De beste manier om trips in kamerplanten te bestrijden

Van alle ziektes die een (kamer)plant kan krijgen vind ik trips ronduit de meest hardnekkige en het kwaadaardigste. Trips is een klein en dun insect met vleugeltjes. Ze overleven door voeding uit jouw planten te zuigen, waardoor de bladeren geel worden. Een volwassen trips is gemakkelijk te herkennen, maar de larven zijn piepkleine witte, langwerpige ‘wormpjes’. Ze zijn amper met het blote oog te detecteren, tenzij je echt met je neus bovenop het blad zit.

Als je dit op je plant ziet, neem dan onmiddellijk actie:


Het gevaar met trips is dat je de oorzaak van gele bladeren vaak eerst bij jezelf gaat zoeken. Heb ik soms teveel water gegeven? Krijgt hij wel genoeg licht of moet ik hem misschien verplaatsen? Als de tripsplaag verder vordert verkleuren de bladeren van geel naar bruin, worden ze droog en vallen ze eraf. Wederom denk je dat het aan jezelf ligt. Heb ik mijn plant nu weer te weinig water gegeven? Is de luchtvochtigheid te laag? Als je nooit eerder met trips te maken hebt gehad is de kans dus groot dat je een tripsplaag veel te laat detecteert. En is je plant dan nog wel te redden?

Kan ik mijn plant redden van een tripsplaag? Absoluut!

Het is een lang en moeizaam proces om trips te bestrijden, maar het is absoluut mogelijk om je plant nog te redden. Is je plant niet zo zeldzaam, niet zo duur, en heeft je plant ook geen emotionele waarde? Dan zou ik hem persoonlijk meteen in de groenbak smijten. Trips hebben namelijk vleugeltjes en kunnen dus moeiteloos naar andere, nabijgelegen planten vliegen en die aanvallen. Een risico dat ik niet graag zou willen lopen!


Afgelopen herfst werden mijn prachtige Monstera Variagata en Monstara Thai Constellation aangevallen door trips. Twee planten die ik vanwege de prijs, zeldzaamheid én emotionele waarde zeker de moeite waard vond om te redden. Inmiddels zijn ze vrij van trips, maar de bladeren hebben veel tripsschade opgelopen zoals je kunt zien.

Op een plantenforum vond ik een methode om trips te bestrijden. Je moest een mengsel maken van groene zeep, spiritus, water, neem olie en tea tree olie. Hiermee moet je je plant rijkelijk besproeien (zowel de bladeren, de stengels en de potgrond) en dit elke week herhalen, net zo lang tot de trips compleet zijn verdwenen.

Ik heb dit een aantal weken geprobeerd, maar steeds als ik dacht dat de tripsplaag écht was verdwenen, ontdekte ik een tijdje later toch weer wat larfjes en kon ik het hele proces van voren af aan herhalen. De planten zette ik steeds buiten of in de badkuip om te besproeien, dus je kunt je voorstellen dat het een heel gedoe was. Frustrerend!

De meest effectieve manier om trips te bestrijden

Mijn beste vriendin Nena en mijn moeder hadden in dezelfde periode ook last van trips. We merken alledrie dat bovenstaande methode niet voldoende bleek om de hardnekkige tripsplaag volledig uit te roeien. We waren er helemaal klaar mee. Tijd voor grof geschut.

Van Nena kreeg ik de tip om het volgende te gebruiken;


Spruzit-R van het merk Ecostyle. Gemakkelijk verkrijgbaar via tuincentra en online. Sprizut-R bevat pyrethrum, een biologische insecticide, gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen. Maar het blijft een insecticide, dus mijn advies is om er altijd voorzichtig mee te werk te gaan. Het is giftig bij inslikken en het kan irriterend zijn voor huid, ogen en luchtwegen. Zorg dus dat je kids uit de buurt zijn en werk het liefst met handschoenen en eventueel een mondkapje en beschermingsbril. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf niet zo goed heb beschermd als ik hierboven omschrijf, en ik heb nergens last van gehad. Maar elke persoon reageert weer anders, natuurlijk. Ik wilde jullie toch even waarschuwen want better safe then sorry.

Goed. Ik heb mijn monstera’s RIJKELIJK ingesprayed met Spruzit-R. Mijn motto was beter te veel dan te weinig. Ik wilde voor eens en altijd afrekenen met deze hardnekkige tripsplaag. Een week later heb ik het sprayen herhaald en een week later weer. Toen de plant hierna was opgedroogd, heb ik er een laagje ‘Bladglans’ van Pokon overheen aangebracht.


Pokon Bladglans legt namelijk een soort waslaagje over de bladeren en stengels van je plant heen. Hier gaan ze niet alleen prachtig van glanzen, ook voorkomt dit dat de trips (zowel de larven en volwassen beestjes) voeding uit de plant kunnen zuigen: ze komen niet door dat waslaagje heen.

Bladglans is wel enigszins ‘verstikkend’ voor de plant dus dit moet echt zien als een laatste reddingsmiddel. Ik zou het dus niet zomaar op gezonde planten sprayen zodat de blaadjes zo mooi gaan glimmen. Maar als bestrijding tegen trips is het IDEAAL. Na de behandeling met Spruzit-R is het een perfect middel om je plant als ware te verzegelen. Mochten er dan toch nog een paar van die rot larfjes uitkomen dan gaan ze meteen dood omdat ze niet aan voeding kunnen komen en ben je voorgoed vrij van trips!

Of nou ja, tot de volgende plaag. Want vroeg of laat krijgt iedere plantenliefhebber te maken met trips. Het overkomt de beste. Belangrijk is dus om je planten niet alleen water te geven, maar vooral ook regelmatig even te controleren op trips, spint of verschillende soorten luis. En dat kan alleen door met je neus bovenop de bladeren te zitten. Mocht je trips spotten, zet je plant dan meteen in quarantaine zodat de trips geen kans krijgen om naar andere planten te verplaatsen.

Mijn 10-stappenplan om trips te bestrijden

1. Plant(en) METEEN in quarantaine zetten.
2. Bladeren die te erg beschadigd zijn (grotendeels geel en bruin) verwijderen en meteen in de groenbak gooien. Bladeren waar nog een nieuw blad uit moet komen NIET verwijderen. Gele/bruine delen dan eventueel wegknippen.
3. Rijkelijk besproeien met Spruzit-R (liefst in de avond of op een bewolkte dag).
4. Plant in quaraintaine laten staan.
5. 1 week later weer rijkelijk besproeien met Spruzit-R.
6. Plant nog steeds in quarantaine laten staan.
7. 1 week later weer rijkelijk besproeien met Spruzit-R.
8. Plant goed laten opdrogen (eventueel 1 dag wachten).
9. Plant sprayen met Pokon Bladglans.
10. Plant nog 1 à 2 weken in quarantaine laten staan en daarna grondig controleren op trips. Geen trips gedetecteerd? Dan mag hij terug naar zijn gebruikelijke plekje.

Iedereen behandelt een tripsplaag weer op een andere manier, maar Nena, mijn moeder en ik vonden dit alledrie de beste en meest effectieve methode. We zijn nu eindelijk weer vrij van trips! De volgende keer weet ik zeker dat ik een tripsplaag veel eerder zal detecteren en dan weet ik ook gelijk hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Don’t be too hard on yourself

Ik heb ZOVEEL stress gehad door deze tripsplaag… ik verloor er bijna mijn liefde en enthousiasme voor kamerplanten door. Ook schaamde ik me er een beetje voor, alsof ik mijn planten had verwaarloosd en ik aan het falen was. Maar ik besef nu ook dat zoiets als trips er gewoon bij hoort als je een ‘plant mom’ bent. Toen ik hoorde dat mijn moeder en mijn vriendin er ook last van hadden was dat ergens ook een opluchting. Ik bedoel, ik gun niemand trips, maar het gaf wel een gevoel van ‘gedeelde smart is halve smart’. En samen konden we zoeken naar de beste oplossing. Ik voelde me niet meer zo alleen in deze zoektocht, dat was fijn.

Dus lieve mensen, ik WEET hoe het voelt om je geliefde planten af te zien takelen door dit vervelende beestje. Het is écht niet leuk. Maar weet dat je niet de enige bent die hier last van heeft (gehad) en blijf hoop houden, want ook al is het een lang proces, het is absoluut mogelijk om een tripsplaag effectief te bestrijden en je planten te redden. Ik waardeer mijn planten nu nóg meer dan voorheen (ook al zien ze er lelijker uit) omdat we dit samen hebben overleefd.

Hebben jouw planten wel eens last gehad van trips? En wat heb jij toen gedaan om het te bestrijden?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

12 Reacties

 1. Marjolijn
  2 september 2022 / vrijdag, 2 september 2022

  Gelukkig geen last van trips maar wel van rouwvliegjes brrrr ook verschrikkelijk irritant 🙁

 2. 9 juli 2022 / zaterdag, 9 juli 2022

  Ik heb helaas dit jaar ook last van trips op al mijn mooie planten! Met tranen in de ogen mijn mooie alocasia zebrina in de groene bak gedaan, ze was niet meer te redden.. en zo nog 5 van mijn grootste planten. De kleinere behandeld met bovengenoemde ecostyle tegen trips. Ook de tip gekregen in de plantenwinkel om een speciaal soort capsules tussen de wortels van de planten te stoppen. Hier zit knoflookolie in waar de trips absoluut niet van houden. Tip!: zorg dat ze goed diep zitten want man man het hele huis ruikt hier naar de knoflook? ik hoop dat ik mijn andere trots zo kan redden!

 3. Evelien
  15 februari 2022 / dinsdag, 15 februari 2022

  Wat een goede tips! Heb het alleen buiten gehad op mijn hortensia en precies in jouw volgorde behandeld. Huh staat in een pot op mijn balkon en gaat hopelijk nu zijn derde jaar bloei in 🙂

 4. M
  9 februari 2022 / woensdag, 9 februari 2022

  Deze post verduidelijkt wel veel ineens haha, mn alocasia had dus trips vorige zomer, hij woont nu buiten in de tuin.

  • Serena
   Auteur
   15 februari 2022 / dinsdag, 15 februari 2022

   Maar dood, inmiddels? Ze kunnen niet tegen de kou! 🙁

 5. Nienke
  7 februari 2022 / maandag, 7 februari 2022

  Aaah trips zijn zo vervelend! Zelf vind ik roofmijten ook prettig werken om ze te bestrijden, alleen wel erg kostbaar. Gif vind ik spannend ivm huisdieren die graag aan planten knagen. Welke stippenbegonia staat op de foto? Die is echt prachtig!!

 6. Chantal
  2 februari 2022 / woensdag, 2 februari 2022

  Aaagh trips is echt een hel! Ik heb afgelopen zomer een hele hardnekkige plaag gehad die ik helaas te laat heb ontdekt (daarom ook zo hardnekkig denk ik). Zat op dat moment al op 15 van de 60 planten.. helaas een éénkamer-appartement, dus geen ruimte voor isolatie. Ik heb ben begonnen met álle 60 planten te behandelen met pokon groene fles en heb de meest geinfecteerde planten weggegooid. Na 2 behandelingen zag ik nauwelijks resultaat.. Vanwege herhaalde behandelingen en de hoeveelheid planten uiteindelijk met veel verdriet (en schuldgevoel) besloten meer planten weg te doen. En voor spruzit gekozen. Dat werkte al beter, maar nog steeds bleven een aantal planten geinfecteerd. Ik ben toen overgestapt op edialux. Zowel sproeien als met de gieter. In eerste instantie álle planten, de tweede keer alleen de planten die de eerste keer nog geinfecteerd waren.
  En het meest belangrijke; de geinfecteerde planten heb ik geisoleerd door ze in ziplockzakken te steken. En de grotere planten in van die grote curver opbergdozen. Ik geloof dat ik dat al gedaan heb toen ik ze met spruzit behandelde. Het zorgde er voor dat de trips niet nóg meer planten konden vernielen.

  Uiteindelijk ben ik van mn collectie van 60+ planten terug gegaan naar zo’n 35 planten. En langzaam aan begint het zich weer meer te vullen. Naast dat ik nu heel goed controleer in winkels etc, gaan alle nieuwe planten bij mij ook minstens 4 weken in een ziplock of curver doos. Inmiddels al 2x voorgekomen dat een nieuwe plant inderdaad tripslarven in de potgrond had. Dus de tip van nieuwkomer-quarantaine kan ik iedereen aanraden. Preventie!

 7. Randje
  2 februari 2022 / woensdag, 2 februari 2022

  Trips/thrips…. bah! Wat ook jammer is, je kan 100% verlost van ze zijn, maar ze kunnen zo weer op komen duiken. Mijn tactiek is als volgt, ik begin met milde middelen en ga pas naar zwaarder als het niet helpt (een mug probeer je ook eerst met een vliegenmepper te pakken voordat je de kamer volspuit met HG).

  Bij mij houdt dat in dat ik eerst begin met een soortgelijke groene zeep/spiritus/neemolie mix.
  Mocht dat niet baten, dan Spruzit-R.
  En mocht ook dat niet helpen, dan zet ik mijn zwaarste geschut in, namelijk Edialux conserve garden. Deze kan je niet zomaar in Nederlandse winkels halen omdat het op basis van spinosad is. Deze kan op 2 manieren werken, namelijk je planten water geven met edialux waardoor het middel in de plant zit en/of besproeien met edialux. Ik heb tot nu toen altijd beiden gedaan. Heb nooit hoeven verder kijken naar een ander middel na de edialux.
  Ohwja van bovenstaande geldt dat je de behandeling na 10(?) dagen weer opnieuw moet doen ivm eventuele larven die het hebben overleefd.

  Roofmijten kunnen ook efficiënt zijn, maar niet in combinatie met bovenstaande, want deze pakken ook roofmijten aan. Ook lees ik veel wisselende resultaten erover. Dat gecombineerd met de relatief hoge prijs en beperkte houdbaarheid laten mij toch voor de andere keuzes gaan. Jammer, want spruzit-r en edialux hebben zo hun nadelen voor het milieu en roofmijten zijn superecologisch.

  Bladglans is nieuw voor mij, mocht ik ooit weer een hardnekkige plaag vinden, dan overweeg ik het te proberen.

 8. Lisa
  2 februari 2022 / woensdag, 2 februari 2022

  Ja ik heb ook trips gehad, in veel planten helaas. Ik heb toen de witte fles van pokon besteld tegen hardnekkige insecten, tegen advies van andere in over edialux, maar edialux is schadelijk voor insecten buiten de bijen etc, dus dat wilde ik niet.

  Ik heb enorm goede ervaring met de witte fles van pokon, dit werkt 2 weken na, wel heb ik de grote plant die ik van mijn oma heb gekregen weg moeten doen omdat deze zo aangetast was ik deze helaas niet meer kon redden. Die plant was ook de bron, en gelukkig geen hele dure plant. Nu ben ik er compleet van af, en heb niet meer na hoeven behandelen.

  En ik heb een tip om trips te voorkomen, als je een nieuwe plant koopt zet deze minstens 1 maand in quarantaine apart van alle andere planten. Tripsen zitten ook in de grond en kunnen bij bepaalde tepraturen pas ontpoppen.

 9. 2 februari 2022 / woensdag, 2 februari 2022

  Ooohhh heb vorig jaar ook zo’n erge tripsplaag gehad, nadat ik een half jaar ervoor al wolluis had en trips op mijn monstera (en ervoor dus al die jaren nergens last van hè). Heb beide keren de helft van mijn collectie weggedaan en de overige helft behandeld met Spruzit. Bij de tripsplaag bleek een mengsel van water, groene zeep en neemolie effectiever. Kreeg ik wel weer schimmel van ??‍♀️. Maar de beestjes zijn weg.
  Ik durf overigens geen monstera’s meer te kopen (terwijl dat mijn lievelingsplanten zijn) want beide keren kwamen de trips daar vandaan.

  • Anna
   10 april 2022 / zondag, 10 april 2022

   Volgende keer bij trips aaltjes en roofmijten uitzetten. Zoveel beter dan allemaal chemische middelen. Aaltjes zet ik regelmatig ook preventief uit. Aaltjes eten de eitjes van de tips namelijk op. Voorkomt een nieuwe plaag.

 10. Tessa
  2 februari 2022 / woensdag, 2 februari 2022

  Zo herkenbaar! Bij mij kreeg de een na de andere plant spint. Veel sproeien met een mengsel van groene zeep, spiritus en water. En spuit van pokon bladinsectenspray (werkt naar mijn neming niet mega goed). Bladeren een voor een schoonmaken en de stengels. Met neem olie afnemen. In quarantaine en onder de douche zetten. En uiteindelijk toch maar weggooien, het bleef maar terugkomen bij bepaalde planten. Ik ga jouw tips ook proberen de volgende keer! Thanks 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *