Child of the nineties

“De jaren 90 zijn echt zó fout” hoor ik mensen wel eens zeggen. Ok, ik geef toe dat de Aussie trainingspakken, Spicegirl schoenen en omgedraaide alpino petten niet de allerbeste looks zijn op aarde, maar ik denk met liefde terug aan mijn kindertijd. Want ja, geboren in 1984 ben ik nu eenmaal child of the nineties. Dat de jaren 90 ook veel goeds te bieden had hoef ik leeftijdsgenootjes vast niet uit te leggen. Sterker nog, de nineties heeft de afgelopen tijd, en zeker dit jaar, een comeback gemaakt. Op de catwalk en in de kledingrekken hangen kledingstukken geïnspireerd op de jaren 90. De jaren 90 fout? Ik dacht het niet. Hieronder vertelt mijn nichtje Maren jullie meer over de Nineties Revival.

Door Maren Janssen – Buiten spelen met een jojo in je hand of beter gezegd een glow in the dark jojo. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze speelgoedtrend half heb overgeslagen omdat ik er toch eigenlijk wel super slecht in was. Ik heb wel trollen gespaard, trollen met verschillende kleuren haar, in verschillende formaten en sommige zelfs met steentjes als belly button. Trolls were my friends. Daarnaast had ik een Tamagotchi en later zelfs een Furby in mijn bezit gehad. Tsjaa, als je als kind geen huisdier mag hebben is zo een elektronisch vriendje natuurlijk erg welkom.

Kijk ik terug naar oude vakantiekiekjes dan kom ik mezelf als meisje van 8 tegen met zo’n lekker gekleurd heuptasje om, nu zouden we dat überfout vinden. Vroeger was het hip en praktisch! Daarnaast had ik mappen vol met flippo’s en smeekte ik mijn moeder in de supermarkt om nog meer zakken chips. Mijn ouders konden me in iedergeval niet kwijt raken, want met mijn LA gear sneakers met lampjes was ik overal snel tussenuit te pikken! Wie kan zich dit nog inbeelden?! Wie dit niet kan, geen zorgen, we krijgen namelijk een revival of the nineties!

Het jaar was 1998. Mensen stonden in rijen te wachten, 27 miljoen exemplaren werden er wereldwijd verkocht, het was een kruising tussen een hamster en een uil, ik heb het natuurlijk over de Furby. Dit elektronisch pluche apparaat was bijzonder vanwege zijn schattige uiterlijk, maar voornamelijk door zijn leervermogen. Je kon het beestje namelijk je eigen taal leren, en het paste zich aan aan het gedrag van zijn verzorger. Zoals de meeste rages verdween de Furby ook weer van het toneel, maar in 2005 kwam er een 2e generatie op de markt. Deze wist het succes van de eerste lichting niet te evenaren. Misschien zal de 3e generatie, de nieuwe Furby die het afgelopen najaar is uitgekomen, dat wel voor elkaar krijgen. De nieuwe generatie Furby’s heeft LCD- schermen als ogen, rubberen oren die kunnen bewegen, het heeft aanraaksensoren zodat het goed voelt wanneer het geaaid of gekieteld wordt en met een iPad-app kun je de Furby-taal leren en het te eten geven. Ik kan er niks aan doen, als ik de nieuwe Furby zie wil ik die gewoon ook hebben of zou dit komen door mijn jeugdsentiment? Anyways, ik vind het wel hartstikke leuk dat ik dit straks met de generatie nu gemeen zal hebben!

*edit* Ik heb de nieuwe Furby inmiddels gekocht.

Een ander voorbeeld zijn de doc. Martens, de messiah onder het schoeisel tijdens de grunge periode in de jaren negentig. Deze werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren zestig door Britse skinheads. Het zijn stoere, grote laarzen en zijn te verkrijgen in tig verschillende kleuren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze nooit echt heb zien verdwijnen in het winkelassortiment maar heb ze ook niet volop gedragen zien worden op straat maar trust me, we gaan ze weer volop zien.

Supermodel Agyness Deyn heeft zelfs haar tweede lijn mogen ontwerpen voor dit schoenenmerk. De invloeden van de grunge in de fashion zijn nooit echt weggegaan maar we gaan ze nu meer dan ooit terugzien. Ik noem een aantal voorbeelden; band-shirts, oversized sweaters, houthakkers overhemden, strepen, denim jackets, high waisted shorts/broeken, cropped shirts, maxi skirts, gescheurde broeken. Deze items zijn nu key items geworden in mijn garderobe kast, maar wist zelf niet eens dat deze afkomstig waren vanuit de grunge tijd.

Een vrolijkere rivival zijn toch wel de illustraties van Lisa Frank. Voor ons in Europa misschien iets onbekender dan voor de mensen in de US. Ik kende deze vrolijke tekeningen van schildpadden en eenhoorns niet, maar ze werden in de jaren negentig gebruikt op rugzakken, broodtrommels, schoolschriften etc. En ik snap zeker wel dat dit in de jaren negentig een succes was, hoe kan je nou zulke schattig afbeeldingen negeren! Maar nu kan je kan zelfs bij Urban Outfitters de limited edition vintage line van Lisa Frank kopen. Dus volop vrolijk briefpapier, stickers, schriftjes en schrijfgerei. Voor sommige zijn de regenboogkleuren die Lisa Frank gebruikt zelfs een inspiratiebron voor haarkleur, make-up of tatoeages! En trouwens, ik zie de laatste tijd veel unicorns terug als print op shirts en sweaters. Zou Lisa Frank daar ook mee te maken hebben gehad?

Er zijn ook een aantal nineties mijlpalen die ik wel écht een beetje mis en die volgens mij niet meer te evenaren zijn. Kennen we de serie Beverly Hills 90210 nog? Met onze helden Brandon & Brenda en Donna, Kelly, Steve, Dylan en David? Een aantal jaren is ook hier een revival van gemaakt, maar om eerlijk te zijn heeft de nieuwere variant het nooit kunnen evenaren. Of Melrose place, Seinfeld en Friends? Geweldige series waarvan men ze gewoon tot in de eeuwigheid moet blijven herhalen, want zulke series moet je gewoon niet willen overdoen in een nieuw jasje. Hoe vaak hebben jullie de film Clueless van Alicia Silverstone gekeken, dit was toch echt de ultieme tienerfilm voor meisjes! En ik snap nog steeds niet waarom men een nieuwe versie van Total Recall heeft gemaakt…

Het beste en knapste koppel toentertijd (en tot nu, als je het mij vraagt) waren toch echt wel Johnny Depp en Kate Moss. Waren dat dan de Brad en Angelina van toen? Iedereen vond ze zo cool. En we waren allemaal fan van de Spice Girls of de Backstreetboys, of beide! Nu heb je One Direction. Boy Bands gaan gelukkig nooit uit de mode.

Misschien is het ook wel goed dat niet alles een revival heeft. Soms is het leuk om terug te denken aan iets wat nu niet meer is. Een herinnering is namelijk meer dan kostbaar.

Wat vinden jullie een leuke nineties revival in de mode van nu? En aan wat uit de nineties heb jij een leuke jeugdherinnering?

Liefs, Maren

 

Volg:

147 Reacties

 1. bonita
  7 december 2013 / zaterdag, 7 december 2013

  de foto van het Aziatische meisje is een van de stylen in japan (wss)
  harajuku, lolita, gyaru etc 🙂
  dus het is wss niet afgeleid

 2. 5 maart 2013 / dinsdag, 5 maart 2013

  Wat een feest dit artikel. De nineties waren geweldig!!!

 3. Gizem
  4 maart 2013 / maandag, 4 maart 2013

  Weet niet zeker of het onder de 90’s valt maar: Dragonball!!

 4. 3 maart 2013 / zondag, 3 maart 2013

  De 90’s kleding, wow dat is precies waar ik gek van ben! Lekker grungy en wijd, ja doe maar!

 5. Elfana
  3 maart 2013 / zondag, 3 maart 2013

  Die zwarte (of felgekleurde) rekbare kettingen (soms met kralen) wat kankerverwekkend zou geweest zijn en de droomshow!

 6. Nienke
  3 maart 2013 / zondag, 3 maart 2013

  Loving the grungy vibe!

 7. Malou
  2 maart 2013 / zaterdag, 2 maart 2013

  Ahh Johnny & Kate <3

 8. 2 maart 2013 / zaterdag, 2 maart 2013

  Wat een leuk artikel! Ik herken alleen niet alles (ben van 96) 😛

 9. Jessy
  2 maart 2013 / zaterdag, 2 maart 2013

  Haha, die Spice Girls-schoenen waren zo erg, 10 cm plateauzool. En wat dacht je van die zwarte plastic ‘tattoos’ voor om je nek en armen. Ik kan me nog herinneren dat de helft van de klas daarop zat te kauwen tijdens de les, jakkes. OH en flippo’s doormidden breken en er een fluitje van maken, wat een ****herrie konden die dingen produceren! Memories 🙂

 10. Lesley
  1 maart 2013 / vrijdag, 1 maart 2013

  Wahaa wat een leuk artikel! Ik ben uit 1982 dus heb dit allemaal wel bewust meegekregen, al heb ik niet aan elke trend deelgenomen. Mijn beste herinneringen uit de jaren 90 zijn de schoolfeestjes en de momenten dat ik op zomervakantie ging. Dan kocht ik een “Now Dance Hits” cd en die luisterde ik dan de hele vakantie op mijn discman. Heb nu nog wel eens zin om zo’n cd op te zetten als ik mijn koffers aan het inpakken ben. Het klinkt zo lekker blij.

 11. Genevieve
  1 maart 2013 / vrijdag, 1 maart 2013

  Ik had nog groen met zwarte furby sloffen haha FOUTT!! Maar ik vond het zo geweldig en had nog 5 andere furbys

 12. cora
  28 februari 2013 / donderdag, 28 februari 2013

  ben van 1983 en men oh men,90210…ik had er schriften van,pennen,pennenblikjes en so on haha.
  ik kan me nog goed herinneren dat jurassic park uitkwam en dat we die gingen zien thuis,op vhs natuurlijk. we were blown away!!! zoiets hadden we nog nooit gezien,die dino’s leken wel echt! vind het jammer dat dat niet meer zo is,de special effects en de imax 3deetjes vliegen je om de oren dus nu is de verwachting gewoon zo,het is een standaard. maar toen,ja dat was echt een unieke ervaring opzich. en oja,trollen! en de tamagotchi! en van dat spelletjesspul waarbij je 2 klittenband schijven aan je handen vastdeed en dan een balletje overgooide en moest opvangen met die sticky pads. meende dat ze knalgroen en roze waren. en toen sprak ik nog af met vriendinnen als we wouden kletsen,nu gaat alles via wazzap en msn of facebook. echt zo jammer

 13. Mirjam
  28 februari 2013 / donderdag, 28 februari 2013

  Mijn Furbie is echt tragisch overleden 🙁 vind die nieuwe echt gaaf!

 14. trololo
  28 februari 2013 / donderdag, 28 februari 2013

  ik ben zelf 14 en heb ook heel veel furby’s gehad totdat ik nachts nachtmerry’s kreeg van die dingen sinds dien heb ik een furby trauma ;(

 15. fleur
  28 februari 2013 / donderdag, 28 februari 2013

  Leuk artikel, maar jij bent toch echt een 80’s en geen 90’s, aangezien je uit de 80’s komt.

 16. Fieke
  28 februari 2013 / donderdag, 28 februari 2013

  Furby’s zijn zo cute! Ik wil er ook een! Helaas zijn ze echt duur! 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *