    Persoonlijk begrijp ik ook niet dat mensen met deze kennis nog producten kopen van dit soort merken. Hoe kun je deze martelingen in godsnaam steunen? Het zijn dieren, net zo lief en schattig als jouw huisdieren, die gemarteld en vermoord worden voor wat ‘poeiers’. Dan maar niet hoor!
    Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven, en de lijst van Naoki is ook heel behulpzaam!

  5. Denise
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Ik moet zeggen dat ik teleurgesteld ben in dit artikel, en dus je mening. Ik denk dat je behoorlijk beinvloed word door het feit dat je werkt met make up en dus je geld verdient met het gebruiken van deze producten. L´oreal betaald aan dierproeven of ze nou uitgevoerd worden in Europa of China maakt voor het probleem niet uit. L´oreal is daarnaast een miljarden bedrijf. Juist zij kunnen een verschil maken in China door er niet te verkopen.

    • 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

      Ik ben helemaal akkoord met jou, Denise. Ik vind het erg jammer dat je zo ‘licht’ over dierproeven gaat Serena, iets wat helemaal niet nodig is in het geval van cosmetica (ik heb een heel andere mening als het gaat om geneeskunde). L’Oréal dierproefvrij noemen vind ik ook best ver gaan. Gelukkig mag iedereen zijn mening hebben en ik ben blij dat er ook nu in de comments kritisch gereageerd wordt. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn voor je bepaalde statements maakt. Zelf vind ik (naast het dierproefvrij zijn van een merk) vooral de ingrediënten erg belangrijk, vandaar dat ik persoonlijk nooit L’Oréal produducten zou gebruiken: twee keer een no-no!

  6. julie
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Het hele China verhaal is zo lastig om te beoordelen. Ik weet dat ze in Europa geen testen doen op dieren maar ik bekijk het juist andersom. L’oreal is een miljardenbedrijf en als zij juist nee zouden zeggen tegen China, zouden ze denk ik eerder gaan nadenken over hun dierproeven. L’oreal heeft miljarden en zou miljoenen verliezen ja maar so what? En mensen die hun jobs dan kwijtraken. Tja, zo is deze klotewereld nu eenmaal gevormt, alles draait om geld. Maar dan komen we weer terecht bij ons hele wereldsysteem dat zo verkeerd is en daar ga ik niet verder over uitweiden want dan ben ik hier een hele pagina aan het volschrijven 🙂 Maar voor mensen die graag willen weten wat ik bedoel check=> the venus project.

    Ik vind het wel heel knap van je Serena dat je echt wel bezig bent met je lezers en de artikels die je schrijft. Je doet dit niet just for fun maar met passie en dat vind ik heel mooi.

  7. Anna
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Goed dat je hier aandacht aan besteed! Zelf was ik me nooit zo bewust van dierproeven maar ben ik sinds een half jaar koop ik alleen dierproefvrije make up. Dus geen loreal of nivea meer voor mij. Het liefst koop ik mijn make-up/creme’s ook vegan omdat er slachtafval in verwerkt word, of karmijn…bah! Ik vind het altijd wel lastig om lekkere parfum te vinden die dierproefvrij is. Misschien kun je eens aandacht besteden aan het mooie merk Pacifica! Ik heb er zelf parfum en make-up van en ben heel erg tevreden!

    • Anna
      4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

      Of aan e.l.f. Budget make-up en super kwaliteit!! EN niet getest op dieren!

  8. 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Ik vind het ook altijd heel erg lastig. Ik hoop dat ze snel China kunnen overtuigen om te stoppen met dierproeven!

    x

  9. 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Leuk artikel. Misschien kan je ook een keer aandacht besteden aan veganistisch eten. Ben me er de laatste tijd in aan het verdiepen en is ook erg interessant. Zie bijv video s van That Vegan Couple, waarbij de vrouw in kwestie zich overigens opmaakt met het sap van bramen. Nog natuurlijker en not tested on animals kan je het niet krijgen:)!

    • Jolien
      4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

      Ze heeft een tijdje terug aandacht besteed aan veganistisch eten door middel van een vegan week dacht ik:)

  10. Minka
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Zo FIJN dat jij dit artikel schrijft, echt Serena ik volg je al sinds het begin en vond je toen al te gek maar je wordt alleen maar beter.

  11. A
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Topartikel

  12. Laura
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Goed & interessant artikel!

  13. Inge
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Fijne uitleg. Ik ben zelf al 17 jaar vegetariër en lette voorheen goed op de cosmetica merken die ik kocht. Ik wilde ook niks kopen wat op dieren getest was. Sinds ca 2 jaar is de regelgeving in de EU dusdanig verscherpt dat ik erop vertrouw dat de cosmetica in Nederlandse drogisterijen en apotheken dierproefvrij is. Fijn om te lezen dat bijna iedereen het er mee eens is dat dieren niet mogen lijden voor onze luxeproducten. In mijn ogen is vlees op je bord ook een luxe product 😉 ik snap dat niet iedereen daar het zelfde over denk hoor, maar wel fijn dat het onderwerp zo leeft onder zoveel jonge meiden en vrouwen! 🙂 liefs Inge

  14. Sophia
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Heel fijn artikel!

  15. 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Wat fijn dat je hier een artikel over hebt geschreven! Ik vind dit zelf best een lastig onderwerp; ik vind het heel knap als mensen dierproefvrij gaan, maar zelf gebruik ik wel gewoon merken zoals L’Oréal nog, mede ook doordat het in Europa in ieder geval niet mag. Eigenlijk hoop ik gewoon heel erg dat China snel in gaat zien dat dierproeven helemaal niet nodig zijn!

  16. Martine
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Goed onderwerp!!
    Ik wil eerlijk zeggen dat zo lang een merk zijn producten blijft verkopen in China, het voor mij niet dierenproef vrij is.
    Ik probeer nu langzaamaan mijn cosmetica/skincare te vervangen door natuurlijke producten waarbij er zeker niet getest wordt op dieren.
    Voor mijn skincare ben ik al er al, alleen mijn cosmetica is lastig aangezien er hier in het zuiden des lands niet alle mooie, natuurlijke merken worden verkocht die ik zou willen gebruiken.
    Dus toen ik laast in Parijs was, heb ik goed ingeslagen :-).
    Ik voel mij er echt beter bij nu ik weet dat ik ook met de cosmetica op de goede weg ben.
    Het is echt mogelijk om mooie producten te kopen die NIET op dieren getest zijn 🙂

  17. Laura
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Superfijn dat je hier een artikel over schrijft!
    Ik zelf vind het altijd lastig om mijn mening hierover te geven, want ik begrijp er soms niet veel van, dus ik ben blij om zo’n informatief artikel te lezen! 😉

  18. T
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Ik vind het super goed dat je hier een artikel over schrijft Serena. En dat je je bezig houd met de standpunten en de visies van je lezers, en dit ook nog eens durft aan te kaarten. Want het is inderdaad een heel gevoelig onderwerp. Klasse vind ik dat 🙂

    Ik gebruik zelf dierproefvrije cosmetica, wat voor mij inhoud dat ik alleen cosmetica gebruik van EU merken die hun producten ook niet buiten de EU verkopen. Daar voel ik mij het prettigste bij. Dus bijvoorbeeld geen Loreal voor mij.

    Make up is tegenwoordig een product dat de meeste vrouwen (en sommige mannen) gebruiken en is eigenlijk niet meer weg te denken, maar is voor mij wel een luxe product, ookal gebruik ik het bijna dagelijks. En persoonlijk vind ik het onwerkelijk dat er daarvoor dieren lijden en niet het leven hebben wat zij verdienen en meestal ook niet meer krijgen, ook niet na de proeven die zijn uitgevoerd.

    Er zijn, zoals jij zelf ook al aangeeft, goede alternatieven zoals Episkin om proeven op te doen. Voor mij is het nog steeds onwerkelijk dat er hier dieren voor worden gebruikt.

    Het is aan jezelf welke merken je liever gebruikt en vermijd en waar je je prettig bij voelt. Dat kan niemand voor jou bepalen en laat een ander zijn mening ook zeker niet opdringen aan jou, ongeacht je standpunt. Maar lezers die een bijdrage zouden willen leveren aan een beter en gezonder milieu, dierenwelzijn- en gezondheid, lees je zeker eens in over dit soort onderwerpen en bijvoorbeeld de veeindustrie! Ook jij maakt een verschil en kan jezelf en anderen inspireren 🙂

  19. basje
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Ik ben zo blij dat dit ter sprake is gekomen!!! Als je Earthlings kijkt weetje hoe ver we heen zijn! #govegan

  20. Diana
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Het is ee moeilijk onderwerp dat inderdaad heeel grijs is.

  21. roze wolkje
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    ‘Animal testing china’ intypen bij google images en je krijgt een beetje een indruk wat zich afspeelt achter gesloten deuren. Is er iemand die dit humaan vindt? Dit moet zo snel mogelijk stoppen en niet gesteund of gedoogd worden. Absurd en gruwelijk.
    Waarschuwing: schokkende beelden.

  22. Anne G.
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Er zijn helaas maar vrij weinig merken die ECHT dierproefvrij zijn. L’Oreal hoort daar niet bij omdat ze hoe dan ook hun handen vuil maken aan het testen op dieren. Dat is mijn mening.

    • Fieke
      4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

      Eens, het is gewoon je kop in het zand steken om te zeggen ‘ja maar de producten die verkrijgbaar zijn in Europa zijn niet getest’ terwijl je weet dat hetzelfde bedrijf gewoon wel test op dieren in andere landen. Jezelf en die dieren voor de gek houden.

      • Serena
        Auteur
        4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

        Maar hetzelfde bedrijf test dus juist ook niet op dieren in andere landen. Ik snap niet dat mensen dit blijven zeggen..

        • 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

          Ik denk dat ze bedoelt dat L’oreal aan dierproeven meewerkt, ook al testen ze zelf niet meer op dieren. Immers worden de dierproeven in China met het geld van L’oreal uitgevoerd en is het ook in opdracht van het bedrijf. Ik zie wel een verschil tussen zelf dierproeven uitvoeren en een derde partij (zoals de Chinese autoriteiten) betalen om deze dierproeven uit te voeren, maar het blijven onnodige dierproeven…

          • Ier
            5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

            Waarom is dat een verschil? Het eindresultaat is toch hetzelfde?

  23. Rosa
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Ik vind het een veel fijner gevoel geven om producten te kopen die ten eerste dierproefvrij (het allerliefste veganistisch) en zo natuurlijk mogelijk zijn. Echter vind ik het ook een lastige kwestie met bijvoorbeeld the body shop. TBS is namelijk dierproefvrij maar hun moederbedrijf is L’Oreal, ik heb het gevoel dat ik als ik bij TBS producten koop daarmee ook L’Oreal steun en dat wil ik niet.

    Uiteindelijk moet je als consument doen waar jij je het meest comfortabel bij voelt, voor mij is dat om geen producten te kopen van merken die te maken hebben met dierproeven.

    • Veronique
      5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

      Ik sluit mij hier helemaal bij aan Rosa! Voor mij ook dierproefvrij, zo natuurlijk mogelijk. Ik geloof die hele EU vrijstelling ook niet zo, zolang ze in China verkopen sla ik ze ook over. Ik hou mij ook aan de peta lijst.

      Ik wil graag benadrukken dat het voor iedereen een persoonlijke keus is en iedereen ook elders de grens stelt. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Een aantal jaar geleden ben ik door een youtuber geconfronteerd met dierproeven en vanaf dat moment van bewustzijn heb ik mij voorgenomen om mijn uiterste best te doen om die merken en producten te vermijden. Ik voel mij er gewoon beter bij.

      Het voelt voor mij ook wel wat gemakkelijk om je achter de EU wetgeving te verschuilen, L’oreal staat niet voor niets niet op de bekende en goed gecontroleerde dierproefvrij lijsten.

  24. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Vind het tof dat je dit onderwerp zo aansnijdt op je blog. Complimenten ook voor de reageerders die het allemaal netjes houden.

  25. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Het is zo een gevoelig onderwerp dit, liefst zal ik willen dat alle producten gewoon dierproefvrij zijn.

  26. Tessa
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Het is inderdaad niet zo zwart-wit als sommige mensen geloven, goed dat je dit aanstipt. Voor je er iets over roept (over dierproeven, maar geldt eigenlijk gewoon voor elk onderwerp wel) is het altijd eleganter om je er eerst even in te verdiepen en meer informatie in te winnen om je standpunt te onderbouwen en te nuanceren. Dit doe jij altijd heel netjes, echt heel erg goed vind ik dat en ik waardeer het heel erg!

  27. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Bedankt om dit even goed onderbouwd uit te leggen, ik denk dat deze duidelijkheid nodig was!

    Ik heb vandaag trouwens je palette kunnen bemachtigen, halleluja!

  28. Margot
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Fantastisch uitgelegd! Genuanceerd, met bronnen onderbouwd, respectvol naar iedereen :). Serena, je neemt je sociale verantwoordelijkheid zó goed en dit soort artikelen zijn echt, echt top! Love it

  29. Syl
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Het is makkelijk om te wijzen wie er fout of slecht is. En het is nog makkelijker om een blogger of andere bekendheid te verwijten dat ze een product gebruikt of promoot.
    Als je echt dierproefvrij wilt leven, moet geen merken meer kopen, maar zelf je eigen natuurlijke ingrediënten kweken. Zelf olijfolie maken om je make-up mee af te halen…. bakingsoda onder je oksels… sheaboter op je gezicht ipv een dagcrème. Zelf mascara maken met vaseline en zwarte kool. Honing als lippenbalsem en bier en majonaise in je haar.
    Prettige wedstrijd.
    Even voor de fanatieke dierproegvrije mensen…. hoeveel geld van bijvoorbeeld PETA of het WNF gaat er naar de dieren ipv campagne op tv…. er gaat meer geld naar de awareness dan dat er echt wat gebeurt. De proefdieren worden in de meeste gevallen afgemaakt… niet vrijgelaten, naar een gezin of asiel

    • hobs
      4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

      Wat een rare reactie. Als je zelf geen voorstander van dierproeven bent, betekent dat toch niet dat je fan bent van PETA en het WNF?

  30. Sabrina
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Lastig onderwerp hoor, fijn dat jij dit goed heb uitgelegd!
    Dit blijft denk ik een gevoelskwestie.
    Raar he? Deze aardkloot draait alleen maar om geld 🙁 straks is er niks meer om van te genieten…

  31. Carina
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Het is altijd een discussiepunt. Technisch gezien zijn de merken dierproefvrij. Ze testen zelf niet op dieren en het gebeurt ook niet in hun opdracht. Sowieso vind ik persoonlijk dat er teveel ophef is rondom dierproeven, als je het vergelijkt met misstanden in de veeteelt en onze voedsel en kledingproductie.
    Persoonlijk beoordeel ik een merk meer op hun ingrediënten en verpakking.

  32. Anita te Gussinklo
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Goede uitleg Serena.
    Ik werk in de cosmetica industrie en weet hoe het er in China aan toe gaat.
    Bij het artikel van Biotherm had ik ook al zoiets van, waar slaan deze reacties op?
    Maar dit onderwerp blijft/is gewoon moeilijk.
    Soms heb ik mensen in de winkel en die zeggen dan van Ja maar die en die stof is ooit wel eens getest op dieren, dus dan is het niet dierproefvrij.
    Zo kun je toch niets meer gebruiken.
    Ik vind Biotherm een fantastisch merk en je hebt me erg nieuwsgierig naar die nieuwe creme gemaakt.

    • T
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Kun je toelichten waarom jij dacht “waar slaan deze reacties op?” Vind dit nu een beetje kort door de bocht en ben wel nieuwsgierig.

  33. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Goed dat je er uitleg over geeft! Ik blog sinds dit jaar dierproefvrij en koop ook niets meer van niet dierproefvrije merken. En dat zijn dus de merken die in China verkopen, want die zijn voor mij niet dierproefvrij. Het is mooi dat de merken er hard aan werken om de Chinese overheid te overtuigen, hopelijk heeft het snel succes!!

  34. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Super dat je hier aandacht aan besteedt! 🙂

    Ik doe hier zelf veel onderzoek naar en weet dat het inderdaad niet zo zwart/wit is. En dat grote bedrijven niet zomaar ervoor kunnen kiezen om China te verlaten als daar jaarlijks miljarden euro’s mee verdiend worden. (Cosmetica) bedrijven bestaan toch om geld te verdienen en niet om dierenwelzijn te promoten.

    Maar wat ik wel jammer vind, is dat door de dierproeven op producten in China hier in Nederland nog steeds niet alles dierproefvrij is. Vergelijk maar eens een Chinese en Nederlandse website van een cosmetica merk, bijvoorbeeld Yves Rocher: veelal dezelfde producten die vaak in Frankrijk bijvoorbeeld geproduceerd worden en dan naar de rest van de wereld verzonden worden. In China worden deze producten dan vaak op dieren getest, dit zijn dezelfde producten die in Nederland verkocht worden! Dus je kunt helaas niet aannemen dat alles dierproefvrij is in Nederland van de grote merken die ook in China verkopen. Het lijkt erop dat hier door de EU wetgeving dus een uitzondering voor wordt gemaakt (dit wordt tevens gedaan voor ingrediënten trouwens, ook deze worden in bepaalde gevallen ook binnen de EU nog op dieren getest).

    Gelukkig zijn dierproeven op cosmetica producten wel verboden in Nederland en de EU dus Europese merken die niet buiten de EU verkopen kan je met een gerust hart kopen.

    Ik hoop dat China zijn wetgeving snel aanpast en dat merken niet meer verplicht zijn op dieren te testen (of via een derde partij zoals China)… Dat dit anno 2016 nog gebeurt is echt verschrikkelijk!

  35. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Super goed dat je na die reacties op je vorige artikel hier direct op inhaakt en zo’n top artikel schrijft! Ik kan me wel vinden in jouw standpunt. En ik hoop van harte dat China uiteindelijk ook afstapt van dierproeven.

  36. Lisa
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Zodra een bedrijf in China zijn cosmetische producten verkoopt wordt het op dieren getest. Ik wil niet dat mijn geld voor dierproeven wordt gebruikt dus nee, ik geef geen cent uit aan die bedrijven. Een beetje hypocriet vind ik het ook om wel je spullen daar te verkopen en ondertussen ‘te strijden tegen dierproeven’. Lush zit niet in China rn heeft de jaarlijkse Lush prize waarbij ze duizenden ponden uitrijken aan bedrijven, organisaties en personen die goede ideeen hebben om dierproeven te stoppen. Zo kan het ook.

    • Amy
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Juist! 100% mee eens! 🙂

    • Kelly L
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Alleen verkoopt lush wel in china.

      • 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

        LUSH verkoopt helemaal niet in China. Ik weet niet waar je dat hebt gelezen?

      • Lisa
        5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

        Lush verkoopt niet in China inderdaad. Wel Hong Kong, maar die hebben geen chinese wetgeving.

  37. Donna
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Heel fijn dat je dit onder de aandacht brengt, erg verhelderend! Ik las de comments onder de biotherm creme en dat bracht mij idd aan het denken. Fijn dat je er zo op in speelt!

    Liefs

  38. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Goed artikel Serena! Voorheen keek ik inderdaad op de dieproefvrij site om te zien welke cosmetica niet op dieren werd getest, nu is dat niet meer nodig. Al zou ik het wel fijn vinden dat ze dat op hun verpakking zouden vermeldden.

    Toch blijft dit een gevoelig onderwerp. Mijn vriend is boer en die krijgt ook altijd een shitload kritiek over hoe vee behandeld wordt, terwijl het vee in Nederland echt goed behandeld wordt.

    • G
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Dat kan je niet menen! Vee goed behandeld!? Dieren die in de vrije natuur meer dan 20 jaar oud worden en in de veeteelt ofwel als baby (kalf, lam, biggetje) gedood worden ofwel na enkele jaren als de melkproductie daalt of nog sneller als ze vetgemest zijn.
      Nu, ik doe er niet aan mee, ik ben vegan en gebruik geen cosmetica (die maak ik dus zelf) en vermijd zoveel mogelijk leder, wol, zijde, …
      Ik ben ook niet perfect maar probeer het zo goed mogelijk te doen met de beschikbare kennis die er is.
      Ik heb het ook altijd al vreemd gevonden dat mensen beweren van dieren te houden (en dolfijnen en poesjes en pups enz. lief en cute vinden) maar wel doodleuk vlees en vis blijven eten en honing en zuivelproducten.
      Veel ophef als er in China hond wordt gegeten, of in België paarden, maar wat is het verschil met varkens of koeien? Louter cultureel…

      • Nabila
        4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

        O Joh ben jij vegan?

    • T
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Ik ben het er absoluut niet mee eens dat vee goed behandeld word, helaas. Ik eet zelf dan ook geen vlees. Fijn dat je vriend wel goed voor zijn vee zorgt! Maar dat is dan echt een van de weinigen… Ik kan je aanraden om hier eens documentaires over te kijken.

      • Lianne
        3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

        Meeste van die documentaires gaan over dieren welzijn wereldwijd en dat is niet te vergelijken met Nederland. Ik wil niet zeggen dat Nederland perfect is, maar hier in Europa en Nederland komen steeds meer regels over het dieren wel zijn. Hierdoor zijn sommige documentaires ook niet meer van toepassing, omdat het geheel anders wordt aangepakt.

        Ik weet niet hoe het in de vee er aan toe gaat en ik ben ook geen geleerde in dieren welzijn. Maar ik vind het wel een beetje flauw van jullie dat jullie meteen kritiek moeten geven terwijl zij juist uit hoe vervelend het is om die kritiek steeds te krijgen.

        • T
          4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

          Er komen inderdaad steeds meer regels over dierenwelzijn- en gezondheid. Daar heb je gelijk in. Maar dat betekent niet dat de vee industrie binnen Nederland “humaan” te noemen is, laat staan dat de dieren het goed hebben. Denk bijvoorbeeld alleen al eens aan de plofkippen. Dit is zeker een probleem binnen Nederland (en veel andere landen). Geld ook zo voor vee.

          Het is helemaal niet mijn bedoeling om kritiek te geven, maar dat vee in Nederland goed behandeld word is gewoon niet waar. Punt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en boeren die oprecht goed voor hun vee zorgen! Maar we praten hier over het algehele plaatje

          • ms
            4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

            Plofkippen zijn bij wet verboden in Nederland!

          • 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

            Ik denk dat de Nederlandse boeren grotendeels wel proberen zo goed en diervriendelijk mogelijk met hun dieren om te gaan. Gezonde en stress-vrije dieren leveren kwalitatief beter vlees en daar zal de boer zelf ook zijn vruchten van kunnen plukken. Het zal natuurlijk niet op alle boerderijen even goed gebeuren en er zullen vast wat rotte appels tussen zitten

            Ik denk dat het probleem ook veel ligt in importvlees. Deze winter las ik bijvoorbeeld een krantenstuk over een vrachtwagen met kippen die onderweg waren van Polen naar Nederland (!!!!) en waar de kippen doodgevroren waren.

  39. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Heel goed stuk. Ik werk sinds vorig jaar bij een bedrijf dat make-up en make-upverpakkingen produceert. Ik werk ‘in de documentatie’ en ik kan je verzekeren dat,zoals Serena beschrijft,dierproeven verboden zijn! Heb genoeg documenten gezien waar dat bevestigd wordt. Fijne gedachte…en inderdaad,China is een verhaal apart helaas 🙁

  40. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Goed stuk Serena. Ik vind het echt fijn dat jij dit soort dingen onder de aandacht brengt en dus op onderzoek uitgaat nav reacties van lezers. Ik werk zelf in de geneesmiddelen industrie dus en ik heb ook een bepaalde mening over dierproeven. Ik ben er niet voor dierproeven maar geheel tegen ook weer niet. Het ligt eraan hoe en wat. Het is gewoon een erg gevoelig onderwerp.

  41. Amy
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Volgens meerdere sites, waaronder PETA, staat dat l’oreal en Biotherm niet dierproefvrij zijn. Ik vind het te makkelijk om naar China te gaan wijzen. Rechtlullen wat krom is. Neem als groot winstgevend bedrijf juist je verantwoordelijkheid! Anno 2016 nog dieren misbruiken simpelweg omdat je anders minder winst hebt???? Wat een wereld..

  42. Jolijn
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Hee Serena, ik vond dit artikel heel interessant om te lezen! Dit heldert de hele zaak rondom dierproeven zeker op. Ook het Episkin concept vind ik interessant, logisch dat dit met alle technologische vooruitgangen gebruikt wordt. Op deze manier kan ik toch met een iets geruster hart producten van o.a. L’oreal (blijven) gebruiken. Ik ben het eens met de manier waarop L’oreal en andere bedrijven op dit moment te werk gaan, ik hoop dat China ooit overtuigd wordt.

    Liefs, Jolijn

  43. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Goed stuk heb je geschreven! Ik ben zelf niet tegen dierproeven in het algemeen (ik studeer Diergeneeskunde en elk dier dat ik tijdens mijn studie (bijvoorbeeld tijdens practica) in mijn handen krijg, is voor dat opleidingsonderdeel aangemeld als ‘proefdier’), maar wel voor dit soort ‘luxe producten’ – en al helemaal terwijl er andere goede alternatieven mogelijk zijn.

    Ik denk dat er verder nog veel grootschaliger vormen van dierenleed zijn op deze wereld (denk alleen al aan de voedselindustrie) waar we denk ik met z’n allen ook een grote invloed op kunnen hebben. Ik hoop dat de tegenstanders van dierproeven daar ook rekening mee houden en kiezen voor een duurzame en diervriendelijke (in hoeverre dat kan) vorm van voeding.

    • G
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Ook mee eens. Een van mijn dochters is dierenarts en ook vegan (naar aanleiding van een stage in een melkveebedrijf, vegetariër was ze al) Zo goed als het hele gezin is vegan.

  44. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Wouw wat een interessant artikel zeg. Ik zie hetzelfde als uit jou oogpunt. Helaas wordt er wel gemakkelijk gedacht over een groot land af te weren. Ik denk daarom dat je wel een duidelijk en mooi beeld hebt omschreven in hoeverre dat bij jou ligt. Liefs soraya

  45. Lotte
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Helemaal met je eens Serena, ik heb vaker met sommige mensen een discussie gevoerd omdat ik MAC koop, maar er zijn hele strenge regelingen in Europa voor dierproeven. Mensen horen wat van facebook en gaan dit klakkeloos overnemen.
    De bedrijven kun je hier niet echt de schuld geven, het probleem ligt bij de Chinese markt, aangezien de mensen daar afschaffen van dierproeven niet als prioriteit zien.
    Het is me te gemakkelijk om de ‘slechte grote bedrijven’ de schuld te geven.

  46. Mieke
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Het is en blijft een gevoelig onderwerp. Iedereen heeft er wel zijn of haar mening over. Persoonlijk vind ik dat zolang een merk in China verkocht wordt, het dierenproeven ‘goedkeurd’.
    Europa mag dan wel dierproefvrij zijn, toch zijn er grote bedrijven die hun productie in China hebben liggen (omdat dit goedkoper is). Dus zolang het product niet daadwerkelijk in Europa geproduceerd is, is het niet dierproefvrij.
    Voor mij dus alleen merken die goedgekeurd zijn door PETA 🙂

    • Lotte
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      PETA is een verschrikkelijke organisatie die meer dan 90% van alle opgevangen dieren die zij innemen vermoorden. Laatste plek waar ik zal kijken welke producten ik wel en niet moet kopen.
      http://m.huffpost.com/us/entry/2979220.html

      • Karen
        3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

        Ik ben ook geen fan van PETA maar je moet niet alles wat op het internet staat klakkeloos geloven. Dat nieuwsbericht waar je naar linkt is namelijk een dikke hoax.

        OT: Verhelderend artikel Serena, blij dat je hier aandacht aan besteed!

  47. 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    ik vind het wel goed om hier aandacht aan te schenken, en ook zeker dat je dit doet op je blog. zelf vind ik het wel belangrijk dat merken dierproefvrij zijn en probeer hier ook altijd op te letten voordat ik iets aanschaf. en dat staat iedereen natuurlijk gewoon altijd vrij om iets wel of niet om welke reden dan ook wel of niet te kopen 🙂

  48. Aniek
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Ze testen misschien hun (eind)product niet op dieren, maar ze kunnen niet garanderen dat hun ingrediënten niet op dieren is getest. Dus alsnog niet dierproefvrij. Producten uit Nederlandse bedrijven kunnen dat wel garanderen en zijn 100% dierproefvrij.

    • Serena
      Auteur
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Jawel, op hun site staat dat ze ook geen ingrediënten gebruiken die op dieren zijn getest. En L’Oréal is een Frans bedrijf, dus binnen Europa, dus dierproefvrij. In mijn ogen dan, ik begrijp het volkomen als je dit anders ziet (vanwege China oa).

  49. Julia
    3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

    Vind ik een té makkelijk standpunt van L’Oreal. China de schuld geven, uiteindelijk hebben ze de keuze gemaakt om die miljarden te verdienen dus je kan wel zeggen dat geld > dieren. Zeker in hun positie hebben ze een vinger in de pap en zouden qua grootte China echt wel kunnen boycotten. Tuurlijk kunnen ze ermee bezig zijn, maar als puntje bij paaltje komt kiest L’Oréal voor het geld.

    • Serena
      Auteur
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Maar is dat ook niet té makkelijk gedacht door jou? Als ze China zo gemakkelijk zouden kunnen boycotten zoals je zegt, zouden ze dat dan niet al lang gedaan hebben?

      • Christel
        3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

        Idd je hebt gelijk Serena, trouwens laten we niet vergeten. Bedrijven kunnen maar blijven bestaan als ze ook winst maken. En enkel mensen tewerk stellen als ze winst maken. Effe serieus China is een te groot marktaandeel om links te laten liggen.
        We kunnen enkel hopen dat ze echt hun best doen, om zo een land te overtuigen dat het ook anders kan.

      • Julia
        3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

        Ik denk juist dat zo’n groot bedrijf als L’Oréal niet wil boycotten. Juist vanwege het geld dat ze mislopen. Het kan zeker ook te kort door de bocht komen van mijn kant, maar ik denk oprecht dat als ze vanuit hun idealisme zouden werken het gedaan zouden kunnen hebben. Bij bedrijven met deze grootte denk ik dat marktaandeel, groei en winst marges het uitgangspunt zijn. Op dit moment kunnen ze best een suggestie doen aan de Chinese regering, maar gezien dat ze niet zelf “schandalig” bezig zijn is het geen prioriteit/must. Zal dus niet bovenaan de jaardoelstellingen staan. Anderzijds, begrijp ik dat je niet zomaar kan boycotten, zeker niet als je zoveel stakeholders hebt, maar uiteindelijk laat het wel zien waar de prioriteiten liggen van een L’Oréal, P&G of Unilever. Vind het wel goed dat je openstaat voor discussie Serena, top!

    • Christel
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Super, dit te lezen, was zelf beetje verrast door de reacties Biotherm Everplump. Want ik dacht immers ook al gelezen te hebben dat het voor Europa geen issue meer was.
      Dus ben blij dit nu met zekerheid te weten. Dan voor China is het niet leuk, maar als ze mensenrechten niet respecteren, dan verwacht ik weinig voor de arme dieren.
      Ik probeer zo weinig mogelijk made in China te kopen. En daar trek ik mijn grens.

    • Lise
      3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

      Mij lijkt het ook, de producten zijn al getest en goedgekeurd om op mensen te gebruiken, dus wanneer het dan in China nog een keertje getest wordt op dieren zullen deze daar niet van sterven of zelfs pijn van hebben. Natuurlijk leven ze wel in gevangenschap en ik snap dat je daartegen bent, maar als L’Oréal beslist om niets meer te leveren aan China dan houden ze deze dieren toch om er weer andere (misschien onveiligere) cosmetica op te testen…

      • 3 juni 2016 / vrijdag, 3 juni 2016

        Helaas worden deze dieren na de dierproeven gedood dus sterven ze wel… En er worden niet alleen producten op dieren getest, maar ook ingrediënten die in de producten zitten (die de producenten moeten aanleveren aan de Chinese autoriteiten). Deze ingrediënten worden dan in hoge dosissen getest wat wel degelijk pijn doet, aangezien ze de toxiciteit moeten aantonen met de dieren…

        • Denise
          4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

          Wat fijn om te zien dat je je in dit gesprek mengt Sophie. Als iemand zich verdiept heeft in dierproeven ben jij hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *