Alleen op reis: hoe is dat?

Het valt me op dat de meeste mensen zo verbaasd zijn wanneer ik vertel dat ik alleen in Singapore ben. ‘Jeetje, wat knap dat jij dat durft’ of ‘Das toch ook niet gezellig, ben je niet eenzaam?’ zijn de opmerkingen die ik veel krijg. Ik ben echt een gezelligheidsmens. Ik had nooit van mezelf gedacht dat ik alleen op reis zou gaan. But… here I am!

Hoe is dat nou, alleen op reis. Is het saai? Voel ik me eenzaam? Om eerlijk te zijn: nee. Ik vermaak me prima! Ik heb natuurlijk al vaker alleen gevlogen, dus dat was niet vreemd voor mij. In het vliegtuig lig ik 50% van de tijd te pitten en de rest van de tijd kijk ik films, lees ik een magazine of worden we gevoed. Bovendien heb ik een mond en spreek ik Engels, dus ook al is een vliegveld nog zo groot, je vind echt wel waar je moet zijn en alles komt gewoon goed. Toen ik aankwam op Singapore raakte ik hopeloos verdwaald (ik kon de bagageband niet vinden), maar wanneer je om hulp vraagt is men altijd heel vriendelijk en behulpzaam.

Nu moet ik zeggen dat Singapore wel een heel veilig land is. Natuurlijk, er zijn overal gekken en criminelen dus ook in Singapore, maar het is hier heel minimaal. Men maakt geen misbruik van het feit dat je een toerist bent; taxichauffeurs zullen je niet bedonderen en men probeert je op straat niets aan te smeren. Je kan hier ‘s avonds gewoon over straat wandelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een auto in wordt getrokken of dat je tas wordt gejat. Dit was ook één van de redenen dat ik graag naar Singapore wilde. Als meisje alleen op reis ben je toch al snel een ‘gemakkelijke prooi’, maar hier in Singapore voel ik me safe.

Verder is het echt niet saai en eenzaam wanneer je alleen op reis gaat. Ik heb natuurlijk al een aantal keer met Renee afgesproken en verder ben ik vooral op mijn kamer aan het werk. Ik heb eigenlijk altijd wat te doen. Van te voren had ik namelijk besloten dat dit een blogvakantie zou worden: dus deels vakantie (leuke dingen doen) en deels omdat ik graag vanuit hier wilde bloggen omdat ik Azië zo interessant vind op beautygebied. En omdat ik dacht dat het voor jullie ook leuk zou zijn om mijn ervaringen vanuit hier te delen. Dat is dan ook de reden dat ik alleen ben gegaan. Ik zou me heel bezwaard voelen om te werken wanneer ik hier met iemand anders zou zijn.

Hieronder een aantal foto’s van het appartementencomplex:

Ook is Wimdu.nl echt een uitkomst! Ik zit hier in een kamer van het appartement van Alexandre en zijn zus Lynne, en toevallig is de beste vriendin van Alexandre hier ook. Marilyne, zo heet ze, is aan het backpacken door Azië. Je kan ervoor kiezen om de deur altijd dicht te houden en om niets tegen ze te zeggen, maar mij kennende moest ik natuurlijk even een praatje met ze maken. De dag erna praat je weer en de dag erna weer, en zo begin je elkaar stukje bij beetje te leren kennen. Gisteren toen ik thuis kwam van een meeting met Renee vroegen Alexandre en Marilyne of ik zin had om een drankje te doen op een rooftop building. Een paar jaar geleden had ik nee gezegd, maar nu dacht ik, why not? Ik ben hier nu toch en ik heb vanavond toch niets anders te doen (anders was ik gewoon gaan bloggen) en ik houd wel van spontane acties!

Raad eens waar we heen gingen? Dat toffe gebouw van 3 torens met de Enterprise! Het hotel heet Marina Bay Sands en het is echt een fantastisch gebouw. Wanneer je in Singapore bent kan ik jullie aanraden om hier even een kijkje te nemen. Ook al ben je geen hotelgast, je mag er gewoon in. En op. Helemaal bovenaan was de Sky Bar waar we cocktails hebben gedronken (uiteraard een Singapore Sling!) en lekker hebben gegeten. Het uitzicht is AMAZING! Je kunt vanaf hier heel Singapore zien liggen en ik denk dat het zowel overdag als ‘s nachts net zo mooi is. Alleen is er ‘s nachts toch een andere sfeer en zorgen de lichtjes van de stad voor een sprookjesachtig effect.

Hierna zijn we naar Marina Bay geweest, waar ik eerder ben geweest voor de Boat Tour. Jullie konden toen zien dat er aan beide kanten van de rivier gezellige terrasjes waren, maar omdat de terassen al dicht waren zijn we naar een club geweest (die bevinden zich weer achter de terassen) genaamd Le Noir. De club was klein, maar wel erg leuk. Er werd lekker gedraaid, er werd gedanst en we waren pas rond een uur of 4 weer terug in het appartement!

Vanavond gaan Renee en ik uit eten en daarna naar de nieuwe Spider-Man-film. We houden allebei van superhero movies (ik bedoel, Renee heeft The Avengers maar liefst vier keer bekeken!!) dus we hebben er erg veel zin in. En voor de mensen die benieuwd zijn naar hoe het is om een beautyblogger in Singapore te zijn, we gaan elkaar interviewen voor een artikel voor onze blogs. Dus als jullie nog iets bedenken let me know, dan zal ik Renee eens even het hemd van het lijf vragen! 🙂

Dus om nog even terug te komen op de vraag of alleen reizen niet saai is en of ik me wel eens eenzaam heb gevoeld; totaal niet! Als je alleen reist zal je ook merken dat je meer aanspraak krijgt dan wanneer je bijvoorbeeld met zijn tweeën of met een groepje zou zijn. Denk er maar eens over na, jij zou ook liever iets vragen aan iemand die in zijn eentje op de bus staat te wachten in plaats van aan een groep van 5 meiden die druk met elkaar in gesprek zijn, toch?

Wat me trouwens het meeste tegenvalt – hoewel ik het niet eens héél erg vind – is het alleen eten. Meestal neem ik gewoon een snelle hap bij een food court en ik heb natuurlijk een paar keer met Renee en met Alexandre en Marilyne gegeten, maar ik heb echt geen zin om in mijn eentje in een restaurant te zitten!

Lonely dinner:

Alleen reizen is prima en leuk, zolang je wel weet hoe je jezelf moet vermaken. Je moet wel een beetje ondernemend zijn en niet bang zijn om dingen te vragen. Als je dit niet bent dan denk ik dat het alleen maar goed zou zijn om alleen op reis te gaan, want het maakt je mondiger en ondernemender. Verder vind ik het heerlijk rustig. Ik hoef geen rekening te houden met anderen en alleen shoppen is the best!

Bovendien zijn de werknemers van de winkels heel lief. Wanneer ze mijn steenkolen-Engels horen vragen ze waar ik vandaan kom, hoe lang ik hier al ben, wanneer ik weg ga, etc. Vaak geven ze heel veel tips van dingen die ik echt nog moet doen voordat ik wegga, restaurants waar je lekker kan eten en printen ze een speciaal bonnetje uit zodat ik de tax kan terugvragen bij het vliegveld. Ze zijn heel trots op hun land en heel behulpzaam naar toeristen toe.

Tot zover mijn ervaringen met het alleen-reizen.

Hebben jullie wel eens een reis gemaakt in je uppie, of denk je erover na? Zou het wat voor je zijn om alleen te reizen of totaal niet?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

145 Reacties

 1. 13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

  Wauw Serena je maakt me nieuwschierig! Ik wil volgend jaar ook heel graag alleen op vakantie maar weet nog geen bestemming! X

 2. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Leuk om te lezen! Ik ben gister terug gekomen van een weekje Spanje, waar ik een vriendin heb bezocht die daar een half jaar stage loopt. Overdag moest zij gewoon werken en moest ik mezelf vermaken, maar dat ging prima! Lekker shoppen en door de stad slenteren. De reis heb ik natuurlijk ook helemaal alleen gemaakt maar dat verliep ook vlekkeloos 🙂

 3. 3 juli 2012 / dinsdag, 3 juli 2012

  Alleen reizen zou niets voor mij zijn. Daar ben ik veel te verlegen voor. 🙂

 4. kate
  3 juli 2012 / dinsdag, 3 juli 2012

  Ik ben eens alleen naar Finland geweest, en Shanghai (alhoewel, ik woonde daar een tijdje). Naar Jordanië reis ik enkel alleen, er staat daar altijd iemand op me te wachten 🙂

  ik vind het superfijn, alleen. Het is zo spannend! Je leert jezelf goed kennen! En je maakt sneller een praatje met andere mensen (ik wel tenminste), zo leuk om zoveel verschillende mensen te ontmoeten (:

 5. Floor
  2 juli 2012 / maandag, 2 juli 2012

  Ik ga over een maand alleen een weekje naar Lissabon (maar de laatste paar dagen tref ik wel mijn beste vriendin eventjes, zij werkt op een cruiseschip en is dan aan land, maar moet wel gewoon werken). Ik kijk er echt enorm naar uit! Ik onderneem sowieso vaak wel dingen in mijn eentje: ik ga alleen winkelen (en dan niet alleen in mijn eigen stad), naar musea etc. Maar idd alleen eten daar kijk ik ook tegenop. Ik ga wel eens alleen naar La Place of naar de Mac ofzo als het zo uitkomt, maar een restaurant lijkt me net zoals jou ook echt niks. Zou je nou in een restaurant aan de bar mogen eten dan zou ik het denk ik nog wel doen, maar in je eentje aan zo’n tafeltje, nee dankje! Zoals jij de foodcourt omschrijft daar zou ik ook wel alleen durven eten. Er zitten een aantal grote shoppingmalls in Lissabon dus ik moet gewoon eind van de dag daarheen om te gaan eten ;). Daar heb je vaak zat van zulk soort mogelijkheden!
  Vind mezelf overigens ook wel bijdehand genoeg om alleen te gaan, ik vraag altijd alles als ik het niet weet (zelfs in mijn beste Frans 3 jaar terug toen ik met de trein naar Frankrijk ging) en ik voel me zelfs de reisleider als ik met mijn zus of moeder op vakantie ga. Want als het aan hén ligt staan we in de verkeerde vertrekhal of zitten we in de metro die precies de tegenovergestelde richting in gaat… Dus dat komt wel goed ;).

 6. Anna
  2 juli 2012 / maandag, 2 juli 2012

  Ben net terug van anderhalve maand Azië in mijn eentje: Thailand, Cambodja en Laos! Was HEERLIJK. Veel mensen reageren inderdaad verbaasd. Er reizen daar echter heel veel (supertoffe) mensen alleen rond en je leert op die manier zoveel mensen kennen. Het geeft je een ontzettend gevoel van vrijheid. Jij doet wat jij wil en met wie jij wil. Je reist immers niet echt ‘alleen’, ben eigenlijk telkens met mensen geweest, vond het af en toe juist fijn om even een paar uurtjes alleen te zijn! Moet wel zeggen dat het ligt aan wat voor persoon je bent: ik ben niet bang aangelegd, ben avontuurlijk, raak eigenlijk nooit in paniek. Ben sociaal maar wel een tikkeltje verlegen soms, waardoor zo’n reis maken alleen nog maar beter voor je is. Je hebt de meest geweldige gesprekken en ervaringen op zo’n reis. Ik ga zeker nog vaker alleen reizen, vond het helemaal geweldig. Power to de alleen reizende chicks!!

 7. 1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  ik ga binnenkort op mijn eentje door Indonesië trekken, en heb er super veel zin in! Ben ook wel een beetje bang omdat ik op mijn eentje ga, maar op zich heb ik er wel vertrouwen in 🙂

 8. 1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Echt stoer dat je alleen op reis bent gegaan! En dat uitzicht: wow!

 9. 1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Leuk artikel! Mij lijkt het ook heel leuk om alleen te reizen!
  liefs,

 10. 1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Echt interessant om te lezen! Ik vroeg me al af hoe het was om in je eentje te reizen, en al helemaal naar zo’n ver land! Gaaf om je ervaringen te lezen, ‘t lijkt me heel goed voor je ontwikkeling als ik het zo lees. Ik kan me voorstellen dat je er veel van leert!

 11. 1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Ik heb ook alleen gereisd een paar jaar terug (daarna helaas zelfs niet meer op vakantie gegaan) en het is zó leuk! Behalve goede herinneringen, heb ik er ook meer zelfvertrouwen aan overgehouden. Met mensen omgaan die je niet kent, ergens heen gaan waar je zin in hebt en dan een hostel zoeken, contacten maken, dingen aan het toeval overlaten, kortom een beetje ballen krijgen, dat is toch wel heel erg leuk.

 12. Marloes
  1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Super gaaf!
  Ik ga ook een soort van ‘alleen’ naar Singapore! Vriendin van mij studeert er straks een half jaar en ik ga haar opzoeken. Alleen zal ze ook naar school moeten en aan haar studie moeten werken en zal ik me dus alleen moeten vermaken. Komt vast goed met het mooie strand en leuke winkels in Singapore 😀

 13. sharona
  1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  zoooo dat jij dat durft! ik zou het nooit durven
  maybe toch is een keer proberen, hihi wie weet

 14. Barbara
  1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Wow prachtig al dat licht zeg.
  Echt een pracht land.

 15. 1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Wauw singapore lijkt me echt geweldig!!!
  wat ziet dat er mooi uit zeg.
  Nog steeds vind ik het zo knap van je dat je alleen gaat. Ik zou het nooit doen..
  ookal zou ik het willen, m’n vriend zou het nooit toelaten haha.
  Alleen shoppen doe ik wel zo vaak, dat vind ik heerlijk! ben je geen tijd kwijt in winkels waar je zelf niks ziet liggen.. heerlijk

 16. 1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  ik ga het LIEFST alleen op reis zelfs: heerlijk. Heb het al 2x gedaan, en me niet 1x eenzaam gevoeld. Kan het iedereen aanraden.Je leert jezelf ook heel goed kennen vind ik. Je mindere kanten, maar ook kanten waarvan je niet gedacht dat je dat zou durven (bijv met onbekende mensen kletsen)

 17. Claudia
  1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Op dit moment lees ik jou blog vanuit Arequipa (Peru). Ben 6 maanden aan het reizen door Zuid-Amerika. Ookal reis ik alleen. Voel me nooit alleen. Altijd mensen om me heen. En het is geweldig!

  • Serena
   Auteur
   1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

   Wat cool dat je gewoon mijn blog blijft volgen! 🙂 Veel plezier nog!

 18. 30 juni 2012 / zaterdag, 30 juni 2012

  Alleen reizen is best fijn soms. Ik heb 10 maanden alleen door Australië gebackpackt een aantal jaren geleden, maar echt alleen ben ik daar amper geweest want alles is zo ingericht op backpackers dat je altijd wel weer anderen tegenkomt om mee samen te reizen etc. Ik heb daar een heel leuke en gezellige tijd gehad en raad het dan ook iedereen aan.
  Ik heb ook een winterseizoen in een soort jeugdherberg in Zwitserland gewerkt. Toen heb ik een paar dagen alleen met de trein door Zwitserland gereisd en wat Zwitserse steden bezocht. Toen was ik wel meer op mezelf aangewezen, maar ik kan goed alleen zijn, dus dat gaf ook niet echt voor slechts die paar dagen.

 19. 30 juni 2012 / zaterdag, 30 juni 2012

  Door dit verhaal krijg ik ineens ontzettend veel zin om ook naar Singapore te gaan =)

 20. 30 juni 2012 / zaterdag, 30 juni 2012

  Zeer interessant, ik wil wel graag alleen op vakantie volgend jaar. En dit klinkt erg goed gezien de veiligheid. Vraagje Serena, is het een duur land? (dan heb ik een idee of ik daar heen zou kunnen)

 21. 30 juni 2012 / zaterdag, 30 juni 2012

  Ik vind het juist heerlijk om alleen te gaan. Je hoeft geen rekening te houden met anderen, besteed alleen tijd aan de dingen die jij leuk vind en je kunt je eigen tempo aannemen.

 22. 30 juni 2012 / zaterdag, 30 juni 2012

  Ik ga van september tot juli ook alleen op ‘reis’; werken in Londen. Kort of lang, alleen op reis is best relaxed. Lekker je eigen plan trekken etc. Nog veel plezier! X

 23. annabel
  30 juni 2012 / zaterdag, 30 juni 2012

  ik vind het echt knap van je ! Ik zal het zelf niet snel doen, omdat ik als ik op reis het me toch leuk lijkt om dat met een dierbaar persoon te doen en het heel gezellig met elkaar (of meerdere) te hebben 🙂 Mar toch echt superrrrr dat je dit doet!