Beautyingrediënt: slakkenslijm

Ewl. Slakkenslijm? Jawel lieve mensen, het slijm van onze kruipende tuinvriendjes schijnt veel goede eigenschappen te bevatten die wonderen verrichten voor onze huidjes. Hoe iemand hier ooit achter is gekomen, daar wil ik niet eens over nadenken (en toch flitsen er nu beelden door mijn hoofd van de film Slither, I can’t help myself!). Anyways, het zal niet de eerste keer zijn dat iets ‘ranzigs’ als slakkenslijm wordt gebruikt in skincareproducten. Wie mijn Bizarre Beauty artikelen nog voor de geest weet te halen herinnerd zich vast ook nog het haarmasker met stierensperma en het gezichtsmasker met nachtegaalpoep. Hoe viezer, hoe beter, marketingtechnisch gezien dan. And you know it’s true.


Laatst liep ik door de Wibra waar mijn beautyoog een potje met slakkengel spotte voor de luttele prijs van €3,99. Nog geen 4 piek voor een creme met een bijzonder (en dierlijk) ingrediënt. Waarom zo goedkoop? Ik maakte een foto van de ingrediëntenlijst:

Ik heb wel eens vaker reviews gelezen over slakkengels of -cremes, maar wat mij het meest interesseert is natuurlijk het hoofdbestanddeel. Hoe verkrijgt men het? En waarom is dit slijmerige goedje nu zo heilzaam voor onze huid? Ik besloot om het tot op de bodem uit te zoeken. Wie weet is het inderdaad wel een wonderingrediënt! En in dat geval ren ik zo snel mogelijk terug naar de Wibra.


Zoals je op de ingrediëntenlijst kunt aflezen is het tweede ingredient meteen Helix Aspersa Muller Snail Extract, wat erop duidt dat er niet weinig van dit extract in de gel verwerkt zit. Maar, waarom zouden we slakkenslijm (al dan wel of niet verwerkt in een cosmetische creme) op onze huid willen smeren? Ik krijg al de creeps als ik naar die oogjes op steeltjes moet kijken!

Slakkenslijm wordt gezien als een celvernieuwend en -herstellend goedje en de theorie hierachter is simpel: wanneer slakjes gewond raken zijn ze in staat hun organen (ogen en mond) te repareren door bubbels met een bepaalde secretie af te scheiden. Dezelfde secretie zorgt ervoor dat ze smoother kunnen kruipen en betere grip hebben wanneer ze ergens tegenaan klimmen. Ook gebruiken ze hetzelfde goedje om zich af te sluiten terwijl ze zich terugtrekken in hun slakkenhuis en om insecten te misleiden bij hun uit de buurt te blijven. Voor de slak is deze secretie dus essentieel om te kunnen surviven.


Maar waarom per se het slijm van de Helix Aspersa Muller, oftewel de Segrijnslak? Er zijn talloze slakkensoorten te vinden in de natuur, dus wat is er zo bijzonder aan de Segrijnslak? Dat antwoord moet ik jullie helaas schuldig blijven. Ik heb overal gezocht en het enige wat ik kan bedenken (dit is dus puur mijn eigen theorie) is dat deze slakken veel voorkomen, makkelijk te kweken en te onderhouden zijn en dat ze van alle onderzochte slakjes het meeste slijm produceren.

Dat slijm, hoe verkrijgt men dat? Alle merken claimen natuurlijk dat het slijm wordt geoogst zonder dat de slakjes er schade aan ondervinden, maar daarmee bedoelen ze dat de slakjes niet worden gedood. Wat gebeurt er dan wel? De slakken produceren hun slijm als ze gestresst zijn. Stress zorgt er namelijk voor dat ze als een gek slijm uitscheiden (wat er bubbelend uitziet) omdat dit slijm ze beschermd en heelt. Wat er onder stress word verstaan vermeld niemand, maar laten we eerlijk zijn: men geeft die slakjes geen onaangekondigd tentamen. Wat ik denk dat er gebeurt, gezien het helende effect van het slijm, is dat men de slakjes prikt of hun huidje irriteert of iets. En eerlijk gezegd vind ik dat best zielig, ook al gaan ze er niet aan dood 🙁

Ik vond onderstaand filmpje net in mijn zoektocht naar slakkenslijmproductie en als je echt geïnteresseerd bent in de herkomst van slakkenslijm, check het dan even. Het duurt vrij lang, namelijk zo’n 25 minuten, maar het is echt heel boeiend:

Researchers hebben het slakkenslijm onderworpen aan allerlei experimenten en het tot op het bot (spreekwoordelijk dan) ontleed. Het slijm bestaat uit o.a. de volgende componenten:

 • Allantoïne
 • Collageen
 • Elastine
 • Glycolzuur
 • Vitamine A, C en E

Men claimt dat vooral de allantoïne uit het slakkenslijm verantwoordelijk is voor de helende werking van deze gel/creme:

“Allantoïne zou de huidvernieuwing en -heling bevorderen dankzij het stimuleren van het exfoliëren (vervellen) van de huid, ook wel een keratolytische werking genoemd. Andere voordelen voor de huid die allantoïne biedt zijn het hydrateren van de tussencelstof tussen de huidcellen, waardoor de huid ook in staat is zichzelf beter te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ook heeft allantoïne een kalmerende, anti-irriterende werking.”

Met deze eigenschappen is allantoïne een populair ingredient in anti-age en anti-acné huidverzorging. Door de aangetoonde huidherstellende functie vervaagd het namelijk littekens en fijne lijntjes. Maar. Hoewel het van allantoïne is onderzocht en aangetoond, is het nooit aangetoond dat slakkenslijm, wat o.a. allantoïne bevat, ook dezelfde werking heeft op onze huid. Bovendien bevat de Wibra-creme naast het slakkenslijmextract ook nog eens extra allantoïne. Waarom zou dat zijn? Misschien omdat het slakkenslijm an sich niet voldoende of niets doet voor onze huid? Is het slakkenslijm alleen gebruikt als interessant vulmiddel?

Check hieronder de ingrediëntenlijst nogmaals, het zesde ingrediënt is allantoïne.


Allantoïne wordt geoogst uit de bladeren en wortel van de Smeerwortelplant. Waarom zouden we slakjes stress bezorgen als we het werkzame ingredient ook gewoon uit planten kunnen halen? En wat heeft het voor nut om extra (plantaardige) allantoïne aan een creme toe te voegen die eigenlijk al allantoine (uit slakkenslijm) bevat?


Het antwoord luidt: marketing! Plantenextracten, dat kennen we nu wel. Maar slakkenslijmextract is nieuw, vies, apart, interessant en blijft hierdoor automatisch beter in ons geheugen hangen. Zo is het toch? En daarbij is de productie van slakkenslijm misschien wel goedkoper en sneller dan het kweken van de Smeerwortelplant, wie zal het zeggen? Als je zo’n pot voor €4 bij de Wibra kunt halen…

Kijk, ik heb deze slakkenslijmgel niet getest en ik kan dus ook geen uitspraken doen over de werking. Maar als ik puur afga op de ingredienten dan denk ik dat een creme met plantaardige allantoine voor hetzelfde helende effect kan zorgen. Ook al is de creme lekker goedkoop, ik moedig het gebruik niet per se aan, en dat heeft mede te maken met de manier waarop het slakkenslijm wordt verkregen.


Sommige ‘slakkenslijm’ skincare, zoals die van de Action (op de afbeelding hierboven, 250 ml voor €4,95), bevat niet eens het daadwerkelijke extract, maar gewoon plantaardige allantoïne. Er zit dus helemaal geen slakkenslijm in! En dat terwijl het wel in grote letters op de pot gedrukt staat met notabene een slakkenafbeelding eronder. Pure misleiding! In dit geval pakt deze misleidende marketing dan wel weer positief uit, omdat deze gel geen slijm van gestresste slakjes bevat.

Ik hoop dat jullie dit een leerzaam artikel vonden en nu beter geïnformeerd zijn over slakkenslijmgels en -cremes. Zelf had ik geen idee hoe het slakkenslijm verkregen werd, maar nu ik het weet laat ik de pot lekker in de Wibra liggen.

Hebben jullie ervaring met slakkenslijmgel? En bevat jullie gel dan ‘the real thing’ of is het de ‘nepversie’?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

180 Reacties

 1. Maria3667
  6 maart 2016 / zondag, 6 maart 2016

  Hier een ervaring van Maria 48 jaar, zeer droge huid.

  Slakkencreme van De Tuinen uitgeprobeerd omdat deze naar verluidt rimpels zou kunnen verminderen. Volgens instructies op het potje heb ik het ‘s ochtends en ‘s avonds opgesmeerd. Eerste vijf dagen geen enkel probleem en toen pats-boem!! begon het branden want uitmondde in een knalrode en pijnlijke huid met blaasjes. Lijkt en voelt als tweedegraads brandwond, vooral rond ogen en op jukbenen.

  Uiteindelijk verzachten yoghurt, schijfjes komkommer en beetje koude havermoutpap de pijn iets. Maar huid voelt sindsdien kortdroog en schilferig aan. Probeer nu drie dagen later weer wat vocht in te brengen met vitamine E olie, nog weinig succes mee.

  Ik vermoed dat de creme te hoog gedoseerd is – en deze is dus zeer activerend, hetgeen waarschijnlijk niet best is voor mensen met een droge of gevoelige huid. Die waarschuwing zou op het potje moeten staan!

 2. Kiri
  13 januari 2016 / woensdag, 13 januari 2016

  Hoi!

  ik doe momenteel een onderzoek voor mijn studie naar slakkenslijm en vooral naar Allantoine, heb je wellicht nog de bronnen die je gebruikt het voor de artikelen die je hier over geschreven hebt?

  Alvast bedankt en groetjes!

 3. gi
  6 maart 2015 / vrijdag, 6 maart 2015

  Ik ben even in de war. Ik heb precies hetzelfde (Wibra) potje hier staan als in dit artikel. Alleen dan heb ik het bij de Action gekocht, met het slakkenslijm pas als 9e ingrediënt. Het potje is voor de rest PRECIES hetzelfde.
  Mijn huid word er niet mooier op. Ik smeer het op voordat ik ga slapen en de volgende dag is mijn gezicht helemaal vettig. Ik heb meer puistjes en rode vlekjes in mijn gezicht en een soort van waterige bultjes.
  En dan nog wat: wat kan iedereen het ineens schelen van die slakken? Zijn jullie allemaal veganist?

 4. Jolanda
  14 februari 2015 / zaterdag, 14 februari 2015

  Ze kunnen het toch echt niet laten om altijd dieren te mishandelen, verschrikkelijk gewoon! Ik was aan het twijfelen om zo’n pot te kopen en vandaar dat ik er eens na gezocht heb op internet. Ik ben blij dat ik dit verhaal gelezen heb en ga dit product dus echt niet kopen!!!

 5. indy
  6 augustus 2014 / woensdag, 6 augustus 2014

  Ik heb redelijk veel puisten maar ze zijn bijna allemaal weg Door het slakke slijm van de action mijn potje is bijna op. Hierna ga ik dood zeezout proberen

 6. Malou
  16 januari 2014 / donderdag, 16 januari 2014

  Hai Serena,

  Thuis heb ik het boek van de bekende dermatoloog Jetske Ultee. Bij de ”te vermijden ingredientenlijst” zie ik daarbij staan het ingredient: Propylene Glycol. Dit ingredient zit in het product dat je hier omschrijft. Dit verouderd je huid sneller en is een agressief ingredient waarvan je huid er doffer uit gaat zien. Ik zal dit product dus zeker niet kopen.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt,
  groetjes

 7. Malou
  16 januari 2014 / donderdag, 16 januari 2014

  Hai Serena,

  Thuis heb ik het boek van de bekende dermatoloog Jetske Ultee. Bij de ”te vermijden ingredientenlijst” zie ik daarbij staan het ingredient: Propylene Glycol. Dit ingredient zit in het product dat je hier omschrijft. Dit verouderd je huid sneller en is een agressief ingredient waarvan je huid er doffer uit gaat zien. Ik zal dit product dus zeker niet kopen.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt,
  groetjes

 8. Kelly
  28 oktober 2013 / maandag, 28 oktober 2013

  De slakkenslijmgel van de Wibra is top! Ik heb een hele zachte huid en mijn huid straalt!
  Die van de Action daarin tegen vind ik iets minder!

  • Mimi
   10 april 2014 / donderdag, 10 april 2014

   Ik ga hem nu ook uitproberen. Voor m’n acne en litteken pigmentvlekjes. Hopen voor het beste resultaat

 9. Janna
  26 mei 2013 / zondag, 26 mei 2013

  Ik gebruik de crème van de Wibra al 3 jaar en het heeft me, samen met schoonheidsbehandelingen, van mijn acne af geholpen. Ik vind het een absolute aanrader voor mensen met een lastige huid. Gewoon ‘s avonds even je huid goed schoonmaken en daarna dit smeerseltje erop. Ik moet wel zeggen dat de rode vlekjes niet in z’n geheel verdwijnen, maar ik ben al blij met een gladde huid. Voor de mensen die zeggen dat er ook andere crèmes zijn met dezelfde werking; ik heb meerdere crèmes geprobeerd, van Vichy tot Nivea, Clinique en Biotherm, heb er heel wat geld aan uitgegeven maar niets heeft zo’n effect als deze crème…
  De crème is verder niet vies of zo, hij ruikt best lekker vind ik en ik associeer het absoluut niet met slakken als ik het opsmeer.

  Maar…. het is inderdaad wel zielig voor de slakjes, sorry… 🙁

 10. 5 mei 2013 / zondag, 5 mei 2013

  Wacht even.. Dus die van de action bevat helemaal geen slakkenslijm? Misschien dat dat de rede is waarom deze niet meer te koop is bij action. Ik heb ze wel op andere sites te koop gezien. Maar 3x duurder. Dus niet de moeite waard? En die van wibra bevat wel slijm? Misschien heb ik de blog te snel gelezen. Maar welk ingredient moet ik op letten? X

 11. Brigitte
  12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Super interessant artikel! Compliment!

 12. lieve
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik heb die van de Action, maar die werkt heel goed hoor, ondanks er geen slakkenslijm in zit, dat vindt ik sws best zielig! Leuk artikel!

 13. MissLG
  21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Ik vond het een erg interesant stuk
  ook het fimpje (kon ik al )

  er zit wel wat is dar het goed is voor je enz..
  maar als je naar die man keek die deed op de ene hand creme en de andere niet en zag geen verschil dus ik weet het niet

  maar ik vind het vies klinken dus ga het niet gebruiken En vind die slakjes zielig

 14. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  pfoe ben blij dat ik die van de Action heb, waar het spul niet eens echt in zit.. want na het lezen van jouw artikel vind ik het echt belachelijk dat ze zoiets doen. arme beestjes

 15. Eva
  15 februari 2012 / woensdag, 15 februari 2012

  Wat een leuk artikel!!

 16. 15 februari 2012 / woensdag, 15 februari 2012

  Interessant artikel! Ik heb nog nooit slakkencreme gekocht en zal dat ook niet zo snel doen. Ik vind het toch erg zielig dat er gestresste slakjes aan bod moeten komen voor het maken van een creme. Terwijl er zoveel andere soorten cremes zijn die ook geschikte ingredienten bevatten.

 17. Jasmijn
  14 februari 2012 / dinsdag, 14 februari 2012

  Ik heb zelf die slakkenslijmgel van de action, waar gelukkig geen echt slakkenslijm in verwerkt zit! Ik vind het wel heel zielig als dat wel gebeurt.. 🙁

 18. Lianne
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Ahw bah wat sneu voor die arme slakjes… Dierenleed voor een beauty ingrediënt… ik WEIGER.

  De keuringsdienst van Waarde heeft er ook een aflevering van, en daar werd uitgelegd dat de slakjes worden “gepest” op een soort lopende band. 🙁

  Hier is de link: http://www.keuringsdienst.nl/page/667/nl

 19. Jose
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  dit is waarom JIJ de beste bent sereen! goed artikel!

 20. nienke
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  super goed artikel!

  alleen die slakken gel ( tussen aanhalings tekens)
  van de action vind ik niet goed werken voor je pukkeltjes, ik heb het idee dat je huid er heel dun van wordt..

 21. Evelien
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Dit vind ik echt zo’n geweldig leerrijk artikel. Jou wetenschappelijke achtergrond zorgt echt voor kwaliteit! Keep up the good work! x

 22. Ellen
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Hee Serena! Je hebt weer een goed interessant artikel weten neer te zetten. Ik vind het heel goed dat je onderzoek doet naar dit soort marketingtrucs en dierenmishandeling. Je hebt weer een stuk waarheid de wereld ingebracht. Ik vroeg het me ook de laatste keer af, toen ik in de action stond 🙂 Toppie!

 23. Sophie
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Kijk, ik zie geen reden om het niet te kopen. Het slakkenslijm is nu al op een (wrede) manier uit de slak geheaald, maar het is zeg maar nu uit de slak en anders heeft deslka geleden voor niets.
  Super artikel Serena!

  • Chantal
   13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

   Dat slaat nergens op. Wel eens gehoord van vraag en aanbod? Als niemand het zou kopen, zal het niet meer worden geproduceerd. Als men dit wel koopt, blijven dus slakken hierbij getreiterd worden. Iedereen moet doen wat hij niet laten kan, maar dit soort redeneren vind ik een slechte reden om iets te kopen.

 24. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  over de slakkenslijm van de action, daar zit meer alo
  ë vera in als in de aloë vera creme van de action, das toch raar?!

 25. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Ik vind het echt heel erg zielig en het idee vind ik ook maar vies…

 26. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Interessant Serena! Hierdoor waardeer ik jouw blog zo, jij zoekt alles tot op de bodem uit en legt het aan ons duidelijk uit. Slakkenslijm heb ik altijd maar een ranzig idee gevonden, ik begin er dan ook niet aan! Ook zielig voor de slakjes 🙁

 27. Bernice
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Ik heb die van de Action, ik gebruik het ook zomaar zonder te weten of het werkt ofzo..

 28. Diede
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Ik heb zulke artikelen echt gemist! Echt beautylab dit, door zulke artikelen onderscheidde je jezelf altijd van alle andere beautyblogs!

  On topic: Ik heb dit nog nooit geprobeerd, ik had nooit het gevoel dat de makers dat slijm diervriendelijk verkregen. Zoals je ook verteld, stress zal vast geen onaangekondigd examen zijn..

 29. Elis
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Het valt me op dat bijna iedereen valt over hoe zielig het is voor de slakjes, terwijl ik gok dat het merendeel van hen bijvoorbeeld wel vlees eet en producten gebruikt die op dieren getest zijn.

  Ik vind dat je wel een hele goede blog hebt geschreven, want je biedt een alternatief voor iedereen die geen product wil gebruiken waar de slakken voor geleden hebben.

  Hopelijk opent dit ook wat ogen over andere producten en etenswaren 🙂

 30. Nina
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  OMG… niet ALWEER!!! Bij Beautygloss ging het hier een tijd geleden ook al over. En toen was er een hele discussie over goed product vs zielig product.

  En kort en goed: het proces om het slakkenslijm te verkrijgen betekent het einde van Sjakie Slak. Hij wordt op een dingetje gezet met een stof die zijn lijfje irriteert. Daardoor gaat hij extra veel slijm aanmaken. Dat wordt opgevangen. Een slak kan echter maar zoveel slijm aanmaken, daarna is hij dood / ‘op’. Denk maar aan zout op een slak strooien. Er blijft niets van over, omdat ze puur uit vocht en slijm bestaan. De beestjes worden dus uitgeput en believe you me dat er een boel beestjes nodig zijn voor 1 lullig potje.

  Tel daar nog eens bovenop dat het waarschijnlijk ook nog op dieren getest wordt… En dat allemaal om onze ijdelheidswaanzin.

  Gelukkig heb ik geen slechte huid, maar ik zou liever rondlopen met een hoofd vol acné dan dat ik dit spul zou gebruiken. Zeker als er zoveel goede alternatieven zijn van diervriendelijke merken.

  Slakkenslijmgel bestaat trouwens inderdaad ook zonder echt slakkenslijm.

 31. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Bij de slakkenslijmgel van de action, was mij inderdaad ook al eens opgevallen dat er niet eens echt slakkenslijm in zit.

 32. Febe
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Boeiend artikel! Leuk om eens echt meer info te krijgen over een product. Wil alleen wel zeggen dat ik het een beetje gek vind dat je plots zo begaan bent met het leed van die slakken. Ik wil niet zeggen dat je geen dierenvriend bent ofzo hoor, totaal niet! Maar je gebruikt zo veel producten van merken die sowieso op dieren testen (volg je site al lang en ben daar veel mee bezig met dierenproeven enzo want ik koop zelf niks van die merken) en dan vind ik het een beetje krom dat je bij dit artikel plots zegt dat je het gebruik van dit product niet aanmoedigt terwijl hier zo veel artikelen staan met producten in waarvoor dieren geleden hebben en ik heb het hier nog nooit eerder zien staan dat je daar aandacht aan besteed ofzo… Dit is geen aanval hoor ofzo! Wou het gewoon even uitleggen. Vind het juist fijn dat je door dit artikel de aandacht er wat naartoe trekt. En ik snap ook wel dat jij moeilijker kan selecteren om enkel merken te testen die dierproefvrij zijn enzo omdat je veel dingen opgestuurd krijgt. Maar misschien kan je wel ooit nog eens een artikeltje schrijven over cosmetica en dierproeven? Denk dat jij heel veel mensen bereikt met zo’n boodschap. (Dat merk je ook al aan de comments haha dat iedereen het nu zielig vindt voor die slakken! Maar er worden zo veel dieren mishandeld voor al die andere cosmetica producten!) Ok nu stop ik met mijn betoog 😀

 33. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Heel interessant! Heb het filmpje zelfs helemaal afgekeken. WTF zout bij een slak, daar gaan ze kapot van.. dat heb ik als klein kind geleerd. Ik heb zelf een potje van de Tuinen met dat slijm erin.Helix staat op nummer 1 van de ingredientenlijst en voor de rest zit er niet veel meer in. Heb het destijds gekocht omdat ik een fijne verkoelende gel zocht voor mijn gezicht en ik het werkt wel fijn. Die van de Action ken ik, ruikt naar WC-spray. Volgende keer denk ik wel 2 keer na om zo’n potje met the real thing te kopen(waarschijnlijk koop ik helemaal niks). Gewoon dierenmishandeling!

 34. Chinouk
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  awh, arme slakjes. Bij de tuinen verkopen ze ook producten met slakkenslijm, lijkt me alleen sterk dat die producten verkopen waarbij dieren zo worden.. behandeld?

 35. Carola van Bronswijk
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Ik heb die pot van de Wibra wel geprobeerd maar ik kreeg er echt geen mooi huidje van, wel allemaal rode plekjes 🙁

  Ik heb de slakkengel van de tuinen ook heel lang gebruikt maar op een gegeven moment kreeg ik ook daar rode plekjes van dus ik gebruik het niet meer, bij mij werkt het totaal niet!

 36. ais
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  super super fijn artikel! ik stond laatst namelijk in de action te kijken naar hun slakkenslijm-potjes en twijfelde toen al over de ingrediënten en of er sprake was van misleiding of niet. Ik bedacht me nog dat ik het nog niet op beautyblogs had gelezen (zo’n review). Wat fijn dat het hier zo duidelijk uitgelegd staat, superartikel!

 37. ro
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  ik heb het filmpje niet gekeken, dus ik weet niet wat daarin werd gezegd, maar ik heb op tv wel eens gehoord dat ze die stress krijgen door een soort zuur op ze te spuiten wat irriteert. ik kan het neit echt over mijn hart verkrijgen om zo’n creme lekker te gebruiken dus ook ik laat het staan!

 38. Kim
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Das ook wat, als slak! Wordt je ‘gelukkig’ niet doodgemaakt, zit je vervolgens wel met een Post Traumatisch Stress Syndroom opgescheept 🙁

 39. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Ow bah. Ik had er eerder al een filmpje over gezien op Telsell tv. En alles wat op Tellsel komt vertrouw ik bij voorbaat al niet haha.

 40. Helena
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Wat een goed artikel! Goede onderbouwing en duidelijke taal. Stel dat het per ongeluk op je lippen belandt en je heel per ongeluk een likje neemt: slakkenslijm in je mond.

  Ik wilde je wel even wijzen op wat grammaticale fouten: ‘omdat dit slijm ze beschermd en heelt. Wat er onder stress word verstaan vermeld niemand, maar laten we eerlijk zijn.’

  Het moet zijn: beschermt, wordt, vermeldt.

  (Ik zag nog een paar d/t fouten, maar deze drie vielen me zo op omdat ze zo vlak achter elkaar staan.)

 41. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Bedankt voor dit artikel. Ik was hier namelijk erg benieuwd naar. Hoe de slijm werd verkregen zeg maar.

 42. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Interessant artikel, thanks!

 43. 13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Ik denk dat als we gaan stilstaan bij alles wat we gebruiken van dieren en eten van dieren, dat er dan weinig overblijft. Ook als in vlees wat we eten, wol en leer wat we dragen etc.

  Mijn moeder had deze slakkengel toevallig een keer gekocht ( die van de wibra) en ik heb het ook een paar gebruikt en het is een best verfrissende en fijne gel voor op de huid! Ik geloof dat het zelfs nog een tikkeltje plakkerig aanvoelde. Ik geloof dat deze slakkengel wel fijn is voor mensen met een vette huid en een probleemhuid!

 44. Ilse
  12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

  Ik werk in een drogist en we hebben een aantal merken van deze slakken wondercreme, maar daar is er niet een bij met ook echt slakken extract… Ik ben dus best wel in shock door dit artikel… Ik vertel altijd netjes aan mijn klanten dat het om de stof gaat die ook in de slijm van de slakjes zit… niet alijd dus…brrrr… We verkopen trouwens ook slakkensiroop…voor het hoesten, veel mensen denken dat dit ook uit slakken geperst word, gelukkig is dat niet zo, maar zit er een extract in van een plant die slakken toevallig super lekker vinden 😀

 45. 12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

  Mijn moeder haalt het altijd voor €27 bij de Tuinen, best duur eigenlijk. Ik merk wel verschil als ik pukkeltjes heb, alleen wordt mijn droge huid nóg droger als ik slakkenslijm heb gebruikt.

 46. Wendy
  12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

  super artikel!!!

 47. 12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

  Echt niets voor mij, het is idd heel erg hoe ze het slakkenslijm verkrijgen en het idee is echt gewoon vies.

 48. Steffi
  12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

  Echt een goed artikel!
  Ik vroeg me al af hoe ze aan het slakkenslijm kwamen, en heb het tot die tijd uit voorzorg niet gekocht. Nu ga ik het zeker niet meer kopen!

  Keep up the good work 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *