3 x recept voor de lekkerste zomersalades

Het is hartje zomer dus in plaats van warme soepen en stamppotjes vullen wij onze maagjes nu met lekkere, lichte salades. De laatste tijd heb ik een aantal salades voor mezelf gemaakt die ik jullie niet wil onthouden. Ik heb alle recepten zelf verzonnen (behalve de Smashed Cucumber, waarvan ik de dressing alleen heb gecustomized).

Deze salades zijn niet alleen superlekker, ze zijn ook nog eens heerlijk fris en zitten boordevol vitamientjes! Perfect als tussendoortje, lunch, voorgerecht, bijgerecht of – als je twee keer zo veel maakt – als maaltijdsalade voor het avondeten.

Watermelon & Mint

zomerse salade recepten - 1 zomerse salade recepten - 2 zomerse salade recepten - 3Deze salade bestaat voor het grootste gedeelte uit watermeloen. Lekker zoet, maar ook dorstlessend en hydraterend. Het smaakt heerlijk fris in combinatie met de munt en basilicum. De rode ui geeft er een wat hartige touch aan en de zonnebloempitten zorgen voor een crunchy bite. Ik heb hier blauwe bessen bij gedaan om de salade wat zoeter en fruitiger te maken, maar mocht je liever voor een hartige variant gaan, vervang de bessen dan eens voor zwarte olijven. Als dressing kun je wat balsamicoazijn gebruiken, eventueel met wat peper en zout.

ingrediënten;
een kleine watermeloen
blauwe bessen
rode ui
geitenkaas
basilicum
munt
zonnebloempitten

werkwijze;
Snijd de watermeloen in kleine, hapklare stukjes. Zelf heb ik ze in kubusjes van 1 cm gesneden. Snijd de rode ui in ringen. Gooi wat blaadjes munt en basilicum in een kom, leg daar de watermeloenkubusjes op, de rode ui, blauwe bessen, verbrokkel de geitenkaas erboven en garneer met in reepjes gesneden munt- en basilicumblaadjes.

Grapefruit & Fennel


zomerse salade recepten - 4
zomerse salade recepten - 5 zomerse salade recepten - 6Deze salade is verrassend lekker! Toen ik een foto van deze salade over whatsapp naar mijn zusjes stuurde stond Tara amper 5 minuten later op de stoep. Tara is een echte foody en was heel benieuwd naar deze combinatie van smaken. Ze verwachtte dat de salade een beetje bitter zou zijn, maar niets is minder waar. Door de lichtzoete, frisse anijssmaak van de venkel valt dat bittere namelijk reuze mee. De granaatappelpitjes maken de salade lekker knapperig, de radijsjes zorgen voor een hartige bite en de mozzarella geeft er weer een romige, smeuïge touch aan. De dressing heb ik eenvoudig gehouden door er slechts wat grapefruitsap over uit te knijpen met wat peper om het af te maken. Ik vind deze salade echt een topper en het is ook nog eens een lust voor het oog. Het ziet er prachtig en culinair uit, waardoor dit recept perfect is om indruk te maken tijdens je dinner party!

Ingrediënten;
grapefruit
venkel
radijsjes
granaatappelpitjes
mozzarella

Werkwijze;
Pel de grapefruit en snijd het in smalle partjes, snijd de venkel in smalle reepjes en snijd de radijsjes in smalle plakjes. Leg alles op een bord, strooi er wat granaatappelpitjes overheen en scheur de mozzarella in kleine stukjes, die je vervolgens verdeelt over je bord. Garneer met venkelgroen.

Smashed Asian Cucumber & Cilantro

zomerse salade recepten - 7 zomerse salade recepten - 9 zomerse salade recepten - 8Ik ontdekte van de week een geweldige foodblog met ALLEEN MAAR Aziatische recepten. Geweldig! Ik ben – zoals jullie wellicht weten – dol op de Aziatische keuken en ik zie op die blog alleen maar recepten staan die ik zeker moet proberen. Als je benieuwd bent, de blog heet The Woks of Life (geniale naam!). Hier stuitte ik op het recept voor Smashed Cucumber Asian Salad. Komkommers bestaan voor 90% uit water en hydrateren ons lichaam. Een goede manier om vocht binnen te krijgen dus, buiten water drinken om. De dressing voor deze salade is zelfs een beetje pittig, en pittig eten zorgt voor zweten, en zweten koelt ons lichaam af. De Smashed Cucumber salade is dus uitermate geschikt voor hete dagen! Dit recept is de favoriet van Tara en mij. Het is fris, licht, sappig en vol van smaak. En ook nog eens klaar binnen no-time! Perfect als tussendoortje, maar ook geweldig als side dish. Een absolute must-try.

Ingrediënten;
koriander
komkommer
rijstazijn
limoensap
gembersiroop
sojasaus
teentje knoflook
sambal
sesamzaadjes

Werkwijze; leg de komkommer neer op een snijplank en leg er een groot mes op, met de platte kant op de komkommer. Sla nu met je hand (ik gebruikte een grapefruit, dat kan ook!) met geringe kracht op het blad van je mes, zodat de komkommer deels uit elkaar splijt. Herhaal dit over de gehele lengte van de komkommer. Trek hem eventueel wat uit elkaar en snijd er langwerpige stukken van (ongeveer 2-3 cm lang). De komkommer is nu lekker ‘mushy’ en sappig. Maak vervolgens de dressing door 3 delen rijstazijn met 1 deel sojasaus te mengen. Voeg hier een scheutje gembersiroop, een klein beetje limoensap, een uitgeperst teentje knoflook en sambal naar smaak aan toe. Goed mengen. Doe de koriander en de komkommerstukjes in een kom, giet de dressing erover, lekker husselen, en garneer met sesamzaadjes.

lekkerste zomersalades
Ik hoop dat jullie leuke (en lekkere!) inspiratie hebben gekregen van deze frisse zomersalades! Ze zijn klaar in een handomdraai en zorgen er tegelijkertijd voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Bovendien zien ze er prachtig uit, vinden jullie ook niet?

Welk van de drie salades spreekt jou het meeste aan, die met watermeloen, grapefruit of komkommer?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

43 Reacties

 1. Roos
  18 juli 2015 / zaterdag, 18 juli 2015

  Ew watermeloen met ui? Lijkt me even onsmakelijk als bijv. een combi van aardbeien en jalapeno pepers.

  • Serena
   Auteur
   18 juli 2015 / zaterdag, 18 juli 2015

   En tóch is het lekker!

 2. 14 juli 2015 / dinsdag, 14 juli 2015

  De salade met komkommer spreekt mij het meest aan. Ik houd echt ontzettend van Aziatische gerechten. Fijn dat je Woks of life deelt, daar moet ik zeker even gaan kijken.

 3. 12 juli 2015 / zondag, 12 juli 2015

  Ik ben dol op salades in de zomer dus ik vind zulke recepten erg fijn!

 4. Audrey
  12 juli 2015 / zondag, 12 juli 2015

  Die laatste!! mmmmm

 5. cora
  10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  De laatste lijkt me heerlijk! Zelf maak ik met dit weer graag een koude pastasalade van penne, gerookte zalm, cherry tomaatjes, rucola, bosui of rode ui en op smaak met wat azijn gemixt met een beetje suiker. Heerlijk en hartstikke gezond

 6. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Ik krijg op slag honger van deze prachtige foto’s!

 7. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Wat een heerlijke salades lijken me dit! Vooral omdat er zoveel lekker fruit doorheen zit.

 8. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  De watermeloen & de grapefruit spreken mij het meest aan! Wat ziet dat lekker uit!

 9. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Zien er heel leuk uit! Denk dat ik vanavond die met watermeloen ga maken, alleen die grapefruit en fennel ziet er ook heerlijk uit!

 10. Sanne
  10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Leuke recepten en totaal niet standaard met een twist, gewoon helemaal anders en origineel! Ben ook zeker benieuwd naar de tweede.

 11. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Wat maak je toch altijd prachtige foto’s bij je artikelen! Bij deze foto’s krijg ik echt gelijk zin om de salades op te eten. En wat een leuke combinaties 🙂

 12. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Wat een super lekkere salades, ben ook wel erg benieuwd naar die laatste, ga ik snel een keer maken 🙂

 13. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Ik ben gek op zomerse salades! Vooral die met watermeloen en mint lijkt mij heel lekker 🙂

 14. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Wat een heerlijke salades! De eerste is niet echt iets voor want ik lust geen meloen, maar de andere lijken me echt heeerlijk! 🙂

 15. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Oeh watermelon (oke waarom moet ik nu aan de watermelon van Beyoncé denken he gatver hahaha) lijkt mij heel lekker net als de Asian komkommer salade.

  Ik ben geen fan van grapefruit.

 16. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Die Asian salad lijkt me heerlijk :-)!

 17. Judith
  10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Je hebt weer prachtige foto’s gemaakt! & bedankt voor de heerlijke recepten, ga ze direct pinnen en uitprinten

 18. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Aah, hier gaat mijn hartje sneller van kloppen! Salades in de zomer: heerlijk, ik maak het nu ook om de haverklap. Wel fijn om nu ook even wat receptjes van jou te lezen, deze salades zien er weer heel anders uit dan de mijne. Fijne afwisseling! Ze lijken me allemaal echt mega lekker!

 19. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Wat een leuke ideeën! De eerste lijkt me het lekkerst.

 20. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Die met watermeloen ziet er heerlijk uit! Ik heb zelf wel eens een versie geprobeerd met fetakaas, maar ik denk dat geitenkaas ook heerlijk is aangezien dat een wat sterkere smaak heeft van zichzelf! Ga het binnenkort proberen! 🙂

 21. Lisa
  10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Wat een prachtige foto’s!

 22. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Hmm ze zien er lekker uit! Zelf maak ik graag een koude salade met gerookte zalm,appel, komkommer, tomaat, sla en croutons 🙂

 23. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Yummm wat een heerlijke recepten allemaal! Heel erg leuk! Die laatste lijkt me echt heerlijk ik houd van die Aziatische smaken. Maar die anderen klinken ook heel erg verfrissend. Liefs

 24. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Ze zien er heerlijk uit! Heb je de recepten zelf bedacht? Eigenlijk zou het dan wel gaaf zijn om een kookboek te schrijven! Je bent hier echt goed in!

  • Serena
   Auteur
   10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

   hi Manon,
   ik bedenk al mijn recepten zelf, en soms is het geïnspireerd op een ander recept, dan vermeld ik dat erbij. De eerste twee salades heb ik dus zelf bedacht en de laatste met komkommer is een klassiek Aziatisch recept waarvan ik de dressing heb aangepast. Het lijkt me superleuk om een kookboek te maken! Misschien iets om over na te denken… 🙂

 25. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Hmm, mij spreken ze alle drie even erg aan! 🙂

 26. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Die tweede kan zo in een receptenboek, prachtige foto’s! En de eerste zou zomaar eens mijn lunch kunnen worden van vandaag 😀

 27. Syl
  10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Bij iedere salade dacht ik oe aaa dat is ook lekker.

 28. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Oeh dis laatste is zeker mijn favoriet. Fijne recepten dit! Thanks!

 29. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Oeh lekker!! De foto’s zijn ook weer prachtig!

 30. 10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Originele recepten, vooral die eerste twee hebben aparte smaakcombinaties! Mij lijkt de salade met komkommer het lekkerst, ik ben dol op komkommer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *