10 film aanraders van vóór 2000

Door Nena – Het is jullie vast niet ontgaan dat ik een goede film wel kan waarderen. En misschien weten jullie ook wel dat ik van actie en spanning houd en eigenlijk het liefst zelfs een goede horror film kijk?! Het is natuurlijk leuk om jullie film tips te geven van films die ik de afgelopen tijd heb gezien, maar er zijn ook zo ontzettend veel films van ruim 10 jaar geleden. Ik realiseerde me dat misschien niet iedereen deze films al gezien heeft? Vandaar dat ik daar in dit artikel graag aandacht aan wil besteden. Vandaag deel ik mijn 10 film aanraders van vóór 2000!

Pulp Fiction (1994)

Plot: Jules (Samuel L. Jackson) en Vincent (John Travolta) werken voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace (Ving Rhames). Vincent komt in de problemen als hij Mia (Uma Thurman), de vrouw van Wallace, een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch (Bruce Willis), die Wallace belazert en er met z’n geld vandoor gaat.
Mijn mening: In een top 10 als deze, mag Pulp Fiction natuurlijk niet ontbreken. Alleen al vanwege de geweldige cast en de regisseur is dit meesterstuk een kijkje waard. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de film zelf veel te laat gezien heb, maar gelukkig kan ik hem tegenwoordig aan mijn ‘watched list’ toevoegen. De film is wel wat lastig te volgen (tenminste dat vind ik). Tarantino laat vier verschillende verhaallijnen niet chronologisch door elkaar lopen. Personages die eerder in de film al om het leven waren gekomen, zijn in een volgende scène weer springlevend. En net wanneer je als kijker de draad volledig dreigt kwijt te raken, valt alles op zijn plaats. Dit is een film waarbij het misschien aan te raden is om hem na afloop nog een keertje te kijken…
Geregisseerd door: Quentin Tarantino
Genre: Misdaad
Met: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman en Bruce Willis
Speelduur: 154 minuten
Jaar: 1994
IMDB: 9.0

Fight Club (1999) 

Plot: Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ”Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.” De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.
Mijn mening: Een bijzonder harde film met een aantal zéér goede vechtscènes. De film begint eigenlijk pas op het moment dat de verteller Tyler Durden ontmoet. Op de terugweg van een zakenreis, ontmoet de verteller Tyler Durden (Pitt) in een vliegtuig. Bij terugkeer blijkt zijn appartement te zijn opgeblazen en kan hij nergens terecht. Eerst wil hij Marla (een vrouw die hij heeft leren kennen tijdens één van zijn praatgroep sessies) bellen maar belt, in plaats van naar haar, naar Tyler via het visitekaartje dat hij van hem kreeg. Ze ontmoeten elkaar in een bar en discussiëren over de moderne man. De verteller vraagt of hij bij Tyler mag verblijven. Tyler zegt ja, maar de verteller moet hem een plezier doen door hem zo hard mogelijk te slaan. De twee maken ruzie op de parkeerplaats van de bar. Na het gevecht logeert de verteller bij Tyler en blijft daar mettertijd ook wonen. De verteller komt erachter dat het vechten hem pleziert. Zo ontstaat Fight Club.
Geregisseerd door: David Fincher
Genre: Komedie/ Thriller
Met: Edward Norton, Brad Pitt en Helena Bonham Carter
Speelduur: 139 minuten
Jaar: 1999
IMDB: 8.8

Forrest Gump (1994)

Plot: De film vertelt het verhaal van de simpele Forrest Gump (Tom Hanks). Zijn lage IQ weerhoudt hem er niet van om een grote rol te spelen bij diverse belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Zo zien we hem in Vietnam vechten, Elvis en JFK ontmoeten, enzovoorts. Tussen deze gebeurtenissen door komt hij eens in de zoveel jaar zijn grote liefde Jenny (Robin Wright) tegen.
Mijn mening: Wanneer ik zeg: “Run Forrest! Run!!” Dan zeg jij: “Forrest Gump” Zo niet, dan moet je deze film nodig eens gaan kijken! Het verhaal gaat over de aandoenlijke Forrest Gump en zijn grote liefde Jenny. De film is gebaseerd op de roman van Winston Groom en heeft geen typisch plot. Het beschrijft ‘slechts’ de imponerende levenswandel van Forrest Gump. Het is een zeer bijzondere film waarbij je af en toe zal moeten lachen, maar ook wel wat dramatische momenten kent.
Geregisseerd door: Robert Zemeckis
Genre: Drama/ Komedie
Met: Tom Hanks, Robin Wright en Gary Sinise
Speelduur: 142 minuten
Jaar: 1994
IMDB: 8.7

Se7en (1995)

Plot: Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema ‘de zeven hoofdzonden’ met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Mijn mening: Se7en is een film die regelmatig terugkomt op tv. De sfeer en vooral de stijl van de film zijn de krachtige eigenschappen van deze film. Se7en was in deze tijd een van de eerste films die op deze manier het verhaal van een seriemoordenaar wist te verfilmen en was daardoor erg vernieuwend. Je moet wel een beetje tegen spanning kunnen en soms een vrij sterke maag hebben, want er zitten een paar scènes tussen die weinig aan de verbeelding overlaten. Tot op het eind blijft deze film spannend!
Geregisseerd door: David Fincher
Genre: Thriller / Misdaad
Met: Morgan Freeman, Brad Pitt en Gwyneth Paltrow
Speelduur: 127 minuten
Jaar: 1995
IMDB: 8.6

The silence of the lambs (1991)

Plot: Clarice Starling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal “The Cannibal” Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.
Mijn mening: Mijn favoriete films zijn ooit beginnen met dit deel uit 1991. The Silence of the lambs, gebaseerd op de boeken van Thomas Harris. Je maakt voor het eerst kennis met Dr. Hannibal Lecter en Clarice Starling. Dr. Hannibal, zelf een psycholoog, zit gevangen in een psychiatrische inrichting. Wanneer Clarice, een jonge FBI-agente, tegenover Hannibal zit, voelt zij zich erg onzeker. Hannibal weet angstvallig veel over haar en weet op een intrigerende wijze psychologisch met haar te spelen. Dat is wat ik zo spannend vind. Het psychologische spel tussen Hannibal & Clarice! Dr. Hannibal wil alleen meewerken als Clarice persoonlijke dingen over zichzelf vertelt. Als tegenprestatie geeft Hannibal Clarice een hint over Buffalo Bill.Ik vind Anthony Hopkins een groot acteur en ik ben sinds deze film echt fan van zijn acteerwerk. Een film over een bizarre samenwerking tussen een FBI-agente en een psychopaat/moordenaar. Als je van thrillers houdt en bizarre moordzaken, dan moet je deze film zeker gaan kijken! Mocht je het een goede film vinden, dan is Hannibal het vervolg en Red Dragon Deel 3. Recent is nog de film Hannibal Rising uitgekomen. Al blijft deel 1 het best!
Geregisseerd door: Jonathan Demme
Genre: Thriller / Misdaad
Met: Anthony Hopkins, Jodie Foster en Scott Glenn
Speelduur: 118 minuten
Jaar: 1991
IMDB: 8.6

The usual suspects (1995)

Plot: Na een explosie in een haven vertelt ooggetuige Verbal Kint aan de politie hoe het allemaal zo ver is gekomen. Via flashbacks zien we hoe vijf criminelen bij elkaar gebracht werden bij een “line-up”. Ze besluiten hierna samen een overval te plegen. Er lijkt echter iemand achter de schermen de hele bijeenkomst op touw gezet te hebben.
Mijn mening:  The Usual Suspects is een zeer knap opgezette en ingenieuze film. De film wordt verteld aan de hand van flashbacks door de ogen van de manke crimineel Roger ‘Verbal’ Kint. Je moet je wel enigszins concentreren, want door de vele sprongen in de tijd en het  wat lastige plot is het soms wat lastig de film goed te kunnen volgen. Althans, ik heb daar zelf wat moeite mee. Aan het einde van de film vallen de puzzelstukjes als het goed is op zijn plaats. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik de film daarna nog een keer moest kijken om het goed te snappen! Na een tweede keer kijken vond ik de film zelfs nóg beter (of snapte ik hem toen pas?)! Het is lang geleden dat ik deze film gezien heb. Maar vooral het einde staat mij haarscherp bij… Dat had ik namelijk niet verwacht. Kevin Spacey speelt wel vaker in aparte films (K-pax bijvoorbeeld) en misschien is het juist wel het stukje mysterie dat ik het zo interessant vind. Je weet niet wat je kunt verwachten. Ik houd daar wel van!
Geregisseerd door: Bryan Singer
Genre: Misdaad / Mystery
Met: Kevin Spacey, Gabriel Byrne en Benicio Del Toro
Speelduur: 106 minuten
Jaar: 1995
IMDB: 8.6

American History X (1998)

Plot: American History X is een krachtige film over racisme in Amerika. Derek Vinyard (Edward Norton) is een skinhead die een diepe hekel aan negers heeft sinds deze zijn vader hebben vermoord. Wanneer ‘s nachts in zijn auto wordt ingebroken doodt hij twee van de zwarte daders. Hiervoor gaat hij de gevangenis in. Tijdens zijn gevangenschap raakt zijn jonge broertje steeds meer onder de indruk van het neo-nazisme en gaat de zelfde kant op als zijn oudere broer. In de gevangenis komt Derek echter langzaam tot inkeer en realiseert zicht de leugen die hij zichzelf heeft voorgehouden. Eenmaal uit de gevangenis moet hij zich losmaken van zijn voormalige leven, en tegelijkertijd zijn broer van de ondergang zien te redden.
Mijn mening: Dit is echt een film die een hele grote impact achterlaat. In ieder geval, dat deed de film bij mij. Vanwege het onderwerp, maar ook door het aangrijpende verhaal, de vertolking van de rollen van Derek & Danny (gespeeld door Edward Norton en Edward Furlong) en de welbekende (harde) scènes. Dit is gewoon een film die je gezien moet hebben.
Geregisseerd door: Tony Kaye
Genre: Misdaad / Drama
Met: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk
Speelduur: 119 minuten
Jaar: 1998
IMDB: 8.6

Reservoir Dogs (1992)

Plot: Cabot is de ongeschreven meester in het organiseren van overvallen op juweliers. Zijn zoon ‘Nice Guy’ Eddie brengt een bende criminelen bij elkaar om een belangrijke diamantair te beroven. De zes weten niets van elkaar af en kennen slechts elkaars codenamen: Mr. White, Mr. Blue, Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Brown en Mr. Blonde. Meer zelfs, de heren hebben allemaal de instructie gekregen om hun echte identiteit geheim te houden en geen enkele aanwijzing te geven. Wanneer de overval achter de rug is, krijgen ze een financiële beloning die een rustige oude dag verzekert. Maar tijdens de hold-up loopt echter alles fout.
Mijn mening: Je moet er een beetje van houden, maar als je van Quentin Tarantino houdt dan zal je deze film ook wel gezien hebben. Met dit regiedebuut van Tarantino laat hij direct zien wat hij allemaal in huis heeft. De sfeer is uitstekend, dankzij een prima script en een wederom een goed gekozen cast. Het is echt weer een typische Tarantino film met een jaren ’70 randje. Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet helemaal mijn soort film is vanwege het genre en de stijl. Soms MOET je een film gewoon gekeken hebben vanwege zijn goede status en zijn regisseur…
Geregisseerd door: Quentin Tarantino
Genre: Misdaad / Drama
Met: Harvey Keitel, Michael Madsen en Tim Roth
Speelduur: 99 minuten
Jaar: 1992
IMDB: 8.6

The Green Mile (1999)

Plot: Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de ‘Dodengang’ van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand…
Mijn mening: Ik denk dat ik dit vooral een hele mooie film vond. Ik vond de opzet van de film al heel prettig om naar te kijken. Paul (Tom Hanks) die als oude man terugkijkt op zijn leven als gevangenisbewaker en aan de hand van flashbacks zijn verhaal verteld. Ik moest wel even wennen aan het stukje ‘fantasy’ in de film, maar het bijzondere verhaal en het goede acteerwerk maken dat eigenlijk al snel weer goed. Daarnaast zet Michael Clarke Duncan een geweldige rol neer als John Coffey.
Geregisseerd door: Frank Darabont
Genre: Fantasy / Drama
Met: Tom Hanks, David Morse en Michael Clarke Duncan
Speelduur: 189 minuten
Jaar: 1999
IMDB: 8.4

Return to paradise (1998)

Plot: Drie vrienden, Lewis, Sheriff en Tony, brengen een vakantie door in Maleisië en genieten van de vrouwen en drugs die ze ter beschikking hebben. Aan het einde van hun vakantie besluiten Tony en Sheriff terug te gaan naar huis, maar Lewis blijft. Wat Tony en Sheriff echter niet weten is dat Lewis de volgende dag wordt gearresteerd voor het bezitten van hash en de doodstraf krijgt. Jaren later worden Tony en Sheriff geconfronteerd met de zaak van hun toenmalige vriend. Het is de vraag of ze teruggaan om hun vriend te helpen of thuisblijven om voor hun gezin te zorgen.
Mijn mening: Ten slotte nog een film die niet zozeer een hoog cijfer krijgt op IMDB, maar wel door mij. Ik had deze film toch wel een 8.0 gegeven. Dat komt doordat het verhaal me heel erg heeft aangegrepen en vervolgens nog een paar dagen aan het denken heeft gezet. Wat zou je zelf doen? Terug naar de hell op aarde (als het gaat om veroordeeld worden op drugsbezit) met het risico om zelf zwaar gestraft te worden, maar wel om je vriend eventueel(!) te kunnen helpen? Of blijf je veilig thuis om voor je gezin te zorgen?
Geregisseerd door: Joseph Ruben
Genre: Drama / Thriller
Met: Vince Vaughn, Anne Heche en Joaquin Phoenix 
Speelduur: 111 minuten
Jaar: 1998
IMDB: 6.7

Ik heb het voor dit artikel bij deze 10 films gehouden, maar ik had het artikel nog kunnen aanvullen met véél meer films! Als jullie daar behoefte aan hebben, dan hoor ik dat graag. Wie weet schrijf ik dan een Part II. Als tip wil ik jullie nog even meegeven, dat je altijd een kijkje kunt nemen op IMDB en dan met name de top 250. Alle bovenstaande films zijn daar terug te vinden, maar natuurlijk ook klassiekers als The Godfather trilogie en de nummer 1 best beoordeelde films: The Shawshank Redemption, waar ik in dit artikel al aandacht aan had besteed.

collage movies top 10

Ik ben benieuwd wie van jullie het grootste gedeelte van deze films al kende? Of voor wie er nog grote verrassingen tussen zaten? Heb je een film nog niet gezien en het genre/ verhaal spreekt je aan? Dan zijn ze stuk voor stuk de moeite waard.

Welke film(s) zou je graag (nog een keer) willen zien? Wat zijn jullie ‘oude’ film toppers?

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: 
nenaburger

 

Volg:

133 Reacties

 1. Sinderella
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik ken maar 1 film uit het lijstje, een part 2 film aanraders zou fijn zijn.

 2. Ester
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ahh, forest Gump & de green mile, geweeeldig mooie films!
  American History X is echt niets voor mij haha.

 3. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik heb alleen The Green Mile en American History X gezien en dan ook nog op school. Vooral die verschrikkelijke stoeprand scene uit AHX blijft voor eeuwig in mijn geheugen gegrift!

 4. Danielle
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  ik ken ze allemaal, behalve de laatste. echt goede films heb je uitgekozen nu. heb je One Flew Over the Cuckoo’s Nest gezien? en Natural Born Killers? en ook A Clockwork Orange, Full Metal Jacket, 2001: A Space Odyssey en Mulholland Drive kan ik je heel erg aanraden.

 5. Ilona
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  The green mile is echt mijn favoriet, prachtige film.

 6. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik ken eigenlijk alleen The Green Mile, dat is wel echt een mooie film ja!

 7. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Forrest gump heb ik al vaker gezien..

 8. Jodie
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Forrest gump vind ik echt een leuke, bijzondere maar ook wel een beetje een zielige film :). Ik heb die al een paar keer gezien en het blijft een leuke film haha

 9. Stéphanie
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Face/off hoort zeker thuis op die lijst!!

  • Demi
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   1 of my all time favourites too

 10. Petra
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Oe part 2 of zeker nog meer leuke series!

 11. Demi
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Jaaaa films altijd leuk.. Top 10s en aanraders van anderen!! Ik zeg laat part 2 maar komen

 12. Laura
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Eigenlijk mis ik Thelma & Louise een beetje in dit rijtje met een super hongerdood brad pitt als bij rol. Verder zou ik nog What’s eating Gilbert grape en the basketball Diaries aan het lijstje willen toevoegen.

  Alle films van je lijst heb ik trouwens gezien vond ze super maar Reservoir Dogs long me ever north boeien doe mij dan maar from dusk til dawn.

  • Laura
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Hongerdood omg spellingscontrole wordt steeds enger! Ik bedoelde piep jonge.

   • Danne
    2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

    Haha! ‘Spellingcontrole wordt steeds enger’. Moest zo lachen om deze zin!

   • Nena
    Auteur
    2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

    Haha, ik dacht al… 😉

 13. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  De meeste van die films heb ik ooit wel gezien (lang geleden). Ik denk dat als ik ze nu kijk nu ik ouder ben ze veel leuker zal vinden!

 14. Lisa
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Pulp Fiction! Silence of the lambs! American History X! The Green Mile!
  Allemaal films die ik ook top vind, hele fijne top 10 dus.

  Voor mij hoort ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’ er ook tussen 🙂

 15. Ingrid
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Moet stiekem bekennen dat ik Forrest Gump nog niet (helemaal) gezien heb. Return to Paradise is een nieuwe voor mij, ga ik zeker eens kijken!
  Ik zou American Beauty zeker aan willen raden, absoluut een van mijn topfavorieten. Ook 10 Things I Hate About You is een leuke romkom. Maar ook The Matrix mag niet ontbreken, een echte must-see van voor 2000!

  • Danielle
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   ja Matrix is erg leuk. en Star Wars haha

 16. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Leuk! Ik heb nog geen van alles gezien, maar vooral over Forest Gump heb ik veel gehoord. Maar eens gaan kijken dan!

 17. Loes
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Forrest gump & the green mile behoren zeker tot mijn lievelingsfilms.

 18. Sara
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Allemaal gezien, behalve Return to Paradise! Misschien toch een keer doen dus… In plaats van een part II is het wellicht ook een leuk idee om een lijst te maken met “klassiekers” van elk genre (horror, comedy, thriller, drama, fantasy, animatie, etc). Of gewoon een top 10 horrors! Jaaaaa

  • Demi
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Helemaal mee eens!! Ik kijk er al naar uit!

   • Demi
    2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

    Top 10 psychologische thrillers!! Wanted much!! 🙂

  • 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Het valt me op dat het alleen maar bekende films zijn (op één na dan). Daar zit nog verschil tussen. En ik zeg niet dat het niet mag ofzo, ik zou het een keer leuk vinden omdat ik dan ook weer, hopelijk, nieuwe films leer kennen.

 19. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Hoewel ik het volledig eens met je ben dat dit toch wel films zijn die je moet gezien hebben vind ik het wel een beetje de films die je zou verwachten. Het zijn een beetje de begaande paden.

  Misschien kun je een volgende keer wat films kiezen die je zelf echt prachtig vond maar die iets minder bekend zijn of juist worden verguisd door de halve filmwereld.

  • 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Grrr … ging net niet helemaal goed. Dus hier de rest van de reactie 😉

   Al heb je dat met Return to Paradise al wel gedaan, die vond ik zelf niet zo heel interessant. Eigen aanraders vind ik toch echt Braveheart, A Knight’s Tale, The Shawshank Redemption & The Truman Show.

   Kom er nu wel achter dat heel veel van mijn favorieten echt rond 2000 of net een paar jaar later zitten waarvan ik dacht dat dat al veel langer geleden was.

   • Nina
    2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

    Je zegt dat ze echt films noemt die je zou verwachten/ bekend zijn, maar zelf noem je Braveheart en the Shawshank Redemption. Dat zijn ook echt heel erg bekende films !
    Deze reactie is trouwens niet lullig bedoelt ofzo, maar het viel me gwn op.

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Hoi Alicia,
   Dat was juist een beetje de bedoeling van dit artikel. Dat het bekende films zijn die zo goed zijn, dat iedereen ze eigenlijk gezien moet hebben. Zo niet, dan moet je ze zeker gaan kijken. In de inleiding schrijf ik ook dat ik me realiseerde dat waarschijnlijk niet elke bezoeker alle films zal kennen. En zoals je ziet staat er regelmatig tussen de comments dat bezoekers zelfs nog niet één van deze films heeft gezien! Of mensen vullen hun lijstje aan of gaan een goede film nog een keer kijken. Vandaar dus dit lijstje 😉

 20. Annika
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik kende er geeneen :S Maar ik ben ook in 1996 geboren 😉
  Ik kijk met mijn ouders vaak naar oudere films. Vooral Woody Allen (zijn oudere films): Purple rose of Cairo, Small time crooks, Mighty Aphrodite en Melinda and Melina heb ik oa gezien. Maar ik vond Dog day afternoon ook erg leuk. En ik weet niet of Calender Girls ook van voor 2000 is, maar die vond ik ook heel grappig 🙂

 21. Nina
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Geweldige filmsmaak heb je zeg! Tarantino is wat mij betreft de beste regisseur aller tijden! Zijn films hebben me nog nooit teleugesteld en zitten altijd vól humor. (Haha die scene van Pulp Fiction waarbij Jules, Samuel L. Jackson, de ‘big kahuna burger’ eet. Say What! Do they speak English in what? haha Lol) zn nieuwste film, Django Unchained, was ook super.
  Maar de rest is ook heel erg leuk. The silence of the lambs en se7en vind ik altijd zo spannend 🙂 En Forrest Gump vind ik heel erg mooi.

  • Nina
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   O en de muziek in Tarantino’s films is trouwens ook super 🙂

   • Demi
    2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

    Zoals de muziek in kill bill

 22. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Een heel deel heb ik nog niet gezien maar The Silence Of The Lambs is echt een van mijn all time favorites. Die kan ik gewoon blijven kijken!

 23. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  The Green Mile is een van mijn favo movies. Huilen gegarandeerd ook!

 24. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Jaaa pulp fiction , reservoir dogs en fight club 🙂

 25. Mireille
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Edward Norton in fight club en american history x <3 heb ze beide in de kast liggen. Alleen return to paradise en the usual suspects kende ik nog niet. Bedankt voor de tip!

 26. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  The Green Mile en Forest Gump zijn twee van mijn favoriete films! 😀

 27. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Geweldige lijst, die had ik zelf kunnen maken. Ik ‘mis’ alleen nog The Shawshank Redemption, ook al zo’n geniale film!

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Daar had ik al een keer over geschreven, dus daar verwijs ik onderaan het artikel naar.

 28. Claudia
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Oh, Leuk! Mijn oude film toppers zijn: ‘natuurlijk’ Breakfast at Tiffany’s, Clueless, The Breakfast Club, Heathers (hmm, teen movies). En ik wilde Ghost World zeggen, maar ik had het toch maar even opgezocht maar die is van 2001.. toch wel oud voor mij aangezien ik hem ‘pas’ in 2006 voor het eerst had gezien geloof ik.

 29. Ginny
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik heb zelf een heel groot stuk van de greene mile gezien maar mocht niet verder kijken omdat het al te laat was (schoolavond).
  Ik vond het een fantastische film, en heel er verdrietig en hoopvol!!
  Ben echt een fan ervan!

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Heb je hem daarna nooit meer afgekeken? Dat zou ik anders nog wel even doen!

 30. Barbara
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Return to Paradise ken ik niet, de rest wel. Ondanks dat veel van de bovenstaande films expliciet geweld bevatten, vond ik de scene met de muis in The Green Mile het vervelendst om te zien. Ik voel me ook helemaal naar als ik eraan terug denk 🙁

 31. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Hmm, ik heb ze niet allemaal gezien. Ik houd niet zo van actiefilms, dus die sla ik meestal over. The Green Mile is natuurlijk een prachtige film en echt echt echt een must see voor iedereen.

 32. n
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ah thanks voor dit artikel. de meeste ken ik wel, maar American History X staat al zo lang op mijn ‘te kijken’ lijstje, maar ik vergeet hem steeds. Bedankt voor de reminder dus! Die laatste lijkt me ook leuk.

 33. Wietske
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Aahhh, Forest Gump is ook een van mijn favorieten 😀 maar The Shawshank Redemption is ook echt een aanrader! Oh, en Dances with wolves…duurt een eeuwigheid om af te kijken (3 uur!! :O) maar is echt super

 34. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik heb ze allemaal al gezien 🙂 En Forrest Gump is daarbij mijn all-time-favorite.

 35. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  American History X heeft bij mij ook echt een enorme indruk achtergelaten. Ik keek die film als 14-jarig meisje en vond het echt vreselijk om te zien, maar wel heel indrukwekkend! Forrest Gump is fantastisch, ik ben dol op die film. Pulp Fiction en Fight Club moet ik ook nog eens gaan bekijken. En jaaa, the Shawshank Redemption is echt een van de beste films die ooit is gemaakt.

 36. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  LOOOOOVE Forrest Gump & Pulp Fiction! Echte klassiekers die je echt gezien moet hebben inderdaad 🙂 Leuk artikel xxx

 37. naomi
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  american history x moest ik verplicht op school kijkem toen ik 12 was, ik heb er absoluut geen goede herrineringen(wat een rotwoord..) aan haha. Leuk artikel! eerlijk gezegd heb ik er geen 1 gezien (behalve die ene dan)

 38. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Leuk idee voor een artikel, ik heb veel films gezien maar de meeste hiervan nog niet! Behalve Forrest Gump en dat is ook een goede film inderdaad 🙂

 39. Serena
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Alleen Return to Paradise ken ik niet maar die wil ik nu zeker kijken!! De rest ken ik en ben ik het 100% met je eens 😀

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Ik ben benieuwd wat je van Return to paradise vindt!

 40. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Forest Gump en The Green Mile heb ik gezien! Leuke films zitten ertussen, goede inspiratie voor m’n Movie Challenge haha!

 41. Sterre
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Forest gump, absoluut!
  Binnenkort nog maar een keer kijken, en janken dus ook…

 42. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  De meeste films hiervan vind ik geweldig! Jackie Brown is trouwens ook een echte aanrader, die blijft gewoon goed. En Dirty Dancing zit ook in mijn favorietenlijstje, hoewel ik niet van romantiek hou maar toch… klassieker!

  • Serena
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Jaaaaa, Dirty Dancing!! ^^

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Jackie Brown heb ik gezien! En Dirty Dancing nog steeds niet. Het trekt me niet zo, maar inderdaad het is toch een klassieker. Misschien maar eens een kans geven 😉

 43. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Ik moet echt weer eens films gaan kijken. Nu in de vakantie kan het wel! Ik weet nog niet precies welke ik allemaal ga kijken.

 44. 2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Forrest gump is echt mijn favoriet, zo’n ontroerende film!

  I miss you Jenny is ook zo’n quote als ik dat zeg tegen mijn zussen dan kunnen we alle 3 wel janken hahaha

  • Bianca
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   Of deze quote: life is just a boxof chocolates, you never know what you’re gonna get

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *