Wat zijn microbeads en waarom zijn ze zo slecht voor het milieu?

Onze huid bestaat uit 3 lagen, waarbij de buitenste laag het epidermis wordt genoemd. Dit is het gedeelte van onze huid die we ook werkelijk kunnen zien. In het epidermis worden continue nieuwe huidcellen gemaakt. Afhankelijk van je leeftijd en je genen, vernieuwt je huid zich zo om de 28 tot 50 dagen. De nieuwe huidcellen bewegen zich langzaam richting het oppervlakte omhoog. De huidcellen die zich boven deze nieuwe cellen bevinden, worden als ware omhoog geduwd, en worden zichtbaar aan het huidoppervlakte. Deze oudere cellen zijn taai en sterk en bedekken en beschermen ons lichaam. We noemen deze cellen dode huidcellen.

luxe body scrubs review - 15Dode huidcellen verlaten ons lichaam automatisch. Ze vallen gewoonweg van ons lichaam af. Uit onderzoek is gebleken dat we per minuut zo’n 30,000 –  40,000 dode huidcellen verliezen. Ja, dat is even schrikken! Dode huidcellen kunnen je huid soms een wat ‘grijzige’ look geven, en om deze reden is het lekker om je huid eens in de zoveel tijd te scrubben. Door te scrubben verwijder je in één keer veel meer dode huidcellen dan je lichaam van nature al doet, en neem je meteen een laag huidcellen mee die nog te ‘vast’ zaten om losgelaten te worden. Hierdoor krijg je huid een frisse en verhelderende uitstraling, en voelt het ook nog eens lekker zacht aan. Daarnaast is scrubben bevorderlijk voor de doorbloeding van onze huid en celvernieuwing; omdat je aan de bovenkant huidcellen op een actieve manier verwijdert, voelt de huid de drang om juist aan de onderkant weer nieuwe cellen aan te maken. Kortom, van zo nu en dan scrubben kan een huid erg veel opknappen.

diy coconut lime body scrub_2Scrubben is echter niet voor elke huid geschikt (de gevoelige huid of een huid met rosacea kan er vaak niet goed tegen), maar persoonlijk vind ik het erg fijn om te doen. Twee keer per week scrub ik mijn lichaam met een wat grovere zoutscrub, die mijn huid lekker zacht maakt en een soepel olielaagje achterlaat. Het is voor mij dan ook meteen een soort van wellness momentje onder de douche!

Er zijn verschillende soorten scrubs en het leek mij interessant om het met jullie eens over microbeads te hebben. Een veelvoorkomend ingrediënt in diverse beautyproducten en vooral in scrubbende producten. Microbeads komen overigens niet alleen in scrubs voor, maar ook in producten als tandpasta, shampoo, lipgloss en mascara. Maar wat zijn microbeads nu precies? En waarom is er zo veel ophef over en worden ze zo slecht gevonden voor het milieu?

Wat zijn Microbeads?

the body shop fuji green tea_07Er zijn erg veel beautyproducten op de markt die duizenden minuscule kleine bolletjes plastics bevatten, ook wel microplastics of microbeads genaamd. Microplastics zijn stukjes of vezels van plastic kleiner dan 5 mm, en microbeads zijn bolletjes plastic kleiner dan 1 mm. Ze zijn vooral gemaakt van polyethyleen (PE), maar ook polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon komen voor. Na gebruik spoelen we ze via onze doucheputjes in het rioolstelsel, waar ze uiteindelijk in rivieren en kanalen terecht komen en vervolgens hun weg vinden naar zeeën en oceanen. Microbeads zijn namelijk zo klein dat ze langs de rioolwaterzuivering glippen.

Waarom moet ik Microbeads vermijden?

scrub3.pngMicrobeads zijn niet-afbreekbaar. En omdat ze zo klein zijn dat ze niet uit ons afvoerwater worden gezuiverd, vervuilen ze het milieu, en dan met name de zeeën en oceanen en alles wat hierin leeft. Volgens UNEP (United Nations Environment Programme) zijn microplastics en -beads de meest schadelijke vervuilers van de oceaan. Microbeads zijn niet alleen schadelijk voor het maritieme leven, maar ook voor de menselijke gezondheid. Volgens deze link hopen microbeads zich namelijk op in zee- en schaaldieren zoals mossels, tonijn, oesters, zalm en ansjovis. En als wij dit consumeren, komen de microbeads uiteindelijk ook in ons lichaam terecht. Bij de afbreking van plastic in ons lichaam komen er giftige stoffen vrij die zeer schadelijk zijn voor de mens, en hormonale verstoringen of neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken. Microbeads zijn wereldwijd een zeer groot probleem, en zowel mens, milieu als dier is erbij gebaat als we dit beautyingrediënt zo veel mogelijk zouden mijden.

Hoe herken ik microbeads?

luxe body scrubs review - 11Dat microbeads een probleem zijn, dringt bij steeds meer en meer bedrijven door. Volgens dit artikel uit de Volkskrant zijn ketens als Rituals, Hema, De Tuinen en Kruidvat al gestopt met het gebruik van microbeads, en Unilever (producent van onder andere Dove en Andrélon) is er sinds medio 2013 ook mee gestopt. Eind 2015 tekende president Obama de Microbead-Free Waters act, een wet die vanaf juli 2017 een verbod legt op de verkoop en productie van rinse-off cosmetics (beautyproducten zoals scrubs en douchegels die je door je doucheputje spoelt, om het zo maar even te zeggen) die microbeads bevatten. Canada ging Amerika een half jaar eerder al voor. Dit wil zeggen dat producten met microbeads in feite illegaal zullen gaan geworden.

Dit betekent dus dat er steeds minder producten op de markt komen die gebruik maken van microplastics en -beads, wat een fijn gegeven is, maar toch kan het geen kwaad om de ingrediëntenlijst van je beautyproducten eens te bestuderen. Er zijn namelijk nog steeds erg veel producten in omloop die microbeads bevatten. Zoek in de ingrediëntenlijst naar de volgende ingrediënten; polyethyleen, polypropyleen, polyethyleen tereftalaat, polymethyl methacrylaat en nylon. Als dit wordt vermeld, bevat jouw product helaas microbeads. Heb jij thuis nog een tube scrub staan met microbeads, en je vindt het zonde om die weg te gooien? Bedenk je dan wel dat er volgens deze bron na elke keer gebruik zo’n 5000 tot 95,000 microbeads in het milieu terecht komen.

Hier en hier vind je lijsten van merken en producten die vandaag de dag nog steeds microbeads bevatten. Mocht er een product op de lijst staan die jij in huis hebt, check dan altijd ook nog even de ingrediëntenlijst. Aangezien veel bedrijven bezig zijn met veranderingen wat betreft microbeads, kan het best dat jij een vernieuwd product in huis hebt zonder dit ingrediënt die je gewoon veilig kunt gebruiken.

beat the microbead appSinds 2012 wordt er ook campagne tegen microbeads gevoerd door de organisatie ‘Beat the Microbead’. Zij ontwikkelden een app waarmee eenvoudig gecontroleerd kan worden of een product plastic bevat. De app download je hier. Erg handig om bij de hand te houden tijdens het beautyshoppen!

Alternatieven voor microbeads

luxe body scrubs review - 3Ik ben er van overtuigd dat beautyproducten met microbeads over een paar jaar gewoon niet meer bestaan, maar tot die tijd doen we er goed aan om deze producten zo veel mogelijk te mijden.
Scrubben is fijn, maar wees lief voor het milieu en gebruik liever een alternatief op de microbeads. Voor het lichaam kan ik zout- en suikerscrubs aanraden, maar er bestaan ook producten met (vulkanisch) zand, klei, gemalen loofah, gemalen kokosvezels en jojoba beads als scrubbend ingrediënt. Ook gemalen walnoot en pitjes worden vaak gebruikt, maar die kunnen soms nog wel eens scherp zijn en dus meer kwaad dan goeds doen voor de huid. Er zijn in elk geval genoeg alternatieven!

diy fruitenzym masker-2Persoonlijk ben ik een voorstander van scrubben met exfoliërende ingrediënten zoals fruitzuren en -enzymen (ook wel alpha-hydroxy-acids, afgekort AHA’s genaamd). Er zijn tegenwoordig zo veel kant-en-klare peelings, pads en treatments op de markt. Min of meer hetzelfde effect bereik je met een DIY peeling met ingrediënten als ananas en papaya. Geloof me, je huid wordt er net zo glowy en zacht van, de kans op huidbeschadingen door ‘over-scrubben’ is veel kleiner én het is stukken beter voor het milieu.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me nog niet eerder zo in microbeads had verdiept als nu. Ik wist wel dat microbeads bad news zijn, maar ik had niet verwacht dat het gebruik van dit beautyingrediënt ZO schadelijk was voor het milieu dat er onlangs wetten zijn getekend die het verbieden. Ik ga er in elk geval vanaf nu veel bewuster op letten, en ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om dit ook te doen.

Ben jij je bewust van microbeads in beautyproducten? Let je op dit ingrediënt wanneer je een nieuw product aanschaft?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; de gebruikte bronnen zijn vermeld als link in de tekst zelf, en ook heb ik veel informatie van beatthemicrobead.org gehaald

Volg:

109 Reacties

  1. 13 juni 2016 / maandag, 13 juni 2016

    Wat een interessant artikel!
    Ik heb een vraag: Zijn microbeads ook slecht voor je huid?
    x

  2. Lindsey
    5 maart 2016 / zaterdag, 5 maart 2016

    Wow goed artikel! heb hem meteen ook op FB gedeeld. Wat goed dat je zulke dingen opneemt in je blog, zo kan je heel veel mensen bereiken!

  3. 2 maart 2016 / woensdag, 2 maart 2016

    Superinteressant! Nooit bij stilgestaan, terwijl ik wel vaak de ingrediëntnlijst van producten lees. Hoop dat snel alle merken dit bannen. Ik ga er op letten in ieder geval!

  4. 29 februari 2016 / maandag, 29 februari 2016

    Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt! Hoewel ik zelf best veel aandacht besteed aan het milieu, had ik hier echt totaal geen erg in. Fijn om hier meer over te weten, zal hier in de toekomst zeker op letten! Ook erg inspirerend om hier over te schrijven, ik wil mijn blog hier ook zeker voor gaan inzetten. Liefs, x

  5. Michelle
    25 februari 2016 / donderdag, 25 februari 2016

    Wat een goed artikel! Ik wist niet dat die bolletjes zo slecht waren voor het milieu, gelukkig heb ik er geloof ik geen producten van in huis. Ik had wel een vraag, hoe kan het nou dat deze beads in tandpasta zitten als het giftig is voor je?

  6. Lisanne
    25 februari 2016 / donderdag, 25 februari 2016

    Dit soort artikelen vind ik altijd fijn om te lezen van jou. Vooral omdat ik weet dat jij echt onderzoek ernaar hebt gedaan en niet zomaar dingen beweert.
    Dat vind ik zo fijn aan jou artikelen. En het leest altijd lekker.

  7. Geertje
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Ik vind zulke artikelen altijd zo heerlijk! Heel fijn om te zien dat je je hier mee bezig houdt. Ik hoop dat je volgende informerende, maar zeker ook inspirerende artikel over palmolie zal gaan, dat helaas ook in talloze beautyproducten is verwerkt en slecht is voor mens, dier én natuur!

    • Nicole
      24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

      Ja, helaas ook in die lekkere Nutella 🙁

      • Geertje
        24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

        Ook dat, ja! 🙁

  8. alana
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Jeetje ik was er totaal niet van bewust, en dat terwijl ik een milieu achtergrond heb. Ik hoop dan ook dat het internationaal zo snel mogelijk wordt geweerd in welk product dan ook zodat uiteindelijk op lange termijn de vervuiling wordt verminderd. Al ben ik wel een beetje bang dat wellicht in bv china de noodzaak wat minder is gezien het feit dat milieu niet hoog in het vandaal staat.

  9. Katrien
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Goed om dit eens te lezen, ik hadden er ook maar vaag van gehoord. Heel goed dat deze gaan verdwijnen. Is het gebruik van een douchepuf niet evenwaardig als een scrub? Die gebruik ik altijd en ik denken dat dat ook wel werkt. Verder gebruik ik alleen nog aha’s, ik ben alvast goed bezig 😉

  10. Vanessa
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Zou je ook de scrubs kunnen blijven gebruiken door ze met een tissue van je gezicht te verwijderen nadat je gescrubd hebt en dan in de vuilbak gooien? of is dit even slecht voor het milieu? Ik vind het trouwens een supergoed artikel! 🙂

  11. Jasmijntje
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Fijn artikel, dank je wel Serena!
    Vanaf nu ga ik er zeker op letten of de producten die ik koop die troep bevatten!

  12. Sanne
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Ik koop eigenlijk altijd grovere peelings omdat die “plastic bolletjes” naar mijn idee veel minder goed scrubben dan bv zout/suiker scrubs. Nooit bij stil gestaan dat het zó slecht is voor het milieu.. Echt super goed dat je hier aandacht aan besteed!

  13. Linda
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Erg interessant artikel!!

  14. 24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Dit artikel heeft me echt aan het denken gezet en ik ben gelijk op zoek gegaan naar meer informatie. Ik werk bij een bedrijf in Duitsland dat make-up verpakkingen en ook zelf make-upproducten ontwerpt en produceert. Ik werk veel met documenten die gaan over de ingrediënten in producten, vandaar dat dit thema me erg aansprak (en ik zogenaamd ‘legaal’ even iets anders kann doen haha).
    Ik heb een site gevonden waar producten opstaan waar dus nog microbeads inzitten. Het is een erg uitgebreid pdf-bestand en in het Duits maar wel erg interessant en informatief. http://www.bund.net/themen_und_projekte/meeresschutz/muellkampagne/mikroplastik/hintergrund/
    Echt een aanrader om te lezen. Ik heb onlangs voor m’n verjaardag een tegoedbon van de DM gekregen (love that store!) en ik ga bij het uitzoeken van producten echt op de ingrediënten letten.

    Wordt tijd dat we aan het milieu denken!
    Groetjes!

  15. Elise
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Ik heb me laatst nog een pot scrub met microbeads laten aansmeren in de waxsalon. Het voelt echt niet goed om die te gebruiken, dus meteen weggegooid. Hopelijk komt het dan niet in het milieu. Voelt bijna als chemisch afval…

  16. 24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Wouw wat een mooi artikel. Ik heb het met veel aandacht gelezen ook. Ik ga zeker is mijn ingrediënten lijst na lopen, want ik denk dat ik wel wat producten hiervan in huis heb ben ik bang. Echt een leerzaam artikel. Liefs soraya

  17. Tara-Valeria Tanganagba
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Hey, ik ben twaalf en ik vind je artikel(s) prachtig

  18. Misssannahcake
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Wat een super goed artikel, bedankt!

  19. yasmin
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Fijn artikel!

  20. Anne
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Wat een supergoed artikel Serena! Dit is de reden waarom ik Beautylab zo een goede beautyblog vind. Enorm sterk!

  21. Desiree Manon
    24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

    Wauw, niet verwacht dat er producten van TBS op de lijst met microbeads zouden staan.

  22. Eva
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    dit soort artikelen geven jouw blog zoveel meerwaarde in vergelijking met andere beautybloggers.. Ik als midtwintiger vind het ook fijn om dit soort, iets serieuzere, artikelen te lezen. Super interessant en ik ga morgen meteen even al mijn producten langs!

  23. Petra
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Goed artikel! Ik wist hier echt niks van af! Ik ga er nu heel goed op letten.

  24. Maria
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Interesant artikel! Ik snap alleen niet waarom in je artikel staat dat Unilever er mee is gestopt, maar ze nog wel in de lijst staan waar je naar linkt.

  25. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    wat een interessant artikel, ik denk dat de meeste meiden hier niets van af wisten, net als mij!

  26. Laura
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat tof dat je hier aandacht aan besteedt Serena! Dit (o.a.) onderscheidt je echt van andere bloggers, cool!

  27. hobs
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Goed artikel. Heb meteen even gekeken naar mijn eigen scrub… en deze in de prulllenbak gegooid. Zie, je artikel werkt meteen =)

  28. Mare
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wauw hier wist ik echt niets van! Super informatief.
    Als ik het goed begrijp moet ik alle producten mijden met PE?
    En wat een grote jongens zeg….die allemaal nog microbeads gebruiken…..ik dacht dat het alleen zou gaan om een paar goedkope merken

  29. loes
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Echt zo goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik vond het altijd al stom dat die dingen in beautyproducten zaten, dus ik ben heel blij dat ze verboden worden. Ik probeerde ze altijd al te vermijden 🙂 echt top dat je zo’n uitgebreid verhaal eraan gewijd hebt! Xx

  30. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wauw wat een interessant artikel! Ik wist helemaal niet dat microbeads schadelijk zijn voor het milieu. Wel goed dat steeds meer merken er mee stoppen.

  31. Annalisa
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    “Microbeads zijn niet-afbreekbaar.”
    “Bij de afbreking van plastic in ons lichaam komen er giftige stoffen vrij…”

    Zijn ze nou wel of niet afbreekbaar?

    • Serena
      Auteur
      23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

      hi Annalisa,
      uiteindelijk is alles afbreekbaar, alleen men spreekt van niet-afbreekbaar als het erg lang duurt, zoals bij kauwgom of microplastics of -beads. In de natuur zijn microbeads dus in feite niet-afbreekbaar, al kunnen ze onder invloed van UV straling wel in kleinere fragmenten uiteenvallen. Microbeads zijn echter zo klein dat er niet veel meer uiteen te vallen valt. In het lichaam zal een deel worden afgebroken (en daar komen dus giftige stoffen vrij) en een deel zullen we uitpoepen. Ik snap dat het tegenstrijdig is, ik hoop dat het nu iets duidelijker is?

      • Annalisa
        24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

        Dank voor je reactie! Dat maakt het inderdaad wat duidelijker.

        Ik vind het trouwens een goed artikel. Hier mogen we ons best bewust van worden!

  32. Sanne
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Echt een heel duidelijk artikel! Had al wel zoiets ergens voorbij zien komen maar nog niet zo uitgebreid als hier. Ga straks meteen kijken of mijn gezichtsscrub dat plastic bevat.

  33. Zoë
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Super goed artikel! Ik vind het heel tof dat je hier aandacht aan besteed en daardoor bewust creëert.

  34. Jill
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat een goed artikel Serena! ik wist tot jouw artikel helemaal niets van Microbeads af. Ik ben sinds een jaartje bezig om mijn verzorgingsproducten en make-up aan te passen in een meer mileuvriendelijke en diervriendelijke stash. Het vereist een hoop nazoekwerk maar dan heb je er ook wat aan. Heb nog een vraag voor je; Ga jij als beautyblogster nu meer letten op samenwerkingen met merken die (nog)niet microbeads vrij zijn?

  35. Ju
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Dank je Serena, fijn dat je er een artikel over schrijft 🙂

  36. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Dankjewel! Eindelijk een duidelijk artikel erover 🙂

  37. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wow! Wat een goed artikel. Hier heb ik echt nooit bij stil gestaan.

  38. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Super goed dat je hier zo een uitgebreid en leerzaam artikel over hebt geschreven. Beauty is leuk en we moeten er ook van genieten, maar niet als het schadelijk is voor mens en milieu. Ik ga vanaf nu goed kijken naar de ingrediënten die je hebt opgenoemt.

  39. 23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Interessant artikel! Ik had het al eens gelezen in het boek van de groene meisjes, en probeer nu vooral suikerscrubs te gebruiken of gewoon bij Lush te kopen!

  40. kim
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteed en het ook zo zorgvuldig uitlegt met de lijsten van producten er bij etc. Er zijn ook echt veel bekende merken die het nog gebruiken. Ik ga hier zeker op letten!

  41. Maria
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Ik heb er eerlijk gezegd nooit op gelet.. zal er zeker meer op gaan letten. Ik ben de laatste tijd sowieso wat meer bezig met natuurlijke maskers, zoals fruit, honing etc. Ik merk dat dit net zoveel effect heeft, en je weet op deze manier ook wat je op je huid smeert

  42. Henrieke
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Woow ik was hier helemaal niet van bewust! Dank je voor de informatie en laten we met zn allen de wereld een stukje schoner maken en houden 🙂

  43. Anne-Sophie
    23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

    Dit soort artikelen zijn mijn favoriet! Heel interessant en leerzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *