Dierproefvrij of niet dierproefvrij?

In de comments van mijn review over de nieuwe Biotherm Aquasource Everplump crème viel het me op dat er best veel negativiteit heerste over Biotherm en hun moederbedrijf L’Oréal. Het leek me een goed idee om me wat meer in te lezen over deze kwestie en om mijn mening hierover met jullie te delen.

Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.44.59 Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.43.59 Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.43.43 Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.43.31 Schermafbeelding 2016-06-03 om 16.43.24Laat ik allereerst voorop stellen dat ik het supergoed vind dat jullie hier op letten en hier ook bewust rekening mee houden bij de aankoop van cosmetica. Net als jullie vind ik dierproeven voor cosmetica absoluut onnodig, en zeker met de technieken van vandaag de dag.

Zo beeïndigde L’Oréal sinds 1989 alle dierproeven en zijn ze sinds het begin van de jaren negentig op zogeheten ‘episkin’ gaan testen. Episkin zijn menselijke cellen die verder zijn doorgekweekt in een laboratorium. Het gaat om menselijke keratinocyten op een bedje van een collageen matrix. Deze in vitro cellen bootsen de menselijke huid in vivo na en hier kunnen dus zeer betrouwbare testen op uitgevoerd worden. Meer informatie over Episkin vind je op hun website.

Op 11 maart 2013 kwam er nog een doorbraak, want toen werd het Europese test- en handelsverbod op diergeteste cosmetica een feit. Dit houdt in dat alle cosmetica die in Europa in de winkel ligt sinds deze datum voldoet aan de criteria van proefdiervrije cosmetica. Maar is alle cosmetica wel écht proefdiervrij? Ik merkte dat er nog veel onrust over bestaat en dat merken zoals L’Oréal, die dus al sinds 1989 geen dierproeven meer uitvoeren, samen met nog een paar grote cosmeticabedrijven nog steeds als boosdoeners worden gezien. Maar is dat wel terecht?

“Proefdiervrij bracht jarenlang een lijst uit van proefdiervrije cosmeticamerken. Sinds 11 maart 2013 is deze lijst gelukkig overbodig geworden. Want nu voldoen alle cosmeticamerken aan proefdiervrije criteria.” aldus proefdiervrij.nl

Het lijkt me duidelijk dat we er 100% vanuit kunnen gaan dat alle cosmetica die we hier kopen niet getest is op dieren. Daarnaast is het ook belangrijk dat merken geen dierproeven uitbesteden aan derden en dat de ingrediënten die ze gebruiken niet recentelijk op dieren getest zijn. Maar ook hiervan kunnen we uitgaan, mits binnen Europa.

Maar hoe zit het dan met China? Laat ik het zo zeggen, China heeft schijt. Hele dikke, vette, stinkende schijt. Mensenrechten en dierenrechten zijn in dit immens grote land totaal geen orde van de dag. Wat niet wil zeggen dat er achter de schermen talloze mensen keihard de beuk erin gooien om de Chinese regering ervan te overtuigen dat dierproeven voor cosmetica de grootste onzin is. Maar helaas gebeurt het nog steeds. De Chinese regering verplicht het om elk cosmeticaproduct op dieren te testen, voordat het daar Uuberhaupt verkocht mag worden. De merken zelf, laten we voor het gemak even L’Oréal nemen, testen dus NIET op dieren. Dit besteden ze ook NIET uit aan derden. Sterker nog, ze vechten er juist tegen. De dierproeven worden puur en alleen uitgevoerd door de Chinese regering.

Vanaf dit punt zijn er mensen met verschillende meningen, en voor elke mening valt er iets te zeggen. Zo is er een groep mensen die vindt dat bedrijven zoals L’Oréal de verkoop van hun producten in China moeten stopzetten. Want, door hun producten aan China te leveren worden dierproeven in de hand gewerkt. Het is daar immers verplicht. Geen levering betekent geen dierproeven. En ik kan eigenlijk best goed in deze gedachtegang komen.

Toch vind ik het niet helemaal eerlijk tegenover een bedrijf als L’Oréal, een bedrijf dat miljarden misloopt door zomaar de levering naar een megagroot land als China stop te zetten. We hebben het namelijk niet alleen over het merk L’Oréal, maar ook over alle merken die onder dit moederbedrijf vallen, zoals The Body Shop, Lancôme, Biotherm, Urban Decay, NYX, Helena Rubinstein, Maybelline, Garnier, Loving Blends en ga zo maar door. Eventjes de toevoer naar China stopzetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Door zoiets te doen help je je bedrijf niet alleen om zeep, doordat er minder inkomsten zijn zullen er vast en zeker talloze ontslagen uit voortvloeien.

In plaats daarvan heeft L’Oréal er voor gekozen om gewoon aan China te blijven leveren, maar zijn ze achter de schermen wel druk bezig om de Chinese overheid te overtuigen van dierproeven af te zien, door ze onder andere kennis te laten maken met een alternatief als Episkin. En hier kan ik me ook wel in vinden. Want wie zegt hoe lang het nog had geduurd om dierproeven verboden te maken in China door de toevoer van producten stop te zetten? Het is natuurlijk een behoorlijk statement wat je dan als bedrijf maakt, maar als het je als bedrijf zo veel geld kost zodat je uiteindelijk failliet gaat, was dat het dan waard? Nu als goedlopend, winstgevend bedrijf hebben ze een veel grotere vinger in de pap. Lijd je verlies dan sta je in een zwakke positie als het op onderhandelingen aankomt. Als je het zo bekijkt snap ik de keuze van L’Oréal, en andere soortgelijke cosmeticabedrijven, maar al te goed.

Het is niet allemaal zo zwart-wit. Het is vooral heel erg grijs. Toch kan ik me voorstellen dat je niet achter een bedrijf kunt staan dat producten levert aan China, waar ze niet door hen, maar door de Chinese regeringen worden getest op dieren. Hier kan ik alleen maar respect voor hebben. Aan de andere kant kan ik me ook goed voorstellen dat je wél kiest voor een bedrijf die dit doet, omdat je weet dat het bedrijf zelf geen dierproeven uitvoert, het ook niet uitbesteed aan derden, en achter de schermen juist druk aan het werk is om China er van te overtuigen op alternatieven over te stappen.

Waar het mij vooral om gaat is dat de bedrijven zelf niet op dieren testen. En hier in Europa is er geen enkel cosmeticamerk dat op dieren test. Wat mij betreft zijn alle cosmeticamerken dus dierproefvrij en daarom steun ik ze ook door ze te gebruiken en erover te schrijven. Toch heb ik heb er ook alle begrip voor als jij besluit om bepaalde merken niet te steunen. Zoals ik al zei, er valt voor beide meningen iets te zeggen.

Meer weten? Lees hier en hier meer over L’Oréal en hun visie op dierproeven. En lees hier het interessante artikel ‘het dierproef(vrije) moederbedrijf dilemma’ op Naoki.nl.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie visie op deze kwestie is.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

121 Reacties

 1. Iemand
  17 juni 2016 / vrijdag, 17 juni 2016

  ik vind niet dat je gelijk hebt want misschien test Bioterm niet op dieren. Maar alle andere merken wel. De merken zijn tegenwoordig slim genoeg om het product in het buitenland te maken en te testen voor ze het naar Europa sturen. Met andere woorden heel veel wat jij denkt dat niet op dieren is getest is dat wel, ook zijn mensen echt niet zo lief en aardig meer en wordt er veel bedrogen dat dus betekent dat je heel makkelijk gewoon iets kan kopen wat op dieren is getest. Als ze het voor China testen gaan daar heel veel dieren dood aan maar is het wel getest! Waarom zouden ze het dan nog een keer testen dat kost geld! Ze doen het alleen maar om positieve reacties erop te krijgen. ik gebruik als mijn hele leven dierproefvrije makeup en helaas kan ik deze merken dus niet kopen

  xxxx

 2. 7 juni 2016 / dinsdag, 7 juni 2016

  Mooi artikel en fijn dat je mensen probeert bewust te maken over de situatie rondom dierproeven, mijn complimenten hiervoor! Persoonlijk koop ik alleen van merken die niet in China verkopen omdat ik hier echt zo min mogelijk mee te maken wil hebben. Dierproeven zijn gewoon afschuwelijk en overbodig. Totdat merken als L’Oreal niet meer aan China verkopen zal ik dan ook geen producten van hen aanschaffen. Ook probeer ik zoveel mogelijk te letten op de moederbedrijven want ook Unilever (Dove, Axe etc.) is een grote ‘boosdoener’. Overigens kunnen producten wel naar Hong Kong en Taiwan worden geïmporteerd zonder dat daar dierproeven aan te pas komen. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van een andere regelgeving ♥

 3. Emma
  6 juni 2016 / maandag, 6 juni 2016

  Ik ben het hier niet helemaal mee eens. In Azië testen ze op dieren dat is bekend en het is onredelijk dat dat gebeurt. Ik vind dat in dit artikel erg, eigenlijk kleinerend naar China wordt gedaan. China heeft nergens schijt aan, er is daar alleen een hele andere cultuur waarin dieren het loodje moeten leggen. Dat mensenrechten niet belangrijk zijn vind ik onzin. Zelf ben ik Aziatisch en heb ik gemerkt dat mensenrechten en status juist een belangrijk iets is. Tuurlijk praat ik het leed wat dieren hebben heus niet goed, maar laten we ook verder kijken naar wat we zelf doen. Het is makkelijk om net te doen alsof China hier de boosdoener is, maar is dat niet de schuld afschuiven op een ander?

 4. Wanda
  6 juni 2016 / maandag, 6 juni 2016

  Ik wou gewoon even zeggen dat Ik het geweldig vind dat je geen enkel topic uit de weg gaat.
  Toen ik de comments las op het artikel van Biotherm, had ik gehoopt een reactie van jou te zien. En kijk, hier is het.
  Ik kan me best inbeelden dat je veel tijd steekt in de research en ik apprecieer dit echt. Bedankt!

 5. karlijn
  5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

  Hoewel ik normaal je blog heel erg leuk vind, zijn er toch wel een heel aantal dingen waar ik het echt niet mee eens ben. L’oréal is een merk dat gewoon op dieren test, net zoals heel veel andere merken zoals Chanel, Clinique en Maybelline. Door te verkopen in China doen ze gewoon mee aan het testen op dieren, dit alleen om geld te verdienen, dat ze niet eens nodig hebben; er zijn namelijk genoeg andere merken zoals Too Faced die het prima redden, zonder in China te verkopen.

  Natuurlijk moeten grote bedrijven proberen om de wetten in China te veranderen, maar dit moeten ze dan doen door het land te boycotten en niet door gewoon door te blijven verkopen en het dan ‘achter te schermen’ uit te vechten.

  Zelf is mijn hele make-up collectie dierproefvrij en heb ik geen respect voor merken die op onschuldige dieren testen. Nee zeggen tegen het testen op dieren is altijd een keuze die gemaakt kan worden en omdat veel merken toch op dieren testen, sta ik totaal niet achter deze merken en zou ik ook nooit iets van hen consumeren.

  Natuurlijk ligt het probleem niet alleen bij die merken, het zit hem ook in onze samenleving. Het leed van dieren, zoals konijnen, katten en muizen, is minder belangrijk dan er goed uitzien, wat al meteen laat zien in wat voor maatschappij we leven.
  Ook jammer dat er nauwelijks beauty bloggers zijn die zich druk maken om het hele dierproefvrij gebeuren (enorm goed van Teske!) en gewoon producten aanprijzen en sponsor sworden van merken zoals L’oréal, waar ik zelf nooit geassocieerd me zou willen worden.

  Lekker lang bericht, maar soms moeten dingen even gezegd worden!

 6. 5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

  Goed dat je hier eens specifiek aandacht aan besteedt! Ik wist al min of meer dat het ongeveer zo in elkaar steekt, maar heb toch nog wat van de details geleerd. Ik vind het jammer dat het in de media naar bedrijven toe soms zo wordt aangedikt.

  Zoals wanneer er weer een filmpje rondgaat van een ernstig mishandeld konijntje met erboven dat het door MAC gedaan is. Volgens mij zijn er nauwelijks tot geen bedrijven die echt dierproeven doen, het is vooral het probleem met het leveren aan China. Wat natuurlijk een gigantische afzetmarkt is. Hopelijk komt de regering in China ooit eens een beetje los.

 7. Julia van Heck
  5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

  Hoi Serena,

  Wat een superfijn artikel! Voor mij was het eerst helemaal niet duidelijk hoe het allemaal zat en en nu wel, bedankt!

 8. Emma
  5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

  Ik ben heel bang dat – ondanks de wetgeving – we er niet op kunnen vertrouwen dat alle make-up merken in Europa dierproefvrij zijn.. ik ben ook bang dat wel nooit zullen weten welke wel en welke niet..

 9. Lou
  5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

  Lieve Serena, ik waardeer jou en je blog ontzettend. Maar ik kan me niet vinden in wat je hierboven schrijft. Naar mijn mening creëren bedrijven en mensen als jij een klimaat waarin het doel de middelen heiligt: geld en macht gaan voor i.p.v. in dit geval dierenrechten. Er is veel krom in de wereld, en je kunt niet overal in één keer tegen vechten, dat begrijp ik. Maar dierenleed vergoeilijken om er zelf ‘mooi uit te zien’, om geld kunnen te blijven verdienen, om in ieder geval macht te behouden. Dat vind ik echt heel erg. Het ligt natuurlijk genuanceerder dan ik kan verwoorden in een reactie, dat begrijp ik ook. Maar ik wilde mijn tegengeluid wel laten horen. Ik vind het verschrikkelijk als ik me inbeeld hoe de gifstoffen van een lipstick op bijvoorbeeld jouw katten moeten worden ingespoten, om te testen of het wel verkocht mag worden in een land, zodat we in ieder geval geld en macht kunnen blijven verdienen. Dan vind ik niet dat ‘uiterlijke schoonheid’ al dat leed waard is 🙁

  • Carlijn
   5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

   Helemaal mee eens, geld en macht is bij de grote bedrijven belangrijker dan dierenrechten, mensenrechten en het milieu. Zo lang die instelling blijft zal er nooit iets veranderen.

  • Marcella
   17 juni 2016 / vrijdag, 17 juni 2016

   Goed gezegd!

 10. 5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

  Misschien nog een leuke aanvulling: er komt binnenkort een App uit waarmee je tijdens het shoppen snel kunt kijken hoe het ervoor staat met duurzaamheid, milieuschade, dierenleed etc van een cosmetica merk. Van stichting Stoere Vrouwen

  • Lou
   5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

   Wat leuk! Hoe heet die app??

 11. Ginger
  5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

  Genoeg merken die dieren belangrijker vinden dan geld en die bestaan ook nog steeds.

 12. Sanne
  4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Er is overigens ook gewoon een handelsverbod op cosmetica die op dieren getest zijn. Juist om landen buiten Europa te ontmoedigen.

 13. Nienke
  4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Eindproducten worden idd in Europa vaak niet meer op dieren getest (hoewel ik door tegenstrijdige berichtgeving dit niet helemaal meer vertrouw), maar volgens mij is het volgende vooral een issue: losse ingrediënten worden door de merken ingekocht bij bedrijven die wel op dieren testen (evt. buiten Europa).

  Ik vind het ook moeilijk, hoor. Ik ben vrijwel volledig op dierproefvrij overgestapt voor cosmetica en verzorging. Heb mijn oude cosmetica gehouden, maar koop niets nieuws bij dat niet dierproefvrij is. Alleen parfum blijft high-end voor mij… Heb tot nu toe nog geen goede vervanging gevonden voor Chanel en Guerlain. Misschien moet ik me over mezelf heen zetten, want zielige diertjes zijn belangrijker… Maar dit is dus mijn laatste ‘hang up’.

  Thuis doen mijn vriend en ik ook al veel dierproefvrij en milieuvriendelijk: Seepje voor de was, Ecover voor het schoonmaakwerk. Alleen ook daar nog 1 ding dat ik nog niet heb weten te vervangen: dikke bleek. Ja, heel slecht.

  Wie tips heeft voor natuurlijke vervanging van bleek is mijn held 🙂

  • Marly
   8 juni 2016 / woensdag, 8 juni 2016

   Waar gebruik je bleek voor? Voor de wc? Daar zijn goede vervangers voor te vinden hoor!

 14. Suzanne
  4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Hmm, ik was net niet helemaal overtuigd door de argumenten in je artikel en ging daarom comments lezen. En nu weet ik helemaal niet meer wat ik moet geloven.
  Zou je hier een vervolgartikel op kunnen schrijven? Niet persé een zwart-wit ‘dit moet je geloven en niet dat’, maar meer een soort beschouwing die beide kanten van het verhaal belicht.
  En weet iemand waar ik voorbeelden kan vinden van alle merken die ‘zeker weten’ cruelty free zijn? Normaal koop ik namelijk make-up die ik mooi vind en denk ik niet na over het proces (dus of het duurzaam is of dierproefvrij etc.) maar ik ben me er steeds meer voor aan het interesseren dus ik hoop dat iemand tips voor mij heeft!

 15. 4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Wat een hoop reacties! Zoveel meningen, ik vind het lastig hoor. Ik wil L’Oréal heel graag geloven, wat een opluchting zou dat zijn. Jammer van China hoor, maar zij lopen sowieso nogal achter wat betreft mensen- en dierenrechten!

 16. Cher
  4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Heel goed dat je opkomt en de feiten rechtzet Serena! Ik merk in mijn omgeving ook vaak dat mensen nog niet weten dat L’Oréal ondertussen dierproefvrij is.
  Alleen jammer dat je meteen weer met je vinger naar alleen China wijst. Net alsof China het enige land is waar mensen- en dierenrechten niet in acht worden genomen.
  In Nederland wordt over het algemeen al het slechte in Azië breed uitgemeten in het nieuws. Goede dingen over Aziatische landen zul je niet op de voorpagina van de krant zien staan. En die mentaliteit is dan zo typisch, altijd naar anderen wijzen. Wij klagen over het machtige Azië waar mensen in instortende gebouwen werken onze kleding maken, waar mensen 15 uur per dag tegen een hongerloontje moeten werken en waar cosmetica getest wordt op dieren. Toch kopen wíj zelf die kleren bij de Primark en de H&M, kopen wíj op AliExpress en kopen wíj Aziatische make-up producten (weet je nog, de Brow Gel van Etude House?). Dus voordat je wijst naar Azië en met name China, bedenk je dan hoeveel jij bedraagt aan het instand houden daarvan, zoals bij ‘je lievelings budget woonwinkel Xenos’, goedkope dingen kopen die ‘made in China’ zijn, gemaakt door mensen die urenlang werken voor een hongerloontje. Stoppen met wijzen en eerst in de spiegel kijken. Pas als wij zelf er alles aan hebben gedaan dit te stoppen en wij zelf perfect zijn mogen we klagen.

  • Ana
   5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

   L’oreal is gewoon niet dierproefvrij. Dat staat ook in hun statement.

 17. Sara
  4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Ik vraag me af of al de mensen die comment plaatsen over dierproeven, ook alleen biologisch vlees eten. Daarnaast vind ik het wel goed dat je er aandacht aan besteedt.. maar om nou al bij revieuw comments te plaatsen over dierproeven vind ik ook niet eerlijk. Je pretent niet een vegan blogger ofzo te zijn. Ik lees jouw reviews om je mening te weten over een product. Of het voldoet aan de etische keuzen van een lezer moet die lekker bij zichzelf houden.

 18. Eva
  4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Ik comment eigenlijk nooit maar nu wil ik toch graag even iets kwijt wat betreft het stuk ‘alle merken die in Europa verkocht worden zijn dierproefvrij’. Sinds een jaar ben ik zelf volledig ‘cruelty free’ gegaan met al mij cosmetica en make-up. Ik heb mij sinds die tijd ook erg verdiept in de wereld van dierproeven en hoe merken te werk gaan hiermee.

  Ik ben er in die tijd dan ook achter gekomen via verschillende grote dierproefvrije bloggers dat zeker niet alle merken die bij ons bijvoorbeeld in Kruidvat liggen dierproefvrij zijn. De wet over dierproeven die wij hebben in Europa houdt in dat merken niet in Europa mogen testen op dieren. Veel merken testen nog wel degelijk op dieren. Zij doen dit dan in landen buiten de EU of besteden het testen van eindproducten of ingrediënten uit aan derden.

  Daarnaast zijn zo genoemde ‘statements’ van merken ook onbetrouwbaar. Zoals bijvoorbeeld MAC die beweren dierproefvrij te zijn maar niet wanneer er “requirements by law” gelden. Wat mij betreft ben je dan gewoon schuldig aan dierproeven. In mijn ogen maakt het merk een bewuste keuze om hun dierproefvrije bestaan op te geven voor extra geld dat te verdienen valt in landen zoals China.

  Ook L’oreal is wat mij betreft dus gewoon een merk dat niet dierproefvrij is. Alleen geld dat mij dan wel alleen voor echt de eigen L’oreal producten. Er zijn vele merken zoals Nars die wel bewust dierproefvrij blijven waarvan het moederbedrijf helaas wel op dieren test. Maar die merken kan ik dan juist waarderen omdat ze niet achter het grote geld aanlopen en bij hun eigen waarden en normen blijven.

  • Julie DB
   5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

   Ja, DIT DUS!!!

 19. Ana
  4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Ik kan niet geloven hoe je kan zeggen dat L’oreal ALLE dierproeven heeft beëindigd terwijl ze wel testen in China. Of ze nu testen in Europa, Amerika of Azië, getest is getest. L’oreal mag wel doen alsof ze de proeven willen stoppen en de regering willen overtuigen, het enige waar ze aan denken is geld. Anders verkoop je niet in China. Je bent eigenlijk in een marketingtruck getrapt. Ze willen dierenliefhebbers laten geloven dat ze geen proeven uitvoeren etc, terwijl ze dat wél doen. En dat is gewoon hypocriet. Serena, ik vind het niet erg dat je producten zou gebruiken die op dieren testen (stiekem wel eigenlijk), maar zeg dan niet dat ze hun best doen en dat ze echt niet testen. Want dan lieg je jezelf enkel voor.

  P.S.: zeggen dat geen enkel merk in Europa test? Dat vind ik echt niet kunnen, want dat is foute informatie doorgeven. Ik denk zelfs dat 90% van de merken in Europa testen op dieren.

  • Sanne
   4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

   Ik geloof dat sommige mensen ook geloven in de sprookjes van bepaalde stichtingen. In Nederland is het namelijk al tientallen jaren verboden om cosmetica te testen op dieren. Daarnaast is er een heel proces om te mogen testen op dieren. Een proef moet helemaal beschreven worden. Wat aard van de proef is, wat de verwachtingen zijn en hoeveel dieren en hoeveel leed er bij komt. Laten we zeggen een heel boekwerk. Vervolgens word dat getoetst door een hele commissie en als zij zien dat het echt niet anders kan dat testen op dieren dan keuren zij de proef goed. Als zij ook maar iets negatiefs vinden word het verzoek afgekeurd. Sindskort is dit in heel Europa van toepassing en als je je niet aan de regels houdt dan kan je de tent wel sluiten…

   • Ana
    4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

    Maar ik zeg toch dat het niet in Nederland hoeft te gebeuren? In China moet het, dus wordt het sowieso getest…

  • Denise
   4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

   precies dit! Je bent in een marketingstruc gestapt! 🙁 “In China vraagt de overheid om een financiële bijdrage van cosmeticamerken om hun producten veilig te verklaren voor de verkoop, en dierproeven zijn een onderdeel van deze procedure. Cosmeticamerken weten dit en betalen gewillig mee aan dierproeven, zodat hun producten in de Chinese schappen kunnen liggen. Want in China is veel geld te verdienen! Dat de producten van het merk dan op dieren getest zullen worden, weegt kennelijk niet zo zwaar mee in de beslissing om naar China te gaan voor de meeste bedrijven. ” even een stukje uit dit artikel van Naoki; http://naoki.nl/dierproefvrij/

   • Julie DB
    5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

    Naoki <3 Zij weet hoe het in elkaar zit!

  • chell
   5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

   Ja het is inderdaad een marketing trucje… het is jammer hoe bedrijven zich hier uit weten te wringen. Ze liegen eigenlijk gewoon hun klanten voor. En dat is zo erg… Want ik lees onder de lezers een groot gevoel van opluchting. Terwijl die er eigenlijk niet mag zijn, aangezien deze merken wel testen. Er zijn zoveel merken die écht cruelty free zijn, door deze te steunen geef je pas echt een signaal af. Een merk zoals L’Oréal doet door dit soort uitingen alleen maar een beetje meer voor me af…

 20. Lisa
  4 juni 2016 / zaterdag, 4 juni 2016

  Lieve Serena,
  Ik vind het altijd zo leuk om dit soort artikeltjes te lezen! Ik sta namelijk zelf ook vaak in het lab (student biologie) 🙂
  Love de combinatie lab en beauty <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *