8 tips voor een betere nachtrust

Voordat ik begin, wil ik even kwijt dat mijn gedachten in Parijs zijn. Bij de slachtoffers en hun familie, en bij alle inwoners en toeristen die deze verschrikkelijke narigheid helaas van dichtbij moesten meemaken en een gevoel van onveiligheid hebben gekregen in hun bloedeigen stad. Het voelt heel oppervlakkig om nu over mijn slechte nachtrust te beginnen, terwijl men in Parijs waarschijnlijk geen oog dicht heeft gedaan. Hoe dan ook, hier is het artikel. #prayforParis.

Sinds ik terug ben gekomen uit Sint Maarten heb ik last van slapeloosheid. De eerste twee nachten was ik in de veronderstelling dat het door de jetlag kwam, maar we zijn inmiddels bijna een week verder en het lukt me gewoon nog steeds niet om lekker in slaap te komen. Terwijl Tim heerlijk naast me ligt te ronken, heb ik plafonddienst. Zo rond een uurtje of 4 ‘s nachts val ik half in slaap, maar ik word vaak wakker en lig nog veel te draaien, waardoor ik elke ochtend moe wakker word, weer in slaap val en dan pas weer rond 10u opsta. Soms zelfs pas om 11u.

Erg vermoeiend, want mijn hele ritme ligt overhoop en ik merk dat ik hierdoor niet in een lekkere workflow kom en wat slechter in mijn vel zit dan normaal. Ik baal er zo erg van dat ik zelfs heb overwogen om 2 glazen rode wijn te drinken zo rond een uurtje op 12, zodat ik lekker boozy in slaap kan vallen. Maar hee, alcohol is natuurlijk niet de oplossing. Er moeten betere (en gezondere) manieren zijn om op een natuurlijke manier in slaap te sukkelen. Ik besloot daarom om research te doen en kwam tot de volgende tips;

1. Zet je raam open
this works deep sleep pillow spray08Heel stom, maar ik vergeet eigenlijk heel vaak om een raampje open te zetten om het lekker door te laten luchten. En dat terwijl het juist zo lekker is om wat frisse lucht naar binnen te laten stromen. Maar dat niet alleen, het helpt ook bij het koeler maken van je slaapkamer. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk van nature in je slaap, waarbij het zijn laagste punt bereikt rond een uurtje of 4 ‘s nachts. Hierna warmt je lichaam weer op. Door je slaapkamer lekker koel te houden is je lichaam in staat om het laagste punt te bereiken, waardoor je lekkerder en dieper zal slapen. En ik denk dat het ook zal helpen om überhaupt in slaap te vallen. Raam open zetten. Check!

2. Meditatie 
mediterenDe afgelopen week is echt CRAY qua drukte. De Feestdagen komen er aan en dit is voor adverteerder hét moment om advertorials in te kopen. Ik heb afspraken, deadlines, nog meer deadlines, advertorials die af moeten, reisverslagen die ingeleverd moeten worden. Dit is echt mijn drukste week tot nu toe, dit jaar. Ik merk aan mezelf dat ik in bed heel erg loop te malen. Ik maak To Do lijstjes in mijn hoofd, bedenk me wat ik allemaal niet moet vergeten, wie ik nog moet mailen en welke afspraken ik ook alweer had. Ik kan het maar moeilijk loslaten. Het is voor mij dus echt noodzakelijk om mijn hoofd leeg te maken om te voorkomen dat ik te veel ga malen in bed. Een oplossing is meditatie. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen, waaronder de Rituals app. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in een ontspannen houding zitten (of liggen) en luisteren naar je langzame ademhaling. Wat bij mij werkt is om me heel bewust te worden van mijn lichaam die contact maakt met mijn matras, en dan beeld ik me in dat mijn lichaam er langzaam in wegzakt. Of dat ik juist aan het drijven ben. Je voelt je dan een beetje gewichtloos en dan ‘drijf’ je wat sneller weg in slaap.

3. Netflix
chromecast reviewVoor mij helpt het ook enorm om een uur voordat ik naar bed ga NIET met werk bezig te zijn. Lees dus bijvoorbeeld een boek of kijk een leuke serie op Netflix. Ik heb net ‘Master of None’ ontdekt, een nieuwe serie met Aziz Ansari (echt hilarisch) waarbij ik even mijn gedachten ergens anders heb en hierdoor goed kan ontspannen. Nu schijnt het wel zo te zijn dat het kijken naar een helder verlicht scherm niet bevordelijk is voor je nachtrust omdat het je melatonine hormoon (het hormoon dat ervoor zorgt dat je in slaap valt) remt. Zet daarom je verlichting zo laag mogelijk, en als dat niet helpt, is het toch verstandiger om een boek te lezen. En dan niet op een e-Reader, maar een écht boek. Van papier.

4. Sporten
breaker bootcampEen andere manier om te ontspannen is door middel van sporten. Ook hiermee kun je even je verstand op nul zetten en omdat sporten je fysiek afbeult (althans, in mijn geval) kan dit leiden tot een snelle en extra diepe nachtrust. Het is dan wel zo verstandig om zo’n 3 uur voor je bedtijd te gaan sporten, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om af te koelen en alle adrenaline verdwenen is. Sporten en dan meteen slapen werkt meestal averechts. Ik heb dit nog niet uitgeprobeerd (want ja, you know me), maar ik ben wanhopig en ga dit vanavond absoluut uitproberen. Gewoon thuis wat Blogilates rond een uurtje of 9. I’ll keep you guys posted.

5. Lavendel
this works deep sleep pillow spray07Ik heb wel eens artikelen gelezen via Pubmed die aangeven dat de etherische olie van lavendel zeer kalmerend werkt op onze geest. Daarnaast zijn er meer etherische oliën die een rustgevende werking hebben. De etherische oliën van kamille, vetivert, patchouli en Ho Wood staan allemaal bekend om hun rustgevende, kalmerende, angst-verlagende en slaap-bevorderende werking. Ook al ‘geloof’ je er niet in, het is altijd de moeite om het uit te proberen, toch? Ik heb toevallig een Deep Sleep Pillow Spray met een mix van rustgevende etherische oliën, maar het helpt natuurlijk ook om een lekkere, ontspannende douche te nemen met bijvoorbeeld Kneipp douchegel met lavendel. Of om een zakje met gedroogde lavendelblaadjes boven je bed te hangen of onder je kussen te leggen. Ik was mijn pillow spray helemaal vergeten, ik moet hem zeker weer even opzoeken zodat ik hem vanavond meteen kan gebruiken. Oh, ook een goede: drink een lekker kopje kamillethee voor het slapen gaan. Hier zit geen caffeïne in, en kamille werkt ook ontspannend.

6. Weg met de tijd
casualvans_5Letterlijk. Want hoe irritant is het om steeds naar je wekker of telefoon te staren en denken ‘ik lig al een half uur wakker’. En daarna ‘oh ik ben al een uur wakker’. Je kan soms maar beter niet weten hoe lang je al naar het plafond ligt te staren. Dus plug je wekker uit (of leg er iets overheen, bijvoorbeeld je boek die je aan het lezen was om beter in slaap te komen) en leg ook je telefoon aan de andere kant van de kamer. Sowieso een goed idee, want zo kan je hem niet midden in de nacht pakken om via Twitter te delen dat je niet in slaap kunt komen (nu ik ‘s nachts ook wakker ben zie ik ineens heel veel van zulke tweets voorbij komen namelijk). Want, dan zit je weer op je fel verlichte scherm te koekeloeren waardoor je nog moeilijker in slaap valt. Geen goed idee dus. Dus wegleggen en verbergen al die telefoontjes, wekkers en horloges. Dat geef in elk geval wat meer rust.

7. Liever geen dutjes
this works deep sleep pillow spray10Zoals ik in het begin al vertelde slaap ik uit omdat ik zoooo moe ben ‘s ochtends en dan echt even die extra uurtjes slaap wil meepakken. Maar dit is natuurlijk helemaal niet slim als ik weer in mijn oude ritme wil komen. Ik moet dus eigenlijk gewoon opstaan en mijn dag beginnen. Waarschijnlijk wordt ik dan gedurende de dag erg moe, maar dan moet ik gewoon mezelf toespreken om géén middagdutjes te doen (dat kan namelijk gewoon, als je thuis werkt). Niet doen dus! En als ik het echt niet trek, dan een wekkertje zetten en het bij powernaps houden van 15 minuten (en dan ook echt opstaan!). Ik moet het gewoon doen. Anders duurt dit hele jetlag gedoe nog veel langer en ik wil er zo snel mogelijk vanaf.

8. Maak een lekker bedje
this works deep sleep pillow spray12Het klinkt heel logisch, maar het helpt echt om lekkerder in slaap te komen wanneer je je bed net hebt verschoond, wanneer je een lekker donzig dekbed hebt een een goed slapend kussen. Maak het lekker donker in je slaapkamer, zet een raampje open (zie stap 1) en maak het jezelf comfortabel. Als je last hebt van herrie van buiten (of als er een snurkende kat naast je ligt) doe dan oordopjes in, of luister juist wat kalmerende muziek om tot rust te komen. Op Spotify zijn er hele lijsten te vinden met het geluid van een ruisende zee of het zachtjes tikken van regen tegen de ramen, bijvoorbeeld. Dat kan helpen.

Ook belangrijk, if everything fails en je hebt er al een maand last van dat je niet goed in slaap kunt komen, neem dan zeker even contact op met de huisarts. Een goede nachtrust is erg belangrijk. Kijk naar mij, ik heb er pas een week last van en ik merk nu al aan mezelf dat ik een beetje cranky ben en minder fut heb! Gelukkig weet ik dat het wel weer goed komt. Komende week is nog wel druk, maar niet zo druk als afgelopen week en de week erna is alles weer rustig, zoals normaal. Het is dus tijdelijk en ik moet mezelf ook gewoon niet gek maken. Plus, met bovenstaande tips ga ik er vanuit dat ik vanavond slaap als een roosje. I’ll keep you posted!

Heb jij wel eens last van slapeloosheid? En heb je nog goede aanvullende tips voor mij?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

118 Reacties

 1. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Een tijdje kon ik ook heel slecht in slaap vallen en het gaat een stuk beter sinds ik mindfulness oefeningen doe. Ik maak gebruik van diverse apps.

  Ook zet ik soms rustgevende geluiden aan via een timer.

 2. Sim
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik word door gezondheidsproblemen in het verleden soms wakker s nachts omdat ik dan pijn heb. Meestal half 5, 5 uur/half 6 s ochtends. Niet relaxt met werk die dag want dan komt rond lunchtijd een enorme man met de hamer.
  Het helpt mij gelukkig als ik wakker word meestal om alvast een beetje muesli met melk te eten (m’n gebruikelijke ontbijt). Ik val daarna vaak weer in slaap.
  Grtjs

 3. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  WIj doen ‘s nachts altijd onze telefoons op vliegtuigstand en de wifi uit, want al die straling is ook heel vermoeiend. Ik was er eerst ook een beetje sceptisch over, maar ik merk écht wel verschil!! Misschien dat je dat een keer kunt proberen. X Marloes

 4. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Mijn tips:

  – Een lange warme douche of warm bad (tot bijna heet)
  – Glas warme melk en honing
  – Rustgevende muziek met geluiden van de natuur zoals stromend water, wind, vogels die zachtjes fluiten
  – Zen muziek (youtube staat er vol mee)
  – Een rustgevend boek
  – Geen heftige beelden kijken zoals horror+geweld etc.
  – Knuffelend met je partner/kind/huisdier in slaap vallen is ook heerlijk haha!

 5. sabrina
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  op mijn telefoon heb ik inmiddels een app tegen blauw licht, dit blauwe licht is de boosdoener. Nu helpt dat zeker een stuk! ik probeer toch altijd wel om een tijd voor het slapen gaan niet tv te kijken, niet op de computeren en geen tv. en dat betekent vaak lezen, ook op een e-reader, want dat heeft geen blauw licht!
  raampje open werkt niet altijd, want dan kan ik van de kou niet slapen…. hihi koukleum

 6. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Een boek lezen! Dat is eigenlijk beter dan de televisie of netflix ;)

 7. Lousaa
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Nu alleen last van kindgerelateerse slapeloosheid. Maar zodra ik een bed of bank ruik slaap ik. Heerlijk joh. Is wel eens anders geweest maar dat had dan inderdaad met werk te maken. Eenn paar tips erbij: opschrijven wat je dwars zit zodat je ervan af bent. Gewoon je bed uit en even wen kop thee drinken. En de belangrijkste: actief bezig zijn.

  Trouwens: jammer van die PRAY for paris. Religie is toch een beetje het argument om dit soort gruweldaden te negaan en als niet gelovige zegt het me bovendien helenaal niks. DENKEN aan parijs lijkt me genoeg ;-)

  • Serena
   Auteur
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Religie heeft niets te maken met de gruwelijkheden die gisteren in Parijs hebben plaatsgevonden. Het wordt gewoon misbruikt als dekmantel door een stelletje doorgeslagen idioten.

   • Lili
    14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

    Heel goed gezegd! Als moslima ben ik het zat om constant aan te horen hoe wij moslims zo slecht zijn.
    Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is en betuig mijn medeleven aan alle nabestaanden.Dit had nooit mogen gebeuren!
    Terrorisme kent geen religie

 8. aleyna
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Hoi Serena,

  Leuk artikel. Goed van je dat je even stilstaat bij Parijs. Het toont medeleven. Alleen wel weer heel erg jammer dat je niet ook meteen even stil staat bij Libanon, Japan en Irak.
  Nu lijkt het alsof voor jou alleen de mensenlevens in Parijs tellen? Tuurlijk is het heel erg wat daar is gebeurd, echt. Maar jammer dat je alleen maar met de stroom mee gaat met ‘prayforparis’. Waarom niet ‘prayforourworld’?

  xx

  • Serena
   Auteur
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Tja, wat moet ik hier op zeggen Aleyna? Natuurlijk betekent mijn stukje tekst niet dat alleen de mensenlevens in Parijs tellen. Ik vind het heel erg dat je die conclusie daaruit trekt. Over de hele wereld gebeuren gruwelijkheden en niet alleen in Japan (waar overigens geen doden zijn gevallen na de tsunami), Libanon en Irak. Elk uur wordt er iemand zinloos vermoord of gaat er iemand dood aan een ziekte of natuurramp. Zonder dat jij en ik daar bewust bij stil staan. Ik snap je punt, maar ik bedoelde het goed en het is jammer dat jij mijn integriteit hiermee in twijfel trekt. Liefs Serena

   • Ier
    14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

    Dan kan Serena elke dag wel ergens bij stilstaan. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is en ik denk persoonlijk dat niemand iets heeft aan #prayforparis, wat schieten die mensen er mee op als wij een potje gaan bidden en hashtaggen? Maar goed, ze geeft wel aan dat ze er mee bezig is en dat lijkt mij voor op dit blog voldoende.

  • Susan
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Een beetje een flauwe reactie dit, natuurlijk gebeuren er elke dag erge dingen overal op de wereld. En (helaas) als Serena elke dag hierover zou ‘moeten’ schrijven dan blijft ze bezig… Wat er in Frankrijk is gebeurd komt voor veel mensen veel dichterbij (ze kennen iemand in Parijs, zijn er vaak zelf geweest, het is een Westers land) dan ergens buiten Europa. Daarnaast is het ook heel erg onverwacht.
   Misschien niet eerlijk, maar het is wel zo…

   Ik vind het erg netjes dat je begint met dat stukje Serena:).

   • aleyna
    16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

    En ik vind het weer een beetje flauw van jullie dat jullie met het tegenargument komen van ‘er gebeuren elke dag wel erge dingen op de wereld’. Dat snap ik zelf ook wel en daar gaat het mij ook niet om. Mijn punt is dat nu Serena een keer medeleven toont voor andere mensen, ik het jammer vind dat ze de onschuldig vermoorde mensen in Beirut en Irak er niet bij noemt.
    Dit is volgens mij de eerste keer dat ik zo’n berichtje zie in één van haar artikelen (ik volg Serena al jaaaren) en hoewel ik het heel mooi vind dat ze er even aandacht aan besteed, steekte het gewoon een beetje dat het overkwam alsof ze maar met de stroom meeging. That’s all.

 9. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Goeie tips, ik heb hierin veel geleerd bij slaaptherapie ook. Je blog ziet er steeds mooier uit qua opmaak ook Sereen, thumbs up! Met je mooie foto’s :)

 10. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ha, nou van onze 7 dagen in Curacao heb ik 6 dagen heel slecht geslapen met als resultaat dat éénmaal thuis ik gewoon doorging met het normale ritme. Een koele kamer, fris beddengoed en ontspannen vóór het slapen gaan is heel goed. Wat mij echter snel en opgewekt uit bed doet komen, is het gevoel dat er iets leuks op me wacht. Zoals een sieraad die ik half afgemaakt heb en waarmee ik pas de volgende dag verder kan.
  Dus mijn tip, start iets leuks wat je de volgende morgen pas kan afmaken, zoals een bos bloemen uitzoeken en pas de volgende dag gaan schikken.

  • 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   en als je weet dat er iets leuks wacht, val je ook makkelijker in slaap.

 11. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Heel fijn artikel, heb ik zeker wat aan:)

 12. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Balen dat het slapen zo slecht gaat. Wat bij mij hielp (BC before child) is mezelf heel zwaar laten voelen als ik plat op bed lig. Nu ik kinderen heb, heb ik geen enkele moeite om in slaap te vallen ;-)

 13. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Fijn artikel. Ik zet nu ook regelmatig mijn raam open, merk wel dat ik beter slaap

 14. Nadine
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik Netflix mezelf ook altijd in slaap. Ik zet ook altijd het licht zo laag mogelijk. Sinds kort heb ik een app om het blauwe licht uit je beeldscherm te filteren. Is nog beter voor je hersenen om in slaap te komen. Google het maar.

  Verder is mijn ultieme tip audioboeken luisteren. Ik kan serieus niet langer dan 20 minuten wakker blijven dan. Het liefst een boek die niet super spannend is en waar de voorlezer een lekkere monotone stem heeft. Succes gegarandeerd, echt! Sleep tight ;-)

 15. Lisa
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Hoi Serena,
  Lief dat je je artikel begint met een verwijzing naar wat er in Parijs is gebeurd!
  Ik vind het ook echt afgrijselijk…<3 Paris….
  x

 16. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik heb een klein beetje moeite met dit soort artikelen. Ik versta onder slapeloosheid niet dat je bijna een week niet goed slaapt. Ik versta daaronder dat je chronische slaapproblemen hebt (al jaaaaaaaaaaaaaren). Het duurt soms een uur voordat ik in slaap val, ik word elk uur wakker en val niet meteen meer in slaap. Ik moet 5 dagen in de week om 6u opstaan, dat breekt je. Soms word ik rond een uur of 3 wakker en kom ik gewoon niet meer in slaap. Ik ga dan vaak op de bank liggen of ik draai me zelfs om in bed (alsof dat gaat helpen…) Ik heb het gevoel dat mensen dit probleem niet serieus nemen. Zelfs de dokter niet. Hij zegt steeds ‘ja kijk het maar even aan’. Je moet erop aandringen voor slaappillen en een slaaponderzoek. Nogmaals, heel vervelend dat je een paar nachten niet goed hebt geslapen, maar om er dan een artikel van te maken met van die voor de hand liggende tips.. Échte slapeloosheid is niet zomaar op te lossen door je raam open te zetten.

  • Serena
   Auteur
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Hi Manouk, wat vervelend dat je hier zo’n last van hebt en dat je ook nog eens een keer niet serieus wordt genomen door je huisarts. Wat jij hebt lijkt me vreselijk en ik hoop dat je een manier vindt die uiteindelijk zal werken voor jou.

   Houd verder alsjeblieft in gedachten dat dit geen wedstrijdje is van “wie heeft er erger en meer last van”. Jij hebt zo te horen serieuze problemen maar dat betekent niet dat ik er geen last van mag hebben en er dus ook geen blogpost aan had mogen wijden. Dit is voor mij nu een probleem die ik graag wil aanpakken. En omdat ik er zelf ook al vanuit ga dat het tijdelijk is, denk ik dat ik genoeg heb aan deze tips en wilde ik ze ook graag delen voor de mensen die misschien met hetzelfde kampen.

   Ik lees je frustratie in je comment dus ik kan je alleen maar beterschap wensen met je chronische slapeloosheid. Liefs en een knuffel, Serena

  • Renate
   15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

   Dit stukje wekt enorme weerstand op, je moet je niet af laten schepen door een huisarts. Een huisarts weet helaas gewoon niet alles. Jouw problemen horen thuis in een slaapkliniek/centrum etc. Laat je door de huisarts doorverwijzen. Wil hij dat niet doen dan ga je op zoek naar een andere huisarts. Je gaat hier toch niet jaren mee doorlopen? Daar is het leven veel te kort voor…

 17. Danielle
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik slik melatonine pilletjes van Sleepzz als ik niet in slaap kan komen. Of het echt werkt weet ik niet maar ik slaap heerlijk!

 18. Diana
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Zelf heb ik ook een tip. Heeft te maken met je ademhaling: je ademt heel langzaam in bijv 8 sec, houdt het 4 sec in, en ademt heel langzaam in 7-8 sec uit. Als je dit een paar keer achter elkaar dit val je vanzelf in slaap.

 19. Diana
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik heb vannacht heel onrustig geslapen doordat ik vantevoren de extra nos uitzending gekeken heb, en vervolgens staken mensen vuurwerk af in mijn straat. Klonk echt als bomaanslagen.. Niet te geloven.
  Je hebt heel goede tips opgenoemd, dat van raam open wist ik dus echt niet. Ga ik zeker proberen :)

 20. Denise
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik slaap al zo’n 9 jaar slecht, ik word wakker om me om te draaien, als er een auto door de straat rijdt of als ik net in dommel en lekker een keer zucht of snurk.. ik functioneer er ook gewoon op omdat ik t inmiddels gewend ben maar kan ook zeker wel zeggen dat ik bijna tegen een depressie aan zit van alle stress (en wat ik nog meer meegemaakt heb).. van de stress slaap je nog slechter en van het slecht slapen krijg je nog meer stress.. slaap tabletjes van de huisarts werken niet dus ben inmiddels doorgestuurd naar een psycholoog waar ik volgende week eerste gesprek heb.. duimen voor positieve verandering :)

 21. Anne
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Je bedoelt het hartstikke goed, dat weet en snap ik, maar ik krijg toch de kriebels van woordkeuzes tov het incident in Parijs. ‘*Bloedeigen* stad’.. net als dat Chantal Bles op instagram zei ‘woorden *schieten* tekort’. De beste bedoelingen en je leeft net als ieder ander mee, maar dat gaat bij mij toch jeuken. Ik dacht ik zeg het even, doe er mee wat je wilt natuurlijk, jouw woorden jouw keuzes. Ik probeer je niks op te leggen ;)

  • Bettina
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Muggenzifterij noemen ze dit. En dan ook nog de moeite nemen dit te typen. Hetzelfde als ik jou zou wijzen op het woord hartstikke. Serena heeft goed verwoord wat in haar opkwam. En Chantal Bles ook. Wat heb je toch een zeurkousen!

   • Anne
    14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

    Wow, haatreactie noemen ze dit…. Ik probeerde mijn mening tenminste zo respectvol mogelijk te verwoorden zonder te bepalen voor mensen wat ze moeten doen/vinden en ja daar neem ik de tijd voor. Toch bedankt voor je aandacht en moeite die jij dan weer in mijn reactie stopt. Laten we een beetje aardig blijven naar elkaar..

    • Serena
     Auteur
     14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

     Nou, ik zou dit geen haatreactie durven noemen hoor, ik snap Bettina wel en zij deelt net als jij ook haar eigen ongezouten mening. Alleen dan iets feller. Je had het misschien ook beter bij je eerste gedachte moeten laten. Ik bedoel het goed en daar is alles mee gezegd.

    • julie
     14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

     Moet je dan bij elk woord je zegt 100 keer nadenken of het niet bij iemand in het verkeerde keelgat kan schieten? Waar zijn we dan mee bezig?

     • Bettina
      15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

      O Julie,wat zeg je nu? Je gebruikt weer het woordje schieten. Anne ‘schiet’ nu vast weer omhoog in haar stoel. Maar je hebt zo gelijk: wat moeten we nog als we over alles 100 X moeten nadenken voordat je iets zegt. De spontaniteit is dan ver te zoeken. Hoop echt dat dit soort nutteloze uitspraken niet meer worden gedeeld.

  • Laura
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Wat een zeikreactie zeg! Hebben meer mensen last van hier lees ik. Ga lekker in Meppel staan bij alle andere debielen om te protesteren tegen zwarte piet. Ik vind het knap dat Serena hier zo kalm op kan reageren, ik vreet mezelf helemaal op.

   • Anne
    15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

    Gezelligheid hierzo:)
    Ik bedoelde het niet zeikerig of dat je niks meer mag zeggen zonder na te denken over elk woordje en Serena staat in haar goed recht om te zeggen wat ze wil. Ik val haar daarom ook niet aan, maar probeerde het subtiel onder de aandacht te brengen en te benadrukken dat ze het uiteraard goed bedoeld, want daar twijfelt hopelijk niemand aan. Maar misschien zag ze het achteraf ook wel anders en dan is er niks mis mee dat iemand dat op respectvolle wijze onder de aandacht brengt. Nu is dat niet het geval en dan accepteer ik Serena’s mening ook. Prima toch.
    Nutteloze uitspraken zullen zéker nog heel vaak worden gedeeld Bettina, daar valt niks aan te doen. Wat jij nutteloos vindt, vind ik niet nutteloos en andersom. That’s life.
    Aan Laura zou ik graag de groetjes willen doen van zwarte piet, want ja geloof het of niet, maar ik ben voorstander van zwarte piet! Maar ik vind ook dat mensen die tegen zwarte piet zijn hun mening mogen delen en dat daar naar geluisterd kan worden zonder mensen voor debiel uit te maken.

 22. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Hihi houd me echt aan niets van deze tips, want ik slaap altijd gewoon al goed. Mijn raam moet juist echt dicht, haha anders wordt ik echt gek! Al lijkt mij die lavendel op mijn kussen sprayen wel een heel goed idee! :)

 23. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Allemaal heel goede tips, gelukkig voor mij slaap ik meestal als een roosje :)
  xx

 24. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik heb het snachts vaak heel erg warm, dus mijn raam staat sowieso altijd op een kier en ik zet mijn kachel nooit aan in mijn slaapkamer! Ik ben gek op lavendel en ik denk dat ik ook een keer zo’n spray ga kopen!

 25. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik slaap altijd met men raam open, zelfs in de winter. Anders kan ik gewoon niet in slaap geraken.

 26. stella
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Minder suiker eten!
  ik heb jaren slecht geslapen en sinds januari ben ik veel minder suiker gaan eten als try out. En raad eens,…….ik slaap weer lekker en voel mij uitgerust als ik wakker word.

 27. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Als je veel ligt te malen dan helpt het om een boekje naast je bed te leggen met een pen en vervolgens alles op te schrijven. Voor mij helpt dat echt. Toegeven dat het niet lukt en inderdaad opstaan op je ‘normale’ tijd werken het beste. Ik had van de zomer erg veel last van mijn jetlag en kwam pas weer in een normaal ritme toen ik de wekker moest gaan zetten ivm werk. Aangezien jij dat niet hebt, kun je misschien afspraken ‘s ochtends plannen zodat je wel je bed uit moet. Succes!

  • 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   Dingen van je afschrijven helpt inderdaad enorm!

 28. Tessa
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Tip: op mijn tablet heb ik de Twilight app geinstalleerd. Deze zorgt ervoor dat het scherm een warmere kleur krijgt in plaats van dat felle wit in de avonduren. Zo kun je toch nog je tablet gebruiken voor het slapen gaan ;)

 29. Marsekie
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Magnesium….google maar eens, is misschien het proberen waard! X

 30. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Echt erg wat er is gebeurt in Parijs. Fijne tips geef je, meestal slaap ik wel goed dan, maar altijd handig om misschien nog sneller in slaap te kunnen vallen wanneer het niet lukt.

 31. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik heb ook een lange tijd last gehad van slechte slaap. Op een gegeven moment kwam ik in een soort cirkel terecht waar ik niet meer uit kwam. Je kon niet slapen, hierdoor ging je de volgende nacht denken dat je weer niet kon slapen waardoor je juist niet kon slapen. Mijn tip is dus: Probeer niet te denken aan hoe graag je wilt slapen, ga lekker dromen over je droomhuis. En ja ik weet dat dit moeilijk is, ik spreek uit ervaring. Ook neem ik dagelijks pilletjes met melatonine, waardoor ik moe en rustiger wordt. En ik leg 1 uur van te voren, voor het slapen, mijn mobiel weg. Dat houdt je wakker.
  Xoxo

 32. Melissa
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik heb ook last van een slechte nachtrust, terwijl mijn vriend – ook een Tim! – weg is zodra het licht uit gaat (en soms zelfs nog eerder) en een hele nacht door kan slapen. Ik moet er sowieso een paar keer uit om te plassen, door plaspillen.

  Anyway, tips voor een goede slaaphygiëne:
  1. Op dezelfde tijd naar bed en uit bed, elke dag.
  2. Een goed geventileerde kamer. Donker als je van donker houdt, temperatuur wat je fijn vindt. Goed kussen. Die zooi. Logische dingen.
  3. Op bed niks doen wat er niet “hoort”: aka alleen slapen en sexytimes. Als je op bed ook TV kijkt en dergelijke, leert je brein dat je bed niet alleen voor slapen is. Als je er alleen slaapt denkt je brein bij het zien van je bed al Zzzzzzzzz! TV kijken en lezen en dergelijke moet dan eigenlijk op een stoel náást je bed.
  4. Een uur voor het slapen gaan geen schermpjes meer aan. Lukt mij nooit. Telefoonverslaafd!
  5. Lezen, sporten, etc. is allemaal top! Sowieso is sporten goed, want je moet wel echt moe zijn om te kunnen slapen.

  Ritme is vooral belangrijk dus, en je bed gebruiken waar die voor is bedoeld. Mij lukt het niet, haha! Ik slaap van 11 tot 11 soms, met tussendoor honderd keer wakker worden en wakker liggen. Dan om 6:15 eraf om te douchen, nope, fuck dat ik blijf wel liggen… Slecht!

 33. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Lezen helpt mij meestal wel als ik niet kan slapen en als mijn ritme erg verschoven is helpt melatonine om in slaap te komen.

 34. Jolijn
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Zelf neem ik altijd 1-2 uur voordat ik ga slapen een melatoninepilletje (waarvan de dosis heel laag is) en dit helpt me echt om goed in slaap te vallen. Je zou dit een paar dagen kunnen proberen om van je jetlag af te komen als bovenstaande dingen niet werken. Verder wilde ik nog even zeggen dat er tegenwoordig veel Ereaders zijn met een scherm dat precies leest als een boek. Ik heb zelf zo’n ereader, en dat is echt ideaal!

 35. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Wilde zeggen dat de foto dat je aan het spoonen bent met de kat me wel opvrolijkte deze ochtend; vind het ook fijn om tegen de poes aan te kruipen als ze op bed ligt (en als ze het toelaat)

 36. Aafke
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Goed dat je even stil staat bij Parijs. Laten we allemaal bedenken dat het grootste deel van de moslims niet hetzelfde denkt als de daders die deze acties vanuit hun geloof verantwoorden. Ook zij vinden het verschrikkelijk dat dit is gebeurd, dus geef hen alsjeblieft hier niet de schuld van.

  Nog een tip: download de app Twilight op je telefoon. Wanneer de zon ondergaat begint de app met het blauwe licht van je scherm wegfilteren. Dit gaat heel geleidelijk waardoor het niet vervelend is.
  Voor je computer is er f.lux. Dit werkt hetzelfde.

  Je noemt ook het niet lezen op een ereader. Als je een ereader gebruikt zonder ingebouwde verlichting kan het geen kwaad, dat leest namelijk hetzelfde als een papieren boek!

 37. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Vreselijk wat er is gebeurd in Parijs…

  Wat betreft slapeloosheid, ik heb het gelukkig niet vaak maar het is zeker frustrerend. Hier nog een paar tips waar je hopelijk wat aan hebt: televisie kijken/boek lezen kun je beter niet in bed doen maar liever in een andere ruimte. Zo associeert je lichaam de slaapkamer echt met slapen. En leg een notitieboekje naast je bed, zodat je alles op kunt schrijven wat je ‘s nachts te binnen schiet. Tot slot: een goed matras en kussen zijn ook erg belangrijk. Succes Serena!

 38. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Leuke tips! Wat vooral bij mij helpt is telefoon uit en een warme douche nemen. Een beetje lezen in een boek met een klein lichtje aan en dan zzzzzz……
  Liefs,
  Eva

 39. Syl
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Als ik niet kan slapen, neem ik altijd een kopje warme melk. Soms doe ik er een lepeltje honing of een blokje anijs bij.
  (Nou poets ik 2x per dag mijn tanden, maar in dit geval bij een slechte nachtrust, maak ik er géén 3e keer van. Want van een mintyfreshe adem ben ik meteen weer klaarwakker. )

 40. Caro
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Mooie lijst! Hele goede tips. Alleen zou ik juist niet naar Netflix kijken (of naar andere lichtbakken, zoals telefoon, tablet, laptop) voor het slapen gaan omdat het je melatonineniveau om zeep helpt waardoor je niet goed slaapt. Scheelt een hoop!

 41. Sandy
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  inderdaad heel triest wat in Parijs gebeurt is, mooi dat je het even noemt. Ik ken iemand die een daglichtlamp gebruikt en dat werkt bij haar ook goed.

 42. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Vooral sporten en de klok even wegleggen werkt voor mij heel goed. Ik ben echt zo’n iemand die uitrekent hoelang ik nog kan slapen en als ik niet snel in slaap val, kijk ik elke 10 minuten weer op de wekker. Verschrikkelijk! Handige tips geef je!

 43. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Leuk artikel en handige tips. Heel erg mooi die foto’s

 44. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Oeh, die klok naast je bed, die is echt killing inderdaad. Dan loop je maar te draaien en naar de klok te kijken, en te denken ‘ik kan nu nog … uur slapen totdat mijn wekker gaat’. Zelf heb ik ook weleens last van slapeloosheid. Mijn moeder geeft me dan altijd een pilletje met een iniminie hoeveelheid melatonine, wat waarschijnlijk helemaal niet ‘echt’ werkt, maar gewoon een handig placebo effect heeft :) Jij geeft ook echt handige tips in dit artikel, top!

 45. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Ik heb wel eens last van slapeloosheid. Meditatie en sporten is zeker helpen. Goede tips.

 46. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Wat er in Parijs is gebeurd is inderdaad verschrikkelijk, attent dat je hier nog een stuk over hebt geplaatst in dit artikel.
  Ik heb altijd last van slapeloosheid en dit is heel irritant. Ik heb sowieso een uur of 2 plafonddienst. Ik heb al van alles geprobeerd en er is eigenlijk niet echt iets dat werkt, maar ik ben er nu ook wel aan gewend. Ik zet vaak een film of serie op, als ik dan op een gegeven moment merk dat mijn ogen moe worden, moet ik ze gewoon meteen dicht doen. Doe ik dit niet, dan raak ik weer over mijn slaap heen. Netflix is dan ook ideaal. Verder het lezen van een boek ook.

 47. MamaVanBaby
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Inmiddels slaap ik zoo slecht, dat ik me moe voel wanneer ik normaal heb geslapen! Ben vannacht al voor de 8ste x wakker.

  Weet niet zo goed wat ik moet zeggen op Parijs. Rip voor de overledene en sterkte aan wie er bij was. Terreur komt steeds dichter bij! Gadverdamme..

 48. 14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Mooi dat je even stil staat bij Parijs..

 49. Ingrid
  14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

  Misschien zegt het feit dat ik dit artilel om 3.38 uur ‘s nachts lees genoeg ;)
  Je bent niet de enige….
  Alleen lees ik dit om afleiding te zoeken tegen pijn, klein verschilletje ;)

  • Ingrid
   14 november 2015 / zaterdag, 14 november 2015

   PS ik hoop dat jij inmiddels slaapt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *