Allantoïne

Het leek me interessant om weer eens een cosmeticaingrediënt onder de loep te nemen en dit keer heb ik gekozen voor Allantoïne. Ik vind dit een interessant ingredient omdat het zowel uit planten als uit de urine van zoogdieren (what?!) gehaald kan worden.

smeerwortel plant en smeerwortelAllantoïne wordt gevonden in de urine van de meeste zoogdieren, met uitzondering van mensen. Urinezuur wordt bij dieren gevormd bij de afbraak van purines, stoffen afkomstig van nucleïnezuren (DNA). Het urinezuur wordt vervolgens omgezet tot allantoïne en dat wordt via de urine uitgescheiden. Mensen missen het enzym dat urinezuur omzet naar allantoïne, dus wij scheiden simpelweg urinezuur uit.

Ook komt allantoïne in de natuur voor, namelijk in ‘comfrey root’ oftewel smeerwortel en in tarwekiemen. Tegenwoordig wordt het steeds vaker synthetisch nagebootst in een laboratorium.

epidermisAllantoïne werkt als een ‘keratinolytic’. Keratine is een eiwit dat je vindt in onze haren en in de bovenste cellaag van onze huid (epidermis). Allantoïne maakt keratine zacht en week, waardoor de huid beter in staat is om water vast te houden. Dit maakt de huid vochtiger, zachter en soepeler. Ook lost Allantoïne de ‘lijmlaag’ tussen dode huidcellen op, waardoor de dode huidcellaag verdwijnt en er een zacht, glad en glowy oppervlak ontstaat. Door het verwijderen van de bovenste laag dode huidcellen wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd.

Allantoine is een populair ingredient in beautyproducten omdat het bij een percentage van 0,5 – 2,0% bewezen effectief is bij:

  • het voorkomen van luieruitslag.
  • het beschermen van de droge, geirriteerde of gesprongen huid of lippen.
  • het verzachten van de huid bij brandwonden, zonverbrande huid, kleine sneetjes en schaafwonden.
  • het verzachten van koorstlip en blaren.
  • het stimuleren van de aanmaak van nieuwe cellen, zodat wondheling wordt versneld.
  • Hydrateert de huid en verbetert de huidtextuur

800px-Allantoin_chemical_structureOmdat Allantoine de huid niet irriteert, maar juist verzacht en beschermt, is het met name ideaal voor mensen met een droge, gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Velen noemen Allantoïne een wonderproduct en in feite is dat het ook, maar waarom hebben de meeste mensen dan nooit van Allantoïne gehoord? Waarom heeft wel iedereen een potje Vaseline in huis, maar geen potje met Allantoine crème?

2014-01-01 18.34.55Fabrikanten van cosmeticamerken moeten zich aan strenge regels houden. Zo mogen ze geen medische claims maken wat betreft Allantoine en het beschermen en verzachten van de huid, omdat het product anders als medicijn moet worden beschouwd. Toch loont het om even de ingredientenlijst van je beautyproducten te checken op Allantoïne.

Het staat nooit (groot) vermeld op de voorkant van het etiket, dus je moet echt even zoeken tussen de rest van de ingredienten. Het komt vaak voor in producten zoals zonnebrand, after sun, lippenbalsem, lipsticks, body lotions, douchegels, after shave, crèmes, handcrèmes, tandpasta, mondwater, acné skincare, tonic, babypoeder en haargel.

slakkenslijmgel beautylabZo zit het in de welbekende pot ‘Slakkenslijmgel‘ van Action. Ik heb er al eens eerder over geschreven, lees dat artikel hier terug. Het product bevat natuurlijk geen echt slakkenslijmextract, maar wél Allantoïne (een bestanddeel van slakkenslijm). Ik vind het dus niet zo gek dat veel mensen enthousiast zijn over deze gel, aangezien het een relatief goedkoop product is en het een verzachtende, hydraterende en textuurverbeterende werking heeft op je huid.

De gel kun je overal voor gebruiken; kleine wondjes, sneetjes, schaafwonden (ideaal dus wanneer je kinderen hebt), maar ook voor droge lippen, als after sun, bij luieruitslag, blaren, wondjes (van puistjes) en gewoon je hele gezicht als anti-age crème. Mocht je nog geen producten met allantoine in huis hebben, dan kan ik de slakkenslijmgel van Action zeker aanraden, omdat het net als Vaseline echt een musthave is om in je badkamerkastje te hebben staan!

Waren jullie bekend met het ingrediënt allantoïne? Heb jij beautyproducten waar allantoïne in zit?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

54 Reacties

  1. Anne
    24 januari 2021 / zondag, 24 januari 2021

    Hoi Serena,

    Hoewel al een ouder artikel, nog steeds interessant. Ook in 2021 nog 🙂
    Ik was aan het Googlen op allantoine creme om te kijken wat er in 2021 op dat gebied veranderd zou zijn en kwam deze creme tegen waar groot allantoine op de voorkant staat jammer echter dat ik niet kan lezen wat er verder in zit. Ben jij al bekent met deze creme ? https://shop.blush.clinic/product/body-producten/bodycream/benamor-alantoine-bodycreme-150ml/

  2. Britte
    6 juli 2014 / zondag, 6 juli 2014

    Ik zag dat er ook allantoine in zalf voor insectenbeten en kwallensteken zit. Als je bijvoorbeeld wordt gestoken in je voet, dan wordt je voet toch opgezwollen omdat allantoine vocht aantrekt? Vroeg ik me even af…

    Groetjes Britte

  3. Marielle
    17 januari 2014 / vrijdag, 17 januari 2014

    Mijn dagcreme’s hebben allantoin. Kruidvat Ultra Sensitive dagcreme met spf 15 en Bebe More Brighten-up verwohnende feuchtigkeitspflege spf 10. Deze gebruik ik alleen in de winter en zeker de laatste wanneer de uv index laag is zoals nu.

    Allantoin is echt ideaal als je een gevoelige huid hebt.

  4. Sanne
    6 januari 2014 / maandag, 6 januari 2014

    Pff, deze had eerder online moeten komen, heb net in december mn pot slakkenslijm van de action in de prullenbak gemikt. Mehh!

  5. Femke
    4 januari 2014 / zaterdag, 4 januari 2014

    Hoi Serena,
    Ik heb net mijn pot slakkenslijm van de action gepakt en daar zie ik nergens allantoïne staan? Ik heb de roze variant. Word dit dan onder aan andere naam vermeld? Interessant artikel 🙂 groetjes

  6. 3 januari 2014 / vrijdag, 3 januari 2014

    Wat een fijn artikel! Heel duidelijk 🙂 Hopelijk komen hier meer van 😀

  7. Larissa
    3 januari 2014 / vrijdag, 3 januari 2014

    ik vind dit soort artikelen echt heel erg leuk! weer wat geleerd :)!

  8. Judith
    3 januari 2014 / vrijdag, 3 januari 2014

    Ik was altijd groot fan van de slakkenslijm gel van de action. Maar is hij nog wel verkrijgbaar? Kan hem al zeker een jaar niet meer vinden?

    • Tatjana
      13 februari 2015 / vrijdag, 13 februari 2015

      Hoi in elke action te koop de grote potten maar ook de kleine zijn nu te koop voor je gezicht

  9. Lynn
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Heb het net even gecheckt en het is ook in de kruidvat (huismerk) dagcrème voor de droge en gevoelige huid! Hele fijne dagcrème die bijna niks kost. Allantoïne staat ergens midden in de ingrediëntenlijst, nog voor parfum en alcohol en dergelijke dus er zal best wat van in zitten. Zit verder ook aloë vera in, heel erg fijn spul voor zo’n prijsje! 🙂 Heb zelf een hele gevoelige huid, en door deze dagcrème heb ik deze winter nauwelijks last gehad van droge plekjes en dergelijke in mijn gezicht!

  10. Jessica
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Helaas is die slakkengel niet meer te koop :(!

  11. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Interessant artikel! Ik was nog niet bekend met allantoïne. Heel leuk!

  12. Iva
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Leuk en super interessant artikel dit! Hier zie ik er graag meer van 🙂

  13. Floor
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Leuk zo’n lab-achtig artikel, heel leezaam

  14. Annelien
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Ik had al van het ingrediënt gehoord, maar ik wist niet dat het uit dierenurine kon komen! Maar ik heb al gekkere dingen op m’n gezicht gesmeerd. For beauty!

  15. Judith
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Kijk dit zijn artikelen die mij suuuuper blij maken! Stiekem dé reden dat ik je volg! Heerlijk zo’n beautyblogger met een bio-chemische achtergrond. ˆˆ

  16. Lieke
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Fijn dat je de laatste tijd weer zulk soort artikelen post, heel interessant altijd! 🙂

  17. me
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Interessant artikel, moet je vaker doen want hier heb je echt wat aan.

  18. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Jaa leuk artikel, dit is echt een pluspunt artikel voor beautylab. Zo interessant. Liefs

  19. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Ik vind dit soort artikelen zo leuk en interessant! Ik kende allantoïne eigenlijk helemaal niet, dus weer wat geleerd vandaag 😉

  20. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Interessant! Ik heb het weleens tussen ingrediënten zien staan op producten maar wist niet echt wat het was, nu wel.

  21. Marjan
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Jij claimt dat allantoine tegen/voor verschillende aandoeningen werkt, maar zegt vervolgens dat fabrikanten dat niet mogen claimen. Wist je dat fabrikanten dat niet mogen omdat het niet wetenschappelijk bewezen is. Jij zegt dat het wel bewezen is, dus daar ga je mijns inziens behoorlijk de mist in.

    • Serena
      Auteur
      2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

      Het is inderdaad wetenschappelijk bewezen, maar fabrikanten mogen het niet claimen omdat het cosmeticaproduct anders als medicijn moet worden beschouwd. Ik ga dus mijns inziens niet de mist in, jij leest/begrijpt het volgens mij gewoon verkeerd.

  22. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Wat een goed artikel! Bizar om te lezen waar de stof vandaan komt. Toch doet het veel goede dingen.

  23. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Leuk zo’n artikel! Ik wil me zelf ook wat meer gaan verdiepen in ingredienten van producten.

  24. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Ik hou van dit soort artikels! Vond het wel jammer dat je er de laatste tijd niet zoveel meer postte. Had er inderdaad nog nooit van gehoord, maar ga er wel op beginnen letten!

  25. rozemarijn
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Ah! Wat een heerlijk artikel Serena! Ik denk dat dit wel een van mijn favoriete artikelen zijn 🙂

  26. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Handig artikel! 😀

  27. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Oh wat interessant! Toch eens iets om te onthouden 🙂

  28. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Ik had hier wel eens wat van gehoord en inderdaad, het zit in de slakkenslijm gel. Ik heb de pot zelf gebruikt maar ik was er toch niet zo’n fan van. Ik wist niet dat Allantoine ook helpt tegen koortslippen! Handige tip 🙂

  29. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Interressant! Ik miste dit af en toe wel, de afwisseling is het leukst! Af en toe wat ”moeilijkere” artikelen en daarna wat lossere artikelen. Mooi! 🙂

  30. Carina
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Helix aspersa muller extract = slakkenslijm dus het zit wel in het potje van de action. Ik vind dit soort artikelen heel leuk om te lezen alleen mis ik bronvermeldingen, die maken het toch altijd nog iets betrouwbaarder.

    • Jolien
      2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

      Nee, het label met ingredienten komt van een pot van de wibra:) lees het oude artikel maar

      • Carina
        2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

        Ohja je hebt gelijk, beetje misleidend neergezet in het artikel. Wibra wordt nergens genoemd dus vandaar mijn aanname dat de ingredient van het potje van de action was..

        • Carina
          2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

          Ingredientenlijst*

  31. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Heel interessant!Dit miste ik een beetje op BeautyLab! 😀

  32. mara
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    ik ga zo zeker even kijken of ik er ook producten mee heb!
    Wat ik me trouwens afvraag: zou dit ook helpen bij vrij grote littekens? Door een ongeluk heb ik over mijn hele lichaam grote, gekleurde (op sommige plekken zelfs diepe) littekens, een ander deel lijkt op brandwonden. Ze zijn nu iets meer dan een jaar oud, maar ik krijg ze op geen enkele manier vervaagd. Zou een product met een hoge concentratie hierbij helpen? en zoja, welk dan? Ik gebruik het liefste natuurlijke producten. heb net even gegoogled maar kon zo niks vinden. Iemand die mij kan helpen?

    • me
      2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

      Ik denk persoonlijk dat dat iets teveel gevraagd is van zo’n product wat vrij verkrijgbaar is, misschien eens een dermatoloog vragen of er iets is wat voorgeschreven kan worden?

    • Serena
      Auteur
      2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

      hi Mara,

      Er bestaan behandelingen voor zoals bindweefselmassages, maar zelf heb ik gemerkt dat pigmentvervagende skincare helpt bij littekens, dus crème wat je normaal gesproken voor pigmentvlekken gebruikt. Ook bestaan er hele dure skincareproducten van La Prairie of La Mer die geweldig schijnen te werken, maar ja daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan.

      Bij huidzorghouten.nl zag ik dat ze littekentherapie aanbieden en pigment kunnen verwijderen met laser. Misschien kan je het zelfs vergoed krijgen? Ik zou eens even praten met je huisarts om daarachter te komen en om opties door te nemen, er is genoeg aan te doen dus geef de hoop niet op!

      Sterkte en liefs,
      Serena

      • Marielle
        17 januari 2014 / vrijdag, 17 januari 2014

        Dr Jetske Ultee had het eens over creme de La Mere op haar site en deze is bijna hetzelfde als vaseline alleen zijn geld niet waard en extreem duur.

        Wat bij mij heeft geholpen tegen mijn acne littekens is argan olie deze barst van de vitamine E en is daarom zeer goed hiervoor!

    • Loh Huang
      7 december 2016 / woensdag, 7 december 2016

      Mara, een product wat bij velen goed werkt om littekens te behandelen is Yin Balsem verkrijgbaar bij de Maretak in Turnhout of ook in enkele andere zaken afhankelijk van waar je woont.
      Loh

  33. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Dit soort artikelen is echt wat beautylab anders maakt 🙂 Super handig zulke artikelen, ik wist helemaal niet dat allantoine bestond. Toch maar eens kijken of ik producten heb waar het in zit.

  34. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Interessant om te lezen, ik ga er nu zeker opletten aangezien ik eczeem heb!

  35. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Die slakkenslijmgel is zeker fijn!

  36. Maria
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Fijn artikel!

  37. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Wat een interessant artikel! Ik kende het nog niet en ga er eens op letten.

  38. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Interessant artikel. Ik ken het bestanddeel allantoïne wel, maar ik wist niet dat het verkregen werd uit urine van zoogdieren. Ik heb lippenbalsem en slakkenslijmgel met deze stof erin..

    • Carina
      2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

      In cosmetica wordt vooral allantoine uit tarwekiemen gebruikt dus ik denk niet dat het uit dierenurine is gehaald, al is het niet uit te sluiten.

  39. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Wat een goed geschreven en onderbouwd artikel! Nooit geweten dat het beroemde slakkenslijm product enkel dit ingredient bevat.

  40. 2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Yay, dit soort artikelen miste ik de laatste tijd een beetje op Beautylab! Ik vind dit soort diepgaande artikelen over ingrediënten en hun werking echt superinteresssant ^-^. Ik ben zelf toch wel vrij goed op de hoogte van ingrediënten in cosmetica, maar ik had Allantoine echt nog nooit ergens zien staan! Of tenminste, het is me niet opgevallen. Straks maar eens kijken of ik ook producten heb waar dit in zit. Dankjewel voor het leuke artikel!

    • MiriamH
      3 januari 2014 / vrijdag, 3 januari 2014

      Ik ook. Vind persoonlijk dit een van de meest fijne artikelen om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *