De verbouwing naar een knusse keukenhoek

Sommige projecten bedenk je in 1 minuut, dit project heeft er echter jaren over gedaan om zich in mijn hoofd te vormen. Ik zag het wel vaker voorbij komen op Pinterest en interieur pagina’s op Instagram; een knusse keukenhoek (of kitchen nook, zoals de Amerikanen dat zo leuk noemen). Dat wilde ik ook! Het leek me heerlijk om een gezellig plekje in de keuken te creëren waar zowel gewerkt, gegeten en geborreld kon worden.


Ik woon in een split level woning, dus als je de woonkamer binnenstapt bevindt zich rechts een klein trapje richting keuken. De keuken is dus verhoogd en vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de woonkamer.


De muur die de keuken en woonkamer van elkaar scheidt heeft een raam dat uitkijkt op de garage. Eigenlijk is het geen garage meer, want de vorige bewoners hebben dit verbouwd en uitgebouwd tot een praktijkruimte. Ze vonden het leuk om vanuit de woonkamer in deze praktijkruimte te kunnen kijken.

Ik was hier vanaf het begin geen fan van, want door het raam vond ik het niet mooi om meubelstukken voor deze muur te schuiven en door de rommel in de praktijkruimte hield ik de lelijke vergeelde luxaflex liever dicht, maar dat zag er ook niet charmant uit.

Boven het raam bevinden zich spijlen, maar omdat de hoofdjes van mijn kinderen hier doorheen passen en ik bang was dat ze op een dag naar beneden zouden vallen, had mijn vader de boel (tijdelijk) dichtgemaakt met een bord. Als je goed kijkt zie je de spijlen hier bovenuit piepen.

Maar liefst 5 jaar heb ik hier tegenaan gekeken, een doorn in mijn oog, eerlijk waar. Maar omdat ik niet goed wist wat ik met deze muur moest doen liet ik het maar zo. Vorig jaar kreeg ik eindelijk een ingeving en heb ik meteen actie ondernomen.


Allereerst wilde ik de muur (eigenlijk het raam met de houten spijlen erbovenop) laten dichtmaken tot een daadwerkelijke muur. Er is gekozen voor een houten constructie waar later gipsplaten tegenaan zijn bevestigd. De ietwat gedateerde lambrisering werd ook meteen verwijderd.


Hierna is er gestucd om de muur te verstevigen en te egaliseren.


Hierna kwamen de mannen van De Staalboer om een stalen raamwerk op de nieuwe muur te bevestigen. Nu kun je stellen dat het zonde is om zo’n mooie open ruimte af te sluiten met een raam, maar laat het me uitleggen. Ik heb hiervoor gekozen om verschillende redenen. Allereerst: veiligheid. Omdat ik straks een hoekbank in de keuken wil plaatsen moest ik er zeker van zijn dat mijn jongens hier niet op zouden klimmen om vervolgens over de muur naar beneden te vallen. Het is een val van 2 meter hoog, levensgevaarlijk dus. Door een raamwerk te plaatsen voorkom je een eventuele val.

Daarnaast staat het natuurlijk ook gewoon hartstikke mooi. Het strakke raamwerk past met het zwarte staal perfect bij mijn zwart-witte keuken en geeft het interieur meteen een stijlvolle touch. Het is afgesloten, en toch ook weer niet, want je kunt nog steeds vanuit de keuken naar de huiskamer kijken en ook komt er nog steeds hartstikke veel licht naar binnen. De lichtinval in dit huis is fantastisch en het raamwerk heeft daar geen afbreuk aan gedaan. Het ‘open’ gevoel blijft terwijl het raamwerk tegelijkertijd zorgt voor een huiselijk, knus gevoel.


Ook koos ik voor een bijpassend zwart stalen armleuning voor het trappetje. Het is een kleine, subtiele verandering, maar het zorgt echt voor de finishing touch.

Ik had van te voren offertes opgevraagd bij verschillende staalbedrijven en De Staalboer had de beste prijzen en kon het snelste leveren. Ze lassen hun raamwerken en stalen deuren namelijk zelf (andere bedrijven bestellen het vaak via het buitenland en hebben dus veel langere levertijden).

Deze mannen doen alles zelf; het inmeten, het lassen, het plaatsen. Ze kwamen met zijn drieën en werkten razend snel, efficiënt en professioneel. Ze zijn niet luidruchtig (eerder vrij stil), vriendelijk en houden van hard doorwerken. Af en toe moet je ze bijna dwingen om even pauze te nemen en een kopje koffie te drinken. De mannen van De Staalboer zijn echt top. Ze hebben werkelijk prachtig werk geleverd en ik kan dit bedrijf oprecht aanbevelen.


Het gekke is dat de woonkamer juist veel ruimtelijker oogt nu, terwijl de boel eigenlijk meer ‘afgesloten’ is. Dat had ik niet verwacht, maar maakt deze verbouwing extra mooi. De woonkamer heeft een plafond van 3.5 meter hoog en door de nieuwe muur met het raamwerk erop valt die enorme hoogte ineens een stuk beter op.

Deze maand is de muur geschilderd in dezelfde kleur als de andere muren in de woonkamer (kleur Sikkens F2.06.84) en het trappetje is zwart geverfd. Vanaf de woonkamer geeft dit aanzicht me zoveel meer rust dan voorheen. Het vormt nu pas echt een geheel met de rest van het interieur en het huis.


En het knusse keukenhoekje? Ik had enkele offertes uit staan bij meubelmakers en timmermannen voor een hoekklepbank op maat, maar oei… de stijgende houtprijzen en het maatwerk zorgden voor offertes die opliepen tot €5000,- ik schrok me kapot! Ik had geen idee dat het ZO duur zou zijn.

Gelukkig vond ik online kant-en-klare hoekklepbanken via Woonloodz die perfect in dit hoekje zouden moeten passen. En inderdaad, na levering hadden ze geen centimeter breder moeten zijn, het paste precies. Alsof deze klepbanken speciaal voor mijn keukenhoekje waren gemaakt.


En het mooie is, omdat het klepbanken zijn, heb ik ook nog eens extra opbergruimte gecreëerd. Onder de klep bewaar ik Play-Doh, knutselspullen en het wat grotere keukenapparatuur.

Mijn ronde eettafel gaf ik aan mijn zusje en zelf kocht ik een rechthoekig exemplaar, waardoor er nu met gemak 8 mensen kunnen plaatsnemen. Voorheen kon ik slechts 4 mensen kwijt aan de ronde eettafel, dus nu kan ik grotere gezelschappen uitnodigen voor dinner parties en borrelavondjes, hoe leuk! We ontbijten hier heerlijk met het hele gezin en ik vind het een fijn plekje om met een kop koffie achter de laptop te werken.


En ook als mijn vriend en ik een ‘date night’ houden thuis, bijvoorbeeld als we gaan kaasfonduen, zit je hier veel gezelliger en dichter bij elkaar. Door het raamwerk lijkt het bijna alsof je in een knus restaurantje zit. Ik ben echt helemaal in mijn nopjes met het eindresultaat.

Inmiddels heb ik nog een andere leuke aanpassing laten doen in huis, namelijk een bakstenen muur in de keuken waar je al een glimp van kunt opvangen op de foto’s, maar daar zal ik een geheel andere post aan wijden.

Before & After

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe deze verbouwing stap voor stap heeft geleid naar mijn droombeeld van een gezellig, knus keukenhoekje. Het is mijn favoriete plekje in huis!

Wat is jouw favoriete plekje in huis?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

28 Reacties

 1. 7 oktober 2022 / vrijdag, 7 oktober 2022

  De keukenhoek is inderdaad erg mooi en knus geworden. De kleine ramen zorgen voor een mooie afscheiding zonder dat je al te veel licht verliest. Wij gaan onze keuken ook verbouwen en zullen deze inspiratie meenemen!

 2. 20 maart 2022 / zondag, 20 maart 2022

  wow wat een leuk stalen frame, geeft een strak maar ruim effect. Snap de angst voor kinderhoofdje die door verticale spijlen kunnen. Heel leuke eethoek geworden

 3. 13 maart 2022 / zondag, 13 maart 2022

  Wow, wat een geweldige en slimme oplossing. Het is echt een prachtige hoek geworden!

 4. 10 maart 2022 / donderdag, 10 maart 2022

  Ik vind het echt een geweldige make-over, het is echt heel mooi geworden! ik ben niet altijd fan van die stalen frames, maar op deze manier is het prachtig, past perfect bij je huis!

 5. 23 februari 2022 / woensdag, 23 februari 2022

  Wat is het mooi geworden, wow! Echt een super gezellig hoekje geworden zo 🙂 Hebben ze het raam in de praktijkruimte ook weggehaald of is het alleen dichtgetimmerd? Was ik meteen benieuwd naar haha toen ik de foto’s zag.

 6. Joke
  23 februari 2022 / woensdag, 23 februari 2022

  Heel erg leuk gedaan! Maar ben ik nu de enige die stiekem nieuwsgierig is wat jij gemaakt hebt van de praktijkruimte/garage? 🙂

 7. 22 februari 2022 / dinsdag, 22 februari 2022

  Het is prachtig geworden! Die trapleuning en stalen ‘kozijnen’ zijn heel tof!

 8. 17 februari 2022 / donderdag, 17 februari 2022

  Mooi geworden zeg, het lijkt inderdaad net een hoekje uit een restaurant! Fijn ook dat het geheel zo veel rustiger oogt!

  Enne, fijn weer een blogje van je. Zou het superleuk vinden als je misschien in de toekomst ook weer een Instalab schrijft, die vond ik altijd zo leuk om te lezen!

 9. michelle
  17 februari 2022 / donderdag, 17 februari 2022

  Wauw echt goed gedaan! Heel mooi.

 10. Lija
  17 februari 2022 / donderdag, 17 februari 2022

  Wow, het is echt zo mooi geworden! Heerlijk genieten, echt prachtig.

 11. katrien
  17 februari 2022 / donderdag, 17 februari 2022

  knap resultaat! leuk om zoiets te zien, geeft meteen inspiratie voor ons eigen huis

 12. Anouk
  17 februari 2022 / donderdag, 17 februari 2022

  Ik vind het super knap !

 13. Ell
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Wat super mooi geworden! Echt een fijne plek zo voor veel verschillende momenten

 14. Rozemarijn
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Heel mooi geworden!! Prachtig met je planten ook zo!

 15. Sonja
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Heel mooi geworden!

 16. Petra
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Echt super gaaf! De hele sfeer en stijl vind ik te gek! Love it! Ook met die baksteen muur. Super leuk dat je voor een stoere industriële stijl bent gegaan. Past heel mooi in je interieur en staat geweldig bij de planten.

  Ik ben zelf ook altijd met interieur projecten bezig. Ik heb een oude glas in lood schuifdeur op marktplaats gekocht en heb die in de woonkamer bevestigd. Zulke dingen geven meteen veel sfeer. Ook ben ik van plan om mijn trap okergeel te verven. Lekker gek kleurtje.

 17. Madelon
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  echt zó gaaf geworden! ik weet nog toen ik de steentjes bij jou uit de tuin kwam halen dat we even hebben staan kletsen over interieur (toen was dit plan er nog niet :P) maar toen was je al niet helemaal happy met dat hoekje maar ben blij dat je deze super gave en mooie oplossing hebt bedacht! alsof het gewoon zo hoort! laatst zag ik in een insta foto op story dat je achter de keuken een exposed brickwall stukje hebt, dat vind ik ook zó gaaf! ik hoop dat in de serre te kunnen maken! ik zal nog eens aan de mannen de staalboer denken als wij met de zolder beginnen, maar zover zijn we nog niet!

 18. Julia
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Wat een verandering, echt mooi geworden.

 19. Rita
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Als ik de foto’s terugkijk, zie ik pas hoe veel er veranderd is en er eenheid is. Veiligheid stond voorop en als ik zie hoe de jongste over de bank heen-en weer loopt, ben ik blij dat dat voorrang kreeg. Het is nu echt een fijne knusse plek, waar het ook heerlijk werken is. Mijn favoriete plek is de huiskamer, als het net opgeruimd is en alles op precies de juiste plek staat :).

 20. Kim
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Wat een ontzettend mooie verandering! Ik snap wel dat je hier heel erg blij van wordt.

  Mijn favoriete plekje in huis is de keuken, die we pas geleden een kleine makeover hebben gegeven. Het is zo belangrijk dat je huis fijn aanvoelt!

 21. Evelien
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Wat heb je dit slim aangepakt. Zo mooi.
  Juist door de manier waarop het nu gemaakt is breek je die grote open ruimte waardoor het inderdaad veel groter lijkt. En die bank! Zo handig! Ik had eerst ook een ronde tafel, maar dat is echt onpraktisch. Nu tweedehands eentje van kersenhout gekocht (€100 incl levering) die je kunt uitklappen tot 14 personen als je gek wil doen!

 22. Nansi
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Heel mooi. Het oogt ook veel opgeruimder en strakker. Daar houd ik van!

 23. Romy
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Heel mooi!
  De bakstenen meer vind ik ook echt een toevoeging aan het geheel!

 24. Romy
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Heel mooi! Die bakstenen meer vind ik ook echt bijdragen aan het geheel!

 25. Melissa
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Heel mooi geworden Serena! Echt een gezellig huis hebben jullie x

 26. Hellen
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Geweldig geworden! Echt heel mooi. Wat een verschil in de voor en na. De bakstenen muur vind ik ook een gave toevoeging.

  Mijn favoriete plek is niet per se ín huis, maar in de tuin. Op een zonnige zomerdag onder de overkapping (poolhouse noemt m’n familie het) bij het zwembad met uitzicht op mijn kersenboomgaard waaronder mijn 3 schaapjes, 3 geitjes en kippen lopen. ❤️

  In april komt er een nieuwe vloer in huis op de benedenverdieping. Van donker leisteen naar een lichte visgraat. Can’t wait.

 27. Fenna
  16 februari 2022 / woensdag, 16 februari 2022

  Heel mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *