Beauty Food: Avocado

De avocado (INCI: Persea americana) is een heerlijke vrucht die voornamelijk groeit in midden- en zuid-Amerika. Avocado’s groeien aan de Avocado boom en zijn bij het plukken groen van kleur. Als de vrucht rijp is om te eten heeft de schil een bruine kleur. Het vruchtvlees is dan lekker zacht en romig. De naam avocado komt oorspronkelijk van het woord nahuatl, wat teelbal betekend. Teelbal ja! Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de vorm, maar avocado’s werden vroeger (en misschien op sommige plekken nog steeds) gezien als fertility fruit, wat vruchtbaarheidsfruit betekend.

Gezond!
Niet iedereen is er dol op, maar ik vind avocado’s heerlijk! Een broodje gerookte kip met plakjes avocado gaat er zeker in en guacamole is voor mij echt onmisbaar bij Mexicaans eten. En wisten jullie dat avocado’s ook heel gezond zijn? Ze bevatten de ‘goeie’ vetten, de enkelvoudig onverzadigde vetten, die verantwoordelijk zijn voor cholesterol verlaging. Avocado’s zijn rijk aan heel veel vitaminen waaronder A, D en E. Ook bevatten ze o.a. de mineralen kalium, magnesium, koper, foliumzuur, ijzer en calcium. Momenteel is de avocado erg interessant voor researchers omdat het schijnt te helpen bij het bestrijden van bepaalde soorten kanker.

Avocado’s in een Avocado boom

Beauty!
De vitaminen uit de avocado zijn erg goed voor de huid. Vitamine E bijvoorbeeld is een anti-oxidant die je huid ontgift, littekenvorming verminderd en de celvernieuwing stimuleert. De aanwezige vitaminen en mineralen zorgen voor een verbeterde huidstructuur- en elasticiteit. De avocado staat al eeuwen bekend als natural beauty product in verschillende culturen, vooral als middel tegen een droge huid. Avocado olie lijkt heel erg op de olie die onze eigen huid produceert. 
Een maskertje gemaakt van geprakte avocado kan zorgen voor een huid die er fris, zacht, strak en glad uit ziet. Gebruik dit masker 2 – 3 keer per week en laat het 10 minuten intrekken. Was het vervolgens af met lauwwarm water. Hiermee zou je snel resultaten moeten zien. Ik ben benieuwd!

Men neme een rijpe avocado. Je kan zien dat hij rijp is omdat de schil niet groen maar donker van kleur is. Bij de AH kun je eetrijpe avocado’s kopen, bij de Lidl niet (je kan ze thuis laten uitrijpen, maar mij lukte het niet).

Snij de avocado verticaal doormidden en verwijder de pit. Dit gaat soms wat moeilijk omdat de pit goed vast zit, maar daar heb ik een truukje voor. Steek een scherp mes in het midden van de pit, wrik hem wat los en maak daarna een draaiende beweging. Als het goed is moet de pit nu loslaten. De pit kun je schoonmaken en gebruiken als massage-tool (tip!).

Hol de avocado uit met een lepel en doe alle stukjes in een kom. Voor jezelf is een kwart avocado ruim voldoende voor een masker. De rest van de avocado kun je bewaren en verwerken tot bijvoorbeeld guacamole of tussen een broodje stoppen.

Prak en meng de avocado tot een smeuig geheel. De rijpe avocado is als het goed is erg romig van zichzelf, dus het zou makkelijk moeten gaan. Zorg dat er geen of zo min mogelijk klontjes in zitten. Verdeel je avocado masker op een schone, gereinigde huid en laat het 10 minuten zitten. Daarna was je het af met lauwwar water.

Ik mocht Bas ook doen! Maar dan mocht ik het niet in zijn baard smeren. 

Daarna wilde Bas me natuurlijk terugpakken en was het zijn beurt om me vol met groene smurrie te smeren. We hebben best veel lol gehad zoals je ziet, het is dan ook erg leuk om te doen met een stelletje vriendinnen of in een melige bui met je vriend. Maar buiten de lol om is het natuurlijk gewoon een goede manier om je huid te verzorgen.

De geprakte avocado heeft meteen de juiste consistentie van een masker, niet te dik en niet te dun. Aanbrengen met de bolle kant van een lepel werkt voor ons het beste, en het masker blijft gewoon goed zitten en is goed te verdelen. We brengen het lekker dik aan, er is toch genoeg. We laten het zo’n 10 minuten zitten, dat is ook wel meer dan genoeg want de avocado begint wat te jeuken en te prikken. Na het wassen heeft Bas wat rode vlekken, die gelukkig wel weer snel verdwenen. 

Onze huid voelt zachter en ziet er glowy uit. Ik heb eerlijk gezegd geen droge huid dus ik kan niet zeggen dat mijn huid minder droog aanvoelt, maar het voelt wel soepel en glad aan, alsof ik het net heb ingesmeerd met een creme. Bas heeft normaal gesproken wel een droge huid en voelt na het masker niet meer droog aan. 
Als je de volgende keer boodschappen doet, neem dan eens een avocado mee! Gezond en goed voor je (droge huid) en de rest verwerk je in een salade, tussen een broodje (met gerookte kip, beetje peper en zout is het echt lekker!) of tot een dipsaus met tortilla chips. Enjoy!

Guacamole met tortilla chips – nom!
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

1 Reactie

  1. Lisa Waalboer
    5 mei 2014 / maandag, 5 mei 2014

    Hoi,
    Ik heb deze scrub uitgeprobeerd en het is echt super effectief! Heb je nog meer ideetjes voor scrubs voor een droge huid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *