Beker versieren met Edding stift

Vandaag wil ik een nieuwe vaste categorie introduceren genaamd DIY Friday! Net zoals je elke maandag bij Makeup Monday een make-up tutorial kunt verwachten, kun je elke vrijdagmiddag een leuke DIY tutorial verwachten. Dit leek me een goed tijdstip van de week zodat je eventueel in het weekend al aan de slag kunt gaan. Vandaag gaan we een beker versieren met Edding stift.

Laatst zag ik een gaaf idee voorbij komen op Pinterest, waarbij men een beker had versierd met behulp van Sharpie’s. Een sharpie is zoiets als een Edding stift, maar dan zijn er superveel verschillende soorten kleuren terwijl we bij Edding stiften slechts de keuze hebben uit rood, blauw, groen en zwart. Maar niet getreurd, omdat ik vandaag een Christmas themed beker wil gaan maken heb ik slechts één kleur nodig en dat is rood (maar groen is natuurlijk ook erg Kerstig).

Dit heb je nodig:

beker versieren met edding stift 01

  • Een blanco beker van keramiek – liefst zo goedkoop mogelijk en de beker moet tegen hitte kunnen, want het gaat uiteindelijk in de oven.
  • Edding stiften
  • Kerstachtige stickers – mogen ook andere stickers zijn natuurlijk. Letters zijn leuk, dan kan je een beker maken met je initialen.

De beker was zo’n €3 en kocht ik bij Hema. De Edding stiften en het velletje met kerststickers kocht ik bij Bruna. De stiften zijn zo rond de €2 per stuk en voor het velletje stickers was ik €0,80 kwijt. Maar de meeste mensen zullen vast wel een Edding stift en een oude simpele beker in huis hebben, dus al met al hoeft het je amper iets te kosten.

stap 1 Kies een mooie, niet al te kleine sticker uit en plak deze in het midden van je beker. Zorg dat je de beker van te voren hebt gewassen en ga er nog even overheen met wat alcohol, om het oppervlak vetvrij te maken.Dit zorgt ervoor dat de stipjes die we straks gaan maken goed aan het glazuur blijven hechten.

beker versieren met edding stift 04 Zet stipjes rondom de sticker, dicht bij elkaar. Probeer de beker zo min mogelijk aan te raken omdat het oppervlak vetvrij moet blijven.

beker versieren met edding stift 05 Ga door totdat de sticker geheel omcirkeld is met stipjes.

beker versieren met edding stift 06 Hoe verder je van de sticker af gaat, des te verder weg je de stipjes van elkaar plaatst. Op deze manier krijg je een mooie ‘ombre’ effect van stipjes, die dicht op elkaar staan in het midden en naar buiten toe steeds verder spreiden.

beker versieren met edding stift 07 Bekijk je beker geregeld even van een afstandje om te zien of er een mooie overgang zit in het stipjespatroon.

beker versieren met edding stift 09 Soms maakt één stipje het verschil, dus plaats er achteraf gerust nog een aantal bij voor een mooiere overgang. Onthoud wel, stipjes bijplaatsen kan altijd nog, maar weghalen is een stuk lastiger. Plaats er dus te weinig dan te veel. Heb je echt een foutje gemaakt gebruik dan een wattenstaafje gedrenkt in alcohol (het moet niet te nat zijn) om de stift te verwijderen.

beker versieren met edding stift 08 Het lijkt erg veel werk, maar dat valt echt wel mee. Terwijl je geconcentreerd aan het stippen bent vliegt de tijd voorbij en voor je het weet heb je een prachtig design klaar. En dat ongeveer binnen de 10 minuten. De tweede keer was ik zelfs na zo’n 5 minuten klaar.

beker versieren met edding stift 10 Hoe mooi de sticker ook staat, uiteindelijk gaan we de bekers afbakken in een hete oven dus de sticker moet echt verwijderd worden. Voordat je dat doet moet je de stipjes goed laten drogen, dus zet je beker minstens 2 uur tot maximaal 24 uur even aan de kant. Hoe langer je het laat drogen, hoe mooier het resultaat. Peuter hierna de sticker voorzichtig los.

beker versieren met edding stift 11Het eindresultaat! Ik vind het een mooi en strak design, maar tegelijkertijd ook heel sfeervol en gezellig.

Als je de beker nu zou afwassen met warm water en een sopje verdwijnen de stipjes, dus we moeten ervoor zorgen dat de stipjes samensmelten met het glazuur van de beker en dat kan door de beker af te bakken in een oven. Hoe goedkoper de beker, des te slechter de kwaliteit van het glazuur en des te makkelijker en beter de stipjes kunnen samensmelten met het glazuur. Wees er tevens zeker van dat je beker tegen de hitte van een oven kan voordat je gaat afbakken!

sharpie mug1

Afbak instructies:
Plaats je beker op het midden van een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven naar 220 graden. Niet eerst voorverwarmen dus, het is belangrijk dat de beker al in de oven wordt geplaatst zodat de beker geleidelijk warm wordt. Dit voorkomt dat het zal barsten. Het is verstandig om je beker zo nu en dan even te checken. Als je oven te hard gaat kan je beker namelijk bruin kleuren aan de bovenkant.

Na 30 minuten zet je de oven uit maar laat je de beker staan. De beker moet nu net als de oven langzaam afkoelen om barsten te voorkomen. Nadat de oven is afgekoeld kun je ook je beker verwijderen. Wrijf voorzichtig met een natte doek over een stipje aan de buitenkant om te checken of het verdwijnt. Blijft ‘ie zitten? Dan is je beker klaar voor gebruik! Verdwijnt het stipje? Herhaal dan bovenstaande stappen nog eens. Bij mij bleven de stipjes zitten na ronde 1, maar afhankelijk van je beker en oven is het mogelijk dat er een ronde 2 nodig is.

sharpie mug2 sharpie mug christmasIk hoop dat jullie leuke inspiratie hebben gekregen van deze DIY. Het is een leuke en simpele manier om je (oude) bekers te pimpen en tevens een leuk cadeautje om te geven tijdens de Feestdagen.

Happy DIY Friday!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

96 Reacties

  1. Halil Kaynak
    31 oktober 2019 / donderdag, 31 oktober 2019

    Wist niet dat er zo veel werk bij kwam kijken (laten drogen, afbakken). Bedankt!

  2. Donja
    4 september 2015 / vrijdag, 4 september 2015

    Hey,

    Ik heb het geprobeerd op een theepot van de hema. Er stond op dat hij niet in de oven kon, maar hij is niet gebarsten. Ik heb ook permanent markers van de hema gebruikt, omdat ik geen edding stiften kon vinden. De zwarte stift werkt heel goed, de blauwe is dunner en de rode vrij dun (bijna roze). Ondanks dat ik me niet aan je receptje heb gehouden is het wel gelukt in 1 sessie!
    Thanks!

    • roos
      1 november 2015 / zondag, 1 november 2015

      tot hoe ver is hij niet oven bestendig mijn bekers maar tot 100 graden heb je wel aan het recept gehouden kwa temperatuur of dat ook niet

  3. noesch
    23 april 2015 / donderdag, 23 april 2015

    Hallo,

    Hartelijk dank voor de heeeele, volleeeedige uitleg ! Was op zoek om een persoonlijk cadeau voor een lentefeest voor de gasten en this is it ! Maar dan wel met mijn dochter haar naam(gelukkig maar vier letters 🙂 ) Moet te doen zijn !

    Txs !

    Noesch

  4. serena
    2 april 2015 / donderdag, 2 april 2015

    Wil iemand alsjeblieft zeggen of het ook in de magnetron kan en voor hoeveel graden enzo want kheb geen oven

  5. 11 maart 2015 / woensdag, 11 maart 2015

    Hiii, Wat een super leuk idee! Zie dat jij gewoon zwarte stiften hebt gebruikt, niet speciaal een porselein stift. Dit werkte dus prima ? Heb namelijk zulke stiften in huis haha!
    Ben erg benieuwd naar je ervaring

  6. 1 juli 2014 / dinsdag, 1 juli 2014

    OMG!! Wat schattig. Ik wist echt niet dat je dat gewoon in de oven kon doen!!! Werkt dat ook met bordjes?? Ik ga het meteen proberen! De eerst volgende vijf mensen die jarig zijn krijgen een koffie beker 😉

  7. mara
    21 november 2013 / donderdag, 21 november 2013

    leuk! ik ga hem ook maken met een vriendin

  8. 20 november 2013 / woensdag, 20 november 2013

    Wat creatief! Ziet er superleuk uit <3

  9. 18 november 2013 / maandag, 18 november 2013

    Wat een leuke DIY!
    Wist je trouwens dat de edding 3000 in maar liefst 20 kleuren verkrijgbaar is? En volgend voorjaar komt de edding porselein marker op de markt. Dat maakt dit soort DIY projectjes nóg makkelijker!
    Succes met je blog, Nicolette

    • Serena
      Auteur
      18 november 2013 / maandag, 18 november 2013

      Wowww, zoveel!? En Edding porselein klinkt helemaal leuk. Ik ga het in de gaten houden 🙂

  10. 18 november 2013 / maandag, 18 november 2013

    Wauw, heel leuk! Misschien ga ik er wel 2 maken voor mijn ouders, als cadeautje!

  11. 18 november 2013 / maandag, 18 november 2013

    Wat een tof idee! En DIY-friday! Awesome! 😀

  12. 17 november 2013 / zondag, 17 november 2013

    Wat leuk gedaan. Ga ik zeker is proberen.

  13. 17 november 2013 / zondag, 17 november 2013

    Dat is nog eens leuk om te doen zeg! Mijn tante deed dat altijd met borden en kommetjes, super gaaf en je hebt altijd iets unieks.

  14. Annika
    17 november 2013 / zondag, 17 november 2013

    Wat mooi! Stipjesombre is altijd mooi 🙂

  15. 16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Heeeel leuk, had hem al op Pinterest gezien maar ik ga hem zeker onthouden! Leuk ook met woorden!

  16. Genevieve
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Wauw wat gaaf!

  17. t.
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Heel leuk!

  18. Lisa
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Super tof! Love it 🙂

  19. Loui
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Leuk! Iemand enig idee of het er op blijft zitten als je hem in de vaatwasser doet?

    • Serena
      Auteur
      17 november 2013 / zondag, 17 november 2013

      Ik heb geen vaatwasser, maar als je het goed afbakt dan moet ie dat ook overleven! Een afwasbeurt overleeft het in elk geval wel.

  20. 16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Wat een superleuk idee! Ik ga dit zeker proberen(:

  21. Bianca
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Ontzettend leuk idee voor een crea bea middag 😀

  22. 16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Wat een leuk idee en mooi effect!

  23. Dineke
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Ik kijk al uit naar de volgende DIY Firday! wat een superleuk idee!

  24. Jelka
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Super leuk idee! Hoe weet je nu of je beker tegen de hitte kan?

  25. 16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Wat een gave DIY en leuk dat je nu een DIY friday hebt 🙂 Ik kijk uit naar je andere DIY’s!

  26. Yasmine
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Ow leukk, elke friday een diy!! 😀 en echt leuk, ik wist niet eens dat dit kon met gewoon van zulke stiften! Ook lekker uitgebreid uitgelegd, heel goed!

  27. LaydJo
    16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Leukk! Ik hou van creativiteit! Ik hoop dat er ook enkele komen die niet met de komende feestdagen gerelateerd zijn. Er was deze week geen Fashion Jury? Vreemd…vorige week was het ook te laat.

  28. 16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Wat een ontzettend leuk idee zeg!
    Mooie foto’s en een leuke en duidelijke uitleg. Een leuke rubriek die ik zeker ga volgen 🙂

  29. 15 november 2013 / vrijdag, 15 november 2013

    Leuk! Vind t ook echt de tijd voor diy’s! Thanx voor de inspiratie!

  30. 15 november 2013 / vrijdag, 15 november 2013

    Wat ontzettend leuk en simpel tegelijk! Ziet er mooi uit!

  31. Debora
    15 november 2013 / vrijdag, 15 november 2013

    Wat een super leuk idee!! Ga ik zeker doen!

  32. Syl
    15 november 2013 / vrijdag, 15 november 2013

    Cute! Ik heb dat ook wel eens gedaan voor moederdag

  33. mj
    15 november 2013 / vrijdag, 15 november 2013

    Ohhh ik hou van diy leuk dat dat nu elke vrijdag komt

  34. Eline
    15 november 2013 / vrijdag, 15 november 2013

    Jeeeeeej!! Beste idee ever!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *