Aldehyden in parfum

Parfums zijn mijn favoriete beautyproducten om te reviewen, ik heb er echt een zwak voor. Ik heb verschillende professionele parfumtrainingen gehad waar ik veel van heb opgestoken en ik heb enkele parfumboeken in huis die ik helemaal heb verslonden. Ik vind het altijd erg leuk om mijn kennis met jullie te delen en het leek me daarom interessant om jullie iets meer over parfum-ingrediënten te vertellen. Ik moest eigenlijk meteen denken aan het ingredient ‘aldehyde’ omdat dit ingredient nogal vaag is én omdat dit ingredient in het parfum Nuit de Femme van Hugo Boss zit dat ik onlangs had gereviewed.

Aldehyden?
De naam klinkt nogal chemisch en synthetisch, alsof het de allernieuwste autobrandstof is. ‘Mijn auto loopt op aldehyde’. Klinkt best plausibel, toch? In werkelijkheid is een aldehyde een organische verbinding die van nature voorkomt in verschillende fruitsoorten, bloemen en specerijen. Essence van een sinaasappelschil, een citroen, roos of dennenboom; allemaal aldehyden. Een aldehyde is een natuurlijke verbinding, maar men is in staat om aldehyden na te bootsen in een lab. Met andere woorden, men heeft een manier gevonden om natuurlijke essences te synthetiseren. En niet alleen natuurlijke essences, nu er manieren zijn om aldehyden na te bootsen kan men ook zelf aldehyden verzinnen. Een extra koolstofatoompje hier en een paar extra waterstofatomen daar en plop! Men heeft een geheel nieuwe geur gecreëerd.

Maar, hoe ruikt het?
Sommigen omschrijven de geur van aldehyden als een champagne-achtige, bubbelende en sprankelende geur. Weer anderen claimen dat het ruikt als de geur van uitgeblazen kaarsen en wéér iemand anders is ervan overtuigd dat het naar poederige rozen ruikt. De waarheid is dat er geen pijl op te trekken is. Er zijn erg veel verschillende soorten aldehyden met elk hun eigen geur. Aldehyden met een laag molecuulgewicht (weinig atomen) hebben een onaantrekkelijke geur (het wordt omschreven als de geur van rottende vruchten of ranzige boter, ewl!), maar aldehyden met een hoger molecuulgewicht (meer atomen) ruiken juist weer heel erg lekker. Deze aldehyden worden dan ook graag gebruikt in de parfumerie.

De populairste aldehyden zijn;

 • C7 (deze aldehyde komt van nature voor in salie en heeft een friskruidige ‘groene’ geur)
 • C8 (ruikt naar sinaasappels)
 • C9 (ruikt naar roosjes)
 • C10 (ruikt naar citroenen)
 • C11 (een frisse en schone geur, komt van nature voor in koriander)
 • C12 (ruikt naar seringen en viooltjes)
 • C13 (ruikt naar grapefruit)
 • C14 (ruikt naar rijpe perziken)

C staat voor koolstofatoom en hoe hoger het getal is wat erachter staat, hoe langer de keten. Van deze aldehyden is het bekend hoe ze ruiken, maar het komt ook vaak voor dat een bedrijf zoals IFF (een groot bedrijf die smaken en geuren creëert) een ingewikkelde aldehyde creëert en hier patent op aanvraagt. Zo weten we niet de exacte samenstelling, slechts de commerciële naam die IFF eraan heeft gegeven. Op deze manier is het haast onmogelijk om bepaalde parfums na te bootsen.

The possibilities are endless!
Een aldehyde kan heel simpel naar een stuk fruit of een bepaalde bloem ruiken, maar tegenwoordig komen er ook parfums op de markt met een apartere en edgy geurnoot. Denk maar eens aan leder, roze peper, dropjes, popcorn, vodka, kaviaar en ozon. Ook is het nu mogelijk om aldehyden te creëren met iets extra’s. Dus niet de geur van appels, maar de geur van gebakken appeltaart met een vleugje kaneel. En niet de geur van viooltjes, maar de geur van gesuikerde viooltjes op een cheesecake. Door de komst van aldehyden is er een wereld opengegaan voor de parfumerie. Vroeger kon men alleen gebruik maken van natuurlijke etherische oliën, maar nu men praktische elke geur na kan bootsen in een laboratorium komen er steeds interessantere en complexere geuren op de markt.

Een van de nieuwste geuren met een zeer interessante samenstelling is de herengeur 212 VIP van Carolina Herrera. Overigens een heerlijke geur (mocht je nog op zoek zijn naar een parfum voor je vent).
Tijdens mijn parfumtraining bij LVMH werd mij verteld dat er een machine bestaat waar je iets onder een kap kunt plaatsen zodat de machine de geur van het object kan opnemen, verwerken en nabootsen. Stel je voor, alles wat je onder de kap plaatst kan olfactorisch worden nagemaakt! Ik moest meteen aan het boek ‘Het parfum‘ van Patrick Süskind denken waarin de hoofdpersoon een parfum maakt van… maagdelijke rode meisjes. Creepy! Ook moest ik denken aan die ‘gekke’ parfums van Demeter met geuren als ‘Dirt’ en ‘Dust’ of wat dacht je van ‘Fresh Hay’ of ‘Play-Doh?

Marketing
Dat Hugo Boss ‘aldehyde’ als geurnoot bestempeld is natuurlijk de grootste onzin. Waarschijnlijk zijn alle geurnoten van dit parfum aldehyden en daarbij kan een aldehyde naar alles ruiken, want zoals jullie net hebben kunnen lezen is het is een zeer ruim begrip. Bijna alle parfums, ook die van de grotere en bekende parfumhuizen, gebruiken synthetische ingrediënten, ofwel aldehyden. Is that a bad thing? Ik vind van niet. Zo werd het ingrediënt muskus vroeger uit de buikklier van lieve muskushertjes geoogst, en ja, die gingen dus hartstikke dood. Tegenwoordig hoeven er geen hertjes meer te sterven omdat we muskus gewoon synthetisch na kunnen bootsen. Vroeger, wanneer er bijvoorbeeld een oogst jasmijn was mislukt, kwam het nog wel eens voor dat een bepaald parfum voor het komende jaar niet geproduceerd kon worden. Stel je voor, je favoriete parfum is op en je moet er nog een jaar op wachten! Met synthetische ingredienten heb je daar dus ook geen last van.

Plus, voor de fabrikant is het stukken voordeliger. Voor een beetje jasmijn essence moet je een flinke boomgaard hebben. Vervolgens worden de bloesems heel voorzichtig met de hand geplukt, ‘s nachts (!), want dan is het aroma op zijn best. Om de geur in een flesje te krijgen ondergaan de bloemetjes talloze processen, zoals enfleurage (de geur opnemen via een vet of olie), extraheren, distilleren en noem maar op. Uiteindelijk heb je een piepklein beetje jasmijn essence (wel heel geconcentreerd, dat wel) waar erg veel manuren in zitten. Je kunt je voorstellen dat parfums met deze olie haast niet te betalen zijn! Tegenwoordig bestaan er heerlijke en zeer ‘haast niet van echt te onderscheiden’ jasmijn-aldehyden. Hiermee kun je de kosten flink omlaag gooien waardoor de fabrikant meer winst zal draaien en waardoor parfums voordeliger worden voor de consument. Iedereen blij!

Chanel No. 5
Het parfum wat aldehyden bekend heeft gemaakt bij het grote publiek is Chanel No. 5, gecreëerd door Ernest Beaux in 1921. Echter, wat veel mensen niet weten is dat Chanel No. 5 niet het eerste parfum is wat gebruik heeft gemaakt van aldehyden! Het allereerste parfum dat gebruik maakte van synthetische geurstoffen was Rêve D’Or, gecreëerd in 1905 door Armingeat. Alhoewel, er zijn discussies op het internet gaande over ‘wie de eerste was’. Zo blijkt Fougère Royale, gecreëerd in 1882 door Paul Parquet, ook aldehyden te bevatten, als ook Jicky van Guerlain uit 1889, Apres L’Ondee uit 1906 en Quelques Fleurs uit 1912.

Er zijn eigenlijk heel veel parfums vóór Chanel No. 5 gecreëerd met aldehyden, dus het verhaal dat Chanel de eerste zou zijn is vals. Wel maakte Ernest Beaux voor het eerst gebruik van heel veel en veel verschillende soorten aldehyden, omdat Coco Chanel hem de opdracht had gegeven een parfum te creëren die naar een vrouw zou ruiken in plaats van naar bloemen. Coco zei ‘women do not want to smell of a bed of roses‘. Chanel No. 5 was daarom vooral een vernieuwend parfum in haar tijd en werd mede door de beroemde uitspraak van Marilyn Monroe extreem populair.

Ernest Beaux maakte een combinatie van de aldehyden C10, C11 en C12 die een hele karakteristieke geur geeft. Het ruikt bij elkaar heel sprankelend, fris, schoon en poederig, als een geurige zeep. Deze lekkere, zepige geur – het resultaat van bovenstaande aldehyden-combo – duidt men voor het gemak vaak aan als de geur van aldehyde, maar dat is in feite onwaar omdat een aldehyde naar van alles kan ruiken. Mocht je een keer ergens tegenkomen dat men een bepaald parfum als ‘aldehyde’ bestempeld, dan bedoelen ze hoogstwaarschijnlijk dat dit parfum een zepige geur heeft.

Ik hoop dat jullie mijn aldehyde verhaal goed konden volgen en dat jullie hier iets van hebben opgestoken. Mochten er nog vragen zijn of suggesties voor een nieuw parfum/wetenschappelijk artikel dan hoor ik het graag!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

90 Reacties

 1. Jesuisdesolé
  5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

  Hallo Serena,

  Ik heb vorig jaar Red Door van Elizabeth Arden cadeau gekregen. Ik vind dit zo lekker ruiken vooral na een tijdje gaat het wat poederig/zepig ruiken. Zijn dit de aldehyden? Nu ben ik op zoek naar nog meer dezelfde soort parfums. Heb jij enig idee?

 2. 16 april 2015 / donderdag, 16 april 2015

  Interessant om allemaal te weten. Ik wist dit niet, en vooral grappig om te zien hoe ze allemaal de eersten willen zijn die aldehyden hebben verwerkt in hun Parfum. We zullen het wellicht wel nooit weten.

 3. Debora
  14 september 2014 / zondag, 14 september 2014

  Kan iemand mij vertellen wat die medicinale/geneesmiddelen noot is in parfum, zoals b.v. in Aromatic Elixir van Clinique ? Alvast bedankt !

  • Serena
   Auteur
   14 september 2014 / zondag, 14 september 2014

   ik denk dat koriander en salie zorgt voor dat ‘frisse’ kruidige en wellicht medicinale geurtje.

 4. Hannah
  7 juli 2014 / maandag, 7 juli 2014

  Wat een heldere uitleg! Super! ik had het nodig voor een verslag over Coco Chanel NO.5 en ik moest iets schrijven over aldehyden en dit heeft mij echt geholpen.

 5. 12 april 2013 / vrijdag, 12 april 2013

  Geachte heer/mevrouw

  HIerbij wou ik u vragen of u me kunt helpen om mijn eigen geur voor vrouwen en mannnen temaken.

  kunt u me helpen

  vriendelijke groet

  marco eigenaar

 6. Bertine
  16 september 2012 / zondag, 16 september 2012

  Interessant! Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat we nog zoveel geld moeten dokken voor een fles synthetische parfum?

 7. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Hier houd ik van, leuk en informatief en erg leuk geschreven, zeer goed en heel duidelijk.

  Thanks

 8. Vera
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  DiT vind ik nou echt heel erg interessant, leuk dat je zulke andere artikelen hebt dan andere bloggers. Ze zijn veel minder oppervlakkig
  xxxxx

 9. E.
  29 augustus 2012 / woensdag, 29 augustus 2012

  Wat een super interessant artikel! Ik heb het echt van begin tot eind super aandachtig gelezen! Dit is echt de reden dat ik zo graag op beautylab kijk.
  Dankje Serena voor deze educatie!

 10. 29 augustus 2012 / woensdag, 29 augustus 2012

  Super interessant artikel ! Heb het in 1 adem doorgelezen !

 11. Kalindi
  28 augustus 2012 / dinsdag, 28 augustus 2012

  Een heel erg leuk en interessant artikel! Ik zou graag nog vele artikelen lezen met dit soort informatie. Of het nou gaat om parfum of beauty producten, allemaal heel erg interessant! 🙂

  Dus zeker vaker dit soort artikelen schrijven!
  Xx

 12. hilda
  28 augustus 2012 / dinsdag, 28 augustus 2012

  ik hou hier echt van. vind het heel plezierig om te lezen!!
  wat mij betreft meer lab weetjes!

 13. Nicole
  28 augustus 2012 / dinsdag, 28 augustus 2012

  Grappig, die theorie over aldehyden heb ik net bij scheikunde geleerd. 🙂

 14. 28 augustus 2012 / dinsdag, 28 augustus 2012

  we want more! dit is wat jou onderscheidt van alle andere beautybloggers! niet alleen leuke lippenstift, maar ook kennis!

 15. 28 augustus 2012 / dinsdag, 28 augustus 2012

  Erg interessant om te lezen! 🙂

 16. Therese
  27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  Ik hoorde dat aldehyden niet zo goed voor je huid zijn, en je huid kan gaan irriteren.
  Ik gebruik nogal veel parfum en vroeg me af of parfum slecht is voor je huid waar die aldehyden inzitten?

  • Serena
   Auteur
   28 augustus 2012 / dinsdag, 28 augustus 2012

   Aldehyden zitten in elk parfum, en zo lang jij geen uitslag of irritatie op de huid hebt: gewoon blijven sprayen!

 17. Marloes
  27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  Leuk artikel! Goed uitgelegd ook!

 18. Rianne
  27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  Leuk artikel!
  Ik moest ook gelijk denken aan een aflevering van Dirty Jobs op Discovery die ging over hoe ze Jelly Beans maakten en dat ze ook Jelly Beans met oorsmeer en stinksokken-smaak konden maken 😛

 19. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  Wauw, super handig artikel. Hier heb ik wel het een en ander van opgestoken! Dankjewel ;D

 20. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  Heel interessant dit, weer wat geleerd!

 21. Rianne
  27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  Ik vind het echt knap hoe je zo iets ingewikkelds (ik vind het ten minste ingewikkeld) zo goed kan uitleggen.

 22. Beatrijs
  27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  Wat een interessant artikel. Ik vind het altijd zo leuk dat je ook zulke onderwerpen aanpakt en er een duidelijke uitleg over kan geven. Mocht het ooit slecht gaan met de blog of zou je ooit stoppen (hopelijk mag dat nog jaaaren duren!), dan kun je wat mij betreft nog aan de slag als scheikunde docent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *